PDA

Pokaż pełną wersje : Game Master

Serowel
17-11-2007, 22:03
Kilka miesięcy temu zostałem GM w polskiej grze My Fantasy Online (http://www.my-fantasy.net/start/).
Niestety za pełnienie swojej funkcji poza "robieniem dobrze Adminowi" nic nie mam...
Z tego też powodu został ostatnio poruszony temat dot. wynagrodzenia GM
i czy osoba z taką funkcją może posiadać swoje prywatne konto do grania.
Tudzież zwracam się do Was z pytaniem czy w Tibii i innych grach GM mają
jakiekolwiek wynagrodzenie z pełnienia swojej funkcji i czy mogą spokojnie
grać dalej na swoich postaciach?

Interesują mnie konkrety, z góry dzięki :)

Michoss
17-11-2007, 22:09
Z reguły:
1)Nie mają wynagrodzenia.
2)Mogą grać, pod warunkiem iż GM char nie będzie pomagał temu zwykłemu.

ripper
17-11-2007, 22:09
W Tibii game master może mieć swoją postać.

Nie wiem, czy im płacą. Jakoś nigdy nie dostałem się do pewnego źródła informacji. Wydaje mi się, że nie, ale niech mnie ktoś ewentualnie poprawi.

Serowel
17-11-2007, 22:14
Ok, dzięki.
Teraz mnie tylko interesuje czy w innych grach GM mają
jakiekolwiek wynagrodzenie poza wyróżnieniem bycia GM ^^

Pan Kracy
17-11-2007, 22:54
dostają jakaś tam sumke w euro miesięcznie... mogą mieć swoje chary tylko bez korzyści np. wyjdź z cave bo bana dostaniesz za lurowanie potworków (a koleś pall strzelał sobie z bolców do guardów ;P)

jeśli myślisz o byciu gma w tibi to Ci nie życzę powodzenia bo ciężka trudna droga... aby zostać gm.

Serowel
17-11-2007, 22:57
a wiesz ile może dostają miesięcznie i czy jesteś pewien że na pewno coś dostają? ;p
Nie, nie chciałbym być w Tibii GM'em, wystarczy mi w MFO ^^

Vanhelsen
17-11-2007, 23:05
Ok, dzięki.
Teraz mnie tylko interesuje czy w innych grach GM mają
jakiekolwiek wynagrodzenie poza wyróżnieniem bycia GM ^^To wszystko zależy od tego, jakie nastawienie ma ten nad tobą... Wychodzę z założenia, że taki Blizzard opłaca swoich GMów ale wymaga od nich pełnoetatowej harówki
Patrząc na stronę MFO nie możesz zbyt liczyć na wynagrodzenie ponieważ wątpię, by za tą grą stała jakaś firma która by byłą w stanie ciebie zatrudnić... p.s. wymagane +16/+18 latek to tak przy okazji, inaczej nie może ciebie nikt zatrudnić = nie będzie kasy za GMowanie ;]

Serowel
17-11-2007, 23:13
No nie wiem, Jacek (twórca gry) trzepie dobre kilka koła (6+) na miesiąc 8o (gra ma ponad 2 lata)
Kase na rl dostawać nie muszę, zapłata może być w grze,
tylko ciekawi mnie czy w innych grach za rzetelne wypełnianie funkcji GM jest jakaś zapłata.

/mam prawie 17lat, w telepizzy legalnie sobie dorabiam kilka (2-4) stów miesięcznie na roznoszeniu ulotek ; )

Misza
17-11-2007, 23:51
Z tego co wiem, to GMowie w Tibii dostają PACCa za darmo, ale żadnej kasy w RL już nie. Własne chary oczywiście mogą mieć.

janek@
18-11-2007, 03:34
Nom czyli na to wychodzi, ze dostaja 25-30zl, ktore ide na pacc. ^^ POSIADAM PLIK Z UPRAWIENIAMI GMA ZAINTERESOWANI PISAC NA PW.

Gram w metin2 i gdy pytalem sie GM'a o to czy dostaje cos z tego odpowiedzialmi, ze bycie gmem samo w sobie jest nagroda. ;]

Kenixia
18-11-2007, 09:48
@up
umiesz liczyc? od kiedy pacc w tibi kosztuje 30 zl 0.o?

Valisha
18-11-2007, 10:12
@up
PACC na 3 miesiące - 90 zł, więc policz sobie, ile wychodzi na miesiąc.

<.<
18-11-2007, 10:23
Nie ma PACCA na miesiąc.

Onori
18-11-2007, 10:42
Nie ma PACCA na miesiąc.
Lecz zarobki - owszem. Jemu nie chodzi o PACC tylko o to ile "zarabiają" (teoretycznie) na miesiąc.

Serowel
18-11-2007, 11:10
A prosiłem bez tępych odpowiedzi ;)
Oki, czyli w Tibii GM dostaje jakby na miesiąc 30~ zł,
a wiecie może coś o innych grach?

Gram w metin2 i gdy pytalem sie GM'a o to czy dostaje cos z tego odpowiedzialmi, ze bycie gmem samo w sobie jest nagroda. ;]

Owszem, jest nagrodą i wielkim zaszczytem, tylko z czasem robi się jakby Twoim
obowiązkiem, pracą z której musisz się wywiązywać a i tak robisz to za darmo.
Uwierz mi, użeranie się z n00bami za free nie jest takie przyjemne ^^"

Vanhelsen
18-11-2007, 13:51
czyli w Tibii GM dostaje jakby na miesiąc 30~ złNah... W tych sprawach nie można przeliczać na kesz, w Tibii GM dostaje PACCa (o ile dostaje) a nie kasę. To jest tak jak z różnymi klubami sportowymi non-profit, na bliskim mi przykładzie - za zrobienie pokazu jakiegoś sportu XYZ w jakiejś firmie YZX klub dostał 180 bluz z logo klubu. Ponieważ jest to zabawa non-profit klub nie mógł otrzymać równowartości bluz w kasie, kapujesz? Jeżeli admin zacznie Ci wypłacać realny kesz za robociznę to będzie musiał się babrać w papierach, chyba, że będziesz dostawał wynagrodzenie w postaci itemów itp itd...
najlepiej sam zagadaj i z nim podyskutuj, robienie wywiadu na niewiele się zda, ponieważ trudno porównywać robotę GMa z Tibii z GMem w WoWie...

Serowel
18-11-2007, 15:33
Nie chce kasy na rl, interesowało mnie tylko czy w innych grach GM
mają coś za pełnienie swojej funkcji. Jeśli Admin zobaczy że w innych
grach GM mają wynagrodzenie to pewnie raz na miesiąc sypnie nam
MF'ami (pkt dzięki którym można doładować ruchy, zresetować staty,
otworzyć turniej etc... ;p )