zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Kuba - czasy Buena Vista Social Club dobiegają końca czy nie?

Gonzo
25-12-2007, 23:10
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=9514677&rfbawp=1198616888.162&ticaid=150ff

Jak myślicie, czy Fidel Castro naprawdę powraca do formy? Co się stanie, gdy jego rząd zostanie obalony? Czy w ogóle zostanie?

Co sądzicie o trwającym tam reżimie - http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Patria_o_Muerte.jpg ?

Moim zdaniem, czasy komunizmu na Kubie powoli dobiegają końca - jednak ciągle, reżim może na to nie pozwolić. Jednakże, w 1959 nikt nie podejrzewał, że Ernesto Guevara razem z Fidelem i Raulem Castro obali rządy Fulgencio Batisty.

Zapraszam do dyskusji.

Times
25-12-2007, 23:39
Życzę Panu Castr powrotu do zdrowia. Jeśli Fidel wystartuje w wyborach, nie ma bata żeby ich nie wygrał.

Moim zdaniem obalenie ustroju komunistycznego na Kubie będzie dużą stratą dla społeczeństwa tego świata. Gdy zacznie dziać się tam "normalnie" znikną bezpowrotnie z ulic stare, stylowe samochody i inne tego typu rzeczy. Kuba straci swój niepowtarzalny klimat po prostu. Tam czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu i to jest piękne.

Cafe
25-12-2007, 23:42
Moze i pięknie, ale tylko dla tych którzy tam nie mieszkaja :p.

Irons
25-12-2007, 23:53
Życzę Panu Castr powrotu do zdrowia. Jeśli Fidel wystartuje w wyborach, nie ma bata żeby ich nie wygrał.

Moim zdaniem obalenie ustroju komunistycznego na Kubie będzie dużą stratą dla społeczeństwa tego świata. Gdy zacznie dziać się tam "normalnie" znikną bezpowrotnie z ulic stare, stylowe samochody i inne tego typu rzeczy. Kuba straci swój niepowtarzalny klimat po prostu. Tam czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu i to jest piękne.

Piękne tylko dla turystów. Jesli patrzac z punktu widzenia ludzi tam żyjących, są Ci którzy popierają życie w komunistycznym kraju i są Ci, którzy sprzeciwiają się temu i chcą obalić rządy komunistyczne. Myśle, ze jesli dobiegnie kres F. Castro, to Kuba wreszcie znormalnieje, stanie się normalnym krajem, o normalnych obyczajach.

spider-bialystok
26-12-2007, 01:19
Swoja droga ciekawe kiedy czasy socjalizmu w Polsce w koncu mina.
Pewnie najwczesniej w dniu wystapienia z UE, oby jak najszybciej ;]

Donpeyot
26-12-2007, 01:57
@up: Radio Maria rox ?

spider-bialystok
26-12-2007, 02:16
@up: Radio Maria rox ?
Lepiej nie mozna podsumowac czlowieka, ktory ostatni raz byl w kosciele w wieku 9 lat ;]

Donpeyot
26-12-2007, 02:29
ale przyznasz, że można się nabrać ;p

By$iu
26-12-2007, 09:36
Stary, tu wiekszosc ma 12 lat, 80% nie wie gdzie jest Kuba ( nie, nie to nie jest Twoj sasiad!) a Ty z nimi na takie tematy ?;-)

spider-bialystok
26-12-2007, 11:10
ale przyznasz, że można się nabrać ;p
W pierwszym poscie pisalem jak najbardziej serio.

ripper
26-12-2007, 11:13
Obalić socjalizm to jedno. Przejść do "normalności" to druga, o wiele trudniejsza sprawa. Wystarczy popatrzeć na nasz kraj. Stary system daje nam po dupie na każdym kroku.

Voon
26-12-2007, 11:24
Istnieje możliwość że mr. Fidel bądź co bądź już nie żyje ale żeby nie radować ludu ta wiadomość jest zatajana. Jeśli życje i jeśli wyzdrowieje to dalej będą rządy a'la Rosja że wyniki są znane już tydzień przed wyborami. A jeśli by umarł to władze przejmie szanowny braciszek i wszystko zacznie się od nowa...

Irons
26-12-2007, 11:38
Obalić socjalizm to jedno. Przejść do "normalności" to druga, o wiele trudniejsza sprawa. Wystarczy popatrzeć na nasz kraj. Stary system daje nam po dupie na każdym kroku.

Własnie o tym mówie. Jeśli obalą socjalizm tak jak u nas, to bedzie polowa sukcesu. Jesli beda chcieli wrocic do normalnosci, to drugie. Bo jesli do wladzy dosiądą idioci, którzy będą chcieli zniszczyc kraj, to to zrobią bez zadnych przeszkód.

spider-bialystok
26-12-2007, 11:46
Ludzie, przeciez my caly czas mamy socjalizm w Polsce. Moze troche lzejszy niz na Kubie, ale jednak.

Patton
26-12-2007, 12:39
/\up. W czas . Najpierw od 1945 do 1989 byl socjalizm potem post socjalizm jeszcze raz post socjalizm,na krotko demokracja i teraz socjalizm.

Irons
26-12-2007, 12:58
@up

No tak, przecież ty Patton, swego czasu kiedy były wybory, to propagowales tresci Anty-Tusk, że Tusk odda niemcom Gdańsk.
Żal dupe ściska.

OpTyK
26-12-2007, 13:56
I tak Cie kocham Misiu :*

Gogar
26-12-2007, 13:59
Stary, tu są same dzieciaki, kto Ci odpowie poważnie na to pytanie?

Irons
26-12-2007, 14:20
Haha, Fiszbin, ale zes dojebal.

Hmm, Gogar, może ty?

@edit

No przykro mi, nikt nie chce się włączyć w dyskusję. Więcej takich ciekawych tematów ;)

NO TAK, DYSKUSJA NA POZIOMIE :|

Vanhelsen
26-12-2007, 22:08

Moim zdaniem obalenie ustroju komunistycznego na Kubie będzie dużą stratą dla społeczeństwa tego świata. Gdy zacznie dziać się tam "normalnie" znikną bezpowrotnie z ulic stare, stylowe samochody i inne tego typu rzeczy. Kuba straci swój niepowtarzalny klimat po prostu. Tam czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu i to jest piękne.Ano, w tej sprawie zawsze mam problem, bo z jednej strony "wolność" należy się każdemu, ale byle to nie było nic w stylu "walczenia o pokój" w stylu USA vs Irak. Z drugiej strony dzisiejsza Havana i Kuba ma niepowtarzalny klimat, który aż tak mnie kusi, że na starość bym wyjechał do Kuby spędzić starość przy cygarku w rytmy latynoskie nawet mimo Wielkiego Brata...

p.s. Panowie lekko odbiegli od tematu z tą historią Polski...

Gonzo
26-12-2007, 23:15
Stary, tu wiekszosc ma 12 lat, 80% nie wie gdzie jest Kuba ( nie, nie to nie jest Twoj sasiad!) a Ty z nimi na takie tematy ?;-)

Odchamiamy 80 % tibijczyków w takim razie. :)

Ano, w tej sprawie zawsze mam problem, bo z jednej strony "wolność" należy się każdemu, ale byle to nie było nic w stylu "walczenia o pokój" w stylu USA vs Irak. Z drugiej strony dzisiejsza Havana i Kuba ma niepowtarzalny klimat, który aż tak mnie kusi, że na starość bym wyjechał do Kuby spędzić starość przy cygarku w rytmy latynoskie nawet mimo Wielkiego Brata...

p.s. Panowie lekko odbiegli od tematu z tą historią Polski...

Nie odstraszałyby Cię kontrole, i w pewnym sensie - niewola? Bo tak nazwę ustrój, w którym świadomość 'jestem człowiekiem' dopiero się rozbudza...

Ancient900
26-12-2007, 23:28
Komunizm jak komunizm- w żadnym kraju nie powinien mieć racji bytu, czy to w Polsce, na Kubie czy gdzie indziej. Życzę mieszkancom Kuby, żeby wraz z obaleniem rządów Fidela Castro poprawiła się ich jakość życia.
A piękne auta z lat 50'. 60', Hawana, kubańskie cygara to inna bajka. Może kiedyś będzie mi dane tego doświadczyć.

bartellox
26-12-2007, 23:37
hehe "na kubie socjalizm moze byc, maja fajne stare samochody"

taaaaa, a widziales jak ci ludzie zyja?

@topic
Watpie, zeby w najblizszym czasie na kubie byla demokracja..., ale za parenaście lat... ;p

@ktoś tam uppp
w polsce dopiero teraz mamy demokracje

Ancient900
26-12-2007, 23:44
hehe "na kubie socjalizm moze byc, maja fajne stare samochody"

taaaaa, a widziales jak ci ludzie zyja?

Dokładnie. Inaczej wygląda to z perspektywy turysty, inaczej z perspektywy obywatela. Bo na takie "fajne autka i cygara" stać tam nielicznych.

Gonzo
26-12-2007, 23:45
Dokładnie. Inaczej wygląda to z perspektywy turysty, inaczej z perspektywy obywatela. Bo na takie "fajne autka i cygara" stać tam nielicznych.

8 k chyba wycieczka, jedna z najtańszych ;P

Ancient900
26-12-2007, 23:47
8 k chyba wycieczka, jedna z najtańszych ;P

Widziałem za 3 500/ tydzień w katalogu ;>

Gonzo
27-12-2007, 00:28
Widziałem za 3 500/ tydzień w katalogu ;>

Ta, w tym gwarantowane pożywienie z piasku i nocleg na plaży... ;)

Vanhelsen
27-12-2007, 00:29
Nie odstraszałyby Cię kontrole, i w pewnym sensie - niewola? Bo tak nazwę ustrój, w którym świadomość 'jestem człowiekiem' dopiero się rozbudza...Niezbyt, ważne bym mógł w swojej hacjendzie wypić spokojnie lampkę wina, zapalić cygaro i popatrzeć w morze... nwm.

Tak czy siak, za jakiś czas reżim Castro upadnie, albo z powodu "rewolty" czy innego odebrania władzy albo po prostu Fidel wyląduje w grobie i tyle... Jego brat, ponoć, jest bardziej nastawiony na politykę proUSA, co z tego wyjdzie zobaczymy za jakiś czas... oby tylko Amerykanie nie zabrali się za naprawianie bo im to średnio idzie....

Mumin121
27-12-2007, 23:53
Jeśli Castro wróci, to i wróci socjalizm. Możliwe, że po jego śmierci zniknie, ale to i tak nie jest pewne.

raf420
28-12-2007, 00:09
A niech obu w kosmos wystrzelą...

Vanhelsen
28-12-2007, 00:11
Jeśli Castro wróci, to i wróci socjalizm. Możliwe, że po jego śmierci zniknie, ale to i tak nie jest pewne.ROTFL, widzę pan obeznany jak cholera... To, że Fidel jest na kuracji nie oznacza, że nagle na Kubie zakwitła demokracja...

Memento Mori
28-12-2007, 00:13
Castro ma "nieudawane" poparcie na Kubie, wiec nawet nie musieliby (choc i tak to zrobia) falszowac wyborow jesli faktycznie by wystartowal. Ktos powiedzial ze chcialby tam mieszkac na starosc: o ile zostalbys komunista i byl milionerem, ktorego stac na dostateczne ilosci zywnosci (na Kubie panuje glod z powodu polityki zagranicznej tego kraju) to prosze bardzo, jesli nie to nie radze, polecam do tego celu Ameryke Srodkowa (NIE MEKSYK!).

Mumin121
28-12-2007, 00:41
No niestety, nie interesuję się Kubą i jak jest teraz, gdy NARAZIE nie ma Fidela u władzy. A na to, żeby zakwitła demokracja, trzeba wielu lat mozolnej pracy i mi nie musisz tego tłumaczyć.

Memento Mori
28-12-2007, 00:55
Demokracja na Kubie poki co jest nierealna - Kubanczycy za wzor demokracji postrzegaja USA, ktore o ile sie nie myle (radzilbym sprawdzic zanim mi uwierzycie ;)) embarguje (nie jestem pewien czy dobra odmiana) Kube (glowny powod glodu i biedy w tym kraju). Przekladajac na realia polskie: gdyby Rosja dalej byla komunistyczna i embargowala Polske, a rozwoj polskiej gospodarki bylby od niej uzalezniony (ropa, gaz ziemny, handel itp.), co powodowaloby nedze w kraju, Polacy wystrzegaliby sie komuny.

Troche zagmatwane, mam nadzieje ze ktos mnie zrozumie.

Mapa_Europy
28-12-2007, 20:16
Myślę, że gdy Castro umrze, jakaś iskierka demokracji zacznie bardzo szybko się powiększać. No cóż, żeby tylko Amerykanie nie wzięli się za naprawianie ,,po swojemu".