Pokaż pełną wersje : [PRAWDA NA TEMAT UPDATE] - dla evul knightów i pallów.
Niech to wam rozjaśni w głowie i spowoduje że wkońcu przestaniecie narzekać , gdyż wasze narzekania są bezpodstawne.
Hmm .... moją , krótką wypowiedź zacznę może od tego , że bardzo podoba mi się ten zimowy update , według mnie jest trafiony w 10-tkę. Na temat:
1) Ekonomi
CipSoft podjął próby polepszenia ekonomi moim zdaniem im się to udało. Sorc będzie mógł teraz poexpić trochę dłużej , przy czym bijąc monstery z odpowiedniego spellu cały hunt będzie tańszy. Wracając do narzekań knightów małe porównanie:
100 ek before update:
- brał 2 pary soft bootsów , pare bp uh na wszelki wypadek expił około 10h jadąc na exurach (szybki wzrost mlvl , tani expi i niezły loot) przy czym nadal miał dość duża liczbę cap
- 100 sorc brał 15 bp mf , miał 1 bp uh i parę przydatnych rzeczy. Expił może z 2h (przy dobrym respie na dragach). Miał szczęście jeżeli wychodził na 0 , zazwyczaj kończyło to się małym waste (nie wspomnę o expieniu na innych monsterach).
Trzeba również wspomnieć o rzeczy która powinna być dawno a została wprowadzona dopiero teraz mianowicie nowy NPC skupujący itemy. Dobrze jest wiedzieć że G arm i DSM których cena na niektórych servach to 10-20k wkoncu będzie miał swój stały price i będzie można na nich zarobić.
Tak więc Cipsoft poprawił ekonomię teraz każda profesja będzie miała szansę na dobry zarobek (jeżeli się odpowiednio przygotuje).
2) Siły i właściwości danych profesji
Moim zdaniem świetnym rozwiązaniem jest wprowadzenie żywiołów. Na każdego hunta trzeba sie będzie dobrze przygotować. Trzeba będzie obrać jakąś taktykę nie tak jak to było dotychczas (take mfs/uh , go to exp , comeback and logout). Np. teraz expiąc na dragach używając exori o żywiole lodowym , waste będzie bardzo małe a hity będą na wysokim poziomie. Jednak idąc z tym samym założeniem na np. hydry zdziwimy się gdy zauważymy ze z tego samego czaru w hydry bijemy po 60-80. Teraz zanim pójdzie się expić trzeba będzie myśleć. Według mnie są rzeczy które są trochę nie fair wobec knighta:
- ta sprawa należy już do przeszłości , mianowicie chodziło tu o visowanie. Sorc visował co sekundkę uderzając bardzo szybko dzieki temu miał przewagę nad knightem który bił wolniej. Teraz MS/ED visuje z taką częstotliwością jak ek bije z broni białej. Oczywiscie magom pozwolono teraz leczyćsie podczas ataku co powinno zostać wprowadzone już dawno , gdyż inne profesje nie miały z tym problemu.
3) Capa (czyli tzw. nośność)
Kolejnym świetnym pomysłem jest wprowadzenie run wielostrzałowych i manasów , które dają więcej many. Ileż to się musiał sorc nabiegać żeby wbić lvl , a taki knight tak jak już wyżej wspomniałem bral 2x soft boots i cały dzień z głowy. Oczywiście nadal knight i pall będą mieli przewagę w sprawie capa jednak nie będzie on już tak bardzo uderzać w sorca.
To by było na tyle. Mam nadzieję , że trochę rozjaśniłem sytuacje pro evul knightom i pallom po letnim updejt którzy myśleli , że ten easy mode będzie trwał wiecznie. Wspominałem tutaj porównania na temat knighta i sorca (nie poruszałem tutaj tematu palla gdyż nie ma sensu mówić o tym , że 100 pall na używając kilkuset r spearów i kilkunastu bp mf wbija 1mln expa dziennie na dragach lub innych monsterach . Ten update wyrównał profesję chyba bardziej niż wszystkie poprzednie update'y. CipSoft odwalił kawał dobrej roboty , a spam typu "muj najt już nie będzie expil cały dzień , plx naprawcie muj topur" lub "muj palek będzie równy z sorcem , to nie fair ja chce być pro evul najlepszejsszeszyyyy ((" nie powinien mieć wogóle miejsca gdyż ktoś kto nie był na test servie i nie porównał nowych zjawisk nie powinien mieć prawa głosu.
Teraz parę szybkich pytań i odpowiedzi:
1. Czy sorc będzie używa czarów typu "strike" na dystans?
- tak
2. Czy knight będzie musiał reperować broń (lub jak kto woli czy broń będzie sie tępić)?
- nie
3. Czy moc czarów typu ue , sd została poprawiona o 50-70-100%?
- nie
4. Czy speary będą mogły posiadać moc żywiołów?
- nie
5. Czy arrowy będą posiadały taką moc?
- tak
6. W jaki sposób ładuje moją broń mocą danego żywiołu?
- sorc/druid 30+ może zamieniać gemy na enchanted gemy , dzięki którym będzie można zmieniać żywioł broni
7. Czy runy będą wielostrzałowe?
- tak
8. Czy będzie public test server?
- nie
9. Czy dany lvl mana/life potiona będzie wymagał określonego poziomu?
- tak
10. Czy nowe spelle , runy i własciwości będą dostępne dla facc?
- niektóre tak
To już wszystko co mialem na ten temat do powiedzenia. Myślę , że teraz trochę pomyślicie zanim zaczniecie kłapać oz0r3m. Ten update jest jednym z lepszym i myślę , że dobrze wpłynie na całą tibie.
Jest to kopia mojej wypowiedzi w innym topicu , ale wolałem zrobić własny aby dotarło to do każdego narzekającego , żeby sobie uświadomił , że gada głupoty !!!
W miarę możliwości będe dawał jakieś screeny.
@EDIT
Tutaj zamieszcze mały dodatek od jednego z naszych userów..
Fluidy
23:22 Xodet: Do you want to buy a mana potion for 55 gold?
(Dla: każdego)
23:22 Xodet: Do you want to buy a strong mana potion for 125 gold?
(Dla: Paladin, Sorcerer, Druid 50+)
23:22 Xodet: Do you want to buy a great mana potion for 195 gold?
(Dla: Sorcerer, Druid 80+)
23:23 Xodet: Do you want to buy a health potion for 55 gold?
23:23 Xodet: Do you want to buy a strong health potion for 195 gold?
(Dla: Paladin, Knight 50+)
23:23 Xodet: Do you want to buy a great health potion for 435 gold?
(Dla: Knight 80+)
Czary
KNIGHT:
-Wound Cleansing (exana mort): Lvl:30 Mana:55 (czar leczący tylko dla knightów)
PALADIN:
- Divine Missile (exori san): Lvl:40 Mana:20 (jak exori con dla palków / świętośći)
- Divine Caldera (exevo mas san): Lvl:50 Mana:180 (jak exori mas dla knightów / świętość)
SORCERER:
- Thunderstorm (adori mas vis): Czar Runiczny, Lvl:28 Mana:430 (jak gfb / energia)
- Stalagmite (adori tera): Czar Runiczny, Lvl:24 Mana:350 (jak hmm / ziemia)
- Ice Strike (exori frigo): Lvl:15 Mana:20 (jak exori vis / lód)
- Terra Strike (exori terra): Lvl:15 Mana:20 (jak exori vis / ziemia)
- Rage of the Skies (exevo gran mas vis): Lvl:55 Mana:650 (zamiast ue, większy zasięg, słabszy / energia)
DRUID:
- Stone Shower (adori mas tera): Czar Runiczny, Lvl:28 Mana:430 (jak gfb / ziemia)
- Avalanche (adori mas frigo): Czar Runiczny, Lvl:30 Mana:530 (jak gfb / lód)
- Icicle (adori frigo): Czar Runiczny, Level:28 Mana:460 (jak hmm / lód)
- Ice Wave (exevo frigo hur): Lvl:18 Mana:25 (jak fire wave / lód)
- Terra Wave (exevo tera hur): Lvl:38 Mana:210 (jak energy wave / ziemia)
- Eternal Winter (exevo gran mas frigo): Lvl:60 Mana:1200 (jak ue / lód)
Mana i Hitpoints
4. Restoring Mana and Hitpoints
* Formuła leczenia jest teraz taka sama jak nowa formuła ataków magicznych
- Uh'y bedą prawie bezużyteczne dla knightów, paladyni bedą się leczyć z mniejszą siłą
- Niektóre wartości czarów leczniczych zostaną przekalkulowane.
* 3 inne mikstury leczenia: health potion (dodaje +/-100 HP), strong health potion (dodaje +/-300 HP) i great health potion (dodaje +/- 600 HP).
- Bedą dostępne w sklepach magicznych.
* 3 różne mikstury many: mana potion (daje +/-100 Mana), strong mana potion (daje +/-200 Mana) i great mana potion (daje +/- 300 Mana).
Walka
- Czary są teraz przydzielone do kategori. Wszystkie czary których nie możesz użyć w PZ są uznawane jako agresywne.
- Wszystkie potiony i runy bedą mogły zostać uzyte na innym graczu.
-Potwory nadal bedą zadawały takie same obrażenia od poszczególnych ataków, lecz nie bedą mogły użyć ich w tej samej sekundzie (czyli nie będzie comba).
Bronie
-Magowie (Druidzi i Sorcowie) bedą mogli zamieniać kamienie w "zaczarowane" kamienie.
small ruby --> ognień przez sorcerer'a.
small amethyst --> energia przez sorcerer'a.
small emerald --> ziemia przez druid'a.
small sapphire --> lód przez druid'a.
- W każdym mieście będą znajdowały się portale w których będzie można zamienić poszczególne kamienie.
- Jedna zamiana kosztować będzie 300 many.
- Kamienie mogą zostać użyte na broniach aby nadać im moc poszczególnego żywiołu.
- Bronie po zamianie bedą posiadały taki sam atk i def lecz gdy użyje się np. broni "lodowej" na dragonie zada ona odpowiednio większe obrażenie.
Amunicja
- Nowe strzały odpowiadające każdemu żywiołowi.
- Bedą mogły zostać kupione w sklepie (nie da się ich zamienić jak broni).
Gratuluję! Takich użytkowników jak pan na górze nam potrzeba :)
Duke Dran
17-11-2007, 11:12
- sorc/druid 30+ może zamieniać gemy na enchanted gemy , dzięki którym będzie można zmieniać żywioł broni
Mam rozumieć, że tylko Pacc? : P
Pierozek
17-11-2007, 11:25
Pewnie tak bo inacZej im sie opylac nie bedzie ;P
Piotrek Marycha
17-11-2007, 11:37
napisales wszystko poza najwazniejszym problemem - life potionami ktore maja leczyc zawsze i kazdego +/- 600 co jest kpina w stosunku do 200 + ek i w ogole wszystkich paladynow ktorzy beda mieli tylko sredni potion
Czy zamienianie gemow na enchanted gemy bedzie sorca/druida cos kosztowac?
Mokre_Wypociny
17-11-2007, 12:04
napisales wszystko poza najwazniejszym problemem - life potionami ktore maja leczyc zawsze i kazdego +/- 600 co jest kpina w stosunku do 200 + ek i w ogole wszystkich paladynow ktorzy beda mieli tylko sredni potion
Zgadzam sie. Chyba bardziej life potiony powinny byc dla knightow, a nie dla sorcow/drutow? Po co dla sorca/druta life potion, ktory leczy jak kolega wspomnial po 600+- , skoro te profesje maja malo hp/maja exury gran/maja exury vity. Knight sie niewyuha przy 3 hydrach, hahaha? Kpina? To jest jasne, ze rycerze zawsze powinni miec wiecej hp, co z tym idzie powinni miec bardziej rozbudowane runy lecznicze, przypomne bp "nowych uh" kosztuje 8,7k a leczy +- jak uh. Cipsoft nietrafil w 10. Knighty zawsze mialy gorzej, jeden update dla nich zrobili to juz sorce/druty z placzem wypisywaly na tibia.com "retired". Uwazam, ze kicksoft zblizyl sie do wyrownania profesji, ale nadal nie jest ona idealna. Mysle, ze gdyby nie te "uhy" po 8,7k, byloby o wiele lepiej. To jest moje zdanie.
Czy zamienianie gemow na enchanted gemy bedzie sorca/druida cos kosztowac?
x mana points
dawid000
17-11-2007, 12:17
@up
czytales teasery?
je sie umagicznia w swiatyniach a nie jakims czarem -.-
100 ek before update:
- brał 2 pary soft bootsów , pare bp uh na wszelki wypadek expił około 10h jadąc na exurach (szybki wzrost mlvl , tani expi i niezły loot) przy czym nadal miał dość duża liczbę cap
ee..
powiedz mi skad 100 ek wezmie 2 pary soft? ;o
jezeli mialby miec 2 pary to musial by byc albo hackerem albo lurerem albo thiefem albo miec pare farm druidów
2x soft = ~600k each w zaleznosci od servera wiec nie pisz ze bral 2 pary softów bo z nieba softy jeszcze nie leca
Podam ci kilka powodów dla których twoje przekonania są błędne. Tak więc zaczynajmy:
1) Paladin bierze Backpack MF i 40 Royal Spirów na około 2 godziny (w porywach do 3) expienia, wastując tylko i wyłącznie RS, czasem mana fluidy w trudnych sytuacjach (mówię o np Gsach, Tombach, Dragach)
2). Knight bierze 10 BP MF i idzie expic na załóżmy Tomb, i jeżeli kiedykolwiek grałeś Knightem to wiesz że te mana Fluidy zejdą bardzo szybko, np mi 10 bp mf na Lizardach wystarcza na 5h (przy cyzm mam 40k/h) a Sorc weźmie 10 BP MF, pójdzie na Vamp Hell i wyciąga 60k/h, lub np 70k/h na Hydrach z dobrym Blockerem.
3) Według mnie w nadchodzącym UPDATE najmniej dostał pal, mimo iż jest najsilniejszą profesją, a do expienia potrzebuje tylko Life Ringa, troche fooda i amunicji (np Royal Spearów). Knight mimo wszystko może dłużej huncić, ale nie potrfi bić tyle expa co Sorc/Druid, a Waste jest zbliżone do siebie.
Mokre_Wypociny
17-11-2007, 12:30
ee..
jezeli mialby miec 2 pary to musial by byc albo hackerem albo lurerem albo thiefem albo miec pare farm druidów
2x soft = ~600k each w zaleznosci od servera wiec nie pisz ze bral 2 pary softów bo z nieba softy jeszcze nie leca
own3d! Nom hacker bo innego wyjscia nie ma ;/;/;/;/;/;/
@up
czytales teasery?
je sie umagicznia w swiatyniach a nie jakims czarem -.-Ale te świątynie pobierają manę za każde natchnienia kamienia magią (300 o ile mnie pamięć nie myli).
Life potiony zamiast UHów dla knightów to świetny pomysł. Od kiedy potworom nie zdarza się używać comba, nie potrzeba dużego healingu, a na questach pokroju PoI po prostu należy zabrać healerów, czyli tak jak to powinno być.
Uważam jedynie, że przesadzono z polepszeniem magów (nie wspominając o druidach, którzy teraz biją sorca pod każdym względem na głowę). Podam parę przykładów: Jestem w stanie mając 735 hp blokować 2 behemothy i bić je z exori morta, podobnie ma się sprawa z 2 quarami predatorami, 3 warlockami, itp. Zrobiłem warlord arenę używając jedynie 7 plecaków najmocniejszych mana potionów, nie używając przy tym pojedyńczej runy sd/żadnego ssa. Po prostu potwory (nawet pokroju Dracoli), nie potrafiły uderzyć mnie mocniej w ciągu 1 tury niż ja mogłem zregenerować many w tym czasie (2 potki przypadają na ich 1 atak - łącznie 600 many więcej). Znajomy 66 MS bez problemu wyczyścił fire axe quest bez magic shielda, UE ani niczego tego typu - tylko ice strike
Ale te świątynie pobierają manę za każde natchnienia kamienia magią (300 o ile mnie pamięć nie myli).
Life potiony zamiast UHów dla knightów to świetny pomysł. Od kiedy potworom nie zdarza się używać comba, nie potrzeba dużego healingu, a na questach pokroju PoI po prostu należy zabrać healerów, czyli tak jak to powinno być.
Uważam jedynie, że przesadzono z polepszeniem magów (nie wspominając o druidach, którzy teraz biją sorca pod każdym względem na głowę). Podam parę przykładów: Jestem w stanie mając 735 hp blokować 2 behemothy i bić je z exori morta, podobnie ma się sprawa z 2 quarami predatorami, 3 warlockami, itp. Zrobiłem warlord arenę używając jedynie 7 plecaków najmocniejszych mana potionów, nie używając przy tym pojedyńczej runy sd/żadnego ssa. Po prostu potwory (nawet pokroju Dracoli), nie potrafiły uderzyć mnie mocniej w ciągu 1 tury niż ja mogłem zregenerować many w tym czasie (2 potki przypadają na ich 1 atak - łącznie 600 many więcej). Znajomy 66 MS bez problemu wyczyścił fire axe quest bez magic shielda, UE ani niczego tego typu - tylko ice strike
Ale to wciąz sam Test Server ;)
Najbardziej mnie w*****aja nooby ktore zaczynaja plakac po tym jak zobacza ile sorc/druid wali na test serwie! PRZECIEZ TO POCZATEK TSA I CIPY JESZCZE DUZO ZMIENIA!
Cipy zjebali letni update teraz chca to naprawic, wiec dajcie im KURWA szanse i poczekajcie na koniec tsa, a nie na poczatku wystawiacie im opinie!
Wytłumaczenie bardzo dobrze napisane :) i zgodzę się,że ten uptade jest bardzo dobry.
P.S.wiecie,że na TS jest bug,że pare obrażeń łączy się w 1 napis?(tak słyszałem)
@Neross
Zgadzam, się. Zawsze na test serwerze były hity z satelity na samym początku Pamiętacie assasin stary na ts? w człowieka po 800 wchodziły. Mi się ogólnie ten update podoba(zawsze lubiłem Diablo XD)
Jedna sprawa mnie tylko nurtuje -to leczenie, ile ja się teraz będę palem vitował??! 200 hp?! Żal. Poza tym wszystko jest ok :P
Wreszcie widzę pierwszy temat o ts w którym piszą normalni, myślący
ludzie.
Macie racje to jest ts i dlatego to wszystko tak wcześnie ruszyło żeby wyeliminować wszystkie błędy.
Z dnia na dzień to wszystko się będzie zmieniać więc nie można się sugerować tym co się dzieje aktualnie na tsie.
Prosze o cierpliwość i wyrozumiałość do póki Update nie wejdzie w życie.
Ale to wciąz sam Test Server ;)Z tym, że nie zapowiada się na to aby mieli przywrócić comba od potworów i wspólny exhausted na ataki i leczenie, czyli w sprawie magów nic się nie zmieni. Nadal będę mógł sobie wszystko sam blokować i bić jednocześnie.
Z tym, że nie zapowiada się na to aby mieli przywrócić comba od potworów i wspólny exhausted na ataki i leczenie, czyli w sprawie magów nic się nie zmieni. Nadal będę mógł sobie wszystko sam blokować i bić jednocześnie.
W sumie prawda, ale nie zgadzam się z tymi nowymi Mana Fluidami i Health Potionami. Knight teraz wastuje, i to jest oczywiste, a co dopiero po Update? Kiedy jakiś shit który zabiera 55 many zastapi exure? :/
Myślę ze pomysły jakie miał cipsoft w tym update sa naprawdę dobre, jednak mogli by to dopracować a nie spieszyć sie z updatem.
To jest trochę nie sprawiedliwe, wraz z wzrostem sily leczeni gracz z wyższym lv miał mniejsze waste a tak powinno być.
W sumie prawda, ale nie zgadzam się z tymi nowymi Mana Fluidami i Health Potionami. Knight teraz wastuje, i to jest oczywiste, a co dopiero po Update? Kiedy jakiś shit który zabiera 55 many zastapi exure? :/
Gdzie Ty wastujesz knightem ? : O
Lord_Piterek
17-11-2007, 14:12
Dobrze mówi. Moim zdaniem bd. to najlepszy update - wreszcie profesje i CENY ITEMÓW wyrównane (tzn takie jakie powinny byc).
Jedno pytanie - czy kupiec bd. chodził po terenach FACC ? Mam pare "śmieci" (taa teraz śmieci :)) typu - g-arm.
Shor'tugal
17-11-2007, 14:15
Najważniejsze pytanie to... co będzie miał MS, czego niebędzie mieć ED... Przed update sork miał czary ofensywne, ale nie miał takich czarów defensywnych jak ED... Wkońcu Ms musi być w czymś lepszy bo inazcej gra nim nie będzie miała sensu ;) . No jedynie te sdki... Ale co to jest :D .
A nie pomyslales ze mozna isc se na mocniejszego potworka? Wtedy waste jest ;D
Moim zdanie jeszcze wszystko zbalansuja... tzn chodzi o hity, ceny i dmg. Wiec nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekac i czekac.
A nie pomyslales ze mozna isc se na mocniejszego potworka? Wtedy waste jest ;D
Moim zdanie jeszcze wszystko zbalansuja... tzn chodzi o hity, ceny i dmg. Wiec nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekac i czekac.
No tak tylko, że on mówi o normalnym expieniu, a nie o jakimś wypadzie na mocniejszego potworka. ^.-
@down
A ty skąd się urwałeś ? Przeczytaj o czym pisaliśmy wcześniej zanim zaczniesz mnie cytować.
piotrek26111
17-11-2007, 15:59
No tak tylko, że on mówi o normalnym expieniu, a nie o jakimś wypadzie na mocniejszego potworka. ^.-
Lol ty grales kiedys w tibie? Powiedz mi kto normalny chodzi expic jakakolwiek profesją tam gdzie ma waste...
Salarigoth
17-11-2007, 16:13
Lol ty grales kiedys w tibie? Powiedz mi kto normalny chodzi expic jakakolwiek profesją tam gdzie ma waste...
Lepiej miec 200 k w depo expiac zalozmy 50k/h czy lepiej miec 50 k w depo i przez 10 h+ expic 80-110k/h ( z mozliwascia zwrocienia a nawet zysku ) ? ( to przyklad ofc)
N_Exequter
17-11-2007, 16:15
Na początku gratulacje dla założyciela tematu. Wkońcu to ktoś dobrze i ładnie objaśnił.
SKOŃCZYŁO SIĘ EASY MODE PO SUMMER UPDATE 2007
Po tym zaczną się spamy typu "bede mial waste". A teraz...
SORC / DRUID OD POCZĄTKU TIBII MIELI WASTE I NIE PŁAKALI
Kto jest dobry - zostanie przy swojej profesji i przestanie płakać. Knight miał dobrze... aż za dobrze, żeby CipSoft mogłby się dalej tym przyglądać.
Chcesz przez to powiedzieć, że magowie są nienormalni expiąc z waste?
Pomysl Moze ma za to lepszy exp/h To i ma kase to sobie wastuje ;).
Moim zdaniem te life potiony to bedzie kicha(za duzo cip sie nagral w diablo etc) i wielkim zalem jest to ile maja kosztowac....Manasy i uhy..!.
Co do balansowania Knight zawsze ale to ZAWSZE mial najgorzej i teraz sie to zmienilo troche i sie zaczyna placz ;) Ktos up dobrze napisal ile sorc/drut zrobi k/h a ile knightem?;) Moim Zdaniem wystarczylo by jak by zwrocili sile sorcowi i knighta zostawili w spokoju..., a co do druida to bedzie juz naprawde Zal zawsze byl jako Sioher a teraz bedzie jako shooter.
To Tyle Pozdro For all ;):D
tomcio3396
17-11-2007, 16:42
Dobra.. wszyscy mówicie o tym jak teraz została zatarta różnica między sorcem a druidem.. a zobaczcie jak po poprzednim update został druid udupiony. Sio które nie przechodzi przez ściany, czasem narażając na szybką śmierć od comba. Gdy był brany na hunty zawsze zbierał mniej expa od sorców.
A co do update to może byc nawet fajna zabawa :) Ale z tymi czarami typu exori na dystans to juz przesada ;p niech już tak zrobią ale z każdą kratką dalej czar traci na sile to by wywołało mniej 'kłapania dziobami'. To tyle :p jak mi sie coś przypomni to nie omieszkam tu wrócić.
piotrek26111
17-11-2007, 16:42
Lepiej miec 200 k w depo expiac zalozmy 50k/h czy lepiej miec 50 k w depo i przez 10 h+ expic 80-110k/h ( z mozliwascia zwrocienia a nawet zysku ) ? ( to przyklad ofc)
Lepiej isc tam gdzie sie wychodzi na zero i mozliwe najwiecej nabija. Wtedy masz non-stop odpowiednia ilosc gotowki w depo i non stop dobry exp. Ale zeby na to wpasc trzeba miec IQ troche wyzsze niz wasze 50-dziesiątki.
Draggy_Slayer
17-11-2007, 17:00
nie ma combo i exausted na leczenie+atak
wiec jakos sobie poradze moim ivul najtem :D
ogolnie wreszcie jako taka balansacja :)
wiec jak dla mnie update na duzy + :)
tylko z tymi uh troche zwalili...
moglyby leczyc chociaz polowe tego co najwieksze potiony..
bo tak to zal ze musze zwastowac 200bp uh do update :)
@up
No patrz, a jeszcze chyba wczoraj chciałeś usuwać chara :>.
Lepiej isc tam gdzie sie wychodzi na zero i mozliwe najwiecej nabija. Wtedy masz non-stop odpowiednia ilosc gotowki w depo i non stop dobry exp. Ale zeby na to wpasc trzeba miec IQ troche wyzsze niz wasze 50-dziesiątki.
Twoje IQ nie może być dużo wyższe skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem : X.
ee..
Proszę Cię czy żyjesz w jakimś innym świecie , czy jesteś jakiś naiwny?? A jak myślisz od czego jest pożyczanie ?? Sam często jestem świadkiem pożyczania sobie softów. I nie mów mi , że 100 knighta nie stać na kupno softów. Jeżeli jest rozsądny to zarobi na nie w w pare dni.
Od czego jest PoI quest?? Do tego po update dużo osób ma 2 lub 3 chary z lvl 80+ na jednym servie więc skombinowanie więcej niż jednej par softów to nic trudnego.
Proszę Cię knight wastował?? To trochę zbyt śmiałe twierdzenie. No chyba , że bierzemy pod uwagę ze 100 ek robił waste wbijając po 1-1,5mln expa dziennie :) I pomiędzy sorcami i knightami była różnica bo knight gdy nie miał kasy w bardzo łatwy sposób mógł ją zarobić (przykład: Demon Hunt z pallem i siokerem). Co tracił na takim huncie? Praktycznie nic. Sorcowi zawsze trudniej było zarabiać a tym bardziej odrabiać kasę ;]
Jest jedna dobra rzecz która tutaj zauważyłem. Ten wątek pokazuje , że można jeszcze rozmawiać na poziomie o update i o tibii. W miarę możliwości będe update'ował listę szybkich pytań i odpowiedzi bo jest ich coraz więcej.
A wiadomo czy będą jakieś czary ofensywne dla sorc/drut na faccu?
Tak btw. istnieje już jakiś spis nowych spelli?
Zanim zacznę chciałbym powiedzieć, że to będzie pierwsza i mam nadzieje sensowna riposta dla założyciela tematu...
A więc, chciałbym wyrazić swoje zdanie na temat świątecznego update, to jest pierwszy w mojej długoletniej historii update do którego mam wielkie wątpliwości i to wcale nie dlatego że jestem knightem, w swoim życiu tibijskim miałem wiele postaci i wiem co gra każdą z nich znaczy.
Po wstępie czas na argumenty, a więc przy tym update zauważyłem coś co cipsoft rozbujał przy update 7.6 jest to swego rodzaju huśtawka, rozbujał ją mocno wprowadzeniem różdżek, ponieważ wtedy nastąpiły poważne zmiany w tibii, cipsoft zauważył ten błąd i z każdym updatem bujał tą huśtawką od knightów/palków do sorców/drutów bujał tak do tibii 8.0, ale teraz sie zatrzymuje, tak zatrzymała się huśtawka i każdy który przeżył dotkliwie to huśtanie nią mówi o tym zatrzymaniu dobrze(sorc/druid) lub źle(knight/pall) a według mnie każdy powinien mówić o tym źle. Dlaczego? ponieważ wraz z zatrzymaniem tej huśtawki zatarły się prawie różnice między profesjami, jaka jest różnica czy otrzymujemy hity na punkty życia czy punkty many? jaka jest różnica czy uderzamy mieczem, czy czarami? jaka jest różnica w tym momencie jeśli chodzi o cap? jaka jest różnica między knightem, pallem, sorcem i drutem? Moim zdaniem tylko kosmetyczna, innaczej to wygląda, ale expić będziemy tak samo, mam nadzieje że Cipsoft się opamięta i coś zrobi żeby ten balans nie polegał na zatarciu śladów, tylko na czymś odzwierciedlającym w pewnej części tibię 7.5...
ps. co to evul knightów, ja na 79 lvl idąc na stone tomb z dobrym eq i skillami mam waste w granicach 100 gp :) więc śmieszą mnie wypowiedzi evul sorcow sprzed update...
ps2. w porównaniu do innych tematów naprawde poziom jest utrzymany, gdzie indziej nie chciałem się wypowiadać, ponieważ wśród 4k wypowiedzi typu buuu/yeaahhh trudno się odnaleźć :)
ps3. ach gapa ze mnie, zapomniałem powiedzieć to, na czym najbardziej się zawiodłem, jak można zatrzeć tak kolosalna różnicę między sorcem i druidem? żeby druidowi skasować(bo jak to inaczej nazwać) czar leczniczy i dać mu czar obszarowy na wzór UE? to jest szczy głupoty według mnie, przecież teraz różnica między sorcem i druidem będzie polegała jedynie na różnicy żywiołów...
Pozdrowienia
Tadel
Hmm... Dragony? Dragon Lordy( bez DSM or RH ofc) ? Frost Dragony (bez DSM lub RH ofc)? Ice Witche (w zależności ile Halberd spadnie z barbów bloodwalkerów)? Necromancery (bez boh ofc)? Vampy (bez vampki ofc)? Zastanów się, Knightem wastujesz wszędzie JEŻELI NIC DOBREGO NIE LOOTNIESZ ! Paladinem wastujesz MALUTKO (!!) i nie zależnie od szczścia jesteś PRAWIE (!!) zawsze na +
Shadowsong
17-11-2007, 22:14
ponieważ wraz z zatrzymaniem tej huśtawki zatarły się prawie różnice między profesjami, jaka jest różnica czy otrzymujemy hity na punkty życia czy punkty many? jaka jest różnica czy uderzamy mieczem, czy czarami? jaka jest różnica w tym momencie jeśli chodzi o cap? jaka jest różnica między knightem, pallem, sorcem i drutem? Moim zdaniem tylko kosmetyczna, innaczej to wygląda, ale expić będziemy tak samo
Gdybysmy w Tibii mieli party exp, a kazda profesja mialaby swoja scisle okreslona role w druzynie wygladalo by to inaczej. Kazdy robilby swoje. Ale nie oszukujmy sie w Tibii rola druzyny jest ograniczona raczej do minimum i expimy solo, jeden szybciej, drugi wolniej, ale sila rzeczy wyglada to podobnie.
Jako ze kazdy expi solo i wyglada to bardzo podobnie to sa jednak, jak to mowisz, roznice kosmetyczne. I to wlasnie dopasowanie tych roznic jak widac jest takie trudne dla Cipsoftu, zeby wszystko dobrze posowalo i zeby dogodzic wszystkim profesjom.
Co do tego expienia z waste/bez waste itp. itd.
Sorry ludzie, ale dobranie odpowiedniego expowiska to jest dla mnie oczywsita sprawa. Nie rozumiem tego, ze ktos placze, ze ma waste tu i tu i wbija tyle i tyle expa/h. Byc albo miec. Jak chcesz szybko expic to jest logiczne, ze bedzie to drozsze, ale chyba o to w tym chodzi. Exp tydzien na slabszych mobach, tachaj looty, a w nastepnym tygodniu marnuj ta kase na porzadnym expie i porzadnych mobach i tyle.
według mnie te up bedzie jednym z ciekawszych
choć dziwnie bedzie np wyglądał wiwerna bijaca z ziemi :)
moim zdaniem skoro sorc bedzie mial dystansowe czru typu exori vis to wiele od paladyna sie w sposobie expa rużnić nie będzie
więc albo to bedzie najlepszy albo najgorszy up w histori
Ogólnie ten update wyrównał troszkę te profesje, lecz zgodzę sie z (...) któs to ładnie powiedział, ze CipSoft zatarł różnicę pomiędzy sorcerm a druidem, w tym zgadzam się w 100%! Ale nie podoba mi się jedno. Niewiem czy to jest prawda, ale ktoś w innym temacie wrzucał screeny, że dla palka ograniczyli atakowanie z dystansu z całego pola widzenia do z royal spearow na 3 kratki. Przecież palek od początku był postacią bijąca na dystans, a to jest moim zdaniem głupotą, chociaz wiem, że wielu sorcow, drutów czy knightów się nie zgodzi.
Przecież 3 kratki to tak samo jak u sorca bicie z wand of dragonbreath, tylko tyle, że palek musi jeszcze wytrenować swój dist.
PozdrO
Hmm... Dragony? Dragon Lordy( bez DSM or RH ofc) ? Frost Dragony (bez DSM lub RH ofc)? Ice Witche (w zależności ile Halberd spadnie z barbów bloodwalkerów)? Necromancery (bez boh ofc)? Vampy (bez vampki ofc)? Zastanów się, Knightem wastujesz wszędzie JEŻELI NIC DOBREGO NIE LOOTNIESZ ! Paladinem wastujesz MALUTKO (!!) i nie zależnie od szczścia jesteś PRAWIE (!!) zawsze na +
Waste na dragach ? Nie rozśmieszaj mnie. Expiłem na dragach od 60 lvl i tylko raz miałem waste. Na Frosty i DLe nikt Ci nie każe się pchać na tym lvl. Przecież wtedy waste jest oczywiste. Pomyśl za to ile jest miejsc gdzie knight zarabia mając przyzwoity exp. To, że paladyn wychodzi prawie zawsze na + jest oczywiste, ale nie mów, że knight ma tak źle i wszędzie wastuje.
Waste na dragach ? Nie rozśmieszaj mnie. Expiłem na dragach od 60 lvl i tylko raz miałem waste. Na Frosty i DLe nikt Ci nie każe się pchać na tym lvl. Przecież wtedy waste jest oczywiste. Pomyśl za to ile jest miejsc gdzie knight zarabia mając przyzwoity exp. To, że paladyn wychodzi prawie zawsze na + jest oczywiste, ale nie mów, że knight ma tak źle i wszędzie wastuje.
Tak? To teraz odwołam się do Paladina. Widziałeś filmik w którym 100 ek wyciąga 100k/h BEZ WASTE? Ja nie. Ale za to widziałem jak 92 RP wyciąga 100k/h na BB Island wastując... Może ze 3 - 4 mana fluidy. Na dragach nie ma waste? Ja na 10 Huntów 5 kończe waste na około 1-2 BP MF (za tyle się nie zwraca), a na 5 pozostałych jestem na mały plus.
Salarigoth
17-11-2007, 22:51
Slyszales o takim tibijskim powiedzonku "bez waste nie ma zabawy"
Niech zgadne na wojnie bys biegal z arrowsami bo waste
Duke Dran
17-11-2007, 22:58
Slyszalem o takim tibiiskim powiedzonku "bez waste nie ma zabawy"?
Zgadzam się w 100% : D.
Heartagramek
17-11-2007, 23:10
A czy założyciel tematu (w przykładzie knighta i softów) nie pomyślał o tym, że jedna para softów kosztuje ~600k? A po tym "10-cio godzinnym expie" trzeba je jeszcze naładować (każde za 10k)? :> To chyba nie zostało wzięte pod uwage...
Ps. Żeby nie było, że jestem jakimś przeciwnikiem najbliższego update'u albo jakimś noobem który płacze że będzie miał waste... Update mi się bardzo podoba. Moją pierwszą postacią był właśnie druid i życzę im jak najlepiej ; ) Pozdr~
Z tym no-combo to jakiś żart? To ja będe dema solo z morta brał...
Niedługo po wyjsciu z rooka będziesz gonic po orshach jeśli tibia pujdzie w tym kierunku...Niby jestem sorcem ale nie podoba mi się ten update, czy tibia nie staje sie zbyt prosta?
Tak? To teraz odwołam się do Paladina. Widziałeś filmik w którym 100 ek wyciąga 100k/h BEZ WASTE? Ja nie. Ale za to widziałem jak 92 RP wyciąga 100k/h na BB Island wastując... Może ze 3 - 4 mana fluidy.
Nie odwołuj się do paladyna bo to inna kwestia. Też widziałem filmy paladynów na BB Island i zgadzam się z tym, że paladyn ma spory exp + spory zarobek, ale nie o to się z Tobą sprzeczam. Wcześniej pisałeś o tym, że knight ma wszędzie waste, a tak nie jest !
@down
W takim razie mój błąd. Nie byłem pewien jak zinterpretować to zdanie.
Weź więcej mf a zobaczysz, że się zwraca. 1-2 BP mf to za mało na hunt, aby się zwróciło.
Gdzie on napisał, że biezre 1-2 bp mf? Napisał że jest do tyłu po huncie o 1-2 bp mf a za resztę bp mu się zwraca.
Soul-Vartyx
17-11-2007, 23:52
W sumie to ja też coś powiem
1.Miałem 91 eka zawsze miałem kasę i wbijałem bardzo dużo expa na h
Gdzie ? Na elfach po jednej nocy tam mia miałem +- 60 k w orchidach + kasa w gp +woi i d shieldy wiec nie mówcie ze knight gdzieś ma waste
2.Jak zobaczyłem dziś że pal będzie walił Royalami 3 kratki to powiedziałem "oni coś pili?"
3.Jak można było zrobić żeby e vis itd były czarami dystansowymi.....
4.Ciekawe jak pall ma sie teraz uhac/vitac co na 40 lv potne sie za 300? to jest szczyt głupoty....
Shadowsong
18-11-2007, 09:23
@up
Nie jest to szczyt glupoty bo nic Ci nie walnie 300+ na ture teraz. Te poty i vity spokojnie Ci wystarcza do normalnego expienia >.>
divine_astronis
18-11-2007, 09:31
Zgadzam sie. Chyba bardziej life potiony powinny byc dla knightow, a nie dla sorcow/drutow? Po co dla sorca/druta life potion, ktory leczy jak kolega wspomnial po 600+- , skoro te profesje maja malo hp/maja exury gran/maja exury vity. Knight sie niewyuha przy 3 hydrach, hahaha? Kpina? To jest jasne, ze rycerze zawsze powinni miec wiecej hp, co z tym idzie powinni miec bardziej rozbudowane runy lecznicze, przypomne bp "nowych uh" kosztuje 8,7k a leczy +- jak uh. Cipsoft nietrafil w 10. Knighty zawsze mialy gorzej, jeden update dla nich zrobili to juz sorce/druty z placzem wypisywaly na tibia.com "retired". Uwazam, ze kicksoft zblizyl sie do wyrownania profesji, ale nadal nie jest ona idealna. Mysle, ze gdyby nie te "uhy" po 8,7k, byloby o wiele lepiej. To jest moje zdanie.
Zapomniałeś, że sworki po tym upie nie będą biły comba -.^ A jak knight wkońcu dowie sie co to waste na takich demcach, hydrach czy cośto będzie moim zdaniem fajniutko -.^
Janekrum
18-11-2007, 12:18
Moim zdaniem mogli by zostawic palkowe bronie, bo jak tu teraz chodzic na Gs bez Haste a jak ktos nie ma PACC to ma przesrane bo Cie dogoni i zje a tak na 8 sqm jestes w miare bezpieczny i walisz po 100 hp, ale może to zminią do Up.
Moim zdaniem skrócenie dystansu na speary i inne tego typu bronie to najlepsza riposta na to co Cipsoft odwalił w letnim update. Nie płaczcie że na gieesach teraz waz dogonia i ze to chyba żart że ograniczyli zasięg, pewnie nie pamiętacie czasów kiedy bronie dystansowe wielokrotnego użytku trzeba było podnosić ręcznie z ziemi, kiedyś nie było tak że wasz duszek stróż podawał wam speary do ręki kiedy je wyrzuciliście 8 sqm dalej i to naprawde najlepsze co mogą zrobić, nie wracając do podnoszenia ręcznego...
Pozdro dla dzieci Update
z poważaniem
Tadel
z tego co wyczytałem to rzucać czary i pić potiony w tym samym czasie wiec taki palek może wypić potiona(+300hp) i rzucić vite albo uha.
Tak knight miał spory zarobek w na niektórych potworach, ale jednocześnie słaby exp(mówię tu o średnich lvlach ~50) a na innych lepszy exp ale wychodził na 0 albo -. Teraz z kosmiczną ceną leczenia knighta opłacalne będą tylko te najsłabsze miejscówy, czuje ze po tym update jedyną opcją dla knighta będzie exp na dwarfach, laguna, dc i elfy :/
jeszcze przed update knight mial najdroższe leczenie ze wszystkich profesji a tera teraz lepiej nie mówic
Update był by na + gdyby nie ta olbrzymia cena life fluidow, to tak jakby cipsoft powiedział "knighci s********ć botować na guardy":D
Może cipsoft sie opamięta i trochę zmniejszy cene life fluidów, i stworzy związek między lvlem a ilością leczonego hp
Nigdzie nie mogę znaleść info o słabych(100hp) i średnich(300hp) life fluidach, chodzi mi o cene
Knightem grałem jeszcze przed letnim update i dalej będę nim grał, chyba że całkowicie skończę z tibią;D
Nie jestem knigtem 8.0(tzn. ze nie grałem knigtem po letnim upku) i upek sie fajnie zapowiada! Wiele expowisk się zwolni ponieważ noobki wrócą na magów i będzie przyjemnie. Troszkę cena life fluidów mnie przeraża, ponieważ w każdej grze knight expi tanio i wolno a mag szybko ale z waste albo zarabia mniej. A npc który skupuje dsm g arm demonki to fajna sprawa. Zna ktoś ceny w jakich będzie on skupował?
Jeśli ktoś zna to niech napisze na priv albo niżej bo wiele osób może być ciekawych! Sry za ort i styl!
tomcio3396
18-11-2007, 14:22
A npc który skupuje dsm g arm demonki to fajna sprawa. Zna ktoś ceny w jakich będzie on skupował?
Jeśli ktoś zna to niech napisze na priv albo niżej bo wiele osób może być ciekawych!
Tych cen nikt nie pozna do upka bo gracze z duza iloscia kaski teraz troche by zarobili na starszych servach ;p gdzie dsm kosztuje 30~k xD
Wiecie jaki zasięg mają teraz speary? Tak jak kusza czy może jak arbalest, a może jeszcze inaczej?
Wiecie jaki zasięg mają teraz speary? Tak jak kusza czy może jak arbalest, a może jeszcze inaczej?
Błagam nie wchodź już na ten temat, był to jedyny, gdzie nie wypowiadali się ludzie bez głowy, a tyto zepsułeś...
Ale dobrze, powiem ci, zasięg zostanie ograniczony do 3 sqm...
Błagam nie wchodź tu więcej
Tadel
Rafals from hell
18-11-2007, 16:04
Nie wiem co ty nazywasz ekonomicznym... teraz knight ma 3 razy droższe leczenie i słabsze... jak mówiłem w innym temacie ogólnie podoba mi się polepszenie postaci magicznych... ale to co zrobili z knightów to przegiecie pały... praktycznie totalne pozbawienie wartości....
ebernardyn
18-11-2007, 16:18
Update był by na + gdyby nie ta olbrzymia cena life fluidow, to tak jakby cipsoft powiedział "knighci s********ć botować na guardy"Wow to co miał powiedzieć w letnim update? "Magowie wy*******ać z tibii?"
Ynabejop
18-11-2007, 16:27
ee..
zalozmy ze 2 pary soft to 600k, chociaz 300-500k to max, jesli chodzi o nieznubiałe n-pvp. Sam gram kiną, i gdyby nie chak, przedktóym miałem avangera (za 400k) wyciagnietego z samych złowi. Od 86lv, gdzie zaczynałem grać totalnie od 0 do teraz mam g seta (220K), mms (160k) rh, uhy i inne smiecie. Dziennie wyciagam 20k na zlowiach nie marnujac ani 1 manasa. 100ek spokojnie wyciagnie 2 pary softów, nawet changujac je za anni item, lub blokajac hydry co weekend. Wcale nie musi byc thiefem ani hakerem, po prostu potrafi grac.
No i znowu cierpi pall...:(
Sir-Babolek
18-11-2007, 16:36
Witam
Czytam wasze wypowiedzi, i zostalo wspomniane ze Royal Spear beda mialy 3 kratki zasiegu, to samo odnosi sie do Kuszy / Arbalesta ? ...
czy zasieg ich nie zostanie zmieniony
Trochę mnie to teraz śmieszy bo ci co grają teraz knightami płaczą :co ja zrobię teraz z moim ifful mastah knightem. Jeszcze nie wiecie co i jak z upem a wy tu zawracacie gitarę. Moim zdaniem to dobrze że tak zrobili i nie mogę się doczekać upa. :)
Cya your Gibby
Kileros fire'son
18-11-2007, 16:46
Wow to co miał powiedzieć w letnim update? "Magowie wy*******ać z tibii?"
No właśnie Ku*wa!
Ceny i te wszystkie pierdolki sie zmienia jeszcez pewnie ze 100 razy w wy panikujecie KU*WA TO JEST TEST SERVER! gdyby knight mial sie leczyc za 600 to ja nie wiem co by bylo...
Nacpany_Wlodek
18-11-2007, 16:53
Nareszcie koniec "dzieci włóczni" - macie wybór, albo włócznia + tarcza lecz mniejszy zasięg, albo kusza lub łuk z świetnym zasięgiem, ale większe ryzyko - ogólnie WIELKI + dla cipsoftu.
Kwestia magów - niby powinienem się cieszyć, że moim msem będę mógł trochę dłużej posiedzieć na expie ( a nie max 2,5h), ale np. 3strzałowe runy sd mnie przerażają (przesada), tak samo jak fala pro druidów i sorcererów jaka niedługo nadejdzie.
Szkoda trochę, że teraz praktycznie w 90% Druid = Sorcerer.
Wierzę, że to wyrównają, jak teraz im nie wyjdzie to chyba nigdy.
Witam
Czytam wasze wypowiedzi, i zostalo wspomniane ze Royal Spear beda mialy 3 kratki zasiegu, to samo odnosi sie do Kuszy / Arbalesta ? ...
CZYTAJ, CZYTAJ, CZYTAJ.....
NIE ZMIENI SIE....
I ZTOCZYL SIE TEMAT, DZIECI UPDATE NAS ZJADLY, PRZYKRO MI...
BEZ POWARZANIA
Tadel
Maragoko
18-11-2007, 17:09
Mnie najbardziej śmieszy to że palek teraz będzie miał ze spearów mniejszy zasięg niż magowie z visa.....
Ale wszystko się może jeszcze zmienić ... i oby to się zmieniło ..X(
Master Knight de'Vere
18-11-2007, 17:17
Witam
royal spear - 2 kratki zasięgu
enchanted spear - 3 kratki zasięgu
kusza/arbalest - nic sie nie zmienia
Nareszcie koniec "dzieci włóczni" - macie wybór, albo włócznia + tarcza lecz mniejszy zasięg, albo kusza lub łuk z świetnym zasięgiem, ale większe ryzyko - ogólnie WIELKI + dla cipsoftu.
Kwestia magów - niby powinienem się cieszyć, że moim msem będę mógł trochę dłużej posiedzieć na expie ( a nie max 2,5h), ale np. 3strzałowe runy sd mnie przerażają (przesada), tak samo jak fala pro druidów i sorcererów jaka niedługo nadejdzie.
Szkoda trochę, że teraz praktycznie w 90% Druid = Sorcerer.
Wierzę, że to wyrównają, jak teraz im nie wyjdzie to chyba nigdy.
90%? A teraz jest co? Różnią się tylko tym, że Druid ma Antidote rune, Ih i Uh, a sorc SD, E-wave, F-wave. Po upie będą znów podobni, tyle że w inny sposób. Więc granica nie została zatarta, lecz zmieniona.
I proponuję zamknąć temat bo dzieci neo i apdejta 8.0 go zauważyły.
Trochę mnie to teraz śmieszy bo ci co grają teraz knightami płaczą :co ja zrobię teraz z moim ifful mastah knightem. Jeszcze nie wiecie co i jak z upem a wy tu zawracacie gitarę. Moim zdaniem to dobrze że tak zrobili i nie mogę się doczekać upa.
Proszę mi tu nie obrażać gitary.
No i znowu cierpi pall...
Gdyby Neostrada i Update mieli razem dziecko, to ty byłbyś ich synem.
ebernardyn
18-11-2007, 17:27
Fluidy
23:22 Xodet: Do you want to buy a mana potion for 55 gold?
23:22 Xodet: Do you want to buy a strong mana potion for 125 gold?
(Dla: Paladin, Sorcerer, Druid 50+)
23:22 Xodet: Do you want to buy a great mana potion for 195 gold?
(Dla: Sorcerer, Druid 80+)
23:23 Xodet: Do you want to buy a health potion for 55 gold?
23:23 Xodet: Do you want to buy a strong health potion for 195 gold?
(Dla: Paladin, Knight 50+)
23:23 Xodet: Do you want to buy a great health potion for 435 gold?
(Dla: Knight 80+)
Czary
KNIGHT:
-Wound Cleansing (exana mort): Lvl:30 Mana:55 (czar leczący tylko dla knightów)
PALADIN:
- Divine Missile (exori san): Lvl:40 Mana:20 (jak exori con dla palków / świętośći)
- Divine Caldera (exevo mas san): Lvl:50 Mana:180 (jak exori mas dla knightów / świętość)
SORCERER:
- Thunderstorm (adori mas vis): Czar Runiczny, Lvl:28 Mana:430 (jak gfb / energia)
- Stalagmite (adori tera): Czar Runiczny, Lvl:24 Mana:350 (jak hmm / ziemia)
- Rage of the Skies (exevo gran mas vis): Lvl:55 Mana:650 (zamiast ue, większy zasięg, słabszy / energia)
DRUID:
- Stone Shower (adori mas tera): Czar Runiczny, Lvl:28 Mana:430 (jak gfb / ziemia)
- Avalanche (adori mas frigo): Czar Runiczny, Lvl:30 Mana:530 (jak gfb / lód)
- Icicle (adori frigo): Czar Runiczny, Level:28 Mana:460 (jak hmm / lód)
- Ice Wave (exevo frigo hur): Lvl:18 Mana:25 (jak fire wave / lód)
- Terra Wave (exevo tera hur): Lvl:38 Mana:210 (jak energy wave / ziemia)
- Eternal Winter (exevo gran mas frigo): Lvl:60 Mana:1200 (jak ue / lód)
Mana i Hitpoints
4. Restoring Mana and Hitpoints
* Formuła leczenia jest teraz taka sama jak nowa formuła ataków magicznych
- Uh'y bedą prawie bezużyteczne dla knightów, paladyni bedą się leczyć z mniejszą siłą
- Niektóre wartości czarów leczniczych zostaną przekalkulowane.
* 3 inne mikstury leczenia: health potion (dodaje +/-100 HP), strong health potion (dodaje +/-300 HP) i great health potion (dodaje +/- 600 HP).
* 3 różne mikstury many: mana potion (daje +/-100 Mana), strong mana potion (daje +/-200 Mana) i great mana potion (daje +/- 300 Mana).
Walka
- Czary są teraz przydzielone do kategori. Wszystkie czary których nie możesz użyć w PZ są uznawane jako agresywne.
- Wszystkie potiony i runy bedą mogły zostać uzyte na innym graczu.
-Potwory nadal bedą zadawały takie same obrażenia od poszczególnych ataków, lecz nie bedą mogły użyć ich w tej samej sekundzie (czyli nie będzie comba).
Bronie
-Magowie (Druidzi i Sorcowie) bedą mogli zamieniać kamienie w "zaczarowane" kamienie.
small ruby --> ognień przez sorcerer'a.
small amethyst --> energia przez sorcerer'a.
small emerald --> ziemia przez druid'a.
small sapphire --> lód przez druid'a.
- W każdym mieście będą znajdowały się portale w których będzie można zamienić poszczególne kamienie.
- Jedna zamiana kosztować będzie 300 many.
- Kamienie mogą zostać użyte na broniach aby nadać im moc poszczególnego żywiołu.
- Bronie po zamianie bedą posiadały taki sam atk i def lecz gdy użyje się np. broni "lodowej" na dragonie zada ona odpowiednio większe obrażenie.
Amunicja
- Nowe strzały odpowiadające każdemu żywiołowi.
- Bedą mogły zostać kupione w sklepie (nie da się ich zamienić jak broni).
shoq, ale ta różnica ze druid miał ih,uh i exura sio, a sorc sd/ue to była właśnie ta zapadnia między sorcem i druidem, to było to czym naprawdę się różnia, a teraz to zniknie..
co do tej neostrady i dziecka to ci sie joke wybitny udał :D:D mało z krzesła nie spadłem :D
Po co tyle pierdolenia. No sorry ale mi jeszcze Cip nic zlego nie zrobil. Każdy update wydawal mi sie lepszy poczawszy od tibii 7.3. Ten jest dotychczas najlepszy. Potwory nie maja comba czyli wyjdzie na to samo z leczeniem knighta, a druid bedzie sie przydawal knightowi jako sioher.
Heartagramek
18-11-2007, 17:47
Ja już chyba wiem wszystko czego się chciałem dowiedzieć na temat update :) Pozostaje tylko czekać na ten komunikat mówiący że wszystkie servy offline :D
Po co tyle pierdolenia. No sorry ale mi jeszcze Cip nic zlego nie zrobil. Każdy update wydawal mi sie lepszy poczawszy od tibii 7.3. Ten jest dotychczas najlepszy. Potwory nie maja comba czyli wyjdzie na to samo z leczeniem knighta, a druid bedzie sie przydawal knightowi jako sioher.
Brak Hardkoru...
@up
ale zgadzasz sie ze mna czy nie :D ?
moje zdanie jest takie - ze balans profesji powinien się skończyć zanim się zaczął czyli na tibi 7.5...
Tibia 7.5 nie była zbalasowana. Zauważ - wystarczył 2 sorców, walneli by z sd po 2 razy zanim knight by się zorientował i zdążył kliknąc na uha i na siebie. Knight - nie był w stanie zabić nikogo, chyba że w trapie lub z braku zapasów ofiary.
ale i tak wtedy było lepiej niż teraz, dojdziemy do takiego poziomu ze minimum 10 ma jednego bo innaczej niedadza rady i niewazne kto na kogo bo to bedzie to samo... wtedy kazdy wiedział co wybiera...
Mi każdy kolejny update się podobał, chociaż część uważałem za niepotrzebną, ale się nie plułem, tak jak teraz dzieci update'a psioczą bo super eVul knighty i paliki już nie będą takie powah mastah.
Tibia 7.5 na pewno nie byla zbalansowana:
a) Co mial powiedziec druid/sorcerer z f na acc? Nic bo expil z s stafem/f axem/f sordem na dwarfach, kiedy knight na tym samym poziomie beigal na soldkach i mial 2 x szybszy exp.Wiem to z autopsji.
b)to co powiedzial shoq
a i chyba jeszcze nie bylo anty-luring ale nie jestem pewien chociaz nie ma to za wiele wspólnego z balansacją:p.
Mi też sie wszystko po kolei podobało, poza zmianami w pvp najpierw lament knightow i palow, bo powstały dzieci visa, potem lament dzieci visa, bo powstały iffull najty i pale i teraz znowu na odwrot, ja naprawde wolałem jak knight miał w dupe od sorcow, bo ci sorcowie wtedy musieli na*******ać expa dzien i noc zanim lvl wbili jakikolwiek, a knight mial taki lvl jak sorc po lekkiej pracy i to dlatego wtedy sorcowie mieli przewage nad knightami i wtedy byl stan idealny jak dla mnie...
Obawiam się, że coś takiego jak stan idealny nie istnieje, gdyż stan idealny podlega pod tę samą zasadę co perpetum mobile czy też zbrodnia doskonała. Nie wiadomo do końca, jak ta zasada brzmi, ale jest pewne że istnieje, bo przecież niemożliwe jest zbudowanie perpetum mobile czy zorganizowania zbrodni doskonałej. Chyba że akurat jest to możliwe, wtedy ta zasada nie ma zastosowania.
w sumie to te potiony nie są aż tak bardzo drogie, knighci poniżej 50lvla bedą mieli TAŃSZE leczenie niż przed update, dopiero później zaczyna sie robić różnica .... a największy minus mają highlvle, niektóre questy mogą być sporo łatwiejsze, jak np annihilator, arena, poi. Jedyne co mogli by zmienić to w pewnym stopniu uzależnić ilość leczonego hp od lvla....
@TOPIC
Uważam że przesadzasz, w pierwszych linijkach swojej wypowiedzi, jest taka sytuacja zupełnie od wrotna niż ty mówisz, obecnie mam 130+ msa, mój rl kumpel 130+ ek. Ja idę na dragi (edron) z 17 bp mf po 2h huntu wbiłem około 200k expa, na plus jestem około 35k. Tak jak już wspomniałem kumpel ma 130+ ek i nie tak jak ty powiedziałeś że bierze 2 pary softów i siedzi aż mu sie skończą, widzę że nigdy nie grałeś knightem, więc nie wiesz ile idzie mf na dl ank/frosty. W 1,5h idzie mu z bp uh i około 20 bp mf. On ma waste ale 2x lepszy exp niż ja, ja niestety nie mogę iść na frosty/dl ank ponieważ mam za mało hp, sorc wychodzi na tym lepiej, - ma gorszy exp ale ma dużo kasy, knight ma nawet dobry exp ale w tydzień traci 100k, uważam że sorc ma dalej większą potęgę.
Podkreślam ze jestem sorcererem, nie jestem jak większość ludzi na tym forum. Wszyscy chcą wszystkiego najlepszego tylko dla swojej postaci, cipsoft robi dobrze bo daje każdej profesji coś nowego a wy płaczecie bo chcecie wszystko dla swojej profesji.
Cygan Slejter
18-11-2007, 19:46
@up
gówno prawda;)
Wow... Wole aby byl upDate dla każdego... Raz byli sorkowi i druci a teraz kniht i pall i znowo drut
@up
gówno prawda;)
Name: Cygan Slejter
Sex: male
Profession: Sorcerer
Level: 33
World: Guardia
Residence: Kazordoon
Ty low levelku milcz bo nie wiesz jak się później gra, myślisz ze jak ty masz 30 sorca i masz na dragach waste to ze wyższe lvle też mają ?
@TOPIC
Uważam że przesadzasz, w pierwszych linijkach swojej wypowiedzi, jest taka sytuacja zupełnie od wrotna niż ty mówisz, obecnie mam 130+ msa, mój rl kumpel 130+ ek. Ja idę na dragi (edron) z 17 bp mf po 2h huntu wbiłem około 200k expa, na plus jestem około 35k. Tak jak już wspomniałem kumpel ma 130+ ek i nie tak jak ty powiedziałeś że bierze 2 pary softów i siedzi aż mu sie skończą, widzę że nigdy nie grałeś knightem, więc nie wiesz ile idzie mf na dl ank/frosty. W 1,5h idzie mu z bp uh i około 20 bp mf. On ma waste ale 2x lepszy exp niż ja, ja niestety nie mogę iść na frosty/dl ank ponieważ mam za mało hp, sorc wychodzi na tym lepiej, - ma gorszy exp ale ma dużo kasy, knight ma nawet dobry exp ale w tydzień traci 100k, uważam że sorc ma dalej większą potęgę.
Podkreślam ze jestem sorcererem, nie jestem jak większość ludzi na tym forum. Wszyscy chcą wszystkiego najlepszego tylko dla swojej postaci, cipsoft robi dobrze bo daje każdej profesji coś nowego a wy płaczecie bo chcecie wszystko dla swojej profesji.
wkońcu ktoś kto zna knighta z wyższym lvlem i wie że on wastuje, mnie np wyśmiali jak im powiedziałem że na 79 lvl mam waste na stone tomb, ALE TO JEST PRAWDA PUSTAKI, POGRAJCIE KNIGHTEM TO ZOBACZYCIE....
@Jancia
Nie powiedział bym tego, ponieważ mój kumpel(103EK) expiąc na Frostach zawsze wychodzi na + i chodźby nie wiem na czym by expił zawsze wyjdzie na +(no oprócz demców i czegoś w tym stylu)
Każdy mówi "mój kolega" niech ci którzy posiadają takie chary się wypowiedzą a nie. Szczerze nie wiem jak tego pana up kolega zawsze wychodzi na + bo u mnie to wyjdzie na + jak będę miał dużego farta.
1. Mogli by zrobic jakis limit wiekowy (od 16 lat+), to by zalatwilo wiekszosc problemow na forach i w grze.
2. Te life potion czy jak to sie zwalo.. 600hp moze wystarczy jak wy to mowicie, potwory bez combo.. No dobra, ale powiedzmy ze knight, ktory ma 200lvl i calkiem duzo HP trafia na zgraje EVUL sorcow i drutow, kazdy mu przysadzi za 200hp i jak taki biedak ma sie wyleczyc, jedynie ze zabronia robienia comba PK team'om.
@3 x up
Podaj jego nick sprawdze se jak dlugo jest online i ikle expa wbija.
Pewnie kasa miejscowke z 1 frostem i samymi dragami :(
Moj brat ma waste na 146 lvlu na frostach - to wszystko zalezy jak sie expi - ja tu mowie za kolega @4xup o expie przynajmniej te 200k/h .
Tak wlasciwie mozna i wiecej latajac z exori gran po dziurach :D
Ale odniesmy sie do zwyklego expienia bronia (exori badz exori gran uzywane tylko ja nam cos wiecej niz 1 frost wyjdzie (nie mowie o dragu).
Exp wyliczony dokladnie - przy 200k/h bierze 2 pary softow mfy i uh wychodzi na minus jesli nie wypadnie rh badz dsm.
A jakim rarytasem na frostach sa te itemy to odrazu powiem: po zrobieniu 25 lvli na frostach lootnal az 6dsm moze z 25 rh - a piszemy tu o pi razy oko wbiciu 20kk expa
Po takiej ilosci expa mozna liczyc juz srednia wypadalnosc z frostow ( nie da sie policzyc na przykladzie 1 wieczoru , 2 wyjsc itp - czysty rachunek prawdopodobienstwa).
Wyszlo okolo 100 godzinnych huntow czyli na 100 huntow : 6 dsm , 25 rh lacznie 31 razy na plus a 69 razy waste i to spory. ( malo dragów towerki nie rekompensuja)
Przy okazji wyszlo ze towerki maja minimalnie wieksze prawdopodobienstwo wypadniecia niz rh - 28 towerek.
PS
Piszac dokladniej.
Na 100 godzin expienia : 31 godzin jestes na plus , 28 godzin jestes na lekki minus , 41 godzin jestes na duzy minus.
I to jest cala prawda o frostach.
To ze nam w 1 godzine np 2 dsm wypadna nic nie znaczy bo potem to sie i tak usredni i 2 razy wiecej czasu bedziesz mial 0 loota.
*MuSiaL*
18-11-2007, 22:27
moja ocena UpDate : 6/10
Najwieksze "+":
+wzmocnienie Druidow- ktorzy zawsze odstawali od innych
+Nowy Npc kupujacy itemy
Najwieksze "-"
-Zamiana legendarnego Uh'a na potiony- smieszne jest to ze 80kin leczy sie jak 300+ jesli potrzebuje wiekszej ilosci potionow aby uzupelnic calkowicie hp
-visy na dystans =/
Do autora :
A czy ms/ed nie mogli brac na hunta softow ??
I czy dobry mag nie zdobywal podobnej liczby expa co knight ??
Knight expil dluzej ale wolniej zdobywal exp a taki Ms krucej lecz efektywniej
@Jancia
Nie powiedział bym tego, ponieważ mój kumpel(103EK) expiąc na Frostach zawsze wychodzi na + i chodźby nie wiem na czym by expił zawsze wyjdzie na +(no oprócz demców i czegoś w tym stylu)
Jesteś dla mnie wyjątkowym człowiekiem, bo jeden z nie licznych na tym forum rozśmieszyłeś mnie do łez.
Przepraszam, double post ;s
wkońcu ktoś kto zna knighta z wyższym lvlem i wie że on wastuje, mnie np wyśmiali jak im powiedziałem że na 79 lvl mam waste na stone tomb, ALE TO JEST PRAWDA PUSTAKI, POGRAJCIE KNIGHTEM TO ZOBACZYCIE....
gość ma racje a jak na 79 lvl masz waste na stone tombie to też cię wyśmieje :P mam 80 kinie i tam od 65lvl nie miałem waste a co dopiero na 79 :baby:
jak będą wyglądały obrażenia od żywiołów u ek?
czy będą zależały od lvl/mlvl/ataku broni/skili czy będą stałe?
Ty low levelku milcz bo nie wiesz jak się później gra, myślisz ze jak ty masz 30 sorca i masz na dragach waste to ze wyższe lvle też mają ?
Uważasz ze jak masz wyższy lv to jesteś lepszy?
obecnie mam 130+ msa, mój rl kumpel 130+ ek. Ja idę na dragi (edron) z 17 bp mf po 2h huntu wbiłem około 200k expa, na plus jestem około 35k. Tak jak już wspomniałem kumpel ma 130+ ek i nie tak jak ty powiedziałeś że bierze 2 pary softów i siedzi aż mu sie skończą, widzę że nigdy nie grałeś knightem, więc nie wiesz ile idzie mf na dl ank/frosty. W 1,5h idzie mu z bp uh i około 20 bp mf.
Najpierw mówisz ze ty masz 35k zysku expiac na dragach a potem ze twój kolega ma waste na frostach, jeśli chcesz porównywać to może powiedz mi ile on moze posiedzieć na dragach wydajać tyle samo kasy co ty i jaki będzie miał loot,
Memento Mori
18-11-2007, 23:51
To teraz taki maly zonk dla tych, co mowia ze kinia sie nie wyleczy:
na TSie zrobili anni w 4x knight (ssa robil chyba ~103ek).
No i zonk numer 2: druta mozna brac na hunty jako siohera. Tansze leczenie, przyjemniejsze i z kim pogadac jest.
I nie robcie z tego tematu topica o waste na frostach, bo szkoda czasu na czytanie.
Vardesaavre
18-11-2007, 23:53
Uważasz ze jak masz wyższy lv to jesteś lepszy?
Najpierw mówisz ze ty masz 35k zysku expiac na dragach a potem ze twój kolega ma waste na frostach, jeśli chcesz porównywać to może powiedz mi ile on moze posiedzieć na dragach wydajać tyle samo kasy co ty i jaki będzie miał loot,
Weś nie kłam masz 25 lvl i co ? (podaj nick postaci sski itp)
Jak ją masz
KLAMCA
Po co ci informacje o moim charze?
co do wasta kightem na frostach, ja sie dorobilem na frostach, mam 3 bp dsm i czekam na upa. bywalo tak ze wtopilem 250 bp mf, 20 bp uhow i pare par softow bez loota. ale nastepnego dnia zuzylem 40 bp mf, 4h softow i 3 bp uhow i wrocilem majac 4 rh, 2 dsm. byly pojedyncze hunty konczace sie wielkim wastem, ale w miesiecznej praktyce bylem na plus. oczywiscie nie stosowalem taktyki lurowania na sibie 5 frostow iw alenia exori gran kiedy nie bylem do tego zmuszony. exp wachal sie 180-210k ale to bardziej bylo spowodowane szybkoscia spawnu niz moimi checiami bicia frostow.
odnosnie upa, wole sie nie wypowiadac o tych nowych fluidach, dlatego ze nie wiadomo jak beda stwory bily. jesli faktycznie zabiora im mozliwosc robienia combo, to gra stanie sie duzo latwiejsza, srednia wieku dzieci neostrady spadnie z 14 na 12 lat, podobna zmiane mozna bylo zaobserwowac jak wprowadzili celowanie z batle i uhanie sie przez hot keye, wczesniej dzieciaki nie byly w stanie grac w ta re bo byla za trudna.
Kiedys przecietny gracz tibijski mial 17+ lat, dysponowal juz jakas gotowka za ktora kupowal pacc, zeby miec runa/sprzedac cokolwiek musial umiec sie dogadac po angielsku z innymi graczami. teraz gracz tibijski to dzieciak w ktory na komunie dostal pc a na urodziny pacca i wbil w wakacjie 100 level.
czy zauwazyl z was ktos jak poteznymi postaciami staja sie sorc i druid
poprzedni up odebral im troszke sily i dodal jaj knightom i paladynom ale teraz nie dosc ze knight zostaje pozbawiony swoich atutow to dodatkowo sorcom i druidom oddaje sie z nawiazka to co im odebrano
wysokolewelowe postacie magiczne z mana shieldem i fluidami regenerujacymi mane po ok. 600 punktow staja niezniszczalnymi fortecami z punktami zycia liczonymi w tysiacach
dodatkowo gdy po dlugiej solowej walce z bardzo silnym stworem ilosc many schodzi do zera sorc moze zaczac uzupelniac swoje punty zycia i rownoczesnie uzupelnic kilkutysieczny zapas many poprzes wypicie kilkunast poteznych fluidow i kontynuowac zmagania i to wszystko ponad 3x taniej niz leczenie rycka!
nastepna rzecz to dystansowe exori polaczone z utani gran hurem czyni magiczne postacie calkowicie nietykalne dla sobie rownych lvlowo ryckow!
rycek bedzie mogl jedynie biegac za takim sorcem leczyc sie bardzo duzym kosztem i liczyc na lagi przeciwnika zeby go dopasc i hitnac przynajmniej raz
jesli to wszystko nazywa sie balansacja to dla mnie to jedna wielka kpina!
wysokolewelowe postacie magiczne z mana shieldem i fluidami regenerujacymi mane po ok. 600 punktow ...
Najsilniejsze mf na TS ładują mane po ok. 300 pkt.
A kim ty kurwa jestes ze, wiesz ze nie bedzie testa public??
Nie pamietasz juz czasow jak swoim marnym sorcem waliles na 80 lvlu po 200 z visow + wand of Cosmic Energy = dragi pg na 1 milion expa w 6h ? ^^
Poprostu zal wszyscy pamietacie czasy Tibi 8.0 a wypowiadacie sie jak byscie byli conajmniej Gmami.
;( Cena gtp jest szokujaca
Ponad 8,7k za bp?? :confused::confused::confused::confused:
Jestem magiem i szczerze mówiąc czego innego spodziewałem się po Winter Update'07. Za dużo rzeczy dodają, zamiast poprawić to co już jest.
pazuzu popieram w 100%
nawet jesli laduje sie po 300 to w wyjatkowych sytuacjach gdy skonzy mu sie mana bedzie sie uhal i manasowal lol !!!
w doadtku jego szybkosc na utani gran hur ..
bez porzadnego trapa to nic nie zdzialaja..
Ghard Lage
19-11-2007, 17:34
Jestem magiem i szczerze mówiąc czego innego spodziewałem się po Winter Update'07. Za dużo rzeczy dodają, zamiast poprawić to co już jest.
Jeden z nielicznych co mądrze mówi...
Z resztą to już mi wsio ryba mam tyle nauki, że do wakacji będę z rzadka grywał a w wakacje jak wiadomo role się odwrócą. Po za tym kto to widział, żeby z paladyna robić maga? exori san ftw...
Edier Master
19-11-2007, 17:45
Szkoda troche tych comb od potworków xP
Szkoda troche tych comb od potworków xP
Na tym lvlu i na npvp to szkoda :D <npvp wiadomo o co chodzi z combami od stworkow:p:p> Ale bez combo byle 40 sorcek se na drtagach bedzie siedzial i z byle exori frigo na dystans :o:confused:
Piotrek Marycha
19-11-2007, 21:13
odnosnie upa, wole sie nie wypowiadac o tych nowych fluidach, dlatego ze nie wiadomo jak beda stwory bily. jesli faktycznie zabiora im mozliwosc robienia combo, to gra stanie sie duzo latwiejsza, srednia wieku dzieci neostrady spadnie z 14 na 12 lat
nie mam nic przeciwko zabraniu potworom comba, ale na huja pana oni zrobili oddzielny exhaust na leczenie i atakowanie? trzeba bylo cos z tym zrobic tym, bo sorc przy zwyklym expie przy chwili nieuwagi mogl sie zlozyc od byle smiecia i gz dla Cip ze tu zauwazyli, ale qrfa, ALBO zabranie comba ALBO oddzielny exhaust, bo te dwie rzecyz na raz sprawiaja ze sorc moze exipc tak samo bezpiecznie i bez stresu jak knight...
Paladyn - Walczy za pomocą kuszy/łuku. Amunicję kupuję w sklepie. Często też używa włóczni. Do leczenia wystarczą mu magiczne mikstury.
Pytanie za sto punktów.
To po co mu mana? o.0
W chwili obecnej paladyn dostaje 10 punktów wytrzymałości i 15 many co poziom. Proponował bym coś z tym zrobić (-5 mana +5 cap?). Bo skoro paladyn teraz leczy się nie marnując przy tym ani krztyny many... to co z nią robić?
Spędziłem 25 poziomów (od 35 do 60 poziomu) polując na smoki i tak bardzo często paliłem bezcelowo manę, bo nie było co z nią zrobić. Nie używałem przy tym oczywiście żadnych run. A co będzie po najbliższym update?
nie mam nic przeciwko zabraniu potworom comba, ale na huja pana oni zrobili oddzielny exhaust na leczenie i atakowanie? trzeba bylo cos z tym zrobic tym, bo sorc przy zwyklym expie przy chwili nieuwagi mogl sie zlozyc od byle smiecia i gz dla Cip ze tu zauwazyli, ale qrfa, ALBO zabranie comba ALBO oddzielny exhaust, bo te dwie rzecyz na raz sprawiaja ze sorc moze exipc tak samo bezpiecznie i bez stresu jak knight...
Tylko pamiętaj o jednym ważnym szczególe , którym jest to ze od tego update sorc nie będzie visował tak jak teraz tylko będzie bił z visa tak jak knight z broni.
A ja mam pytanie - czy ograniczony zostanie zasięg tylko royal spearów, czy innych broni dystansowych również? Bo jak tak, to już lepiej na silne potwory z kuszą i boltami chodzić, przed updatami sobie radziłem 30 pakiem, to i teraz dam radę.
Rafals from hell
20-11-2007, 10:53
Tylko pamiętaj o jednym ważnym szczególe , którym jest to ze od tego update sorc nie będzie visował tak jak teraz tylko będzie bił z visa tak jak knight z broni.
To jest konkretne przegięcie. Konkretne naprawdę konkretne przegiecie. Teraz sork/druid będzie miał praktycznie 100% celność. W takim razie po co runy? Najlepiej zróbmy sd na spella... xD tu jest idiotyzm... i to ma być całe wyrównanie profesji?
Racja ! update trafione w 10! jednak moj pallek troche na tym straci:P
Meybe next time update bedzie dla pallow.
Trzeba również wspomnieć o rzeczy która powinna być dawno a została wprowadzona dopiero teraz mianowicie nowy NPC skupujący itemy. Dobrze jest wiedzieć że G arm i DSM których cena na niektórych servach to 10-20k wkoncu będzie miał swój stały price i będzie można na nich zarobić.
Znasz mzoe ceny:>
Sir Dark Archeon
20-11-2007, 16:20
czy zauwazyl z was ktos jak poteznymi postaciami staja sie sorc i druid
poprzedni up odebral im troszke sily i dodal jaj knightom i paladynom ale teraz nie dosc ze knight zostaje pozbawiony swoich atutow to dodatkowo sorcom i druidom oddaje sie z nawiazka to co im odebrano
wysokolewelowe postacie magiczne z mana shieldem i fluidami regenerujacymi mane po ok. 600 punktow staja niezniszczalnymi fortecami z punktami zycia liczonymi w tysiacach
dodatkowo gdy po dlugiej solowej walce z bardzo silnym stworem ilosc many schodzi do zera sorc moze zaczac uzupelniac swoje punty zycia i rownoczesnie uzupelnic kilkutysieczny zapas many poprzes wypicie kilkunast poteznych fluidow i kontynuowac zmagania i to wszystko ponad 3x taniej niz leczenie rycka!
nastepna rzecz to dystansowe exori polaczone z utani gran hurem czyni magiczne postacie calkowicie nietykalne dla sobie rownych lvlowo ryckow!
rycek bedzie mogl jedynie biegac za takim sorcem leczyc sie bardzo duzym kosztem i liczyc na lagi przeciwnika zeby go dopasc i hitnac przynajmniej raz
jesli to wszystko nazywa sie balansacja to dla mnie to jedna wielka kpina!
Lol - kupiles tego swego chara na allegro czy moze ze szkoly specialnej dla inteligentnych inaczej cie wypuscili...
W 8.0 obcieli sile drutow i sorcow od 30-60% w zaleznosci od czaru/runy... nie nazwalbym tego "odebraniem troszke sily"
Nowe mf daje 300 many a nie 600 - i koszt ich uzycia nie jest 3x mniejszy bo najwiekszy mf kosztuje 195gp pomnoz to sobie x2 by taki sorc mogl uzupelnic 600many na rowni z 600hp u knajta to ci wyjdzie kretynie 390gp za manasy wobec 425gp za life potiona.
Wiec nie pierd... farmazonow...X(
Witam ;)
Jestem palkiem od poczatku i cały up date jest na + Speary będą mieć zasięg na 3 kratki super w końcu zrobię coś z moimi 10cioma bp boltow które leża w depo i sie marnują to raz a spearami nadal będę mógł spokojnie expic jak teraz bo w czasach tibi 7.6 wytrenilem 76 shielda i jestem dość dobry w blokowaniu :)
Dobra to skoro on ma za niski, to porozmawiaj ze mną. Gram w Tibie od 4 lat, a przez 3,5 gram rycerzami. I mogę Ci powiedzieć, że jeśli twój kolega 130 EK ma waste na frostach, to albo jest upośledzony, albo nie umie grać -.-. Dziwne, że moi kumple expią na frostach i każdy z nich wychodzi jakies 50k na plusie. 20 BP MF i BP UH dla 130 EK to jest zapas na 10h expa -.-. A przez 10h zlootuje przynajmniej jednego Royal Helmeta lub DSM'a, a nie wierze, że innych dupsów też nie zlootuje. Graj swoim sorcem i nie zabieraj głosu w sprawie rycerzy.
Cygan Slejter
20-11-2007, 20:32
wez wypier... stąd :/
nie gram ty charem od roku a ty mi tu takie cos odwalasz :/
co za noob
Andrew8666
20-11-2007, 21:16
Moge powiedziec tyle:
Jesli chodzi o poty to dopiero TS (!) wiec ceny moga sie zmienic.
Niech knighowie nie placza ze straca bo druidzi straca swoj glowny zarobek (na low lvlach przynajmniej) znaczy UHy (bo knighci nie beda ich kupowac).X(
Byl update poprzedni i knighci dostali nowe czary. Wiec teraz niech nie placza ze inne profesje dostaly czary.:p
Jeszcze jedno wreszcie tibia idzie w kierunku "party" czyli ze do expienia lub huntow potrzebne beda przynajmniej 3 osoby (bloker ,shooter, healer) teraz tak bylo tylko przy mocniejszych potworkach.:cup:
Za duzo o napisalem o druidach.
Pally wreszcie nie beda nietykalni na expach (wystarczylo ze beda trzymac dystans i nic im nie grozi)
Nasycanie broni zywiolami to doskonaly pomysl. Bedzie przed pojsciem na exp pomyslec jaki zywiol wybrac (i jeszcze poty ,itp.) wiec kazdy exp i kazda profesja (nawet kazdy char)bedzie mial swoj sposob expienia.
Troche zmieniona zostala roznica miedzy druidem i sorciem, ale mam nadzieje ze nie wiem jescze na ten temat wszystkiego. :o
PS. Kazdy ma swoje zdanie wiec mozecie sie niezgadzac (nawet w 100% z moim postem) wiec jak ktos sie ze mna nie zgadza to jego sprawa
Salarigoth
20-11-2007, 21:19
Mowia ze Bóg jest nie omylny , chyba nie w tibi.
Hmm a mógł by ktoś przedstawić konstrukcje robienia expa palkiem ;p?
Zastanawia mnie taka rzecz otóż nowe arrowy będą zadawac obrazenia o dosc sporawej powierzchni wiec jesli koles będzie stał koło stworka i ja strzele z takowego Arrowa to dostane skulla? NIe wiem , bo nigdy nie używałem burstów i od niedawna gram na zwyczajnym pvp.
Nastepne pytanko to czy ceny p boltów(czy w ogóle takowe bedą) pozostaną takie jak przed upem?
i czy pall nie mógł vitować, tylko używać tych śmiesznych fluidów
Jeszcze jedno wreszcie tibia idzie w kierunku "party" czyli ze do expienia lub huntow potrzebne beda przynajmniej 3 osoby (bloker ,shooter, healer) teraz tak bylo tylko przy mocniejszych potworkach.:cup:
Powiedz mi co jest w tym fajnego?? na moim levelu ciezko znalesc kogos z podobnym levelem kto chce isc na hunta w tym samym czasie co ja. zreszta, wogole jest ciezko znalesc kogokolwiek na hunta, mam ponad 200 bp uhow od dawna i szukam juz 3 miesiace ekipy na demony, poszedlem moze 3-4 razy bo zawsze ciezko bylo sie zebrac. Polowanie na demony, kopalnie czy inne warlocki to nie Twoje hunty na wyvrenach jak bierzesz 20 level knighta za blokera a sam walisz ze spearow. zabijecie 10 wyvren i placzecie ze nie ma woi i wracacie na trole. ja na takiego hunta musze sie troszczeczke bardziej przygotowac i nie chce mi sie ruszad d... zeby isc na jakis smieszny 1-2 godzinny hunt, a ciezko zgrac 3-4 kolesi na kilkugodzinne polowanie. sam fakt ze atakerow zdolnych do bicia hero sa setki na kazdym serverze, ale na behemoty czy demony tylko parudziesieciu odrzuca mnie od pomyslu zmuszenia mnie do polowan w grupie.
Ps/sioera ostanio mialem jakies 1,5 roku temu, potem nikt nie chcial siowac bo duzo roboty a zysk kiepski.
Memento Mori
21-11-2007, 20:39
Powiedz mi co jest w tym fajnego?? na moim levelu ciezko znalesc kogos z podobnym levelem kto chce isc na hunta w tym samym czasie co ja. zreszta, wogole jest ciezko znalesc kogokolwiek na hunta, mam ponad 200 bp uhow od dawna i szukam juz 3 miesiace ekipy na demony, poszedlem moze 3-4 razy bo zawsze ciezko bylo sie zebrac. Polowanie na demony, kopalnie czy inne warlocki to nie Twoje hunty na wyvrenach jak bierzesz 20 level knighta za blokera a sam walisz ze spearow. zabijecie 10 wyvren i placzecie ze nie ma woi i wracacie na trole. ja na takiego hunta musze sie troszczeczke bardziej przygotowac i nie chce mi sie ruszad d... zeby isc na jakis smieszny 1-2 godzinny hunt, a ciezko zgrac 3-4 kolesi na kilkugodzinne polowanie. sam fakt ze atakerow zdolnych do bicia hero sa setki na kazdym serverze, ale na behemoty czy demony tylko parudziesieciu odrzuca mnie od pomyslu zmuszenia mnie do polowan w grupie.
Ps/sioera ostanio mialem jakies 1,5 roku temu, potem nikt nie chcial siowac bo duzo roboty a zysk kiepski.
No to najwidoczniej masz malo znajomych na servie. Nie zapominaj tez ze po upie przybedzie sorcow/drutow, ktorzy beda chetnie chodzic na hunty. Sam jestem drutem i nawet kiedys dalem ogloszenie ze moge siohac za maly % od loota (na koszt expiacego/huncacego). Naprawde jest wielu drutow, ktorzy moga siohac, ale jak sie szuka tylko "lvli podobnych do mojego" a pare(dziesiat?) lvli mniej to juz noob i smierdzi to nic dziwnego ze ciezko takiego znalezc.
Naprawde jest wielu drutow, ktorzy moga siohac, ale jak sie szuka tylko "lvli podobnych do mojego" a pare(dziesiat?) lvli mniej to juz noob i smierdzi to nic dziwnego ze ciezko takiego znalezc.
Pozostaje kwestia tego, ile taka przenosna apteczka w postaci druta 60 lvl bedzie w stanie przezyc np przy backspawnie frost dragonow albo warlockow. Nie wszedzie da sie wziac kazdego bez obaw o jego zycie/ ogolnie koszty wyprawy.
Memento Mori
21-11-2007, 22:11
Moze nie bylo mnie na frostach, ale raczej nie maja mega super hiper kombo z dista po 1k+, ktore mogloby zabic na 1 strzala druta z energy ringiem. O ile knight 'umie grac' na tyle, ze wie co sie wokol niego dzieje to spokojnie utrzyma przy zyciu tego 60lvla. A z reszta siohanie to tez sztuka ktorej mozna sie nauczyc i zeby przezyc 'prawie wszystko' wystarczy troche myslec.
co do najnowszego newsu "Paladyni stracą również możliwość tworzenia run: Light Magic Missile, Heavy Magic Missile oraz Fireball."
zal.pl
Z jakiej racji prawo dziala wstecz ? Cipy zwroca hajs za te czary ? 0_o a moze palladyni co wykupili do tej pory beda mogli uzywac tych czarow, tak jak niektorzy palladyni moga przywolywac potwory.
mullerinio
22-11-2007, 02:08
i huj wkoncu zejbali ta tibie doszczetnie najelpiej niech zrobia dwie profy i huj druida i sorka bo po co komu knight i paladyn
to ze zmniejszyli paladynowi zasieg pocisków to przecierz szok w trampkach odjebało im kompletnie !!!
,), ^o^ ,(, nie gram juz pierdole taka gre jebana tibia
Moze nie bylo mnie na frostach, ale raczej nie maja mega super hiper kombo z dista po 1k+, ktore mogloby zabic na 1 strzala druta z energy ringiem. O ile knight 'umie grac' na tyle, ze wie co sie wokol niego dzieje to spokojnie utrzyma przy zyciu tego 60lvla. A z reszta siohanie to tez sztuka ktorej mozna sie nauczyc i zeby przezyc 'prawie wszystko' wystarczy troche myslec.
tylko ze moj uh wychodzil taniej niz Twoje sio, a jakbym sie leczyl exurka to juz potrzeba 90 ed ktory woli isc sobie samemu na dragi. pozatym, zeby utrzymac duze tempo expienia nie moge czekac na to az ktos polowe wolniejszy do mnie dobiegnie (bo skoro mam na neigo czekac zamiast bic frosty to rownie dobrze moge isc na slabsze stworki gdzie bede biegal sam robiac podobny exp) nie twierdze ze ktos z nizszym levelem to noob, polowa tych co mnie uczyli grac w ta gre ma nizszy level niz ja teraz.
pozostaje jeszcze kwestia tego czy druid leczacy mnie bedzie atakowany przez stwory, na frostach jeszcze ma gdzie uciec ale na poi? DL go zaatakuje to ciezko mi bedzie podbiec (bo zluruje kolejnego dl ktorego wlasnie bilem) a taki ed bedzie musial stac na mana shieldzie (dodatkowe koszty) jeszcze dodajac jak to okresliles "maly % od loota" to z 90 ed zrobi sie nam 120 ed (zeby sie bardziej oplacalo niz leczesnie sie samemu). aktywnie grajacych druidow 120+ na eterni jest 3, i to jest odpowiedz dlaczego nie poluje ze sioerem.
Jurij1234
22-11-2007, 16:44
Prawda z tymi spearami, ale to na razie tylko test server i to się może zmienić. Natomiast zastanawia mnie czy zwrócą kasę za czary sorca/druida które stracą?
Prawda z tymi spearami, ale to na razie tylko test server i to się może zmienić. Natomiast zastanawia mnie czy zwrócą kasę za czary sorca/druida które stracą?
hhaha! Tak ci zależy na 2 no może w porywach do 3K? :S
Jurij1234
22-11-2007, 17:09
hhaha! Tak ci zależy na 2 no może w porywach do 3K? :SNie poprostu mnie to zastanawia. (Juri Ivanovicz Gorki)
Daniel0012
24-11-2007, 21:45
witaam Widze ze posiadasz ms wiec chcialem sie zapytac odnosnie tej ekonomi Posiadam 45 ed z softami i 38 rp ze skilem 82 Co bedzie lepsze/korzystniejsze dla mnie po upku .Ktora postac wybrac??;(:confused:
Podam ci kilka powodów dla których twoje przekonania są błędne. Tak więc zaczynajmy:
1) Paladin bierze Backpack MF i 40 Royal Spirów na około 2 godziny (w porywach do 3) expienia, wastując tylko i wyłącznie RS, czasem mana fluidy w trudnych sytuacjach (mówię o np Gsach, Tombach, Dragach)
Przepraszam, że cytuję z 1 strony leczy starałem sie czytać od początku i nie mogłem sie powstrzymać.
Kolego.
Widzę, że na graniu Knightem się znasz, ale jeżeli chodzi o paladyna to nie masz zielonego pojęcia. 40 rs na 2h zgodzę sie(jeżeli masz farta ;p), ale kiedy nie używa sie UHow, tylko manasy i nie siedzi sie na 1x respie, to trochę tych manasow schodzi.... nieraz po 4 bp na hunta. Wiec, proszę cie nie pisz takich glupot na forum, bo dzieci sie naczytają i na dragi bez manasow będą łazić xD.
Jeżeli chciałbyś powiedzieć, że jestem dzieciakiem neo, który gra palkiem od easy-mode update'a to się mylisz.
24-11-2007, 23:21
Moim zdaniem jest to jeden z ważniejszych współczynników, a został tak brutalnie zapomniany... W jednym z pierwszych postów było napisane, że zostanie wprowadzony NPC kupujący itemy. Rozmawiałem z 3-ema róznymi tutorami, i każdy powiedział, że mowa była o NPC... npc, a nie że kupuje dsm za tyle i tyle.
Jeżeli jesteś pewny swojej racji na ten temat, i jest ona inny niż owych tutorów, napisz, o tym za ile będzie kupował itemy itp..
Z góry dziękuję
PS. Na stone tombie wastowac mozna knightem ze skillami
xx/xx<60/60 i lvlem y<40 , ale nie lepszym od tego przedstawionego...
Piotrek Marycha
25-11-2007, 16:58
witaam Widze ze posiadasz ms wiec chcialem sie zapytac odnosnie tej ekonomi Posiadam 45 ed z softami i 38 rp ze skilem 82 Co bedzie lepsze/korzystniejsze dla mnie po upku .Ktora postac wybrac??;(:confused:
a z kąd my mamy wiedziec? jeszcze nie bylo upa, a pozatym nie wiem co rozumiesz przez slowo "korzystniejsze"
Przepraszam, że cytuję z 1 strony leczy starałem sie czytać od początku i nie mogłem sie powstrzymać.
Kolego.
Widzę, że na graniu Knightem się znasz, ale jeżeli chodzi o paladyna to nie masz zielonego pojęcia. 40 rs na 2h zgodzę sie(jeżeli masz farta ;p), ale kiedy nie używa sie UHow, tylko manasy i nie siedzi sie na 1x respie, to trochę tych manasow schodzi.... nieraz po 4 bp na hunta.
zżera mnie ciekawosc na jakim huncie ci 4bp mf schodza, bo takim przykładowym 50 rp można wbijac 50k/h przy kosztach prawie zerowych, z ogromnym plusem, co dla sorca a nawet knight jest abstrakcją
Wiec, proszę cie nie pisz takich glupot na forum, bo dzieci sie naczytają i na dragi bez manasow będą łazić xD.
oby... :evul:
zżera mnie ciekawosc na jakim huncie ci 4bp mf schodza, bo takim przykładowym 50 rp można wbijac 50k/h przy kosztach prawie zerowych, z ogromnym plusem, co dla sorca a nawet knight jest abstrakcją
Wyraźnie napisałem, że na dragach -.-.
Piotrek Marycha
25-11-2007, 19:51
Wyraźnie napisałem, że na dragach -.-.
w poscie ktorego komentowales nie bylo sprecyzowane..., ale wracajac do tematu to tez nie bardzo wiem jak mozna na dragach mf uzywac (najwyzej pojedyncze sztuki, napewno nie bpki), no chyba ze mowisz o biciu Dli tez, wtedy sie zgodze
@up(Piotrek~)
Powiedz mi gdzie ty expisz haha i zuzywasz bp manafluidow i masz 50 k expa.
Mowisz ze dragi nie wiec jedyne jak mi sie wydaje rozwiaznie to ze chodzisz na cyclopy. Cyclop 150exp.
50000 / 150 = 333 cycki masz 60 mniut wiec mowie juz srednio musisz zabijac cyclopa co 10 sekund.
Zdradz mi to miejsce!!! HAHA w 4 h bede miec level
zal.ru
Piotrek Marycha
26-11-2007, 16:54
@up(Piotrek~)
Powiedz mi gdzie ty expisz haha i zuzywasz bp manafluidow i masz 50 k expa.
Mowisz ze dragi nie wiec jedyne jak mi sie wydaje rozwiaznie to ze chodzisz na cyclopy. Cyclop 150exp.
50000 / 150 = 333 cycki masz 60 mniut wiec mowie juz srednio musisz zabijac cyclopa co 10 sekund.
Zdradz mi to miejsce!!! HAHA w 4 h bede miec level
zal.ru
big camp - w porywach 0-4 manasy na godzine, i wiecej niz 50k/h
oF - w porywach do 3-4 manasów na godzine, niecale 50k/h
dsy/necro na drefii, tu rekord od 1/2 do 3/4 bp mf na godzine , szok! (z zastrzezeniem ze najpierw trzeba odlurowac ghosty, ale z tego co widzialem to ludzie czesto to robia) - exp tez w poblizu 50k/h
znalazloby sie cos jeszcze napewno
BTw, na te dwa pierwsze expowiska mozna isc na lvlu grubo niższym niz moj (i twoj) obecny
mendible
26-11-2007, 16:58
a z kąd my mamy wiedziec? jeszcze nie bylo upa, a pozatym nie wiem co rozumiesz przez slowo "korzystniejsze"
no wież ja ci mogę powiedzieć gdzie schodzą te 4 bp mf np na hydrach gdzie rzekomy palladyn okolo 50-60lvl idze ze mną na te hydry klepiemy je w 2 i ma expa okolo 700 ale wiadomo im to zawsze mało i jedzie z exori con to wtedy im schodzą te mf i placze ze ma waste
to co podkreślone
no policzmy to na palcach jednej ręki zrobi lootbag na speary kupi z 100 hmm....
nawet nie wiem ile stoją dokładnie ale mysle około 1-2k + 5 bp mf 5.5k
7k
razem dajmy dobra niech bedzie 8k i expi z 4h jak nic na dragach
Sir Dark Archeon
26-11-2007, 17:12
No wlasnie - nie bylo cie na frostach.. Osobiscie juz wole na dll siochac. Frosty za zje... bo czesto sie przerzucaja i dosc mocno bija z dystansu. Siochanie tam po upie gdzie musisz miec czyste pole by siochnac jest trudne i czesto sie obrywa. Robienie tego na utamie to waste masakra, a bez utamy to ponizej 600hp zbyt duze ryzyko, wiec bezpiecznie i bezstresowo to tam na 100+ mozna isc.
Poza tym... z siokerami roznie bywa, trzeba miec do kolesia zaufanie ze nie wytnie glupiego numeru.
Zreszta aktywnie grajacych druidow po 8.0 jest malo, hlvl juz wogole 1-3 na serwie w dodatku malo ktoremu chce sie isc.
Po upie bedzie moim zdaniem jeszcze gorzej, bo teraz gro z nich bedzie solo grac i nie beda sie przejmowac tym ze ktos ich prosi o pomoc... Taka niestety jest ludzka natura.
kamil00s
28-11-2007, 12:35
To co mnie najbardzie martwi to leczenie u palka uhy zostaly oslabione (szczegolnie dla profesji takich jak palek i knight postaci z malymi mlvl) i na dodatek paladyni nie maja Great Health Potion ... ciekawe jak to bedzie ;/
To co mnie najbardzie martwi to leczenie u palka uhy zostaly oslabione (szczegolnie dla profesji takich jak palek i knight postaci z malymi mlvl) i na dodatek paladyni nie maja Great Health Potion ... ciekawe jak to bedzie ;/
paladyn ma exura vita chyba co?
No wlasnie - nie bylo cie na frostach.. Osobiscie juz wole na dll siochac. Frosty za zje... bo czesto sie przerzucaja i dosc mocno bija z dystansu. Siochanie tam po upie gdzie musisz miec czyste pole by siochnac jest trudne i czesto sie obrywa. Robienie tego na utamie to waste masakra, a bez utamy to ponizej 600hp zbyt duze ryzyko, wiec bezpiecznie i bezstresowo to tam na 100+ mozna isc.
Poza tym... z siokerami roznie bywa, trzeba miec do kolesia zaufanie ze nie wytnie glupiego numeru.
Zreszta aktywnie grajacych druidow po 8.0 jest malo, hlvl juz wogole 1-3 na serwie w dodatku malo ktoremu chce sie isc.
Po upie bedzie moim zdaniem jeszcze gorzej, bo teraz gro z nich bedzie solo grac i nie beda sie przejmowac tym ze ktos ich prosi o pomoc... Taka niestety jest ludzka natura.
a co to za przyjemność stać i wciskając hotkeya patrzeć jak najt sobie expi ? kasy na uhy wam szkoda, za bardzo się przyzwyczailiście do expa bez waste.
pozdrawiam.
Vardesaavre
01-12-2007, 08:59
1. Mogli by zrobic jakis limit wiekowy (od 16 lat+), to by zalatwilo wiekszosc problemow na forach i w grze.
2. Te life potion czy jak to sie zwalo.. 600hp moze wystarczy jak wy to mowicie, potwory bez combo.. No dobra, ale powiedzmy ze knight, ktory ma 200lvl i calkiem duzo HP trafia na zgraje EVUL sorcow i drutow, kazdy mu przysadzi za 200hp i jak taki biedak ma sie wyleczyc, jedynie ze zabronia robienia comba PK team'om.
TY KU**myślisz że ktoś będzie przestrzegać tego limitu,jak to sprawdzą itp.
Tego nie da sie zrobić i cipy na tym stracą bo dużo dzieci prosi mamusie: Mamo kupisz mi pacca na urodziny czy choinkę itp.
A:D
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
oby...
Pisze się:z kąd-skąd,wiedziec -wiedzieć,bylo-było,pozatym-poza tym,solowo-słowo,ciekawosc-ciekawy,schodza-schodzą,wbijac-wbijać!
Naucz sie pisać :)
TY KU**myślisz że ktoś będzie przestrzegać tego limitu,jak to sprawdzą itp.
Tego nie da sie zrobić i cipy na tym stracą bo dużo dzieci prosi mamusie: Mamo kupisz mi pacca na urodziny czy choinkę itp.
A:D
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
oby...
Pisze się:z kąd-skąd,wiedziec -wiedzieć,bylo-było,pozatym-poza tym,solowo-słowo,ciekawosc-ciekawy,schodza-schodzą,wbijac-wbijać!
Naucz sie pisać :)
W tym twój przyjaciel Imargam... I połowa twojej boskiej gildii.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.