PDA

Pokaż pełną wersje : Wniosek.

By$iu
21-12-2007, 21:13
Hm.. czytajac posty grupy userow, ktorzy ostatnimi czasy widnieja jako 'nowi' zal mi po prostu dupe sciska, oczywiscie nie wszystkich, ale wiekoszsci. Polowa postow pisanych przez tych ludzi lamie regulamin, powoduje u mnie depresje i jakies dziwne, nie pohamowane ataki agresji w kierunku do tych osob. Jednak, jak juz pewnie sie domysleliscie ja nie o tym, otoz juz mowie o czym chcialem tak konkretnie napisac.

Otoz, proponowalbym aby kazdemu nowemu uzytkownikowi forum przed kazdym napisaniem posta pojawial sie regulamin forum oraz jakis zegar odliczajacy np. minute. Zanim ten czas nie minie 'kot' nie moze wybrac opcji 'przeczytalem regulamin oraz zgadzam sie z nim'.
Oczywiscie wiem, ze nawet 1/5 nie bedzie go czytala, ale moze chociaz nie swiadomie, co ktorys paragraf utkwi im w glowie, moze cos nie chcacy zapamietaja, moze chociaz czesc go przeczyta? Zawsze mozna miec taka nadzieje. A moze dzieki temu czesc tych co chcieli napisac kolejna bzdure wylaczy nasze forum i stwierdzi, ze nie bedzie dodawalo mu dodatkowego uroku marnujac kolejna minute swojego zycia, aby pozniej zostac wyzwanym od idiotow?

Dzieki za jakiekolwiek komentarze w sprawie mojego wniosku. Szczegolnie bylbym wdzieczny za komentarze starszych uzytkownikow, ludzi uzywajacych glowy, moderatorow i administratorow.

Na koncu swoich wypocin, ktore i tak pewnie pojda jak krew w piach chcialbym zaapelowac, mimo iz wiem, ze calkowicie bez celu, o to aby chociaz 1% ludzi, ktorzy nie uzywaja glowy, zaczeli to robic, bylbym naprawde wdzieczny.
Z wyrazami szacunku, do ludzi majacy mozg, Bysiek.

Rybzor
21-12-2007, 21:31
Hm.. czytajac posty grupy userow, ktorzy ostatnimi czasy widnieja jako 'nowi' zal mi po prostu dupe sciska, oczywiscie nie wszystkich, ale wiekoszsci. Polowa postow pisanych przez tych ludzi lamie regulamin, powoduje u mnie depresje i jakies dziwne, nie pohamowane ataki agresji w kierunku do tych osob. Jednak, jak juz pewnie sie domysleliscie ja nie o tym, otoz juz mowie o czym chcialem tak konkretnie napisac.
Myślisz, że tylko ciebie to trafia? Rada jest prosta; naucz się z tym żyć, a poza tym... człowiek uczy się na błędach :) Ja też kiedyś nie stosowałem się do regulaminu i spamowałem i w ogóle (co widać po moich ostrzeżeniach od walda ;d), a teraz już tylko spamuje : D.

Otoz, proponowalbym aby kazdemu nowemu uzytkownikowi forum przed kazdym napisaniem posta pojawial sie regulamin forum oraz jakis zegar odliczajacy np. minute. Zanim ten czas nie minie 'kot' nie moze wybrac opcji 'przeczytalem regulamin oraz zgadzam sie z nim'.
Oczywiscie wiem, ze nawet 1/5 nie bedzie go czytala, ale moze chociaz nie swiadomie, co ktorys paragraf utkwi im w glowie, moze cos nie chcacy zapamietaja, moze chociaz czesc go przeczyta? Zawsze mozna miec taka nadzieje. A moze dzieki temu czesc tych co chcieli napisac kolejna bzdure wylaczy nasze forum i stwierdzi, ze nie bedzie dodawalo mu dodatkowego uroku marnujac kolejna minute swojego zycia, aby pozniej zostac wyzwanym od idiotow?
W zasadzie pomysłów było wiele, większość odpadała, bo w sumie takie coś nie ma większego sensu, chociaż gdyby to zależało ode mnie, wprowadziłbym jakieś zmiany, ale z tym trzeba ostrożnie, a znalezienie złotego środka jest na prawdę bardzo trudne, o ile nie nie możliwe (w tym wypadku)

Dzieki za jakiekolwiek komentarze w sprawie mojego wniosku. Szczegolnie bylbym wdzieczny za komentarze starszych uzytkownikow, ludzi uzywajacych glowy, moderatorow i administratorow.

W zasadzie nie używam mózgu i jestem głupi, ale sobie chciałem komćnąć ; /

@down
Teraz już sporo "korporacji" używa tego : p

Dwimenor
21-12-2007, 21:32
Coś na zasadzie gier Blizzarda, gdzie trzeba przynajmniej przescrollować całą umowę licencyjną w dół nim można kliknąć "dalej"?

By$iu
21-12-2007, 21:35
Coś na zasadzie gier Blizzarda, gdzie trzeba przynajmniej przescrollować całą umowę licencyjną w dół nim można kliknąć "dalej"?

Cokolwiek.. wiele trudnosci by cos takiego wprowadzic by nie bylo, bynajmniej tak mi sie wydaje, aczkolwiek pewny nie jestem bo sie nie znam, servera pewnie tez jakos bardzo by nie obciazylo.

Zalgadis
21-12-2007, 22:03
Ja porponuje opcje "dalej" umieścić gdzieś losowo w środku regulaminu, chcąc przejść dalej trzeba bedzie go przeczytać ;p
A dobrym pomysłem byłoby to przescrollowanie na koniec ale takie idące automatycznie baaaardzo wolno.
Także po kliknięciu dalej powinno być pytanie zwiazane regulaminem
nieodpowiadasz niema rejestracjii ;p

Ma'tys
21-12-2007, 22:06
Ciekawe czy dało by się zrobić coś w stylu:
- Jak chcesz zrobić nowy thread, skrypt sprawdza czy użyłeś funkcji "szukaj".

Vanhelsen
21-12-2007, 23:50
Ale nie każdy nowy temat był kiedyś powtarzany... -.-"

Takie losowe "dalej" było by cacy nawet ;] ale czy wykonalne ? :P

Emcess
21-12-2007, 23:59
Ale nie każdy nowy temat był kiedyś powtarzany... -.-"

Takie losowe "dalej" było by cacy nawet ;] ale czy wykonalne ? :P

Moim zdaniem było by to takie same jak to co zaproponował By$iu, ponieważ można by było przescrollować i znaleźć te dalej tak samo łatwo, nie?

Hestoran
22-12-2007, 00:30
Macie tutaj idealny przykład.

http://www.vbulletin.org/forum/showthread.php?t=122998&highlight=cyb+advanced+forum+rules

Mod do vb - Cyb Advanced forum rules.

Przyklad jak to dziala:

http://www.bihforum.com/misc.php?do=cfrules

Mozna ustalic dowolny czas jaki user musi poswiecic na przeczytanie regulaminu... i wiele innych opcji :p

Vanhelsen
22-12-2007, 02:56
Moim zdaniem było by to takie same jak to co zaproponował By$iu, ponieważ można by było przescrollować i znaleźć te dalej tak samo łatwo, nie?Nikt nie mówi, że "dalej" ma być w foncie 7, na czerwono z miliardem strzałek na około..., po prostu link by był na tyle wtapiający się w tekst by wymagane było przeczytanie tekstu by go znaleźć...

MR_DAVID
22-12-2007, 14:00
Moim zdaniem po prostu należy zakazać kaleczenia języka polskiego. Już nie chodzi mi o to że ktoś popełnia błąd w wyrazie takim jak 'rzeżucha' lub nie pisze polskich liter(co akurat jest zgodne z netykietą). Chodzi mi o coraz częstsze masowe pisanie 'ktury', bo to jest już błąd o którym uczą w szkole i każde chodzące do niej dziecko powinno znać chociaż takie podstawy. Za kaleczenie języka polskiego admin/mod nagradzałby osobnika ostrzeżeniem i kasował post, bo od co niektórych to można dostać oczopląsów.

Krizz
22-12-2007, 20:50
Więc być może wyłączcie tą rangę bo przynajmniej będzie się jeszcze trzeba pofatygować i zerknąć na datę dołączenia - nick bardziej rzuca się w oczy ; )

Shinjix
22-12-2007, 22:45
Wymagałoby to ingerencji w pliki cookies i dość dużej wiedzy i doświadczenia z programowania, ale myślę, że dałoby radę.

Moim zdaniem po prostu należy zakazać kaleczenia języka polskiego. Już nie chodzi mi o to że ktoś popełnia błąd w wyrazie takim jak 'rzeżucha' lub nie pisze polskich liter(co akurat jest zgodne z netykietą). Chodzi mi o coraz częstsze masowe pisanie 'ktury', bo to jest już błąd o którym uczą w szkole i każde chodzące do niej dziecko powinno znać chociaż takie podstawy. Za kaleczenie języka polskiego admin/mod nagradzałby osobnika ostrzeżeniem i kasował post, bo od co niektórych to można dostać oczopląsów.
Uwierz mi, w ostrzeżeniach jest zapisany szablon upomniena za wulgaryzmy. Modowi starczają 3 klikniecia myszką, żeby kogoś ukarać za ortografię.

Co do myśli Bysia w pierwszym poscie - wydaje mi się, że to byłoby bardziej zniechecające i odrzucające od forum, niż to wszystko warte - bo dlaczego mają cierpieć normalne osoby, które przeczytały regulamin (lol) albo mają chociaż nikłe pojęcie o kulturze osobistej, netykiecie czy ortografii? Myślę, że trzeba szukać rozwiązania na troche innej płaszczyźnie. Kretyństwa, chamstwa, głupoty i braku kultury nie da się zniwelować, można co najwyżej z nim walczyć. I my staramy się to robić.

Co do trików typu "przewijanie regulaminu zanim będzie można kliknąć <dalej>" - takie patenty się nie sprawdzają. Nic nie dają, nie skutkują. Użytkownik zamiast przeczytać regulamin, robi wszystko, żeby ten cholerny przycisk pojawił się bez czytania. Takie są realia.

Mogę was zapewnić, że tibia.pl team cały czas pracuje nad zagadnieniem przestrzegania regulaminu przez użytkowników oraz komfortowego używania forum przez was, normalnych użytkowników. Co chwile dogrywane są nowe mody do vB, które pomagają nam, moderatorom w pracy i naprowadzaja uzytkownikow na droge przestrzegania regulaminu. Co chwile kombinujemy, co zrobić z zagadnieniem bezpieczeństwa na forum i komfortu czytania/pisania. Jednak wydaje mi się, że problem nie tkwi w tym, że ludzie nie znają regulaminu forum, tylko w tym, że w internecie czują się anonimowi, bezkarni, więc są chamscy, bezczelni, wulgarni, aroganccy, itd. A jak wiadomo - gdy człowiek czuje się bezkarnie i anonimowo - pokazuje kim naprawdę jest.

Pozdrawiam,
Shinjix.

Slythia
22-12-2007, 23:00
Mi sie to osobiscie nie podoba... Fakt, moze byloby mniej tematow o tej samej tresci.. Lecz jednoczesnie pojawily by sie utrudnienia dla normalnych uzytkownikow. Chyba, ze wprowadzi sie to tylko dla nowych uzytkownikow.

Co do regulaminiu... Duzo to nie da. Jesli ktos chce i jest w miare inteligentny to nie lamie go, nawet go wczesniej nie przeczytawszy (oczywiscie, o ile nie robi tego specjalnie). Moge sie przyznac, iz do tej pory go nie przeczytalam, a nie dostalam zadnego ostrzezenia, nic :D.

Ojciec Dyrektor
22-12-2007, 23:54
Może po prostu, nowy użytkownik nie może pisać postów przez okres jednego tygodnia ??

Gangrel
23-12-2007, 00:07
Może po prostu, nowy użytkownik nie może pisać postów przez okres jednego tygodnia ??

Całkiem bezsensu. Bardzo wielu zakłada konta właśnie po to, żeby zadać swoje pytanie. Wprowadzając restrykcje, musimy pamiętać, żeby nie zniechęcać nowych użytkowników.

Ciągle szukamy nowych rozwiązań, ale zazwyczaj sprowadza się to do zwiększenia wydajności pracy moderatorów.

Michoss
23-12-2007, 00:52
1)Propozycja 1sza:
User wpisuje tytuł, treść posta. Klika "Wyślij temat". W tym momencie uruchamia się szukajka, wpisując hasło z tematu. Po chwili user widzi informację: "Prawdopodobnie temat o treści podobnej do twojego został już kiedyś utworzony. Zostajesz przekierowany do wyszukiwarki..." i ląduje w szukajce. Na samym dole pisze: "Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swe pytanie, kliknij tutaj". Klikamy, widzimy ostatni tekst "Uwaga! Jeżeli twój temat był już poruszany, lub łamie regulamin, zostaniesz automatycznie zbanowany na 24h. Dalej / Powrót do listy". Potwierdzamy, i temat powstaje. 24h zmienia się potem w 48, 62 etc. w zależności, który temat został już skasowany.
2)Propozycja 2ga:
Rejestracja na forum mogłaby dawać automatycznie ban na rejestrację z tego komputera na 24h. Zapobiegło by to tworzeniu spam-multikont.

By$iu
23-12-2007, 09:19
Wszyscy zgadzamy sie w praktycznie jednym- cos trzeba zrobic.

eerion
23-12-2007, 09:44
Ta.
@Michoss:
O ile drugi pomysł wydaje mi się nie najgłupszy, to nie wiem czy pierwszy jest wykonalny.
Poza tym... Teraz nowy założy taki temat, z takimi błędami, że wyszukiwarka nic nie znajdzie (np. banana quest zamiast banuta quest czy coś w tym stylu :D).
@Bysiu:
Fakt - trzeba coś zrobić. To jest wiadome od dawna.
Główny problem polega na tym by pomysł uderzył tylko w osoby, któe łamią regulamin i nie wymagał nie wiadomo jakich prac i ingerencji.
A to bardzo ciężka bariera do przeskoczenia

>>>Mazix<<<
26-12-2007, 10:52
Kiedys jak grałem w Lineage 2 (sorry xD) znalazłem taki server, że aby grac na nim, trzeba było napisać ciekawą historyjkę Sience Fiction (ale wymyśloną samemu, zero orkuuf, elfów, ani innych przezutych rzeczy).
Był tez oczywiscie regulamin nakładający mu regułki(długość, styl itp.)
Jak się wcisnęło dalej, tekst był wysyłany automatycznie do modka, na maila, który badał to, oraz przydzielał konta.

Thero
26-12-2007, 11:29
Kiedys jak grałem w Lineage 2 (sorry xD) znalazłem taki server, że aby grac na nim, trzeba było napisać ciekawą historyjkę Sience Fiction (ale wymyśloną samemu, zero orkuuf, elfów, ani innych przezutych rzeczy).
Był tez oczywiscie regulamin nakładający mu regułki(długość, styl itp.)
Jak się wcisnęło dalej, tekst był wysyłany automatycznie do modka, na maila, który badał to, oraz przydzielał konta.
Drom po tygodniu nie miałby już włosów. Nigdzie.
Innych pomijam, bo oni już od dawna zmagają się z bezdenną głupotą na naszym przyjaznym forum i z bujnych czupryn mają już pewnie tylko wspomnienia.

@Topic
Czegokolwiek nie wymyślicie, dobrze by było gdyby nie dotyczyło to użytkowników, którzy w przeciągu ostatniego tygodnia/miesiąca nie dostali warna.

Shinjix
26-12-2007, 16:07
Pomysł a'la "krótki opowiadanie" odpada juz na początku, biorąc pod uwagę definicje naszego forum. Forum ma być łatwodostępne, dla ludzi. Nie dla "wybranych".

Do głupoty na forum przyczyniają się także niektórzy "starzy" użytkownicy. Zamiast ignorować, raportować, to piszą głupoty i robią z siebie głupków, żeby pokazać jacy są "cool". Niektórzy tak daleko już w to zabrneli, że piszą "głupie/fe/be/zuo" w tematyach, które potencjalnie nadają się do dyskusji bądź można coś z nich (tych tematów) wycisnąć.

A zasada jest prosta jak budowa cepa: Do kogo przystajesz, takim się stajesz. Nikt Cię nie wychowa tak, jak rówieśnicy. Więc zwalczanie głupoty najchętniej zacząłbym od starych wyjadaczy forum, którzy zbłądzili (heh, jak to brzmi... -.-).

Fredrius
26-12-2007, 16:54
Mysle, ze takie utrudnienia jak ludzie pisali sa bez senus. Ktos zamiast czekac minute zanim bedzie moogl zaakceptowac poprostu pujdzie sobie zrobic kanapke wroci i juz.
Jedyna mozliwosc, to poprostu zatrudnic wiecej moderatorow, ktorzy mieli by zmiejszone uprawnienia, np. tylko do dawania ostrzezen, a po 10 ostrzezeniach uzytkownik bylby banowany automatycznie.

Pozdrawiam

Uther92
26-12-2007, 18:00
A może zamiast "zmuszania" do przeczytania regulaminu, po prostu go zaostrzyć, aby był bardziej odczuwalny, bo obecnie większość kar, to bany które kiedyś się skończą, lub spowodują, że osobnik nie przestrzegający regulaminu, musi stworzyć nowe konto.
Wielu użytkowników robi konta, by napisać kilka durnowatych postów, a następnie dąć hacklinka. Do takich wystarczy zacząć działać prawnie, a nie tylko ban, thx & bb. Może polski system karny pomoże ich zwalczyć, bo to już plaga.
A co do dysortografów to ostatnio można zauważyć, że większość z nich broni się tym, że mają dysleksje, czy diabli wiedzą co, są wtyczki do przeglądarek, słowniki online, to czemu oni ich nie używają...."bo nie chce mi się, po co, najwyżej bana dostanę"
Takie myśli rodzą się w ich głowach, więc zaostrzenie kar za nieprzestrzeganie zasad ortografii teoretyczno byłoby pomóc, ale praktycznie nic to w tym przypadku nie zmieni...
Tutaj trzeba byłoby zadziałać inaczej, nie regulaminem, nie karami, ale w jakiś inny sposób....może ośmieszające rangi, czy newsy na stronie głównej z nickami takich osób.
Dla nowych użytkowników można by także zablokować działy, nie dotyczące pomocy, ani zadawania pyta. Reszta byłaby tylko "read only" na czas ok tygodnia.