zaloguj się

Pokaż pełną wersje : peoblemik z?

TaJemniczy
17-12-2007, 22:06
A więc tak, gra na laptopie, moje fps to 80-70 lecz w pewnej chwili spadają do 40-30+ i mam małego kicka, małe ścięcie gry. Skończyły mi się już pomysły czym to może by spowodowane .....
Jakieś rady?
Dzięki z góry:)

Dr. Omader
17-12-2007, 23:59
Co to znaczy "małego kicka"? Gra po prostu Ci się ścina na chwilę, czy całkiem Ci wywala tibie? Napisz jaką masz konfiguracje kompa i czy przy innych grach masz podobne problemy. Jak chcesz dokładniej odpowiedzi to musisz dawać dokładne informacje...

TaJemniczy
18-12-2007, 02:34
Z klienta mnie nie wywala, jest ścięcie gry, chwilowe bo chwilowe ale to bradzo frustrujące. Mam lapa asusa f5r, grafika to ati x1100, aktualnie kombinuję coś w ustawieniach w grafice, lecz no cóż dużo to nie daje...
Myślę że musi być to coś związane z ustawieniem laptopa, gdyż na tym samym łączu spokojnie grałem na innym kompie.Różnica tylko tak że tutaj używam xp z directx 9 a tam grałem na 5( próbowałem na laptopie grac ma tym ustawieniu,lecz jest tragicznie)
Bym zapomniał mam 1gb ramu więc tutaj też nie widze problemu.
Pozdrawiam,.....

Dr. Omader
18-12-2007, 14:36
Zainstaluj program do monitorowania temperatury kompa, możliwe, że po prostu Ci się przegrzewa. Ja mam np. 3 wentylatory w laptopie, z czego trzeci włącza się dopiero przy określonej temp. Może dlatego masz chwilowe ścięcie - zanim dodatkowy wentylator wychłodzi kompa.

TaJemniczy
19-12-2007, 23:34
Nie jestem pewien. Sprawdzałem temperaturę wszystko jest w normie. Posiadam laptopa więc myślę że posiada on jeden wentylator. Gdy grywam nieraz w fife 08 chłodzenie nawet się wyrabia więc nie wiem czmu miałby się nie wrabia przy tibi( no moę od czasu do czasu są ścięcia), lecz przy tibi są to nie raz ścięcia co 1min może krócej, więc wątpię by chłodzenie aż tak nie wyrabiało.
Pozdrawiam

Dr. Omader
20-12-2007, 00:24
Nie jestem pewien. Sprawdzałem temperaturę wszystko jest w normie. Posiadam laptopa więc myślę że posiada on jeden wentylator. Gdy grywam nieraz w fife 08 chłodzenie nawet się wyrabia więc nie wiem czmu miałby się nie wrabia przy tibi( no moę od czasu do czasu są ścięcia), lecz przy tibi są to nie raz ścięcia co 1min może krócej, więc wątpię by chłodzenie aż tak nie wyrabiało.
Pozdrawiam

Hmm... Przy jednym wentylatorze, to by Ci laptop na pewno nie wyrobił przy Tibii ;) (ich ilość możesz łatwo sprawdzić - obróć laptopa i policz dziury z wiatrakami ;))

Popatrz czy jakiś program akurat nie sprawdza czy są dostępne dla niego aktualizacje, czy coś... Skończyły mi się pomysły szczerze mówiąc ;)

Rybzor
20-12-2007, 07:58
Jeśli chodzi o laptop + tibia, to często są jakieś problemy, a to są lagi, a to grafika nie teges, a to sie przycina...

Głównie wynika to z łącza/sterowników/temp procka. W Twoim wypadku powinna być to temp procka, musiałbyś sprawdzić w biosie ile ten komp znosi stopni C, prześledzić tą temp podczas grania i pewnie okaże się, że to wina temp : p.

W takim wypadku wypadało by zainstalować jakieś nowe chłodzenie, być może odpalenie tibii z niskim priorytetem coś da, lub zmień priorytet już po odpaleniu, komp będzie przydzielał tyle pamięci procesowi (oby : d).

TaJemniczy
20-12-2007, 15:49
Może faktycznie z tym chłodzeniem przegiąłem:D
Na pewno nic się nie aktualizuję, gdyż niema co, no może avast ale gdy on to robi jest to widoczne, gdyż w tedy gra ma ciągłość lagów.
Temperatura procka z tego co nie dawno sprawdzałem to 42 stopnie C.
Pokombinuję z tymi priorytetami:)
Już też kończą mi się pomysły:o
Pozdrawiam,...........

TaJemniczy
27-12-2007, 13:48
To już jest koniec:(
Przetestowałem wszystko i nic.
Doszedłem do wniosku że musi by związane cosik z ustawieniami karty graficznej:o Posiadam ati radeon xpress 1100(wiem że nie rewelacja ale mi wystarcz i do tibi też powinna styknąc ),posiadam do tej grafy taki magiczny programik, mianowicie ati catalyst control center, ustawia się tam wszystkie pierdoły od ustawienia 3d do wydajności a jakości.Pytanie brzmi jak ustawi by było dobrze, może ktoś posiada ową kartę lub też podobną i dał by mi wskazówkę:confused:
Pozdrawiam i dziękuje .\.

TaJemniczy
31-12-2007, 15:06
Nadal potrzebuje pomocy;)
Normalnie już nie wyrabiam.....

TaJemniczy
03-01-2008, 06:15
Znalazłem chyba problem, lecz rozwiązania nie:) Otóż, gdy gram tibia żera mi 90% użycia procka dochodzi nawet do 100% i chyba w tedy jest ten spadek fps. Pytanie brzmi czy da sie to jakoś zrobic, mam xp 1gb ramu, prócz avasta nic nie jest włączone. Gdy piszę ten post widzę że tibia żera mi ttylko 44%, wynika z tego gry tylko się poruszam w grze mam takie obciążenie. Miał może ktoś taki przypadek??Naprawdę nerwy mi siadają, a przecież nie będę siedział na win.me bo bosiadam laptopa8o
Pozdrawiam.

Vasth
03-01-2008, 10:54
Options -> Graphics -> Advanced -> Adjust framerate limit: zmniejsz do 50~.

TaJemniczy
04-01-2008, 17:38
takie proste rozwiązanie:) pomogło odciążyć procka, ale nadal mam problem z tym co miałem8o8o8o8o8o8o8o8o8ochyba mnie wywiozą 8o8o8o8o8o8o

TaJemniczy
08-01-2008, 20:37
8o8o8o8o8o8o8oodświeżam 8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o
Normalnie jak mi ktoś pomoże to mu jakiś prezent wyśle B)8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o

<.<
08-01-2008, 20:46
Nie wierzę, że masz 18 lat i walisz więcej emotek niż tekstu. A co do zużycia procka, 90-100% to normalka przy Tibii.

TaJemniczy
08-01-2008, 20:53
up..możesz nie wieżyc, lecz cóż zasmucę cię za 3 miechy będę miał 19.
Co do twojego posta:
1. Jeżeli przeczytał byś all to byś doszedł do tego że z prockiem już mam wszystko ok.
2.Po co mam pisać 2 razy to samo, rąbłem "uśmieszki", bo chciałem ukazać moją desperację:)Jeżeli tego nie zrozumiałeś to trudno;)

TaJemniczy
10-01-2008, 21:17
Aktualnie testuje program ATI Tray Tools(przypominam mam radka x1100), taki wielki apel jeżeli ktoś posiada ową kartę lub też podobną niech napisze jak poustawiał w owym programie parametry.
Pozdrawiam