zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ulubiona partia polityczna...

Ribik
15-10-2007, 23:47
Hmm...tak z ciekawości jaka jest wasza ulubiona partia polityczna ?;>
moze aby urozmaicić dodam ankiete:)

Grocix
15-10-2007, 23:49
PeO. Czemu? Najbardziej odpowiada mi program + więzy rodzinne :)

Carrota
15-10-2007, 23:50
Ofc ,że PO

Ribik
15-10-2007, 23:53
jeah ja też PO i wygrywa :D
a najbardziea chyba nieznosze PiSu ale to juz inna bajka :D

Ravervick
15-10-2007, 23:54
LiD jest tani!

@Smetana

Szymona nie oglądasz? :P

Smetana
15-10-2007, 23:55
KW LPR (mam nadzieję, że o to chodziło w ankiecie). A konkretnie UPR.

@up
Socjalizm z definicji nie jest tani.

<.<
15-10-2007, 23:57
ĘĄ 10znaków

Times
15-10-2007, 23:58
PPPP Jest moja ulubiona. Czemu jej nie dodałeś ? :(

Ribik
16-10-2007, 00:00
dodałem :D
na samym dole inne :D

Durtalion
16-10-2007, 00:02
Dopisz ĘĄ !!!
Szymonek na premiera!!

Ribik
16-10-2007, 00:07
wybaczcie, ale już chyba nie mogę nic dopisać ...nie da się :(
wymieniłem najważniejsze partie dla reszty jest tabelka "Inne" :P:P

janek@
16-10-2007, 00:11
UPR bez dziesieciu znakow.

Xydijo
16-10-2007, 00:16
Ędward Ącki z nami jest ! Ędward Ącki jest the best !! Szkoda że nie kandyduje :D

Misiocyt
16-10-2007, 00:25
Zdecydowanie Lewica i Demokraci. :)

Jestem lewicowy.

Gangrel
16-10-2007, 00:35
Zanim zaczniesz robić sondy może by się jako tako rozeznać w temacie? W Sondzie pojawia się LiD, który nie jest partią polityczną, ale komitetem wyborczym. Co lepsze, nie dość że mamy LiD, to jeszcze SLD.

Raul
16-10-2007, 00:38
Czy naprawdę na forum nastoletnich maniaków Tibii poszukujesz poważnej i wartościowej rozmowy na temat polityki? ;]

Rotherdamie
16-10-2007, 00:41
ulubiona partia?
PO i PIS (o nie dwie podałem! Jak mogłem!;()
Czyli:
POPIS

Diegoverialanho
16-10-2007, 00:48
PiS (znaków)

Bezwolakinho
16-10-2007, 12:22
PO.
Why? A no bo raczej nie dadzą rady takich schizów robić jak panowie z PiS-u, a poza tym premier nie byłby taki mały obciachowy burak...

Vil
16-10-2007, 14:23
haha znowu ktos wyskoczyl z tym ze LiD jest lewicowy ;o

Mad-Sin
16-10-2007, 15:45
Być może dlatego, że jest tam kupa lewicowych polityków? =p

Gtyk
16-10-2007, 15:46
moze tez dlatego ze nazywaja sie Lewica i Demokraci?;)

Vil
16-10-2007, 16:11
LiD jest partia centrowa, lewica nazywa sie sam i to tylko dlatego ze wywodzi sie z pseudolewicowego SLD. Z prawdziwa lewica nie ma za wiele wspolnego, poza jeszcze stosunkowo zbieznym programem ( w kwestiach swiatopogladowych i spolecznych znacznie od czystej lewicy odbiega ).

Nazwa tez brzmi smiesznie, mniej wiecej na poziomie Unii Polityki Realnej albo Prawa i Sprawiedliwosci ;D

Capality
16-10-2007, 16:13
Podejrzewam, że połowa z was zaznaczyła PO bo ogląda te wszystkie Szymusie i Kuby a nawet nie wiedzą czemu PiS jest zły :/

Eivrel
16-10-2007, 16:18
Nazwa tez brzmi smiesznie, mniej wiecej na poziomie Unii Polityki Realnej albo Prawa i Sprawiedliwosci ;D
A co w nich jest śmiesznego?

Ancient900
16-10-2007, 16:38
Podejrzewam, że połowa z was zaznaczyła PO bo ogląda te wszystkie Szymusie i Kuby a nawet nie wiedzą czemu PiS jest zły :/

Dokładnie. Najeżdżają na PiS bo "taka moda" i "inni też" -.-

zastanawiałem się nad PO i PSL, wybrałem to drugie ;)

Rothes
16-10-2007, 16:42
No tak, rozmowy na temat polityki są teraz trendy.

Zaznaczyłem inna. Mianowicie mam na myśli P (skrót podobno półoficjalny, więc może ulec zmianie). Być może jestem łatwowierny i dzieje się tak dlatego, że temat który poruszają jest dla mnie bliski, ale wydają mi się najbardziej wiarygodni z tych wszystkich polityków od siedmiu boleści. Sprawiają wrażenie osób naprawdę normalnych, którym bliskie są problemy polskich internautów.

Z "normalnych" partii raczej PO, ale to kwestia wyboru mniejszego zła.

Slavny
16-10-2007, 16:48
LPR (a szczególnie UPR)

Ribik
16-10-2007, 17:04

żeby nie Kaczyńscy ....^^
a to że głosują na PO to nie znaczy że uważają, iż PiS jest zły

.Matrik.
16-10-2007, 17:09
POwiem za Pięćset złOtych.

Durtalion
16-10-2007, 17:51
Daje wam propagandową grę :)
http://www.grzegorzkarpinski.pl/gra/
Czego tu ludzie nie wymysla... jak macie podobne gry to dawajcie linki :)
Ahhh ta wyborcza goraczka....towarzyszy nam nie mal wszedzie :P:P

J.D
16-10-2007, 17:56
Zdecydowanie PO.A gdzie ęą? i edward ącki ? :PP

Arka_Sath_Wielki
16-10-2007, 18:38
Wybieram PO bo PiS to złoooooo :D wiecie ze kaczynski sie nei zgodzil na debate na stojaco z powodu jego wzrostu ?? muhuahuahauhaua :D zal takiego panstwa ktorym rzadza tacy ludzie ;D zmienmy to xD

Metal'Hard'Rocker
16-10-2007, 18:41
Oczywiście, że partia Ędwarda Ąckiego. ĘĄ ROX

Shanhaevel
16-10-2007, 18:50
LPR, ale to tylko ze względu na UPR. No i ĘĄ.

spider-bialystok
16-10-2007, 18:57
UPR ................

Ribik
16-10-2007, 19:10
Wybieram PO bo PiS to złoooooo :D wiecie ze kaczynski sie nei zgodzil na debate na stojaco z powodu jego wzrostu ?? muhuahuahauhaua :D zal takiego panstwa ktorym rzadza tacy ludzie ;D zmienmy to xD

oo nie słyszałem o tym :D

@Kaczyński
Pij mleko, będziesz wielki...:p

Smetana
16-10-2007, 19:28
Wybieram PO bo PiS to złoooooo wiecie ze kaczynski sie nei zgodzil na debate na stojaco z powodu jego wzrostu ?? muhuahuahauhaua zal takiego panstwa ktorym rzadza tacy ludzie ;D zmienmy to xD
I to mnie dobija... Argument wzrostu jest żadnym argumentem.

Lord_Evo
16-10-2007, 19:40
Wole PO od PiS, ale nie wiem czy wiecie, że Platforma ma wprowadzić prywatyzacje szkół i szpitali. Wtedy to będzie totalne szambo!! W mniejszym stopniu mnie to obchodzi, bo moja mama jest pielęgniarką!!

Vil
16-10-2007, 19:46
nie wiem czy wiecie, że Platforma ma wprowadzić prywatyzacje szkół i szpitali.

nie wiem czy wiesz, ale w praktyce nie wyglada to tak strasznie jak brzmi, poza tym nikt normalny nie bedzie wprowadzal rozwiazania co do ktorego ma sie pewnosc ze sie nie przyjmie, wiec mozemy byc raczej spokojni.

Ten slogan mozna traktowac najwyzej jako narzedzie walki politycznej i zniechecenia ludzi do PO.

============
Prywatne zaklady zdrowotne to raczej cel do ktorego powinno sie dazyc, choc u nas ze wzgledu na strukture zarobkowa i socjalna ciezko to zrealizowac. Zauwazcie, ze prywatna przychodnia rzadzi sie prawami wolnego rynku i konkurencji, czyli w jej interesie jest mozliwie jak najlepsza jakosc leczenia, a juz na pewno lepsza niz konkurentow. W jej interesie jest mozliwie najlepiej dzialajacy sprzet diagnostyczny, sama dba o swoje wydatki wiec od duzych, odgornie sterowanych podmiotow jest po prostu efektywniejsza. Do tego prywatna sluzba zdrowia = brak koniecznosci oplacania skladki zdrowotnej, co w praktyce oznacza: jestes zdrowy - nie placisz, jestes chory - decydujesz czy placisz i ile placisz, czyli generalnie taki wariant moze teoretycznie byc nawet tanszy niz "darmowa" panstwowa sluzba zdrowia bedac jednoczesnie lepszym i bardziej przyjaznym dla konsumenta.

Emcess
16-10-2007, 20:39
Vil@
Racja, walka wyborcza.. A ta prywatyzacja to wg. mnie bullshit ; \

Shanhaevel
16-10-2007, 20:42
@Vil
A co do szkół, to problem jest w tym przypadku jest jeszcze mniejszy. Jest to tak:

Masz syna, zapłaciłeś mu czesne za pół roku/rok. Chłopak się nie uczy w ogóle, w efekcie nie zdaje. W tym wypadku każdy rodzic obliczy sobie: PO CO mam płacić na szkołę skoro ten głupek i tak ma to gdzieś i się nie uczy? Po co mam tracić pieniądze?

Oczywiście, czesne nie byłoby jakąś olbrzymią kwotą, praktycznie każdego byłoby na nie stać.

@Wzrost Kaczyńskiego
Kuźwa, padłem (w pejoratywnym znaczeniu tego słowa). Nie muszę mówić dlaczego, prawda?

Gtyk
16-10-2007, 20:54
Prywatyzacja pelna sluzby zdrowia jest niemozliwa do zrealizowania. Sprzeciw spoleczny ludzi przyzwyczajonych do panstwa socjalnego bylby zbyt silny.
Dobrym pomyslem za to jest dopuszczenie firm prywatnych do ubezpieczenia zdrowotnego, zamiast monopolu NFZ. Zamiast jednego z gory narzuconego cennika mamy do wyboru kilka, firmy walcza o klienta cenowo, promocjami itd- tak jak ma to miejsce chociazby przy ubezpieczeniu samochodu. To gwarantuje duza poprawe sytuacji portfeli pacjentow.

A prywatyzacja calkowita placowek zdrowia ogolnie rowniez brzmi przyjemnie- szpitale konkuruja cenowo, nie trzeba placic skladki zdrowotnej, placisz tylko za siebie i za to co dolega tobie a nie za innych. TYLKO ze to jest niemozliwe. Sprywatyzowac mozna kilka dzialow, jak np okulistyke. Tam sprzetu nie potrzeba zbyt wiele- placi sie tanio. Ale nie wyobrazam sobie sytuacji, kiedy ktos z wlasnego portfela ma zaplacic sala kwote jakiejs powaznej operacji dajmy na to mozgu- tu koszty sa o wiele wieksze i pacjenci nie byliby w stanie placic za to, a co za tym idzie szpitali nie byloby stac na sprzet, lekarzy i pozostaly personel.

Durtalion
16-10-2007, 21:28
Nie sadzilem ze ludzie na tak wysokich stanowiskach wladzy panstwowej moga miec "mlodziezowe" problemy, kompleksy :P Wogle ta wladza jest zakompleksiona :P A co ludzie sadzicie o wykorzystaniu materialow pokazanych przez Kaminskiego na konfernecji? Moim zdaniem i napewno nie tylko moim jest to perfidne wykorzystywanie swoich wplywow podczas kampani. Niewiem czy tak kiedys bylo, bo nie interesowalem sie polityka, ale niech mi ktos powie czy kiedys prokuratura czy sluzby panstwowe organizowaly konfernecje prasowe, aby bornic interesow parti rzadzoncej? Mysle ze raczej nie. Dla mnie to juz jest przesada... I to jeszcze przed wyborami...Albo masowe kontrole AUTOBUSOW hehe tuż przed wyborami hmm moze to przypadek kto wie :P Poprostu jak nie trzeba to robia, a jak trzeba to...;)
No ale co tu duzo gadac... Polityka jedno wielkie gowno, ktore niestety nie mozna ignorowac :P

Rotherdamie
16-10-2007, 22:49
LiD jest partia centrowa, lewica nazywa sie sam i to tylko dlatego ze wywodzi sie z pseudolewicowego SLD. Z prawdziwa lewica nie ma za wiele wspolnego, poza jeszcze stosunkowo zbieznym programem ( w kwestiach swiatopogladowych i spolecznych znacznie od czystej lewicy odbiega ).

Samoobrona to też dziarska nazwa ale o niej nikt nie wspomniał.
To prawda co napisałeś o LiD. Popieram. Sam zaś uważam ,ze PO i PIS powinny stworzyć jedną partię prawicową (lub nawet koalicje) gdyż ich cele i programy dość mocno się pokrywają.

Smetana
17-10-2007, 00:30
Ale nie wyobrazam sobie sytuacji, kiedy ktos z wlasnego portfela ma zaplacic sala kwote jakiejs powaznej operacji dajmy na to mozgu- tu koszty sa o wiele wieksze i pacjenci nie byliby w stanie placic za to, a co za tym idzie szpitali nie byloby stac na sprzet, lekarzy i pozostaly personel.
Pomysły są takie: prywatne zakłady ubezpieczeń zdrowotnych (płacisz składki i masz zapewnione że ci opłacą leczenie, oczywiście wszystko w zakresie umowy), charytatywne datki na chorych (fundacje itp.).
Sam zaś uważam ,ze PO i PIS powinny stworzyć jedną partię prawicową (lub nawet koalicje) gdyż ich cele i programy dość mocno się pokrywają.
Ich programy dość mocno się różnią. PiS to socjaliści, a PO umiarkowani liberałowie. Mimo wszystko gdyby PO nie mogło stworzyć rządu większościowego to POPiS byłby sensownym rozwiązaniem.

Vil
17-10-2007, 00:37
Mimo wszystko gdyby PO nie mogło stworzyć rządu większościowego to POPiS byłby sensownym rozwiązaniem.

Po aktualnym spektaklu politycznym ( czyt. obrzucaniu sie gownem na lewo i prawo ) koalicja na tej linii to jest samobojstwo polityczne i uklad na 1 kadencje, a pozniej emeryturka. Na takiej samej zasadzie jak teraz wypominaja Kaczorowi koalicje z Andrzejem - mialo nie byc zlodziei w rzadzie - byli, i do dzisiaj odbijaja sie czkawka.

Poza tym, obie partie sa na tyle zroznicowane w kwestiach programowych, ze do wspolpracy potrzebowalyby pojsc na powazne ustepstwa i stworzyc programowy kompromis lub oddac calosc pewnych resortow w rece konkretnej partii, sadze ze ciag na koryto wzialby jednak w takiej sytuacji gore nad zdrowym rozsadkiem i rozpoczelaby sie regularna wojna o resorty silowe.

Gtyk
17-10-2007, 00:44
Pomysły są takie: prywatne zakłady ubezpieczeń zdrowotnych (płacisz składki i masz zapewnione że ci opłacą leczenie, oczywiście wszystko w zakresie umowy), charytatywne datki na chorych (fundacje itp.).

znam ta propozycje, zreszta sam o niej pisalem, ale ja mowie o wariancie wspomnianym przez kogos wczesniej, chyba Vila- o calkowitej likwidacji ubezpieczen i oplacaniu leczenia itd z wlasnej kieszeni bez posrednictwa panstwowych czy prywatnych zakladow ubezpieczeniowych czyli calkowitej liberalizacji sluzby zdrowia ;)

Dwik
17-10-2007, 00:47
KW LPR (mam nadzieję, że o to chodziło w ankiecie). A konkretnie UPR.

@up
Socjalizm z definicji nie jest tani.
Ale w praktyce wcale nie jest taki zły.

Vil
17-10-2007, 02:29
Socjalizm moze sie sprawdzac w kraju dobrze rozwinietym gospodarczo, gdzie duze obciazenia podatkowe na rzecz panstwa opiekunczego nie stanowia problemu dla dobrze zarabiajacych mieszkancow, a sama idea opiekunczosci stanowi zabezpieczenie bytu ( np. kobieta nie martwi sie ze nie bedzie mogla pracowac wychowujac dzieci, bo wspomoze sie nia stosownym zasilkiem, krotkotrwale bezrobocie nie bedzie musialo oznaczac drastycznego ograniczenia standardu zycia itp ). Polska mocno socjalistycznego ustroju nie jest w stanie uciagnac.