Pokaż pełną wersje : Problem ze ściąganiem plików
pabloxxl
25-10-2004, 19:05
Jestem w sieci i mamy DSL na 7 osób podzielone. Jeżeli ściagam jakiś duży plik z konkretnej strony to transfer mam nawet 300kb na sekunde, a jeżeli z jakiegoś programu P2P To najczęsciej nie dochodzi do ściągniecia pliku albo ściąga się z żałosną prędkością. W czym może być problem? Czekam na propozycje :D
Dwimenor
25-10-2004, 19:24
Może być to spowodowane tym, że inni użytkownicy P2P dają ograniczenia na szybkość uploadu, aby nie lagował im net.
Sam tak zawsze robie(używam eMule) i daje limit uploadu 1kb/s, do podziału na tych co coś ściągają.
powodem moze byc tez glupota admina i zablokowane porty p2p ^^"
@Dwimenor:
i to wlasnie dzieki takim jak ty (sam download, 0 upload...) p2p schodzi na psy :S
Dwimenor
25-10-2004, 19:41
Re:hoomik
I co ja mam ci odpowiedzieć??
W emule nie da się całkowicie zablokować uploadu(albo ja nie wiem jak;) ). Jak ustalę limit na 1kb/s to mogę max ściągać za szybkością 3kb/s. Zresztą, jak zostawię kompa na noc to jest bez limitów wtedy ściąga ze 6-7osób naraz z szybkością trochę ponad 10kp/s. Jakbym tak zrobił będą powiedzmy na dragach zgadnij jakby się to skończyło.
Zauważ że w czasie dnia na Razorback2 ciężko cokolwiek ściągnąć szybciej niż 1kb/s, bo każdy woli ustawić limit i spokojnie surfować/grać. I tak ci co chcą ściągnąć jakiś duży plik ściągają w nocy ponieważ są mniejsze kolejki i przeważnie brak limitów.
Re: Down(Zyraf)
Przecież wiem(czyt. ten post).
Może być to spowodowane tym, że inni użytkownicy P2P dają ograniczenia na szybkość uploadu, aby nie lagował im net.
Sam tak zawsze robie(używam eMule) i daje limit uploadu 1kb/s, do podziału na tych co coś ściągają.
heheheh...
tylko że jak zniżysz im upload na emulu do 1kb/s to tobie download spada do 3kb/s... na emulu zrobili specjalnie taką zależność żeby nie doszło do sytuacji że wszyscy ściągają z prędkościa 0,1 kb/s... lol...
@up kiedy wstawiłeś tego posta ja właśnie pisałem swój i nie wiedziałem że coś napisałeś :P
a poza tym nie widze zadnych przeszkod, zeby puscic max upload i grac sobie komfortowo (no, chyba ze online, ale wtedy sie w ogole nie wlacza programow p2p...).
Dwimenor
25-10-2004, 19:49
@hoomik
No przecież, że online.
Ale nie wszystkie gry lagują przy włączonych p2p. Dla przykkładu, jak gram w Diablo2 albo Warcraft3 na BN to zdejmuje limity i jest 0 lagów. W przypadku Tibi nie da się tak.
$corcerer
25-10-2004, 19:50
Hoomik, zanim zaczniesz wyzywać admina o głopote, to pomyśl z łaski swojej.
Czasami jeden ssacz potrafi zablokować CAŁE łącze, jakie ono by wielkie nie było. i co reszta użytkowników ma zobić ? Dlatego właśnie obcięcie jest potrzebne!
jak tak dalej pójdzie to se chyba dc++ ściągne albo z torrenta bede jechał :P
@down tak się składa ze kumpel niedawno został adminem jednego serwera :P
podobno trza 20 gb udostępnić ale mówi ze jak udostępnie ponad 10 to starczy :P
Dobrze. Wiec zablokuje p2p. Tylko ze to wcale nie musi pomoc - sa jeszcze ftp. A poza tym zamiast calkowicie blokowac porty p2p, mogl przeciez nalozyc jakies ograniczenia (chyba, ja nie bylem nigdy aminem LANu...)?
@up: na dc++ musisz naprawde duuuuuzo udostepniac, a na torrentach bez dobrego lacza mozesz zostawiac kompa na noc zeby zassac glupie 60mb... :)
Hmm no to ja naisze troche o EmUlu.
eMule - Bardzo dobry program, lecz trzeba go tez b. dobrze skonfigurować aby się szybko ściagało:
a) Trzeba w firewaluu otworzyc port 4662. Co umozliwi przydzileie kompowi HighID I wtedy bedzie sie szybciej sciagalo. Jak nie chcesz otworzyc zainstaluj co innego.
b) eMule nie lubi jak chodzi około 2h. Najlepiej jak byś go nie wyłaćczał przez 4 dni. Wtedy by syę ściagło. Jeżeli nie masz takiej możliwości zianstaluj co innego.
c)Skonfiguruj odpowiednio prędkości. Jeżeli masz szybkość Neo 640 kb/s to ustaw ściaganie na 80kb/s, a wysyłanie na 16... A nie na 1 tak jak kolega wyzej.....
Po tym eMule powien chdzic szybciej... Chyba, ze ktoś bardzo obciaza lacze lub sa zablkowane porty p2p. Zadzown do admina i zapytaj sie jak to jest z tymi poratami. Czy zablokowal czy nie. A jak sa otwarte to w jakich godzinach..
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.