PDA

Pokaż pełną wersje : Kryminały

Martka
09-11-2007, 23:59
Lubicie czytać kryminały? Jeśli tak, to jakie wg Was są najlepsze?
Ja najbardziej lubię te A. Christie, a już zwłaszcza z Herkulesem Poiotem, chociaż "Dziesięciu murzynków" to zdecydowanie najlepszy kryminał jaki czytałam.

MetiuII
10-11-2007, 00:01
Nie, zdecydowanie nie. Jak już czytać to tylko Świat Dysku ;)

Rotherdamie
10-11-2007, 03:35
Jeżeli przygody Sherlocka Holmesa można uznać za kryminał...

Misza
10-11-2007, 14:04
A. Christie jest niezła, mi się podobał 'Niemy Świadek' i coś jeszcze, czego tytułu nie pamiętam.

Vanhelsen
10-11-2007, 15:03
A. Christie - "I nie było już nikogo" dla mnie cacuszko :>

@down: gusta i guściki, Gaju jeszcze nie czytałem więc trudno mi coś powiedzieć, ale Straż! Straż! na pewno zasługuje na uznanie ;]

Capality
10-11-2007, 16:28
Sry, że się wetne nie w temat ale: Świat Dysku ssie, czytałem Święty Gaj i bardzo się zawiodłem

Wielki MarIuSzzo
11-11-2007, 19:54
tak jak poprzednicy, Agata Christie i jej dziela <33 to jest dopiero porzadnia literatura, nie Pany Tadeusze i Dziady ktorymi nas w szkole mecza niewiadomo po co... Mickiewicz moglby sie wiele nauczyc od Christie. a wracajac do tematu, jeszcze swojego czasu Hitchooka (czy jak mu tam) czytalem, takie kryminaly dla mlodszych, bardziej lajtowe, ale zagadki pierwsza klasa (Przygody Trzech Detektywow, cala seria ok 80 ksiazek)

Virusmaxi
11-11-2007, 19:59
A.Christie i "Dlaczego nie Evans" Albo "Niespodziewany Gość" są niezłe :P

Slay
11-11-2007, 20:43
to jest dopiero porzadnia literatura, nie Pany Tadeusze i Dziady ktorymi nas w szkole mecza niewiadomo po co... Mickiewicz moglby sie wiele nauczyc od Christie.
Jak dorosniesz to moze zrozumiesz, dlaczego Mickiewicz jest w kanonie lektur.
Nie, nie lubie kryminalow. Nudne sa, generalnie. Z takich lepszych to 'Zbrodnia doskonala' Niemirskiego.

Arka_Sath_Wielki
11-11-2007, 22:59
Pies Baskerville'ów strasznie mi sie podobal :D do konca nie wiedzialem kto co i jak xD

Martka
11-11-2007, 23:11
A. Christie - "I nie było już nikogo" dla mnie cacuszko :>

Tak jak napisałam w temacie :] Na podstawie książki zrobiono nawet grę komputerową pod tym samym tytułem.

nie Pany Tadeusze i Dziady ktorymi nas w szkole mecza niewiadomo po co... (

Gdybyś je przeczytał, to wiedziałbyś dlaczego.

Vanhelsen
11-11-2007, 23:18
to jest dopiero porzadnia literatura, nie Pany Tadeusze i Dziady ktorymi nas w szkole mecza niewiadomo po co... Mickiewicz moglby sie wiele nauczyc od Christie... Tu nie chodzi TYLKO o to jak dane dzieło jest napisane ale też o aspekt historyczny i ogólnie... Powiem szczerze, że ani Tadzia ani Dziadów nie przeczytałem ponieważ nie jestem w stanie czytać polskich książek z tego okresu, ale dla przykładu taką Lalkę chapnąłem w 3-4 dni i to z przyjemnością, lektury szkolne nie są dobierane na zasadzie "o, to się fajnie czyta to można dodać"... lektura szkolna ma czegoś uczyć...

Zamor1
12-11-2007, 15:26
hmm tak jak większość A.Christie, ale najbardziej podobały mi sie jej 3 książki:
- "Entliczek Pentliczek"
- "Hotel Bertram"
- "Spotkanie w Bagdadzie"

Dark Horseman
12-11-2007, 20:27
Kryminaly Chandlera sa bardzo dobre...