PDA

Pokaż pełną wersje : Dzień z życia Mistrza Gry

Dwimenor
04-01-2008, 21:31
Obecnie mamy 36 aktywnych Gamemasterów oraz 10 Customer Support’erów, którzy codziennie doglądają tibijskiej społeczności, karzą postacie, które naruszyły przepisy lub pomagają graczom w ich problemach. Jest wiele przypadków i sytuacji, w które Mistrzowie Gry muszą się mieszać. Podczas ich oddanej pracy, aby Nam pomóc, zdarzają się także śmieszne i absurdalne sytuacje. Zapytałem naszych Gamemasterów i moich kolegów o najzabawniejszą i najbardziej mrożącą krew w żyłach historię, aby przedstawić Wam ją w postaci „typowego” dnia z życia Mistrza Gry.

Jak co dzień, loguję się na moją postać w losowo wybranym świecie. Po wylądowaniu na wyspie zwanej przez Was GM Isle, a przeze mnie czule „domem”, patrzę na „Rule Violation Channel”. Proste „hi” jest pierwszą rzeczą jaką tam widzę.”Więc”, pytam się siebie, „sprawdźmy o co mu chodzi”. Nagle po moim przywitaniu ekran znika, zdaję sobie sprawę iż chciał po prostu sprawdzić co się stanie gdy tutaj napisze. Na nieszczęście, takie „zgłoszenia” zdarzają się dość często. Gdy widzę, że nikt więcej nie potrzebuje pomocy, wybieram się na inny świat. Jeśli jest to świat Non-PvP, okno zgłoszeń zazwyczaj jest pełne. Dzisiaj tylko 3 raporty. Pierwszy z nich wywołuje u mnie uśmiech: „Ktoś w Ankrahmun ukradł mojego lootbaga! Plx zrób coś!”. Grzecznie wyjaśniam, iż kradzież rzeczy z baga nie jest nielegalne, po czym sprawdzam drugie zgłoszenie. Tym razem ktoś jest oskarżony o używanie macro programów. Teleportuję się do niego:

Me: Hello
(30 sekund później, gracz mnie ignoruje) Me:Please, answer
Botter: exura
(1 minutę później, gracz nadal mnie ignoruje) Me: Answer me
(w końcu)Botter:YEYE
Botter:exura
Me:Przestań się ruszać
Botter:kk
Botter:exura
Me:Dlaczego odpowiedź zabrała Ci tak dużo czasu?
Botter:Nie chciałbyś wiedzieć L
Me:Chcę
Me:Odpowiedz
Botter:Nie zmuszaj mnie żebym kłamał
Me:Więc nie kłam
Me:Powiedz mi po prostu czemu nie odpowiedziałeś
Botter:Po prostu ukaż mnie za macro

http://images.tibia.pl/news/gm_investigation.jpg

Muszę przyznać, że prawie go żałowałem, gdy musiałem go ukarać. Nie zdaża się zbyt często, aby gracz wziął na siebie tak otwarcie odpowiedzialność za popełnione czyny. Dalej ktoś zgłosił lurowanie dwarf guardów, teleportuję się na miejsce. Po moim przybyciu, zastanawiam się gdzie może być sprawca całego zamieszania, kiedy zdaję sobie sprawę, że znajduję się na rope spocie w małej jaskinii, a obok mnie biegają 2 dwarf guardy. Nagle zostaję wyropowany i stoję twarzą w twarz z lurerem. Niedaleko widzę martwe ciało i dwarf guarda, pierwsza ofiara jego karygodnego czynu. Zdaje mi się, że jest trochę zszokowany widząc niebieską pelerynę. Po 10 sekundach zaczyna uciekać krzycząc: „Nie jestem lurerem!”. Oczywiście, zostaje on odpowiednio ukarany za lurowanie potworów na świecie Non-PvP.

Na następnym świecie, 2 graczy oskarżono o używanie multiklienta. Teleportuję się, aby zbadać sytuację. Obaj gracze chodzą i rozmawiają, jednakże, na zmianę. Tak więc zagaduję do jednego z nich:

Me:Jak to jest, że gdy jeden z Was się rusza to drugi stoi, a gdy jeden z Was mówi drugi milczy?
MCer:huh?
Me:Grasz tymi postaciami naraz, prawda?
MCer:OMG! Jak możesz mnie o to oskarżać!?
Me:Dobrze, więc jeśli gracie osobno, ruszcie się i odpowiedzcie w tym samym czasie.
MCer:Nie mogę, drugi komputer jest za daleko…
Me:W takim razie ciesz się wakacjami.
MCer: Ahhh, cholera

To były jego ostatnie słowa zanim został zbanowany. W międzyczasie, widziałem kogoś kto spamował na Game-Chacie słowami: „wand of dragonbreath wand of dragonbreathwand of dragonbreath wand of dragonbreathwand of dragonbreath wand of dragonbreathwand of dragonbreath wand of dragonbreathwand of dragonbreath wand of dragonbreathwand of dragonbreath wand of dragonbreathwand of d". Po załatwieniu tej sprawy udałem się w dalszą podróż.

Tutaj dostałem zgłoszenie o aktywnym boterze. Kiedy się do niego dostałem, wciąż tam był. Podczas dochodzenia sprawca zamieszania rozpoczął krótką i miłą rozmowę ze mną. W końcu został zbanowany. Jednakże przed wykonaniem wyroku, zadał mi ostatnie pytanie: „Ile czasu minie zanim mój Criminal Record wygaśnie?”. Odpowiedziałem mu, po czym dowiedziałem się, iż delikwent zamierza zostać tutorem, dlatego potrzebował tej informacji. Niestety, do tej pory „zaliczył” już 4 wpisy do Criminal Recordu. Po tym jak mu o tym powiedziałem, oświadczył że to nie on łamał regulamin tylko kolega, od którego ma konto... „Więc,” oznajmiłem, „Obawiam się, że będzie to już 5 wpis”. Chciałbym widzieć jego minę kiedy nagle dookoła niego pojawiły się zielone gwiazdki oznaczające wyrzucenie z gry. Jako, że jego konto zostało usunięte, obawiam się, że nie zobaczymy go w roli tutora.
Podczas bycia w jaskini rotów na Fibuli, postanowiłem porozglądać się dookoła, ponieważ jest to jedno z ulubionych miejsc boterów. W końcu spotkałem osobnika, który zachowywał się podejrzanie. Normalnie, gracze są podekscytowani widząc Gamemastera i starają się zrobić z nim zdjęcie. Ale nie on! Badając sprawę, upewniłem się, iż gra nielegalnie. Jak tylko go zbanowałem na horyzoncie pojawił się następny. Tak jak poprzednio bez reakcji, a więc musiałem postąpić podobnie. Podzielił ten sam los co jego dwaj poprzednicy. Gdy już miałem wychodzić z jaskini, napotkałem kogoś kto nie używał bota. Niemniej jednak, okazało się, że koleś chyba nigdy wcześniej nie widział GM-a:

Gracz: Hi!
GM: Hiho =)
Gracz: Super outfit!
Gracz: Czy jest jakiś quest na ten addon?
GM: Mam nadzieję, że nie!

Na następnym świecie, ktoś został oskarżony o teleportowanie. Zdecydowałem się na odwiedzenie gracza, aby sprawdzić czy nadal chce tego czego chciał. Momentalnie zebrała się większa grupka ludzi, aby poobserwować scenę. Po ponownym zapytaniu przez niego o teleport, grzecznie spytałem „Czy chcesz się teleportować?”, jego odpowiedź brzmiała „Tak”. Spytałem więc ponownie „Czy jesteś tego pewien?”. Troszkę zniecierpliwiony powtórzył „Tak! Pośpiesz się!”. Odpowiedziałem „A więc, dobrze, wrócisz za 7 dni”, po czym ukarałem go za wykorzystywanie błędów w grze.

http://images.tibia.pl/news/gm_meeting.jpg

Robiło się już późno, kiedy ujrzałem kogoś kto namawiał innych do wstąpienia do jego gildii, po czym wysyłał hakerskie linki. Przeważnie jednak gracze są na tyle inteligentni, aby nie zapraszać Gamemasterów, w tym celu przelogowałem się na zwykłą postać.

GM (na zwykłej postaci): Plx man, chcę dołączyć do Twojej gildii.
Haker: W porządku, już Cię zaprosiłem.
GM (na zwykłej postaci): Super! Dzięki!
GM (na zwykłej postaci): Możesz również dołączyć do mojej gildii.
GM (na zwykłej postaci): Nazywa się „Gildia zbanowanych graczy"
Haker: Ok
Haker: strona?

Jeśli nie ma więcej zgłoszeń o wykroczeniach, wychodzę i sprawdzam zażalenia. Gracze, którzy zostali ukarani i utrzymują, że stało się to niesprawiedliwie mogą zgłosić swoje „żale” za pomocą odpowiedniej opcji w swoim koncie. Pierwszy delikwent to ukarany wcześniej spamer. Jego tłumaczenie jest dość krótkie i dziwne: „Zapomniałem dodać słowa „sell”, przepraszam”. Wskazałem mu odpowiedni punkt w regulaminie (Tibia Rules 2b) po czym zacząłem sprawdzać dalej.

Następne zgłoszenie jest w dużym stopniu przepełnione wulgaryzmami, dlatego nie przytoczę go tutaj. Takie zgłoszenia są na porządku dziennym, więc nie denerwuję się tylko spokojnie wydłużam okres bana. Następne jest podobne: „Nie używałem macro, po prostu powiedziałem małemu bratu, aby pograł chwilę zanim ja się wykąpię i żeby do nikogo się nie odzywał.” To jest wprost niesamowite jak wiele małych braci i sióstr gra podczas kiedy my bierzemy prysznic. Czasem zastanawiam się jak długo można się kąpać skoro zgłoszenie jest aktywne od 2 godzin. Pomijając ten fakt dzielenie konta pomiędzy bratem czy siostrą jest nielegalne. Podobnie jest w następnym „żalu” gdzie znowu oskarżany jest mały, biedny, braciszek: „Dałem pograć trochę mojemu młodszemu bratu…on naprawdę nie rozumie kto to jest GM…powiedziałem mu, żeby z nikim nie rozmawiał, bo mnie zabije. Ale nie musisz się już martwić, ukarałem go odpowiednio. Nie będzie już mógł więcej ze mną spać, gdy przyśnią mu się koszmary, może teraz się czegoś nauczy…”

Wreszcie znalazłem zgłoszenie, w którym ktoś się cieszy z otrzymanej kary: „Naprawdę myślę, że to był dobry pomysł. Teraz kiedy nie będę mógł grać przez 30 dni, wreszcie będę mógł zająć się moim domowym zadaniem!” Zawsze się cieszę kiedy mogę pomóc. Dalej ktoś proponuje mi 50 funtów, jeśli usunę jego bana. Chyba nie muszę mówić, że przekupstwo jest zupełnie bezcelowe.

Zanim zakończymy ten „typowy” dzień z życia Gamemastera, chciałbym się z Wami czymś podzielić. Niektórzy gracze są naprawdę bardzo kreatywni wymyślając kolejne tłumaczenia swoich wykroczeń. To jest 10 najbardziej pomysłowych usprawiedliwień, które udało mi się zebrać (żadne z nich, niestety, nie wpłynęło na zmianę decyzji):

1. Zbanowany za: Handel kontem.
Wytłumaczenie: Nigdy nie handlowałem kontem – to było dla mnie zupełną niespodzianką. Ostatnio kupłem nowe auto i chciałem powiedzieć koledze, że jestem szczęśliwym "Nowym Posiadaczem" lśniącego Subaru 2500. Przepraszam jeśli to zostało odczytane jako handel kontem, ale ja naprawdę nigdy tego nie zrobiłem. Jestem lojalnym, szczęśliwym graczem. Jeśli chcesz zdjęcie mojego nowego auta, mogę je przesłać, aby udowodnić, że nie kłamię. Proszę pozwól mi znowu grać! Dzięki!

2. Zbanowany za: Wulgaryzmy.
Wytłumaczenie: To nie byłem ja!!! Moja mama była zła, że za dużo gram w Tibie i chciała, żeby mnie zbanowali, żebym mógł posprzątać pokój. Dlatego więc użyła brzydkich słów na Trade Channel.

3. Zbanowany za: Negatywne nastawienie.
Wytłumaczenie: Guido en Amera powiedział, że da mi coś jeśli wyświadczę mu przysługę. Chciał, abym napisał coś na Game Chacie, ponieważ on nie mógł z powodu 1 lvlu. Więc jeśli ktoś ma zostać ukarany to na pewno on, za oszukiwanie innych graczy skoro wie jakie będą tego konsekwencje.

4. Zbanowany za: SPRZEDAM PACC 60k (NAJPIERW 20K JA KUPUJE PACC POTEM JESZCZE 40K) msg me
Wytłumaczenie: Chciałem powiedzieć backpack!!

5. Zbanowany za: Sprzedawanie PACC.
Wytłumaczenie: Źle mnie zrozumiałeś. Po czesku „selling premium” oznacza „jak leci wszystkim?”.

6. Zbanowany za: Sprzedawanie kont PACC.
Wytłumaczenie: Nie chciałem sprzedać PACC za prawdziwe pieniędze, chciałem aby ludzie kupili je za tibijskie, więc mogłem ich oszukać, dlatego ban jest nieuzasadniony.

7. Zbanowany za: Botowanie.
Wytłumaczenie: Musisz wiedzieć, że jestem newbie. Kiedy oglądałem TV i wciskałem F1, F2 (jedzenie, czary) nie wiedziałem co się dzieje na ekranie gdyż za któtko patrzyłem na ekran komputera, jednak widziałem kogoś niebieskiego wyglądającego jak „Hero”, pomyślałem sobie "huh ktoś przywołał Hero, fajnie" to wszystko... życie newbie!

8. Zbanowany za: Botowanie.
Wytłumaczenie: Rozwaliłem klawiaturę na kawałeczki, ponieważ nie dostałem tego czego chciałem pod choinkę... Jednak moja myszka działała więc expiłem za jej pomocą, ponadto gdy waliłem w klawiaturę zepsułem przycisk “utevo lux”, przez co sam się wciskał. =/

9. Zbanowany za: Botowanie.
Wytłumaczenie: Moja klawiatura została zniszczona...tylko hotkeye działały, moja mama już pobiegła do sklepu po nową.

10. Zbanowany za: Botowanie.
Wytłumaczenie: Nie botowałem, po prostu grałem z wyłączonym monitorem. Nie mogę expić w nocy z włączonym monitorem, ponieważ światło jest za jasne i mógłbyś obudzić rodziców.

Praca Gamemastera nie jest zawsze prosta. Niestety ciągle to samo, zdobywamy nowe doświadczenie poprzez różnego rodzaju sytuacje, czasami nawet i śmieszne. Chciałbym podziękować wszystkim Gamemasterom za podzielenie się z nami swoimi ciekawymi przeżyciami, a także Wam za ciężką i wspaniałą pracę jaką wkładacie w Naszą społeczność każdego dnia. Tibia bez Was nie była by taka sama.

Autorem tłumaczenia jest: Yallah (http://forum.tibia.pl/member.php?u=60978)

Scobel
04-01-2008, 21:33
Gz za przetlumacznie Yallah :) Ciekawy i smieszny ten art :) Ciekawe co on ma nam oznajmic :D

Emcess
04-01-2008, 21:44
I ja myślałem, że to tutorzy 'wbiegają' na noobów d;

Groshek
04-01-2008, 21:44
Piękne!:cup:
Wytłumaczenie: Moja klawiatura została zniszczona...tylko hotkeye działały, moja mama już pobiegła do sklepu po nową.

Mapa_Europy
04-01-2008, 21:52
Fantastyczne wymówki, życie Gm nie jest takie łatwe. Ale powinni powołać więcej Gm :p Jest ich stanowczo za mało

Wymyrymydymy
04-01-2008, 21:53
Wytłumaczenie: Nie botowałem, po prostu grałem z wyłączonym monitorem. Nie mogę expić w nocy z włączonym monitorem, ponieważ światło jest za jasne i mógłbyś obudzić rodziców.

8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o8o

ciekawy artykul ;)

Alanus Lutinum
04-01-2008, 21:55
Najlepsza wymówka z wyłączonym monitorem (nr10).

Szczerze mówiąc to jest za mało GMów powinno być przynajmniej 1 na świat, albo powinni być bardziej aktywni.

Praca Gmów jest na pewno zabawna i ciekawa, ale droga do bycia Gma jest zbyt długa dlatego tak mało jest GMów ;< (to znak michossa!)

bajerfull
04-01-2008, 21:55
moze i ciekawy ale w oryginale lepszy, choc tlumaczenie nie jest az takie zle

Fenkju
04-01-2008, 21:57
Hmm, trochę późno to tu daliscie :P, ja to na .com już dośc dawno czytałem :P

Mati_Paurel
04-01-2008, 21:57
„Dałem pograć trochę mojemu młodszemu bratu…on naprawdę nie rozumie kto to jest GM…powiedziałem mu, żeby z nikim nie rozmawiał, bo mnie zabije. Ale nie musisz się już martwić, ukarałem go odpowiednio. Nie będzie już mógł więcej ze mną spać, gdy przyśnią mu się koszmary, może teraz się czegoś nauczy…”

Wytłumaczenie: To nie byłem ja!!! Moja mama była zła, że za dużo gram w Tibie i chciała, żeby mnie zbanowali, żebym mógł posprzątać pokój. Dlatego więc użyła brzydkich słów na Trade Channel.

:D :D :D :D :p To był jeden z najlepszych artów! Te "ŻALE" powinny tarfic do cyatatów.
Oby było więcej takich artykułów!

- Prodigy -
04-01-2008, 22:04
Me: Powiedz mi po prostu czemu nie odpowiedziałeś
Botter: Po prostu ukaż mnie za macro

(...) i wtedy GM ukazał bottera...
/\ poprawcie ;)

No i oczywiście gratulacje dla Yallaha za tłumaczenie!

Philozof_
04-01-2008, 22:10
Hahahahahaha : D
Świetny artykuł :DD

Najbardziej podoba mi się cytat o tym, że gość grał z wyłączonym monitorem ;D

10/10

Zunasan
04-01-2008, 22:13
Ciekawy artykuł.

Imm0rtal
04-01-2008, 22:14
Ten artykuł to chyba po to, aby w jakiś sposób złagodzić nagonkę na mierne efekty pracy GMów. Czyta się miło.

UAHAHAHA! owned! xD

Zenir
04-01-2008, 22:15
Po 10 sekundach zaczyna uciekać krzycząc: „Nie jestem lurerem!

Hahhahaa z niektórych tekstów da się nie pośmiac hahahah
A ja myślałem ze te gm'y nic nie robią :P
Dobre tłumaczenie <bravo> Yallah

Ancient900
04-01-2008, 22:18
4. Zbanowany za: SPRZEDAM PACC 60k (NAJPIERW 20K JA KUPUJE PACC POTEM JESZCZE 40K) msg me

Wytłumaczenie: Źle mnie zrozumiałeś. Po czesku „selling premium” oznacza „jak leci wszystkim?”.

ahahahhaha :D

SELLING PREMIUM!?
dobry artykuł, fajnie się czyta, można się pośmiać xD

bartellox
04-01-2008, 22:19
nie ma błedów, sa tylko małe literówki - w 1, czy 2 wyrazach brakuje literki, ale nie chce mi sie ich znowu szukac xd. tłumaczenie dobre.. tekst nawet smieszny XD, szczegolnie te wytlumaczenia ;d albo to z tym tp.. kiedys ss z Xadamem byl taki xd

KrEmAs KAc
04-01-2008, 22:23
Ostatnio cipki chcą chyba pokazać ,że takie coś jak GM istnieje :D
dobreeee

ArcassoTana
04-01-2008, 22:38
Nice artykuł mi się podoba B)

żal mi tamtych frajerów poza tym jednym

„Naprawdę myślę, że to był dobry pomysł. Teraz kiedy nie będę mógł grać przez 30 dni, wreszcie będę mógł zająć się moim domowym zadaniem!” Zawsze się cieszę kiedy mogę pomóc. Dalej ktoś proponuje mi 50 funtów, jeśli usunę jego bana. Chyba nie muszę mówić, że przekupstwo jest zupełnie bezcelowe.

Ten nie jest taki zły dostał nauczke

Ad3k
04-01-2008, 22:46
Fajny artykul. A tak na marginesie odnosnie do starego newsa

Nie tak dawno był news że na stronie co miesiąc chyba będą umieszczane zdjęcia awansów. Jakoś minelo juz troche czasu i zadnego newsa od tamtej pory z awansami nie bylo. Mozecie napisac dlaczego?

Sorry za duże litery ale chcę aby ktoś zauważył to pytanko

Gostex
04-01-2008, 23:16
Fajny artykul. A tak na marginesie odnosnie do starego newsa

Nie tak dawno był news że na stronie co miesiąc chyba będą umieszczane zdjęcia awansów. Jakoś minelo juz troche czasu i zadnego newsa od tamtej pory z awansami nie bylo. Mozecie napisac dlaczego?

Sorry za duże litery ale chcę aby ktoś zauważył to pytanko

Tak dla sprostowania to ten news byl w drugiej polowie pazdziernika..

Duke Dran
04-01-2008, 23:26
Wreszcie znalazłem zgłoszenie, w którym ktoś się cieszy z otrzymanej kary: „Naprawdę myślę, że to był dobry pomysł. Teraz kiedy nie będę mógł grać przez 30 dni, wreszcie będę mógł zająć się moim domowym zadaniem!” Zawsze się cieszę kiedy mogę pomóc. Dalej ktoś proponuje mi 50 funtów, jeśli usunę jego bana. Chyba nie muszę mówić, że przekupstwo jest zupełnie bezcelowe.
To jest kozackie xD. Fajny artykuł. Miło i zabawnie się czyta : ) Może i ja kiedyś będę odpisywał na takie zażalenia xD hehe.

Keedzie
04-01-2008, 23:48
Zaje**** ciekawy i smieszny artkul

Xentrion
04-01-2008, 23:50
W Związku z zaistnieniem takiego Tematu i nawiązaniem do "Wiekszość graczy reaguje na gm, chce zrobic sobie z nim zdjecie" przestawie po krótce sytuację która zdażyła się 17 Listopada 2007 roku na Serwerze Morgana.

Byla godzina okolo 16:00.. jak zawsze siedziałem na GameChat [z powodu lagów i nudów] i rozmawiałem z ludźmi... ktos oczywiscie usial wpasc... i zaspamowac "Serching Sorc to desert quest!", ostatecznie nie zwrócilbym uwagi gdyby nie to ze wysłał ta wiadomosc 4 razy pod rząd, co całkowicie zakłóciło tok rozmowy. Chciałem juz napisac zeby sie wynosił i spamował na Trade Channel gdy ujrzałem napis: GM Exilya on Morgana [2]: Spamming is rule violation. W kilka sekund ludzie zaczeli się zlatywać ze wszystkich stron na game-chat i rozmowa z gm'em sie bardzo pobudziła... skromnie zapytałem go na priv [dokładniej to JĄ, poniewaz byla to kobieta, jak sie pozniej dowiedzialem...] czy mogla by się teleportować do mnie ponieważ chcialbym zdjęcie na mój blog internetowy [nie prowadze bloga]. Nie dostałem odpowiedzi...stałem sobie spokojnie i czekałem na resp gdy nagle obok mnie ujrzałem niebieską otoczkę [jak przy teleportowaniu przy uzyciu magic forcefield] i kolo mnie stanela GM Exilya... bylem w niezlym szoku... po 3 latach gry poraz pierwszy zobaczylem na wlasne oczy GM... [w sumie nic takiego bo to w koncu tez ludzie, jednak jak wiemy wszyscy czestotliwosc z jakimi sie oni pojawiaja jest mala]. Poprosilem by sie usmiechneła... gdy to zrobiła pyknąłem fotke i wkleiłem do painta ^^ oto te zdjecie:

http://images26.fotosik.pl/113/71c0c8b88b0eed2a.jpg (www.fotosik.pl)

Niby nic takiego bo GM tez są ludźmi... ale biorac pod uwage to ze przez 3 lata gry nie widzialem GM'a na wlasne oczy dla mnie bylo to fajne uczucie ;))

Mydlarz
05-01-2008, 00:07
Heh:) Zabawne:P Więcej takich artykułów ;)

Lord_Piterek
05-01-2008, 00:17
Fajny art, ale szkoda mi niektórych zbanowanych ;) (nie tych z top 10)

Knight Simon Dark lord
05-01-2008, 00:20
Dobrze że coś robią ale jest ich za mało powinni się pojawiać albo częściej albo być ich więcej.Fajny artykuł,fajne są opisy jak przychodzili do osób oszukujących a najbardziej rozwaliło mnie to z MC "kompa mam za daleko".Albo zażalenia.Osobiście się ciesze jak ktoś kto oszukuje dostaje w skóre.Jeszcze raz artykuł wspaniały,pewnie CIPSoft chce pokazać że GM dużo robi i że ma ciężką prace,ale jednak tej pracy jest zrobionej za mało.Gdyby GMów było więcej liczba oszukujących byłaby mniejsza bo wiedzieli że mogą w krótkim czasie chycić bana,a tak pomyśli sobie "GM pojawia się raz na ruski rok to sobie moge".No nic Tibijskie realia.Mam nadzieje że to niektórym ludziom przybliży ogrom pracy jaki mają GMowie i nie będą spamowali "GM zły","GM sux" itd.Artukuł spoko i fajnie się czyta.

RaHak
05-01-2008, 00:28
Stwierdzam, że praca gm'a jest znacznie trudniejsza od tutora co jest oczywiste, jednak sądzę, że bardziej ciekawa. Zapewne śmiechu to jest kupa (np. od czytania raportów :D) ale i nie tylko ^^.

Zito
05-01-2008, 03:02
< deleted >

Duch Niespokojny
05-01-2008, 03:47
Kolejny artykuł propagandowy Cipsoftu. Prawdziwe spotkanie GMa z botterem wygląda tak: GM się teleportuje do delikwenta, wówczas bot zatrzymuje się i włącza alarm, po paru minutach botter podchodzi do kompa i ucina sobie z gamemasterem pogawędkę. GM spokojnie odpisuje graczowi, który zgłosił bottera "player was at keyboard" i wylogowuje się z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku...
Choć nawet takie sytuacje to już dużo. Zwykle GMowie zajmują się jedynie banowaniem ludzi reklamujących sprzedaż pacca na trade albo bluzgających na game-chacie (nieważne, że równie dobrze mogliby to robić senior tutorzy, wszak GM ma czas i nic lepszego do roboty...) lub też robieniem sobie fotek/ucinaniem pogawędek z graczami, tudzież blokowaniem Ghazbaranów, spamowaniem bezsensownych wiadomości na czerwono i używaniem GMowych postaci do zwiedzania miejsc na test serverze.

By$iu
05-01-2008, 08:55
Kolejny artykuł propagandowy Cipsoftu. Prawdziwe spotkanie GMa z botterem wygląda tak: GM się teleportuje do delikwenta, wówczas bot zatrzymuje się i włącza alarm, po paru minutach botter podchodzi do kompa i ucina sobie z gamemasterem pogawędkę. GM spokojnie odpisuje graczowi, który zgłosił bottera "player was at keyboard" i wylogowuje się z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku...
Choć nawet takie sytuacje to już dużo. Zwykle GMowie zajmują się jedynie banowaniem ludzi reklamujących sprzedaż pacca na trade albo bluzgających na game-chacie (nieważne, że równie dobrze mogliby to robić senior tutorzy, wszak GM ma czas i nic lepszego do roboty...) lub też robieniem sobie fotek/ucinaniem pogawędek z graczami, tudzież blokowaniem Ghazbaranów, spamowaniem bezsensownych wiadomości na czerwono i używaniem GMowych postaci do zwiedzania miejsc na test serverze.

Dokladnie tak, ew. mozna dodac jeszcze to, ze nigdy ich nie ma kiedy sa wzywani.

Wystarczylo by, zeby bylo z 200 GMow, znalezienie ich nie bylo by wiekszym problemem.

Suchy_Pastor
05-01-2008, 09:36
Artykuł genialny ;)
Ale wytłumaczenia jeszcze lepsze xD

Farr
05-01-2008, 09:50
Rox XD ale wymówki to mają zawaliste ci botterzy i inni " to moja mama przeklinała żebym dostał bana " lol owned :D to tak jakby ktoś kogoś zabił i powiedział w sądzie " to nie ja tylko moja ręka " jak można takie smuty gmowi wciskać współczuje czasami gmom że muszą takimi idiotami sie zajmować to musi być denerwujące i kompromitujące kiedy taki noob chce z gma zrobić debila xd

..::QRAS::..
05-01-2008, 10:28
ciekawostka : gram od tibi 7,3 a widzialaem gma z 3-4 razy ;/ najs

Ryos Lura
05-01-2008, 10:31
Gówno prawda, jesli sie chce to mozna wbic bez problemu na bocie 150 lvl. Reportowalem kolesia co uzywal bota od 60 lvl(!) gm przylazil z 10 razy, i nic - kolesiowy alarm piszczal przychodzil i odpowiadał. Przestalem marnowac czas na cos co mozna robic programem, wchodze dzisaj patrze ta sama osoba 150 lvl i nadal botuje

liczy sie tylko kasa, jak zaplacisz wiecej to ci pozwola uzywac macra, a moze i nawet cos Ci dadza.. nie mowic juz o protekcji u GMA

Dziundzior
05-01-2008, 10:47
Najfajniejsze w tym artykule są te tłumaczenia ludzi co do jasnego przez nich łamania rules : " Tata mi wpisale wulgaryzm na game chat " owned xd:)

Paczus0
05-01-2008, 11:23
http://img84.imageshack.us/img84/9567/banishmenthg5.jpg

tym sie juz nie pochwala...

Kusnier
05-01-2008, 11:39
Powiem tak, nie czytalem komentarzy, a ten artykul na tibia.com czytalem pare h po tym jak powstal (2-3 dni temu) i musze powiedziec ze czytajac go po angielsku wydawal mi sie o wiele smieszniejszy i ciekawszy. Sux Polish ;<

Co do GMow, na tutor channelu ostatnio sporo sie mowi o tym ze CipSoft mowi GMom aby nie banowali tylu botterow bo traca na tym kase. Nice plx

Pozdrawiam
Kusnier

braxfor
05-01-2008, 11:45
według mnie gm'ów powinno być przynajmniej po 1-2 na jeden świat wtedy na jednego gm'a by tyle roboty nie było i by byli zadowoleni oraz by ludzi może wreszcie liczyli się z swoimi czynami

Kejmilo
05-01-2008, 11:51
HaHa! Te 10 najśmieszniejszych wytłumaczeń OWNED XD!!

@down: Jasne, że po angielsku.

Neodai
05-01-2008, 12:07
Mam pytanie. Czy jak chce napisać raport do GM'a to mam pisać po POLSKU czy po ANGIELSKU?

mikel1994
05-01-2008, 12:28
Mam pytanie. Czy jak chce napisać raport do GM'a to mam pisać po POLSKU czy po ANGIELSKU?

A jak jestes w Anglii... eee nie to zly przyklad xD

jak jestes w ameryce to zeby kupic chleb w sklepie mowisz po polsku czy po angielsku ?

Buahahahahaha te zazalenia na bany sa najlepsze ;] padam przy nich !!

Ghard Lage
05-01-2008, 13:24
Ktoś powiedział, że jakby było więcej GMów (tak po 2 na serwer) to byłoby lepiej. To bzdura! GM to też człowiek musi spać, jeść, a że nie jest pracownikiem Cipsoftu to musi też pracować/chodzić do szkoły. Lepszym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie CMów z różnych krańców świata np. CM w Niemczech pilnuje Europy podczas CM w Australi śpi i na odwrót.

Koszyk
05-01-2008, 13:49
HAHAHAHA! :D

ten artykul odrazu poprawil mu humorek od rana :) ( no jak sie wstaje o 12 to 13 to jest rano :D)

Ricco93
05-01-2008, 14:16
ciekawy artykuł :) jeżeli takie coś przytrafia sie gm w jednym dniu to ja nie chce być gm ... nie wytrzymał bym :p ja nawet grając zwykłym charem czasem nie wytrzymuje, kiedy podbiega do mnie grupka noobków i pisze plz tp albo plz 2gp. ale czasem jest sie z czego pośmiać :p
naprawdę fajny artykuł

gimifajf
05-01-2008, 14:19
jak sie zkontaktowac z gm ??

Jaryn
05-01-2008, 14:45
Jak można napisać coś do GM'a jeżeli chce się odwołać od bana? Bo po zalogowaniu na konto na tibia.com nic takiego nie widzę, gdzie mógłbym coś napisać, wysłać do GM'a.

Adi Pro Knight
05-01-2008, 14:52
ostatni zal jest najlepszy ;dd

Eneris
05-01-2008, 15:46
gram w Tibe 3 lata i widziłem gm 2x na oczy, moj kolega zrobil 4 chary lvl 100 plus na bocie poto zeby je sprzedac i ani razu nie zostal zbanowany wiec kTO TO JEST WOGOLE GM?

moze 36 gmów jak zlozylo sowje wszytkie interwencje uzyskali by taki wynik jak w tym moscie 10 banów !!

Beniro
05-01-2008, 15:54
Siema wszystkim. Powie mi ktoś dlaczego nie moge się zalogować na świecie Nerana lub Harmonia? :confused:
Może Newbie jestem ale nie wiem :baby:

Pan_Tymek
05-01-2008, 16:53
Świetny news najlepesze było to :
normalnie żal....

Berbatov
05-01-2008, 16:57
Haah. Pomysłowość, tudzież ludzka głupota nie znają granic.
Tekst przedni,jeden z najlepszych na forum.

X_Dino_X
05-01-2008, 16:58
Świetny artykuł :):)

a najlepsza wymówka była z tym wyłączonym monitorem :D8o

ps. jak już wspominano powinno być więcej GM'ów ;p

Brtek00
05-01-2008, 17:03
Niby banuja boterow a u mnie na saphira w kazdym cave z rotami sa boterzy i nie da sie expic zal szczegulnie najwiecej botow jest na liberty bay na rotach tam to nawet 40/50 lvle botuja zal mi ich

Imm0rtal
05-01-2008, 17:13
Niby banuja boterow a u mnie na saphira w kazdym cave z rotami sa boterzy i nie da sie expic zal szczegulnie najwiecej botow jest na liberty bay na rotach tam to nawet 40/50 lvle botuja zal mi ich

Banują tych, którzy włączają bota i wychodzą z domu, inteligentny botter włącza bota i nie oddala się od komputera, sprząta chatę, odrabia lekcje lub ogląda TV. Takiemu GM g*wno zrobi.

Beniro
05-01-2008, 17:18
Siema wszystkim. Powie mi ktoś dlaczego nie moge się zalogować na świecie Nerana lub Harmonia? :confused:
Może Newbie jestem ale nie wiem :baby:

Odpowie mi ktoś na pytanie? plz :(

Aevolana
05-01-2008, 17:31

hehehehehe.. niezle sie brechtaem przy tym... ludzie sa zaskakujacy...

Pirate Cutthroats
05-01-2008, 17:31
Ja tylko raz spotkałem GM-a i raczej miło to wspominam. Chcieli mnie załatwić a GM ich przeniósł w jakieś inne miejsce...to było dawno temu :) 8o

Aevolana
05-01-2008, 17:32
Odpowie mi ktoś na pytanie? plz :(

tak, wylacz i wlacz kompa, odlacz sie i podlacz do neta, albo sprobuj pozniej czasami trzreba takze odpoczac od tibi...

Drakinnio
05-01-2008, 18:31
Nie no wytlumaczenia najlepsze tylko GM mogloby byc wiecej. I mam jedno pytanie czy Gm mozga zostac tylko postacie z lvl bardzo duzymi czy kazdy ?

Uziman
05-01-2008, 18:53
Nie no wytlumaczenia najlepsze tylko GM mogloby byc wiecej. I mam jedno pytanie czy Gm mozga zostac tylko postacie z lvl bardzo duzymi czy kazdy ?

Radzę przeczytać tutor Guide ;-) W duuużżym skrócie: Potrzebujesz 20+ lvl i musisz mieć przynajmniej 1 raz wykupionego pacca. Zgłaszasz sie na test czy sie nadajesz na Tutora. Jak zdasz, zostajesz Tutorem. Przez 8 tygodni nie możesz otrzymać "Złego raportu"(źle zaraportowanie złamania regulaminu chyba) Potem otrzymujesz promocje na Seniora. Jeśli przezjakiś czas (pare tygodni chyba) będziesz miał same dobre raporty, to możesz zostać GM. Tak to mniejwięcej wygląda ;]

Duch Niespokojny
05-01-2008, 19:00
I mam jedno pytanie czy Gm mozga zostac tylko postacie z lvl bardzo duzymi czy kazdy ?
A co ma level do bycia gamemasterem?

Valderor
05-01-2008, 20:12
W duuużżym skrócie: Potrzebujesz 20+ lvl i musisz mieć przynajmniej 1 raz wykupionego pacca. Zgłaszasz sie na test czy sie nadajesz na Tutora. Jak zdasz, zostajesz Tutorem. Przez 8 tygodni nie możesz otrzymać "Złego raportu"(źle zaraportowanie złamania regulaminu chyba) Potem otrzymujesz promocje na Seniora. Jeśli przezjakiś czas (pare tygodni chyba) będziesz miał same dobre raporty, to możesz zostać GM. Tak to mniejwięcej wygląda ;]

Wszystko się zgadza z wyjątkiem jednego. Parę tygodni bycia senior tutorem i zostaję GM? W takim razie GMów powinno być w Tibii kilkuset...

A sam artykuł wciągający. Ten człowiek, który ropował guardy i za którymś razem wyciągnął GMa, musiał być w niezłym szoku ;-)

Beniro
05-01-2008, 20:13
tak, wylacz i wlacz kompa, odlacz sie i podlacz do neta, albo sprobuj pozniej czasami trzreba takze odpoczac od tibi...

Nic to nie daje... A w tibie nie grałem kilka miesięcy i znów chce troche pograć ;)

Wyskakuje mi okno a w nim:
Error:Connection refused. (10061)
All login serwers are offline. Check www.tibia.com for more information.

Ale jak czytam to niektórzy mogą się połączyć z serwerami tylko nie ja !!! ;(;(;(

Dlaczego!!??

Oprst11
05-01-2008, 20:51
chciałbym spotkać gm'a.......:(

Dagins
05-01-2008, 21:52
Według mnie nie ma żadnych aktywnych GMów, przez całe życie widziałem 5, a w tym 3 w tibicam.

Ale naprawdę artyków przedni, szczególnie z tym
Rozwaliłem klawiaturę na kawałeczki, ponieważ nie dostałem tego czego chciałem pod choinkę... Jednak moja myszka działała więc expiłem za jej pomocą, ponadto gdy waliłem w klawiaturę zepsułem przycisk “utevo lux”, przez co sam się wciskał. =/

Asash
05-01-2008, 22:10
Ja gram 3 lata a GM żadnego :( Ale teksty w artykule są najlepsze :D
Co do GMów-żal -.- 0 aktywnych(przynajmniej na Luminerze) Miałem akcje że ziom używał bota przez 6 godzin na rotach to ja daje report czekam pół godziny,godzinę i nic żadnego GM -.-

Fresh_1910
05-01-2008, 22:17
OMG jak ci gm'owie mnie denerwują.!!!:fuck::fuck:
Ja dostałem bana za to że w comments na postaci miałem
"<--~~--FUCKING BRASIL--~~-->"
A jak ja daje reporta za lurowanie to nichu*a nikt nie odpisuje nie mówcie że nie ma gm'a bo ja czekam godzinami aż odpisze
gm to zwykły kit według mnie to oni gówno robią odpisują tylko hlvlom albo pisza do tych których znają .
:fuck::fuck::fuck::fuck::fuck::fuck:
PS: NIE NAWIDZE CW*LI!!!!!!!

Fresh_1910
05-01-2008, 22:21
Wszystko się zgadza z wyjątkiem jednego. Parę tygodni bycia senior tutorem i zostaję GM? W takim razie GMów powinno być w Tibii kilkuset...

A sam artykuł wciągający. Ten człowiek, który ropował guardy i za którymś razem wyciągnął GMa, musiał być w niezłym szoku ;-)
OMG ja gmom flugałem prosto w oczy bez krempacji, bo mnie wku**wili.
ZALLLLLL GM'ów!!!!!!!!!!!!!!

Chocapic
05-01-2008, 22:27
@up
Głupi jesteś.

Dobrze że są Gm-owie, ktoś musi trzymać porządek.
No i nawet zabawne jest te ich życie :D.

Duch Niespokojny
05-01-2008, 23:39
Ja dostałem bana za to że w comments na postaci miałem
"<--~~--FUCKING BRASIL--~~-->"
A jak ja daje reporta za lurowanie to nichu*a nikt nie odpisuje nie mówcie że nie ma gm'a bo ja czekam godzinami aż odpisze

Co do tego drugiego, to masz rację, ale o bana za głupotę nie powinieneś mieć do nikogo pretensji

Halny
06-01-2008, 01:00
Poprostu ZAL Gmowie udaja w artykulach jacy to oni sa dobrzy i jakie maja trudne zycie.
A prawda jest taka ze sa to power abuserzy
Jeden Gm mojemu znajomemu chcial dac bana bo przesuwal kumpele z jego gildi :baby:
No a mi potym jak hackli postac dostalem deleta za sharing own3d.:baby:

Ryłek
06-01-2008, 03:30
No ja siem z ziomkiem up zgadzam dostałem ostatniood gma banet za nieprzestrzeganie regulaminu (lol, mam kawiarenke internetowom i wszyscy na 30 komputeruw grali w Tibje, co mialem zrobic??) no i tylko ja dostalem banet a reszta do domuw poszla i napisala do gm ze oni z kawiarenki no a ja napisalem i gm do mnie powiedzial hehe nub muj numer akąt 3059201 hasło tibjamojer4zyciez4902iomkip0zdro1230. Sprawccie czy dziala. Artykół na -10/10 bo gmowie to cioty.

Doom Terror
06-01-2008, 05:48
na arcanii cale gidlie by poszly za bottowanie...tylko zastac gm w odpowiednim czasie i o odpowiedniej porze...

--Cienius--
06-01-2008, 10:28
Prawda jest taka ze gmowie sie o*******aja

Tomusik123456
06-01-2008, 13:31
dobry artykuł :D heh pośmiać sie można

Trang Oul
06-01-2008, 14:01
EJ! "Ukarz" przez RZ! Od "karać", nie "ukazywać"!
"Zdarza" przez RZ!

Tom The Tanner
06-01-2008, 15:05
Co dziesiąty botter ma okazję spotkać GMa w swoim długim życiu, a co 20 zostaje zbanowany... nie rozumiem, jeśli gmowie się nie "wyrabiają", bo przecież mają realne życie to powinni zatrudnić ich więcej. Jak 35 mistrzów może pilnować ok. 80 światów? I na każdym botterów kilkanaście razy więcej niż gmów, ba, kilkanaście razy więcej niż światów. Może zaczną robić nowych, jak botterzy przestaną kupować pacce? :O

Dzięki dla Yallaha za tłumaczenie. :f Ten ostatni ziomek z wyłączonym monitorem powinien być na pierwszym.

Vial

Kusnier
06-01-2008, 16:07
Radzę przeczytać tutor Guide ;-) W duuużżym skrócie: Potrzebujesz 20+ lvl i musisz mieć przynajmniej 1 raz wykupionego pacca. Zgłaszasz sie na test czy sie nadajesz na Tutora. Jak zdasz, zostajesz Tutorem. Przez 8 tygodni nie możesz otrzymać "Złego raportu"(źle zaraportowanie złamania regulaminu chyba) Potem otrzymujesz promocje na Seniora. Jeśli przezjakiś czas (pare tygodni chyba) będziesz miał same dobre raporty, to możesz zostać GM. Tak to mniejwięcej wygląda ;]

20 lvl +? Raczej nie.
8 tyg? Chyba chciales powiedziec 12
Zadnego reportu? Zadnego bad reportu (zlego reportu jak to nazwales) przez conajmniej ostatsnie 8 tyg.
Jezeli jestes 3 miechy aktywnym tutorem i nie dostales bad reporta przez 8 tyg zostajesz seniorem, tylko BARDZO aktywni seniorzy po 1-2 latach sluzenia MOGA zostac GMami chociaz to i tak rzadko sie zdarza - jak widac mamy 35 GMow....

BlazekRl
06-01-2008, 16:59
Ładny temat ;) Bycie GM'em to cieżka paca.Chyba... na Honerze wogoel nie ma GM a jak jest to na chwile.

Rav
06-01-2008, 17:03
bardzo fajne humorystyczne opowiadanko ;)

Bekaojad13
06-01-2008, 19:03
Zeczywicie fajne opowiadanko. Nie chce byc Kapusta ale musze doniesc zeby tworca tematu przekazal GMowi a ten ukaral niegrzecznych:baby:
-Carion Pamik(za teleportowanie podawal link z keylogerem[kumpel tesz testowal])
-Cerag Chan(lurowanie na swiecie non-pvp) na nim gram
-Zedel Traos(za lurowanie na swiecie non-pvp i teleport)
-Niran Zakol(podawal hacklinki [Qmpel sprawdzal] i teleport)

KoBaL
06-01-2008, 19:12
nie no ja tez chce zobaczyc gm-a na oczy :P

nazwisko322
06-01-2008, 19:30
Mam podobny dzień :D jestem liderem 200 osobowej gildii 25+ ;(X(

Obles
06-01-2008, 20:17
Trochę już gram w tibie...
Trochę siara o tym mówić...
Ale, do tej pory nie wiedziałem, że jest kos taki jak GM ! :baby:
No ale teraz juz wiem :)
Wiecie może ile jest polskich GM-ów ?
A tak na marginesie moim zdaniem powinno ich być z 2 jak nie 3 razy więcej ;/

Lodzio
06-01-2008, 21:23
Gram na candii od ostatnich wakacji i tylko ok 5 razy widzialem gma niech nie przesadzaja co oni to nie robia >.< kiedy chce zareportowac kogos to ofc gma nie ma yay :O

Bratix
06-01-2008, 23:37
Bardzo jestem zadowolony z pracy Gm'ów. Wykonują swoją pracę sumiennie. Obawiam sie jedynie, że jest ich trochę za mało.

Pozdrawiam

Kusnier
07-01-2008, 14:46
Trochę już gram w tibie...
Trochę siara o tym mówić...
Ale, do tej pory nie wiedziałem, że jest kos taki jak GM ! :baby:
No ale teraz juz wiem :)
Wiecie może ile jest polskich GM-ów ?
A tak na marginesie moim zdaniem powinno ich być z 2 jak nie 3 razy więcej ;/

Jest 1 polski GM, nazywa sie Xadam.

Obles
07-01-2008, 15:19
Uuu...
Myślałem, że jest więcej co najmniej z 10...
Przecież gra nas tylu :)

Astrewesdoa
07-01-2008, 15:50
Hmm minimum 2 Gmow na 1 serv moze by bylo mniej botterow

Jak byl bym GMem to bym gral kilka godzin dzienie xD

Cip placi GMom?

Smart
07-01-2008, 15:55
Ta albo jeden ktory czesto sie loguje

Bekaojad13
07-01-2008, 17:24
Jakbym ja byl GM to bym gral caly czas! Ale jest to raczej nie mozliwe poniewaz juz 2 criminal record mam

Kondzix105
07-01-2008, 21:03
Najlepsze bylo to

jego mama gra w tibie???hahahahaha:D:D:D:D:D

Hakuoh
07-01-2008, 21:44
Ze wzgledu na ataki na uzytkownika Yallah oswiadczam w Jego imieniu:
a) Nie jest na stanowisku 'Gamemaster', wiec nie pomoze Wam pismo, ze ktos boci "or something like that".
b) Wszelkie odpowiedzi na Wasze pytania w sprawie problemow technicznych znajdziecie na tej stronie (http://www.tibia.com/support/?subtopic=faq).
c) Nie jest w gronie Tibia.pl (moderator; administrator)
d) On tylko przetlumaczyl tekst. Nic wiecej.
e) Kazda wiadomosc w tej sprawie zostanie zignorowana. Wiec nawet nie liczcie na jakakolwiek odpowiedz.

LarvaExotech
08-01-2008, 08:54
jak ktos lubi takie klimaty ale po ang: http://tibianews.net/section.asp?Ids=6&Id=62

$orcerer
08-01-2008, 09:33
Hahaha chyba chca pokazac graczom ze istnieje ktos taki jak GM...i tak jest ich za malo,GM-i pewno maja taka umowe z cipem zeby boterow z paccem nie banowac bo hajs z nich :D taka prawda ten artykul jest po to zeby zamydlic ludzio oczy...ja przez 5 lat widzialem 5 razy gma....czy to jest normalne??Jak gra w ta gre 50tysiecy graczy+?I jak 30 gejmasterow ma se niby dac rade?Zal mi cie ShitSofcie

@down
Tak dla sprostowania to zartowalem z ta "umowa" ale po prostu cipy huja klada na boterow bo hajs z nich jest... zreszta GMy jajco dostaja,jakby im za to placili to by byli czesciej online ^.-

Johnnek
08-01-2008, 10:24
Hahaha chyba chca pokazac graczom ze istnieje ktos taki jak GM...i tak jest ich za malo,GM-i pewno maja taka umowe z cipem zeby boterow z paccem nie banowac bo hajs z nich :D taka prawda ten artykul jest po to zeby zamydlic ludzio oczy...ja przez 5 lat widzialem 5 razy gma....czy to jest normalne??Jak gra w ta gre 50tysiecy graczy+?I jak 30 gejmasterow ma se niby dac rade?Zal mi cie ShitSofcie

][_, ([]) ][_, Nikt nie ma żadnej umowy pacc tak samo dostaje bany nawet wysokie lvl (czasem jak coś poważnego to delete konta). Pod tym względem nie można nic nikomu zarzucić, ja pare razy widziałem GMa i rozmawiałem z nim nic szczególnego niema się czym podniecać to tylko człowiek. A co do ich liczby to z pewnością jest ich zamało, zazwyczaj kiedy chce się donieść na kogoś że łamie regulamin to i tak ich niema. A co do tego czy GM ma pensje to nie wiem ale jeżeli są to oficjalni pracownicy CipSoft to z pewnościa mają wynagrodzenie, a jeżeli tak to jest to wyjaśnieniem ich niewielkiej ilości.

Aggro
08-01-2008, 19:03
GM nie ma kasy z roboty ponieważ nie jest zatrudniony.
Zatrudniony jest CM (Community Manager) i dostaje pieniądze za pracę.

Amon-Re
08-01-2008, 19:18
Witam wszystkich,
Tak się złożyło, iż jest to mój pierwszy post na tym forum :)
Wiele osób krytykuje GM'ów za swój nikły wkład w to co się dzieje w grze. Plaga botterów, hackerów i innych "niewiernych" to prawdziwa zmora Tibii. Jednak nie zapominajmy, że mistrzowie Gry za swoją pracę nie otrzymują wynagrodzenia, a posiadają jeszcze coś takiego co zwie się życie prywatne, a najczęściej ludzie będący GM, grali w grę już ładnych kilka lat, więc nie należy od nich wymagać aż tak dużego poświęcenia. zawsze można przecież zostać Tutorem, czy po prostu raportować (bądź informować na specjalnym forum) o wykroczeniach. Nawet, gdy wydaje się to próżnym działaniem, może przynieść owoce ;)

kozacki
08-01-2008, 19:34
fajny artykuł, wciągnelo mnie jak Harry Potter ;)

Paladin'Popek
08-01-2008, 22:59
mam takie pytanie jak zostac CM ? czy dopiero jak sie dlugo pracuje jako GM czy tylko z cip softu ludzie ich maja??

Duch Niespokojny
08-01-2008, 23:05
mam takie pytanie jak zostac CM ? czy dopiero jak sie dlugo pracuje jako GM czy tylko z cip softu ludzie ich maja??
Po prostu musisz się zgłosić do pracy w Cipsofcie.

Zenuś
09-01-2008, 10:16
a ja w swojej karierze tibii nie raz widzialem gm'a, nie raz z nim rozmawialem, nie raz przy mnie banowal cheatera. tak wam sie tylko wydaje ze na waszych swiatach gm'ow nima. bardzo czesto na waszych serverach najwieksze lvle sa banowane bez waszej wiedzy. na forach poszczegolnych swiatow bardzo czesto mozna zauwazyc duskusje gma z graczami no ale jak ktos nie zna angielskiego to niby po co ma tam zagladac :p.
widocznie wiekszosc z was gra za krotko lub tez gra tylko po to aby nabic ten lvl w cale nie interesujac "polityka" servera

Salem0
09-01-2008, 18:51
Witam. Skoro juz tu jestem, to chcialbym zapytac o taka rzecz. Nie gram juz w Tibie od 2 lat ale zrobilem sobie postac do pogadania ze znajomymi z dawnej gildii. Jest na Rooku i ma 29 lv. Lubie pomagac nowym o ile ktos nie sepi i nie przeklina, ale nie zawsze jest ktos kogo mozna obdarowac wiec mam drugie konto z postacia depo 18 lv. Czasem musze cos przelozyc na ta druga postac. Mam w domu trzy komputery ale w osobnych pokojach, wiec w razie czego jak mam udowodnic GMowi, ze nie mam zadnego boota???? Nawet nie wiem jak to wyglada, bo balbym sie hacka. Przeciez nie zawsze jest ktos w domu. Sam moge zrobic trade jedna i druga postacia ale obydwoma na raz sie przeciez nie odezwe....

user2k
09-01-2008, 19:51
... a teraz prawda,
Dzień z życia gracza:
zglaszam botka... czekam , robi 30 okrazenie... czekam... zabija moje roty treningowe... czekam... pojawia sie 45 raz... wylogowuje sie... loguje sie nastepnego dnia... pojawia sie ten sam gostek...
... i nie tylko on, jest tu 4 innych ktorzy zawsze sie tu pojawiaja, jeden sie chwali jak sie obudzi ze ma juz 7x/7x a ja siedze od 10 dni po 8h i mam niecale 70/70... tyle ze oni maja juz 40+... takie zycie

Dagins
09-01-2008, 20:00
Mnie ci GMi w*****ają, przez całe życie wysyłam im raporty bez odezwy, a tutaj jakieś p********* tutor (z którym się nie lubie) napisał do znajomego i już mam criminal record za nie przestrzebanie punktu nr. 856 paragrafu 105b...... Taka jest uczciwość, kolega tutor za to trapował mnie na dragonach i żadnych konsekwencji..... Tibia śmierdzi bezprawiem.

@Salem0
Dostaniesz bana za MC czy masz jeden komputer, czy całą kawiarenkę internetową :)

ArtiPl
09-01-2008, 20:11
Ja tylko raz spotkałem GM-a i raczej miło to wspominam. Chcieli mnie załatwić a GM ich przeniósł w jakieś inne miejsce...to było dawno temu :) 8o

Jasne, szczegolnie ze GM nie moze teleportowac graczy do siebie...

Text denny, reklamowka - a przyklady? To tak jak opowiedziec dowcip - nie przydazyl on sie nikomu w zyciu... Komercha, ale coz w tibie juz nie gram...

Dagins
09-01-2008, 20:41

Text denny, reklamowka - a przyklady? To tak jak opowiedziec dowcip - nie przydazyl on sie nikomu w zyciu... Komercha, ale coz w tibie juz nie gram...

Może na OTSie nie może...

Zenuś
10-01-2008, 15:36
Może na OTSie nie może...

bo nie moze. gm moze sam siebie teleportowac do graczy ale na odwrót nie

Itachi
10-01-2008, 15:45
Mozna teleportowac grasza w inne miejsce.
Sam bylem swiadkiem.
Poza tym jak inaczej kiedys teleportowano by PK na GM Island?

Arrathel
11-01-2008, 03:46
... a teraz prawda,
Dzień z życia gracza:
zglaszam botka... czekam , robi 30 okrazenie... czekam... zabija moje roty treningowe... czekam... pojawia sie 45 raz... wylogowuje sie... loguje sie nastepnego dnia... pojawia sie ten sam gostek...
... i nie tylko on, jest tu 4 innych ktorzy zawsze sie tu pojawiaja, jeden sie chwali jak sie obudzi ze ma juz 7x/7x a ja siedze od 10 dni po 8h i mam niecale 70/70... tyle ze oni maja juz 40+... takie zycie
Candia? ;)
@topic
No niby prawda, może powinni dać większe prawa senatorom? ;)

Duch Niespokojny
11-01-2008, 16:19
No niby prawda, może powinni dać większe prawa senatorom? ;)
Senatorzy to i tak z definicji "emerytowani" gracze (często gamemasterzy), więc za wiele by to nie zmieniło...

dwafmen
11-01-2008, 19:51
supeeer dzien z zycia gm =) wowow . nudzi im sie? tibia na wesolo HAHA...

sath_okh
11-01-2008, 22:09
na forach poszczegolnych swiatow bardzo czesto mozna zauwazyc duskusje gma z graczami no ale jak ktos nie zna angielskiego to niby po co ma tam zagladac :p.

Jakoś nigdy nie widziałem żeby gm pisał na forum Refugii..., nawet na gamemaster board większość postów bez odpowiedzi ze strony gm-ow jest. Moze gry pomyliles? ;)

Sakumil
12-01-2008, 13:04
Haha, cieko sie blaznia takimi newsami... zraportowalem z 5 osob ze botoja, gralem potem z 3h i nikt ani sie nie zjawil, ani nie odpisal... Kazdy GM powinien miec 1 serv, i juz. A nie jest ~60 światów i 36GM'ow -.- nie ma szans zeby zawsze byl ktos online ... powinni to naprawiac, bo Tibia_auto i inne tego typu boty, psuja zabawe, nie tylko tym który ich uzywaja, ale także tym który chcą grać uczciwie.

Zenuś
12-01-2008, 13:44
Mozna teleportowac grasza w inne miejsce.
Sam bylem swiadkiem.
Poza tym jak inaczej kiedys teleportowano by PK na GM Island?

a wiesz kiedy to było? w tedy gm mogl przywolywac demony, rozdawac itemy i zabijac dla zabawy. to wszystko minelo teraz gm nawet nie ma takich opcji....
gm moze tylko upomniec lub dac bana nic po za tym...

JaSprite
13-01-2008, 02:47

a jak kiedys gmowie Karali pkerów? teleportem na wyspe ;o

lasio16
13-01-2008, 12:26
Mi się taka robota podoba, chciałbym być GM'em :p

Zenuś
13-01-2008, 18:23
a wiesz kiedy to było? w tedy gm mogl przywolywac demony, rozdawac itemy i zabijac dla zabawy. to wszystko minelo teraz gm nawet nie ma takich opcji....
gm moze tylko upomniec lub dac bana nic po za tym...

gralem od 7.1 i nie pamietam aby w tedy gm mial takie mozliwosci
upsssss mala pomylka z edycja........
gdzie tu sie usuwa posta :X

ArtiPl
13-01-2008, 18:25
a jak kiedys gmowie Karali pkerów? teleportem na wyspe ;o

Przeczytaj kilka postow wyzej, kolega dobrze powiedzial, kiedys GM mogl przywolywac demony, zabijac graczy i ich teleportowac itd. Teraz nie ma takich mozliwosci.

Falc
15-01-2008, 09:20
Wiecie ja doszedlem do wniosku ze czasami gm'i zaduzo siedza przed kompem... bo juz myla soibe osoby ktore banowac.... jestem przykladem... dostalem bana doslownie za kogos ktos pieprzyl glupoty jakies a ja bana dostalem... a oto on
http://img134.imageshack.us/img134/1016/uo0087cq0.jpg
a to byl moj 2 ban... skonczyl sie pogralem z 2 tygodnie i jakis noobek sempil itemki ww na trade mi poszlo i 3 ban... i delate i 76 ek poszedl... nawet sie niedal wytlumaczyc zal...

Walkin
15-01-2008, 19:51
Wiecie co oznacza obecnie określenie NOOB? Oznacza osobę która nie zabija innych postaci, jest miła w rozmowie i nie przeszkadza skilować... Nie noob to wredny skur.... który się chwali ilu ludzi oszukał, ilu zabił, i nigdy nie może się pozbyć czahy. PZDR dla PK. Pozatym tibia uczy.... Czegoś tam zapewne. Poprzeglądajcie oferty kupna postaci na allegro. Mże jakis gm terz sprzedaje? W sumie w PL nic tylko chłamliwi ludzie, nędza i trzeci świat.... I jak oczekiwać że takie poryte dzieci kiedykolwiek zrozumieją jakiekolwiek słowo określające pozytywną ludzką cechę? Ilu z was wie wogóle o czym piszę??? To świadczy o WAS!!! PZDR NOOB :evul:

gugus44
16-01-2008, 12:06
ach chciałbym być GM

love
16-01-2008, 16:00
czy jest jakiś gm polak proszę powiedźcie

Mati1992
16-01-2008, 18:32
36 aktywnych Gamemasterów oraz 10 Customer Support’erów to za malo by dostatecznie zabezpieczyc tibie przed nieuczciwymi graczami (bociarze, hakerzy itd.):ban:

Mati1992
16-01-2008, 18:40
Wiecie co oznacza obecnie określenie NOOB? Oznacza osobę która nie zabija innych postaci, jest miła w rozmowie i nie przeszkadza skilować... Nie noob to wredny skur.... który się chwali ilu ludzi oszukał, ilu zabił, i nigdy nie może się pozbyć czahy. PZDR dla PK. Pozatym tibia uczy.... Czegoś tam zapewne. Poprzeglądajcie oferty kupna postaci na allegro. Mże jakis gm terz sprzedaje? W sumie w PL nic tylko chłamliwi ludzie, nędza i trzeci świat.... I jak oczekiwać że takie poryte dzieci kiedykolwiek zrozumieją jakiekolwiek słowo określające pozytywną ludzką cechę? Ilu z was wie wogóle o czym piszę??? To świadczy o WAS!!! PZDR NOOB :evul:
Zgadzam się to prawda Polacy są najbardziej chamskim i oszukanczym narodem w tibii 90% polakow jakich spotykam to poku****** nooby

Hasbaran
17-01-2008, 15:21
Wescie dajcie se spokoj z tibia i ogladajcie na Disney Channel

HIGH SCHOOL MUSICAL 2!!! :wiking:

Dagon_Guardian
21-01-2008, 18:16
"Obecnie mamy 36 aktywnych Gamemasterów oraz 10 Customer Support’erów,"

Gdyby kazdy zalogowal na 2 swiaty dziennie to na guardii bylby conajmniej 1 raz na dzien wiec jak to mozliwe ze od 2 tygodni daje reporty i nikt nie dostal bana?

Ciekawe gdzie Ci gm, zdecydowanie za malo ich a mysle ze sa osoby ktore moglyby dostac to stanowisko

Buszmenx
22-01-2008, 20:13
zgadzam sie z Dagonem:p
Tez wiele pisze raportow i nadal nikt bana nie wyrwal :p
Pozdro :lucznik:

Trompac
23-01-2008, 21:08
Te tłumaczenia są idiotyczne buahahaha!!! ale mają wyobraźnię. Mój kumpel nabrał się na pacc za 6k xd.

JUNIR
23-01-2008, 22:18
Gdyby kazdy zalogowal na 2 swiaty dziennie to na guardii bylby conajmniej 1 raz na dzien wiec jak to mozliwe ze od 2 tygodni daje reporty i nikt nie dostal bana?

Wg mnie gm powinnien mieć obowiązek zalogowania sie w grze na conajmniej 3 światach... i codziennie na innych 3 bo po co gm ktory jest nieaktywny albo siedzi tylko na antice etc ?

Soulidum
27-01-2008, 09:10
Tak tylko piszą, ale jak dam raporta to gm prosi o dowody no linka mu nie bede wysyłał a jak ktos na bocie jedzie to gm alarm i gm "he is at keyboard":(

Dak250
27-01-2008, 14:18
A gdy się komuś naprawdę popsuła klawiatura i mu się wciska F1 ? :P

Vandal1993
29-01-2008, 10:03
według mnie GM są często dostawałem bana ale za jakies byle co za powazniejsze sprawy nie kareaja pzdr :D

mikolaj99
01-02-2008, 22:16

Huahuahuahuahuahua no ten kawalek byl niezly wielkie brawa! :)

Liberoz
02-02-2008, 18:03
http://czikitatown.myminicity.com/ wejdzie wszyscy im wiecej tym lepiej, wchodzcie codziennie chyba nie chcecie zeby grubi amerykanie byli lepsi niz polacy :C!

yenka
03-02-2008, 17:10
Jakoś tyle osob lata na bocie , wszyscy dokladnie wiedza gdzie kto i jak , nawet na obcym serwerze bym nie musiala dlugo szukać , obstawiam malpy , żółwie , roty np na daramie , i jakies slimy do skilowania . Założe się o każde pieniądze , że kogoś tam znajdę ,gracze od razu widza co i jak a Gm nie widzi .Tyle banów by było ..Tak przy okazji to czemu tych GM nie ma tylu , na pewno senior tutorzy by cos mogli zmienić, jeśli by uzyskali wiecej uprawnień.Poza tym często jak kogoś shakuja , haker na zakończenie załatwia bana osobie , wystarczy puscic jakis bzdurny link na trade i juz jest , a taki poszkodowany nie moze nic wytlumaczyć, a wystarczy na liste dedów popatrzec , widzi się że kolesia rookowali -- i za to ban.Poza tym przed upem można było jeszcze bota zastawic np potem a teraz nie - wg niektorych opinii to pomoc i zacheta , żeby używać botów- bo co mu niby zrobia teraz ?

FeriusxD
09-02-2008, 13:37
Myślałem ,że życie Gm'a jest prostszexD^^

bylo
10-02-2008, 00:06
Po co zakładać nowy temat.
Było. Zamknąć.

Asash
10-02-2008, 10:11
@up
Sam sie zamknij! Zal mi ciebie ...

Rdk92
26-02-2008, 09:27
@TopicŹle mnie zrozumiałeś. Po czesku „selling premium” oznacza „jak leci wszystkim?”.

Kto nie zna czeskiego, jest skazany na potepienie. :) Trochę mi go szkoda, wkońcu każdy prawdziwy Tibijczyk chce zmarnowac czas przed kompem.

mini1101
26-07-2010, 12:38
a jak sie wogole raportuje botow u GM'a??