PDA

Pokaż pełną wersje : Harry Potter i Talizmany, Insygnia czy Relikwie Śmierci?

nab
23-10-2007, 22:09
Wciąż nie jest znany ostateczny tytuł polskiej wersji książki Harry Potter and the Deathly Hallows. Wydawnictwo Media Rodzina prosi o pomoc w wybraniu odpowiedniego tytułu:

Po miesiącach uciążliwej ciszy nareszcie coś dzieje się w najbardziej interesującym wszystkich fanów Harry'ego temacie.
Lada moment dotrze do nas przekład ostatniego tomu. Zanim to jednak nastąpi rozstrzygnąć musimy o ostatecznym brzmieniu polskiego tytułu.
Po konsultacjach z wydawcami "Harry'ego Pottera" w innych krajach, rozmowach z tłumaczem i dyskusjach wewnątrz wydawnictwa, chcielibyśmy poznać także i Wasze zdanie. Prosimy Was zatem o wybór pomiędzy trzema wersjami polskiego tytułu. Kwestia kluczowa dotyczy słowa "Hallows", które przetłumaczyć można w trójnasób.

Do wyboru są trzy opcje:

1) Harry Potter i Insygnia Śmierci

2) Harry Potter i Relikwie Śmierci

3) Harry Potter i Talizmany Śmierci

Więcej informacji: Harry Potter i Relikwie / Insygnia / Talizmany Śmierci (http://www.harry-potter.net.pl/Harry-Potter-i-Relikwie-Insygnia-Talizmany-Smierci-o2176.html)

Który tytuł wg. was jest najbardziej odpowiedni?

NervGal
23-10-2007, 22:18
Relikwie Śmierci chyba najbardziej spójnie i sensownie brzmi.

Misza
23-10-2007, 22:28
Mi 'Insygnia' lepiej brzmią.

A tak swoją drogą, jest książce nieźle namieszane z tymi śmierciami, kamieniami i przepowiedniami. ;p Nie, nie czytałem.

Durtalion
23-10-2007, 22:37
JAAAAAAAA CHCEEEE HARREEEEGOOO POTTTERRRAA!!!!!! juz nie moge sie doczekac stycznia ^^ :)

@top ofc relikwie smierci :) lepiej brzmi i wogule :P

kołbaś
23-10-2007, 22:39
buhahah a ja juz czytalem wersje robocza xD i mowie wam jest super.
btw lepiej brzmi relikwie smierci.

Rafayen
23-10-2007, 22:41
o nie ale wam banie poryło...

Ryłek
23-10-2007, 22:52
Relikwie... reszta tytułów to jakieś nieporozumienia.

Rotherdamie
23-10-2007, 23:25
mi insygnia lepiej pasują. Ja nie czytałem H.P ale u mnie w szkole tylko kujony lub uczniowie nie posiadający kolegów go czytają.

@up
co to w ogole za powod? Bo wstyd przed kumplami?
Mi sie wydaje ze duzo wiecej osob czyta tylko wstydzi sie przyznac bo to nie jest "trendi"

@topic
Relikwie i basta

Agrael
24-10-2007, 14:52
@up
I po co to piszesz, daj innym samemu zapoznać się z książką samemu, bez twojej pomocy. :)

@Rotherdamie
No i co z tego kto to czyta a kto nie, a ta twoja szkoła jakaś dziwna. Ja nic złego w czytaniu nie widzę, lepsze to niż siedzieć przed TV pół dnia i opychać się ciasteczkami.

Relikwia brzmią najlepiej.

>>>Mazix<<<
24-10-2007, 15:26
Moim skromnym zdaniem liczy się zawartość a nie tytuł( oczywiście jak ktos da do książki tytuł "Byłem homarem zombie z kosmosu" albo poradnik "Jak siedzieć, aby łatwo wstać" to przesadzi). Ja głosowałem za relikwiami śmierci.

Vanhelsen
24-10-2007, 15:27
Talizmany dla mnie odpadły na wstępie, brzmi to śmiesznie i zarazem tragicznie, wybór między relikwiami a insygniami nie był łatwy ale wybrałem w końcu te 2gie, why? bo relikwie bardziej kojarzą mi się z kościołem a nie magią, insygnia imo lepiej pasują.

A co spoilerowania, co cóż, nie którzy nie mają po prostu za grosz wychowania ;)

Emcess
24-10-2007, 18:51
@up
co to w ogole za powod? Bo wstyd przed kumplami?
Mi sie wydaje ze duzo wiecej osob czyta tylko wstydzi sie przyznac bo to nie jest "trendi"

@topic
Relikwie i basta

True, ja tam przeczytałem tylko Komnatę Tajemnic, bo miałem to jako lekture >.< Ale książka jakoś mi się spodobała..

Relikwie, jakoś tak ładnie brzmi ; ]

KrEmAs KAc
24-10-2007, 20:41
HP United States - Computers, Laptops, Servers, Printers & more :D

lololol
24-10-2007, 21:13
A co spoilerowania, co cóż, nie którzy nie mają po prostu za grosz wychowania

A co do ortografii, no coz; tylko niektorzy ja znaja ;)

raf420
24-10-2007, 22:19
@up
Bo to jest wiedza tajemna.

Relikwie, insygnia, sringnia?
A może być "itanki śmierci"? :D

Czarna_Mamba
24-10-2007, 22:38
Relikwie są jednak najbardziej trafioną opcją.

Rohas
24-10-2007, 22:59
Ech.. Przyzwyczailem sie juz do 'relikwii', wiec inne mi jakos 'nie pasza' ;d
OJ STARY ;[ HARRY POTTER ZGINIE W OSTATNIEJ CZĘŚCI! ;[[[[
zabija go Gandalf ;[
dobra, nie martwcie sie, hary nie zginoł
I po co nabijac sobie posty? ;<

Rotherdamie
25-10-2007, 00:17
@up
I po co to piszesz, daj innym samemu zapoznać się z książką samemu, bez twojej pomocy. :)

@Rotherdamie
No i co z tego kto to czyta a kto nie, a ta twoja szkoła jakaś dziwna. Ja nic złego w czytaniu nie widzę, lepsze to niż siedzieć przed TV pół dnia i opychać się ciasteczkami.

Relikwia brzmią najlepiej.

To że moja szkoła dziwna to ja już dawno odkryłem. Ja tez lubie czytac ale nie Harry Pottera jednak uwazam ze te ksiazki o nim są napewno bardzo ciekawe. Może kiedyś i ja spróbuje. Nie jestem przeciwnikiem Harrego Pottera ( lubie jego filmy ) ,a mój kumpel powiedział ,że ksiązki są o wiele ciekawsze od filmów H.P (jednak nieco zniechęca mnie ich grubość - w końcu to lektury nieobowiązkowe)
P.S
Autorka zapowiadała ,zę w najnowszej książce uśmierci Harrego!!! Czy to prawda? Nie chciałbym aby ta seria skończyła się tak tragicznie.

Vanhelsen
25-10-2007, 01:00
[...]
Autorka zapowiadała ,zę w najnowszej książce uśmierci Harrego!!! Czy to prawda? Nie chciałbym aby ta seria skończyła się tak tragicznie.Nah, harry żyje ;] ale ja się zastanawiam, czy autorka pójdzie za kasą i pojawi się potterek z nr 8 w tytule :D