Pokaż pełną wersje : Gitara Akustyczna
Kupuje sobie gitare akustyczną, mam już Guitar Pro 5 i szukam jakiś łatwych piosenek, żeby sie nauczyć. Mam już T Love - Jest super
Czekam na jakieś łatwe ;p
Vanhelsen
04-12-2007, 09:20
Z samego GP nie nauczysz się grać... załatw sobie jakiegoś "mentora"... A łatwe piosenki? To zależy co lubisz, szukaj tego na http://www.911tabs.com/ i sprawdź, czy otrzymane taby są "łatwe"
Kumpel gra już z rok na elektryku i uczy sie na samym GP i naprawde dobrze gra. Mam tą strone, ale to szukanie igły w stogu siana. Potrzebuje tytułów
Andrealfus
04-12-2007, 09:44
t-love na poczatek jest dobry, ja wlasnie zaczynalem od tej piosenki, uczylem sie chwytow, skal i teraz jako tako gram, nastepna piosenka jaka probowalem bylo System of a Down - Atwa (intro) banalne do zagrania. Postaram znalezc strone na ktorej jest masa piosenek tylko nie wiem gdzie link posialem, jak znajde to podam
piotrek26111
04-12-2007, 10:01
Cannibal Corpse - Frantic Disembowelment
Arrivald
04-12-2007, 10:35
Na poczatek to potrzebujesz sie najprostszych chwytow nauczyc, wiec polecam ci np. "Knocking on the heaven's door" Dylana. Akordy to z tego co pamietam G, D, a G, D, C :p To chyba byla pierwsza piosenka jaka gralem.
Cannibal Corpse - Frantic Disembowelment
Haha, bardzo śmieszne.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :P
A ja proponuje nauczyć się na początek podstawowych dźwięków i akordów ;] Ja zaczynałem od fragmentu "Smoke on the Water" xD Miałem wielką radochę swoją drogą...
http://img249.imageshack.us/img249/3481/komentarzblacksr9.png
Kumpel gra już z rok na elektryku i uczy sie na samym GP i naprawde dobrze gra. Mam tą strone, ale to szukanie igły w stogu siana. Potrzebuje tytułów
Naprawdę dobrze to on będzie grał za parę lat. Po roku nikt nie umie grać dobrze tym bardziej siedząc przed samym GP. ; ) Co do akustyka. Naucz się podstawowych chwytów na początek. Granie na akustyku głównie na tym się opiera, przynajmniej na początku. ; )
Przy pomocy samego GP nigdy nie nauczysz się GRAĆ (ZAGRAĆ owszem, ale to inna bajka).
Naucz się takich klasyków jak Dom wschodzącego słońca czy Whisky. Najlepiej na początku grać to, co lubisz. Świadomość, że trzeba grać wszystko, przyjdzie później = )
Dark Sven
04-12-2007, 16:43
Wiele piosenek Elektrycznych gitar, Nothing else Matters (poszukaj tej prostszej wersji), no i jakieś piosenki T. Love, Myslovitz itp.
Johnny121
04-12-2007, 17:03
Wiele piosenek Elektrycznych gitar, Nothing else Matters (poszukaj tej prostszej wersji), no i jakieś piosenki T. Love, Myslovitz itp.
W ostateczności jescze Stariway To Heaven.
Granie na gitarze, to nie tylko bezcelowe uczenie się na pamięć tabulatur. Trzeba uczyć się skal, improwizacji, itd., itp.
Poza tym - z samouctwa można wyrobić w sobie złe nawyki.
Któryś przedmówca ma rację - żeby grać cokolwiek, to trzeba się nauczyć podstawowych akordów. Nie chodzi mi tu o takie 'pitu-pitu', żeby cały czas grać ogniskowe przyśpiewki. Po prostu trzeba je znać i umieć szybko poruszać się między nimi. Wiele zespołów na ich podstawie układa partie gitary prowadzącej.
W ostateczności jescze Stariway To Heaven.
Jak ktoś, kto dopiero 'kupuje sobie gitare' nauczy się 'na dzień dobry' całego utworu stairway to heaven, to zgole się na łyso. Musiałby mieć wyjątkowe samozaparcie, wyjątkową silną wolę i nieodkryty talent.
Podoba mi się zdanie rippera - "Przy pomocy samego GP nigdy nie nauczysz się GRAĆ (ZAGRAĆ owszem, ale to inna bajka)."
Ma w sobie wiele sensu.
Co polecam?
Nightwish - Eramaajarvi,
KAT - Lza dla cieniow minionych,
Dom wschodzącego słońca,
Utwory T Love.
Chwilowo nic wiecej łatwego nie przychodzi mi do glowy.
Od razu odradzam uczenia sie na początku takich utworów, jak "Nothing else matters" czy "Stairway to heaven". Tylko się zniechęcisz, a dobrze i tak nie będziesz tego grał bez porządnego ogrania instrumentu i porządnych podstaw.
gavreonien
04-12-2007, 17:36
Podobnie jak Arrivald nauczyłem się na początek "knocking on heaven's door".
Możesz popatrzyć na "don't cry" gunsów, albo "forever" kissu.
Może "Tears of the Dragon" B.Dickinsona?
Tico Tico (http://youtube.com/watch?v=eZVEWv5nPdY). ;pp
Podkład do Whiskey in the jar.
@Stairway to heaven (http://youtube.com/watch?v=ZfkYWzppeMg)
Dr.Unknown
04-12-2007, 18:27
Ballada o Krzyżowcu!
Mój pierwszy riff jakiego się nauczyłem to główny motyw z "Come as you are" Nirvany.
A co do nauczenia się grania z guitar pro - lol. Może i da sie nauczyć utworów, a co za tym idzie porozciągać i przyzwyczaić palce, ale takich rzeczy jak improwizacja, albo chociaż podstawy teorii muzyki z GP się nie nauczy.
@<.<
Wow, och, ach. No i co? = )
Zagrać coś (szczególnie na gitarze) to naprawdę żadna sztuka, o ile włożymy w to trochę czasu i wysiłku.
Arka_Sath_Wielki
04-12-2007, 19:04
Mój kuzyn (10 lat) ale mój wujek gra, tak że miał łatwiej, ale na początek piosenki takie no .... typu Whisky, O Ela itd ... :P Teraz gra Terra Naomi - Say it passible, ale nie wiem w sumie czy to jest piosenka "na początek". Też chciałem sie nauczyć grać na gitarze, ale jak zobaczyłem ceny gitar ... No :) nie gram :P
Arrivald
04-12-2007, 20:02
A tak wogole to ma ktos doswiadczenie jesli chodzi o gitare basowa? :p Bo mam pare pytan, ale to juz moze na priv.
piotrek26111
04-12-2007, 21:19
@<.<
Wow, och, ach. No i co? = )
Zagrać coś (szczególnie na gitarze) to naprawdę żadna sztuka, o ile włożymy w to trochę czasu i wysiłku.
Dokladnie tak jak tibia. Nawet down sie nauczy jesli poswieci 666 godzin.
A tak wogole to ma ktos doswiadczenie jesli chodzi o gitare basowa? :p Bo mam pare pytan, ale to juz moze na priv.
Wal na pw może ci pomogę :P
Na początku z nauczycielem grałem różne podstawowe riffy, a pierwszym "normalnym" utworem jakiego się uczyłem grać było "Three Little Birds" Boba Marley'a. SPAMIK SPAMIK
SIALALALA
Walekifa
16-12-2007, 21:30
A ja mam pytanie.
Ile taka gitara na początek do nauki może kosztować?
Można kupić najtańszy syf - skywaya, czy innego ever playa za 200zł, ale to będzie męczarnia (zaraz się pewnie odezwą posiadacze tych gitar ;p). Wprawdzie można trafić niezły egzemplarz (będzie w miarę dobrze stroić i może nie będzie miała zbyt krzywego gryfu), ale i tak bez rewelacji.
Generalnie na początku radzę popytać kogoś w rodzinie i znajomych czy nie ma na oddanie/sprzedanie za marne grosze jakiejś starej gitary- zaczniesz grac jeśli ci się spodoba to kupisz coś lepszego, jeśli nie nie będziesz w plecy z pieniędzmi.
Generalnie dobry akustyk na początek to jakieś 400zł, ale i tak trzeba go wcześniej sprawdzić, bo we wszystkich gitarach z niższej półki zdarzają się lepsze i gorsze egzemplarze. Najlepiej wybrać się z kimś kto się na tym zna do muzycznego.
Eric Clapton - Thears in Heaven
mój drogi :)
Moja pierwsza gitara (co prawda klasyczna, ale różnica w cenach nie jest wielka) to Buena Vista, którą posiadam zresztą do dziś i jestem zadowolony, za którą dałem 500-600 złotych. Za takie pieniądze można kupić instrument na parę lat gry; moja stroi, ma wygodny i prosty gryf, ładne brzmienie.
Walekifa
17-12-2007, 22:09
Ok,dzięki. Bo coś planowałem pograć,czemuż by nie?Grałem u znajomych na elektrycznej i spodobało mi się.A niedługo wpada combo gwiazdka + urodziny,to pomyślimy ; )
Arka_Sath_Wielki
28-12-2007, 13:50
sorry ze odswiezam ale ma ktos moze akordy do Say it possible ?? Terry NAomi ?? :D bo jak slucham mi sie wydaje ze ciagle to samo :P (wczoraj pozyczylem gitare od wuja XD)
Trzeci link w Googlach. (http://www.911tabs.com/link/?3796008)
Ja polecam Hey- teksański :) są 3 akordy i to cala filozofia.
Ogniska już dogasa blask są z tego co pamiętam 4 albo 5 akordów.
no i ogólnie takie kościelne.
Zresztą www.chords.pl, www.ultimate-guitar.com :)
Pozdrawiam! Wziąłeś się za święty instrument :D
Arka_Sath_Wielki
28-12-2007, 23:30
@up
www.umrzyj.pl
A dla 2 i 3 up wielkie dzieki :D
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.