Pokaż pełną wersje : Kuba - czasy Buena Vista Social Club dobiegają końca czy nie?
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=9514677&rfbawp=1198616888.162&ticaid=150ff
Jak myślicie, czy Fidel Castro naprawdę powraca do formy? Co się stanie, gdy jego rząd zostanie obalony? Czy w ogóle zostanie?
Co sądzicie o trwającym tam reżimie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Patria_o_Muerte.jpg ?
Moim zdaniem, czasy komunizmu na Kubie powoli dobiegają końca - jednak ciągle, reżim może na to nie pozwolić. Jednakże, w 1959 nikt nie podejrzewał, że Ernesto Guevara razem z Fidelem i Raulem Castro obali rządy Fulgencio Batisty.
Zapraszam do dyskusji.
Życzę Panu Castr powrotu do zdrowia. Jeśli Fidel wystartuje w wyborach, nie ma bata żeby ich nie wygrał.
Moim zdaniem obalenie ustroju komunistycznego na Kubie będzie dużą stratą dla społeczeństwa tego świata. Gdy zacznie dziać się tam "normalnie" znikną bezpowrotnie z ulic stare, stylowe samochody i inne tego typu rzeczy. Kuba straci swój niepowtarzalny klimat po prostu. Tam czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu i to jest piękne.
Moze i pięknie, ale tylko dla tych którzy tam nie mieszkaja :p.
Życzę Panu Castr powrotu do zdrowia. Jeśli Fidel wystartuje w wyborach, nie ma bata żeby ich nie wygrał.
Moim zdaniem obalenie ustroju komunistycznego na Kubie będzie dużą stratą dla społeczeństwa tego świata. Gdy zacznie dziać się tam "normalnie" znikną bezpowrotnie z ulic stare, stylowe samochody i inne tego typu rzeczy. Kuba straci swój niepowtarzalny klimat po prostu. Tam czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu i to jest piękne.
Piękne tylko dla turystów. Jesli patrzac z punktu widzenia ludzi tam żyjących, są Ci którzy popierają życie w komunistycznym kraju i są Ci, którzy sprzeciwiają się temu i chcą obalić rządy komunistyczne. Myśle, ze jesli dobiegnie kres F. Castro, to Kuba wreszcie znormalnieje, stanie się normalnym krajem, o normalnych obyczajach.
spider-bialystok
26-12-2007, 01:19
Swoja droga ciekawe kiedy czasy socjalizmu w Polsce w koncu mina.
Pewnie najwczesniej w dniu wystapienia z UE, oby jak najszybciej ;]
Donpeyot
26-12-2007, 01:57
@up: Radio Maria rox ?
spider-bialystok
26-12-2007, 02:16
@up: Radio Maria rox ?
Lepiej nie mozna podsumowac czlowieka, ktory ostatni raz byl w kosciele w wieku 9 lat ;]
Donpeyot
26-12-2007, 02:29
ale przyznasz, że można się nabrać ;p
Stary, tu wiekszosc ma 12 lat, 80% nie wie gdzie jest Kuba ( nie, nie to nie jest Twoj sasiad!) a Ty z nimi na takie tematy ?;-)
spider-bialystok
26-12-2007, 11:10
ale przyznasz, że można się nabrać ;p
W pierwszym poscie pisalem jak najbardziej serio.
Obalić socjalizm to jedno. Przejść do "normalności" to druga, o wiele trudniejsza sprawa. Wystarczy popatrzeć na nasz kraj. Stary system daje nam po dupie na każdym kroku.
Istnieje możliwość że mr. Fidel bądź co bądź już nie żyje ale żeby nie radować ludu ta wiadomość jest zatajana. Jeśli życje i jeśli wyzdrowieje to dalej będą rządy a'la Rosja że wyniki są znane już tydzień przed wyborami. A jeśli by umarł to władze przejmie szanowny braciszek i wszystko zacznie się od nowa...
Obalić socjalizm to jedno. Przejść do "normalności" to druga, o wiele trudniejsza sprawa. Wystarczy popatrzeć na nasz kraj. Stary system daje nam po dupie na każdym kroku.
Własnie o tym mówie. Jeśli obalą socjalizm tak jak u nas, to bedzie polowa sukcesu. Jesli beda chcieli wrocic do normalnosci, to drugie. Bo jesli do wladzy dosiądą idioci, którzy będą chcieli zniszczyc kraj, to to zrobią bez zadnych przeszkód.
spider-bialystok
26-12-2007, 11:46
Ludzie, przeciez my caly czas mamy socjalizm w Polsce. Moze troche lzejszy niz na Kubie, ale jednak.
/\up. W czas . Najpierw od 1945 do 1989 byl socjalizm potem post socjalizm jeszcze raz post socjalizm,na krotko demokracja i teraz socjalizm.
@up
No tak, przecież ty Patton, swego czasu kiedy były wybory, to propagowales tresci Anty-Tusk, że Tusk odda niemcom Gdańsk.
Żal dupe ściska.
I tak Cie kocham Misiu :*
Stary, tu są same dzieciaki, kto Ci odpowie poważnie na to pytanie?
Haha, Fiszbin, ale zes dojebal.
Hmm, Gogar, może ty?
@edit
No przykro mi, nikt nie chce się włączyć w dyskusję. Więcej takich ciekawych tematów ;)
NO TAK, DYSKUSJA NA POZIOMIE :|
Vanhelsen
26-12-2007, 22:08
Moim zdaniem obalenie ustroju komunistycznego na Kubie będzie dużą stratą dla społeczeństwa tego świata. Gdy zacznie dziać się tam "normalnie" znikną bezpowrotnie z ulic stare, stylowe samochody i inne tego typu rzeczy. Kuba straci swój niepowtarzalny klimat po prostu. Tam czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu i to jest piękne.Ano, w tej sprawie zawsze mam problem, bo z jednej strony "wolność" należy się każdemu, ale byle to nie było nic w stylu "walczenia o pokój" w stylu USA vs Irak. Z drugiej strony dzisiejsza Havana i Kuba ma niepowtarzalny klimat, który aż tak mnie kusi, że na starość bym wyjechał do Kuby spędzić starość przy cygarku w rytmy latynoskie nawet mimo Wielkiego Brata...
p.s. Panowie lekko odbiegli od tematu z tą historią Polski...
Stary, tu wiekszosc ma 12 lat, 80% nie wie gdzie jest Kuba ( nie, nie to nie jest Twoj sasiad!) a Ty z nimi na takie tematy ?;-)
Odchamiamy 80 % tibijczyków w takim razie. :)
Ano, w tej sprawie zawsze mam problem, bo z jednej strony "wolność" należy się każdemu, ale byle to nie było nic w stylu "walczenia o pokój" w stylu USA vs Irak. Z drugiej strony dzisiejsza Havana i Kuba ma niepowtarzalny klimat, który aż tak mnie kusi, że na starość bym wyjechał do Kuby spędzić starość przy cygarku w rytmy latynoskie nawet mimo Wielkiego Brata...
p.s. Panowie lekko odbiegli od tematu z tą historią Polski...
Nie odstraszałyby Cię kontrole, i w pewnym sensie - niewola? Bo tak nazwę ustrój, w którym świadomość 'jestem człowiekiem' dopiero się rozbudza...
Ancient900
26-12-2007, 23:28
Komunizm jak komunizm- w żadnym kraju nie powinien mieć racji bytu, czy to w Polsce, na Kubie czy gdzie indziej. Życzę mieszkancom Kuby, żeby wraz z obaleniem rządów Fidela Castro poprawiła się ich jakość życia.
A piękne auta z lat 50'. 60', Hawana, kubańskie cygara to inna bajka. Może kiedyś będzie mi dane tego doświadczyć.
bartellox
26-12-2007, 23:37
hehe "na kubie socjalizm moze byc, maja fajne stare samochody"
taaaaa, a widziales jak ci ludzie zyja?
@topic
Watpie, zeby w najblizszym czasie na kubie byla demokracja..., ale za parenaście lat... ;p
@ktoś tam uppp
w polsce dopiero teraz mamy demokracje
Ancient900
26-12-2007, 23:44
hehe "na kubie socjalizm moze byc, maja fajne stare samochody"
taaaaa, a widziales jak ci ludzie zyja?
Dokładnie. Inaczej wygląda to z perspektywy turysty, inaczej z perspektywy obywatela. Bo na takie "fajne autka i cygara" stać tam nielicznych.
Dokładnie. Inaczej wygląda to z perspektywy turysty, inaczej z perspektywy obywatela. Bo na takie "fajne autka i cygara" stać tam nielicznych.
8 k chyba wycieczka, jedna z najtańszych ;P
Ancient900
26-12-2007, 23:47
8 k chyba wycieczka, jedna z najtańszych ;P
Widziałem za 3 500/ tydzień w katalogu ;>
Widziałem za 3 500/ tydzień w katalogu ;>
Ta, w tym gwarantowane pożywienie z piasku i nocleg na plaży... ;)
Vanhelsen
27-12-2007, 00:29
Nie odstraszałyby Cię kontrole, i w pewnym sensie - niewola? Bo tak nazwę ustrój, w którym świadomość 'jestem człowiekiem' dopiero się rozbudza...Niezbyt, ważne bym mógł w swojej hacjendzie wypić spokojnie lampkę wina, zapalić cygaro i popatrzeć w morze... nwm.
Tak czy siak, za jakiś czas reżim Castro upadnie, albo z powodu "rewolty" czy innego odebrania władzy albo po prostu Fidel wyląduje w grobie i tyle... Jego brat, ponoć, jest bardziej nastawiony na politykę proUSA, co z tego wyjdzie zobaczymy za jakiś czas... oby tylko Amerykanie nie zabrali się za naprawianie bo im to średnio idzie....
Mumin121
27-12-2007, 23:53
Jeśli Castro wróci, to i wróci socjalizm. Możliwe, że po jego śmierci zniknie, ale to i tak nie jest pewne.
A niech obu w kosmos wystrzelą...
Vanhelsen
28-12-2007, 00:11
Jeśli Castro wróci, to i wróci socjalizm. Możliwe, że po jego śmierci zniknie, ale to i tak nie jest pewne.ROTFL, widzę pan obeznany jak cholera... To, że Fidel jest na kuracji nie oznacza, że nagle na Kubie zakwitła demokracja...
Memento Mori
28-12-2007, 00:13
Castro ma "nieudawane" poparcie na Kubie, wiec nawet nie musieliby (choc i tak to zrobia) falszowac wyborow jesli faktycznie by wystartowal. Ktos powiedzial ze chcialby tam mieszkac na starosc: o ile zostalbys komunista i byl milionerem, ktorego stac na dostateczne ilosci zywnosci (na Kubie panuje glod z powodu polityki zagranicznej tego kraju) to prosze bardzo, jesli nie to nie radze, polecam do tego celu Ameryke Srodkowa (NIE MEKSYK!).
Mumin121
28-12-2007, 00:41
No niestety, nie interesuję się Kubą i jak jest teraz, gdy NARAZIE nie ma Fidela u władzy. A na to, żeby zakwitła demokracja, trzeba wielu lat mozolnej pracy i mi nie musisz tego tłumaczyć.
Memento Mori
28-12-2007, 00:55
Demokracja na Kubie poki co jest nierealna - Kubanczycy za wzor demokracji postrzegaja USA, ktore o ile sie nie myle (radzilbym sprawdzic zanim mi uwierzycie ;)) embarguje (nie jestem pewien czy dobra odmiana) Kube (glowny powod glodu i biedy w tym kraju). Przekladajac na realia polskie: gdyby Rosja dalej byla komunistyczna i embargowala Polske, a rozwoj polskiej gospodarki bylby od niej uzalezniony (ropa, gaz ziemny, handel itp.), co powodowaloby nedze w kraju, Polacy wystrzegaliby sie komuny.
Troche zagmatwane, mam nadzieje ze ktos mnie zrozumie.
Mapa_Europy
28-12-2007, 20:16
Myślę, że gdy Castro umrze, jakaś iskierka demokracji zacznie bardzo szybko się powiększać. No cóż, żeby tylko Amerykanie nie wzięli się za naprawianie ,,po swojemu".
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.