Pokaż pełną wersje : Czy denerwują cię boterzy?
Duch Niespokojny
10-09-2007, 22:21
Cipsoft przeprowadza sondę (http://www.tibia.com/community/?subtopic=polls&page=show&questionaireid=132&pollingtype=polling), na temat stosunku Tibijczyków do graczy używających niedozwolonych programów dla uzyskania nieuczciwej przewagi nad innymi. Jeżeli wystarczająco dużo ludzi zagłosuje przeciwko nim, to może w końcu Cipsoft zacznie coś robić, żeby przeciwdziałać temu zjawisku. Z drugiej strony, oczywiście, wcale nie zdziwi mnie, jeśli się okaże, że większość nie ma nic przeciwko lub wręcz popiera botowanie. Ale wtedy przynajmniej pozbędę się złudzeń, że to się kiedyś może skończyć. Tak czy owak, zachęcam do głosowania.
Dla słabo znających angielski:
What's your reaction when you see a botter?
[I'm really annoyed] You think botting destroys the game and you have already thought about quitting Tibia because of players that use cheat tools.
[I'm annoyed] You dislike botters and report everyone you see.
[I don't really care] You don't really care about botters. When you see botters in game, you ignore them.
[I don't mind at all] You don't mind if somebody uses cheat tools to play Tibia, you rather think botting should be allowed.
Jaka jest twoja reakcja, gdy widzisz botera?
[Bardzo mnie to denerwuje] Uważasz, że używanie botów niszczy grę i rozważałeś już odejście z Tibii z tego powodu.
[Denerwuje mnie to] Nie lubisz boterów i zgłaszasz każdego, jakiego napotkasz.
[Nie obchodzi mnie to] Nie obchodzą cię boterzy. Gdy widzisz jakiegoś, po prostu go ignorujesz.
[W ogóle mi to nie przeszkadza] Nie przeszkadza ci, gdy ktoś używa botów. Raczej uważasz, że powinno to być dozwolone.
http://www.tibia.com/community/?subtopic=polls&page=show&questionaireid=132&pollingtype=polling
Jeśli kiedykolwiek:
-nie mogłeś się zalogować z powodu przepełnionego serwera,
-nie mogłeś znaleźć miejsca do zdobywania doświadczenia swoją postacią, bo wszystkie były zajęte,
-nie mogłeś kupić domku, bo przelicytował cię ktoś, kto codziennie zdobywa kupę forsy dzięki swojej farmie botterów,
-zostałeś zabity, wygoniony z jakiegoś miejsca, zmuszony do płacenia etc. przez kogoś, kto ma wysoki poziom dzięki regularnemu używaniu cavebota,
to zdecydowanie powinieneś zagłosować na pierwszą opcję.
Lubie boterów którzy ustawiają tak boty że można ich zabić.
Szkoda że nie ma takiej odpowiedzi w sondzie :)
Szkoda że nie ma takiej odpowiedzi w sondzie :)
Hahaha, dobre
Ja nie mam nic przeciwko <lol2>
Nie obchodzi mnie to. I tak tylko pkuję.
Moczymordah
10-09-2007, 23:07
Ubóstwiam boterów... szczególnie lubię podawanych na zimno, oplutych przez toady, w kilkunastu potach zmieszanych liną z dobrym lootem ;]
Serious Sam
10-09-2007, 23:07
Boterzy? A kto ich lubi :/ Kiedyś, kiedy grałem w tibie botterów nie było, szkoda, że te czasy nie wróca...
uzywam bota i co? ;d. kijem rzeki nie zawrocisz.
[Bardzo mnie to denerwuje] Uważasz, że używanie botów niszczy grę i rozważałeś już odejście z Tibii z tego powodu.
Takie coś zaznaczyłem, w zasadzie mam to gdzieś, bo rzadko spotykam boterów, ale może pomoże to innym, a mnie na pewno nie zaszkodzi ;)
Osobiście nie wierze w to, CipSoft coś z tym zrobi, nawet jakby 95% ludzi zaznaczyło to co ja to i tak będą nas mieli w dupie ^^.
Przychodzę noobcharem i zabijam. Kiedyś reportowałem, ale nikt nie reagował. Nigdy...
Ancient900
11-09-2007, 00:09
Tam gdzie aktualnie expie aż roi się od boterów 20-80lvl (roty LB ), więc po 2 dniach dałem sobie spokój >.<
Ale tak to nie są aż tak uciążliwi :)
babcia666
11-09-2007, 21:08
Bracik ma hunta od 151 levca za lurniecie(tez zakazane, ale trudno) na bottera paru rotuw wiecej, niz bot mógł wytrzymać.
Dzisiaj padłem bo zareportowałem 2 boty 67 lvl...
Botów nie lubie, nie nawidze, ludzi którzy z nich korzystają uważam za nie umiejących grać...
Reportowanie nic nie daje, zabijanie też(zabijesz 1-sam padniesz, po 2 dniach botter się odrobi, a na dodatek pojawi ich się 10x więcej)... szkoda że taka fajna gierca jak tibia już się skończyła.
[Nie obchodzi mnie to] Nie obchodzą cię boterzy. Gdy widzisz jakiegoś, po prostu go ignorujesz.
Zaznaczyłam tę odpowiedź, bo raportowanie i tak nic nie daje, a jak zabijesz takiego bottera, to później od cie zabije i (el) dupa.
sath_okh
11-09-2007, 23:02
Zaznaczyłam tę odpowiedź, bo raportowanie i tak nic nie daje, a jak zabijesz takiego bottera, to później od cie zabije i (el) dupa.
Dlatego powinienes zaznaczyc pierwsza opcje zeby cipsoft sie wkoncu nimi zajal...
Nie masz noobcharów?
Czarna_Mamba
12-09-2007, 00:43
Boterzy są naprawdę git, czasem nawet przyjemny loot z nich się dostanie.
babcia666
12-09-2007, 08:44
Je*ać loot z botterów, zazwyczaj takie chary to mają lvl 70+, czyli wcześniej czy później padniesz, a bot się w 2 dni odrobi expiąc nawet na głupich rotach... sry nie expiąc, a zapuszczając bota na roty.
dartra111
12-09-2007, 09:43
Powiem tak... do puty expiłem na rotach w**wiali mnie ale tera chętnie bym sie wybrał potrapowac bota ;]
Andrealfus
12-09-2007, 18:36
boterzy... wkur**aja mnie -.- ide druidem na scarbki soula odbic i cos poexpic wchodze a tu? 111ek na bocie... co kolwiek nie napisalem np
Ja = Hi
on = Im not bot
Ja= =o i said "hi"
on = Im not bot
Ja = Hi
on = Im not bot
Ja= =o i said "hi"
on = Im not bot
Hahahhaha...nawet auto respondera sie mu nie chciało skonfigurować xDDDDD
A co do tematu, to mi już wszystko zwisa. Ta gra póki co i tak nie ma przyszłości i bardziej od botterów wkurzają mnie noobki. To tyle co chciałem powiedzieć. Jak cipy zrobią server RPG, to wtedy zmienię zdanie.
Duch Niespokojny
12-09-2007, 22:42
Niestety takich jest już chyba coraz mniej. Już nawet na głupich trollach czy goblinach na non-pvp nie zostawiają postaci samej sobie, tylko siedzą przy komputerze lub w jego pobliżu, a bota nastawiają z wszelkimi możliwymi alarmami, począwszy od alarmu na wypadek pojawienia się gamemastera czy spadku punktów życia poniżej poziomu krytycznego, aż do ostrzeżeń w przypadku gdy postać nie może się ruszyć albo ktoś za długo przebywa w jej polu widzenia (przynajmniej takie wrażenie odniosłem)...
Etam xD
Uwież 3/4 ludzi (minimum) jakie znam posiadają boty, czy to na combo sd czy na noob chara do pk itd.
Duch Niespokojny
12-09-2007, 22:56
No i poznaliśmy tajemnicę sukcesów wojennych Vision....
Soldier of Harlen
12-09-2007, 23:11
[W ogóle mi to nie przeszkadza] Nie przeszkadza ci, gdy ktoś używa botów. Raczej uważasz, że powinno to być dozwolone.
Zaznaczyłem tą odpowiedz bo jest ona najblizsza moim przekonaniom. Aczkolwiek tez nie do konca. Jestem boterem i uwazam ze boty NIE powinny byc zalegalizowane. Pewnie sie zdziwicie ze "jak to boter i nie chce legalizacji botów"? Otóż jakby boty były legalne to każde 12 letnie dziecko neo by je miało i używanie bota straciłoby na prestiżu. A tak to ryzyko bana i deda powoduje że tylko elita intelektualna z nich korzysta bo bezmózgowcy są eliminowani poprzez bany i dedy wynikające z korzystania ze slabych botów albo ich zlego konfigurowania.
Elita intelektualna w Tibii? O kurwa = >
Soldier of Harlen
12-09-2007, 23:33
Elita intelektualna spośród graczy a nie ludzi ogółem
No właśnie o to chodzi.
Wyjątek potwierdza regułę ;;;;;;;;;;;
Piotrek Marycha
13-09-2007, 00:18
No i poznaliśmy tajemnicę sukcesów wojennych Vision....
moze ja sie nie znam, ale chyba niewielu h lvlow nie uzywa botow na wojnach... wiec chyba vision nie jest wyjatkiem
Duch Niespokojny
13-09-2007, 00:26
Zaznaczyłem tą odpowiedz bo jest ona najblizsza moim przekonaniom. Aczkolwiek tez nie do konca. Jestem boterem i uwazam ze boty NIE powinny byc zalegalizowane. Pewnie sie zdziwicie ze "jak to boter i nie chce legalizacji botów"? Otóż jakby boty były legalne to każde 12 letnie dziecko neo by je miało i używanie bota straciłoby na prestiżu.
Raczej po prostu nie dawałoby ci to żadnej przewagi nad innymi graczami, a po co oszukiwać, skoro nic to nie daje?
A tak to ryzyko bana i deda powoduje że tylko elita intelektualna z nich korzysta bo bezmózgowcy są eliminowani poprzez bany i dedy wynikające z korzystania ze slabych botów albo ich zlego konfigurowania.
Widzę, że dobre samopoczucie boterów nie opuszcza. W innym temacie ktoś się wypowiadał o "pseudoboterach" i "prawdziwych" boterach (do których on sam się rzecz jasna zaliczał). A więc programy te spełniają dobrze swoją funkcję - podbudowują nadwątlone ego ich użytkowników.
..::QRAS::..
13-09-2007, 09:02
Powiem wam tyle co ja pamietam z mojego tibijskiego zycia. Od tibi 7.5 byly juz uzywane boty napewno w mniejszym stopniu ale byly na 100% , wystarczylo na danym serwerze znac ludzi ktorzy wladaja danym serverem i sie z nimi zakumplowac , gdy dochodzilo do wojny lider dawal poszczegolnym osobom linka lub przesylal na emaila i wtedy sie zadzilo , malo kto posiadal takie "wspomaganie" w tamtych czasach i jako jeden z nich tez mialem az do tibii 7.8. Po tym czasie przestalem grac w tibie i tyle. Obecnie jak widzimy chyba najbardziej narazie znany bot to ng ktorego mozna zakupic za 20 $ ? (juz nie pamietam).
... i używanie bota straciłoby na prestiżu.
Wielki mi prestiz... ranga lossera. >.>
"elyta" tak? Co to za elita skoro nawet dobrej interpretacji slownej nie posiada. =p
Moim zdaniem chodzilo ci raczej o ta elite botterow umiejacych owymi botami sie obslugiwac bo elita intelektualna to by bylo zdecydowanie za wiele.
Rzadko zadarzalo mi sie spotykac botterow w starej tibi dlatego nie odczulem zbytniego "oszukanstwa" z ich strony. Jednak gdy patrze teraz co sie dzieje z tymi cave botami to mozna jedynie plakac jak ten debilny cipsoft mogl do tego doprowadzic... Niestety tibia sie robi coraz starsza, a co za tym idzie botow jest coraz wiecej wyniszczajacych ta gre juz kompletnie. (jakby pomysly cipsoftu nam juz nie starczaly)
Musim sie z tym pogodzic. xd
@ do tych co uważają, że kiedyś nie było botów
Kiedyś po prostu botowało się w inny sposób. Ludzie zaszywali się swoimi 11 lv druidami w najgłębsze zakamarki tibijskich dungeonow i robili uhy, czy skillowali shielding. Teraz, kiedy zabrano im te dwie możliwości gracze botują tak jak widzimy. (zresztą kiedyś nie było takich "zmyślnych" botów, które same by expiły)
wystarczylo na danym serwerze znac ludzi ktorzy wladaja danym serverem i sie z nimi zakumplowac , gdy dochodzilo do wojny lider dawal poszczegolnym osobom linka lub przesylal na emaila i wtedy sie zadzilo
Boty były już dużo wcześniej. Dostępne dla każdego. Nie pamiętasz farm druidów, light hacków? Aim botów?
Otóż jakby boty były legalne to każde 12 letnie dziecko neo by je miało i używanie bota straciłoby na prestiżu. A tak to ryzyko bana i deda powoduje że tylko elita intelektualna z nich korzysta bo bezmózgowcy są eliminowani poprzez bany i dedy wynikające z korzystania ze slabych botów albo ich zlego konfigurowania.
Głupota Miesiąca - gwarantowana; nominacja do Debilizmu Roku.
@Topic
Sam przestałem grać z powodu botów już jakiś czas temu. Paradoksalnie, bo sam ich używałem. ;)
..::QRAS::..
13-09-2007, 15:14
Boty były już dużo wcześniej. Dostępne dla każdego. Nie pamiętasz farm druidów, light hacków? Aim botów?
A no tak , prawda ^^
Wole farym druidów niz stado noobów botujacych na rotach
Moczymordah
13-09-2007, 17:43
Wole farym druidów niz stado noobów botujacych na rotach
Święta racja... logout pod farmą, wbijasz na noobchara na 2 acc, bierzesz pół bp gfb, wyrzynasz całe bydło w pień, banan leci, logasz mainem i ściągasz xxx bp free runek :P Szkoda że te czasy już minęły ;/
sath_okh
13-09-2007, 19:40
Zaznaczyłem tą odpowiedz bo jest ona najblizsza moim przekonaniom. Aczkolwiek tez nie do konca. Jestem boterem i uwazam ze boty NIE powinny byc zalegalizowane. Pewnie sie zdziwicie ze "jak to boter i nie chce legalizacji botów"? Otóż jakby boty były legalne to każde 12 letnie dziecko neo by je miało i używanie bota straciłoby na prestiżu. A tak to ryzyko bana i deda powoduje że tylko elita intelektualna z nich korzysta bo bezmózgowcy są eliminowani poprzez bany i dedy wynikające z korzystania ze slabych botów albo ich zlego konfigurowania.
Jesli umiejetnosc konfiguracji bota swiadczy wg ciebie o przynaleznosci do elity intelektualnej(nawet w tibi) to wspolczuje.
Rzadko zadarzalo mi sie spotykac botterow w starej tibi dlatego nie odczulem zbytniego "oszukanstwa" z ich strony. Jednak gdy patrze teraz co sie dzieje z tymi cave botami to mozna jedynie plakac jak ten debilny cipsoft mogl do tego doprowadzic... Niestety tibia sie robi coraz starsza, a co za tym idzie botow jest coraz wiecej wyniszczajacych ta gre juz kompletnie. (jakby pomysly cipsoftu nam juz nie starczaly)
Musim sie z tym pogodzic. xd
Miejmy nadzieje ze Cipsoft wreszcie zauwazy jak bardzo psuje to gre i sie tym zajmie, wlasnie dlatego tak wazny jest duzy odzew ta sonde. Sa przeciez specjalne programy ktore umozliwiaja znaczne ograniczenie cheatowania - powinni w koncu zakupic licencje i wmontowac cos takiego w tibie lub sami napisac bo tak jak teraz to sie nie da grac.
Soldier of Harlen
13-09-2007, 22:58
Widzę, że dobre samopoczucie boterów nie opuszcza. W innym temacie ktoś się wypowiadał o "pseudoboterach" i "prawdziwych" boterach (do których on sam się rzecz jasna zaliczał). A więc programy te spełniają dobrze swoją funkcję - podbudowują nadwątlone ego ich użytkowników.
Jak to możliwe żeby gra w pikselki podbudowywała czyjeś ego? Tym bardziej boterów ktorych średnia wieku jest przeważnie 17 lat a nie 12 lat tak jak uczciwego gracza
My boterzy jestesmy tu na forum nie po to zeby sie chwalić. My pokazujemy graczom inną droge do sukcesu. Jesteście poddani stałej propagandzie cipsoftowskiej. Wszyscy wymagaja od was zebyscie byli aniolkami w grze: nie uzywali botow, nie kradli, nie zabijali. My dajemy alternatywę ale niczego nie narzucamy. Pokazujemy że można grać inaczej. Na tym polega RPG. Że jedni sa po jasnej stronie mocy, inni po ciemnej.
@up
Za takie teksty o RPG powinni jaja wyrywać. Co ty, kurwa, wiesz o role playingu? Tibia nie ma z tym nic wspólnego.
Oczywiście jest jasna i ciemna strona, ale z pewnością nie w tym kontekście.
Soldier of Harlen
13-09-2007, 23:09
@up
Za takie teksty o RPG powinni jaja wyrywać. Co ty, kurwa, wiesz o role playingu? Tibia nie ma z tym nic wspólnego
Yo elo! Nawet przeklinać umiesz spox ziooom
Oczywiście jest jasna i ciemna strona, ale z pewnością nie w tym kontekście.
W tym rowniez.
Może ustalmy jedno - mówimy o botach w Tibii. Samo słowo "Tibia" sprawia, że nie ma co tu mówić o prawdziwym graniu ról. Chyba że mówisz o roli botera i anty-botera, ale to z szeroko pojętnym rp ma zbyt mało wspólnego.
Soldier of Harlen
13-09-2007, 23:15
Może ustalmy jedno - mówimy o botach w Tibii. Samo słowo "Tibia" sprawia, że nie ma co tu mówić o prawdziwym graniu ról. Chyba że mówisz o roli botera i anty-botera, ale to z szeroko pojętnym rp ma zbyt mało wspólnego.
Moim zdaniem to rowniez lapie sie pod definicje rpg.
Wszystko zależy jaką definicją role playingu się posłużysz. Nawet no-life'owe siedzenie przed komputerem i expienie może być tego formą. W końcu grasz 'evul pgera' czy co tam chcesz. Jednak proponuję odwołać się do standardowego pojęcia - grasz charakter, grasz rasę, grasz profesję, grasz cechy fizyczne i psychiczne. W Tibii to trudne, wręcz niespotykane.
Duch Niespokojny
13-09-2007, 23:20
Jak to możliwe żeby gra w pikselki podbudowywała czyjeś ego?
Ty mi powiedz. Wszak to z twoich ust padło określenie "elita intelektualna".
Pokazujemy że można grać inaczej. Na tym polega RPG. Że jedni sa po jasnej stronie mocy, inni po ciemnej.
Chyba już bardziej nietrafionego argumentu nie mogłeś wymyślić. RPG to gra oparta na wyobraźni ograniczonej jedynie pewnymi zasadami, bez których panowałby chaos i gra nie miałaby sensu ani celu. Używanie botów to dokładne przeciwieństwo - jest to przecież łamanie zasad i nie używa się do tego za grosz wyobraźni. Jeżeli w Tibii były kiedykolwiek choć szczątki RPG, to zabili je właśnie ludzie pokroju boterów, dla których ta gra jest tylko wyścigiem szczurów.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.