zaloguj się

Pokaż pełną wersje : nurtuje mnie od rana wiec sie zapytam

MayGyver
19-10-2004, 15:32
wszyscy sie zgodza z faktem, ze gdy atakuja nas 3 potwory/postacie to 2 blokujemy tarcza a 3 juz tylko armorem

tylko czy to takze sie tyczy gdy ktos atakuje nas z dista?

pytam dlatego, gdyz bylem sobie w kopalniach kolo kazz i zaataowaly mnie krasnale (krasnale zazwyczaj atakuja graczy hehe)
i zauwazylem ze mimo iz atakowalty mnie 4 soldki to mniej wiecej obrywalem za tyle samo od kazdego,
atakowaly mnie z dista

troche mnie to zdziwilo bo przy takiej ich ilosci powinienem obrywac dosc mocno
(2 na tarcze reszta na armor) , a tak nie bylo

i mam zagwozdke
czy tarcza mozna blokowac wszystkich atakujacych z dista czy mialem szczescie?

Brave
19-10-2004, 15:42
Raczej miałeś szczęście... Ale chyba oprócz tarczy i zbroi blokuje się jeszcze bronia (w końcu od tego jest Defense broni).

Hegemmon
19-10-2004, 15:52
Hmm fakt jest faktem, ze 4 soldki czesciej trafiaja ale czy mocniej... przeciez to cienkie bolki hehe

MayGyver
19-10-2004, 15:56
@brave
chodzi mi raczej o tarcze i shielding
bo tarcza blokujesz tylko 2 potwory, a tak jak napisalem wczesniej nie zauwazylem roznicy w ciosach przy jednym i przy 4 soldkach

@hegemmon
soldki to cienkie bolki ale i tak obrywalem mniej wiecej po rowno, nie duzo tylko tyle samo

i to mnie zastanowilo

pewnie mialem szczescie, a moze jest jakas inna zasada obliczania ciosow z dista

p.l
19-10-2004, 15:57
z tego co mi się wydaje tarcza ma wpływ na to czy zblokujemy atak, a nie na wielkość obrażeń jeżeli tego ataku nie daliśmy rady zblokować ...

MayGyver
19-10-2004, 16:00
tez nie do konca sie zgodze
z moich doswiadczen wynika iz tarcza takze w pewnym stopniu zmniejsza otrzymywane obrazenia

najprostszym przykladem jest proba traningu z dobrym knightem
zaloz wooden shield i zobacz jak mocno obrywasz
a zaloz dragon shield i bedziesz obrywal mniej

pomijam czestosc zadawanych obrazen
chodzi tylko o wartosc

Gremlin
20-10-2004, 06:47
Z moich obserwacji wynika ze distance blokuje sie tylko tarcza a armor jest calkowicie pomijany (tlumaczylo by to czemu paladyn duzo latwiej trafia nawet najtwardsze stwory).

elite
20-10-2004, 07:23
To dziala w ten sposob: tibia jest gra w ktorej sa "rundy". tzn. na jedna "runde" przypada Twoj jeden cios z broni itd. A tarcza blokuje 2 strzaly ale na runde. Soldki zapewne nie walily wszystkie naraz, czyli 4 soldki= 4 strzaly w Ciebie w jednej chwili. Aby tarcza nie blokowala musisz dostac w jednej sekundzie wiecej niz 2 strzaly. A tak moze Cie walic 10 potworow ale jak na ich ciosy beda sie rozkladaly ze bedziesz dostawal tylko dwa na "runde" i nie bedzie roznicy czy 1 czy 5...