PDA

Pokaż pełną wersje : Stara Tibia, czy naprawde byla lepsza?

GT-R
26-10-2007, 22:11
Czytam posty na forum i mnie wnerwia jak czytam, "Tibia 7,1 byla najlepsza", "Tibi 7,5 juz nic nie zwroci"!!! Ludzie, opanujcie sie. Ktos kiedys napisal ze tibia 7,6-(ponizej) byla lepsza, i teraz kazdy chce byc "cool" i tez tak pisze. 90% osob nigdy nie gralo w tibia ktora byla 7,6 jw. 8% pisze tak bo chca byc jeszcze bardziej "cool" i zawsze tak pisalo, nawet jak nie lubili. 2% (prawie niemozliwe do spotkania) to osoby ktore stara tibie naprawde lubialy, i juz w nia nie graja. Wiec jezeli nadal myslisz ze tibia 7.5 byla tak naprawde dobra to zobacz sobie na niej zagraj, bo zdjecia nic nie przedstawiaja, to jak mowic ze jestes mistrzem swiata w plywaniu, a tak naprawde balbys sie wejsc to wody glebszej niz ty. Mysle ze 7.6 i wyzej to dobra tibia, ladne grafiki, i wszystko nabiera ksztaltu. Teraz tibia jest nawet lepsza, gdyby nie cip bot i nooby. Kiedys tibia moze i byla dobra, bo nie bylo noobow, a wtedy gier z dobra grafika to tylko szukac , a tibia nie wydawala sie taka zla. Wiec przestancie pisac "stara tibia byla lepsza" gdy pod waszym nickiem pisze "grajacy", lvl 15, konto stworzone 2 miesiace temu, a liczba grajacych w tibie rosnie. Jak nie wiesz, to po co pisac? Jak by w tibi nie bylo noobow, to ta tibia by byla 100x lepsza niz stara, i nawet i znimi, jest 10x lepsza.

Xantro
26-10-2007, 22:53
Ja jednak mam prawo tak mówić bo gram od tibii 7.1. I co z tego że grafika jest lepsza skoro klimat już nie ten sam? Jedyne co bym zostawił z tibii 7.5+ to mapka(choć też nie cała) i mniejsze udoskonalenia (muted itp.) a różdżki i praktycznie całą resztę posłałbym w pizdu.
PS: Napisał ten co od zawsze jest na forum. Ja "niby" jestem tu od 2006 roku ale moje poprzednie konto powstało "trochę" wcześniej. Pamiętam nawet jak na tibii.pll można było spokojnie mówić o questach i otsach ;]

Leirdek
26-10-2007, 23:06
Tak,ludzie narzekają na Tibię że to i tamto a jak doszło doczegoś(na torgu mój topic Złota era Tibii,czy już minęła)Efekt?Temat skasowany a ja zbanowany.Więc nie piepszczie że Tibia 7.1 była lepszaX(X(X(X(X(X(

Cygan Slejter
26-10-2007, 23:56
masz racje w tym, że kazdy gada jak to kiedys tibia byla lepsza a prawda jest taka ze starych graczy juz malo jest i nie wierze ze kiedys bylo tylu graczy ilu sie gada ze gralo o tibi 7:x

jednak wedlug mnie tibia jest teraz gorsza...chodzi przede wszystkim o noobostwo, pk i latwosc gry

Piotrek Marycha
27-10-2007, 00:49
J Jedyne co bym zostawił z tibii 7.5+ to mapka(choć też nie cała)
chyba cie głowa boli... wtedy bys na jakiegokolwiek expa sie zapisywal 5h wprzód (lacznie z trolami i rotami)

@edit/down: a no to ok :p

Xantro
28-10-2007, 20:00
Upss... Pomyliłem się chodziło mi o to że zostawiłbym to z tibi 8.00. Sory za pomyłkę.

Ghard Lage
28-10-2007, 23:18
W-g mnie Tibia po następnym upie będzie lepsza niż kiedykolwiek. Gram od tibii 7.23 grałem na otsach 7.1 (legalne tak czy owak więc chyba mogę mówić na tym forum ;p) miałem wcześniej konto ale zapomniałem do niego passów dlatego zrobiłem drugie. Mam mały lvl bo po co większy?

Vil
29-10-2007, 01:09
jesli nowy update przyciagnie jeszcze wiecej dzieciakow nie nalezy sie spodziewac poprawy sytuacji...

najlepszy klimat byl za czasow gdy guardy byly warte 185 expa, wtedy gra nie byla skomercjalizowana, ludzi bylo niewiele, wszyscy sie znali i malo kto gonil za levelem. Na topie byly troche inne priorytety niz teraz, co wyraznie dzialalo z korzyscia dla gry.

Shadowsong
29-10-2007, 09:33
Stara Tibia, czy naprawde byla lepsza?

Tak byla lepsza i jak ktos tego nie widzi to jest slepy.

Articuno
29-10-2007, 11:44
Ciekawy wątek. Gram od wersji 7.5., ale jestem przekonany, że i wcześniej tibia była lepsza, dodanie różdżek i wszelkich ułatwień do gry moim zdaniem nie dziwi, bo jest to praca Cipsoftu i na pewno zależy im na jak najlepszym zarabianiem kasy, jednak w 97 nie myśleli, ze ta gra będzie tak popularna wśród nie tylko graczy ;) Tibia już nie będzie taka jak kiedyś, gdyby po którymś updacie zmniejszyli, by łatwość expienia wszystkim, odeszło by wielu graczy czyt. wiele 19.95 euro. Z nasze punktu widzenia, byłaby to świetna zmiana, ale Cipy zrobiły już z tego biznes i raczej tego nie zmienią.

Lasooch
29-10-2007, 12:11
90% osob nigdy nie gralo w tibia ktora byla 7,6 jw. 8% pisze tak bo chca byc jeszcze bardziej "cool" i zawsze tak pisalo, nawet jak nie lubili. 2% (prawie niemozliwe do spotkania) to osoby ktore stara tibie naprawde lubialy, i juz w nia nie graja.

Uwielbiam dane statystyczne wzięte z dupy. Może najpierw przeprowadź ankietę na reprezentatywnej grupie 1000 graczy?

Vil
30-10-2007, 17:40
Kradzieze, oszusci, itp. to tez nie wymysl 7.6.

gdy liczba graczy wzrasta, wzrasta liczba zlodziei i oszustow, tyle ze ze wzgledu na to ze coraz trudniej nad tym zapanowac skala problemu wzrasta wykladniczo.

Prawda jest taka, ze gdyby nie popularyzacja gry ( analizujac na razie tylko ten aspekt ) daloby sie nad tym zapanowac.

Jesli ktos twierdzi ze jest w stanie z rozsadnym prawdopodobienstwem trafic postac w BoH, na haste, z 70+ lvl z runy na ekranie to albo uzywa jakiegos wspomagania albo pierniczy glupoty

Z tym sie absolutnie nie zgodze. Celnosc w granicach 80% bez uzycia bota jest jak najbardziej do osiagniecia.

1. Stara Tibia a komercjalizacja... a wiesz ze jak zaczynalem grac to gracz z PACC nie mogl dostac bana dluzszego niz na 3 dni? (tzn. mogl ale wymagalo to zgody boga, tesciowej i woznego Zenka).

Komercjalizacja to w tym wypadku dodawanie expowisk i zmiany mechaniki tak zeby kazdy kto zdecyduje sie zaplacic za pacca mogl expic duzo szybciej niz szybciej. To ustawianie gry tak zeby byla latwiejsza ( light density ) i przyjemniejsza przy jednoczesnej potrzebie zaangazowania coraz mniejszej ilosci szarych komorek.

Ponownie wcisne tutaj brak ograniczenia levelowego z gory, ktory imho calkowicie kladzie sens gry rpg.

3. Na "topie" byly inne priorytety niz lvl poniewaz ten lvl absolutnie nic nie dawal, 120 lvl wciaz biegaly z FSem (bo po prostu nie bylo innej broni).

zupelnie przypadkowo w dawnych czasach powstawaly najfajniejsze gildie w historii Tibii ( uklon w strone chociazby Indagatoris, choc nie tylko ), zlozone z dojrzalych ludzi nie zapatrzonych w numerki. Zupelnie przypadkowo dawniej ludzie glowili sie nad rozwiazaniami "questow", tajemnicami zwiazanymi z wieloma zagadkowymi miejscami. Zupelnie przypadkowo pare osob ( Pskonejott, Halfhigh ) spedzilo mnostwo czasu zeby dojsc do tego jak niektore rzeczy dzialaja - dzisiaj historia praktycznie kazdego nowego swiata pvp to wyscig w kierunku jak najszybszego przygotowania frontu do walki o wladze i rozdawanie kart. To, ze niedobitki ludzi nadal probuja w tej grze odnalesc cos z rpg nie zmienia faktu, ze jest to zjawisko marginalne.

Rafals from hell
30-10-2007, 17:40
Nic dodać, nic ująć.

Wspaniale streszczone i omówione kolejne dzieje updatów. Zobrazowałes to tak, iż nikt raczej się nie powinien przyczepić, chodź jak wiadomo zawsze znajdzie się jakiś amator tanich win, który usilnie bedzie bronił swoich racji...

Salarigoth
30-10-2007, 18:15
Mnie najbardziej denerwuje ze zaszybko sie expi ... Kazdy tera pallem na 30 lvlu moze wyciagnac 40k/h bez blokera z profitem ... Zaduzo nowych terenow gdyz to sie wiaze z zaszsybkim expieniem.Quest typu poi powinien byc 2x trudniejszy hellfire po 1,5k powinien kroic i po 3 minimum chodzic.Za czasow 7.5-7.6 bywalem na wojnie sunblade - dusskines i tam bylo tylko parenascie 100 lvl po 2 latach a tera... Chcialem zagrac na furorze i co 3 osoba to 80 rp i to mnie najbardziej gnebi ze tera kazdy rozsadny czlowiek gra pallem... Np Pizaro kiedys na 100 lvl wchodzil do jakiego kolwiek miasta to nawet 120 sorce go podziwaly ze tyle pallem zrobil.... A tera ? 2 miechy i masz takiego 100 rp .I najgorsze jest to ze wojny najbardziej ucierpialy.
Nic nie mowie o swiatach non pvp bo tylko oszolomy tam graja ( nie ma sensu tam grac).

Podsumowujac bardzo bym chcial 7.5-7.6 z cipbotem ... 7.4 nie lubie od kad ialem 15 druidem 40 mlvl =]

Freezy Eddie
30-10-2007, 18:31
Oryginalnie napisane przez Gremlin
Jesli ktos twierdzi ze jest w stanie z rozsadnym prawdopodobienstwem trafic postac w BoH, na haste, z 70+ lvl z runy na ekranie to albo uzywa jakiegos wspomagania albo pierniczy glupoty
Jest runko takie jak GFB i bylo dosyc skutecznie w takich sytuacjach, nikt nie kaze strzelac z SD, tymbardziej, ze exhausted na GFBki jest mniejszy. Teraz praktycznie to runko w PVP sie nie liczy, a szkoda. Teraz im mocniejsza runa tym lepsza.
Zreszta kto powiedzial, ze nalezy strzelac w biegajacego przeciwnika.. pierwszym celem bylo strapowanie przeciwnika, a dopiero potem combo itd.

Lasooch
30-10-2007, 18:38
Jest runko takie jak GFB i bylo dosyc skutecznie w takich sytuacjach, nikt nie kaze strzelac z SD, tymbardziej, ze exhausted na GFBki jest mniejszy. Teraz praktycznie to runko w PVP sie nie liczy, a szkoda. Teraz im mocniejsza runa tym lepsza.

Exhaust, a nie exhausted, poza tym jest taki samo. A 'runko' pomijam.

Leirdek
30-10-2007, 18:38
Nic dodać, nic ująć.

Wspaniale streszczone i omówione kolejne dzieje updatów. Zobrazowałes to tak, iż nikt raczej się nie powinien przyczepić, chodź jak wiadomo zawsze znajdzie się jakiś amator tanich win, który usilnie bedzie bronił swoich racji...

Chyba pomyliłeś tematy ziomek....:p

Brojek
30-10-2007, 18:50
najlepsza byla tibia 7.6 i niemam do tego zadnych watpliwosci

Freezy Eddie
30-10-2007, 18:57
Exhaust, a nie exhausted, poza tym jest taki samo. A 'runko' pomijam.
1. Exhaust, moj blad.
2. Runka? Mhm, w takim razie tez moj blad.
3. Bardzo mnie cieszy, ze zauwazyles merytoryczny sens wypowiedzi i jestem ogromnie rad iz ktos tak doglebnie przeanalizowal moja wypowiedz wyciagajac z niej daleko idace wnioski, gratulacje.

jest taki samo.
Bylem przekonany, ze mniejsze, w takim razie tez blad, co nie zmienia tego podstawowego zalozenia tej wypowiedzi, czyli to, ze da sie trafic w ~70 lvl z hastem/BoH.

Shadowsong
30-10-2007, 19:16
Nic nie mowie o swiatach non pvp bo tylko oszolomy tam graja ( nie ma sensu tam grac).

Od pewnego czasu nie ma sensu grac na pvp, bo grupka byle oszolomow, dzieci hotkeya moze cie ubic >.>

Ptakuba
30-10-2007, 19:36
@Up: Jakoś nic złego nie widzę w hotkeyach... Jak ktoś nie potrafi ich używać to jego problem, a jak uważa utrudnianie sobie gry za "kozackie" a ludzi którzy sobie ją w sposób legalny ułatwiają, to cóż... też jego problem.

Zonta
30-10-2007, 20:27
heh pomimo mojego aktualnego lvl'a gram dosyć długo by pamiętać czasy sześciu gs'ów pod DB :P albo 50 lvlm na 20 lvl'u. ( to było normalne każdy tak robił, zbierało sie 20 masek pod dp i prowadziło sie rozmowy o życiu przez całe dnie :D ahhhh to były czasy:) ) .Ale! :) gdyby tibia się nie rozwijała prawdopodobnie by padła nie potrafię określić tego chronologicznie kiedy ale przypuszczam ,że tak właśnie by się stało a nawet jeżeli nie to nie grało by w nią całe narody xD
Myślę ,że powinny powstać servery ze starym klientem tibi to by rozwiązało sprawę tych tematów tylko ciekaw jestem jak by to wyglądało z kontami, mam na myśli np jedna postać na serverze z aktualna tibia i ze starą :P trzeba by było to przedyskutować jakieś pomysły ? xD

Pacz_knight
30-10-2007, 20:34
Ja gram juz w Tibie od 3 lat wiec pamietam te czasy. Graficznie mi sie podobala, klimat byl chyba leprzy od tego dzisiejszego. Ale to nie przez Cipow Tibia sie zmienila na gorsze (troche wedlug mnie), bo to ludzie ja zmieniaja. Chodzi mi o stada noobkow i boterow. Najbardziej podobala mi sie stara grafika beho i skele xD, a nie nawidzilem outa knightow bo przypominal mi on malego pudziana :D

Rafals from hell
30-10-2007, 21:17
Chyba pomyliłeś tematy ziomek....:p

Myślę, że ty nie do końca zrozumiałeś mój post lub nie zrozumiałeś tego tematu...

I nie mów do mnie ziomek... bo się nie znamy.

Aj i dodam jeszcze... przyczepiłeś się do tego, że pomyliłęm działy.

Gdybyś dokłądniej przeczytał wypowiedź gremilina to byś zapewne wiedział, że te wszelkie zmiany nie były przeprowadzone w jednym UPIE, a o chronologię tu raczej ci nie chodziło. -.-

Shadowsong
31-10-2007, 16:08
@Up: Jakoś nic złego nie widzę w hotkeyach... Jak ktoś nie potrafi ich używać to jego problem, a jak uważa utrudnianie sobie gry za "kozackie" a ludzi którzy sobie ją w sposób legalny ułatwiają, to cóż... też jego problem.

Ty nie widzisz, ja widze i to jest ta roznica.

Descartes
31-10-2007, 18:02
Pamiętam kiedy jak w GSa strzeliło się energy bombą to stał w środku i nie atakował. ;p (swoją drogą i tak były wtedy bardzo wolne)

Sardendor
31-10-2007, 18:12
Co tu duzo pisać, terazniejsza tibia to ots.
wszystkie dzieci zaczeły robic knightow i pallow bo sa (rox)

Hot keye - wedlug mnie najgorsza kupa jaka zrobili.
teraz przy wyborze serva powinno byc napisane
Pseudo PVP , pseudo pvp-enfo , non-pseuso pvp

Cipy mogłyby zrobic specjalne servy pod klient 7.6.
I jestem pewien ze grało by tam sporo osób.

Dlaczego uwazam ze nie ma rl tibii

gracze uzywali boty do podnoszenia spearów,
Dodali wracajace speary ( bumerangi )

Hity pallow i knightow (ots)

Te wszystkie bossy , morgarothy , ghazbarany, orshabaale,

Nie zmieniaja kurna wygladu ich nawet, tylko zmieniaja nazwe. Takie potworki to widziałem na stronach o ots, zanim weszly do tibii.

Grafika jest moze i lepsza, ale co z tego ?
Mi sie podobała bardziej w 7.6
Lubie stare proste gry. ( proste , nie w sensie takim ze da sie wbic 100 lvl w miesiac.

Pozdro

Rafals from hell
31-10-2007, 19:16

Nie zmieniaja kurna wygladu ich nawet, tylko zmieniaja nazwe. Takie potworki to widziałem na stronach o ots, zanim weszly do tibii.
Pozdro

Akurat te mają inny wygląd, oprócz orshabaala...

Trastix
31-10-2007, 19:20
Mozecie tutaj duzo pisac ale Cipsoft tego nie przeczyta
Proponuje wejsc na www.tibia.com >...>Prospals
I zrobic kilka tematow (zaspamowac ten dzial) Proszac o 'pomoc'
I jakis maly powrot do starszych czasow Tibii..

MetiuII
31-10-2007, 19:50
Yyy, no tak. Tibia, ta starsza w 100% była lepsza. Tibia nie była jeszcze wtedy tak rozreklamowana i nie grało w nią tyle osób. Jak ktoś wcześniej mówił wszyscy wszystkich znali. GS były piękne, pomijam lepszy wygląd, ale nie biegały jak pojebane zabijając czasem 70 lvle. Można było je lurować na dwarf bridge, pod veno i nawet do veno ! Bo w veno nie było schodów, tylko drabinka ;d A kiedy do miasta wbiegał 80 lvl to wszyscy poczuwali do niego respekt. Nie było skulli, ale też nie było tak, że wszyscy wszystkich zabijali. Ludzie byli "inni", nie było PA, hunted za byle co, zawsze można było się dogadać. To dopiero była tibia.
Kiedy weszły soule, Tibia stała się gorsza, potem różdżki, i nagły masowy atak ludzi na sorców i druidów. Hotkeye to konkretna porażka. Kiedyś jak ktoś miał dobre pvp to był szanowany na serverze niezależnie od lvla, a teraz to nie ma o czym mówić.

Shadowsong
31-10-2007, 20:29
Kiedyś jak ktoś miał dobre pvp to był szanowany na serverze niezależnie od lvla, a teraz to nie ma o czym mówić.

1 vs 1 to juz praktycznie nie istnieje, wyzszego lvlu nie zabijesz chyba ze bedzie mial laga/kicka/skoncza mu sie uhy/mfy. Dlatego sie wynioslem na non-pvp.

Pewnie wiecej by gralo na 7.6 :P

Kimo36
31-10-2007, 21:17
A mi sie wydaje ,ze nooby zpapraly tibie, nie uptady.
Kiedys tibia byla trudniejsza, wiec taki 11 latek chwile pogral i zrezygnowal.A teraz? kina = mass exp...

populacja noobów zwieksza sie z dnia na dzien to dlatego tibia stracila "klimat"...

Alanus Lutinum
31-10-2007, 22:36
Tibia nigdy nie była dobra. Brak jej klimatu, nawet w czasach 7.5 była zanoobiona (interesuję się tą grą od 3 lat, więc wiem). Początki tibii były za trudne, potem było średnio, aż w końcu teraz jest za łatwo, a jak CipSoft utrudnia życie graczom, to wszyscy narzekają - "CipSoft sux".

TaJemniczy
31-10-2007, 22:37
Kurde właśnie uświadomiłem sobie ile już w to gram,kurde nie pamiętam8o
Mówiąc poważnie, zgadzam się z tobą, większość ludzi nie grała w tibia 7.5 o niższych nie wspominając,a strasznie dużo o niej wiedzą, no cóż ten 6 zmysł:)
Bez bicia się przyznam że zacząłem grać około 4lata+ temu i w mordę nie mogę przypomnieć sobie jaki był to klient, lecz z tego co pamiętam grało się bardzo dobrze. Zresztą, teraz również nie narzekam,lecz coś mnie zniechęca, co? HEHhehe jestem szczęśliwcem bo odkryłem źródło
mych zmartwień:] Polskie, małoletnie noobki, które na każdym kroku wkurw...człowieka.Nieraz aż wstyd się przyznać że to rodacy, najchętniej dowiedział bym się gdzie mieszkają, wsiadłbym w my car i .......a potem dorwał bym rodziców tych gówniarzy i zrobił im reprymendę i to tyle;)

Frapper
01-11-2007, 02:35

Pozdro

Daje tibi 2-3 lata i padnie. Boterzy to ogromny odsetek graczy. Wchodze na forum NG, przegladajacych skrypty o 17 ~190 osob. Samo blackd ma ponad 2 tys ludzi. Po co mam siedziec przy tibi tyle godzin jesli moge puscic bota, isc z dziewczyna na spacer, wrocic i miec ~200k expa wiecej? Chca powstrzymac boterstwo i wprowadzaja nieprzemyslane zmiany ktore tylko psuja gre i daja przewage twórcom botów. Skoro zmieniaja gre pod boty, predzej czy pozniej bedzie wszystko w tibi z tych botow.

Djurasik
01-11-2007, 04:06
Moją pierwszą postać założyłem w 2002 roku nick Djurasik (deleted) a potem Abraham'a (dalej postac jest :) )
Gdy poznałem te grę szczerze zafascynowała mnie i wciągnęła, no młody byłem ;p Noobem byłem pierwszej klasy, jedyne czego nigdy nie zdarzyło mi sie praktykować to latanie po depo i darcie na całą pape "Free itemz plxxx" ;)
Z czasem człowiek nabrał doświadczenia, ale też nadchodziły update. Nie zapomne upka gdy dodali Venore do głównej mapy Mainlandu, gdy wszedłem do tego miasta poczułem się jakoś tak... fajnie :) potem zmiany w expie za guardy... zmiana wyglądu gsów... podział expa na pół z summonami :( Nawet Skulli z początku nie było :D i na stronie tibia.com nie pisasło kto od czego zginął ale z czasem to podopieszczali :] przestało mi się to podobać ALE kochałem te gre więc jakoś dawałem radę :)

Teraz patrząc na to z perspektywy czasu, na to ile było update, ile pozmieniali, jak gra się zmieniła, co mogę powiedzieć ? Powiem że to nie gra stała się czy gorsza czy lepsza - tu się tylko system zmienił i oprawa wizualna... ale to LUDZIE się zmienili, jedni odeszli, innych hakneli, jeszcze innych wykończono (hunty)
Dlatego moim zdaniem innymi słowy To ludzie tworzą te grę a nie sam jej system, a dziś Tibia może być dla nas gorsza niż kiedyś tylko dlatego bo noobów przybyło a starych kompanów wywiało :)

Piotrek Marycha
01-11-2007, 15:23
@up - pełen podziw
ale nie biegały jak pojebane zabijając czasem 70 lvle.
na 70 lvlu sie demony soluje a ty mowisz o padaniu na Gsach...
A kiedy do miasta wbiegał 80 lvl to wszyscy poczuwali do niego respekt.
to ze ty sie kiedys poniecałeś 80 lvlem (na 7.5 ?! o.0 juz wtedy to byl sredniak) to nie znaczy ze to była norma
nie było PA, hunted za byle co
a co ma do tego numerek wersji?

Kiedyś jak ktoś miał dobre pvp to był szanowany na serverze niezależnie od lvla
szanować kogoś bo kupil NG albo sciagnal TA? żenujące...
1 vs 1 to juz praktycznie nie istnieje,
a kiedy istniało?

ludzi grają w tibie bo sie zmienia, ciagle cos nowego, jakby nie bylo zadnych updatow to by wszyscy pozdychali z nudy tam
Daje tibi 2-3 lata i padnie.
kazda gra kiedys padnie, i tak tibia sie dlugo trzyma (dzieki cholernym znienawidzonym updatom!!)

Frapper
01-11-2007, 17:05
a co ma do tego numerek wersji?

szanować kogoś bo kupil NG albo sciagnal TA? żenujące...

a kiedy istniało?

Z kazdym numerkiem przychodzi wiecje noobow. Jak ja zaczynalem rgac w 2002 to w carlin nikogo z choć odrobinke podobnego do dzisiejszych dzieci z ruszczgami.

Masakrowiec(stary owner), Nemtor(Zecik), Spash. Oni mieli zajebistye pvp bez bota.

Istnialo. Teraz lag/kick daje przewage 100 sorca nad kolega sorcem na tym samym lvlu.

Piotrek Marycha
01-11-2007, 19:21
Z kazdym numerkiem przychodzi wiecje noobow. Jak ja zaczynalem rgac w 2002 to w carlin nikogo z choć odrobinke podobnego do dzisiejszych dzieci z ruszczgami.
jak zaczynales w wieku 11 lat to chyba sam byles takim dzieckiem...

Masakrowiec(stary owner), Nemtor(Zecik), Spash. Oni mieli zajebistye pvp bez bota.
a skad ty mozesz wiedziec kto mial bota a kto nie?

Frapper
01-11-2007, 21:16
Bynajmniej nie bylem typowym noobem, o takich mi chodzi.

Bylo widac roznice. Z innej strony, pvp to nie tylko trafianie przeciwnika.

Ploplo
02-11-2007, 12:51
Zgadzam sie z posterunkowym ;D w 7.4- nigdy nie grałem, ale tibia 7.5 - 7.92 to były tylko dobre ulepszenia (niektórzy hotkeye uważają za cipbot, tylko po to by mieć sie do czego czepiać bo i tak każdemu opcja hotkeyów sie podoba. A cipy robiły to po to, by oddalić używanie botów (ktoś używa auto-uh dla ułatwienia gry - spoko, ale jak spodoba mu sie jeden bot, to używa więcej i więcej, aż doszło do totalnych łamań praw tibii). No i zadziałało - choć magebomby wracają (nie ukrywajmy faktów - każdy wie że już są nowe ^^) to i tak wiele botów zostało usuniętych, a auto-hunting jest tępiony nie tylko przez cipy ale i innych graczy.

A że 8.0 wprowadził dużo złego jak i dobrego - my mamy problem. Ale cipsoft widząc co zrobił z sorcem, sam nas poinformował że update 8.1 dotyczyć będzie balansowania profesji, to sie domyślamy że przywróci choć część tego dobrego, co dla magów dobre było ^^

Vil
02-11-2007, 13:17
Cipbot to jest efekt kapitulacji wobec plagi boterow, na zasadzie " nie wiemy co z tym zrobic to to zalegalizujemy ". W zadnym wypadku nie byla to zmiana konieczna z punktu widzenia gry.

Piotrek Marycha
02-11-2007, 16:06
Z innej strony, pvp to nie tylko trafianie przeciwnika.
do tego właśnie dąże...
Cipbot to jest efekt kapitulacji wobec plagi boterow, na zasadzie " nie wiemy co z tym zrobic to to zalegalizujemy ".
z dwojga złego lepsze to, bo to kpina, że aby grac efektywnie w gre to trzeba łamac jej zasady

W zadnym wypadku nie byla to zmiana konieczna z punktu widzenia gry.jak najbardziej była... celowanie runami bez botów to była frajda i pole do popisu graczy na lvlach <80, system nie byl przygotowany na to ze kiedys gracze beda mieli 150+ lvle i beda przebiegac szerokosc ekranu w 2-3 sek

Salarigoth
02-11-2007, 21:19

Lubie stare proste gry. ( proste , nie w sensie takim ze da sie wbic 100 lvl w miesiac.

Pozdro

Problem w tym ze nie daloby rady zrobic takiego serwera zeby byl w 100% z balansowany ... Jakby takie serwy zaczely powstawac to bys widzal same sorce bo knighty/pallowie nawet by niemogli liczyc na jakiekolwiek ulepszenie...

Od pewnego czasu nie ma sensu grac na pvp, bo grupka byle oszolomow, dzieci hotkeya moze cie ubic >.>
Dobra siedz se na tej guardi bez najmniejszej przyjemnosci (oprocz lvl) do 589378592758237859 lvl .
Ja wole wbic 100 na pvp i sie dobrze bawic na wojnie a nie siedziec i expic 24/7
Teraz patrząc na to z perspektywy czasu, na to ile było update, ile pozmieniali, jak gra się zmieniła, co mogę powiedzieć ? Powiem że to nie gra stała się czy gorsza czy lepsza - tu się tylko system zmienił i oprawa wizualna... ale to LUDZIE się zmienili, jedni odeszli, innych hakneli, jeszcze innych wykończono (hunty)
Dlatego moim zdaniem innymi słowy To ludzie tworzą te grę a nie sam jej system, a dziś Tibia może być dla nas gorsza niż kiedyś tylko dlatego bo noobów przybyło a starych kompanów wywiało

Ludzie ale to wszystko prowadzi do tego ze w tibi zalatwo i zaszybko sie expi... zrozumcie jak koles slyszy jaki to fajny jest stasiu (czysty przyklad) bo ma 120 rp (ofc rp) to sam chce takiego miec a to kwestia paru miesiecy .... A co do wojen to tera zaduzo osob jest na wojnach 12 vs 12 to max powinno byc a nie 25 vs 25 + 30 noob charow...

Rafals from hell
02-11-2007, 21:24
"Cipbot" jak wy to nazywacie... jest dla mnie jednym z najlepszych rozwiązań. To prawa, ułatwiło to grę, ale zastanówcie się. Wcześniej ludzie używali botów i były one 10 razy gorsze do zaakceptowania niż to. Czego? Chociażby dlatego, że zanim zobaczyłeś przeciwnika na ekranie już dostawałeś od niego SD'ekiem. To było chore. Zanim dobrze zorientowałeś sie o co chodzi dostałeś już 3 sd'eki. xD

Także z dwojga złego to jest dobry pomysł. Teraz nie ma w sumie botów tego rodzaju, bo nie ma na niego zapotrzebowania.

Cipbot to jest efekt kapitulacji wobec plagi boterow, na zasadzie " nie wiemy co z tym zrobic to to zalegalizujemy ". W zadnym wypadku nie byla to zmiana konieczna z punktu widzenia gry.

No cóż, tak gra została zrobiona, że łatwo było na nią zrobić Bot wszelkiego rodzaju. Grając w runescape dłuższy czas spotkałem się tylko z jednym botem, który pomagał trochę w tradowaniu, bo nie musiałeś co 3sec. pisać, że sprzedajesz daną rzecz. Teraz Tibię trzeba by było zmieniać praktycznie od nowa żeby pozbyć się plagi botów.

Rafals from hell
02-11-2007, 21:45

Pozdro

Hot keye - o ile pamiętam to hotkeye były już w tibii od dawna. Myślę, ża masz tu na myśli tzw. "Cipbot". Moim zdaniem rozwiązanie nienajgorsze zwłaszcza, że wcześniej ludzie na botach trafiali cię z SD w ryj kiedy ty ich nawet nie widziałeś...

Servy pod 7.6 - o ile się nie mylę są real tibia ots pod ten klient, a znając życie na początku zebrało by się sporo osób które po jakimś super upie wrócili by na nowe servy. Poza tym jakby powstały 7.6 ludzi by chcieli i 7.5 i 7.4 itd.

Wracające speary - no cóż. Taki jesteś mądry było sobie poskilować palkiem... kiedy co chwila musisz zbierać ten kał z ziemi, kiedy knight poszedł sobie zjeść obiad, wykąpać się oraz wykonywać wszelakie inne czynności...

Bossy - nie porównuj bossów z OTS do tych z real tibii. Orshabaale itp. na otsie soluje się postaciami 150-200, na dodatek zdobywając ten level w kilka dni. Tutaj trzeba olbrzymiej ekipy i olbrzymiego wysiłku. A poza tym występują one w nieregularnych odstępach czasu w tzw. event'ach. Spytaj się Mateusza Dragona Wielkiego, czy sera czy pójdziesobie z przyjemnoscią wysolowac orshabaala, bo mu się nudzi...

Lubisz stare, proste gry? Polecam Super Mario na NES'a. Grafika niewymagająca, nawet gra owa oferuje dźwięki, których w tibii nie masz. Tak się składa, że jestem redaktorem na emuinfo i mogę dać ci cynka jak pobrać... nawet solucję ci załatwię do przejścia.

Frapper
02-11-2007, 23:22
Teraz nie ma w sumie botów tego rodzaju, bo nie ma na niego zapotrzebowania.

BlackD healbomb i 140 ek trzyma comba od ~30 sorcow.

Teraz Tibię trzeba by było zmieniać praktycznie od nowa żeby pozbyć się plagi botów.

Gora miesiac, dwa i Daniel wydaje nowa wersje BlackD. 24h po upie zawsze jest. Przechwycic hexy i zaczac ich automatyczne wysylanie, to nie jest problem.

Neo_pl
02-11-2007, 23:56
Jak ja bym chciał tibie gdy nie było easy modu, sorem się siedziało do 30 lvla na rotach tłucząć hmmy , gdy nie ma dzieci ruszczek i "hoć" , gdy tibia miała swój klimat, GDY 100 lvl to było COŚ! i ogólny szacun a nie 100 lvl = blackd proxy + pacc+ dosyć często włączony komp .... no ludzie niestety taka jest prawda tibia staje się coraz łatwiejsza ... ja w sumie rozumiem cipsoft oni kierują się zyskiem! No przecież im łatwiejsza = tym wiecej playerów= tym więcej pacc= sumka na koncie rośnie ...

No cóż ale tibia by nie przeżyła bez updatów itp itd ... ZOBACZYMY CO BĘDZIE W TYM UPDACIE !

SEE YOU IN TIBIA

Piotrek Marycha
03-11-2007, 00:08
@up - a soul pointsy i zwiekszone wymagania lvlowe na runy to chyba jednak sa utrudnienia, a przeciez wszyscy "oldskulowi" gracze tak bluzgaja na to...

chyba od 30 LVL sorcow...

Rafals from hell
03-11-2007, 01:08

Gora miesiac, dwa i Daniel wydaje nowa wersje BlackD. 24h po upie zawsze jest. Przechwycic hexy i zaczac ich automatyczne wysylanie, to nie jest problem.

Widać jesteś jakimś zagorzałym fanem Pana Daniela. Jak mówiłem w grze Runescape nie ma praktycznie botów oprócz prostych ułatwiających tradowanie... dlaczego? Prawdopodobnie dltyego, że gra na to nie pozwala. ;] I pn Daniel też tam nic nie zaradzi. Więc myślę, że twoje góru po drastycznej zmianie silnika gry mógłby zrobić "BŁOTA", a nie "BOTA".

Dodam jeszcze, że prawdopodobnie ty używasz tego bota, albo używałeś... gdyż jesteś nim fantastycznie zafascynowany.

Tobi316
03-11-2007, 10:12
90% osob nigdy nie gralo w tibia ktora byla 7,6
A żal jaki pojeb -.-
Chyba na odwrót :D

Frapper
03-11-2007, 18:11
Dodam jeszcze, że prawdopodobnie ty używasz tego bota, albo używałeś... gdyż jesteś nim fantastycznie zafascynowany.

Wybocilem 2x 100 lvl ek, 1x 80 ms.

chyba od 30 LVL sorcow...
Dobrze ustawiony kina, tak zeby nie mogli bic jego kompanow i ustawiony team healbomb na kine, w 10ms od spadku hp ponizej xx% bot reaguje. Tylko z botem da sie zrobic combo w 10ms.

Jak KS wbiegl na 140~ lvu w grupe przeciwnikow i stal tam 20 minut bez spadku hp do yellow.

Vil
03-11-2007, 21:33
Wybocilem 2x 100 lvl ek, 1x 80 ms.

brawo, zalatwie ci wyswietlanie nicka na zloto.

Jurij1234
03-11-2007, 23:35
Tibia była jest i będzie tylko grą. Ja pamiętam czasy tibii 7.5 jak z kumplem jedliśmy mięso bo capa "przybywało". Teraz nikt z moich znajomych nie gra na pvp. Albo na no-pvp albo na otsach grają ;/.
A dzisiaj chciałem z kazzo do carlin sie przenieść to mnie zaraz banda noobów napadła żeby mi parcel pod#$bać. Macie racje LUDZIE nie update zmieniają tibię.

Theraphosidae
04-11-2007, 01:59
Byla stara tibia, lepsza

Czasy wandow i rodow , zrobily to, ze postacie magiczne na poziomach 3x, 4x, zadko ze soba maja runy leczace, nie wspominajac o ofensywnych

Erhion
04-11-2007, 10:43
Kolejny temat o tym samym. Co było kiedyś, jak jest teraz, co zmienić, co dodać, cipsoft chuje, nooby itp itd.

I tak wszystko sprowadza się do tego samego. A wy wciąż i wciąż robicie nowe tematy by można się wyżalić na cały świat.

Nie warto.

Blubs
04-11-2007, 10:46
Ja nie gram w rl a wiecie dlaczego?
Bo nowy klient robi sie glupi :confused:wole 7.6

Badon
04-11-2007, 11:52
nie wiem po co wogole zalozyles ten temat.... Kazdy moze se mowic o tibii co chce i grac jak chce... od czego sa ots....

Frapper
04-11-2007, 12:09
brawo, zalatwie ci wyswietlanie nicka na zloto.

Dzieki. Nie znaczy to, ze nie gralem manualnie bo tez duzy lvl wbilem. Chce grac dla przyjemnosci, a w tej grze przyjemnosci zaczynaja sie grubo po 100.

Qenius
04-11-2007, 13:09
Panowie Dla Mnie Update jest jedną z najciekawszych żeczy na Tibii :)

KrEmAs KAc
04-11-2007, 18:44
Za czasów 7.6 nikt nie chodził pod depo i nie mówił "zal" "noob" "pojeb" "sell MPA na 8lvlu" nie pisali na trade sell twoja stara sell czapka GieEma itp
nikt to się wbijał na respa bo chciał aby na jego resp też się nikt nie wbijał. Nie było noob teamów z max lvlem 12 które zobaczyły 80lvl z red hp i zaczynały bić.
Ktoś z PACCem nie był PRO bo częściej padali od FACCów. Teraz noob to wyleci i zacznie krzyczeć nie zabijaj go po popłynie na GM island i przywoła orchabale.
Polskie nooby zakładające co miesiąc nową postać bo nie są w stanie wyjść przed depo z powodu hunta.
Minusem były farmy UH i HMM.
Stara Tibia miała lepszy klimat. Do czasów kiedy Neostrada zrobiła obniżki cen i dzieci zobaczyły ,że tibia jest za free to zaczął się koszmar i nie gram :cup:

Rafals from hell
05-11-2007, 12:38
Myślę, że wszystko co tu napisaliście o staczaniu się tibii idzie w złym kierunku. Nie ma sensu powtarzać w kółko tych samych wątków po każdym update. Zamiast tego powinniście zacząć działać. Chcecie starej tibii? Niech ktoś pozbiera to do kupy. Przetłumaczy i wrzuci do specjalnego działu na forum tibia.com, być może dołączą się do petycji gracze z innego kraju i przy kolejnym update takie servery powstaną.

Mi osobiście nie podoba sie ten pomysł, jednak z uwagi na przekonania innych graczy podpisałbym się pod tą petycję.

Goldzio
05-11-2007, 15:43
Za czasów 7.6 nikt nie chodził pod depo i nie mówił "zal" "noob" "pojeb" "sell MPA na 8lvlu" nie pisali na trade sell twoja stara sell czapka GieEma itp
nikt to się wbijał na respa bo chciał aby na jego resp też się nikt nie wbijał. Nie było noob teamów z max lvlem 12 które zobaczyły 80lvl z red hp i zaczynały bić.
Ktoś z PACCem nie był PRO bo częściej padali od FACCów. Teraz noob to wyleci i zacznie krzyczeć nie zabijaj go po popłynie na GM island i przywoła orchabale.
Polskie nooby zakładające co miesiąc nową postać bo nie są w stanie wyjść przed depo z powodu hunta.
Minusem były farmy UH i HMM.
Stara Tibia miała lepszy klimat. Do czasów kiedy Neostrada zrobiła obniżki cen i dzieci zobaczyły ,że tibia jest za free to zaczął się koszmar i nie gram :cup:

Chodzil, mowil, pisali, wbijal, bili, nooby byly, ale br zastapili polacy, farm nie ma bo sa runy w sklepach....

Tyle ode mnie

Vil
05-11-2007, 16:40
Stara Tibia miała lepszy klimat.

stara tibia skonczyla sie troche przed 7.6

plebish
08-11-2007, 11:21

hah napewno , na 7.6 jak by zrobili serwer jakis, moze zagralo by tam kilka osob 100+ max nikomu by si nie chialo bic war hammerem zeby sorcem w rok nabic 30 lvl ;d bo musial by expic na swoim zbotowanym swiecie w ktorym szybcie sie expi, taka prawda wszyscy narzekaja a nikt by nie gral na serwach 7.6 i cip to wie i nie zrobi tego ;d

ktos tam mowil ze kiedys byla tibia trudna...
a teraz latwa..
no moze teraz jest bot ale idz z 20 pallem na giant spidera :D wczesniej energy bomb i biles z daleka , albo jak ktos wczesniej mowil parcelami sie oblozylo potworka i biles z daleka ;d

Powiem tak cip ulepszyl potworki sataly sie trudniejsze do zabicia niz we wczesniejszych tibiach to tez musieli ulepszyc graczy i ulatwic im zabijanie tych potworkow

Dawna tibia (poczatki) byla łatwiejsza niz teraz chodzi o zabijanie potworkow nie pvp, jedna z trudniejszych tibi to tibia 7.6, 7.7x
teraz poszkodowane sa low lvle do 40, pojdzie taki 120 ek i stanie zacznie cisnac F1 i nikt mu nic nie zrobi i cip o tym wie dlatego byl zmuszony wprowadzic nowe potworki HL, Ghazbaran , ALL POI potworki, teraz jest graczom 120+ tak trudno na tych potworkach jak kiedys gdy hlvl byl 80+ na demonach czy innych potworkach.
Bylo by bez senu zeby dalej byla tiba 7.x taki 220+ ek expi na dragach XD

Rafals from hell
08-11-2007, 11:50
Musze cie zmartwic.
Wedlug sadazy wiekszosc ludzi zgadza sie z toba, jest po prostu grupka ktore bardzo glosno krzyczy i przez to wydaje sie ze WEKSZOSCI ludzi update sie nie podobaja. CIP po prawie kazdym update zapuszcza sade czy upda sie podobal... i praktycznie po kazdym zdecydowana wiekszosc jest na to ze sie podoba.

Dlatego też napisałem, że mi się ten pomysł nie podoba... ja praktycznie z każdego upa jestem zadowolony.... mimo, że czasem i mój char miał po dupie to cieszyłem się z nowości jakie wychodzą.

A stworzenie takich serwów, a przynajmniej jednego pozwoliło by na zbadanie tego co się podobało w starej tibii, a czego już nie ma w nowej.

Z drugiej zaś strony tworzenie nowego serwa to kolejny wydatek dla Cipsoftu, dajmy na to, że mało osób, będzie grać. Serwer trzeba będzie utrzymać... a nie będzie z niego pożytku.

Dziundzior
02-01-2009, 12:40
Prostym rozwiązaniem problemu jest stworzenie serwerów pod różne typy klientów ale nie sądze żeby Cipsoft GmbH na to poszedł . Zawsze pozostaje miec nadzieję ;)

hah napewno , na 7.6 jak by zrobili serwer jakis, moze zagralo by tam kilka osob 100+ max nikomu by si nie chialo bic war hammerem zeby sorcem w rok nabic 30 lvl ;d bo musial by expic na swoim zbotowanym swiecie w ktorym szybcie sie expi, taka prawda wszyscy narzekaja a nikt by nie gral na serwach 7.6 i cip to wie i nie zrobi tego ;d

W kliencie 7.6 pojawiły się już wandy i rody , sorc i war hammer to raczej tibia 7.5 :)

Askaral
02-01-2009, 13:39
Ten specyficzny klimacik, to jedyne do czego tesknie. Poza tym wtedy gra byla strasznie krzywa i miala zjechany system.

Michnik of Celesta
03-01-2009, 11:50
Gdy ja zaczynałem grać , czyli tibia 7.4 , nie było nieustającego "dam itemy za zaufanie" albo "dasz coś". Owszem , boty były , farmy drutów w miastach , ale zabijało się takich bez przeszkód (nie było anti-luringu). Kopalnie w kazzo puste , jak ktoś przyszedł , to nie wbijał się na resp , a jak już to bez problemu kilka guardów na -1 po kłopocie... Od 7.6 tibia zaczęła iść w złym kierunku - najpierw tania mana i różdżki , pół roku później aimbot dla każdego. Wg mnie cipy powinny dawno już zrobić ograniczenie lvl'a. Teraz to co najwyżej można z balansem wrócić do tibii sprzed 7.5 (+obecna mapa) , zostawiając tylko np. mana poty , żywioły i odporności oraz wzrost dmg u kiny i palka wraz z lvl-em (ale nie aż tak spory jak teraz).

Michoss
03-01-2009, 12:10
A ja uważam że najlepsza tibia była 2.2. Nie było wtedy noobów proszących o free itemsy, PKujacych Hlvli ani zapchanych kopalni z dwarfami. Ten specyficzny klimacik siedzenia nieruchomym białym kwadratem wśród zielonych prostokątów.
Od 3.0 tibia zaczęła iść w złym kierunku - Grafika i mapa, a potem jeszcze potwory i gracze. Można by wrócić do tamtej wersji zostawiając tylko nowe czary i potiony.

psyhopatka
03-01-2009, 12:26
Przeglądając updaty wywnioskowałem że grałem od:
Wersji 7.21 lub 7 .24
Była jakaś tam przerwa ale nie pamiętam ile i dokładnie kiedy;p
To były czasy;d

Tawer Redeye
03-01-2009, 12:44
Uff... dawno się nie logowałem :P
Temat powraca jak bumerang od dawnych czasów :P
Tibia 7.6 - czasy były całkiem fajne, ale chyba właśnie w tamtym upie kompletnie przerobili system magii :P Pamiętam, że koło upa 7.6 ludzie sprzedawali różdżki po 10-15k nie wiedząc jakie będą po upie. Sam zaczynałem na tydzień przed upem 7.5 i najlepiej właśnie wspominam 7.5 mimo tej kiepskiej grafiki, starej trawy no i 83 ek siedzącego w Ab po czym próbującego mnie zmusić do robienia uhów na 9 lvl(sęk w tym, że uhy były od chyba 6 mlvl i many którą miałem dopiero na 13lvl). Potem weszły różdżki, i okazało się, że te całe hmm które bp-kami robiłem razem z siostrą nie były nikomu potrzebne - weszły w sklepy(no i z całych legionów farm run nic nie zostało). Mimo zniszczenia farm uznałem to za jedno z gorszych rzeczy - sorc nie mógł dorobić w wolnym czasie. Swego czasu myślałem nad tym tematem, ale uznałem, że to nie ma sensu bo nigdy potem nie spotka się tego klimatu - za dużo ludzi odeszło i nie wróci :/ Jedyne co by mogli zrobić to usunąć hotkeye, ale to uniemożliwiłoby z deka hunty na tych mocnych potworach(jak nie wyrabiają na wbudowanych botach to jak z aktualnym brakiem skilla mają ubić bestie i przeżyć przy okazji?). Jeśli w tibii będzie mniej noobów to może starzy wyjadacze powrócą :P

Dawergo
03-01-2009, 13:28
@up
Niestety noobow sie nie pozbedziemy, nie jest to zalezne od nas :/

Nowohucianin
03-01-2009, 15:20
@up
Niestety noobow sie nie pozbedziemy, nie jest to zalezne od nas :/

zwiększenie hitów,hotkeye,łatwość expienia właśnie przyciąga więcej graczy (noobów),bo gra nie wymaga już tyle co kiedyś żeby wbić 100lvl

Elvors
04-01-2009, 14:11
Moim zdaniem , tibia 7.6 wnosiła ten klimat którego wciąż mi brakuje.Wszyscy sie znali,gracze mieli respect.Teraz niedojść że co chwila zmieniają się ownerzy,expią jak popopo..yeebani to przez ten urozmaicany system pvp jest coraz wiecej pk.Leczenia,itemy,qesty wciaz sie to zmienia i coraz mniej rzeczy staje sie nieosiagalne.Nie bede porownywal tutaj rl do ots,ale uwazam ze cipsoft powinien chociaz zmniejszyc ilosc update'ow do jednego wciagu roku,gdyz za duzo juz wymyslaja i niekoniecznie okazuje sie to tak znakomite.Co jeśli skończą sie im pomysły?mapa bedzie tak duża ze niebedzie widac ludzi w mistach i expowiskach?co jeśli zrobią tzw.tibie 3d?co raz mniej mi się to podoba,ale to tylko moja opinia.

blame me now kthxbye

Robin
04-01-2009, 14:38
Takie troche głupie pytanie... Była Tibia 1.0? :confused:

kaxiorek
04-01-2009, 14:55
Byla tibia z numerkiem wersji 1.0 xd

Vavi
04-01-2009, 15:03
Oddać luring, oddać stary PvP system. Poza tym won z różdżkami. Zwrócić możliwość robienia run na niskim lv. I żeby po parcelach chodziło się normalnie. Ułatwić trapowanie. Reszta może zostać tak jak jest.
Byłbym zapomniał: chcę z powrotem pvp na statkach i brak możliwości ropowania się do góry, gdy jakiś śmieć leży na drodze (+ exani tera dla FACC od 8lv, by było uczciwiej).
Wtedy VaviProkk powróci. Bo kto to widział, żeby taki noob jak ja wbijał 80lv w 3 tygodnie na bocie? Kiedyś walka, lurowanie, trapy odciągała graczy od expienia i samo to sprawiało, że grało się trudniej. Teraz tylko się poluje na potwory.
Czemu nie wspomniałem o starych runach?

Guriel
04-01-2009, 18:06
Nie rozumiem sensu powstania tego tematu. Ja osobiscie zaczalem grac w tibie 7.1. Uwazam, ze byla o wiele lepsza niz obecna. Moza dlatego, ze moj max lvl w ciagu roku (od 2004 do 2005) byl 27 lvl sorc, i wyprawa na GS'a to bylo przezycie o wiele lepsze niz orgazm. A podroze z dwarven bridge do venore lub z venore do thais to nie lada gradka byla ktora zapierala dech w piersiach (luring) a 50 lvl byl uwazany za h-lvl to mam z tamtego okresu najlepsze wspomnienia, koledzy z Julery na dobre i na zle, z ktorymi razem na********alismy br za wyjebanie ktoregos z nas z respa, echhh krotko mowiac, wtedy mialem 13/14 lat zainteresowanie tibia wtedy bylo moje ogromne, a spotkanie kogos takiego jak ja wtedy bylo na poczatku dziennym, nie bylo pg, ani 'gonitwy szurów za lvl' jak to teraz nazywacie. Wtedy jedyny bot na poczatku dziennim to byl tasker, dzieki ktoremu lowiono rybki oraz sluzyl do logowania ;]

no nic, nadal uwazam, ze Cipsoft powinien zrobic dwa servery jeden amerykanski drugi niemiecki pod tibie 7,4. Moze byc wylacznie dla pacc i tak bym tam gral :)

pzdR!:)

edit:
co do noob'ów to one zawsze byly, sa i beda :)

Dragu
04-01-2009, 18:46
uwierz ze tych osobnikow ktorzy grali od tibi 7.1 i teraz niegraja jest duzo wiecej niz 2 % , zreszta latwo mozna to pozanc bo dacie dolaczenia do spolecznonsci forum.tibia.pl (zwykle lata 2004-2005), ja sam juz niegram z 1.5 roku ale tego z jaka pasja przegladalem tematy w zimowe wieczory 2004 nigdy niezapomne ^^, najfaniej wspominam powstanie otsow, mozliwosc grania z wszystkimi mozliwymi przedmmiotami do zdobycia byla czyms nowym a mape pierwszego dostepnego otsa (pod 7.1) eksplorowalo sie z zapartym tchem

YyyeeyIsBack
04-01-2009, 19:09
Czytam posty na forum i mnie wnerwia jak czytam, "Tibia 7,1 byla najlepsza", "Tibi 7,5 juz nic nie zwroci"!!! Ludzie, opanujcie sie. Ktos kiedys napisal ze tibia 7,6-(ponizej) byla lepsza, i teraz kazdy chce byc "cool" i tez tak pisze. 90% osob nigdy nie gralo w tibia ktora byla 7,6 jw. 8% pisze tak bo chca byc jeszcze bardziej "cool" i zawsze tak pisalo, nawet jak nie lubili. 2% (prawie niemozliwe do spotkania) to osoby ktore stara tibie naprawde lubialy, i juz w nia nie graja. Wiec jezeli nadal myslisz ze tibia 7.5 byla tak naprawde dobra to zobacz sobie na niej zagraj, bo zdjecia nic nie przedstawiaja, to jak mowic ze jestes mistrzem swiata w plywaniu, a tak naprawde balbys sie wejsc to wody glebszej niz ty. Mysle ze 7.6 i wyzej to dobra tibia, ladne grafiki, i wszystko nabiera ksztaltu. Teraz tibia jest nawet lepsza, gdyby nie cip bot i nooby. Kiedys tibia moze i byla dobra, bo nie bylo noobow, a wtedy gier z dobra grafika to tylko szukac , a tibia nie wydawala sie taka zla. Wiec przestancie pisac "stara tibia byla lepsza" gdy pod waszym nickiem pisze "grajacy", lvl 15, konto stworzone 2 miesiace temu, a liczba grajacych w tibie rosnie. Jak nie wiesz, to po co pisac? Jak by w tibi nie bylo noobow, to ta tibia by byla 100x lepsza niz stara, i nawet i znimi, jest 10x lepsza.
Masz rację, całkowitą rację, w pełni się z tobą zgadzam. Krótki opis dla nowego pokolenia. Stara tibia (Mam na myśli 7.4), miała gorsze grafiki, była o wiele trudniejsza, a co za tym idzie bardziej wymagająca, MMO było wtedy rzadkością, więc jeżeli nie grałeś w Tibię pozostawało ci jedynie Mu, Ragnarok czy Lineage. Obecnie ta gra jest bardzo ułatwiona, ale to przecież naturalna kolej rzeczy. Gra miała klimat, częściowo dlatego, że grali w nią ludzie poważni (przynajmniej w większej części), i potrafili ten klimat tworzyć. Obecnie ta poprzeczka jest bardzo obniżona, dlatego odrzuca to wielu graczy. Lecz, wracając do poprzedniego wątku, nie odpowiednie jest marudzenie na temat ulepszeń, ponieważ liczba graczy rośnie, a więc i bije się coraz większe lvle. Cipsoft widząc to myśli... hmm wbił taki lvl, więc obecną poprzeczką jest lvl 100 wyższy, z tego wynika, iż wbicie x+100 powinno zajmować tyle czasu co obecnie x. Jest to bardzo dobre rozwiązanie gdyż nie zniechęca graczy fakt, że to aż tyle lvli. W WoWie i L2 podobny system się sprawdził. Błędem w tibii jednak są gracze. Polscy noliferzy grają w tibię i powodują oddalanie się celu normalnym graczom. Jednak lepiej w Tibii niż w grach za które TRZEBA płacić (nie gadajcie o paccu bo tego NIE TRZEBA mieć). Dziękuję za uwagę.

pentagram
04-01-2009, 19:10
a liczba grajacych w tibie rosnie
^^^^
gówno prawda

Ja gram od 7.4 i osobiście uważam tę wlaśnie wersje za najlepszą.

Na pvp nie wystarczyło tylko klikanie hotkey'ów w odpowiednim momencie.

Zresztą co tu dużo mówić. Wtedy Tibia miala jeszcze swój unikatowy klimat, nie tak jak teraz.

Leon'ek
04-01-2009, 21:12
Chyba wyjaśniłem :D
http://img211.imageshack.us/img211/5864/beztytuurl8.jpg (http://imageshack.us)

Argen
04-01-2009, 21:13
@2up

Tyle, że twoje konto jest założone w 2005 roku, więc masz prawo tak mówić, a nie ludzie z kontami 2008 roku, którzy przysięgają, że od 7.0 grali. Z GT-R zgadzam się w 100%

@up

Na żółto powinnieneś obramować całego screena i by się zgadzało.

Vavi
04-01-2009, 22:29
@2up

Tyle, że twoje konto jest założone w 2005 roku, więc masz prawo tak mówić, a nie ludzie z kontami 2008 roku, którzy przysięgają, że od 7.0 grali. Z GT-R zgadzam się w 100%

Data rejestracji na forum świadczy o tym, że nie mam prawa głosu? Coś w tym myśleniu nie gra. Swoją przygodę zacząłem jakoś w kwietniu 04'

Moza dlatego, ze moj max lvl w ciagu roku (od 2004 do 2005) byl 27 lvl sorc
Mam dziwne wrażenie, że u mnie było identycznie.

Mimo zniszczenia farm uznałem to za jedno z gorszych rzeczy - sorc nie mógł dorobić w wolnym czasie.

Zniszczenie farm druidów i zastąpienie tworzenia run przez postaci przez sklepy były katastrofalnym błędem Cipsoftu. To właśnie od tego miejsca zaczął się wyścig szczurów- nikt nie musiał godzinami kupować run. Do tego low lv straciły kupę kasy, a pkerzy nie mogli likwidować farm(bo ich nie było). Boterzy jakoś tych zbędnych druidów musieli się pozbyć(albo zabawić) i dlatego urządzali sobie wycieczki do Troll Cave czy innych miejsc expa dla nowych.

pentagram
04-01-2009, 22:53
@up

Przecież on napisał to do mnie. Nie napisał wprost, że data rejestracji ma jakieś znaczenie, chociaż w wielu przypadkach ma, ale może akurat w twoim nie.

J0hny
04-01-2009, 23:26
taka dyskusja nie ma sensu bo to polega na tym że "była lepsza" , "kłamiesz frajerze" itd... na pewno nie można porównać systemu gry teraz a z przed kilku lat. Osobiście gram od grudnia 2004 po updacie kiedy dodali Ank jak się nie mylę i nie ma porównania tamto granie z tym obecnym

Na pewno przełomowym momentem w "dziejach updatów" była zmiana systemu magii i to według mnie jest największy + poprawiło to ekonomię, zmianę systemu walki przez magów (niektóre spelle prawie wcale nie były używane)

Z kolei dużym minusem było wprowadzenie run na hotkeye..jak dla mnie idiotyzm, zwiększyło to tylko ilość pk i ułatwiło "nowym" i tym słabszym graczom walki pvp nad która gracze długo pracowali :/

Podsumowując zmiany nie są w pełni dobre ani złe, ale przynajmniej urozamaicają grę, jakie by one nie były, i takie jest moje zdanie ;)

proponuje nie kłócić się i wymieniać ogólników bo to nie ma sensu, a przedstawić co dla każdego było lepsze w "starej" a co w "nowej" tibii.

pozdrawiam, John

Maxxer
05-01-2009, 17:07
Dlaczegi tibia ostatnimi czasy jest łatwiejsza? Już wyjaśniam ponieważ po sukcesie konsoli Wii zapanowała moda na "ukażualowianie" wszystkich gier.
Od teraz wszystko jest robione pod niedzielnych graczy dlatego myśle że cipsoft podąża tą drogą

Lord Dreathan
05-01-2009, 17:22
Ja zaczalem grac na tibi 7.0 albo 7.1 ( pamietam ze mniej wiecej 2-4 tygow potem jak zaczalem grac, wprowadzili ze summony dostaja 50% expa, a jak sie zmienia z defensive stance na balanced, to sie "traci jeden atak". Do dzis pamietam jak lunara to byl nowy serwer, i 60 lv to bylo cos. ( mavado mial taki jako pierwszy na serwie) Rzadko kiedy widzialo sie sorcerera z lv ponad 35+, a druid to coz... 80% mialo 11 lv, 15% max 13 a 5% mialo 35+ ( do dzis pamietam jak na mc robilem "ciuchcie" moja fabryka uhow. U szczytu mialem z 14 druidow, i jeden na drugim mial follow, wiec jak szedlem numerem 1 gdzies, to taki pociag sie robil:D) Pamietam jak ankh dodali, tiquande i wszystko inne. Teraz tak od mniej wiecej 3-4 nie gram w tibie ( czasem pojde charem jakiegos kumpla na of questa, banshee, a ostatnio PoI:D) Nie wiem jak inni starzy gracze, ale mi sie stara tibia podobala. Nizszy dmg byl, trudniej sie magiem gralo ( ale za to jaki szacunek mieli wysoko poziomowi magowie) Zadnych SP, staminy. Duzo osob uzywalo tibi jako komunikatora ( tak tak, poprostu wlaczali tibie i gadali z ludzmi pod depo) Duzo by tu wspominac i pisac. Starzy ludzie wiedza o co lata, a mlodzi beda tylko sluchac "narzekan, ze stara tibia byla lepsza"

Frezko
05-01-2009, 18:48
Trastix
Mozecie tutaj duzo pisac ale Cipsoft tego nie przeczyta
Proponuje wejsc na www.tibia.com >...>Prospals
I zrobic kilka tematow (zaspamowac ten dzial) Proszac o 'pomoc'
I jakis maly powrot do starszych czasow Tibii..

Rafals from hell

Myślę, że wszystko co tu napisaliście o staczaniu się tibii idzie w złym kierunku. Nie ma sensu powtarzać w kółko tych samych wątków po każdym update. Zamiast tego powinniście zacząć działać. Chcecie starej tibii? Niech ktoś pozbiera to do kupy. Przetłumaczy i wrzuci do specjalnego działu na forum tibia.com, być może dołączą się do petycji gracze z innego kraju i przy kolejnym update takie servery powstaną.

Mi osobiście nie podoba sie ten pomysł, jednak z uwagi na przekonania innych graczy podpisałbym się pod tą petycję.

Taki temat już był na tibia.com i podpisało się pod nim bardzo wiele osób

Frezko
05-01-2009, 19:24
plebish

ktos tam mowil ze kiedys byla tibia trudna...
a teraz latwa..
no moze teraz jest bot ale idz z 20 pallem na giant spidera wczesniej energy bomb i biles z daleka , albo jak ktos wczesniej mowil parcelami sie oblozylo potworka i biles z daleka ;d

Powiem tak cip ulepszyl potworki sataly sie trudniejsze do zabicia niz we wczesniejszych tibiach to tez musieli ulepszyc graczy i ulatwic im zabijanie tych potworkow

Dawna tibia (poczatki) byla łatwiejsza niz teraz chodzi o zabijanie potworkow nie pvp, jedna z trudniejszych tibi to tibia 7.6, 7.7x
teraz poszkodowane sa low lvle do 40, pojdzie taki 120 ek i stanie zacznie cisnac F1 i nikt mu nic nie zrobi i cip o tym wie dlatego byl zmuszony wprowadzic nowe potworki HL, Ghazbaran , ALL POI potworki, teraz jest graczom 120+ tak trudno na tych potworkach jak kiedys gdy hlvl byl 80+ na demonach czy innych potworkach.
Bylo by bez senu zeby dalej byla tiba 7.x taki 220+ ek expi na dragach XD

widac z twojego doświadczenia że nie grałeś w starą tibie w tedy gra była o wiele trudniejsza chyba nie muszę wyjaśniac dla czego i nie było by 220+ ek

Rafals from hell
Wracające speary - no cóż. Taki jesteś mądry było sobie poskilować palkiem... kiedy co chwila musisz zbierać ten kał z ziemi, kiedy knight poszedł sobie zjeść obiad, wykąpać się oraz wykonywać wszelakie inne czynności...

Bossy - nie porównuj bossów z OTS do tych z real tibii. Orshabaale itp. na otsie soluje się postaciami 150-200, na dodatek zdobywając ten level w kilka dni. Tutaj trzeba olbrzymiej ekipy i olbrzymiego wysiłku. A poza tym występują one w nieregularnych odstępach czasu w tzw. event'ach. Spytaj się Mateusza Dragona Wielkiego, czy sera czy pójdziesobie z przyjemnoscią wysolowac orshabaala, bo mu się nudzi...

Hot keye - o ile pamiętam to hotkeye były już w tibii od dawna. Myślę, ża masz tu na myśli tzw. "Cipbot". Moim zdaniem rozwiązanie nienajgorsze zwłaszcza, że wcześniej ludzie na botach trafiali cię z SD w ryj kiedy ty ich nawet nie widziałeś...

ale w tedy skile paladyna to były coś a nie tak jak teraz kwestia kilku dni.Teraz jest taka funkcja w bocie co jak wystrzeli jedna osoba jakąś runkę reszta leci za nią a co do bossów to nie trzeba żadnego wysiłku tylko dobrze ustawiony bot no oprócz ferumbrasa oczywiście porównaj sobie zabijanie orshabaala w starszej tibi a teraz kiedyś padało na takim czymś dużo osób a teraz można dojechac takie coś na luzie zresztą za kilka update będzie już można zabic takie coś solo i pewnie zrobią respawny tego a seromontis i mateusz nie wysolują bo już nie grają z powodu update

Topic
Pamięta się stare czasy kiedy się szło z Venore do Thais i się modliło że by nie było gsa na drodze kiedy Mintwalin było wyzwaniem dla 60 leveli a na rooku miało się viala z trucizną z poison spidera że by zabijac nowych wciskając im kit że to mikstura lecznicza kiedy wbijałem tylko po to że by sobie pogadac a gra dawała przyjemnośc a teraz expienie to wielka męczarnia zresztą po co się męczyc jak można ustawic bota i sobie gdzieś pujśc i ma się te same efekty

Alanus Lutinum
05-01-2009, 19:24
Ja zaczalem grac na tibi 7.0 albo 7.1 ( pamietam ze mniej wiecej 2-4 tygow potem jak zaczalem grac, wprowadzili ze summony dostaja 50% expa, a jak sie zmienia z defensive stance na balanced, to sie "traci jeden atak". Do dzis pamietam jak lunara to byl nowy serwer, i 60 lv to bylo cos. ( mavado mial taki jako pierwszy na serwie) Rzadko kiedy widzialo sie sorcerera z lv ponad 35+, a druid to coz... 80% mialo 11 lv, 15% max 13 a 5% mialo 35+ ( do dzis pamietam jak na mc robilem "ciuchcie" moja fabryka uhow. U szczytu mialem z 14 druidow, i jeden na drugim mial follow, wiec jak szedlem numerem 1 gdzies, to taki pociag sie robil:D) Pamietam jak ankh dodali, tiquande i wszystko inne. Teraz tak od mniej wiecej 3-4 nie gram w tibie ( czasem pojde charem jakiegos kumpla na of questa, banshee, a ostatnio PoI:D) Nie wiem jak inni starzy gracze, ale mi sie stara tibia podobala. Nizszy dmg byl, trudniej sie magiem gralo ( ale za to jaki szacunek mieli wysoko poziomowi magowie) Zadnych SP, staminy. Duzo osob uzywalo tibi jako komunikatora ( tak tak, poprostu wlaczali tibie i gadali z ludzmi pod depo) Duzo by tu wspominac i pisac. Starzy ludzie wiedza o co lata, a mlodzi beda tylko sluchac "narzekan, ze stara tibia byla lepsza"

Nie wiem jak było w 7.0 i 7.1, ale pamiętam jeszcze 7.5 i 7.6 (różdżki). Druid był wtedy bardzo poważaną postacią, szczególnie po 20lvlu, ciężko można było spotkać druida po 20lvlu (desert quest). Wkurzający byli druidzi/sorce z 15mlvlem kiedy nie było ograniczeń na lvl z runy, wtedy przed takim się czuło respekt. Generalnie wtedy były inne priorytety - zabawa i koledzy. Teraz większość społeczeństwa stanowią dzieciaki, więc tibia się i pod tym względem zmieniła.

Askaral
05-01-2009, 20:07
Na pvp nie wystarczyło tylko klikanie hotkey'ów w odpowiednim momencie.

...wystarczylo tylko miec dobrego bota, czyli zupelnie tak jak teraz.

pentagram
05-01-2009, 20:13
@up

No wiesz. Nie wiem od której wersji grasz, ale kiedyś nie było aż tylu botterów, w sumie to prawie wcale ich nie było, przynajmniej ja się z nimi nie spotkałem, a już na pewno nie na pvp.

Devil_Drago
05-01-2009, 21:27
Wprowadzenie "CipBota" było konieczne, i doprowadzili do tego gracze, zdobywający coraz wyższe poziomy. Moim zdaniem większość narzekań na Hotkeye jest taka trochę na siłę, bo wyobraźcie sobie ręczne strzelanie w graczy na 150+ lvl z Haste/Boh/Time Ringiem prędzej czy później i tak by wszyscy używali w tym celu bota, więc CipSoft nie miał wyjścia.

Vil
05-01-2009, 22:45
mial wyjscie, banowac boterow i nie dopuszczac do leveli powyzej 150.

Nowohucianin
12-01-2009, 23:28
i nie zapominajmy ,że wbicie tego 150 lvla nie było takie łatwe jak teraz

Piotrek Marycha
13-01-2009, 01:01
@up

No wiesz. Nie wiem od której wersji grasz, ale kiedyś nie było aż tylu botterów, w sumie to prawie wcale ich nie było, przynajmniej ja się z nimi nie spotkałem, a już na pewno nie na pvp.
może na 7.0... :| nie ma co sie oszukiwac, hotkeye to była kwestia czasu
mial wyjscie, banowac boterow i nie dopuszczac do leveli powyzej 150.
niby jak to zrobic na 60+ serwerach?
i nie zapominajmy ,że wbicie tego 150 lvla nie było takie łatwe jak teraz
ale nadal bylo jak najbardziej mozliwe, i co wtedy gdy juz masa ludzi by osiagnela ten lvl na tej tibii 7.4?

Frezko
13-01-2009, 10:59
ale nadal bylo jak najbardziej mozliwe, i co wtedy gdy juz masa ludzi by osiagnela ten lvl na tej tibii 7.4?

w tedy można by robic trudne questy

Dagus
13-01-2009, 11:22
Czytając ten wątek, przyszło mi na myśl jedno wielki pragnienie które z każdą minutą wspominania starej Tibii (gram od 7.4) staje się silniejsze. Mianowicie żeby odpalili jeden serwer ze starą Tibią. Wśród masy wszystkich serwerów nie zrobiłoby to im większej różnicy, a ja (i mniemam, że nie tylko ja) byłbym w niebo wzięty, gdybym mógł klepać magic level na hmm pod depo a później nimi expic :P lub też podnosić speary z ziemi :) Ośmielę się tez stwierdzić, że serwer ten odzyskałby chociaż w części stary dobry klimat i urok Tibii, ponieważ starzy wyjadacze przenieśli by się na niego z czystego sentymentu a dzieci, dla których liczy się tylko łatwość gry zostały przy nowej wersji.

Pozdrawiam!

Vil
13-01-2009, 11:49
niby jak to zrobic na 60+ serwerach?

biorac pod uwage jak zmienialo sie zaludnienie serwerow przy wprowadzaniu nowych, ograniczenie levelowe moglo ( oczywisnie nie musialo ) diametralnie zmienic sytuacje do takiej, w ktorej polowa serwerow moglaby wogole nie byc potrzebna. Inaczej wygladalyby wojny, inna ilosc ludzi bylaby zmuszona do zmian serwera, serwery pvp bylyby bardziej upakowane a nie jechalyby na 20% mocy.

Mianowicie żeby odpalili jeden serwer ze starą Tibią.

Ze stara Tibia, i biorac pod uwage poparcie dla tego pomyslu na Tibia.com, kilometrowymi kolejkami przy logowaniu. Raz, ze uniemozliwiloby to gre setkom ludzi, dwa, ze stanowiloby ewidentny dowod na to, ze firma jest niekompetentna jesli trup sprzed kilku lat cieszy sie wiekszym ( i to duzo ) zainteresowaniem niz wrzucane od paru updatow nowinki.

Marchewki
13-01-2009, 13:13
teraz na tibie można mówić ots :) to tylko chwila aż będą same 300+ 400+ 500+ lvl haushuahsuhsa zal i tyle

Rav
13-01-2009, 13:44
moze i nie bylo lepiej(jak dla kogo) ale byl lepszy klimat i to na pewno

Askaral
13-01-2009, 18:44
Ze stara Tibia, i biorac pod uwage poparcie dla tego pomyslu na Tibia.com, kilometrowymi kolejkami przy logowaniu. Raz, ze uniemozliwiloby to gre setkom ludzi, dwa, ze stanowiloby ewidentny dowod na to, ze firma jest niekompetentna jesli trup sprzed kilku lat cieszy sie wiekszym ( i to duzo ) zainteresowaniem niz wrzucane od paru updatow nowinki.

Marze o tym zeby dali okolo 2 servy pod ta stara tibie i dam sobie swoja tibijska glowe uciac, ze kolejki bylyby na nich tylko przez pierwsze 2 tyg, potem zostaloby na nich tyle plejerow co na dolerze i infernie...

Tharion
13-01-2009, 18:55
Marze o tym zeby dali okolo 2 servy pod ta stara tibie i dam sobie swoja tibijska glowe uciac, ze kolejki bylyby na nich tylko przez pierwsze 2 tyg, potem zostaloby na nich tyle plejerow co na dolerze i infernie...

Tbh, w czasach gdy średnio przypadają 2 boty na 1 osobę to takie servy trochę nie mają sensu....jakby wzieli się porządnie za boterów, i zrobili takie servy to napewno ludzie by tam grali...no ale kasa > ludzie więc i tak nie ma co o tym myśleć.

babcia666
13-01-2009, 21:00
@up
Niby Cipy powiedziały że w tym roku biorą się za boty, no ale jedno powiedzieć, a drugie zrobić:D
@topic
Tak, była lepsza, a takich tematów było xx i jak zawsze jest więcej zwolenników niż przeciwników stworzenia starych-nowych serwerów. A jak wiemy - dobry pomysł = nie wykorzystany przez Cipy pomysł;p
I tyle.
@down
Ekhm... z tego co słyszałem to dopiero prawdziwa rewolucja ma nadejść... czyżby chcieli zrobić własnego bota i go sprzedawać? Więcej $$ na koncie;p

hefifij
13-01-2009, 23:49
@up
Niby Cipy powiedziały że w tym roku biorą się za boty, no ale jedno powiedzieć, a drugie zrobić:D
@topic
Tak, była lepsza, a takich tematów było xx i jak zawsze jest więcej zwolenników niż przeciwników stworzenia starych-nowych serwerów. A jak wiemy - dobry pomysł = nie wykorzystany przez Cipy pomysł;p
I tyle.

Jak widac strasznie sie wzieli za te botki :D ze normalni gracze padaja od anty bot monster's zal &bol...

Tharion
14-01-2009, 07:25
@up
Niby Cipy powiedziały że w tym roku biorą się za boty, no ale jedno powiedzieć, a drugie zrobić
Owszem, zbanowali parunastu(parudziesięciu) h-lvli (no np. juvina z celesty) ale ponadto nic nie widać, blackd nadal chodzi....zresztą z botami od paru lat hardo walczą :>

@topic

Przeciwników nie było zazwyczaj WCALE, bo co innym przeszkadza że zrobią nowy server na starą tibię obok 70 serverów na nową?

Nowohucianin
14-01-2009, 19:04
swoją drogą mówiąc o serwerach to nie wiem po kij tyle serwerów jeśli większość pvp nie przegracza obecnie 600 osób w godzinach szczytu

babcia666
14-01-2009, 21:50
@up
Z czego połowa to boty;D
@2up
Tak jak było up mówione - z takich serwów by musiało powstać parę, ale Cipki nigdy się za to nie wezmą, bo ile już było petycji? Poza tym, pełen nadzór by się zdał, ja bym np zmniejszył stamine na takich serwach, ale to już tylko mój pogląd.
A co do walki z botami... sam byłem przeciwko botom, i to długi czas... a teraz popierdzielam na blackd i jakoś mi to jedno, jakich Cipy mają pomagierów, tak tyle ludzi będzie bocić.

Nowohucianin
14-01-2009, 22:48
dla ludzi którzy nie grają nałogowo 15h staminy w zupełności by wystarczyło i by się tak fajnie nie botowało

Rav
14-01-2009, 22:57
dla ludzi którzy nie grają nałogowo 15h staminy w zupełności by wystarczyło i by się tak fajnie nie botowało

15hrs czyli jedna godzina pelnego expa a potem na polowie? ;<

Albertus
15-01-2009, 16:31
mogliby zrobic , sam lubie coraz to nowsze tibie ale nie przeszkadzaloby mi to ze by zrobili taki serv

a co do tych pvp to mysle ze mogli by polikwidowac ze 3/4 servy pvp a zrobic w te miejsce no-pvp bo za duzo ludzi cisnie sie na tych kilku serrvach

zaraz zapytacie jak polikwidowac , kazdy gracz z servera zlikwidowanego mialby na tibi com taka notke ze musi wybrac nowy server i by go wybral poprostu

Kojotes
16-01-2009, 00:08
15hrs czyli jedna godzina pelnego expa a potem na polowie? ;<

.... Chyba zdajesz sobie sprawę że granica 1/2 expa też musiałaby zostać obniżona.

a co do tych pvp to mysle ze mogli by polikwidowac ze 3/4 servy pvp a zrobic w te miejsce no-pvp bo za duzo ludzi cisnie sie na tych kilku serrvach

Zlikwidować może nie, ale złączyć dwa pustawe serwery PvP w jeden... to miałoby większy sens. I zawsze jakaś odmiana dla PA, mogliby się sprawdzić w konfrontacji z inną podobną bandą kretynów, zamiast trenować skilla w ustawianiu combo botów, robieniu masslogów i wymyślaniu coraz to durniejszych exp rules/hunted reasons.