zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Moje propozycje na nowy update

mezowski86
29-12-2007, 01:28
1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;
- zwiększenie expowisk (znaczne) itd. itp;p.

2. Kontynuacja balansacji.

a) ważne
- wyrównanie szybkości expa wszystkich profesji;
- zrównana opłacalnośc każdej profesji podczas expu;
- zrównanie mocy postaci w pvp

d) dodatkowe
- odebranie magicznym najmocniejszych summonów które dają im znaczną przewagę w low lv pvp;
- ice rapier łamie się po 15 hitach lub całkowite usunięcie ice rapierów, bo teraz to jest super crap;
- usprawnienie skillowania wszystkich profesji (pal: bardzo tanie kamienie do kupienia w sklepie, knight bronie z atakiem 1, magiczni mają już usprawnione na maxa);
- użytecznośc souli dla knighta
- poprawienia zaczarowanych kamieni (możliwośc zaczarowania każdej broni ręcznej oraz zwiększenie opłacalności)
- assasin stary są za mocne w stosunku do kosztów
- utari gran hur zlikwidowane albo dla wszystkich profesji (czar ten daje przewagę postacią magicznym w pvp)
-

3. Zabezpieczenia:

a) przed hackiem
- możliwośc ustawienia w opcjach logowania tylko z jednego ip;
- zabezpieczenie przed rookowaniem;
- zabezpieczenie przed wysłaniem wielu itemów w krótkim czasie;
- *dodatkowo płatne dla lubiących extremalne bezpieczeństwo - drugie hasło logowania automatycznie generowane i wysyłane smsem;

b) przed złodziejami
- nie możliwośc wrzucania wielu itemów na depozyt przy którym stoji inna postac;
- dodatkowe potwierdzenie przed zakończeniem trade i podane nazwy itemów (zabezpieczenie np. przed platinum trick);
- banowanie złodziei w przypadku udowodnienia im kradzieży;

c) WAŻNE: Zabezpieczenie przez kickiem (każdemu może paśc net lub nawalic bezpiecznik)
- po 10sec od braku połączenia postac zostaje wylogowana (nie dotyczy walki pvp, nie dotyczy w przypadku braku lub małej ilości mana lub health potionów).

4. Innowacje:

a) likwidacja błędów (bug-ów) - takich jak tp itd. (clipsoft o tym wie i nic z tym nie robi);

b) blokada botów, mc (tu może byc ciężko), przeźroczystych drzewek, light hacka - wszystkie profesjonalne gry posiadają takie zabezpieczenia które się sprawdzają i mają dużą skutecznośc (tibia nie posiada, żadnych zabezpieczen - a przecież płacimy ciężkie pieniądze za pacc;p);

c) poprawa połączenia - obecnie przy pingu 200ms gra w tibie jest mocno ograniczona (tibia jako prosta gra powinna umożliwiac grę przy znacznie wyższym pingu)

d) exp za questy (w każdej innej grze to jest i się sprawdza);

e) usprawienie opcji trade (możliwośc umieszczenie ogłoszenia sprzedaży/kupna na stronie tibii które będzie widoczne mimo bycia offline)

f) polepszenie grafiki, wprowadzenie dzwięków (opcjonalnie)

POZYTYWNE KOMENTARZE MILE WIDZIANE, BLUZGI ZAKAZANE:D

pzd all
love comes again;p

Raks Ninja
29-12-2007, 02:17
Jezeli chodzi o wyrownanie profesji to wydaje mi sie ze najlepsze na to by bylo poprostu przywrocenie starego systemu leczenia. I jezeli chodzi o mnie to mam nadzieje ze Tibia nigdy nie bedzie miala dzwieku : P

Exodus
29-12-2007, 03:24
Takie coś może każdy napisać. Czytając temat myślałem, że opiszesz jakieś konkretne sposoby na balansację itd, a nie "wprowadzić balansację".
Kilka przykładów co mi utkwiły w pamięci:
- moim zdaniem utani gran hur powinno zostać
- stare leczene, będe tęsknił, ale nie licze ze powróci
- nie powinno być żadnych zabezpieczeń przed złodziejami, zazwyczaj wykorzystują oni głupotę ofiar i w wielu grach jest nawet taka profesja.
- exp za questy chyba by się tu nie sprawdził
+ walka z botami jak najbardziej, ale boter = pacc, więc też tego nie zrobią xd
+ skoro gwiazdki mają taki sam atak co ice rapier kosztują kilkanaście razy mniej to coś tu nie pasuje. Powinni zmniejszyć atak gwiazdek, badź zwiększyć ich cene, żeby całkiem nie robić OTS poprzez np. wprowadzenie ice rapiera łamiącego się po kilkunastu hitach.

Tyle, nie chce mi się więcej pisać. : P

Michoss
29-12-2007, 05:13
Ogólnie takie sobie, większość mi się, nie podoba, ale jedno wyjątkowo zwróciło moją uwagę:

- po 10sec od braku połączenia postac zostaje wylogowana (nie dotyczy walki pvp, nie dotyczy w przypadku braku lub małej ilości mana lub health potionów)
A jeśli expie sobie 6tym lvlem na poison spiderach to co, jestem gorszy?
Zdecydowanie zły pomysł...

Kanq
29-12-2007, 06:32
Widze ze jestes typowym knightem lub palm wielce pokrzywdzonym po kolejnym update...

Czemu niby postac magiczna ma expic tak samo szybko jak knight ktory ma wieksze szanse na przezycie w wielu sytuacjach lecz jest ograniczony przez swoja bron...

Zwoc uwage napisales ze uzycie summonow przeciw low levelom ale zeby uzyc summonu to niejest takie proste trzeba miec udpowiedni level many wiecej i przyjdzie jakis 50 pall ek z potionami i runami no i witamy w temple....

Assasin starow nikt na odzien nieuzywa sa uzywane do wykonywania ani i innych questow badz np huntow ich atak jest odpowiedni i powinny zostac....

Po co knightowi uzycie souli.. rycerz jest postacia slaba w magi lecz sprawna fizycznie ( nierobmy z wujka cioci ze tak powiem).

Utani gran hur powinna jednak zostac... postac magiczna powinna miec jakas sznase ucieczki przed wysokopoziomowym knightem lub pallem...

Zunasan
29-12-2007, 09:05
Witam,
to co Cipsoft może dodać w nowym update jest ograniczoną ilość deadów w 1 dniu(np.5) przez co po padnięciu naszą postacią 5 razy nie można się na nią zalogować aż do save. To by uchroniło nasze postacie podczas hacku przed większa utratą doświadczenia.

tadel
29-12-2007, 10:04
troche mnie zraziłeś tym tematem, takie coś było juz poruszane i poraz kolejny 0 konkretów, tak jak ty pomysłami bez wizualnego potwierdzenia każdy może sypać, większość z tych pomysłów, jest albo wielką niewiadomą, albo bez sensem, jakbyś opisał wszystko takim językiem jak kolega w poście nademną, mogłaby się wywiązać jakaś mądra dyskusja, ale z takimi "pomysłami" jak to nazywasz, świata nie zawojujesz, dla mnie marnie ci to wypadło...

Pozdrawiam
Tadel ;D

Dawergo
29-12-2007, 10:22
Wycofać utani gran hur i wyrównać pvp obu profesji ha-ha-ha, to prawda ze knighta teraz latwo zabic, powinni cos z tym zrobic ale nie moze byc tak ze knight wali tyle samo z np. lapy jak sorc/drut z SD
Assassin stary zdecydowanie jestem im przeciw, albo zwiekszyc cene albo zmniejszyc atak...

KrEmAs KAc
29-12-2007, 10:23
Kup PACCa a z tej swojej listy odpiszesz 25% minusów :P

Erhion
29-12-2007, 11:38
likwidacja błędów (bug-ów) - takich jak tp itd. (clipsoft o tym wie i nic z tym nie robi);

Pozwól, że cię uświadomie. Każdego z osobna też. TP TO NIE JEST BUG. To jest specjalnie zrobione dla tych którzy logując się mają zajete miejsce. Czyli dałes loga spod depo. W tym miejsu stoi 10 ludzi -nie możesz się zalogować na nich wiec stworzono ten system by cie przeniósł do świątyni.

Zyggy
29-12-2007, 11:44

Dobre, zdecydowanie by pogorszyło sytuacje hakerów ;]

Tak, ale tu się nie sprawdzi, bo w Tibii jest mało questów. Większość tych, które wy nazywacie questami, to zwykłe skrzynki umieszczone w niebezpiecznych miejscach...

- utari gran hur zlikwidowane albo dla wszystkich profesji (czar ten daje przewagę postacią magicznym w pvp)

Dałbym go palom dodatkowo jak już, w końcu on też potrzebuje szybkości.

Po za tym, niektóre lepsze inne gorsze pomysły, nie chce mi się tak dużo pisać.

xoz
29-12-2007, 12:07
Widze ze jestes typowym knightem lub palm wielce pokrzywdzonym po kolejnym update...

Czemu niby postac magiczna ma expic tak samo szybko jak knight ktory ma wieksze szanse na przezycie w wielu sytuacjach lecz jest ograniczony przez swoja bron...

szybko - tak, opłacalnie i szybko -nie!

Assasin starow nikt na odzien nieuzywa sa uzywane do wykonywania ani i innych questow badz np huntow ich atak jest odpowiedni i powinny zostac....

em? AS własnie są uzywane do regularnego expienia dla palkow 100+
atak jest zbyt duzy w porownaniu do ceny(pokaz mi ek ktory z broni/exori udezy tyle co palek z as)

mezowski86
29-12-2007, 12:32
Dodatkowy pomysł na update:
- wprowadzenie statusu/opisu na vip liście: np. dostępny w depo, expie, nie pisac itd.

Według mnie bardzo przydatna opcja, bo często gdy expie odzywa się do mnie po 5-10 osób i nie chce mi się do każdego pisac, że jestem zajęty (ignora też kolegom nie dam przecież;p)

edit:
Co do ice rapierów, zrobiłem testy 10 ice rapierów - best hit w człowieka wszedł 155hp (najlepsze jest to, że ja best hit z mystic sworda mam 175hp;p). Taka ciekawostka, gdy trzymasz ice rapiera w ręce i użyjesz exori - ice rapier znika;p

Kanq: nie zgadzam się z żadnych słowem które napisałeś:
a) jestem knightem, ale nie czuje się pokrzywdzonym po update
b) profesje powinny expic z taką samą szybkością (obecnie dobremu graczu ciężko dednąc na potworze nie mając lagów)
c) co mnie obchodzi 50lv knight? ja mówie sytuacja 30lv sorc vs 30lv pal - sorc robi 2fe i z zaskoczenia ubija 30lv pala - natomiast pal nie ubije z zaskoczenia 30lv sorca - brak balansacji)
d) właśnie hlv palowie używają as to expienia:) Przy pk także as idą w ruch - wyjątkowo tanie w stosunku do ceny (pomyśl płacisz 20gp za hit jak się rozpadną po 5 razach - a walisz hity po 200hp+ w ludzi:P)
e) knight jest słaby w magii jednak powinien miec korzyśc z souli (inaczej sytuacja jest nie równa bo reszta profesji ma większe korzyści z pacca itd.). Inna sprawa, że knight mimo, iż jest słaby w magii to posiada kilka mocnych czarów, które są określane przez clipsoft jako nie czary tylko specjalne ataki. Tak samo można zrobic to z soulami.
f) "postac magiczna powinna miec jakas szanse ucieczki przed wysokopoziomowym knightem lub pallem" - a odwrotnie już nie powinno byc? To jest cholernie niesprawiedliwe. Patrz sytuacje - 4 sorców 60lv bije kine 70lv (bloczą go i ubijają na otwartym terenie); inna sytuacja: 4 knightów 70lv bije sorca 60lv (podbiegają walą melee, exori i jak sorc gra dobrze to walnie szybko magic shield, później już tylko great haste + time ring i na otwartym terenie ucieka do depo). Gdzie tu balansacja?

Vil
29-12-2007, 12:41
a) ważne

ogolnikami mozesz sobie sypac.

- ice rapier łamie się po 15 hitach lub całkowite usunięcie ice rapierów, bo teraz to jest super crap;

crapem jest masa innych broni ktorych jak dotad nawet nie probowano usuwac.

knight bronie z atakiem 1

nie masz gwarancji ze przy takim ataku podczas treningu uzyskasz cos wiecej niz sparki.

client side ? jesli tak to jak zabezpieczysz sie przed zdalnym hackiem kogos z, dajmy na to, Urugwaju, skoro tylko twoj klient bedzie bezpieczny ?

znaczy przed spadaniem na rooka w okolicach 5 czy tam 4 levelu ? Powiedz mi po co grac sorcem gdy w pewnym momencie na skutek utraty doswiadczenia masz cos kolo 5 many ?

bedziesz dzielil duze lootbagi na malutkie paczuszki zeby kurier nie byl przeciazony?

- *dodatkowo płatne dla lubiących extremalne bezpieczeństwo - drugie hasło logowania automatycznie generowane i wysyłane smsem;

imho spora komplikacja dolaczenia uslugi smsowej.

- dodatkowe potwierdzenie przed zakończeniem trade i podane nazwy itemów (zabezpieczenie np. przed platinum trick);

interesujace ale ze wzgledu na strukture okna gry imho niewykonalne.

zlodziejstwo jest elementem RPG i nalezy do tych elementow samej Tibii, o ktore dbanie jest w interesie gracza a nie administracji gry.

- po 10sec od braku połączenia postac zostaje wylogowana (nie dotyczy walki pvp, nie dotyczy w przypadku braku lub małej ilości mana lub health potionów).

jak odroznisz walke pvp od pve ?

a) likwidacja błędów (bug-ów) - takich jak tp itd. (clipsoft o tym wie i nic z tym nie robi);

TP jest naturalnym sposobem uniemozliwienia graczom trwalego zablokowania innego gracza, w domysle korzystanie z tego jest przywilejem, karalne jest naduzywanie.

b) blokada botów, mc (tu może byc ciężko), przeźroczystych drzewek, light hacka - wszystkie profesjonalne gry posiadają takie zabezpieczenia które się sprawdzają i mają dużą skutecznośc (tibia nie posiada, żadnych zabezpieczen - a przecież płacimy ciężkie pieniądze za pacc;p);

Konstrukcja gry jest za malo zaawansowana. Poprzez jedna mala modyfikacje odpowiedniego pliku mozemy np sprawic zeby bagi wygladaly jak orki warriory przez co beda widoczne pod drzewami i w obecnej sytuacji nikt nie moze nam tego uniemozliwic.

c) poprawa połączenia - obecnie przy pingu 200ms gra w tibie jest mocno ograniczona (tibia jako prosta gra powinna umożliwiac grę przy znacznie wyższym pingu)

z mojej strony moge powiedziec, ze jesli oczekujesz mozliwosci plynnej gry przy pingu dajmy na to 400 w mmorpg to sobie dlugo poczekasz ;p

najpierw trzeba wprowadzic sensowna ilosc questow, zrobienie np crusadera gdy ktos oczysci ci droge nie powinno byc w zadnym wypadku punktowane doswiadczeniem.

e) usprawienie opcji trade (możliwośc umieszczenie ogłoszenia sprzedaży/kupna na stronie tibii które będzie widoczne mimo bycia offline)

dawniej byl trade board, nie wiem jak teraz.

Mat_Dlugi
29-12-2007, 12:47
Mogli by zrobić coś takiego, że na mapie widać by było każdego gracza z którym ma się party.

krzysheak
29-12-2007, 12:51
Wg. mnie Tibia powinna miec:
-nowa grafike (tzn taka jak teraz)
-stary system pvp
-stare bronie
-stary balans profesji sprzed 7.6

tomcio3396
29-12-2007, 13:10

i tu Cie musze zaniepokoić powieważ tzn 'tp bug' jest zrobiony specjalnie.. tylko jego wykorzystywanie jest zakazane, poniwaz gdyby go nie bylo moglbys sie teleportowac przez 1, 2 lub kilka scian (czyt. np. wejsc do skarbca w kazo) takze ten pkt mozesz usunąć ze swojego sposobu na polepszanie gry...

Lasooch
29-12-2007, 13:30
Dobre, zdecydowanie by pogorszyło sytuacje hakerów ;]

Raczej sytuację 90% polaczków z neozdradą i zmiennym IP.

@top: prawie same pierdoły.

Scoop
29-12-2007, 13:46

a) ważne

Czyli dążenie do jednej profesji w Tibii? Nie rozumiem takiego toku myślenia... Chcesz żeby każdy był taki sam? Bo ja na pewno nie.

d) dodatkowe
- odebranie magicznym najmocniejszych summonów które dają im znaczną przewagę w low lv pvp;
- usprawnienie skillowania wszystkich profesji (pal: bardzo tanie kamienie do kupienia w sklepie, knight bronie z atakiem 1, magiczni mają już usprawnione na maxa);
- poprawienia zaczarowanych kamieni (możliwośc zaczarowania każdej broni ręcznej oraz zwiększenie opłacalności)

No i znowu to samo. Z magów zrobić knightów? Tak, to bardzo pomysłowe!

3. Zabezpieczenia:

Po co tyle tych pierdół? Jak nie możesz sobie poradzić, to twoja sprawa! Dajesz się nabierać? To się naucz grać!

c) WAŻNE: Zabezpieczenie przez kickiem (każdemu może paśc net lub nawalic bezpiecznik)

Imo niewykonalne..

4. Innowacje:

A co ma zrobić? Bo wg mnie to lepsze rozwiązanie niż wcześniej (teleportowało poprostu dalej, czyli mogłeś okradać otwarte doki przy odpowiednim ustawieniu. A jeśli chodzi o logowanie się w tym samym miejscu co inny gracz, czyli coś jakby obydwaj zeszli po linie, to strach byłoy położyć cos na depo!)

Łatwo ci powiedzieć: blokada botów. Rozśmieszasz mnie.

Fajnie masz.

Może być, ale wg mnie niekoniecznie. Jedyny chyba racjonalny twój pomysł.

http://forum.tibia.com/forum/?subtopic=tradeboards

Grafika jest polepszana co update, ale jakby pojawiły się dźwięki to bym się mocna zawiódł. Nie wyobrażam sobie tego.

Co to za krytyka jeśli ma być tylko pozytywna?

I coś ode mnie: nie ma takiego słowa jak balansacja. Można używac balans, zbalansowanie itp ale nie balansacja

Dirk Pitt
29-12-2007, 13:48
-3d to podstawa , ludzie jest 21 wiek
- sprawa botow nigdy nie zostanie rozwiazana, Bog stworzyl boty :cup: dziekujmy Bogu:cup:

Ka$azi
29-12-2007, 14:14
Jeśli chodzi o to wszystko to przywrócić Tibię 7.4 - 7.6 i spokój, a nie główkowanie się jak ten qest zrobić jak to jak tamto czego nie ma co jest itp.

Nornam
29-12-2007, 14:25
Zgadzm sie z pierwszym postem ze cos takiego moze napisac kazdy ...
Dla mnie ogolnie ta balansacja postaci to kompletna porazka. Tibia byla fajna gra lecz z biegiem czasu staje sie istnym,rasowym OTS'em. Dla mnie kazda profesja byla dobra i niepotrzebnie je ulepszali czy tez pogarszali.

UPDATE SUX !!!

Pozdrawiam Nornam:evul:

mezowski86
29-12-2007, 15:49
znaczy przed spadaniem na rooka w okolicach 5 czy tam 4 levelu ? Powiedz mi po co grac sorcem gdy w pewnym momencie na skutek utraty doswiadczenia masz cos kolo 5 many ?

bedziesz dzielil duze lootbagi na malutkie paczuszki zeby kurier nie byl przeciazony?

jak odroznisz walke pvp od pve ?

z mojej strony moge powiedziec, ze jesli oczekujesz mozliwosci plynnej gry przy pingu dajmy na to 400 w mmorpg to sobie dlugo poczekasz ;p

dawniej byl trade board, nie wiem jak teraz.

1. źle mnie zrozumiałeś, chodzi o to, aby postac która dedła np. 3-5 razy na dobę otrzymuję 7 dniowego bana (zabezpieczeniem przed próbą zrookowania przez hackera)

2. Kolejny raz źle zrozumiałeś - chodzi o zabezpieczenie, aby hacker nie był w stanie ukraśc wszystkich najcenniejszych itemów w jednej chwili

3. Serwer sam to odróżnia (pz i te sprawy)

4. Dajmy na to gra w gry fpp przy pingu 50ms jest całkiem przyjemna, poniżej pingu 100-150ms ciężka ale możliwa - natomiast tibia przy pingu 150-200ms umożliwia jedynie poruszanie na myszce? Według mnie protokół sieciowy jest cholernie niezoptymalizowany. Kolejny przykład? Puszczam pinga załóżmy na onet.pl - wystarczy, że na sekundę nie dostanę odpowiedzi i ma laga w grze na 5 sekund? LOL? Jeszcze raz powtarzam - tibia jest cholernie niezoptymalizowana pod tym kątem.

5. Nie chodzi mi o trade board. Mam na myśli stworzenie czegoś większego, gdzie będą w tabelce pokazane itemy i nicki sprzedawców oraz cena. Wpisujesz np. w search crusader helmet i dostajesz nicki sprzedawców na danym serverze oraz cenę.

edit: Mat_Dlugi "Mogli by zrobić coś takiego, że na mapie widać by było każdego gracza z którym ma się party."
Według mnie świetny pomysł;p

edit: Macunio: dokładnie gemy zostały zjechane i z mystica bardziej mi się na dragach opłaca expic bez gemu.

pzd all
LoVeS CoMeS AgAiN:P

Macunio
29-12-2007, 15:51
Hmm co to balansacji powinni napewno zrobic cos z AS , dla mnie powinny lamac sie co strzal i kosztowac 300 gp ( zastapilo by to stare sd palkow ) , moj kumplem z blokerem expi sobie normlanie z tym na demonach i wali po 200-400 ... za jakies 20 gp.. to chyba nie jest normalne.

Co do magow , z racji , ze mag raczej jest osoba w szacie i slabej fizycznie to nie powinna miec utani gran hur lecz inny czar broniacy, np. stawia sciane cos alla m wall odlugi tam 5 kratek na 20 sek. i to powinno zastapic strong haste.

Knight z racji , ze gram knighghtem i niby gemy mialy pomoc nam expic i zastapic to potwory sa odporne na ataki fizyczne ( niektore tylko ) , to uzywajac gemu moje hity ( atak fizyczny + gem ) sa slabsze niz z normalniej broni wiec nie wiem co to mi daje , pozatym majac juz bron z 3 areny ni emozemy jej zaczarowac.

reszta chyba jest poprawna.

Vil
29-12-2007, 16:10
2. Kolejny raz źle zrozumiałeś - chodzi o zabezpieczenie, aby hacker nie był w stanie ukraśc wszystkich najcenniejszych itemów w jednej chwili

ty nie chodzi o cel tylko o pomysl, rownie dobrze moze ci to uniemozliwic wyslanie lootbaga. Ustawisz limit na 5 itemow - uratujesz equip ale nie bedziesz mogl wyslac bp z uhami. Ustawisz na 20 - spokojnie moze ci caly ubrany sprzet poleciec.

3. Serwer sam to odróżnia (pz i te sprawy)

jesli ktos nie wpadl na pomysl zeby to zmienic, to walka pve nadal przetrzymuje locka, ktory jest niczym innym niz tylko blokada wylogowywania sie podczas walki, niezaleznie od okolicznosci.

Według mnie protokół sieciowy jest cholernie niezoptymalizowany.

po pierwsze, Tibia korzysta ze znormalizowanych protokolow sieciowych a nie z wlasnych wymyslonych n potrzeby gry. Gdyby bylo inaczej raczej ciezko byloby przeslac jakiekolwiek dane. Po drugie, na pierwszy rzut oka widac, ze mmorpg rzadzi sie "troche" innymi regulami niz gra fpp, jest potrzeba przesylania "troche" wiekszej ilosci informacji i "troche" w inny sposob.

Monsword
29-12-2007, 16:49
matko.. po co ten temat!? przecierz oni to robiom w kardzym uptade :] tylko balansacje niezbyt im wychodzi :D

Niup
29-12-2007, 17:26
Skoro porównujemy Tibie do innych gier, to do ch**a w jakiej grze są takie straty przy śmierci?! Gdyby traciło się 1% expa, 0 eq i bp itp. to i kicki byłyby nie straszne.

Gdybym miał zmienić Tibię, to to właśnie bym zmienił:
- Koniec z aolami i blessami, przy śmierci zawsze tracimy 1% expa oraz nigdy nie tracimy ani bp ani eq,
- Koniec z fightem - gdy rozłączy nam się net lub zamknie klient nasza postać automatycznie znika (JAK W WIĘKSZOŚCI MMORPG).
- Koniec z runami w sklepach
- koniec z hotkeyami
- Przy każdym logowaniu na serwerach zapisuje się IP i hardware fingerprint klienta. Skończyłoby się MCkowanie oraz można by było wytropić hakiera za pomocą zapisanego IP/fingerprinta.

Tawer Redeye
29-12-2007, 17:39
1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;
Opisz
a) ważne
Jak?
d) dodatkowe
- odebranie magicznym najmocniejszych summonów które dają im znaczną przewagę w low lv pvp; Raczej większy lvl na nie
- ice rapier łamie się po 15 hitach lub całkowite usunięcie ice rapierów, bo teraz to jest super crap;Dobre
- usprawnienie skillowania wszystkich profesji (pal: bardzo tanie kamienie do kupienia w sklepie, knight bronie z atakiem 1, magiczni mają już usprawnione na maxa);Czemu nie?
- użytecznośc souli dla knightaDokłądniej?
- poprawienia zaczarowanych kamieni (możliwośc zaczarowania każdej broni ręcznej oraz zwiększenie opłacalności)Może być
- assasin stary są za mocne w stosunku do kosztówZgadza się
Głupi pomysł, nie lepiej zostawić ten czar i dodać knightowi jeszcze szybszy i krótszy, a palkowi b długie utani hur?
- możliwośc ustawienia w opcjach logowania tylko z jednego ip; Dobre
- zabezpieczenie przed rookowaniem; Opisz
- zabezpieczenie przed wysłaniem wielu itemów w krótkim czasie; To zablokujesz lootbagi? Niby jak system ma rozróżniać depo i lootbag?
- *dodatkowo płatne dla lubiących extremalne bezpieczeństwo - drugie hasło logowania automatycznie generowane i wysyłane smsem; OK

- nie możliwośc wrzucania wielu itemów na depozyt przy którym stoji inna postac; Ilu?
- dodatkowe potwierdzenie przed zakończeniem trade i podane nazwy itemów (zabezpieczenie np. przed platinum trick); Dobre
Za dużo roboty
A 1-8lvle albo osoby wracające z huntów/z niskim lvl

a) likwidacja błędów (bug-ów) - takich jak tp itd. (clipsoft o tym wie i nic z tym nie robi);TP jest po to aby nie pojawiac się na innym chociaż mogliby to usprawnić

Gay Guard(Game guard) strasznie spowalnia ładowanie gry
c) poprawa połączenia - obecnie przy pingu 200ms gra w tibie jest mocno ograniczona (tibia jako prosta gra powinna umożliwiać grę przy znacznie wyższym pingu) Może być

Najpierw powinno być ich więcej typu Postman
JAk takie coś wprowadzą to tylko dla pacca.
Dźwięki odpadają Cipsoft to spieprzy
[/QUOTE]
Ogólnie zbyt dużo ogólników chociaż perełki są.

Cygan Slejter
29-12-2007, 17:53
Po co tyle zmian
wystarczy powrot do tibi 7.4 z obecnymi questami, expowiskami i outfitami ;)

Iskum Aerdy
29-12-2007, 18:11

Tyś chyba zgłupiał...

[1] Fire elementala nie mogą tworzyć małe lvle typu 10-20 lvl...
[2] Jeśli ci sie nie podoba ice rapier to nikt Ci nie karze go kupywać...
a z tym już przesadziłeś [3] Co z tego że magiowi lepiej bić mlvl niż sworda czy dystans ale pokarze przykład robiłem palladyna jak i sorca... Palladynem wale 198 w cyclop drona z royal speara (15 gp = 1 royal spear = kilka / kilka naście uderzeń gdyby podliczyć hity wyjdzie ponad +1800) a teraz sorcem na tym samym lvlu i taki sam czas bilem mlvl kupiłem 1 sdwydałem 325gp średnio hit wychodził 350 czyli na sd: 1050 hit. jedyne co w tym dobrego to to że sorc ma mniejszy czas uderzenia przy podliczeniu sumy.

Podsumowanie:
Palladyn
Waste: 15gp
Suma atk: około 1800

Sorcerer
Waste: 325gp
Suma atk: około 1050

Przy tych samych skillach i lvlu...

Palladyn: 29 lvl skille 58/31
Sorcerer: 55 lvl Mlvl 49

Widzisz różnice?
Palladynem nie skillowałem jak widać...

No i co Ci to ta? Zaloguje się na twoje passy na tibia.com i zmieni ip...

dawid2
29-12-2007, 18:15
a ja mam pomysł na balansacje mianowicie osunąć wszystkie profesje i zrobić 1 co dobrze bije w zwarciu i na dystans ma pełno czarów i sama siebie prawie za free leczy to sie nazywa balansacja :D

krzysheak
29-12-2007, 19:19
Po co tyle zmian
wystarczy powrot do tibi 7.4 z obecnymi questami, expowiskami i outfitami ;)

DOKLADNIE!!!!!
Na 7.5 i wstecz bylo swietnie, procz lagow i slabej grafiki (to przez dosc slabo rozwiniety internet w polsce czyt. dominacja neostrady) ale gameplay byl 100x lepszy niz teraz i nie dodawano takiego szitu jak basen gdzie na moim servie (xerena) nikt nie plywa...

Maks14
29-12-2007, 19:23
Najbardziej podoba mi sie punkt o uzytecznosci souli dla knighta.
Powinni cos z tym zrobic, dac mu chociaz czar tworzenia jedzenia albo czego kolwiek co by je zabieralo, albo zlikwidowac calkiem i tyle.

PaPut
29-12-2007, 20:34
DOKLADNIE!!!!!
Na 7.5 i wstecz bylo swietnie, procz lagow i slabej grafiki (to przez dosc slabo rozwiniety internet w polsce czyt. dominacja neostrady)
Co ma internet w Polsce do grafiki w Niemieckiej grze? ale gameplay byl 100x lepszy niz teraz i nie dodawano takiego szitu jak basen gdzie na moim servie (xerena) nikt nie plywa...
Akurat przez możliwość pływania się popsuła grywalność, skoro nikt nie pływa to tak jakby tego nie było więc co komu to przeszkadza?

Salarigoth
29-12-2007, 21:02
-3d to podstawa , ludzie jest 21 wiek
- sprawa botow nigdy nie zostanie rozwiazana, Bog stworzyl boty :cup: dziekujmy Bogu:cup:

Jest 10 gier mmorpg z grafika 3d tibia by padla jakby 3d bylo.

Vil
29-12-2007, 21:25
baseny sa po to zeby zawistne polaczki mogly do nich sikac.

Podsumowanie:
Palladyn
Waste: 15gp
Suma atk: około 1800

Sorcerer
Waste: 325gp
Suma atk: około 1050

po chu bic z sd kiedy mozna z visa ?

Anarhog
29-12-2007, 21:37
A moim zdaniem autor tematu jest dziki wrogiem postaci magicznych... wyrownanie mocy w pvp.. usuniecie gran hura <lol>, a co voce magiczne maja usprawnione na maxa ? niby trening magic levla.. ?/ jedyne co w poscie autora ma sens brzmi :- zrównana opłacalnośc każdej profesji podczas expu.. bo sorc/druid.. 3/4 huntow = waaste. I tyle ;]

mezowski86
29-12-2007, 22:26
No i co Ci to ta? Zaloguje się na twoje passy na tibia.com i zmieni ip...

Ale ty mało inteligentny jestes:D Właśnie chodzi o to, że nawet na tibia.com się nie zaloguje znając passy, a mając inne ip:)

Ktoś zapyta, a co jak komuś admin zmieni adres ip? Wtedy pozostaje załóżmy rec key, który będzie resetował ta opcje.

krzysheak
29-12-2007, 23:50
Akurat przez możliwość pływania się popsuła grywalność, skoro nikt nie pływa to tak jakby tego nie było więc co komu to przeszkadza?
No to moze odwrocimy pytanie: Po ch*j robic cos z czego i tak nikt nie korzysta?

Co ma internet w Polsce do grafiki w Niemieckiej grze?
Źle napisalem, ale ogolnie mialem na mysli to ze w ciagu 2-3 lat poprawily sie polaczenia tzn sa szybsze i w wiekszosci przypadkow stabilniejsze...

Vil
30-12-2007, 00:06
Ktoś zapyta, a co jak komuś admin zmieni adres ip? Wtedy pozostaje załóżmy rec key, który będzie resetował ta opcje.

a na wypadek gdyby ktos zapomnial reca, do kazdego konta bedzie dolaczane czarne pudeleczko z czerwonym guziczkiem do resetowania tego bez uzycia reca.

jesli juz cos proponujesz to przemysl to od poczatku do konca zamiast dopisywac po kolei co ci przyjdzie do glowy.

Nieugiety
30-12-2007, 00:15
Skoro porównujemy Tibie do innych gier, to do ch**a w jakiej grze są takie straty przy śmierci?! Gdyby traciło się 1% expa, 0 eq i bp itp. to i kicki byłyby nie straszne.

- Koniec z aolami i blessami, przy śmierci zawsze tracimy 1% expa oraz nigdy nie tracimy ani bp ani eq,
- Koniec z fightem - gdy rozłączy nam się net lub zamknie klient nasza postać automatycznie znika (JAK W WIĘKSZOŚCI MMORPG).

Grałem w mu i w mu nie traci się nic eq (raz na miliard zgonow) i 1% expa i to jest do bani. Bo pekowanie jest jedną z niewielu wartości tej gry. Bo tak naprawde to liczy sie expienie i pekowanie. Nic więcej....

- Gdybysmy nie tracili przy zgonie ani bp ani eq to nie byłoby dreszczyku emocji czy ten dsm wypadnie czy nie... Zastanów się... Co by było jakbys padł w dniu 10 razy i spadło tylko 10% do lvla? Tibia by się cholernie szybko znudziła, tak jak mu.... Kazdy narzeka, na to, ze dużo sie traci, ale oto własnie chodzi, im więcej stracisz (są granice...) tym bardziej chce ci sie grac i chcesz to odrobic. Oczywiscie nie mowie tu o hacku i straceniu całego dorobku ale o zgonie i bp/eq.

- Gdy rozłączamy neta to nas wylogowywuje, tak? A wiesz, ze wyłączenie kabla od internetu jest równoznaczne z nacisnięciem "x" i zamknięciem tibii przy działającym internecie? To by sie nie sprawdziło. Gdyby tak było to kazdy atakowany przez innego gracza naciskałby poprostu "krzyzyk" i by go wylogowywalo.

Dirk Pitt
30-12-2007, 00:32
Czegoś tu nie rozumie, wytłumacz mi proszę na czym polega fenomen przeludnionych światów non pvp ? przecież tam nie można pekować tylko exp i exp.

Powinno się tracić 2% ale od lvla a nie od ogółu expa.

pogromca buleczek
30-12-2007, 01:09
hmm

a) ważne

d) dodatkowe
-

-Summony powinny zostac
-Ice rapier jest dobrze...
-Przydaly by sie takie bronie do traina 2,3,4 atk
-Niby do czego soule dla knighta?
-Kamienie mozna by troche poprawic, ja osobiscie nie widze roznicy w lacznych hitach z kamieniem i bez(np z ice na dragach)
-Ass star mogly by byc troszke droższe
-Gran hur dla magow powinien zostac, sorc majac malo hp musi miec mozliwosc ucieczki knightowi

A i precz z dzwiekiem i 3d z tibii, a boty raczej juz w tibii maja stale miejsce

Exodus
30-12-2007, 04:45
Czegoś tu nie rozumie, wytłumacz mi proszę na czym polega fenomen przeludnionych światów non pvp ? przecież tam nie można pekować tylko exp i exp.

Powinno się tracić 2% ale od lvla a nie od ogółu expa.

Non PvP to :
10% ludzie, którzy lubią wspolne hunty, spokojną grę i szukaja klimatu rpg
90% nooby ktore widza w non pvp latwa gre, bezstresowe botowanie, mozliwosc oszukiwania innych nie ponoszac konsekwencji.

Niup
30-12-2007, 10:00
Nieugiety, w grze zwanej Ragnarok tak właśnie wyglądają deady. Ludzie nic nie tracą dzięki temu PKuja na całego bo nie boją się o swój majątek i postać. Tam jak padniesz to "cholera! znowu musze iść 10 min na expowisko" a nie jak w Tibi "cholera! znowu musze iść po aol, bless, odrobić skille, mlvl a za x dni odrobić lvl"... Gdyby tak właśnie wyglądała Tibia, zgon = strata 1% lvla i powrót do temple, to MOŻE nawet skończyłbym botowanie (używałbym go tylko do powrotu z temple na expowisko) ;o

Bols
30-12-2007, 10:15
to moze niech kazda profesja bedzie taka sama?; o

Khorinisanczyk
30-12-2007, 10:21
Ja chciałbym, aby zwiększono liczbe questów dla średniopoziomowych postaci bez PACCa. W tym uptade pojawiło się kilka, ale to stanowczo za mało. Podobnie z czrami więcej czarów bez PACCa by dali xDB)

Nieugiety
30-12-2007, 11:00
Ja chciałbym, aby zwiększono liczbe questów dla średniopoziomowych postaci bez PACCa. W tym uptade pojawiło się kilka, ale to stanowczo za mało. Podobnie z czrami więcej czarów bez PACCa by dali xDB)

A co to za questy? :P 2 poziomy w głąb ziemi trzeba zejść, wybić potwory i otworzyć skrzynke. Bo taka jest większość questów.

Już Ci tłumaczę. Światy pvp są przeznaczone dla osób:
- złodziei którzy nie chcą być prześladowani
- boterów którzy liczą na spokojne botowanie (i to zazwyczaj wychodzi, szczegolnie jesli chodzi o robienie runów) (a bynajmniej kiedyś wychodziło)
- ludzi ze słabym pvp
- dla ludzi normalnych, którym poprostu nie odpowiada system pvp w tibii (nie dziwie sie, teraz liczy sie szybkość dwóch palców, kiedys obydwu rąk i oczu).

A i precz z dzwiekiem i 3d z tibii, a boty raczej juz w tibii maja stale miejsce

Zgadzam się z tymi dwiema rzeczami.
1. Jest pełno gier mmorpg z dźwiękami i grafiką 3d i tibia NAPEWNO nie wybiłaby się ponad nie. Jedyne co ją utrzymuje to ta prostota.
2. Boty były, są i będą już do końca.

Vil
30-12-2007, 12:48
smutne jest to, ze boterzy sa juz postrzegani jako pewna klasa graczy a nie margines ktory nalezy wytepic.

Dirk Pitt
30-12-2007, 14:26
Prawda jest taka ,że tibia istnieje w takiej postaci jaka widzimy dzięki opcji facc. Niestety wkiekszość gier tego typu WoW, Linage2 nie daje takiej opcji gry. Czekamy na 3d.

Exodus
30-12-2007, 15:23
smutne jest to, ze boterzy sa juz postrzegani jako pewna klasa graczy a nie margines ktory nalezy wytepic.

boterzy to szlachta xD

Niup
30-12-2007, 15:23
To idź grać w tego WoWa, Lineage itp jak ci taka grafika nie pasuje. Ta grafika opisuje idealnie klimat Tibii - boterzy expią chary a 12 letnie dzieci kupują te chary od botterów. Boter dostaję kasę, kupuje kolejny pacc na kolejnego bot chara a resztę kasy zabiera. Przyznam, że sam tak robię XDD

mezowski86
30-12-2007, 16:21
Prawda jest taka ,że tibia istnieje w takiej postaci jaka widzimy dzięki opcji facc. Niestety wkiekszość gier tego typu WoW, Linage2 nie daje takiej opcji gry. Czekamy na 3d.

Dokładnie, gdyby nie było facc to tibia by powoli umierała.

Dirk Pitt
30-12-2007, 20:02
To idź grać w tego WoWa, Lineage itp jak ci taka grafika nie pasuje.

To nie takie proste bo nie ma opcji facc.

Dirk Pitt
30-12-2007, 20:12
Non PvP to :
10% ludzie, którzy lubią wspolne hunty, spokojną grę i szukaja klimatu rpg
90% nooby ktore widza w non pvp latwa gre, bezstresowe botowanie, mozliwosc oszukiwania innych nie ponoszac konsekwencji.

Oglądając dziś tibia.pl/forum zdjecia zobaczyłem pewna zależność,
proszę zobaczyć atrakcyjnosć zdjęć ze swiatów non pvp i porównać je z tematami (zdjęciami z światów pvp).

Ciekawa sprawa, w koncu tam graja prawie sami złodzieje boterzy.

ps. porównajcie ile jest serwerów pvp a ile non pvp.

Zyggy
30-12-2007, 21:24
ja hce, rzeby grajonc w tibie trzeba bylo placic za internet

Wtf ? Rozumiem, że na razie podłączasz kombajn do kompa i tak Ci działa internet bez płacenia ?

@topic
Wymyśliłem, pewien zapewne kontrowersyjny system spadania doświadczenia, a mianowicie. Gdy nasz pasek doświadczenia wskazuje ponad 50% włącznie, to po śmierci spada on do 0%. Natomiast gdy pasek wskazuje poniżej 50%, pasek spada na poziom 50%, tyle, że na lvl'u o 1 niższym.

Takie dziwne, ale zobaczę co o tym sądzicie.

P.s. Dotychczasowy system spadania expa mi nie przeszkadza, żebyście nie myśleli, że kolejne dziecko, które szuka ułatwienia gry ;)

Zummer
30-12-2007, 21:27
to MOŻE nawet skończyłbym botowanie (używałbym go tylko do powrotu z temple na expowisko) ;o

No właśnie raczej nie. Ludzie by botowali bo co im zależy ? Zabije ich ktoś to stracą ten 1% expa i pójdą dalej botować.
Ale co do zmniejszenia start po deadach to jestem całkowicie za. Skillujesz długo, nie raz nawet po paręnaście godzin, a pada się często w parę sekund, minut. Expienie to się nawet jeszcze odrobi szybko, ale skille i mlvl to ejst lekka przesada.

Niup
30-12-2007, 22:55
Gdyby ban za bota był odrazu deletem (tzw. perm banem) to byłoby zapewne mniej botterów ;)

Piotrek Marycha
31-12-2007, 13:52
A co to za questy? :P 2 poziomy w głąb ziemi trzeba zejść, wybić potwory i otworzyć skrzynke. Bo taka jest większość questów.
prosta gra - proste questy... ciezko temu zaradzic

(nie dziwie sie, teraz liczy sie szybkość dwóch palców, kiedys obydwu rąk i oczu).
ja zeby sciagnac bota nie potrzebuje dwóch rąk...

Oglądając dziś tibia.pl/forum zdjecia zobaczyłem pewna zależność,
proszę zobaczyć atrakcyjnosć zdjęć ze swiatów non pvp i porównać je z tematami (zdjęciami z światów pvp).

Ciekawa sprawa, w koncu tam graja prawie sami złodzieje boterzy.

moze na PVp ludzie zajmuja sie ciekawszymi rzeczami niz pozowanie do zdjęć? :D

A tak serio - to te zdjecia pewnie pochodzą od tych 10%...

Dirk Pitt
31-12-2007, 16:41
Ciekawsze ? Pokazywanie ssow z huntow na pvp = problemy, każdy kto tego probowal dobrze wie.

Nacpany_Wlodek
31-12-2007, 18:23
Lekiem na boterów powinny być natychmiastowe usunięcie konta (chodź może z tygodniem na udowodnienie niewinności) i oczywiście większa aktywność gm-ów.

Co do Tibi 3d: bez sensu, w mojej opini ta toporna grafika 2d sprawia, że Tibia zachowuje klimat, który odróżnia ją od innych gier. Nie wierzę, by przy zmianie z 2d na 3d Tibia miała jakąś dobrą grafikę, co kompletnie by tą grę uwaliło na glebę (już nawet Silkroad byłby lepszy).

Co do handlowania: przemknęła mi myśl o czymś w rodzaju domu handlowego (aukcyjnego?). Gracze by zostawiali swoje oferty, można by też organizować aukcje ( myślę że przy sprzedaży jakich rzadkich rzeczy to mogło by się sprawdzić). Wymagało by to jednak zrobienia przez cipsoft rozwiniętego okienka.

Don^Mokate
31-12-2007, 18:33
widac ze grasz knightem
nie lamentujcie juz
zadny z twoich pomyslow nie jest do wprowadzenia bez modyfikacji calej tibii

Nortonus
31-12-2007, 18:50
- utaNi gran hur zlikwidowane albo dla wszystkich profesji (czar ten daje przewagę postacią magicznym w pvp
1. Niby dlaczego? Nie możesz sobie poradzić?
2. Może wprowadzić exori za SP? ;>
3. Lajf is brutal and ful of zasadzkas and somtajms kopas w dupas weri mocno
4. Mam wrażenie, że jesteś knightem, który płacze dlatego że nauka ZAAWANSOWANYCH czarów(bo knightci są ubodzy magicznie, i umieją tylko podstawowe czary+te które sami wymyślili[Berserk]) jest udostępniona tylko profesjom "bogatym" magicznie

a) przed hackiem
b) przed złodziejami
- nie możliwośc wrzucania wielu itemów na depozyt przy którym stoji inna postac;
a) Rookowanie - jak to sobie wyobrażasz? Komunikat "przykro nam ale dziś już nie możesz zginąć, ponieważ możemy pomyśleć, że się rookujesz" czyli byłbyś nieśmiertelny, bo rookować można się na wiele sposobów
Wysyłanie - Potrzebuje przesłać swoje rzeczy z jednego miasta do drugiego/z jednej postaci do drugiej/kolega prosi mnie o przesłanie kilku itemków i co wyskoczy mi komunikat: "Nie możesz wysyłać tak dużej ilości przedmiotów w tym samym czasie, resztę wyślij za X godzin"? Bullshit
SMS z hasłem - działałoby to niestety tylko na terenie Niemiec i może USA.
b) Wyrzucanie itemków - a jak daje itemki koledze po hacku? Mam czekać aż je weźmie a co jeśli ludzie zaczną rzucać itemki na to? Liczą się sekundy, a nie zawsze używamy opcji Trade
Banowanie - to się podciąga pod Destructive Behaviour chyba
c)Takie coś już istnieje, ale nie pamiętam na jakich zasadach.
4. Innowacje:

a) TP to chyba nie błąd, a słabość gry i używanie tego podciąga się pod Game Weakness abusing a nie Bug abusing
b) Botów i MC nie wytępisz nawet te twoje profesjonalne gierki mają jakieś cheaty, a light hack'a masz już wbudowanego w klienta Tibii nieprawdaż?
e)Kiedyś była od tego MyTibia.com może ty uruchomisz taki site?
f) Grafika jest stale poprawiana jakbyś tego nie zauważył, a wprowadzenie dźwięku by się równało ze wzrostem wymagań(więcej pamięci do ładowania dźwięku)+większymi lagami(server musi zawiadomić twój komputer żeby uruchomił taki a taki dźwięk, więc ilość wysyłanych pakietów się zwiększa i gdyby używało to większość tibijczyków to byłyby nieziemskie lagi.

exeros
31-12-2007, 19:03

Ja np. gram na NON-PVP dla PvP-dziwne nie?
Ale zabicie kogoś na n-pvp jest bardziej wymagające, i ma więcej z starego pvp niz teraz z hotkeyPvP.
Pvp skończyło się w czasach hotkeyów i teraz to nie ma sensu.

Pzdro!

Kellerman
02-01-2008, 02:39
Witam,
to co Cipsoft może dodać w nowym update jest ograniczoną ilość deadów w 1 dniu(np.5) przez co po padnięciu naszą postacią 5 razy nie można się na nią zalogować aż do save. To by uchroniło nasze postacie podczas hacku przed większa utratą doświadczenia.

HMm czasami ma się pecha ,i co potem chcesz poleciec po swój bp ale nie możesz się wlogowaĆ moim zdaniem mogliby tak zrobiĆ że podczas jednego dnia ,może się zalogowaĆ tylko gracz o ip który zalogował się pierwszy i wtedy gracze logowali by się wcześnie rano choćby na sekunde i po problemie nikt ich nie zrooczy xd

foxa1990
02-01-2008, 13:48
Bardzo dobra balansacja z tymi runami, przynajmniej nie bedzie zadnych mage bomb... w knightow i palkow. Cipsoft bardzo dobrze zrobił. Teraz przynajmniej postacie 20 vs 20, 40 vs 40 itp w walce pvp mają rowne szanse.

http://www.godsoftime.com/?p=1068612 < wejdzie jak mozeecie:> bede wdzieczny ;D i zalogujcie sie i potem olac mozecie :)

Mefisto of Deth
03-01-2008, 15:54
1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;

a) ważne

d) dodatkowe
-

3. Zabezpieczenia:

a) przed hackiem

b) przed złodziejami

4. Innowacje:

pzd all
love comes again;p

Znając życie jesteś Knightem masz coś do Sorców ja gram Sorcem i powoiem ci że mam problem ubić takiego 40 knighta swoim 60 msem T dlaczego mieliby wycofać Sorcom Summon creature zauważ żę Knightem się lepiej expi i taniej to niech chociarz Sorc bęzie lepszy w PvP nieprawdaż. Moje zdanie palek maszyna do expienia Sorc do zabijania. Ciesz się że zrobili sd use od 45 lvla. Jeszcze mu mało. Apropo Assasin Starów to się z Tobą zgadzam 100gp za Assasin Star nie za tanio?

Exodus
03-01-2008, 16:11
Znając życie jesteś Knightem masz coś do Sorców ja gram Sorcem i powoiem ci że mam problem ubić takiego 40 knighta swoim 60 msem T dlaczego mieliby wycofać Sorcom Summon creature zauważ żę Knightem się lepiej expi i taniej to niech chociarz Sorc bęzie lepszy w PvP nieprawdaż. Moje zdanie palek maszyna do expienia Sorc do zabijania. Ciesz się że zrobili sd use od 45 lvla. Jeszcze mu mało. Apropo Assasin Starów to się z Tobą zgadzam 100gp za Assasin Star nie za tanio?

Teraz Sorc expi szybciej i taniej niz knight, nie mowie o 50 lvlach tylko o troche wyzszych.

Liper
03-01-2008, 16:56
LOL
<10znaków>

Kaer
03-01-2008, 17:08
to gdzie ty grasz?
kazdy ss pallka z ~100 lvlem widze w lapie 100 ass starów albo zapas w miejscu na strzaly czy bp ;o?
nie mów mi ze tylko nooby i nie liczne osoby z tego korzystaja bo korzysta prawie kazdy

Iros
03-01-2008, 17:13
Większość pomysłów jest bliska zrobienia z Tibii totalnego ots - bez sensu ; o rofl

Aevolana
03-01-2008, 17:37
1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;

a) ważne

d) dodatkowe
-

3. Zabezpieczenia:

a) przed hackiem

b) przed złodziejami

4. Innowacje:

pzd all
love comes again;p

zgaduje... jestes knightem albo pallem? hehehe... moze bys zagral ktoras postacia magiczna a nie mowienie ze wszystko jest juz u nich na maxa... pozatym ty myslisz? jak mozna zrobic ze, jak cie net rozlaczy to cie wylogowuje?to jest odbierane jako normalne wylaczenie tibii przez krzyzyk...

Lumineros
03-01-2008, 17:47
Moje propozycje tibia 7.5

mezowski86
11-01-2008, 18:04
Jeszcze raz ponawiam propozycję zabezpieczenia przed rookowaniem. Powinno być opcja, że 2-3 deady jednego dnia blokują konto na 24h. Patrzcie co się dzieję jak osoba ma załóżmy 200lv i hacka? Przecież hacker za godzine go zjedzie do rooka. Eq jakoś można odrobić, lv już nie.

ps. wczoraj hackneli mojego kolege: icy'hunter - zobaczcie na jego profil to się przekonacie.

Exodus
11-01-2008, 18:24
Wiele nowych graczy, nie rzadko pada po 5-6 razy dziennie zwiedzając Tibie. Czemu mamy im odbierać radość gry ? xD

mezowski86
11-01-2008, 19:01
Można to dostosować ilość dedów od lvla.

Z.Y.G.A
11-01-2008, 20:14
Podobają mi sie twoje pomysły oczywiscie można by było troche je ztuningowac co do rokowania to powino byc to jakos tak zrobione że można stracic ileś tam % całosci expa i wtedy nam blokuje postac.
Z tym Ip też jest dobry pomysł np można zrobic żeby zmienic ip trzeba wpisac r keya. Z tym wylogowaniem naszej postaci po 10s to chyba raczej mało realne ale mogło by byc np moje wszystkie dedy spowodowane są przez neta bo sux i tyle i wiele osób jest w podobnej sytułacji. Co do tych złodzieji i banowanie ich to raczej mało realny pomysł ponieważ na światach no-pvp 90% graczy cos komus kiedys ukradli, wiec nawet jak by zostało to udowodnione to GM\CM nic by nierobił tylko banował za złodziejstwo, oczywiscie chciał bym żeby tak było ale to nierealne :/

Powino także byc wiecej Gmów bo na takich światacj jak pythera GM praktycznie się nieloguje. Cipsoft pownien coś zrobić z botterami bo to juz jest plaga szczególnie na no-pvp bo na pvp to gracze tępią takich. W update niepowini tylko balansowac profesje ale także wziąsc się za botterów i hackerów.
Szkoda że nikt z cipsoftu nieczyta takich forum i nieszukają nowych pomysłów u graczy.
To by było na tyle z mojej strony :p

PoZdRo

Vil
11-01-2008, 20:38
nie wiem jak chcecie rozwiazac sprawe ACL na ip skoro pol polski jedzie na zmiennym.

xoz
11-01-2008, 21:18
zamiast ip moglby byc fingerprint tworzony i wysylany przez klienta. dalo by sie go zmienic za pomoca rk, powiedzmy 2 sloty na fingera. i nie potrzeba kombinacji z ip

Zyggy
11-01-2008, 23:04
nie wiem jak chcecie rozwiazac sprawe ACL na ip skoro pol polski jedzie na zmiennym.

Owszem jedzie na zmiennym, ale tylko ostatnia liczba, a raz na jakiś czas przedostatnia sie zmienia. Wiec wpisałoby sie cos takie np.
82.128.*.* i widać dokładnie ze ostatnie liczby maja się dostosować. Oczywiście ktoś o takim samym łączu może Cię wtedy haknąc, ale na pewno zmniejszą się tego szanse.

P.s. Mogę się mylić i to może nie być takie łatwe, ale wiem, że w wielu grach jest taki system.

mezowski86
12-01-2008, 01:26
Z tymi GMami to jakieś jaja. Na arcanii nie widziałem GMa jeszcze, a wysłałem już ze 100 reportów... Odnoszę wrażenie, że ich praca jest gówno warta.

Niedozwolony
12-01-2008, 10:02
-zabezpieczenie przed rookowaniem?blee!!
brak mozliwości kładzenia na skrzynke wielu rzeczy też złe;/
-powymyślałeś ze nie wiem co;/ ogulnie to podaj jakies propozycje np. dajcie bron knightom 50000 atk a nie balansacja knighta;/

troszku ci nie wyszło;)

Bekaojad13
12-01-2008, 10:16
Odnoszę wrażenie, że ich praca jest gówno warta.A ja uwazam ze nie bo jakim cudem dostalem 2 bana? 2 razy mi GMy wpisaly bana! Jakby ich nie bylo to bym nie mial banow
A tak poza tym ja mam taka propozycje na nowe Update:
POTWORY:
-mogłby powstac nowy rodzaj dwarfa... Dwarf Champion z ktorego by bylo hmmm.... moze z 290 expai dobry loot.
-Minoski tez jakies nowe. Green Minotaur ktory bedzie mial raz wiecej expa niz mino mag
-Wiecej Expowisk np blisko kazzo jakies cyclopy itd., lub np jakies ghule. Na ghost landzie jest dziura otoczona kamieniami. Tam mogly by byc na kazdy nowy poziom schody bo tam najczesciej sie ginie.
QUESTY
Nowy Quest od 25 lvl facc. Trzeba by bylo podejsc do npc Rowena w carlin:
Gracz:Hi
Rowenna: Tez niech siejakos przywita...
Gracz: Mission
Rowenna: (po angielsku) Przychodzisz do mnie z misja Noble Armor?
Gracz: Yes
Rowenna: (po angielsku) Wiec idz do NPC Imalas on powie ci dalej co masz zrobic

Cos w tym stylu. Tylko ze loot raczej powinien byc jakies EQ moim zdaniem np: Noble Armor>Plate Legi>Horseman helmet> i Dragon Shield. Tylko trzeba by bylo jakies misje wykonywac np. Przyniesc jakies 10 mino leather... cos takiego
Jezeli by sie to Cipsoftowi spodobalo to kto wie...
NOWE OUTFITY
-Citizen z mieczem alb łukiem. miecz>>1 Sword 25 Mizo leather i moze jakies dagger? A luk to bow Arrow 10 mino leather i do tego hmmm... wymysli sie xD
-Outfit jakiegos Bogacza: 50k wygrany los z loterii>i Bohy
-Outfit Żołnierza>>>1 Crossbow>>2 Swor>>1 Bow>>>1 Dagger>> 100 mino leather

CITIZEN Z MIECZEM I LUKIEM TO NA FACC MOZE...

Plz o dobra ocene w skali od 1 do 10 POzdr BeKAojAd13

mezowski86
12-01-2008, 12:58
Na Harmonii to Gmowie wpadają bo to non-pvp, ale na arcanii może raz na miesiąc się GM pokaże. Żal.pl

Nari
14-01-2008, 15:27

Zwoc uwage napisales ze uzycie summonow przeciw low levelom ale zeby uzyc summonu to niejest takie proste trzeba miec udpowiedni level many wiecej i przyjdzie jakis 50 pall ek z potionami i runami no i witamy w temple....

Po co knightowi uzycie souli.. rycerz jest postacia slaba w magi lecz sprawna fizycznie ( nierobmy z wujka cioci ze tak powiem).

Utani gran hur powinna jednak zostac... postac magiczna powinna miec jakas sznase ucieczki przed wysokopoziomowym knightem lub pallem...

Skoro rycerz to słaba postać to czemu w top erig 10 jest 8 rycerzy mag i druid?

Raczej sytuację 90% polaczków z neozdradą i zmiennym IP.

@top: prawie same pierdoły.

A ja mam neostrade czyli to znaczy że jestem gorszy od tych co mają z np. Netii? Mam neo bo mi się opłaca ją mieć a jak Ci twoi "polaczkowie" według Ciebie nie umieją sobie poradzić z taką banalną jak zmienienie ip w kliencie to jesteś głupi.

Hard_Master
18-01-2008, 11:49
A oto moje propozycje:
Paladin:
-usunięcie, zmniejszenie hitów lub bardzo duże zwiększenie ceny AS
Czy to sprawiedliwe że sorc/druid kupi SD za 385 gp (?) i walnie z niego 3 razy hit okolo 300-350, a taki pall kupi sobie AS i walnie nim 5 razy po ceni 100 gp identyczne hity?
Druid/Sorcerer:
Jak wiadomo te 2 profesje mają wszędzie największe waste... np Dragi gdzie knightowi/pallowi zwroci sie z samej kasy.....
Wg mnie należało by zmniejszyć ilość branej many z exori frigo/flam/vis/tera z 20 do 5
Było by bardziej sprawiedliwie...
Bo czy fair jest, że pall na np necro zuzywa bp mf/h , a sorc 5bp/h ?
Rozwiązało by to problem...

Wiem, że cipsoft tego nie zrobi no ale chcialem sie podzielic moimi pomyslami ^^

Vil
18-01-2008, 13:05
Druid/Sorcerer:
Jak wiadomo te 2 profesje mają wszędzie największe waste...

wg wielu komentarzy na forum jest dokladnie na odwrot.

Wg mnie należało by zmniejszyć ilość branej many z exori frigo/flam/vis/tera z 20 do 5

o konsekwencjach raczej nie pomyslales tylko od razu przyleciales z takim "pomyslem" na forum.

Bo czy fair jest, że pall na np necro zuzywa bp mf/h , a sorc 5bp/h ?

sprawiedliwie, bo zdaje sie amunicja palka nie wymaga many to trudno spodziewac sie zeby zuzywal jej wiecej.

Lasooch
18-01-2008, 14:38
A ja mam neostrade czyli to znaczy że jestem gorszy od tych co mają z np. Netii? Mam neo bo mi się opłaca ją mieć a jak Ci twoi "polaczkowie" według Ciebie nie umieją sobie poradzić z taką banalną jak zmienienie ip w kliencie to jesteś głupi.

Raz, nie powiedziałem, że jesteś gorszy. Miałem na myśli to, że ZDECYDOWANA większość polaczków (nie: Polaków) ma Neostradę.

Dwa, nie wiem, co masz na myśli, poprzez 'zmienienie IP w kliencie'. Ja w każdym razie miałem na myśli to, że jeśli TYLKO z jednego IP możnaby się logować na dane konto, to na Neo możnaby pograć bardzo rzadko, jeśli akurat trafiłoby Ci się to samo IP. Jeśli masz na myśli zmianę 'ustawionego' IP, nie ma to sensu, gdyż wtedy to 'zabezpieczenie' jest całkowicie zbędne, jako, że 'hacker' i tak mógłby sobie to IP zmienić na swoje.

@down: wybacz, nie popatrzyłem. Co nie zmienia faktu, że większość Polaków/polaczków ma Neo, więc w ich wypadku nie bardzo zmniejsza to ryzyko 'hacka', bo większość 'hackerów' w Tibii to 10-latki, co dostały od mamy na gwiazdkę Neo, a od taty kasę na Owntibię VIP.

Zyggy
18-01-2008, 15:38
@up

Napisałem już o tym wcześniej, chyba jest na to sposób (nie idealny, ale jest).

Owszem jedzie na zmiennym, ale tylko ostatnia liczba, a raz na jakiś czas przedostatnia sie zmienia. Wiec wpisałoby sie cos takie np.
82.128.*.* i widać dokładnie ze ostatnie liczby maja się dostosować. Oczywiście ktoś o takim samym łączu może Cię wtedy haknąc, ale na pewno zmniejszą się tego szanse.

P.s. Mogę się mylić i to może nie być takie łatwe, ale wiem, że w wielu grach jest taki system.

Vil
18-01-2008, 16:10
Od strony klienta rozwiazanie bardzo latwe do obejscia, od strony serwera - kosztowne i nie gwarantujace duzej skutecznosci.

Wogole nie wiem jaki jest sent dyskutowania o tym, skoro powszechnie wiadomo ze wg Cipsoftu wszystkie przypadki hackingu sa zawinione przez gracza ( i tak z reguly jest, nawet jesli raz na 1000 przypadkow znajdzie sie ktos na kogo wytoczono ciezkie dziala i zlamano w profesjonalny sposob ).

Zyggy
18-01-2008, 16:49
Szczerze mówiąc Vil dobrze to podsumował. Dlaczego Cipsoft ma się męczyć i robić zabezpieczenia przed hackingiem, skoro to w "głupocie" graczy tkwi problem. Ja osobiście nigdy nie zostałem shackowany (choć byłem temu bliski i dużo mnie to nauczyło).

WYSTARCZY POCZYTAĆ I POMYŚLEĆ !!!

Salarigoth
18-01-2008, 18:56
Ja gram w tibie 4 lata i raz mnie zhakowali strona "free pacc" a akurat zaczynalem z grami mmoprg to nie mialem pojecia ze to tak naprawde stronka na ktorej mozna stracic konto.

Hard_Master
18-01-2008, 19:34
Vil, Na czym pall ma większe waste od sorca/druida?

sprawiedliwie, bo zdaje sie amunicja palka nie wymaga many to trudno spodziewac sie zeby zuzywal jej wiecej.

Ale royal spear kosztuje 15gp i mozna nim strzelac kilkanascie razy, a kazdy strzal z exori X kosztuje okolo ~20gp (jesli sie przeliczy~)

mezowski86
18-01-2008, 22:01
Na niczym.

Exodus
18-01-2008, 22:35
Wez pod uwage predkosc expienia Sorca/Druida a Palka, o knighcie nie wspominajac. Mowie tu o wyzszych lvlach, gdzie nawet expiac z sd sie zwraca. Co do Palka fakt AS sa za silne ale w porownaniu do maga to i tak nic, wez pod uwage ze z AS mozna czasem nawet nie trafic.

Dagon_Guardian
19-01-2008, 00:31
Po nowym upie powinno sie pojawic wiecej gm bo np na guardii nie da sie grac 2.3 na scarabach to boty, podobnie na zolwiach i nawet w tombach ;s

Albo dodaj cos a tylu punk bustera do klienta ale nie wiem czy istnieje takie rozwiazanie

co to potworow to hmm...
-czestrze respy a wiecej expowisk

do broni/orzedmiotow
-zmniejszenie zasiegu spira zeby znow palki bily z kuszy
-nowy luk dla pala
-wprowadzenie rarowych itemow do obiegu na nowych servach, najelpiej niequestyowych ale z jakiegos bossa rzadkiego zeby kazdy mial szanse to zdobyc a nie bylo bardzo powszechne

do magii
-najlepszy by byl powrot uh bo hlvlowy kina nie ma za dobrze
-nowy item do eq, ktory przyspiesza regeneracje hp/many

Dirk Pitt
20-01-2008, 12:43
Opcja straty 10% lvli po zgonie była by ciekawa, wojny (open battle) były by dużo ciekawsze. Jedna dobra akcja decydowała by o wynikach wojen.

mezowski86
20-01-2008, 14:44
Po nowym upie powinno sie pojawic wiecej gm bo np na guardii nie da sie grac 2.3 na scarabach to boty, podobnie na zolwiach i nawet w tombach ;s

Albo dodaj cos a tylu punk bustera do klienta ale nie wiem czy istnieje takie rozwiazanie

co to potworow to hmm...
-czestrze respy a wiecej expowisk

do broni/orzedmiotow
-zmniejszenie zasiegu spira zeby znow palki bily z kuszy
-nowy luk dla pala
-wprowadzenie rarowych itemow do obiegu na nowych servach, najelpiej niequestyowych ale z jakiegos bossa rzadkiego zeby kazdy mial szanse to zdobyc a nie bylo bardzo powszechne

do magii
-najlepszy by byl powrot uh bo hlvlowy kina nie ma za dobrze
-nowy item do eq, ktory przyspiesza regeneracje hp/many

Potiony mogą zostać, tyle, że leczą więcej w zależności od wyższego lvla

Vasudanin
20-01-2008, 15:11
1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;
nowe questy sa nowe w tym update dodane
potwory tez
itemki tez
sa powiekszone i sa nowe dodane

a) ważne
-ta sorc ma miec exp x10 palek x5 a knight normalny?
-dobrze jest -.-
-tylko niech leczenie poprawia

d) dodatkowe
-
-eee odebrane ds'y do summonowania??
-ice rapier powinien sie lamac po 3 hitah tak jak stary
-kameinie w sklepie to mi sie podoba ^^
-po co knightowi soule do uzywania??
ale dobra niech fierce berserk uzywa z 2 soule a zwykly 1 i pasi xD
-dobrze jest bo chyba nie chcesz zeby byl Sov do zaczarowania energia?
-assasin stary sa dobre ^^
-utani gran hur dla knighta mi to nie pasi

3. Zabezpieczenia:

a) przed hackiem

-a jak ktos ma neostrade??
-ta 1 lvl'e ciekajace po mainie -.-
-aha znaczy nie moge se wyslac calego eq i wszystkich itemkow z depo do mojego kumpla??
-jest rec key xD

b) przed złodziejami

-aha nie moge sie chwalic eq?
-to jest glupie mam klikac 3x accept zanim se kupie p arma??
-co ma update do tibia rules??

glupie!! nie uzywam potionow i sie wylogowac nagle nie moge?? zal.pl xD

4. Innowacje:

a)nie bo wtedy do domkow bedzie mozna wchodzic -.-
b)sa gm'owie od banowania graczy botujacych
c)to zalezy od neta
d)jedyna sensowna propozycja tutaj
e)ta samo ma wysylac wiadomosci na trade??
f)nie widze w tibii muzyki za bardzo a tibia jest gra 2d wiec jakiej chcesz grafy rodem z Ghotica??

moje odpowiedzi sa pogrubione

_Samuraj_
20-01-2008, 19:05
a) przed hackiem

A jak ktos ma zmienne IP?xD

#Top
Nie kotre sa fajna nie ktore nie ;p;>:D

mezowski86
21-01-2008, 10:40
Vasudanin jesteś lekko (a może nie lekko) ograniczony:) Ale nie gniewaj się. To, że dla ciebie nie da się czegoś zrobić to nie znaczy, że nikt inny nie widzi rozwiązania. A takie podejście - zostawmy to tak jak jest, bo lepiej się nie da - świadczy o zacofaniu. Jakby tacy ludzie byli do tej pory u władzy to dalej byśmy mieli jedzenie na kartki w rl.

it's_me
21-01-2008, 13:59
Druid/Sorcerer:
Jak wiadomo te 2 profesje mają wszędzie największe waste... np Dragi gdzie knightowi/pallowi zwroci sie z samej kasy.....
HAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
expilem druidem od 45 do 70+
zarobilem ok. 400k na dl venore x|
zarob tak knightem/palem pozdro

za free od razu

-ice rapier powinien sie lamac po 3 hitah tak jak stary
ice rapier w sklepie kosztuje 5k a nie 100gp :|
poza tym tylko dla sword by cos bylo, a axe i club/

Oridrix
21-01-2008, 15:07
Najlepiej by było gdyby
Assasin stary i ice rapiery łamały się po 3 hitach (Jak sd)

koneser
21-01-2008, 15:12
autor zapewne piszac ten temat mial na mysli stworzenie swojego OTS'a :D

zacytuję: bron dla ek na trenowanie o ataku 1
oraz kamienie dla pala dostepne w sklepie. Wniosek? Ots :}

Oridrix- assasin stary lamia sie juz po 3 hitach -.-
ale ja nie bede z toba polemizowal, bo nie mialem okazji jeszcze ich uzyc :D
Ty zapewne narzekasz tak jak wiekszosc ale to sa przewazni Ci ktorzy nie przekroczyli 20 lvl. Tzw. Dzieci Upgrade'ow

Sardendor
21-01-2008, 18:04
w kazda bron powinno sie dac wsadzic kamien z zywiolem.
health potiony powinny dzialac tak jak uhy. (im wiekszy lvl tym lepsze leczenie)

Palek powinien miec tak samo jak knight najlepszde potiony.
Assasin Star - zwiekszyc cene, niech znikaja po jednym, dwoch strzalach. to wkoncu ma byc drogie a nie tak jak teraz taniutkie.
Zrobic szybsze respy potworow. Cipy powinny sie zabrac za wiecej expowisk, coraz wiecej ludzi gra w tibie, a expowiska nowe co robia nie wystarcza. Czasem sa problemy dla wyzszych lvli. Proponuje cos takiego :
Zrobic wyspe (The secret Island) - oczywiscie pacc.
Zeby bylo tam kilka pokoi z tp. Placisz jakas sume za teleportniecie cie na expowisko. Na tym expie moze przebywac tylko jedna osoba. Drugiej osoby nie wpusci NPC.

Na tej wyspie skopiowac (z 50 expowisk, tomby, demce, wrl , i inne pierdoly)

Cipy zaoszczedza pracy, a za to dojdzie tyle expowisk ze kazdy bedzie mial swoje.
Wiecej osob zakupilo by pacc aby lepiej expic, wiekszy zysk dla cipow = wiecej serverow, osoby porozchodza sie na new servy, i bedzie cool.

:D Srry ale CHYBA glupoty popisalem...

Ishyrio
21-01-2008, 19:17
Dobrze byłoby jakby wprowadzili możliwość enchantowania strzał. Np. jeden enchanted gem ma 1000 ładunków i można nim zaczarować 1000 strzał, bo enchanted arrows w sklepie są dosyć drogie.

Piotrek Marycha
21-01-2008, 22:23
HAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
expilem druidem od 45 do 70+
zarobilem ok. 400k na dl venore x|
zarob tak knightem/palem pozdro

faktycznie, palem przez 25 lvli na dragach nie zarobie 400k... bo zarobie 2x wiecej...

Zeby bylo tam kilka pokoi z tp. Placisz jakas sume za teleportniecie cie na expowisko. Na tym expie moze przebywac tylko jedna osoba. Drugiej osoby nie wpusci NPC.

smierdzi troche OTSową sztucznością...

Fagaro
21-01-2008, 23:14

Wysle tam swojego 8 maga i bede siedzial tydzien, albo powiem koledze zeby swojego 150 ek na bocie tam zostawil bo go nikt nie zabije.

Zetth
22-01-2008, 01:59
Nom i po ch*j to piszesz myślisz ze cispfot zastosuje chociaż jeden z twoich idiotycznych pomysłów?X(

Arcan
22-01-2008, 11:57
@up
Założył temat na forum tibia.pl żeby wspólnie przedyskutować i poprawić jego pomysły. Następnie poprawioną wersję mógłby zamieścić na forum tibia.com.
Więc co się go czepiasz?

Sardendor
22-01-2008, 19:05
(Piotrek Marycha)

co do mojego posta to sie zgadzam z toba, troche otsowate, ale na nic innego nie wpadlem. ;P a to by ulatwilo cipom robote to poprostu tak napisalem.

a co do botow latwiej bylo by sprawdzac takie expowiska i by bylo wiadomo kto uzywa bota kto nie, przynajmniej tak mi sie wydaje

Maciek_Tibijczyk
22-01-2008, 20:49
pupisko z tego pomysla wyjdzie :| A SZKODA !!! Bo chcialbym se na Real Tibia z otsowskimi opcjami pograc X( awe szatan :p

Oridrix
22-01-2008, 21:30
Powinieneś dopisać że sorcererowi trzeba dodać Runki Lodu
bo Drut ma teraz Ogień, Lód, Ziemię i Energie!!!
A sorc tylko Ziemię Ogień i Energie!!!

Różnica?
Spora ;(

Arcan
22-01-2008, 22:31
To graj druidem, proste?

Zyggy
22-01-2008, 22:44
@2xup

Oh, oh, oh. 3,4 - ry ;p Sorc ma też runy z ziemi,lodu, energii i ognia :D - może ich używać.
Sorc nie może robić run z lodu, Druid z ognia - proste i wyrównane ;].

Sorc/Druid - HMM + Stalagmite
Sorc - Fireball/GFB
Druid - Icicle/Avalanche

Tylko czemu sorc ma jeszcze SD ? :(, no ale bądźmy sprawiedliwi, Druid ma przecież mało przydatny UH (przynajmniej 1-100lvla).

Harri
23-01-2008, 11:37
Nie wiem czemu każdy czepia się, zeby assassin stary byly droższe/mniej wytrzymałe. Jest to jedyna szansa dla palków na wbicie jakiegos porzadnego expa. I tak zawsze, zeby zarobic cos na nich trzeba bylo miec szczescie do loota (zwlaszcza teraz kiedy sa JESZCZE mniej wytrzymale).

Knight ma exori gran za jakies 350~ many, ktorym razi iles tam potworow.
Sorc ma ue za 650(wtf) many, ktorym robi co chce.
To niech palek ma gwiazdki, ktore i tak sa beznadziejnie malo wytrzymale(1-3 uderzenia).

Flame me

Kanq
23-01-2008, 12:58
Harri oglądając twoje ss zgodzę sie z tobą ;]

A tak w ogóle widzę tu dużo narzekań po co mówicie o czymś co cip dodał ludzie narzekają na nasycone żywiołem bronie cofnijcie sie do wcześniejszej tibi zanim były taki hity a nie narzekacie na te.... nie nasycajcie jak macie narzekać....

Co do dodania skoro dodali potwory lodowe to powinni już wszystkich żywiołów.... i przydałoby sie coś zrobić z boterami co maja 0 staminy....

Sardendor
23-01-2008, 15:30
A moze poprostu dodac od 150 lvl dla knightow :
Mega Potion - 1200 hp cena nie wiem... dwa razy drozsze od tych aktualnie najlepszych. Pal by mogl wtedy uzywac tych po 600 hp.
skonczylo by sie biadolenie :P

Fagaro
23-01-2008, 16:09
@Harri

racja, knighta exori jest tansze jesli sie bije po kilka stworow, ale wez pod uwage ile wyda taki knight na leczenie jesli lurnie na siebie 3+ frostow, a jesli nie lurnie tylu i bedzie walil 1-2 frosty na raz to exori wychodzi duzo drozej niz ass starsy.

ArtiPl
24-01-2008, 01:11
Bluzgi zakazane? Czlowieku czy ty do chuja pana masz najebane we lbie?

Wez se jaj nie rob, moze w ogole wyjebac profesje? Bo po chuja ? Sorc bez summonow? Grales kiedykolwiek w Lineage'a(jak juz tak lubisz porownywac tibie do innych gier)? Tam postacie magiczne maja bardzo dobre summony i nikt nie placze z tego powodu.
Ice rapier po 15 hitach? HAHAHA? Wez idz sie lecz na ryj bo na mozg juz za pozno. Ahh moze w ogole zlikwidowac ice rapiera? od 5 lat jest on dostepny, a teraz jakies dziecko neo chce by go wyjebac?

Wez sie sam zlikwiduj. Ty chcesz zeby postacie magiczne walczyly wrecz? To moze idz pograj w wormsy.

I ten SMS skad? Z Niemiec? Jeden SMS kosztuje 2zl(miedzynarodowy), a wiec jak chcialbys za niego placic?

Nie. Wal sie : ) Jak ci pada net to sobie spraw lepszy to samo tyczy sie bezpiecznikow. Po 10s od zerwania polaczenia postac ma dalej zostawac w grze, jak jestes noobem to padaj.

Ta, i jak chcesz zrobic ta poprawe? 200ms to normalny ping przy polaczeniach z serverami miedzynarodowymi.

Idz sobie pograc w wowa lub jakies gowno typu mu online, w Lineage'a ci nie radze bo nie sa tam mile widziani idioci. Jak chcesz to se wprowadz dzwiek, wystarczy pare mp3 i winamp(najlepiej sie sprawdza muzyka).

Elder Nagan
24-01-2008, 11:20
Druid jest postacia walczaca biala magia..wiec dlacego chcecie mu przypisac ataki..powinno zostac tak jak bylo, ja nie plakalem bo sd i tak mozna bylo uzywac..

A co do pomyslow pana mezowski86

utari gran hur zlikwidowane albo dla wszystkich profesji (czar ten daje przewagę postacią magicznym w pvp)

Powiedz mi slonce Ty moje jak mogles wogole o tym pomyslec..Przeciez sorcv ma malo hp i musi uciekac przed knightem zeby ten go nie zabil >.<

usprawnienie skillowania wszystkich profesji (pal: bardzo tanie kamienie do kupienia w sklepie, knight bronie z atakiem 1, magiczni mają już usprawnione na maxa)

Moze sie myle ale z tego co wiem to kamieni sie nie da kupic..

1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;

Naprawde sie nie wysililes:/

Te 2 wg mnie nie maja sensu gdyz:

Jak chcialbys to zabezpieczyc? Jak ktos cheatowal to niech ma za swoje! :)
Przy przeoszeniu sie z miasta do miasta to bylo by uciazliwe, kupowac kilka parceli jest bez sensu nie uwazasz?

b) przed złodziejami

1. Trzeba patrzec co sie robi, niech placa za swoje bledy. Bedzie mniej graczy :)
2. Za kradziez sa banowani jezeli im to udowodnisz :)

Masz do tego forum tibia.com..

Za przeproszeniem, ta gra wyglada juz jak gowno wiec po co ja zmieniac?:P

Zapewne teraz kilku napisze "Taki madry to sam wez cos napisz, ja sie w to nie bawie bo to nie ma sensu..

Chce ktos kupic postacie do Tibii?:P

Szwajceneger
24-01-2008, 13:42
ludzie mówią że to dobrze że update co jakiś czas dają i wogule,to prawda bo jak by była tibia 7.1 lub cuś to by się nudziło,coraz więcej

ludzi w to gra i nie było by tyle terenów,spoko.Grafika tez jest fajna i ładna i woguli.Ale przez tyle lat ludzie grali w Tibie,gracze byli

normalni i żaden brudas nie jęczał że mu się nie podoba jego profesja,powinna być silniejsza.Spoko że dodali grafikę,tereny,potwory,nawet i

czary ALE PO HUJ SIĘ TYKALI WŁAŚCIWOŚCI POSZCZEGULNYCH PROFESJI??TO WŁAŚNIE PRZEZ TEN NAPŁYW DZIECIARNI DO TIBII,KTÓREJ

SIĘ ZACHCIAŁO GRAĆ ŁATWIEJ-pomyślcie,przez jakieś 8 lat w profesjach nie zmieniało się prawie NIC i nikt nie płakał nad tym(no może kilka

osób)a w ciągu 2 lat przewrócili wszystko do góry nogami,a to wszystko przez pieniądze,bo przecież gdyby tego nie zrobili to nadziane

dzieciaki by nie płaciły za grę I PRZESTAŃCIE WRESZCIE DYSKUTOWAĆ CO JESZCZE BYŚCIE CHCIELI ABY DODALI DO TIBI TO NIE MA

SENSU!!! więc MEZOWSKI wyjdz z takimi tematami i trzaśnij drzwiami!!X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(X(;(;(

Michoss
24-01-2008, 14:52
@up
Przypominasz mi kogoś.

To ty?
http://img262.imageshack.us/img262/8527/piastuoy4.png

Rafals from hell
24-01-2008, 21:04
Powiedz mi slonce Ty moje jak mogles wogole o tym pomyslec..Przeciez sorcv ma malo hp i musi uciekac przed knightem zeby ten go nie zabil >.<

Jeżeli postawimy knighta i sorca na tych samych lub zbliżonych poziomach, knight będzie musiał uciekać :) przynajmniej jak ktoś umie grać sorkiem... I tutaj sorc UGH i knight już nie ucieknie, dodatkowo T-Ring i M-Walle i knight ma po dupsku :)

1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;

Nowe questy powstały :) Dodam jeszcze, że potworów, itemów i expowisk jest tyle, że nawet w 50% wszystkich nie pokonałeś/zdobyłeś/zwiedziłeś ;]

Taaa... jak ktoś zginie 3 raz w ciągu dnia, to dajmy mu nieśmiertelność do końca dnia :)
A z tym wysyłaniem, to wystarczy MC i już ktoś ma wszystkie nasze itemy ;]

b) przed złodziejami

Najlepszy sposób to po zrobieniu sie na taki "kawał", to rozbiegnąć się i pieprznąć głową w mur, może coś do pustej głowy dotrze... następnym razem tak się zrobić nie tasz ;]

Stwórzmy www.tibia.allegro.pl xDxDxD
Nie ma cię, nie zarabiasz... proste.

Tibia i tak żre RAMu jak czołg wache, wprowadzenie dźwięków zmniejszyło by o 1/3 populacji tibii ze względu na niemożność grania :)

mezowski86
25-01-2008, 17:55
utari gran hur zlikwidowane albo dla wszystkich profesji (czar ten daje przewagę postacią magicznym w pvp)

Sytuacja przykładowa (wymyślona): Mam knighta 70lv chciałbym zabić sorca pk 40lv, ale nie mogę bo on jest szybszy. Biorę do pomocy kolegę pala 70lv i dalej nie możemy go dogonić. Sorc ucieka przez 15min, a potem daje loga. Dla ciebie to normalne? Czaisz? Inny przykład? Mam knighta 70lv, bije mnie 4 sorców 50lv (bez trapu) - uciekam do depo, ale nie mogę uciec, bo jestem wolniejszy, padam w połowie drogi z braku potionów lub na lagu. Normalne to jest dla ciebie?

Elder Nagan, Rafals from hell: cholerni pesymisci. Zostawmy wszytko tak jak jest. Nie dawać zabezpieczenia przed rookowaniem? Bo po co jak i tak nie będzie działać. Nie polepszajmy grafiki, bo i tak będzie brzydka i jeszcze nikt nie będzie grał. Jakby wszyscy ludzie byli tacy jak wy to świat by stanął na epoce kamienia łupanego. Po co produkować nowe samochody, samoloty jak stare działają dobrze? A jak te nowe będą gorsze? Lepiej zostawić to co jest takie wasze zmiane. Żal sor;p

player331
25-01-2008, 19:21
ogolnikami mozesz sobie sypac.

Konstrukcja gry jest za malo zaawansowana. Poprzez jedna mala modyfikacje odpowiedniego pliku mozemy np sprawic zeby bagi wygladaly jak orki warriory przez co beda widoczne pod drzewami i w obecnej sytuacji nikt nie moze nam tego uniemozliwic.

Wystarczyło by ustawić lepsze szyfrowanie pliku ; d

Shea
26-01-2008, 03:21
ludzie mówią że to dobrze że update co jakiś czas dają i wogule,to prawda bo jak by była tibia 7.1 lub cuś to by się nudziło,coraz więcej

ludzi w to gra i nie było by tyle terenów,spoko.Grafika tez jest fajna i

coraz więcej?
chyba nie grałeś wcześniej -.-
gdzie na większość starszych serverów trzeba było się wbijać
sprawdź kilka najlepszych stron listami otsów wiele z nich ma na serverach razem 10tys. ludzi więc ?

Piotrek Marycha
26-01-2008, 11:31
Sytuacja przykładowa (wymyślona): Mam knighta 70lv chciałbym zabić sorca pk 40lv, ale nie mogę bo on jest szybszy. Biorę do pomocy kolegę pala 70lv i dalej nie możemy go dogonić. Sorc ucieka przez 15min, a potem daje loga. Dla ciebie to normalne? Czaisz? Inny przykład? Mam knighta 70lv, bije mnie 4 sorców 50lv (bez trapu) - uciekam do depo, ale nie mogę uciec, bo jestem wolniejszy, padam w połowie drogi z braku potionów lub na lagu. Normalne to jest dla ciebie?
dla mnie tak, bo jakbys nie zauwazyl to sorc ma byc lepszy w pvp...

mezowski86
26-01-2008, 17:31
Dlaczego ma być lepszy?

Lynx
26-01-2008, 19:16
Dlaczego ma być lepszy?

bo knajt ma więcej hp i capa?

Xzonixek
26-01-2008, 20:17
faktycznie, palem przez 25 lvli na dragach nie zarobie 400k... bo zarobie 2x wiecej...

Może od razu 20x?
Jak czytam takie wypowiedzi, to śmiać mi się chce... Nie wiem jak, ale czemu w twoim mniemaniu 3/4 palow 70 lvli nie lata w e-plate...

Dodatkowe gsy/d lairy, coś co daje 1k-1.8k expa (mało takich potworów jest) no i jakiś dodatkowy resp bk:P

Etan Marth
26-01-2008, 23:04
nie wiem czy ktos to juz napisal, ale jak by dostawalo sie kicka po 10 sekundach, to by bylo bardzo niesprawiedliwe, bo widzisz, ze twoi przeciwnicy zrobili massloga to tylko odlaczasz kabel i po 10 sekundach cie wywala. Zle rozwiazanie, musialby byc jakis system ktory by wykrywal prawdziwe kicki, a to jest raczej niemozliwe.

mezowski86
27-01-2008, 01:34
bo knajt ma więcej hp i capa?

większych pierdół nie słyszałem, knajt ma więcej capa to sorc ma być (ogólnie) lepszy w pvp? proponuję wizytę u specjalisty...

Exodus
27-01-2008, 11:29
To nawet jak ma byc lepszy w pvp to w expieniu powinien byc slabszy. Teraz jest tak:
Sorc / Druid - najlepszy w pvp i w pvm
Palek - choc ma gwiazdki to i tak z panami ^ sie nie rowna
Knight - n/c

Elder Nagan
27-01-2008, 17:13
Exodus...Moze non vocation wybierz jak Ci nei pasuja?:D

Piotrek Marycha
29-01-2008, 17:52
Dlaczego ma być lepszy?
moze dlatego że knight ma kasy jak lodu (miał?), zeby go zabic to trzeba 2-3 razy wiecej ludzi nizby zabic sorca, a do tego expi na leżąco...
Może od razu 20x?
Jak czytam takie wypowiedzi, to śmiać mi się chce... Nie wiem jak, ale czemu w twoim mniemaniu 3/4 palow 70 lvli nie lata w e-plate...

spojrz na na post, który ja komentuje w swoim, to sie uśmiejesz jeszcze bardziej

@down, to teraz mi sie smiac chce ;)

Xzonixek
29-01-2008, 18:01
spojrz na na post, który ja komentuje w swoim, to sie uśmiejesz jeszcze bardziej

Nie martw sie o to, czytałem i zgadzam się, że sorcem 50-100 zarobie więcej kasy na d lairze niż palem...

Rafals from hell
30-01-2008, 01:22
moze dlatego że knight ma kasy jak lodu (miał?), zeby go zabic to trzeba 2-3 razy wiecej ludzi nizby zabic sorca, a do tego expi na leżąco...

PO tym update sytuacja dramatycznie się zmieniła :) na dobrego knighta już nie trzeba armii :)

Independence
20-02-2008, 13:19
1. Ogólnie.
- nowe questy;
- potwory;
- itemy;

a) ważne

To jest bez sensu, szczególnie opasły punkt pierwszy, rozumiem, że chodziło ci o zrobienie tematu "Moje propozycje na balansację w nowym update", bo balansację, (wg mnie) napisałeś całkiem sensownie, może z małymi błędami.

Depeszowiec92
20-02-2008, 20:15
@up
Archeolog

A żeby nie było offtopu to można wprowadzić hasło do banku. Hasło można odgadnąć tylko właścicielem konta. Zabezpieczy to w pewnym stopniu przed szkodami w hacku. Np zakładasz hasło "elo ziom" i jak masz keya to rejestruje to tylko jak by przywitanie i hacker mało kapnie się że to hasło do banku.

Smoly
20-02-2008, 21:42
Hmm , mam mieszane odczucia co do Twoich "pomysłów" przede wszystkim :

Po co zabezpieczenia przed hackiem ? Po czorta to ? Wystarczy mieć mądrą głowę + zabezpieczenie komputera i już nikt Ci nic nie zrobi , nie wchodzić na żadne podejrzane strony, nie ściągać wspomagaczy, nie wchodzić na strony "gdzie są odpowiedzi na tutora".Ponadto jakiś antywirus + spyware i NIC Ci się nie wbije

PRIMO : Moim zdaniem, powinno być w Tibi takie coś, jak w realnym życiu, czyli w BANKU potrzebny jest nam KOD PIN.Gracz wymyślałby taki kod na stronie domowej tibii logując się wcześniej do swojego konta.I już po hacku itemów, chociaż ta kasa by była

Drugą sprawą , dotyczącą utani gran hura : Widać, że padłeś od Sorcerera/Druida , który dogonił cię z e-hura :D . Gdyby Sorc/Druid nie mieli tego , to praktycznie w PvP byliby nikli..Każdy Knight/Pall by ich doganiał, co wiąże się z trapem w 5 sekund i szybką śmiercią.Mówię tutaj o wojnie, lub większym "dymie".

- odebranie magicznym najmocniejszych summonów które dają im znaczną przewagę w low lv pvp

Od summonów też padłeś ? :D. Co z tego, że dają przewagę ? To może dajmy Knightom mniej życia, bo to też im daje przewagę w trapach/ucieczkach ? Tak można by wymieniać, jeżeli summony byłyby zabrane Sorcom/Drutom to coś musiałoby być zabrane Knightom/Pallom.

- zabezpieczenie przed wysłaniem wielu itemów w krótkim czasie

Tutaj to już w ogóle owned..Czyli taki lootbag 80k capa z (załóżmy) gdzie mam rubbishów na sell od groma , musiałbym wysyłać z tydzień, bo jest zabezpieczenie ? To ja dziękuję za taką grę.Tak samo run itp do innego miasta (jako przygotowanie na hunt) ,też nie mógłbym wysyłać..Phi.

Więcej mi się nie chce, bo trochę za dużo pisania by było >,,<

Enjoy ";..;"

mezowski86
21-02-2008, 01:31
Smoły: ten pin to dobra sprawa. Przy zabezpieczeniu przed wysłaniem wielu itemów na raz miałem na myśli inne rozwiązanie. Resztę tego co napisałeś jest kompletnie bez sensu. Pomyśl logicznie, sorc 30lv jak zrobi 2fe to ubija knajta/pala 30lv zanim zdążą się wyleczyć, a sorca i druta 30lv jak mu wejdzie to nawet na 1 turę. Kompletnie bez sensu to jest. Kwestia utari gran hur, dlaczego sorc/druid bez tego byliby nikim? Jak to by ich każdy pal/knajt doganiał? Przecież wtedy wszystkie profesje miałby taką samą prędkość na danym lvlu. Nie rozumiem cię, możesz to wyjaśnić?

Vil
21-02-2008, 23:24
PIN tak samo latwo przechwycic jak acc number i haslo.. lmao.

Rohas
22-02-2008, 18:35
Najlepiej niech zrobia te gre calkowicie platna. Kolejki 100+ to juz normalka na n-pvp, a i n44bow by duzo odeszlo ;-)

Etoric-.-
22-02-2008, 18:59
moze niech zrobia?;d dla nobow pvp enfo:!:! 1//1 pasy oen!?:baby::baby::baby:

TheaTron
22-02-2008, 23:58
moze niech zrobia?;d dla nobow pvp enfo:!:! 1//1 pasy oen!?:baby::baby::baby:

...

moja propozycja-tibia 7.6 tyle ze z hitami meele takimi jak sa teraz :)

Rafals from hell
24-02-2008, 02:35
PRIMO : Moim zdaniem, powinno być w Tibi takie coś, jak w realnym życiu, czyli w BANKU potrzebny jest nam KOD PIN.Gracz wymyślałby taki kod na stronie domowej tibii logując się wcześniej do swojego konta.I już po hacku itemów, chociaż ta kasa by była

Najlepiej by było, gdyby dla lepszej weryfikacji konta i szybszej procedury logowania, wprowadzić zamiast ACCNUMBER i hasła NIP oraz numer dowodu osobistego. hahahahaha

Nie wygłupiajcie się tak ludzie...

Od summonów też padłeś ? . Co z tego, że dają przewagę ? To może dajmy Knightom mniej życia, bo to też im daje przewagę w trapach/ucieczkach ? Tak można by wymieniać, jeżeli summony byłyby zabrane Sorcom/Drutom to coś musiałoby być zabrane Knightom/Pallom.

Myślę, że duża ilość hp u knighta nie ma teraz dużego znaczenia i wystarczy 2 sorców z tym samym lvl co knight i pozamiatane, knight nie zdoła się wyleczyć, natomiast sorc na zbliżonym levelu co knight wali granhura i po sprawie... jest już bezpieczny.

Piotrek Marycha
26-02-2008, 23:18
Kwestia utari gran hur, dlaczego sorc/druid bez tego byliby nikim? Jak to by ich każdy pal/knajt doganiał? Przecież wtedy wszystkie profesje miałby taką samą prędkość na danym lvlu. Nie rozumiem cię, możesz to wyjaśnić?
powiedz mi, ktora profesja powinna byc szybsza, ta która na 100 lvlu ma 600+ hp, czy ta ktora ma ~1500?

Kanaretto
26-02-2008, 23:56
powiedz mi, ktora profesja powinna byc szybsza, ta która na 100 lvlu ma 600+ hp, czy ta ktora ma ~1500?

Ale na otwartym polu w dzisiejszych czasach nic ci nie da ugh bo dostaniesz paralyze i koniec , a zadlugo on trwa (3 sek to naprawde dlugo jak cie 15 osob na takim ank leje) zebys mogl uciec. Ale co nie zmienia faktu ze masz racje , sorc/druid musza miec taki czar.

Harpun
27-02-2008, 01:42
Ja bym pomyślał o lepszym szyfrowaniu pakietów i przesyle danych, przykładowo free proxy i log packets są w stanie wszystko odczytać, co idzie do serwera i z powrotem...
A to już może posłużyć do napisania prostego macra.

Ciekawe wypowiedzi niektórych osób, przeczytam jeszcze parę stron i może się do niektórych postów odniosę.

R3T
03-03-2008, 11:18
- Przy każdym logowaniu na serwerach zapisuje się IP i hardware fingerprint klienta. Skończyłoby się MCkowanie oraz można by było wytropić hakiera za pomocą zapisanego IP/fingerprinta.

Powinienes wiedziec ze napisanie programu maskujacego badz zmieniajacego te dane to nie problem dla daniela i napewno dolozyl by go nam gratis do blackd

Ta, i jak chcesz zrobic ta poprawe? 200ms to normalny ping przy polaczeniach z serverami miedzynarodowymi.
A ja myslalem ze dla niemieckich 50ms a dla amerykanskich 150 ms

@Topic
Przywrocic uhy i sile sorca sprzed 7.6