Pokaż pełną wersje : Kilka pytań
Witam wszystkich :)
Mam kilka pytań do was (z różnych dziedzin), które zaprzątają mi głowę i chciałbym poznać na nie odpowiedzi :)
1. Czy zespół CipSoft udostępnia informacje na temat questów, potworów, przedmiotów, czy może wszystko to zbiór wiedzy od graczów i jest możliwością, że gdzieś są jakieś nieodkryte rejony, nieodkryte questy, z których można zdobyć ekwipunek o którego istnieniu nikt nie wie?
2. Jaki wpływ mają wartości obrony poszczególnych przedmiotów, na walkę? Czy różnica 1 punktu obrony dla np pancerza jest aż tak istotna dla wysokolevelowej postaci, że jest w stanie zapłacić za nią wielkie pieniądze, czy to może tylko kwestia prestiżu? (na małych levelach, to wszystko ma znaczenie :P, tyle wiem z praktyki)
3. Jaki wpływ na walkę mają skile? Czy jest duża różnica, gdy ma się np
60/60, a jakby się miało 65/65 (jak od strony mechanicznej skille wpływają na ilość zadawanych obrażeń)?
4. Czy poziom magiczny ma wpływ np na ilość leczonego HP przy użyciu
Exury, oraz czy wraz z wyższym poziomem magicznym światło (np.utevo lux) będzie świecić dłużej?
5. Czasem widzę, że jakaś postać ewidentnie jest kierowana przez jakiś
program (chodzi w podziemiach po ciemku, jak się do niej mówi, nie
odpowiada, jak się ją blokuje, szuka bez słowa innego wyjścia, atakuje
wszystkie potworki, nawet jak ktoś skiluje, itp, itd). Słyszałem opinie,
że GM żadko są dostępni i żadko się zajmują takimi sprawami :/ Czy
jeżeli zaatakuję taką osobę, to po jej zgonie ona będzie miała informacje kto ją zabił? Czy te programy są tak ustawione, by się bronić
przed atakującymi je osobami (żebym ja nie zginął przypadkiem w słusznej sprawie :P)
6. Tyle się słyszy, że komuś hacknęli konto :/ Jeżeli nie wchodzę na
podejżane strony, nie podaję nikomu swojego hasła, loginu, to jakie jest
ryzyko, że mnie schakują? Jak się zabezpieczyć w 100% przed tym?
Na razie to tyle pytań, jak sobię coś przypomnę to zapytam ponownie :)
Pozdrawiam...
Cyber Mech
26-12-2007, 15:48
Szukaj, to nie boli...
Witam wszystkich :)
Mam kilka pytań do was (z różnych dziedzin), które zaprzątają mi głowę i chciałbym poznać na nie odpowiedzi :)
1. Czy zespół CipSoft udostępnia informacje na temat questów, potworów, przedmiotów, czy może wszystko to zbiór wiedzy od graczów i jest możliwością, że gdzieś są jakieś nieodkryte rejony, nieodkryte questy, z których można zdobyć ekwipunek o którego istnieniu nikt nie wie?
CipSoft nie udostępnia takich informacji. Możliwe, że są jakieś nieodkryte rejony, nieodkryte questy, z których można zdobyć ekwipunek o którego istnieniu nikt nie wie
2. Jaki wpływ mają wartości obrony poszczególnych przedmiotów, na walkę? Czy różnica 1 punktu obrony dla np pancerza jest aż tak istotna dla wysokolevelowej postaci, że jest w stanie zapłacić za nią wielkie pieniądze, czy to może tylko kwestia prestiżu? (na małych levelach, to wszystko ma znaczenie :P, tyle wiem z praktyki)
Każdy punkt obrony zmniejsza obrażenia o daną wartość. Jest poradnik który dokładnie to opisuje. Tak więc przy dłuższych polowaniach, taki niby jeden punkcik obrony może przynieść o wiele mniejsze straty, niż gdyby go nie było.
3. Jaki wpływ na walkę mają skile? Czy jest duża różnica, gdy ma się np
60/60, a jakby się miało 65/65 (jak od strony mechanicznej skille wpływają na ilość zadawanych obrażeń)?
Różnica nie jest duża i nie jest mała. Dużą różnicą jest 70/70 a 80/80. W zasadzie skille są bardzo ważne, znacznie przyjemniej się expi kiedy są większe.
4. Czy poziom magiczny ma wpływ np na ilość leczonego HP przy użyciu
Exury, oraz czy wraz z wyższym poziomem magicznym światło (np.utevo lux) będzie świecić dłużej?
Poziom magiczny u postaci magicznych (sorc, druid) ma duży wpływ na leczenie, u palladynów mniejszy, a u rycerzy prawie w ogóle, jednak te kilka hp więcej przy leczeniu zawsze jest. Światło utevo lux świeci tyle samo nie zależnie od lvla i m lvla.
jeżeli zaatakuję taką osobę, to po jej zgonie ona będzie miała informacje kto ją zabił? Czy te programy są tak ustawione, by się bronić
przed atakującymi je osobami (żebym ja nie zginął przypadkiem w słusznej sprawie :P)
Jeśli zabijesz taką osobę będzie wiedziała kto ją zabił wpisując swój nick na tibia.com : p. Czasami te programy atakują osobę, która ich zaatakuje, tak więc nie masz pewności, czy dany gracz cie zaatakuje, czy nie.
Jak się zabezpieczyć? Wystarczy mieć mózg, tzn używać jakiegos antywirusa, bezpiecznej przeglądarki (firefox, opera) no i nie wchodzić na podejrzane strony oraz nie pobierać niczego podejrzanego. To w zupełności wystarczy.
@up
Ja będe zuy i mu odpowiem ; /
Takie programy, w zależności od wykonywanych przez nie zadań, nazywa się się botami, macrami. Ten przykład który podałeś to cavebot. Jeżeli samemu zabijesz taką osobę, to na TEJ (http://www.tibia.com/community/?subtopic=characters)stronie będzie w stanie sprawdzić twój nick. I jak już Ryba ci napisał, często tacy gracze ustawiają opcje kontrataku, ponadto czasem ustawiają sobie specjalne alarmy, więc nie zdziw się, gdy w połowie akcji delikwent się "przebudzi".
Tutaj masz link - KLIK (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=42730). I pamiętaj - żaden antywirus, żaden firewall nie da ci nigdy 100% bezpieczeństwa. Najlepszym AV jest twój mózg.
Resztę opisał ci łaskawie kolega Rybzor, post wyżej ;)
Dziękuję za odpowiedź :)
Mam jednak jeszcze jedno pytanie na tą chwilę:
Na stronie tibia.pl w opisie czarów runicznych jest napisane coś takiego:
"Od kogo kupić czar ?" oraz "Od kogo gotowe runy ?"
Jak mam to rozumieć? mogę kupić np za 600gp czar i używać go w ten sam sposób co np "exura", spalając manę, bądź kupić runę i używać jej bez spalania many, czy może aby używać runy, muszę najpierw zakupić czar (nauczyć się używania tej runy?)
Jak to jest?
Chciałbym używać runy Intense Healing Rune (na UH muszę poziom magiczny zrobić), więc muszę kupić najpierw czar u NPC za 600gp, a potem mogę użyć tej runy, czy jak to jest?
Dziękuję za wyrozumiałość
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź :)
Mam jednak jeszcze jedno pytanie na tą chwilę:
Na stronie tibia.pl w opisie czarów runicznych jest napisane coś takiego:
"Od kogo kupić czar ?" oraz "Od kogo gotowe runy ?"
Otóż czary dzielą się na spontaniczne i runiczne. Spontaniczne kupujesz raz (czar typu exura) i używasz kiedy chcesz, jeśli tylko posiadasz wymaganą ilość many. Czary runiczne kupujesz, aby móc wytwarzać runy. Gotowej runy możesz użyć kiedy chcesz, nawet jeśl imasz 0 many. W praktyce wygląda to tak, że "od kogo kupić czar" oznacza osobę, która sprzedaje czar, po którego kupieniu bedziesz mogl robic runy, a "Od kogo gotowe runy ?" oznacza osobę, która sprzedaje gotowe, już wyrobione runy.
Chciałbym używać runy Intense Healing Rune (na UH muszę poziom magiczny zrobić), więc muszę kupić najpierw czar u NPC za 600gp, a potem mogę użyć tej runy, czy jak to jest?
Najpierw kupujesz czar, potem wyrabiasz rune, potem jej używasz.
Gram knightem, więc wyrabianie run odpada, bo nie mogę...
Kupiłem gotowe runy w sklepie i jest taka sprawa:
Jak chce je użyć za pomocą zaklęcia "Adura Gran" pisze mi, że muszę sie go najpierw nauczyć (tylko nie wiem, czy to zaklęcie jest do użycia runy, czy do jej zrobienia), a jak klikam na gotowej runie "use with" i daję na siebie, to runa działa (leczy mi kilkadziesiąt HP)
Mam rozumieć, że tak to ma działać i za pomocą zaklęcia "Adura Gran" nie będę mógł się leczyć, tylko muszę sobie zrobić np hot keya na tą runę i cały czas nakierowywać ją na siebie?
Arcasiros
28-12-2007, 03:05
Mam rozumieć, że tak to ma działać i za pomocą zaklęcia "Adura Gran" nie będę mógł się leczyć, tylko muszę sobie zrobić np hot keya na tą runę i cały czas nakierowywać ją na siebie?
Używasz runy za pomocą "use with" i klikasz na siebie,
w przypadku hot keya
nie musisz nakierowywać jej na siebie wystarczy że ustawisz by runa była używana na tobie "use on yourself"
Gdy wpisywałeś adura gran to było napisane że niemasz tego czaru bo musisz go kupić (tylko dla druidów) i jest to inkantacja do stworzenia runy czyli nie dla Ciebie (knighta).
Dzięki już wszystko wiem, wytestowałem w praktyce i działa jak należy :)
Tylko, że te runy Intense Healing są strasznie słabe :( i drogie
Chyba bardziej opłaca się kupić po 50gp buteleczki Health Potion (na stronce glównej pisze, że zwracają w przybliżeniu ok 100hp
Muszę to wytestować wszystko :) )
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.