PDA

Pokaż pełną wersje : Football Manager 2008

Maximus89
22-12-2007, 14:00
Opis:
Football Manager 2008 to najnowsza część najpopularniejszego managera piłkarskiego na PC i MAC, jest to także przykład, że nawet najlepsze rzeczy można jeszcze usprawnić. Twórcy – Sport Interactive korzystając ze swoich kilkunastoletnich doświadczeń wprowadzili ogromną ilość zmian zaczynając od usprawnienie interfacu zwłaszcza zaś terminarza spotkań i notatnika, przez zmiany graficzne obejmujące generowany wygląd naszych zawodników przez cały szereg zmian programowych. Zaktualizowano oczywiście składy wszystkich, przeszło 5000 zespołów którymi można będzie zarządzać. Wprowadzono możliwości rozmowy i przekazania instrukcji zawodnikom nie tylko przed każdym meczem lecz także w trakcie przerw. Wprowadzono również długo oczekiwaną możliwość nanoszenia zmian ustawienia bez konieczności pauzowania meczu. Co bardzo istotne ulepszony został też sam silnik meczowy dzięki konsultacjom z byłym reprezentantem Irlandii: Rayem Houghtonem. Przebudowano także system zarządzania własną drużyną dając managerowi większą swobodę i szerokie możliwości.

Według mnie nowy Fm jest zdecydowanie za trudny. Napastnicy zdecydowanie za często marnują 100% sytuacje. Do tego kolejnym utrudnieniem jest dobranie taktyki nie tylko do taktyki przeciwnika,ale także do rozimarów boiska na którym rozgrywany jest mecz;). Orginalna wersja jaka wyszła zawierała wiele błędów które likwiduje patch 8.0.1.

Ja po pierwszym sezonie Juentusem osiągnąłem 2 miejsce.

http://img528.imageshack.us/img528/7140/tabela1hi0.jpg (http://imageshack.us)
http://img528.imageshack.us/img528/7140/tabela1hi0.5413165579.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=528&i=tabela1hi0.jpg)

A Trezeguet został królem strzelców.
http://img214.imageshack.us/img214/8052/krl1ar3.jpg (http://imageshack.us)

Teraz przygotowaniua do nowego sezonu. Moje nabytki to:
-D'Alessandro 20 mln E
-Aguero 47 mln E
U oby dwóch uaktywniłem klauzulę odejścia w kontrakcie.
Sprzedałem Almirona i Nocerino za łacznie 17 mln E

Jeśli szukacie porad,chcecie się pochwalic swoimi odkrytymi talentami lub wynikami to piszcie tutaj ;x

Smetana
22-12-2007, 20:42
Według mnie nowy Fm jest zdecydowanie za trudny. Napastnicy zdecydowanie za często marnują 100% sytuacje. Do tego kolejnym utrudnieniem jest dobranie taktyki nie tylko do taktyki przeciwnika,ale także do rozimarów boiska na którym rozgrywany jest mecz. Orginalna wersja jaka wyszła zawierała wiele błędów które likwiduje patch 8.0.1.
Właśnie nie jest za trudny. Nawet trochę za łatwy, bo klubem który normalnie ma problem z wejściem do lm udało mi się wyjść z grupy, a słyszałem nawet o przypadkach wygrania Wisłą LM w pierwszym sezonie :P.

Dark Sven
22-12-2007, 21:58
Ja sobie łoje cały czas w FM07 z patchem (zdjęcia piłkarzy, herby, stroje etc.). FM08 odrzuca mnie głównie ze względu na kolorystyke. Może kupie, ale wtedy to już oryginał.

Yoh Asakura
22-12-2007, 22:01
Prowadzić Juventus i nie wygrać ligi w FM ? Trzeba być beztalenciem ;o

Articuno
22-12-2007, 22:11
Ja również posiadam nowego FM'a, niby wszystko fajnie i cool, ale jest masa błędów, które nie poprawia kochany patch. Choćby, zachowanie def. pomocnika, który zamiast podać, podbiec, zrobić cokolwiek... stoi, po czym rywale zabierają mu piłkę. Drugi błąd to postawa pomocników bądź kogokolwiek innego, gdy widzę, że boczny pomocnik lub obrońca urywają się skrzydłem, a ci debile zamiast podac na bok stoją lub podają do środka do napastników(trzeba mówić każdą akcję zawodnikom -.-?), trzecia to może i nie błą a kurestwo prezesa. Legia dała za mojego kapitana i najlepszego pomocnika w zespole dobrą ofertę(skąd inąd była to świetna oferta ;p), prezes "wziął sprawy w swoje ręce" i sam zadecydował o sprzedaży, tak samo stało się z vice-kapitanem prawym obrońcą. Co z tego, ze zarobiłem kupe kasy, jak zespół się pewnie nieco podłamał(rola kapitana coś daje), a sam straciłem dwóch świetnych zawodników. Ciężko było ich zastąpić, bo albo byli za drodzy, albo nie chcieli grać w 2 lidze polskiej. Więc musiałem sięgnać po jakieś talenty... Dalej nie chce mi się mówić. Powiem tylko, że pierwszym save'em grałem Juve, ale mnie wyrzucli :P Teraz Śląsk.
Czy patch 8.0.1 działa na piratach(nie bijcie, i tak wyjdzie na to, ze kupie oryginała :)) ??

Articuno
24-12-2007, 16:23
No dobra, to mam inne pytanie. Opłaca się grać bez wgranego patch'a?
Wiem, ze robię double posting, ale odświeżam temat...

BlueMaster
24-12-2007, 16:31
Grałem u brata na kompie,świetna gra!
P.S:Prowadzę Lechię
Articuno odpowiedz na pytanie na pm

Krizz
24-12-2007, 19:09
Wygląda przyjmenie, chociaż nie lubię symulatorów tekstowych ;)

Mad-Sin
24-12-2007, 19:34
Nowa część jest... taka sobie.

Ogólnie gram w tego typu gry odkąd dorwałem CM 01/02, a aktualnie siedzę na, moim zdaniem najlepszej części, FM 2006 z patchem 6.0.3.

Ilysiakos Zougrafou i jazda ;-)

W '08 prowadziłem Tenhult (Szwedzka 3 jeśli dobrze pamiętam) i w pierwszym sezonie awans z baraży. Cholernie wnerwiał mnie błąd w pressingu, który po prostu nie działał =/

Hellraiser
25-12-2007, 21:26
A ja mam takie pytanko czy w FM08 można prowadzić reprezentację Kanady ; >

Yoh Asakura
25-12-2007, 21:30
A ja mam takie pytanko czy w FM08 można prowadzić reprezentację Kanady ; >
Pewnie, że tak ;)

Sza'hel
25-12-2007, 21:31
Fajna gra,a dziękuje za porady Yoha,przydały się :)
Aktualnie prowadzę Arsenal.
@Czy to niezły wynik w LM że zrobiłem kanonadę na Camp Nou?Arsenal 8-0 Barcelona
Jest to mój pierwszy mecz

Sza'hel
05-01-2008, 21:13
Odświeżam
Prowadzę Lechię Gdańsk i 7 meczów bez porażki
Może mi ktoś powiedzieć,czy jak wyprowadzę ją do EURO Cup,to mam jakieś szansę?

Zamor1
05-01-2008, 21:54
Ja również posiadam nowego FM'a, niby wszystko fajnie i cool, ale jest masa błędów, które nie poprawia kochany patch. Choćby, zachowanie def. pomocnika, który zamiast podać, podbiec, zrobić cokolwiek... stoi, po czym rywale zabierają mu piłkę. Drugi błąd to postawa pomocników bądź kogokolwiek innego, gdy widzę, że boczny pomocnik lub obrońca urywają się skrzydłem, a ci debile zamiast podac na bok stoją lub podają do środka do napastników(trzeba mówić każdą akcję zawodnikom -.-?), trzecia to może i nie błą a kurestwo prezesa. Legia dała za mojego kapitana i najlepszego pomocnika w zespole dobrą ofertę(skąd inąd była to świetna oferta ;p), prezes "wziął sprawy w swoje ręce" i sam zadecydował o sprzedaży, tak samo stało się z vice-kapitanem prawym obrońcą. Co z tego, ze zarobiłem kupe kasy, jak zespół się pewnie nieco podłamał(rola kapitana coś daje), a sam straciłem dwóch świetnych zawodników. Ciężko było ich zastąpić, bo albo byli za drodzy, albo nie chcieli grać w 2 lidze polskiej. Więc musiałem sięgnać po jakieś talenty... Dalej nie chce mi się mówić. Powiem tylko, że pierwszym save'em grałem Juve, ale mnie wyrzucli :P Teraz Śląsk.
Czy patch 8.0.1 działa na piratach(nie bijcie, i tak wyjdzie na to, ze kupie oryginała :)) ??

W taktyce masz cos takiego jak polecenia dla pilkarzy ,,Druzynowe'' ,,Indywidualne'' ustaw im indywidualne to beda robic to co chcesz i nie bedziesz sie skarzyl

Gram Tottenhamem, caly sklad zmieniony i 2x z rzedu mistrzostwo ligi + LM ;]
Polecam: Mauro Zarate, Romaric, Osmar Esparza, Guardado

Dark Sven
05-01-2008, 23:43
http://foteka.pl/full/cc04f832baabf3a9f92608e0ca99a0b2.jpg (http://foteka.pl/cc04f832baabf3a9f92608e0ca99a0b2)

Mad-Sin
06-01-2008, 16:09
Odświeżam

Zależy od składu, taktyki, morale, etc.

Ja prowadziłem ostatnio Weymouth i miałem w Conference passę meczów bez porażki przez cały sezon (nie licząc FA Cup i Trophy) :P

Articuno
06-01-2008, 17:03
Odświeżam

Jak ją wprowadzisz to znaczy, że będziesz mieć jakieś szanse. Ale chodzi ci o takie szanse jakie mają polskie drużyny, czy o zdobycie Pucharu?

Yoh Asakura
06-01-2008, 17:09
http://img165.imageshack.us/img165/1159/tabelagv2.jpg (http://imageshack.us)
Myślałem, że będzie trochę trudniejsze...

Articuno
06-01-2008, 19:31
Kocham ten błąd: 1. Napastnik kiwa środkowego obrońcę, a defensor zatrzymuje się i nie biegnie dalej, prawie jak rzeczywistość.
2. Pelikan Łowicz jest wiceliderem, gra z liderem Polonią, na mecz przyszło 646 widzów, tak jak na każdy.
3. Lechia Gdańsk(w poprzednim save też) chciała przeprowadzić ze mną sparing 24 grudnia :)

Smetana
06-01-2008, 19:46
Ja na razie wyczaiłem kilka błędów:
1) Jak mój zawodnik jest sfaulowany w moim polu karnym to się domagają karnego moi zawodnicy :).
2) Napastnik w zaznaczonych miejscach zawsze strzela w zaznaczonym strzałką kierunku i to tak na chamca prosto :/
http://img248.imageshack.us/img248/1716/buggms3.gif
3) Wyleciało mi z głowy może dopiszę później.

Sza'hel
06-01-2008, 20:42
Jak ją wprowadzisz to znaczy, że będziesz mieć jakieś szanse. Ale chodzi ci o takie szanse jakie mają polskie drużyny, czy o zdobycie Pucharu?

O zdobycie bo wylosowałem:Bayern,HSV,Almeria

Mad-Sin
06-01-2008, 22:04
@Yoh

Co się dziwisz? Arsenalem to LM i Statek Premiera z palcem w dupie...

@Sza'hel

Jeśli chcesz coś zdziałać w Europie to i musisz mieć skład na miarę Europy. Zwykły ligowy nic Ci nie da i będziesz chłopcem do bicia. Najlepiej na razie skup się na budowaniu mocnego składu i wygrywaniu ligi, a dopiero potem na Europie.

Sza'hel
07-01-2008, 09:05
Dostałem 6mln. na "zakupy"
Myślałem nad Dudkiem,on nie chce grać w polsce ;(

Cafe
07-01-2008, 16:48
Dostałem 6mln. na "zakupy"
Myślałem nad Dudkiem,on nie chce grać w polsce ;(

Kup bramkarza Wang Dalei i Hleba, ale nie tego z Arsenalu, tyllko jego brata Vyeschslava czy jakos tak :p

Mad-Sin
07-01-2008, 19:48
Ogólnie wyślij scoutów do Białorusi, Estonii, a w nowej wersji nawet piłkarze z zachodu Europy przychodzą. W Polsce nie ma ograniczeń wzg. piłkarzy spoza UE, więc masz wolne pole do popisu.

Sza'hel
09-01-2008, 20:34
Teraz gram Viktorią Żiżkow i jest ciężko dopiero 3 miejsce po rundzie jesiennej

Slay
10-01-2008, 09:22
A ja sie pochwale, ze spuscilem Arsenal do 2 ligi. Zobaczymy, czy uda mi sie zwojowac cos wiecej. =)

Zamor1
10-01-2008, 09:47
@up
Po czyms takim juz dawno by Cie z klubu wyrzucili

Slay
10-01-2008, 14:08
@up
Po czyms takim juz dawno by Cie z klubu wyrzucili
I wlasnie na tym polega skill - zeby spuscic klub, ale zachowac posade...

Smetana
05-02-2008, 19:06
Sorki za lekką archeologię, ale potrzebuję angielską/polską instrukcję do fm 2008 (pdf). U mnie w folderze są tylko po francusku i holendersku :P. Oczywiście mam oryginalną grę ;). Jak ktoś ma to proszę o kontakt na pm. Thx.

Slay
05-02-2008, 20:06
Sorki za lekką archeologię, ale potrzebuję angielską/polską instrukcję do fm 2008 (pdf). U mnie w folderze są tylko po francusku i holendersku :P. Oczywiście mam oryginalną grę ;).
Oryginalny FM ma polska instrukcje. Poza tym - po cholere Ci instrukcja do FMa?

Sza'hel
05-02-2008, 20:10
Uhm znowu Lechia Gdańsk,ale za to PU 2x z rzędu(2010-2012)Uhm...no i dostałem pracę jako trener polski

Slay
05-02-2008, 20:16
A mnie zwolnili z Kutafonierow po dwoch kolejkach. Teraz czekam na jakas posadke. =P

Sza'hel
05-02-2008, 20:22
A mnie zwolnili z Kutafonierow po dwoch kolejkach. Teraz czekam na jakas posadke. =P

A jakie ligi masz? XD

Dark Sven
05-02-2008, 20:31
Wszyscy wiedzą, że prawdziwy twardziele grają w FM 07 ; ).

2012 rok, 6 rok w Milanie.
21 jako trener reprezentacji. Debiut : -

Sza'hel
05-02-2008, 20:33
Wszyscy wiedzą, że prawdziwy twardziele grają w FM 07 ; ).

2012 rok, 6 rok w Milanie.
21 jako trener reprezentacji. Debiut : -

Tysz nub i grać nie umiesz!

Smetana
05-02-2008, 20:53
Poza tym - po cholere Ci instrukcja do FMa?
Bo już gram sporo i zdałem sobie sprawę żę tak właściwie to nie wiem co oznaczają niektóre rzeczy np. co KONKRETNIE daje taktyka kontrataku, albo naturalna sprawność.

Slay
05-02-2008, 21:21
A jakie ligi masz? XD
Anglia, Hiszpania, randomowe ligi z innych kontynentow i pare slabszych europejskich.

Articuno
19-04-2008, 21:42
Wielkie sorry, że odświeżam(w sumie ostatni post tylko 2 miesiące wstecz). Czy gra ktoś jeszcze w FM'a i czy zdarząją się komuś takie perełki :)? http://img232.imageshack.us/my.php?image=5999wy8.png

Dark Sven
19-04-2008, 21:53
Wielkie sorry, że odświeżam(w sumie ostatni post tylko 2 miesiące wstecz). Czy gra ktoś jeszcze w FM'a i czy zdarząją się komuś takie perełki :)? http://img232.imageshack.us/my.php?image=5999wy8.png
Nieźle, nieźle.

A ja cały czas się Milanem bawie.

Zamor1
19-04-2008, 22:00
Ja gram 3 sezon Zaragoza i juz udalo mi sie mistrza zdobyc :)
Polecam ofensywnego pomocnika Matias Fernandez. Jest drogi ale warto na niego wydac kazda sumke

kubus993
01-05-2008, 17:33
Witam!
Mam pewien problem z FM 08, Gdy zapisze grę i wyłączam i znowu włączam i wczytam swój profil to nie mam wszystkich opcji dostępnych na górze pod nazwiskiem i nazwą drużyny. Pisze że gram dziś mecz i daje kontynuuj to przeskakuje kilka dni, a meczu nie gram. Proszę o szybką odp.

Davido16
24-05-2008, 11:45
Sorry za odświeżenie, ale mam pytanie.

Jaką drużynę prowadzić na początku? Zaznaczam, że gram z 10 raz w grę takiego typu.

Maximus89
29-05-2008, 01:50
Sorry za odświeżenie, ale mam pytanie.

Jaką drużynę prowadzić na początku? Zaznaczam, że gram z 10 raz w grę takiego typu.

Najlepiej gra się ulubioną drużyną. Przez te ciągle wychodzące patche już trzeci raz musiałem zaczynać grę od początku i mimo że dla odmiany wziąłem sobie Marsylie to szybko zamieniłem ją z powrotem na Juve ;)

jakosiara
13-05-2009, 17:36
Jak nie wiecie kim grac to:

http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj/Jesli-nie-wiecie_-kim-zagrac_--.html

EDIT: zapomnialem napiac xD chce ktos pograc przez neta? proponuje superlige lucasinho :D wersja 8.0.2. jbc piszcie na gg:12842941. jak nie wiecie jak grac przez neta to: http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj/Gra-w-sieci.html :D

Articuno
13-05-2009, 19:22
Zacząłem Śląskiem, znam "swoich" zawodników i jakoś fajnie tak sie gra.
A gram w FM 09.

Ekkos
01-11-2009, 15:43
Odświeżam, ze względu na to, że wyszedł nowy FM 2010.

jakosiara
01-11-2009, 17:05
W związku z nowym FM-em - pogra ktoś ze mną przez neta? ;d

Lotress
01-11-2009, 17:12
Zaraz biorę się do grania, mam nadzieję, że jest tak dobry jak mówią :p

K.Jay
01-11-2009, 19:23
Jakieś porady dla żółtodzioba? ;) Dopiero zaczynam przygodę z FM i nie za bardzo wiem "o co kaman".

K.Jay

Berbatov
01-11-2009, 19:52
Jakieś porady dla żółtodzioba? ;) Dopiero zaczynam przygodę z FM i nie za bardzo wiem "o co kaman".

K.Jay

Moje początku wyglądały tak(a był to rok 2002); Po tym jak dostawałem od każdego, ograniczyłem się do stosowania taktyki "Save&Load". Szybko się znudziło. Z wiekiem, jak co znaczy gdy chwila zastanowienia się przestała być problemem, wciągnąłem się i noce zarywałem. Generalnie to najlepiej poznać grę samemu. Ale co ja tam wiem.

Lotress
01-11-2009, 20:30
Moje początku wyglądały tak(a był to rok 2002); Po tym jak dostawałem od każdego, ograniczyłem się do stosowania taktyki "Save&Load". Szybko się znudziło. Z wiekiem, jak co znaczy gdy chwila zastanowienia się przestała być problemem, wciągnąłem się i noce zarywałem. Generalnie to najlepiej poznać grę samemu. Ale co ja tam wiem.
Metoda "save&load" jest chyba najgorszą, ze wszystkich możliwych. Co to za radość, gdy wygrywasz w końcu po iluś tam rozegranych meczach z jednym zespołem. Ale jak powiedziałeś, najlepiej poznać grę samemu, pobawić się itp.

Articuno
01-11-2009, 21:00
Ja tam tnę w 09 Legią i w końcu mi idzie!(prowadzę po rundzie jesiennej, ostatni mecz - z Wisłą 4:1.)

AnonimowyPowrot
02-11-2009, 12:12
Najważniejsze - dobierać taktykę do piłkarzy, nie na odwrót!

@Down

Właśnie napisałeś coś innego ;[

Yoh Asakura
02-11-2009, 15:36
Najważniejsze - dobierać taktykę do piłkarzy, nie na odwrót!
Prawda. Dlatego ja zawsze grając Arsenalem żegnam się z Walcottem, który nie pasuje do roli kreatywnego pomocnika, a napastników mam znacznie lepszych.

Berbatov
02-11-2009, 18:35
A w online football managera grywacie?