zaloguj się

Pokaż pełną wersje : "Quo Vadis Cipsoft"

Sir Dark Archeon
24-10-2007, 20:39
Quo Vadis Tibia?

Witam serdecznie.
Już od jakiegos czasu przymierzalem sie do napisania tego posta. W koncu stwierdziłem ze czas podzielic się swoimi uwagami z reszta społeczności tibijskiej. Tchenlo mnie, gdyz jestem już zmeczony tym w jaki sposób CIPsoft traktuje nas - graczy.
Gram na grimerze, amerykańskim serwerze i mecza mnie już lagi, kicki, freezy i temu podobne rzeczy. Choc na tym serwie od zawsze lagowalo, ale to co dzieje się od jakiegos miesiąca jest po prostu koszmarem. Nie da się normalnie grac.X(
Najbardziej irytujące jest to w jaki sposob Cipsoft olewa ludzi którzy się buntuja przeciwko tak działającej grze. Nie dziwie się im, bo co to za radosc z gry kiedy się pada z powodu kicka czy laga i traci czas, kase czesto item i nerwy.
Cipsoft nawet nie raczy odpisac na setki postow i pytan na forum gry. Zadem CM nie raczy wyjaśnić czemu dzieje się to co się dzieje i czy wogole zaloga Cipsow ma zamiar cos z tym fantem zrobic. W ogole pelna olewka, a wkoncu to my ich utrzymujem, wiec chocby minimalne wyjasnienia czy przeprosiny sie nam naleza!
Ci którzy licza ze cos się zmieni chyba musza pozostac przy swoich nadziejach, bo obserwując polityke Cipow nie wroze niczego dobrego.
Od jakiegos czasu wyraznie widac ze Cipsoft postawil na maksymalizacje zyskow kosztem jakości gry. Każdy widzi ze nie ma nowych serwerow – czemu? Bo cipom się to nie oplaca, wola zablokowac możliwości zakladania kont na starych serwerach, upychając w ten sposób nowych graczy na nowe serwy lub stare serwy które sa wyludnione. Z biegiem czasu jak gra staje się coraz latwiejsza, coraz wiecej młodszych dzieciakow zaczyna w nia grac, im wiecej dzieci tym wieksza popularność serwerow n-pvp, a co za tym idzie wiekszy na nich tlok. Zapchaja sie juz nawet serwery pvp. Zastanawiam się jak daleko to jeszcze potrwa?
Jak wiecie jakis czas temu cips dumnie ogłosił ze sukcesem zakończyły się testy nowych serwerow umożliwiających granie do 1500 ludzi online na serwie. Pieknie – pomijajac konsekwencje takiego tloku, szumne zapowiedzi pozostaly tylko pusta notatka, bo jak dotad na zadnym z obecnych serwerow nie zainstalowano owej nowej wersji gry. Szkoda bo może by to zmniejszylo lagi. Można się spodziewac ze zastana one wprowadzone najprędzej po zimowym update. Oby tak było. Mam tylko nadzieje, ze Cipsoft nie będą znow oszczędzać na nas – i nowa wersje gry wrzuca na stare serwery – efekt będzie oplakany. Bo wbrew temu co pisali, najprawdopodobniej nie da sie jej wprowadzic na starych serwerach, bo najwyrazniej nie sa w stanie jej najnormalniej pociagnac. Nie widze innego wyjasnienia zwloki Cipsoftu... . Co za tym idzie, musza zakupic mocniejsze maszyny i zapewne szybsze lacza a to kosztuje.
I tu wlasnie kryje się przyczyna wszystkich problemow z gra – oszczędności Cipsoftu.
Wraz z rozwojem gry, dostajemy nowe tereny, nowe potwory itd. Wszystko to powoduje ze gra staje się bardziej skomplikowana, a co za tym idzie w większym stopniu obciaza serwery.
Co wiecej, po letnim upie, gra zdecydowanie wiecej ludzi na serwerach co sprawia ze i tak obciążone serwy sa już przeciążone do granic możliwości dzialania. Brak wystarczającej mocy obliczeniowej serwera skutkuje lagami, freezami i kickami. Braki w statystykach na erigu tez jest tego skutkiem. Z racji iż serwer jest tak obciążony ze nie jest w stanie obsłużyć graczy, nie jest tez w stanie obsługiwać dodatkowych usług jak bazy danych statystyk w skutek czego statystyki nie sa dostępne lub wyswietalne sa z opuznieniem, sumowane z kilku dni. Co gorsze najprawdopodobniej cala infrastruktura serwerow dlawi się z powodu niewystarczającej przepustowości laczy. Czesc amerykańskich serwerow, wcale nie jest „amerykanska” bo zostala przeniesiona do Wielkiej Brytani. (latwo to sprawdzic uzywajac opcji sledzenia aktywnych polaczen w sieci). Nie wiem czy w celach poprawy wydajności czy oczednosci. Cipy nie informuja nas o faktycznym stanie, a na wszelkie pytania sa głusi, ewentualnie konczy się to banem za „niewalsciwe” posty na forum.
Należy tu tez wspomniec, iż przy obecnej infrastrukturze serwerow, przeciążenie jednego z nich powoduje np. masskicka. Efektem jest to ze w krotkim czasie spora ilość graczy probuje się zalogowac ponownie na serwer. Zasypany zadaniami o zalogowanie serwer logujacy sypie się – zamiast się połączyć wyskakuja bledy i czekamy… czekamy i czekamy… Az się budzimy w templu.
Poza tym, kolejna konsekwencja jest zapychanie i tak już przeciążonego lacza do serwerow gry, co skutkuje lagami na pozostałych serwerach. W efekcie koncowym mamy w grze lagi i freezy ktore falami pojawiaja się i znikaja… od drobnych lagow az po 30 sek freezy lub lagi kompletnie uniemożliwiające gre.
Wniosek z tego jest prosty… Z upa na upa, gra staje się bardziej wymagajaca dla serwerow. Wiecej ludzi online sprawia ze już i tak obciążone stare serwery padaja – masskicki, lub ledwo zipia prowadzac do freezow i lagow.
Gra się rozwija, graczy przybywa, ale serwery i infrastruktura najprawdopodobniej pozostala stara. Czemu Cipy jej nie modernizuja, lub nie robia tego z dostatecznym zapasem mocy serwerow czy przepustowości laczy? Nie wiem… Może znow oczczedzaja?

W efekcie gra która kiedys była naprawde fajna, staje się niestawialnym koszmarem.
Lagi frezy czy kicki, zniechęcają graczy do gry… Mniej graczy zadowolonych – mniej przedłużonych pacc. Mniej kasy w kieszeni Cip. Efekt? Wieksze oszczędności – albo pomysły w stylu sklepu z pamiątkami. Ciekawe czy to taki pomysl by urozmaicic gre, czy tez może sposób by podreperowac kulejący budżet po letnim upie? Tego się pewnie nigdy nie dowiemy. Nie jest tajemnica, ze większość, przynajmniej polskiej czesci graczy, kupuje pacc od innych graczy za kase i itemy w tibi. Pomijając kwestie legalności tego procederu, jest on faktem.. Im gra jest latwiejsza, tym wiecej gra dzieciakow. A dzieci 10-15 letnie nie zarabiaja kasy w rl, wiec albo musza prosić rodzicow o kupno pacc, albo kombinuja jak za kase w tibi sobie paca zlatwic. Zebranie 150k w grze po ostatnich upach to żaden klopot. Gracze pełnoletni którzy maja kase i stac ich by kupic pacc za rl kase zazwyczaj nie maja czasu by siedzieć w tibi i robic godzinami kase. Przychodza z pracy i graja po 2-3h dla relaksu. Dla nich kupienie 1 czy kilku pacc/ na jakis czas to nie klopot, stac ich. W ten sposób wszyscy sa zadowoleni. Młodzież ma pacc, a starsi gracze kase w tibi na komfortowa gre. Niestety, wszystko ma swoja cene. Osoba która placi – wymaga. To jest chyba oczywiste ze wymaga jakości gry i tego by za kase która wydala miala dobra zabawe. Niestety to co się dzieje ostatnio w tibi, nie można nazwac dobra zabawa czy komfortowym graniem. W efekcie przestana grac – przestana placic bo po co maja placic za takie g… . Nie będą grac wiec kto kupi pacc calej reszcie? Skonczy się na tym ze Cipsoft straci spora grupe graczy a co za tym idzie duza czesc wpływów. Brak kasy – brak możliwości rozwoju gry – brak przyszłości…
I tu się nasuwa wniosek…. Dokad zmierza Cipsoft? Czy dalej będzie robil graczy w chu…. I doil nas… czy opamięta się i zacznie w koncu działać… . Jak będzie tego nie wiem..
Konkurencja nie spi… a raz stracony klient wiecej tu nie wroci. Dziwie się ze Cip tego albo nie rozumie, albo olewa licząc ze za każdym straconym graczem przyjdzie 10 nowych.
Tak – tylko co będzie jak zaczna odchodzic ci co naprawde ich utrzymuja? O tym się zapewne niebawem przekonamy…

Pozdrawiam

Toren
24-10-2007, 20:49
Dobra racja powinni coś z tym zrobić!!!!!
Nie kupują nowych silników bo chcą mieć więcej kasy -.-
Cipy oby się poprawiliście mam nadzieje :mag:
P.S.Fajnie napisane i ,że ci się chciało ;)

..::QRAS::..
24-10-2007, 20:52
ja juz poltora roku temu przestalem sie "meczyc" z ta gra ;]

<.<
24-10-2007, 20:54
Zanieś to pani od polskiego.

Wylansowany
24-10-2007, 20:59
Hmm...rzeczywiście, wszyscy się jakoś skarżą ostatnio na ciągłe lagi i kicki. Często słyszę: "Nie idę expić bo są lagi", "Padłem przez kicka", "Są takie lagi, że nie da się grać" itp. Ja akurat nie wiem co o tym myśleć, bo lagów i kicków nigdy nie mam praktycznie...:confused:

Elvena
24-10-2007, 21:05
Nie masz lagów, bo to kwestia łącza internetowego. Telekomunikacja polska ma często problemy z łączem do Niemiec, więc macie kicki... Ja tam lagi mam raz na 1-2 miesiące.

ripper
24-10-2007, 21:13
Gram na grimerze, amerykańskim serwerze i mecza mnie już lagi, kicki, freezy
Jeśli grasz w Polsce, to nie widzę w tym nic dziwnego.
Najbardziej irytujące jest to w jaki sposob Cipsoft olewa ludzi którzy się buntuja przeciwko tak działającej grze.
Dopóki nie odbije się to na zarobkach, CipSoft nie musi nic robić. Taka prawda, kapitalizm mamy.
W ogole pelna olewka, a wkoncu to my ich utrzymujem, wiec chocby minimalne wyjasnienia czy przeprosiny sie nam naleza!
To ich nie utrzymujcie. Nikt wam nie każe.
Od jakiegos czasu wyraznie widac ze Cipsoft postawil na maksymalizacje zyskow kosztem jakości gry. Każdy widzi ze nie ma nowych serwerow – czemu?
Nowy serwerów nie ma, bo stare świecką pustkami. Nie widzę sensu tworzenia nowych.
wola zablokowac możliwości zakladania kont na starych serwerach
Toś, kurwa, powiedział. A od kiedy to?
I tu wlasnie kryje się przyczyna wszystkich problemow z gra – oszczędności Cipsoftu.
Proponuję zapoznać się z podstawami ekonomii. NIKT nie zainwestuje, jeśli się to nie opłaca. Jak widać CipSoftowi się nie opłaca.
Nie jest tajemnica, ze większość, przynajmniej polskiej czesci graczy, kupuje pacc od innych graczy za kase i itemy w tibi. Pomijając kwestie legalności tego procederu, jest on faktem..
Co w tym nielegalnego? CipSoft i tak dostaje kasę. REKLAMOWANIE takich usług w grze/na oficjalnym forum jest karane.
Tak – tylko co będzie jak zaczna odchodzic ci co naprawde ich utrzymuja? O tym się zapewne niebawem przekonamy…
Dopóki ich utrzymują, CipSoft nie musi zmieniać wiele.

Podsumowując to wypisałeś masę zarzutów, które nie mają sensu. Jak ci się nie podoba - nie graj. Jak musisz - idź na odwyk. I dorośnij.

Riten_lum
24-10-2007, 21:17
Zanieś to pani od polskiego.

A co? Sam jesteś zbyt tępy by to zrozumieć?

I tu się nasuwa wniosek…. Dokad zmierza Cipsoft? Czy dalej będzie robil graczy w chu…. I doil nas… czy opamięta się i zacznie w koncu działać… . Jak będzie tego nie wiem..

Ta firma od wydania update z wandami (7,7 jak dobrze pamiętam chociaż mogę się mylić) zmieniła w miarę fajną grę w komercyjne gówno. Poza zyskami jakie ma im to przynieść całą resztę mają za przeproszeniem głęboko w dupie. A niedawno otwarty sklepik z koszulkami i innym kiczowatym badziewiem za kilkanaście(dziesiąt euro) było rekordem. Z jednej strony gracze nie mogą grać ponieważ problemy z serwerami, a z drugiej namawia się ich do kupowania jakiś śmieci... Obecnie jedynym dobrym wyjściem jest olać ich i poszukać ciekawszej gry (ja mam swój typ).
Druga sprawa to sam charakter gry. Czasy kiedy pod depo jeden drugiemu na pytanie czy może pożyczyć kasę na parcel odpowiadał "sure dude^^) lub gdy się chodziło z przypadkowymi ludźmi na wspólne hunty wspomina z sentymentem może z 30-35% użytkowników forum. Reszta to pewnie dzieci kolejnych update, dla których cyferki i statystyki są najważniejsze. Obecnie wystarczy:
pacc + bot = 100lvl. Cipy chciały zbalansować profesje i wyszły z tego takie kwiatki, że z MMO(MASIVE MULTIPLAYER ONLINE) game zrobiła się siekanka solo (hack'n'slash?), w której jedynym celem jest dojść po trupach do najwyższego poziomu bądź skilla...
Prawda jest taka, że cipsoft mydli oczy dzieci (bo starsi gracze widzą jak się z nimi obchodzi) głupimi bajeczkami jaki to update nie jest super podając informacje wyssane z place, a serio robi wszystko na odpieprz się byle to w przyszłości owocowało mamoną.

PS. Do wszystkich forumowych flamerów, możecie mnie zjeździć, że
dopuściłem się obrazy świętości jaką jest Tibia, ale to jest poprostu moje subiektywne zdanie na ten temat.

@DOWN:
Ciekawe czy jak np. zamówisz na allegro rower górski a przywiozą ci podrdzewiałego składaka to czy też powiesz "jest kapitalizm i chciał zrobić". Aha i odpuść sobie ten mentorski ton bo to raczej śmieszne niż fajne...

ripper
24-10-2007, 21:32
@up
No pewnie, CipSoft powinien nie pobierać kasy za pacc i z własnej kieszeni finansować serwery i update'y. Pomyśl, chłopcze. KAPITALIZM mamy. Nie ma nic złego w tym, że chcą zarobić na swojej grze. Frajerami są ci, którzy płacą, a do tego narzekają. I tyle.

Ciekawe czy jak np. zamówisz na allegro rower górski a przywiozą ci podrdzewiałego składaka to czy też powiesz "jest kapitalizm i chciał zrobić". Aha i odpuść sobie ten mentorski ton bo to raczej śmieszne niż fajne...
Rotfl, ty chyba nie odróżniasz oszustwa/kradzieży od chęci zarobienia. Z CipSoftem nie podpisujesz umowy, nawet "na gębę" jej nie zawierasz, a sprzedawca na allegro oferuje coś konkretnego i to go zobowiązuje. Łapiesz subtelną różnicę? A mentorskiego tonu mogę używać, bo zachowujesz się jak dziecko.

Piotrek Marycha
24-10-2007, 21:40
CIPsoft robi co moze, stabilnosc/dobre dzialanie serverow = kasa, a wy po prostu nie rozumiecie ze nad tym trzeba pracowac, i wlasnie oni tym sie zajmuja przez ~80% czasu. Trzeba dorosnąć, i zacząć rozumiec ze nic sie nie bierze z nikąd. Wiekszosc z was zachowuje sie jak dziecko ktore stanelo pod sklepem i widząc lizaka krzyczy "mamo kup mi". Same żądania, zero wyrozumialosci.

Riten_lum
25-10-2007, 00:12
Rotfl, ty chyba nie odróżniasz oszustwa/kradzieży od chęci zarobienia. Z CipSoftem nie podpisujesz umowy, nawet "na gębę" jej nie zawierasz, a sprzedawca na allegro oferuje coś konkretnego i to go zobowiązuje. Łapiesz subtelną różnicę? A mentorskiego tonu mogę używać, bo zachowujesz się jak dziecko.

A ty chyba masz problemy ze zrozumieniem metafory... Skoro
ktoś zapłacił za pacc ma prawo wymagać i ty nie masz prawa nazywać go frajerem to raz. Dwa jakbyś nie próbował być doroślejszy niż jesteś a pomyślał to z pewnością byś się domyślił, że Cipsoft jest zobligowany do zapewnienia dogodnych warunków osobom, które zapłaciły za grę i czegoś oczekują za wydane pieniądze. Jak się kupuje w sklepie grę to dostaje się do niej support i/lub gwarancję na wypadek gdyby nie działała, a do dema nie. Na tej samej zasadzie jest z Pacc i graczami nie posiadającymi płatnego konta.
Jeżeli znowu masz napisać odpowiedź stwierdzającą, że jestem dziecinny to daruj sobie, bo ja poprostu stwierdzam fakt. Płacę = wymagam.

Bykunn
25-10-2007, 00:30
@Piotrek Marycha
O jakiej Ty wyrozumiałości mówisz ? Jeśli płace to do cholery czemu mam być wyrozumiały ... Jeśli mam być narażony na kicki/freezy/lagi to po kij mam płacić ? Żeby Cipostfo mogło wyżyć ? Sorry, ale to co prezentujecie to podchodzi pod PCK albo Caritass. Bo klient(nabywca pacca) ma prawo wymagać określonej jakości usługi w zamian za ciężko zarobione pieniądze. I proszę Cie, nie mów mi o wyrozumiałości, bo ja moge powiedzieć : " Daj mi pieniądze za robocizne i materiały, a ja zastanowie się czy zrobić Ci dach porządnie czy pozostawiać w nim dziury".
@Ripper
Ty chyba nie pojmujesz, że przykład z rowerem jest jak najbardziej uzasadniony. Bo czy Cipsoft nie jest zobowiązany do świadczenia nam usług bez freezów etc ? No wydaje mi się, że jednak jest....
Mógłbym pisać jeszcze długo i wymieniać się z Wami argumentami, ale nie widzę w tym sensu, ponieważ "każdy ma swoją rację", także jeśli Wam odpowiada to co robi Cipsoft to ok, ale nie naskakujcie na ludzi, którzy pragną tylko wyrazić swoje subiektywne opinie.

/Yours Bykunn

Sir Dark Archeon
25-10-2007, 01:29
@Bykunn, Riten_lum

Oh milo ze ktos przeczytal ze zrozumieniem mojego posta.
Abstarchujac od calej reszty... Nawet taka gra jak Tibie podlega prawom rynku.... rynek zweryfikuje produkt jakim jest Tibia. Jesli Cipsoft dalej bedzie przeginal pale i serwowal kiepskiej jakosci produkt to straci klijentow, ktorzy zapewne juz do Tibi nie powroca... .
Szczerze mowiac leje na nich.... nie zyje ta gra jak 95% jej graczy. Przy takich lagach wybor miedzy spedzeniem 2h w Tibi a obejrzeniem 2 odcinkow SG-1 jest prosty....
Zal mi tylko tego ze ta gra sie stacza, bo pamietam dawne czasy sprzed 7.6 czym ta gra byla, gra jak i gracze ktorzy tworzyli jej klimat. Szkoda, bo sama gra i pomysl jest naprawde fajny.
Ale coz, Cipsoft prowadzi ryzykowna gre... krotkowzroczna polityka prowizorycznych rozwiazan... Up 8.0 dal im kupe kasy. Rekordy graczy online i tysiace nowych pacc spragnionych gry najtow i palkow... szkoda tylko ze nie przewidzieli ze taki natlok graczy przerosnie ich mozliwosci obslugi. Zarobili kase kosztem jakosci gry - predzej czy pozniej to sie zemsci. Ich strata.

Pozdrawiam

ripper
25-10-2007, 08:22
A ty chyba masz problemy ze zrozumieniem metafory...
Ja tu nie widziałem żadnej metafory.
Skoro
ktoś zapłacił za pacc ma prawo wymagać i ty nie masz prawa nazywać go frajerem to raz.
Jeśli ktoś uważa, że to za co płaci jest kiepskie, a dalej płaci, to jest frajerem.
Bo czy Cipsoft nie jest zobowiązany do świadczenia nam usług bez freezów etc ?
Gram w Tibię od trzech lat, regularnie płacę od około dwóch. Lagi z nieswojej winy miałem jakieś kilkanaście razy przez cały ten okres. To dość normalne jak na grę, za którą płaci się tak śmiesznie mało. Nie odróżniasz CELOWEGO działania od przyczyn zasadniczo niezależnych. CipSoft nie odłącza cię od gry dla zabawy, zapewniam. To dla nich nie jest komfortowa sytuacja.
Mógłbym pisać jeszcze długo i wymieniać się z Wami argumentami, ale nie widzę w tym sensu, ponieważ "każdy ma swoją rację"
Ja przedstawiam swoje, ty swoje. Na tym polega dyskusja. Skoro możesz pisać długo, to pisz, a ja skontruję.

Podsumowując:
Jeśli ktoś płaci, mając świadomość, jaka jest sytuacja, a potem płacze, że ma lagi, to jest głupi. Nie chcesz mieć lagów - nie graj, to dość proste rozwiązanie. Musisz brać pod uwagę to, że CipSoft to nie cudotwórcy i nie zawsze mają na to wpływ.

Bykunn
25-10-2007, 08:36
No więc Ripper bardzo chętnie bym podyskutował z człowiekiem na poziomie ( za którego Cię uważam ), ale muszę lecieć do szkoły, a po drugie to co napisałeś w ostatnim poście jest bardzo bliskie temu o co mi chodzi ; - )
Dlatego jak wróce ze szkoły może jeszcze coś skrobne, ale zobaczymy.
Pozdro

/Yours Bykunn

Erhion
25-10-2007, 13:31
Sorry ale czy myślisz, że to coś da?

Piotrek Marycha
25-10-2007, 21:18
Jak się kupuje w sklepie grę to dostaje się do niej support i/lub gwarancję na wypadek gdyby nie działała, a do dema nie. Na tej samej zasadzie jest z Pacc i graczami nie posiadającymi płatnego konta.

a co , tibia nie dziala? servy sa odpalone 24h na dobe, na to masz gwarancje, a wymaganie ze przy setkach tysiecy graczy online CIPsoft ma nie mieć problemów z serverami, to tak jakbys żądał od sprzedawcy gwarancji, ze jak pierdolniesz grą o scianie to ci bedzie nadal działać... pomijając fakt ze kicki i lagi spowodowane przez servery zdarzają sie raz na pół roku (mowie z doswiadczenia na xerenie i obsidi)

Riten_lum
25-10-2007, 21:30
"Pierdolnięcie grą o ścianę" spowoduje problemy wynikłe z mojej przyczyny, a lagi i kicki są z winy Cipsoftu. Pozatym inne firmy (Blizzard - od WoW'a albo NCsoft - od Lineage 2) potrafią utzrymać serwery w miarę stabilne przy ilości osób online większej od Tibi.

edit:
A co do statusu serwerów to absolutnie nie są 24 / dobę. Dzisiaj widziałem jak Aldora i kilka innych (nazw nie pamiętam) były off lub 0 online. Wczoraj sytuacja była taka sama.

Sir Dark Archeon
25-10-2007, 22:29
a co , tibia nie dziala? servy sa odpalone 24h na dobe, na to masz gwarancje, a wymaganie ze przy setkach tysiecy graczy online CIPsoft ma nie mieć problemów z serverami, to tak jakbys żądał od sprzedawcy gwarancji, ze jak pierdolniesz grą o scianie to ci bedzie nadal działać... pomijając fakt ze kicki i lagi spowodowane przez servery zdarzają sie raz na pół roku (mowie z doswiadczenia na xerenie i obsidi)

Lol... Cwaniaczek - grasz na niemieckich serwerach wiec nie masz ani lagow ani kickow. Zapraszam na serwy amerykanskie - zobaczymy co wtedy powiesz.
Tak czy siak nie widze powodow dla ktorych niemieckie serwery moga chodzic sprawnie, a amerykanskie sa zj.. tak ze sie grac nie da... . Skoro cips dba o niemieckie to niech zadba tez o amerykanskie. Proste.
Poza tym twoja argumentacja jest smieszna - cips sam ustala limity graczy na serwach, skoro nie sa wstanie zapewnic komfortowej gry tysiacom, niech ogranicza pojemnosci tak by dalo sie normalnie grac. Jak ich projekt przerasta to niech sie za niego nie biora.
Proste.

ripper
25-10-2007, 23:03
Nie rozumiesz, że CipSoft niewiele może zrobić, by EUROPEJCZYKOM grającym na AMERYKAŃSKICH serwerach grało się komfortowo? Rusz łbem. Jeśli ci się nie podoba, nie musisz grać, toż to nie obowiązek. Jeśli się na coś decydujesz, to musisz wziąć pod uwagę i pozytywne i negatywne strony zagadnienia.

CzubiX
25-10-2007, 23:26
Sam grałem na Amerykańskich servach i wiem jak jest..

Niemieckie servy

Serv----Ty

Amerykańskie servy

Serv------------------------------------Ty

Wniosek? Jeśli ktoś ma dobrego neta to amerykańskie servery nie są takie złe,ale jest o wiele większe prawdobodobieństwo lagów itp.

Od kąd gram na niemieckich serverach to lagi zdażają się b.żadko w przeciwieństwie do lagów z amerykańskich serverów

Ludzie często też narzekają lagi,freezy kicki. choć 80% przypadków to jest ich zamulone łącze.

Lecz CipSoft nie jest bez winy..i z tym się zgadzam

Riten_lum
25-10-2007, 23:51
Nie rozumiesz, że CipSoft niewiele może zrobić, by EUROPEJCZYKOM grającym na AMERYKAŃSKICH serwerach grało się komfortowo? Rusz łbem. Jeśli ci się nie podoba, nie musisz grać, toż to nie obowiązek. Jeśli się na coś decydujesz, to musisz wziąć pod uwagę i pozytywne i negatywne strony zagadnienia.

Diabeł tkwi w szczegółach, jeżeli na amerykańskim serverze grają europejczycy to fakt, mogą doznać lagów czego nie zaznają ludzie z np. Brazylii bądz USA. ALE mass kicki, mass freezy/lagi oraz wyłączanie świata gry przez cipy dotyczy wszystkich graczy jacy są online (w tym i tych wcześniej wymienionych, którzy teoretycznie powinni mieć komfortowe warunki).

Tym
26-10-2007, 01:28
Jesli Cipsoft dalej bedzie przeginal pale i serwowal kiepskiej jakosci produkt to straci klijentow, ktorzy zapewne juz do Tibi nie powroca... .

Problem w tym ,że Tibia ma jeden czynnik ,który daje jej przewage nad konkurencją. Mianowicie Tibia nie musi mieć łącza szerokopasmowego aby dało się w nią grać wystarczy nawet średniej jakości modem GPRS.
W innych grach np. Lineage lub Silkroad albo nawet w zwykłym bilardzie jest potrzebny szybszy internet ,ponieważ bez niego nie będzie dało się nawet wejść na serwer.
Tibia w ogóle ma bardzo niskie wymagania sprzętowe ,bo w sumie czego oczekiwać od gry z grafiką 2d i animacjami gifo-podobnymi.
I to są 2 duże plusy ,przez które graczy NIESTETY będzie przybywać coraz więcej ,a Cipsoft problemami z serwerami będzie się przejmować coraz mniej.

Sir Dark Archeon
26-10-2007, 01:31

Lol sam rusz glowa... wiekszosc "amerykanskich" serwerow nie jest w ameryce tylko w Wielkiej Brytani - a to chyba jeszcze jest EUROPA.
Poza tym na amerykanskich serwerach lagi i kicki maja wszyscy - polacy brazole i wszelkie inne nacje i nie ma znaczenia skad sie laczysz.
I gwoli scislosci - sprawdzalem jakos gry na moim 2 Mbit laczu w domu - nie od Tepsy i na 15 Mbit laczu w pracy - tu i tu lagi i kicki. Wiec to nie wina mojego neta tylko serwerow Cipsoftu, ewentualnie laczy pomiedzy ISP cipsoftu a serwerami gry.

Farr
26-10-2007, 09:02
Popieram cie w 100% u mnie na Harmonii niema takich problemów i całe szczęście ale też odczuwałem kiedyś takie problemy z lagami przez 2 tyg+. Cipsoft zarabia only kase na Pacc i nie inwestują w serwery ja wolałbym już kupienie nowych silników żeby to było stabilniejsze i żeby każdy mógł spokojnie grać niż kolejny durny uptade , który pogrąży którąś profesje i znowu będą spory , a tak to każdy będzie miał w miare równe szanse bez lagów i na dobrze działających serwerach.

xPoniaTx
28-10-2007, 11:02
Jak dla mnie autor tego postu ma calkowita racje.... mnie tez wkurzaja lagi,kicki, freeze'y itp ;/ cipsoft musi z tym coś zrobić i bedzie sii

pozdro