Pokaż pełną wersje : Test Serwer 2007
Soulmann
09-11-2007, 16:11
Dear Tutors,
As you have already heard, the upcoming update consists to a large extent of further measures in vocation balancing. In order to test this, we plan to have an additional test server just for these balancing features very soon. We will give you further details about that next week. Today, I want to tell you what you should do to prepare for that test:
We have heard your suggestions to provide testing support with money and equipment in the future and generally we agree with this idea. However, when testing the balance between the vocations, we want to have a scenario that is as realistic as possible. Therefore, in this additional balancing test server, you will not get any ressources from us. We want you to test this with exactly what you have on the real server.
Therefore, I advise you to put all your money in your bank account and all the equipment / runes that you intend to use to test into your depot by server save on Monday. That way, you can make sure that you can test things under realistic circumstances.
Thank you all for your help.
W oryginale napisane przez Craban'a na forum tutorów.
EDIT:
Moje tłumaczenie:
Drodzy Tutorzy,
Jak już słyszeliście, nadchodzące update składa się w dużym zakresie z dalszych zmian w balansacji profesji. Aby je przetestować, planujemy zrobić dodatkowy test serwer, tylko dla sprawdzenia balansacji, już wkrótce. Damy wam dodatkowe informacje na ten temat w następnym tygodniu. Dziś chciałbym Wam powiedzieć jak powinniście przygotować się do tego testu:
Słyszeliśmy Wasze sugestie aby dostarczać naszym pomocnikom (w domyśle - tutorom) pieniądze oraz wyposażenie i generalnie zgadzamy się z tym pomysłem. Jednakowoż, kiedy testujemy balansację między profesjami, chcemy mieć scenariusz, który jest realistyczny i możliwy. Dlatego, w tym, dodatkowym, "balansacyjnym" test serwerze, nie dostaniecie od nas żadnych zasobów. Chcemy, abyście dokonali testu dokładnie z tym, co posiadacie na serwerach prawdziwych.
Dlatego też, doradzam aby włożyć wszystkie Wasze pieniądze do banku, natomiast całe equ/wszystkie runy, które zamierzacie użyć na test serwerze, powinniście włożyć do Waszego depozytu, przed poniedziałkowym zapisem stanu serwerów. Dzięki temu, będziecie pewni, że możecie przetestować rzeczy, jak w prawdziwych okolicznościach.
Dziękuję wszystkim za Waszą pomoc.
Kolejny news:
Some answers
Yes, this is not the final test server, there will be another one.
No, this is not only for mages. We need testers of all vocations!
It has not been decided yet whether for the 'real' testserver a new backup will be taken. It is possible that this one on monday might also be the one for the other testserver later.
All tutors who have been tutor since 16th october 2007 or before will be invited.
Greets
Crab
Edit:
I znów moje tłumaczenie (jak poprzednie, robione na szybko, więc może zawierać jakieś błędy):
Pewne odpowiedzi.
Tak, to nie będzie ostateczny test serwer, będzie również kolejny.
Nie, nie jest on tylko dla magów. Potrzebujemy testerów ze wszystkich profesji!
Jeszcze nie zadecydowaliśmy, czy dla 'prawdziwego' test serwera będzie użyty inny backup. Jest możliwe, że ten poniedziałkowy będzie użyty również na kolejnych test serwerach, późniejszych.
Wszyscy tutorzy, którzy mają swoje stanowisko od 16 października 2007r. będą zaproszeni na TS.
Pozdrawiam,
Crab.
the_real_LORD
09-11-2007, 16:16
i 2 post Crabana
Some answers
Yes, this is not the final test server, there will be another one.
No, this is not only for mages. We need testers of all vocations!
It has not been decided yet whether for the 'real' testserver a new backup will be taken. It is possible that this one on monday might also be the one for the other testserver later.
All tutors who have been tutor since 16th october 2007 or before will be invited.
Greets
Crab
no i choc jestem tutore nie moge wejsc -.-
Nie uwazasz ze jako tutora obowiazuja cie jakies zasady? Test serwer nie jest upubliczniony w jakims celu, nie myslisz? Zeby nie psuc zabawy oczekiwania na prawdziwy test. Tutorzy sa obdarzeni zaufaniem i powinni zachowywac sie odpowiedzialnie.
Jako tutorowi, wstyd mi za ciebie.
Soulmann
09-11-2007, 16:42
Nie uwazasz ze jako tutora obowiazuja cie jakies zasady? Test serwer nie jest upubliczniony w jakims celu, nie myslisz? Zeby nie psuc zabawy oczekiwania na prawdziwy test. Tutorzy sa obdarzeni zaufaniem i powinni zachowywac sie odpowiedzialnie.
Jako tutorowi, wstyd mi za ciebie.
Gdy jakiś news ma pozostać w tajemnicy, pisząca go osoba dokładnie to zaznacza. W tym wypadku to nie miało miejsca, jeśli nie zauważyłeś.
Jako tutorowi, wstyd mi za Twoje braki w logicznym rozumowaniu.
krzysheak
09-11-2007, 17:28
@Soulmann
Bardzo przydatny news od ciebie dzieki. Nie przejmuj sie tym gosciem z askary :). Niektorzy zdali tutora bo mieli odpowiedzi na wszystkie mozliwe pytania xD
Taki maly offtop.
Znam tutora ktory nie znal angielskiego :D
Soulmann
Nie wpadles na to, ze gdyby chcieli poinformowac wszystkich napisaliby newsa na stronie glownej?
krzysheak
to co piszesz jest zalosne
@down
Tak, tak strasznie mnie to boli jak ktos mowi mi ze oszukiwalem podczas testu na tutora. Czulbys sie inaczej?
@up: Ochłoń. Tak strasznie cię to boli?
Co do... "Newsa" o_O No fajnie już Test server -.^ Coś się Cipom śpieszy...
Evil Maul
09-11-2007, 21:11
Dlaczego Dlaczego ja mam Rs Argh....Xdddddddd
do autora tematu : trzeba było to zachować w tajemnicy =/ teraz to bede miał spam na priv na temat nowych dmg dla profesji Ahhh...xD
@Soulmann
Bardzo przydatny news od ciebie dzieki. Nie przejmuj sie tym gosciem z askary :). Niektorzy zdali tutora bo mieli odpowiedzi na wszystkie mozliwe pytania xD
Taki maly offtop.
Aż nie do wiare jak niektórzy się podlizują autorom tematów :o
Na drugi raz krzysheak zachowaj troche godności i nie obrażaj innych użytkowników forum...
@topic
Przyznam, że też jestem nie mile zaskoczony daniem tu tych informacji. Powstaną kolejne bzdurne tematy na forum. Liczę, że Soulman wiedział co robi, ale na jego miejscu raczej zachowałbym tajemnice. No ale teraz jeszcze niecierpliwiej czekam dalszego info o upie (oczywiście info w pewnych granicach) ;)
@Soulmann
Taki maly offtop.
Aż nie che mi się wierzyć jak niektórzy się podlizują autorom tematów :o
Na drugi raz krzysheak zachowaj troche godności i nie obrażaj innych użytkowników forum...
@topic
Przyznam, że też jestem nie mile zaskoczony pokazaniem tu tych informacji. Powstaną kolejne bzdurne tematy na forum. Liczę, że Soulman wiedział co robi, ale na jego miejscu raczej zachowałbym tajemnice. No ale teraz jeszcze niecierpliwiej czekam dalszego info o upie (oczywiście info w pewnych granicach) ;)
Soulmann
09-11-2007, 21:45
Soulmann
Nie wpadles na to, ze gdyby chcieli poinformowac wszystkich napisaliby newsa na stronie glownej?(...)
Zrozum pewną różnicę pomiędzy zakazem upubliczniania czegoś, a brakiem konieczności robienia tego. Wtedy też zrozumiesz, że jak najbardziej miałem prawo założyć taki temat.
A może wystarczyłoby podać suche fakty? Co, kiedy, z jakiego powodu? Bo spoilowanie wszystkiego to raczej przesada.
krzysheak
09-11-2007, 23:42
@3 up
Hmm... jaki mialbym interes w tym zeby podlizywac sie autorowi teamu? nie kumam tego troche zwazywszy ze jestesmy z innych servow.
@kelt
Nie bede odpowiadal na twoje zaczepki....
@temat
conajmniej 10 osob na xerenie powiedzialo mi o tym test servie w ciagu godziny od ukazania sie tego tematu...
Fakty: jest pare tysiecy tutorow, 30-50% nowych tutorow korzysta z pomocy ludzi ktorzy juz zdali test i mniejwiecej znaja pytania.
A taka moja mala refleksja jest taka ze ktos tu jest niezle naiwny jesli mysli ze zaden tutor nie zdradzi tego wielkiego sekretu zwazywszy ze jest ich tak duzo :)
~Mogash
Jak dla mnie to dobrze, że Soulmann opublikował te fakty. Jak czytałem posty Crab'a to nie napisał, żeby te newsy były tylko w posiadaniu tutorów i senior t. więc się go nie czepiajcie. Noo i nie liże mu dupy :D
Co do tematu to aż dziwne, że test serv (chociaż prywatny) jest tak szybko. Rok temu publiczny ts był 6 grudnia czy 5. No, ale pozostaje się cieszyć, że update nadchodzi ;)
Pozdr0
Dziekuje za informacje ;).
Jestem st, lecz jakos rzadko zagladam na forum. Nie lubie i zapominam. I zapewne przegapilabym poniedzialkowy zapis...
A tak to sie przygotuje ;).
@krzysheak
Mnie jakos nikt nie poinformowal... Tutorzy na dolerze sa tylko pozno w nocy, wiec czesto jestem sama.
@down
Przy poprzednim zrobilam test o 3h za pozno :D.
Apropo dyskusji, czy ta informacja powinna byc opublikowana.. Przy poprzednim upade tez ktos napisal na forum o tescie dla tutorow, i jakos wtedy nikt sie go nie czepial. Albo mam zla pamiec. Nie wiem, czy to dobrze, ze to sie tu znalazlo, czy tez nie. Dla mnie osobiscie tak, gdyz bym przegapila. A tak ogolnie... Nie podalabym tego do publicznej wiadomosci, lecz nie traktowalabym tego jak jakas wielka tajemnice.
za puzno zrobilem tutora ale srednio zalezalo mi na ts , przynamniej na nastepny sie zalapie xD
@Soulmann
Popełniłeś błąd i powinieneś go jak najszybciej naprawić usuwając informacje kierowane do Ciebie jako tutora.Zastanów się dlaczego Cipsoft nie ogłosił tego oficjalnie na swojej stronie.
Moim zdaniem przywileje typu udział w test serwerach itp powinni mieć tylko Senior Tutorzy których powinna obowiązywać ścisła tajemnica.
Może wtedy Tibia okazała by się lepszą grą bez spoilerów do questów itp które pojawiają się jeszcze przed updatem.
Soulmann
10-11-2007, 01:32
@Soulmann
Popełniłeś błąd i powinieneś go jak najszybciej naprawić usuwając informacje kierowane do Ciebie jako tutora.Zastanów się dlaczego Cipsoft nie ogłosił tego oficjalnie na swojej stronie.
Może dlatego, że informacje te są mało istotne dla 'zwykłych'* graczy. Co wcale nie znaczy, że nie mogą do nich trafić.
Moim zdaniem przywileje typu udział w test serwerach itp powinni mieć tylko Senior Tutorzy których powinna obowiązywać ścisła tajemnica.
Może wtedy Tibia okazała by się lepszą grą bez spoilerów do questów itp które pojawiają się jeszcze przed updatem.
Twoim zdaniem. Niemniej dobrze wiesz, że tak nie jest i test serwery nie są czymś super tajnym, o czym 'zwykły'* gracz nie powinien wiedzieć.
*pisząc 'zwykły gracz' mam na myśli nie-tutora, żeby mi ktoś zaraz nie zarzucił, że uważam się za kogoś niezwykłego.
krzysheak
10-11-2007, 04:07
@Soulmann
po 1. nawet od Senior Tutorow by to wycieklo.
po 2. watpie by Senior Tutorzy powiedzmy w 100 osob online idealnie wywarzyliby balans profesji
po 3. po co ktos mialby wiedziec o ts jak i tak w tym nie bedzie uczestniczyl? Z punktu widzenia szarego gracza taka informacja bylaby zbedna szczegolnie na tibia.com
po 4. co do questow... jak zwykle beda one rzeczywiscie fajne tylko w ciagu 2 tygow od up'a potem wszyscy beda je znali na wylot ;)
Soulmanie !!!!!!!
Tutor Board Guidelines
Please note that this board is "for your eyes only" and that discussions on this board should stay on this board. Furthermore, to keep this board as tidy as possible, please follow the basic guidelines as stated below at all times. Please note that you might risk losing your position as a tutor if you spam this board with unnecessary threads or disclose private information publicly. Thank you for your help.
Źródło? Tutor board guidelines w Private-Tutor main board
Gościu jeżeli przeszkadzają ci spoilery informacje o test servie i update to po co do nich zaglądasz?
Z pewnością znajda się ludzie którzy chcą wiedzieć co sie dzieje dookoła nich, założenie tego tematu było bardzo dobrym posunięciem, gdyby kumpel nie podsuną mi linku do tego tematu z pewnością podobnie jak koleżanka Slythia przegapił bym poniedziałkowy zapis.
BTW
Według mnie dobrym posunięciem było by otworzyć pod forum tylko dla tutorów na naszym forum, abyśmy mogli tam wymieniać się sugestiami. Ułatwiło by nam to komunikacje, dostęp do forum dawał by moderator który sprawdzał by czy dany użytkownik naprawdę jest tutorem. Albo otworzyć nową grupę publiczna na forum dla tutorów, w ten sposób użytkownicy mogli by nas bez problemu odróżnić od innych userów.
Co o tym sadzicie?
Według mnie dobrym posunięciem było by otworzyć pod forum tylko dla tutorów na naszym forum, abyśmy mogli tam wymieniać się sugestiami. Ułatwiło by nam to komunikacje, dostęp do forum dawał by moderator który sprawdzał by czy dany użytkownik naprawdę jest tutorem. Co o tym sadzicie?
To sobie załóżcie zamknięte forum na jakimś serwerze. Taki problem?
uważam że tu było by nam wygodniej, a mógł bym sie podjąć przeprowadzenia selekcji userow na to pod forum i zająć sie prowadzeniem go
po 1. nawet od Senior Tutorow by to wycieklo.
po 2. watpie by Senior Tutorzy powiedzmy w 100 osob online idealnie wywarzyliby balans profesji
po 3. po co ktos mialby wiedziec o ts jak i tak w tym nie bedzie uczestniczyl? Z punktu widzenia szarego gracza taka informacja bylaby zbedna szczegolnie na tibia.com
po 4. co do questow... jak zwykle beda one rzeczywiscie fajne tylko w ciagu 2 tygow od up'a potem wszyscy beda je znali na wylot ;)
Obecnie jest około 450 Senior Tutorów a nie 100.
Ktoś wcześniej oskarżył kogoś o pisanie testu na tutora z gotowca ...
Jestem pewien, że gdyby nawet takie coś miało miejsce to to kolega już dawno straciłby swoje stanowisko. System sprawdzania poprawności i aktywności tutorów jest bardzo dobry.
Według mnie temat ten nie powinien się tu zneleźć. Jeżeli byłaby taka potrzeba aby poinformować graczy bez pozycji o test serverze dla tutorów z pewnością by to zrobili. Dopisanie informacji jak długo terminowi tutorzy zostaną dopuszczenie do test servera to już totalna porażka w moich oczach. To nie powinno wyjść na jaw.
Ale i tak każdy będzie miał swoje zdanie.
Pozdrawiam,
Sebastian.
Soulmann
10-11-2007, 14:07
Soulmanie !!!!!!!
Tutor Board Guidelines
Please note that this board is "for your eyes only" and that discussions on this board should stay on this board. Furthermore, to keep this board as tidy as possible, please follow the basic guidelines as stated below at all times. Please note that you might risk losing your position as a tutor if you spam this board with unnecessary threads or disclose private information publicly. Thank you for your help.
Źródło? Tutor board guidelines w Private-Tutor main board
Paczusiu !!!!!!!
W zasadzie z tego co wkleiłeś ważne jest tylko pierwsze zdanie, gdyż reszta [tak, również fragment mówiący o możliwości stracenia stanowiska] dotyczy spamowania tutor-boards i nieprzestrzegania tam podstawowych zasad pisania, więc nie wiem po cóż się tym z nami 'dzielisz'.
A teraz odnośnie tego pierwszego zdania:
Please note that this board is "for your eyes only" and that discussions on this board should stay on this board
Jeśli masz problemy z angielskim (to nie oskarżenie, jedynie przypuszczenie, jakżeby tutor mógł mieć problemy z angielskim, prawda? :) ) to Ci pomogę: should - powinien. Znam ten punkt doskonale i gdyby było tam napisane have to - wtedy nie tworzyłbym tematów takich jak ten (mimo, że zarówno ja jak i większość użytkowników tego forum [tych używających mózgu] zdajemy sobię sprawę, że takie fakty nigdy nie są trzymane w tajemnicy, bo rozmawia się o nich m.in w grze), niemniej 'should' nie oznacza konieczności, tak jak byłoby to w wypadku have to.
Lekcja angielskiego zakończona, polecam się na przyszłość.
(...)
Jestem pewien, że gdyby nawet takie coś miało miejsce to to kolega już dawno straciłby swoje stanowisko. System sprawdzania poprawności i aktywności tutorów jest bardzo dobry(...)
B-u-l-l-s-h-i-t. Jestem tutorem dość długo (od jakiegoś czasu nawet senior tutorem) i z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że ok. 60-70% ludzi z tą pozycją korzystała z gotowców, bo nie zna angielskiego/podstaw tibii/nie ma mózgu/zdała tylko, aby mieć pomarańczową czcionkę/dostęp na TS. Dodam tylko, że to widać, bardzo dobrze widać po tym jak ktoś odpowiada innym graczom (albo i nie odpowiada, bo dość często są sytuacje typu "Hi, hi, i have a question, shoot, how can i send parcel, <cisza>".
Wychodzi nam z tego lekki offtopic, ale nie mogłem zostawić Twojej wypowiedzi bez komentarza, bo są to czyste brednie. Nie ma ŻADNEGO systemu sprawdzania tutorów, nikt z CIP nie przejmuje się tzw. 'kontrolą jakości', jak ktoś uzyska ten status to ciężko go jego pozbawić (niemniej czasem się to udaje, mi jak dotąd czterokrotnie ;) ).
krzysheak
10-11-2007, 14:17
Obecnie jest około 450 Senior Tutorów a nie 100.
Jestem pewien, że gdyby nawet takie coś miało miejsce to to kolega już dawno straciłby swoje stanowisko. System sprawdzania poprawności i aktywności tutorów jest bardzo dobry.
Według mnie temat ten nie powinien się tu zneleźć. Jeżeli byłaby taka potrzeba aby poinformować graczy bez pozycji o test serverze dla tutorów z pewnością by to zrobili. Dopisanie informacji jak długo terminowi tutorzy zostaną dopuszczenie do test servera to już totalna porażka w moich oczach. To nie powinno wyjść na jaw.
Ale i tak każdy będzie miał swoje zdanie.
Pozdrawiam,
Sebastian.
Pisalem o senior tutorach ONLINE, nie ogolnie o senior tutorach, ktorych jest duzo wiecej niz 450 (na samej antice, novie, amerze lunarze moze byc tylu, nie wiem nie liczylem xD)
@Oiollose
Twoja propozycja jest bardzo ciekawa.
Jeśli jednak chodzi o spoilery, oczywiście nie da się tego uniknąć ale cieszyłbym się żeby te spoliery ukazywały by się dopiero po dłuższym czasie.
Soulmann ma racje twierdząc że znaczna część tutorów to ludzie z "przypadku" , co nie którzy maja strasznie ubogi angielski albo wcale go nie znają.
Dalej podtrzymuje że Senior Tutorzy powinni mieć większe możliwości i prawa niż kupiony "tutor" .
Gdyby nie przecieki z tsów i to może do tej pory POI quest byłby nie zrobiony.
Ale to moje zdanie.
Pisalem o senior tutorach ONLINE, nie ogolnie o senior tutorach, ktorych jest duzo wiecej niz 450 (na samej antice, novie, amerze lunarze moze byc tylu, nie wiem nie liczylem xD)
A skąd ty wziełeś takie dane?
Przestań zmyślać bo ci to zbytnio nie wychodzi.
(niemniej czasem się to udaje, mi jak dotąd czterokrotnie ).
Czyli jednak działa ;)
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Sebastian
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.