zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Postawa Billa G. wobec szarego użytkownika

Vichelon
15-12-2007, 16:55
Jak wiecie, produkty Microsoftu nigdy nie cieszyły się niską ceną. Na przykład Windows Vista kosztuje ok. 1000 zł, Office 2007 ok. 2000 zł.
Na dodatek system (przynajmniej mój, WinXP+SP2) domaga się aktualizacji, których sobie nie życzę, kiedy wyłączam auto-update, "system jest zagrożony". No i temat rzeka: legalność. Jak można oczekiwać efektów po użyciu "odpustowego marketingu" i straszaka w postaci policji, kiedy można zaoszczędzić setki złotych i kupić nielegalną kopię?
Czy 40 000 000 000 $ to i tak za mało? Jaka jest Wasza opinia na ten temat?

By$iu
15-12-2007, 17:01
Nie powinnien obnizac ceny. To rzad powinnien podwyzszyc nam place.

Onori
15-12-2007, 17:06
Też mi wielkie koszta...

Tovob Lard
15-12-2007, 17:11
Czy 40 000 000 000 $ to i tak za mało? Jaka jest Wasza opinia na ten temat?

z 55-60mld ma
Nie powinien obniżać.

Dwimenor
15-12-2007, 17:16
1000zł to kosztuje Vista, ale w wersji Ultimate. Home Premium 3 razy mniej. Za 280 można XP home kupić, to nie jest wygórowaną ceną za sprawny system operacyjny, obsługujący całą gamę dostępnego sprzętu i 99% gier. Zanim co druga gra będzie wymagać Visty i tak będziesz musiał zmienić cały sprzęt, w tym i Vistę na Viennę(Windows v7).

xoz
15-12-2007, 17:32
a kosztem paru godzin dojenia z internetu masz w pełni legalny, nie do zawieszenia, bezpieczny i jedyny słuszny system - Linux

spider-bialystok
15-12-2007, 17:36
Jesli wg ciebie cena jest za wysoka to nie kupuj. Nikt nie zmusza.
Jakby ludzie nie kupowali tego, to na pewno by obnizyli cene. A jednak kupuja.

Reflux
15-12-2007, 18:23
Ja tam mogę mieć legalnie za darmo :P takie są plusy studiowania na PW :P

- Prodigy -
15-12-2007, 18:26
Ceny są jakie są, a jak Cie nie stać to ściągnij Linuxa.

Vanhelsen
15-12-2007, 18:36
M$ nie przesadza z cenami, jego produkt i ma prawo chcieć za niego ile mu się zachce, inna sprawa to słuszność jego praktyk monopolistycznych...
P.S. A te 300,- za XP i 200,- za Office to nie jest wcale dużo, Przecież nie jest Ci potrzebna Vista Ultimate i Office w najbardziej bajeranckim wydaniu... Mi do szczęścia potrzebny jest tylko word i excel...

a kosztem paru godzin dojenia z internetu masz w pełni legalny, nie do zawieszenia, bezpieczny i jedyny słuszny system - LinuxAle nie to było pytaniem autora...Jesli wg ciebie cena jest za wysoka to nie kupuj. Nikt nie zmusza.
Jakby ludzie nie kupowali tego, to na pewno by obnizyli cene. A jednak kupuja.Kupują, ponieważ windows był dorzucany do prawie każdego kompa...

Ashlon
15-12-2007, 19:20
Osobiscie uwazam, ze cena ~300 zl za win XP jest rozsadna, w koncu to jest program, ktory najtrudniej stworzyc i, jakby nie patrzec, obsluguje caly komputer. Nie sa to pieniadze nie do uzbierania, przy kupnie nowego kompa sam wydam 300zl na nowy system operacyjny. I tak MS idzie ludziom na reke - kiedys Win 90 OEM kosztowal 600...

Irons
15-12-2007, 19:24
Jakies 2 miechy temu kupiłem nowego kompa. Przedtem stary komp chodzil 5 lat na pirackim systemie i trzeba powiedziec, system piracki jest do bani. Teraz na nowym kompie mam odrazu płytkę z windą, wszystko sliczznie ladnie, nie martwie się o nic. Cena jest nie wygórowana ;>

Marcin24
15-12-2007, 19:54
Tak czy tak, 2/3 ma piraty...

>>>Mazix<<<
15-12-2007, 20:28
Jak wyloocisz rh na dlach i masz waste to starasz się go sprzedać jak najdrożej.. Jak ktoś nie zaakceptuje szukasz innego kupca..
Tak samo Bill Gejts. On jest człowiekiem, nie rozdawaczem kompów, tez musi zarobić. Jednak co do ceny to trudno powiedzieć, ponieważ krąża plotki, że gdyby wydawał 1000$ na minutę, starczyłoby mu do konca życia...

Uther92
15-12-2007, 20:47
Trzeba zrobić rewolucję !
http://img217.imageshack.us/img217/4514/linuxtuxcccppreviewsf7.jpg

raf420
16-12-2007, 11:46
@up
Nom. xD

Czy bill powinien obniżyć cene swojego "produktu"? Zważając na to, że łamie międzynarodowe prawa w oprogramowaniu, wszystkie gry są nakierowane na ten trick marketingowy tak... Windows to za przeproszeniem gówno, ponieważ po jakimś czasie strasznie zamula kompa samo włączającymi sie programami i robi taki syf na twardym, że aleluja. No sory, ale jeżeli mam za taki syf zapłacić około 500 zl to wolę już linuksa.
Bill robi was w konia krócej mówiąc.

P.S.
W dodatku posiada szmelcowaty IE.

Quezacoatl
16-12-2007, 12:06
IMO cena jest dobra, w końcu zatrudnianie tych XXXX programistów kosztuje swoje.

Jedyne co mnie boli, to monopol MS na rynku oprogramowania.
Jaki mamy wybór?
Z jednej strony Winda, tnąca się, z nędznym IE, z wieloma bugami (jak się robi OS na czas, to potem tyle błędów wychodzi. Przez to łatki muszą ciągle dodawać). Jest to jednak jedyny OS do którego przystosowane jest 98% dzisiejszych programów i gier.

Z drugiej strony jest Linux. Darmowy i IMO wydajniejszy, ale co nam po wydajności kiedy jest on kompatybilny z 40% gier i programów, gdzie przy pewnym nakładzie pracy można go zmusić do obsługi jeszcze ok 30% innych programów. Ale nie wszystkim chce się kombinować pod górę.

Brak zdrowej konkurencji jest powodem, dla którego Windows działa jak działa, i problemów nie doszukiwałbym się w cenie, ale w jakości. Dają nam średniej jakości OS a my nie bardzo mamy wybór. Do czasu, aż twórcy gier i popularnych programów nie zaczną myśleć także o kompatybilności z Linuksem, nadal zmuszony będę używać Windowsa...

Yoh Asakura
16-12-2007, 12:22
Nie rozumiem narzekania na Windowsa - ja zawsze z niego korzystam, a mój XP zawiesił się raptem raz. Mizerny IE ? A kto wam każe z niego korzystać ?
@raf420:
500 zł ? XP kosztuje około 300 zł, a Visty nie opłaca się kupować.

Korektor
16-12-2007, 14:18
@up,
Problem w tym, że nie można odinstalować IE bez znacznego "upośledzania" sprawności użytkowania.

Ja proponuję niektórym poczytać trochę o MS. Otóż wszystko leci na Billa, ale o Allenie już nikt nie mówi. Ten koleś jest w czołówce najbogatszych ludzi świata tak samo jak Bill, ale siedzi cicho. Poza tym od dobrych paru lat Bill nie jest prezesem Microsoftu i w rzeczywistości to on już nie ma zbyt wielkiego głosu w owej firmie. Koleś doszedł do czegoś wielkiego dzięki wiedzy i ogromnemu szczęściu. Jeśli udało mu się zdominować nowo narodzony rynek, to nie można go za to winić. Rozumiem, że wg Was, powinni oddać połowę rynku konkurencji? Głupota. Pionierzy zawsze mieli lepiej a przebicie ich monopolu jest trudne. Linux jest dobry, jeśli masz o tym większe pojęcie i chce Ci się iść pod wiatr pod względem kilku kwestii.
W innym przypadku i tak zostaniemy przy Windowsach.

Yoh Asakura
16-12-2007, 14:23
@up,
Problem w tym, że nie można odinstalować IE bez znacznego "upośledzania" sprawności użytkowania.

A kto ci każe go kasować ? Po prostu instalujesz FF, czy co tam chcesz i olewasz IE. Ja tak robię i nie narzekam.

kamosblue
16-12-2007, 14:45
Ceny sta stosowne co do produktu. Czy placac ~500zl za cos co bedizesz uzywac przez pare-parenascie lat to duzo? Wiecej wydajesz rocznie na ciuchy...

Poza tym tylko w Polsce ta kwota wydaje sie duza... w wiekszosci innych krajow, wiecej osob moze sobie pozwolic na wydatek takiej sumy

Rankor
17-12-2007, 01:33
a kosztem paru godzin dojenia z internetu masz w pełni legalny, nie do zawieszenia, bezpieczny i jedyny słuszny system - Linux
pryszczers? ;<

Szantek
17-12-2007, 19:46
jak byś trochę więcej poczytał o nim to byś sie doczytał ze on daje tez w ch.. kasy na cele dobroczynne więc nie twórz sobie od razu złej opini o tym co robią inni ludzie bo czasami też zarabiają kaske i pomagają

Irons
17-12-2007, 20:16
@up

Ale przecież u nas w Polsce jest tak, że jak ktoś ma dużo kasy to już jest zuy i w ogóle trzeba go besztać za wszystko co zrobi. Postawcie się w jego sytuacji, ciekawe czy byscie nie chcieli pozdzierac troche kasy z ludzi i stać na czele systemowego giganta.

Erhion
17-12-2007, 20:25
Nie i nie.

Jego produkt, jego cena i tyle. Ja jakbym zrobił takie coś to też bym sobie policzył drogo. W koncu ileś czasu spędzili na robieniu tego wiec kasa im się należy.

Ale kogo to obchodzi. LEPIEJ UKRAŚĆ, ZPIRACIĆ i tyle. Polska mentalność.

Czarna_Mamba
17-12-2007, 23:03
Windows - wolę się nie wypowiadać... : ) Tak, piracę.

Office - jeżeli jest naprawdę za drogi, to można ściągnąć OpenOffice, szwagier pracuje na nim w pracy <oszczędzają, a co> i nie narzeka.

zoliax
18-12-2007, 00:07
Faktycznie w Polsce taka cena to sporo, w innych krajach jest okej...
tak, niby Windows kosztuje 300-500 zł... Szkoty tylko, że mowa o wersji OEMowej. Właściwie, gdy przychodzi czas na zmianę kompa/systemu, wypada wymienić również drugi element, by nie tarcić wydajności czy coś, więc nie jest to nic poważnego, ale zawsze...
Gdzieś też czytałem porównanie zarobków Microsoftu i innych firm. Biorąc pod uwagę nie tylko wpływy, ale rówież koszty utrzymania firmy itp MS wcale tak się nie wywyższa, a może nawet nie jest liderem, nie pamiętam dokładnie...
Polecam również lekturę tego (http://www.komputerswiat.pl/ks/felietony/006/index.asp) felietonu. :)

Vanhelsen
18-12-2007, 00:53
delete me plax...

Donas
21-12-2007, 11:50
Windows XP na chwilę obecną nie jest tak drogi, jak kiedyś. Ale nie oszukujmy się, prędzej czy później trzeba będzie się przesiąść na Vistę, bo coraz więcej programów będzie kompatybilne z tym systemem.

Nieraz rozważałem przejście na darmowego, legalnego Linuksa. Tylko że większość gier i programów nie obsługuje tego systemu. Co mi po wydajnym Linuksie, skoro większość programów przestanie działać? Mogę kupić legalny XP, ale to bezsensu, bo wkrótce i tak przestanie wystarczać. Mogę kupić legalną Vistę, tylko że ceny jak na moją kieszeń są zbyt wygórowane. Mogę ściągnąć darmowego Linuksa, ale część programów stanie się bezużyteczna. Ot, niezbyt wesoła perspektywa.

Bambuko
21-12-2007, 12:11
Możesz kupić produkty Apple'a, wtedy relaks stóp mieć.

Hellraiser
21-12-2007, 12:30
Piraci górą!

TheDwarf
22-12-2007, 22:48
Ceny sta stosowne co do produktu. Czy placac ~500zl za cos co bedizesz uzywac przez pare-parenascie lat to duzo? Wiecej wydajesz rocznie na ciuchy...

Poza tym tylko w Polsce ta kwota wydaje sie duza... w wiekszosci innych krajow, wiecej osob moze sobie pozwolic na wydatek takiej sumy

Nie do konca jest tak jak mowisz. Jezeli mamy do czynienia z monopolista to cena nie jest stosowna do rynku, tylko zalezy ona od ekonomistow z Microsoftu, ktorzy ustalaja cene taka, aby nie odstraszyla klientow rownoczesnie przynoszac mozliwie duzy zysk.

Gdyby pojawila sie konkurencja, to cena byłaby na 100% znacznie nizsza, bo mielibysmy walke cenową, ale takiej konkurencji nie ma i predko nie bedzie.

zoliax
23-12-2007, 11:53
Konkurencja jest, ale ludzie bardziej wolą zassać darmowego Windowsa, niż darmowego Linuksa...

http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/08/29/windows-jest-darmowy/]Windows jest darmowy

Z Mac'iem sytuacja jest ciekawsza, bo system zawsze jest z kompem itd... No ale nie o tym temat. ;d

@edit
Polecam lekturę artukułu kryjącego się pod linkiem i równoczeście wiem, że niewiele osób go przeczyta... No a ja czytałem go prawie pół roku temu, więc zbytnio streścić nie mogę. ;/
Ale naprawdę jest ciekawy i skłania do myślenia. :)