zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wirtualne Państwo - mały projekcik, z wielką przyszłością xP

Korektor
05-01-2008, 13:14
EDIT 11.01.07r.

STRONA INTERNETOWA beta - GOTOWA

www.retalia.go.pl

Ważne funkcje pełnią:

Szef BOR - Bols,
Minister Kancelarii Premiera - Thomisson ([email protected])
Minister Administracji Forum - Gogar ([email protected])
Minister Finansów - NikastShynix ([email protected])
Minister Kultury - MadSin ([email protected])
Minister Poprawności Języka (wakat)
MON - Kedven ([email protected])
Minister Rozwoju i Reklamy - McAffrey (Marcin24)
Minister Skarbu Państwa - By$iu
Minister Sprawiedliwości - Marsseel
MSV - VoonArctulin
MSZ - Davido16
Minister Gospodarki - Vagraav
Wicepremier - NikastShynix
Wicepremier - Gogar
Marszałek Sejmu - Thor ([email protected])
Prezydent - (nie było jeszcze wyborów)
Prezes Rady Ministrów - Korektor ([email protected])
Szefowa Grupy Konstytucyjnej - Marla666
Szef Grupy Technicznej - Gogar

Każdy chętny niech zarejestruje się na naszym forum, którego link podałem wyżej. Prosimy używać formatu "imię nazwisko". Niekoniecznie musi być takie samo jak w RL. Można przekręcić parę literek jeśli ktoś ma manię prywatności : P

Rozpoznawalny nick np. z forum proszę umieścić w podpisie, tak aby mniej więcej wiadomo było kto i co.

Slay
05-01-2008, 13:21
...i tak powstaje prawdziwy nolajf.

Korektor
05-01-2008, 13:22
Mam nadzieję, że nie. Chcę spróbować, wierzę, że jak się weźmie do tego w odpowiedni sposób, to może wypalić.
@down,
Lepiej być sobą.

Marsseel
05-01-2008, 13:26
Ja jestem bardzo chętny. Tylko pytanie, mamy w tym państwie "być sobą" czy "stworzyć" sobie jakieś wirtualne postacie i wczuwać się w ich rolę?

@up
Aha, ok.
W takim razie zgłaszam się.
Mam na imię Łukasz. Mam 16 lat, we wrześniu tego roku skończę 17. Uczęszczam do pierwszej klasy LO, profil biol-chem.
W przyszłości zamierzam studiować medycynę. Interesuję się poza tym komputerami i muzyką. Jestem głęboko wierzący, ale nie jestem dewotem :).
Lubie dyskutować, mam wyrobione poglądy na sporo spraw, dużo czasu spędzam przy komputerze i generalnie lubię tego typu internetowe zabawy. A już od jakiegoś czasu marzyło mi się takie wirtualne państwo ;).

ripper
05-01-2008, 13:43
IMO pomysł ciekawy, ale mało realny - za dużo osób o słomianym zapale.
Chociaż może po prostu mierzę ludzi własną miarą = )

Thomisson
05-01-2008, 13:48
Dobry pomysł ;)

Chciałbym wziąć udział, często jestem online, pisze w miarę poprawnie ortograficznie i kulturalnie odnosić się do innych.

Lasooch
05-01-2008, 13:52
Chętnie bym w to wszedł, tylko tak trochę nie do końca łapię po co to xd

Bols
05-01-2008, 13:55
Chętnie bym w to wszedł, tylko tak trochę nie do końca łapię po co to xd

to po pierwsze, a po drugie, zapewne skonczy sie to jak inne twoje pomysly/teamty na forum.

Donas
05-01-2008, 14:04
Super pomysł, mam nadzieję, że wypali, bo chcę dołączyć

Dark Sven
05-01-2008, 14:04
Cóż, trzeba zobaczyć co to będzie, i w miare możliwości dorwać się do koryta...

Czym mogę poprzeć swoją kandydaturę? No cóż, przy komputerze spędzam trochę czasu, więc zajęcie się czymś takim nie byłoby problemem. Czym bym się chciał zajmować? MON ^_^.

Korektor
05-01-2008, 14:16
@Bols,
Żarówkę wynaleziono po wielu próbach. A ja nie rzucam się z motyką na słońce i nie chcę robić z kolegami z podwórka NFS Carbona w domowym zaciszu, tylko forum symulujące pracę rządu.

Zaczynając (taki mały planik):

-Werbujemy ludzi,
-Tworzymy forum, wszystkie działy itp. a w tym samym czasie inna grupa zaczyna tworzyć podstawy prawne,
-Ruszamy jak będzie jakaś, wystarczająca liczba przepisów oraz gotowe forum,
-Ludzi z teamu obstawiamy na poniższych stanowiskach:

-Prezydium sejmu, (marszałek i wicemarszałkowie sejmu)
-Ministrów poniższych resortów:
* Ministerstwo Administracji Forum
* Ministerstwo Finansów (jakieś wirtualne finanse będziemy mieli)
* Ministerstwo Kultury i Poprawności Języka
* Ministerstwo Obrony Narodowej
* Ministerstwo Pracy
* Ministerstwo Rozwoju Regionalnego
* Ministerstwo Skarbu Państwa
* Ministerstwo Sprawiedliwości
* Ministerstwo Spraw Wewnętrznych
* Ministerstwo Spraw Zagranicznych (inne wirtualne państwa może się przyłączą)

-Wiceministrów tych resortów, jeśli zajdzie taka potrzeba,
-Konwent Seniorów,
-Różne komisje, w zależności od potrzeb,
-Pracownicy gabinetów każdej ważniejszej osobistości (taka wylęgarnia -Oficerowie BOR, na wypadek zagrożenia VIPów, (pod przywództwem MON)
-Grupa Przestępcza (czyli coś, co będzie mogło zrobić wszystko co złe może się przytrafić komuś z Rządu, w granicach rozsądku),

Jak wszystko obsadzimy, to zbieramy dalej ludzi jako obywateli i ruszamy. Po tygodniu wybieramy prezydenta.
Ogólne forum, gdzie będzie można wyżalić się i napisać o różnych refleksjach, złożyć podania i pisac o wszystkim co Was gryzie. Ten temat będzie służył do odtworzenia ogólnej sytuacji opinii publicznej i będzie wylęgarnią posłów ;p

A i jeszcze jedna sprawa. Będziemy mieli Organizację Zdarzeń Losowych. Będą tworzyć zdarzenia i reakcje rynku itp. na konkretną ustawę czyli tacy "mistrzowie gry". Podlegają bezpośrednio pod prezydenta, ale ten musi podejmować decyzje związane z MZL wspólnie z premierem. Będą dbali o to, byśmy się w Rządzie nie nudzili ;p

By$iu
05-01-2008, 14:26
Polecam scholadnie.

Korektor
05-01-2008, 14:31
@up,
No, coś takiego właśnie to ma być, aczkolwiek chciałbym stworzyć wirtualne państwo od zera, bez jakiś wzorców itp.

@down,
Wszystkie obrady itp. będą jawne, ale tajna będzie dziedzina porozumień między ministerstwami i ogólnie zgromadzenia ministrów. Ile osób będzie uczestniczyło? Najprawdopodobniej tyle ile się zarejestruje ;)

Davido16
05-01-2008, 14:33
Dobry pomysł xD Te forum, to będzie mógł każdy zobaczyć, czy to forum będzie ,,zamknięte''? A ile tak ogólnie będzie osób uczestniczyło? Będzie CBA?

btw. Grupa przestępcza rox _/

Rybzor
05-01-2008, 14:36
Jak będę prezydentem, mogę się zastanowić nad wzięciem udziału w tym, no... w ostateczności premierem. A tak w ogóle to mafia za tydzień startuje : P

Argen
05-01-2008, 14:40
Nie do końca rozumiem jak to ma być z wyborem kandydatów, ale zgłaszam się, jak coś to PW.

Bols
05-01-2008, 15:11
skoro tak, to sie pisze, jakby co- pm.
baj de lej, chetnie zostane ministrem finansow/skarbu panstwa/obrony narodowej. ;d

Osore
05-01-2008, 17:44
Ciekawy pomysł, symulacja pracy rządu -.^
Jeśli jest taka możliwość, też chciałbym spróbować.

Marcin24
05-01-2008, 17:56
Może być z tego niezła zabawa, chętnie się przyłącze.

Kedven
05-01-2008, 18:15
Z chęcią bym się przyłączył. Szczrze mówiąc interesujące jest dla mnie MSW, lub Finanse. Jakby co, pis Priv. Mam nadzieję, że jakoś uda mi się tam wkręcić ; p

@edit
Wiesz o jakichś innych istniejących państwach? Bo chyba bez sensu mieć MSZ, jeśli nie ma innych państw.
@edit2
Jak chcesz wybrać kandydatów? Pewnie będzie ich baardzo dużo. Jakimi kryteriami będziesz ich oceniał?
@edit3
Jeszcze jedno ; p Jak w tym świecie będzie płynął czas? Szybciej, niz realny?

Mapa_Europy
05-01-2008, 18:26
Zgłaszam się, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Gogar
05-01-2008, 19:15
* Ministerstwo Kultury i Poprawności Języka

Najchętniej bym się zajął tym ;d
Jestem Filip, mam 16 lat (w lutym 17), chodzę do 1 klasy LO na profilu mat-inf i w przyszłości mam zamiar studiować na wyższej uczelni BHP w Radomiu (duża kasa w zawodzie), jestem niewierzący, popieram PO. Dlaczego ja? Myślę, że nie jestem aż tak zidiociały jak niektórzy mówią. Moja ciotka jest dyrektorką mojego LO i zarazem polonistką, dlatego od małego byłem katowany ćwiczeniami z ortografii itd, więc myślę, że bym się sprawdził.
Ewentualnie grupa przestępcza ;q

Vanhelsen
05-01-2008, 19:19
sorry... ktoś ciebie wyprzedził...:
http://sarmacja.org/

Voon
05-01-2008, 19:32
No no, można sie wykazać wiedzą i rozsądkiem. Ofc chętny, jakby co to pw lub gg. Podejrzewam że będzie krucho na początek ponieważ będzie trzeba jakąś konstytucje odwalić a tu bedą kłótnie.

@down:
No i nie jesteś pedofilem xd

Dego
05-01-2008, 19:46
czesc, jestem wojtek, mam 12 lat szukam kolezanek i kolegow.

mozesz mnie zapisac czy tam cos

@Up
chce byc zulem na medal

Korektor
05-01-2008, 20:15
Już dzisiaj zabieramy się do roboty - pierwsze obrady sejmu ^^

@down,
Ludzi się zwerbuje w momencie kiedy ruszymy. A co do umarcia pomysłu, to mam nadzieję, że nie dopuścimy do tego ;)

coOkie88
05-01-2008, 20:21

Co nie oznacza że nie można spróbować.

Kiedy masz zamiar zacząć prowadzić owe rozmowy kwalifikacyjne? Pomysł fajny, ale czy nie umrze śmiecią naturalną po paru miesiącach?

Smetana
05-01-2008, 20:37
No i to jest szansa na politykę zagraniczną ;).

Projekt jest ciekawy, ale... primo pewnie nie będę miał czasu, a secundo nie lubię demokracji :>.

Kedven
05-01-2008, 21:10
Powtarzam moje 2 pytania:
1) na jakich zasadach będziesz wybierał kandydatów?
2) jak szybko będzie płynął czas w tym państwie?

Ta Sarmacja to nie są czasem inne czasy? ; D

Korektor
05-01-2008, 22:20
@up,
1. Na podstawie własnych doświadczeń. Jeśli jakiś minister mnie zawiedzie, to po prostu zostanie zdymisjonowany. Jak w RL ;p
2. Czas płynie normalnie,

A teraz do rzeczy:

Jesteśmy po pierwszych obradach Sejmu. Zdecydowaliśmy, że nowym marszałkiem Sejmu został Thor of heaven, który będzie pełnił tą fukncję od 8.01.2008r. Na razie się przygotowuje.

Zdecydowaliśmy też, że poczekamy na więcej propozycji nazwy państwa, oraz, że jutro zapadnie decyzja w tej sprawie.

Podzieliliśmy się między partie (lewicowa, prawicowa, i centralna), których nazwy zostaną już ustalone wewnątrz. Będzie można zakładać nowe oczywiście. To są tylko takie podstawowe ;p

Stworzyliśmy 2 grupy. Techniczną i tą zajmującą się konstytucją.

Odpowiedziałem na wiele pytań, więc teraz mam nadzieję, że sytuacja dla posłów jest jaśniejsza.

Obrady są w formie chatu.

Jeszcze raz dziękuję za frekwencję (10/15 osób obecnych). Mam nadzieję, że ten post skłoni Was do zgłoszenia się. Już jutro możecie wziąć udział w następnych obradach.

Grocix
05-01-2008, 22:24
No to ja też chętnie wezmę udział!
Nazywam się Maciek, uczęszczam do 2 klasy LO, a pomysł może się przydać np. na WoSie ;)

Mad-Sin
05-01-2008, 23:02
No możliwe, że wyjdzie... ale tylko rząd? Czy będziesz szukał też zwykłych obywateli (artystów, wojskowych, etc.)?

Korektor
05-01-2008, 23:08
@up,
Nie wykluczone. Na razie mamy zamiar stworzyć rząd. Jak już wszystko w tej sprawie uregulujemy, to prawdopodobnie rozszerzy się dalej, na np. obywateli. Wszystko zależy od tego, ile osób będzie chciało brać w tym udział. Cieszę się, że dużo ludzi już teraz zadeklarowało taką chęć. Pierwsze obrady wyszły nam bombowo. Następne 2 będę jeszcze ja sam prowadził, ale potem pałeczkę przejmie Thor i powoła 2 wicemarszałków. Oczywiście niektóre, różne role się nie wykluczają. Np. minister może być marszałkiem, ale premier ministrem, albo prezydent marszałkiem być już nie może.

Cafe
05-01-2008, 23:45
Pomysł niezły. Zycze powodzenia. Sam chętnie sie zabawie, najlepiej jak Minister Obrony Narodowej x).

Btw, czy z biegiem czasu będą powstawać również nowe państwa, aby minister spraw zagranicznych sie nie nudzil itp.

Colo_2006
05-01-2008, 23:46
Chętnie się zgłoszę do tego :>

Korektor
05-01-2008, 23:49
@Cafe,
Mamy zamiar współpracować z innymi wirtualnymi państwami. A jak będziemy chcieli to może stworzymy inne państwa. Ale mówię, z biegiem czasu się wszystkiego dowiemy.

Marcin24
05-01-2008, 23:50
Nie rozkręcajmy się za szybko, bo jeszcze forum nawet nie mamy.

Duch Niespokojny
06-01-2008, 00:03
Ja chcę być szefem mafii. Stworzę podziemie aborcyjne i będę aborcji poddawał wszystkich i wszędzie, a ripper, Slay i spider będą mnie ścigać :evul:

Duke Dran
06-01-2008, 00:05
Co mi tam zgłaszam się : ) z tym, że w plan wejdę dopiero jak powstanie forum. Kim będę? Nie wiem sam.

Vanhelsen
06-01-2008, 00:18
@up,
Nie wykluczone. Na razie mamy zamiar stworzyć rząd. Jak już wszystko w tej sprawie uregulujemy, to prawdopodobnie rozszerzy się dalej, na np. obywateli. Wszystko zależy od tego, ile osób będzie chciało brać w tym udział.[...]Pardon, ale to obywatele są motorem napędowym państwa... Bo po co rząd, po co prawo skoro nie ma osób które mają do tego prawa się stosować...
Mam wrażenie, że zabraliście się z tego lekko od dupy strony...

Po co ministerstwo Kultury bez obywateli, MON bez narodu? ministerstwo Pracy bez pracowników a rozwoju regionalnego bez gospodarki...
Po co horda 15-20 ministrów gdy nie ma ani jednego obywatela... By władza miała sens trzeba mieć KIM władać...
Pardon, że się wpieprzam, ale ja bym zaczął od klasycznej Monarchii z dworkiem 2-3 doradców i w miarę rozwoju państwa przejść w bardziej "słuszne" rodzaje władzy albo rozbudować "dworek" jeżeli Monarchia będzie sprawować się dobrze...

Korektor
06-01-2008, 10:17
@up,
Wiesz, chcemy odwzorować funkcjonowanie państwa współczesnego. Na razie robimy rząd, a obywatele z czasem sami przyjdą z małą pomocą reklamy ;p A co do samego zarządzania, to rząd nie będzie się nudził. Mam w planach powołanie grupy osób zajmujących się zdarzeniami losowymi. Będą oni takimi "mistrzami gry" i prowokowali różne wydarzenia oraz dawali wyzwanie ministrom jeśli chodzi o uporanie się z konkretnymi problemami. Również oni będą tworzyć efekty decyzji/pracy ministrów jeśli chodzi o rozwiązanie jakiegoś problemu.

Ale wracając do naszego Państwa.

Wczoraj oddałem Sejm w ręce Thora, od teraz wszystko co jest z nim związane, załatwia nie kto inny niż Thor. Skontaktować się z nim można jedynie przez służbowy e-mail, prosimy nie zawracać mu głowy na PW albo na gg. Adres skrzynki:
[email protected]

Informuję ponadto, że do poniedziałku wszystkie wnioski o wpisanie jakiegoś punktu do porządku obrad przyjmuję jeszcze ja. Potem Thor, jako nowo wybrany Marszałek Sejmu. Mój służbowy mail: [email protected]

Pod tym też adresem piszecie wszystko co ma związek z Wirtualnym Państwem, a dotyczy mnie i moich obowiązków. Proszę mi nie zaśmiecać PW, bo wczoraj doszło do tego, że z 7 wiadomości dojechało do ponad 50 i parę osób nie mogło już się ze mną skontaktować. Tak, więc proszę pisać na mail podany wyżej.

Smetana
06-01-2008, 11:19
Myślę że lepiej by to wyglądało gdyby było bardziej zorganizowane. Mam na myśli jakiś system który by tym zarządzał (php czy cuś).

Korektor
06-01-2008, 11:25
@up,
Wszystko jest świetnie zorganizowane wewnątrz. Dzisiaj rozdałem pierwsze zadania, a sam zacząłem zajmować się forum, które niedługo zostanie oddane do użytku. Zależy to od sprawności grupy technicznej. Oni się zajmą forum. Im lepiej się za to zabiorą, tym szybciej ruszymy.

@2xdown,
I kultury osobistej i sztuki. To ministerstwo będzie dbało o dobry wizerunek naszych posłów i wyciągało konsekwencje w razie nie trzymania pewnego poziomu, oraz będzie zajmowało się oprawą graficzną. Jakieś okazjonalne grafiki itp. To wszystko będą kontrolować wg własnego uznania.

Wszystkie informacje znajdziesz w liście, który właśnie wysyłam. Znajdzie się tam też kolejny termin obrad sejmu i miejsce, gdzie będą się odbywały. Tj. adres chata.

Tomaszewski
06-01-2008, 14:05
jest nawet taka gra . nie pamietam nazwy ale mialem byc prawie ministrem ;o

Mad-Sin
06-01-2008, 14:16
Minister Kultury jako Kultury osobistej czy sztuki?

Bo jeżeli sztuki to się piszę.

Karl0ss
06-01-2008, 14:21
Zgłaszam się.
Kim chce być jeszcze nie wiem...

Pozdrawiam

By$iu
06-01-2008, 14:25
Z checia bym przystapil, daj znac na prv, dam Ci GG, tam bysmy omowili kilka szczegolow.

Duch Niespokojny
06-01-2008, 14:48
A co z mafią w końcu? ;)

Korektor
06-01-2008, 14:54
@up,
Wszystko w swoim czasie.

Listy do przyszłych posłów już poszły. Do zobaczenia w sejmie! ;)

UWAGA, Następne obrady dzisiaj o 20:00!

Marsseel
06-01-2008, 15:22
@up,
Wszystko w swoim czasie.

Listy do przyszłych posłów już poszły. Do zobaczenia w sejmie! ;)

UWAGA, Następne obrady dzisiaj o 20:00!

Rozumiem, że "starzy" posłowie, czyli ci którzy obradowali wczoraj nie dostawali już na nowo tych listów i również sś zaproszeni na obrady?

By$iu
06-01-2008, 15:43
Rozumiem, że "starzy" posłowie, czyli ci którzy obradowali wczoraj nie dostawali już na nowo tych listów i również sś zaproszeni na obrady?

Pewnie tak :-).

Korektor
06-01-2008, 15:43
@up,
Każdy kto się zgłosił, dzisiaj czy wczoraj, może przyjść na obrady. Dzisiaj zapowiada się duża frekwencja. ;)

Pinty'ith
06-01-2008, 16:02
ciekawe, ale malo realne ;<

Smetana
06-01-2008, 17:12
Korek, chodziło mi raczej o dedykowany system który zająłby się np. obradami, pozwalał odpowiednim osobom na odpowiednie rzeczy itd.

Inna sprawa nad czym wy tak naprawdę chcecie obradować? No i co ma taki obywatel/poseł robić? Czego dotyczyć mają np. ustawy? Przeglądnąłem deczka tą sarmację i tam mają nawet symulowaną ekonomię. Nie patrzyłem dokładnie ale trzeba było kupować żarcie, pracować, można było tworzyć firmy i fabryki. To prawie jak jakaś gra, no ale to może przyciągać ludzi. Co u was przyciągnie?

Kedven
06-01-2008, 17:23
Jestem pewien, że cała obsada na pewno się znajdźie, ministrowie, 'mafia' i jakieś inne poważne stanowiska. A co z obywatelami? Kto ma nimi być? Nie sądzę, by ludzie chcieli być 'nikim', wszyscy liczą na jakieś stanowisko.
Myślałeś o stworzeniu jakichś mediów? Może jakaś gazeta, bo o telewizji raczej możemy zapomnieć ; p

Martka
06-01-2008, 17:30
Można jeszcze się zgłaszać? Jeśli tak, to proszę o info na pw lub gg.

Korektor
06-01-2008, 17:45
1. Można się zgłaszać,
2. Mierzę siły na zamiary. Na razie tworzymy rząd, potem zastanowimy się nad resztą. Poza tym wolałbym żeby odpowiedni ludzie wyznaczali zasady gospodarki itp. niż jakiś system.
Pieniądze będą na zasadzie "konta". Każdy będzie miał pensję i mógł kupować np. akcje czy coś w tym stylu za pieniądze z konta. Tym się zajmie ministerstwo finansów. Wzrosty i spadki będą zależały od jakiś przeliczników, które stworzę. Ogólnie rzecz biorąc - wszystkim będą rządzić ludzie. Media też powstaną, bo co to za rząd bez mediów ;) Kwestię obywateli jakoś rozstrzygniemy. Na razie zapraszam wszystkich, którzy się zgłosili na obrady, które odbędą się dzisiaj o 20:00. Szczegóły w PW.

Smetana
06-01-2008, 18:27
Ale to ludzie zarządzają systemem. Można na bieżąco korygować i ogranicza się oszustwa oraz oszczędza pracę (na dłuższą metę). No i dobrze by odpowiednimi działami zajmowali się ludzie którzy znają się chociaż deczka na tym co mają robić.

Tibijski wojownik
06-01-2008, 18:27
heh zapowiada się ciekawie chciałbym się zgłosić

Bols
06-01-2008, 18:34
korek, dzisiejsze obrady beda zdecydowanie dluzsze, skoro ma byc 20-30 osob, pozatym moze byc naprawde bardzo nieczytelnie, moze jednak przeniesiemy sie na cos innego?

Badzo
06-01-2008, 18:36
czesc wszystkim,
chetnie bym sie na to pisał, z tym ze dzis wieczorem nie bede mogl byc przy komputerze..
ale mysle ze nastepnym razem bedzie dobrze.
możnaby tak zrobic?

Rybzor
06-01-2008, 18:37
Ta, przydał by się IRC, gdzie jest jakaś hierarchia, można zabierać głos i przyznawać konkretnej osobie, a nie taki flashowy czat ._.

Bols
06-01-2008, 18:37
Ta, przydał by się IRC, gdzie jest jakaś hierarchia, można zabierać głos i przyznawać konkretnej osobie, a nie taki flashowy czat ._.

dokladnie rypko, potren mlvl.

Kedven
06-01-2008, 18:39
Czy masz zamiar dzisiaj wybrać ministrów? Co jest planowane na dzisiejszych obradach?

Marcin24
06-01-2008, 18:48
Ta, żebyś mógł się wyżywać na mnie?

Korektor
06-01-2008, 18:54
Porządek obrad jest w trakcie ustalania.
Dzisiejsze obrady prawdopodobnie potrwają ok. godziny, jak wczoraj, ponieważ dzisiaj głos będą zabierać tylko ci posłowie, którzy przesłali lub jeszcze prześlą do mnie wniosek o zabranie głosu w konkretnej sprawie.

Wiadomo jednak nad jakimi na 100% sprawami będziemy dzisiaj obradować:
-wybranie, a właściwie zatwierdzenie ustroju,
-wybranie liderów z grupy konstytucyjnej i technicznej,
-poinformowanie o wstępnych decyzjach kadrowych,
-informacja o powołaniu wicepremierów,
-informacja o osobach, które będą chronione przez BOR,
-informacja o powołaniu 2 wicemarszałków,
-omówienie przejścia na IRC/polchat itp,

Reszta punktów pojawi się niebawem.

Obrady o 20:00, obecność nie jest obowiązkowa, ale dobrze by było jakby przyszło dużo osób, z tych które się zgłosiły.

PEłEN PORZąDEK OBRAD NA DZISIEJSZE POSIEDZENIE

-rozpoczęcie obrad - 20:00
-informacja odnośnie ustalonej nazwy państwa przez sejm nadzwyczajny,
-informacje kadrowe ws. pierwszych decyzji,
-wybranie, a właściwie zatwierdzenie ustroju,
-wybranie liderów z grupy konstytucyjnej i technicznej,
-poinformowanie o wstępnych decyzjach kadrowych,
-informacja o powołaniu wicepremierów,
-informacja o osobach, którym przysługuje ochrona BOR,
-informacja o powołaniu 2 wicemarszałków,
-omówienie przejścia na IRC/polchat itp,
(głos zabiera Marsseel)
-przemówienia,
(głos na razie zabiera tylko Kedven)
-swobodne pytania, na które będziemy odpowiadać (osoby, do których pytanie jest skierowane) wg kolejności, w której pytania zadano,
-Zakończenie obrad ~21:00

Bols
07-01-2008, 00:04
czego ministrem zostalem, korku?XD

Korektor
07-01-2008, 20:28
Obrady o 20:00, za zwłokę w informacji przepraszamy.

Thor of heaven
07-01-2008, 20:41
Kolejne obrady dzisiaj o 20.oo

PORZĄDEK OBRAD NA DZISIEJSZE POSIEDZENIE

-Premier Korektor przedstawia listę wybranych Ministrów.
-Czas na przemówienia .

Nikasta - waluty
Kedvena - o obywatelach
Inni nie przedstawieni powyżej.

-Omówienie kwestii forum.
-Osoby chętne mogą poruszyć swoje tematy podlegające nastepnie dyskusji.
-Swobodne pytania.

Badzo
07-01-2008, 21:45
czesc,
moglbym dostac informacje co, gdzie i kiedy?
pozdro

EvilPwned
07-01-2008, 22:48
Mmm, chętnie bym się dołączył :)

Tylko nie bardzo kumam: Co, jak i gdzie?

BTW. To znaczy, że jeśli się zgłoszę, to mam przystąpić na obrady, i co dalej?

Mapa_Europy
07-01-2008, 23:11
Przepraszam, za nieobecność, ale wiecie jak to jest :p Na mieście mi coś wyskoczyło

Korektor
08-01-2008, 09:30
@do wszystkich chętnych!
Proszę o zgłoszenie się do mnie na PW. Wtedy się dogadamy ;)

A teraz trochę o ministerstwach itp.

szef BOR - Bols,**3 A
minister kancelarii premiera - Thomisson A
minister administracji forum - Gogar A
minister finansów - Nikast A
minister kultury - Mad-Sin A
minister poprawności języka polskiego - (Wakat) A
minister obrony narodowej - Kadven**3 A
minister rozwoju - McAffrey A
minister skarbu państgwa - Bysiu**3 A
minister sprawiedliwości Marsseel**3 A
minister spraw wewnętrznych - VoonArctulin**3 A
minister spraw zagranicznych - Davido16**5 A

marszałek sejmu - Thor**7 M
wicemarszalek1 - DukeDran**5 A
wicemarszałek2 - Rypka(?)**5 A
wicepremier1 - Nikast A
wicepremier2 - Gogar A
prezydent - (po wyborach)**7-10 M
prezes rady ministrów - ja ;p**7-10 M

** - znaczek informujący, że danej osobie przyznana jest ochrona BOR, a cyfra obok informuje o liczbie oficerów towarzyszących jej,

Każdy z ministrów ma do dyspozycji samochód służbowy i gabinet.
Marka i model:
A - Audi A8
M - Maybach 57

Posiadamy też samoloty rządowe + 5 helikopterów.

-Boeing 757-200 x 4
-Beoing 777-300 x 1
-W3WARM Anakonda x5 (helikoptery)

Kasa za to wszystko już została potrącona z budżetu państwa. Dziękuję.
BOR porusza się czarnymi limuzynami Audi A8 : P

Kedven
08-01-2008, 13:23
Ochrona BORu nie przysługuje się wicepremierom? :confused:

Mr.Musk
08-01-2008, 13:56
Znajdzie sie cos jeszcze? jw, albo cos innego ;---d

Gogar
08-01-2008, 14:42

Właśnie, ktoś na mnie napadnie i co będzie? :confused:
I jaki silnik ma moje audi?
Aha, proszę wszystkich z grupy technicznej o kontakt ze mną na gg 6484638, Wasz przywódca ;d

Nikast Shynix
08-01-2008, 14:53

Właśnie dlatego boję się wychodzić nocą z domu... Jak mnie napadną, to jestem bezbronny. Czyżby ten 1 mld koron nie wystarczał?

Kedven
08-01-2008, 15:01
Jeszcze kiedyś zginiecie w męczarniach. ;<

Korek jakieś dziwne powiązania z Ojcem Dyrektorem, ten Maybach jakiś podejrzany jest ; p

Marcin24
08-01-2008, 15:48
Ja się miałem zajmować gazetą, a zostałem Ministrem Rozwoju. Oczywiście mogę odejść?

Rybzor
08-01-2008, 16:32
wicemarszałek2 - Rypka(?)**5 A
Dobrze, że tam ten znak zapytania, bo chyba mnie z kimś pomyliłeś, korko.

Marsseel
08-01-2008, 17:02
Wasz nowy minister sprawiedliwości wita ;). Fajnie, że dostałem jakąś funkcję i już nie mogę się doczekać aż cały projekt się rozkręci. Nie wiem po co, ale podaje mail służbowy : [email protected]

Kedven
08-01-2008, 18:01
Dzisiaj będą obrady ?

Voon
08-01-2008, 18:28
Korek jakieś dziwne powiązania z Ojcem Dyrektorem, ten Maybach jakiś podejrzany jest ; p

Panie ministrze, dostaliśmy maybachy i kase z torunia (a niby skąd?) teraz czakamy na elektorat tamtejszy. Później sie jakąś państwową emeryturke machnie rydzykowi i gitara : )

Wspieram pytanie 'czy dzisiaj są obrady', informuje że mail już działa: [email protected] (wolałbym na o2), pytam kiedy tą *pip* konstytucje będziemy tworzyć oraz o to kiedy będzie forum czynne.

Minister Spraw Wewnętrznych.

Korektor
08-01-2008, 18:38
Dzisiejsze obrady nie odbędą się. Thora nie będzie, mnie raczej też nie. Z wicemarszałkami nie ma kontaktu, a już jest prawi 18.

@Nikast,
nie miliard, tylko dziesięć miliardów, źle wczoraj to zapisałem ;p

Voon
08-01-2008, 18:41
A wie ktoś pod jakim nickiem udziela sie ripper? Ma stanowisko a pod 'ripperem' sie nie udziela.

Panie premierze, prosze o jakąś prace domową bo mi sie nudzi wieczorem xdd

Kedven
08-01-2008, 19:00
Ja już się psychicznie przygotowywałem, a tu kupa ; (

@Voon
Emeryturke? Ja myślę, że Wielce Oświecony (ave!) się taką emeryturką nie zadowoli, jak na elektorat chcemy liczyć ; p

@edit
Jakby co, to można pisać na [email protected]

Voon
08-01-2008, 19:04
@Kedven:
Psychicznie? xd

Wielki napewno sie zadowoli, kaczory też miały mu odpalić jakąś kaske na jego szkołe (przypominam, dostał 15 mln) xd

@all z sejmu:
kiedy poszczególne grupy rozpoczynają swoją prace?

Kedven
08-01-2008, 19:07
@up
A wiesz jakie to dla mnie przeżycie po raz pierwszy brać udział w obradach, jako minister? xDD
A co to jest 15 milionów, pomioce szatana?! ; p

Voon
08-01-2008, 19:09
Zawsze to można kupić dyski do maybacha xd. Ja poprzednio byłem jako szef resortu sprawiedliwości, każdy jest kimś ;d

Kedven
08-01-2008, 21:29
Za zgodą Korka zamieszczam kopię przebiegu obrad Sejmu z dnia wczorajszego. Tekst jest w miarę oczyszczony, jednak stronę 5 i 6 sobie odpuściłem. Właściwie są całe do kasacji xd
strona 1

POSIEDZENIE SEJMU Z DNIA 7 STYCZNIA 2008

[20:09:44] <Thor_of_heaven> Witam Pana Premiera Korka oraz wszystkich posłów i posłanki. Kolejne posiedzenie sejmu czas zacząć. Na początku zajmiemy się sprawą powołania ministrów. Proszę Pana Premiera Korka o zabranie głosu w tej sprawie.
[20:10:19] <Premier_Korek> Dziękuję, panie marszałku
[20:10:35] <Premier_Korek> przede wszystkim należy zacząć od przykrej sprawy
[20:11:10] <Premier_Korek> otóż ministrowie nie przesłali mi informacji o powołaniu na maila, w związku z tym powołałem szefów wszystkich resortów na nowo
[20:11:24] <Premier_Korek> oto lista osób, które otrzymują z dniem dzisiejszym nowe stanowisko
[20:11:34] <Premier_Korek> szefem BOR zostaje Bols
[20:11:43] <Premier_Korek> ministrem kancelarii premiera zostaje Thomisson
[20:12:00] <Premier_Korek> ministrem administracji forum - Gogar
[20:12:00] <Premier_Korek> ministrem finansów - Nikast
[20:12:08] <Premier_Korek> MON - Kadven
[20:12:15] <Premier_Korek> rozwoju i reklamy - McAffrey
[20:12:24] <Premier_Korek> skarbu państwa - By$iu
[20:12:30] <Premier_Korek> sprawiedliwości - Marsseel
[20:12:35] <Premier_Korek> MSW - Voon
[20:12:39] <Premier_Korek> MSZ - Davido
[20:12:52] <Premier_Korek> ponadto powołuję 2 wicepremierów
[20:12:59] <Premier_Korek> NikastaShynixa i Gogara
[20:13:19] <Premier_Korek> marszałkiem sejmu zostaje Thor, czyli tu bez zmian
[20:13:28] <Premier_Korek> szefowie obu grup rozwoju są ci sami
[20:13:28] <~Thomisson> Gratulacje
[20:13:30] <~Thomisson> <brawo>
[20:13:38] <~Kedven> Gratuluje wszystkim :)
[20:13:39] <Premier_Korek> dziękuję, oddaję głos panu parszałkowi
[20:13:52] <Thor_of_heaven> Dziękuje Panie premierze.
[20:14:02] <~davido16> ta, ciekawie
[20:14:50] <~davido16> no ten MSZ
[20:15:00] <Premier_Korek> nom
[20:15:04] <~Marsseel> ;)
[20:15:05] <Thor_of_heaven> Teraz przejdźmy do mniej ważnej rzeczy... archiwizacji naszych obrad.
[20:15:05] <~davido16> i tak na razie nie ma zagranicy
[20:15:21] <Premier_Korek> ale tu chodzi nie o zagranicę, tylko o Public Relations
[20:15:32] <~Kedven> cicho ;)
[20:15:33] <Premier_Korek> czyli o nasze kontakty ze światem zewnętrznym, niekoniecznie z innymi krajami
[20:15:38] <Premier_Korek> przepraszam za wtrącenie
[20:15:59] <~davido16> dobra, już się nie wtrącam, cisza
[20:16:03] <Thor_of_heaven> Czy opowiadają się Państwo za archiwizacją a nastęopnie umieszczaniem naszych obrad na forum?
[20:16:12] <~Kedven> ZA
[20:16:17] <~Thomisson> jestem za
[20:16:19] <NikastShynix> Za
[20:16:19] <~Gogar> Przeciw
[20:16:26] <Thor_of_heaven> Tradycyjnie głosowanie poprzez nacisnienie na mój nick.
[20:16:31] <Premier_Korek> za
[20:16:36] <Ryba_> ja za, jak kolorki będą!
[20:16:41] <~dego> Za
[20:16:46] Thor_of_heaven<-za
[20:17:08] <~VoonArculin> za
[20:17:20] <~VoonArculin> często mnie nie ma a wole zobaczyć co i jak
[20:18:08] <~Marsseel> Korek, a czy nowi ministrowie też mają ci jakiegoś maila wysłać?
[20:18:31] <~VoonArculin> panie premierze, nie narzekam ale mam pytanie dot mojego stanowiska
[20:18:34] <~VoonArculin> moge?
[20:18:42] <Thor_of_heaven> wyniki: 8 głosów za, 1 przeciw, 3 osoby się wstrzymały.
[20:18:57] <Thor_of_heaven> Więc przegłosowane.
[20:18:59] <~Kedven> Teraz zajmujemy sie chyba sprawa archiwizacji obrad, a nie stanowisk
[20:19:18] <Thor_of_heaven> Potrzebujemy jedynie osoby z kadry technicznej ktora zajelaby sie archiwizowaniem obrad.
[20:19:43] <Thor_of_heaven> za chwile posle VoonArculin
[20:20:20] <Thor_of_heaven> Niech przewodniczacy kadry technicznej Pan poseł Gogar wyznaczy ta osobe.
[20:20:28] <~Gogar> hm
[20:20:50] <~Gogar> Nie jestem pewien, ale powinna być to chyba osoba, która ma dużą frekwencję na obradach
[20:21:18] <Ryba_> co to znaczy "wyznaczy", chyba raczej zaproponuje, bo ta osoba musi sie jeszcze zgodzic
[20:21:36] <~Gogar> Tak więc myślę nad posłami Kedven, lub Marsseel, ale to jest tylko propozycja
[20:21:52] <Thor_of_heaven> To chyba oczywiste Panie posle Ryba.
[20:22:04] <~Kedven> Z mojej strony nie ma zadnego problemu, moge sie tym zajac.
[20:22:38] <~Marsseel> To ja mogę archiwizowac w wypadku nieobecności Kedvena
[20:22:52] <Thor_of_heaven> Asekuracja :)
[20:23:13] <Thor_of_heaven> Dobrze więc. Od tej pory waszym zadaniem jest archiwizowanie naszych obrad .
[20:23:21] <~Kedven> Nie ma sprawy.
[20:23:41] <Thor_of_heaven> Przejdzmy do kolejnej sprawy . Chyba ze ktos ma jakies pytania.
[20:24:35] <Thor_of_heaven> Dobrze więc. Czas na przemówienia
20:25:30] <Thor_of_heaven> Poprosze Pana Posła Kedvena o przedstawienie przemówienia na temat obywateli
[20:25:38] <Thor_of_heaven> Oddaje Panu głos.
strona 2
[20:26:09] Thor_of_heaven->Prosze bardzo.
[20:26:10] dołączył~_Colo
[20:26:10] <~Kedven> Panie Marszalku, czy moge przedstawic moje przemowienie troche pozniej? mam z nim maly problem i musze wprowadzic w nim poprway
[20:27:29] <Thor_of_heaven> Czy ktoś przygotował jakieś przemówienia i chciałby je teraz wygłosic?
[20:28:48] <Thor_of_heaven> Czy pani posłanka Marla zrobiła coś w sprawie grupy konstytucyjnej?
[20:29:19] <~marla666> na razie Panie Premierze, organizujemy się
[20:29:31] <~MadSin> panie marszałku...
[20:29:39] <Thor_of_heaven> Tak?
[20:29:50] <~MadSin> Nic
[20:29:53] <~MadSin> Takie ciche myślenie i drobna korekta wypowiedzi
[20:29:59] <~Kedven> xDD
[20:30:58] <Thor_of_heaven> Kolejna sprawa . Forum . Czy przewodniczacy grupy technicznej ma coś do powiedzenia?
[20:31:40] <~Gogar> Przepraszam, byłem nieobecny
[20:31:42] <Thor_of_heaven> Jakies ustalenia dotyczące forum?
[20:31:57] <Thor_of_heaven> Nie ma sprawy. Oddaje panu głos.
[20:32:09] <~Gogar> Od razu gdy Pan Premier nam to zleci postaram się zebrać kontakt do wszystkich członków grupy i zająć się tym
[20:32:53] <~Gogar> Myślę, że najlepiej by było postawić je na darmowym hostingu prv.pl oraz wgrać forum PhPbbb by przemo 3
[20:33:12] <~Gogar> ale sądzę, iż niesłusznie zostaąłem wybrany na przewodniczącego tejże grupy
[20:33:30] <~Gogar> gdyż nie jestem najmocniejszy w sprawach for
[20:33:45] <Premier_Korek> ale Pan jest od zarządzania, a reszta ma Panu pomagać
[20:34:02] <~_Colo> Czy moge cos wtracic
[20:34:14] <~Gogar> Chyba, że tak, ponieważ sam nie dał bym sobie rady
[20:34:41] <~VoonArculin> mam przemówinie a właściwie ogłoszenie jeśli można.
[20:34:47] <Thor_of_heaven> Po to jest cała grupa :)
[20:34:58] <Thor_of_heaven> To wszystkoe panie Posle Gogar?
[20:35:07] <~Gogar> powiedz thorowi zeby mi nie udzielal glosu bo bede afk
[20:35:09] <~Gogar> Tak
[20:35:14] <~Gogar> ups, to mialo byc PM ;p
[20:35:24] <Premier_Korek> ok, powiem ;p
[20:35:25] <Premier_Korek> Thor, nie udzielaj mu głosu xP
[20:35:37] <Thor_of_heaven> zrozumiałem :)
[20:35:43] <Thor_of_heaven> Dziekuje . Oddaje głos Panu VoonArculin'owi.
[20:35:54] <~Marsseel> powiedz mi tylko Korek
[20:36:01] <~Marsseel> czy nowi ministrowie muszą cu coś wysyłać
[20:36:03] <~Marsseel> ?
[20:36:03] <Thor_of_heaven> Prosze o PW!
[20:36:05] <Premier_Korek> załóż sobie mail na onecie służbowy
[20:36:15] <Premier_Korek> sory
[20:36:20] <~VoonArculin> Na poprzednim posiedzeniu miałem wraz z Colo'em ustalić co tak naprawde będą mogli robić obywatele
[20:36:39] <~VoonArculin> oto moja propozyjca, myśle że colo swoją przedstawi zaraz po mnie
[20:36:41] <~VoonArculin> Obywatel:-może zapisać się do danej partii ( w późnejszych czasach można by utworzyć kręgi wyborcze o ile ludność na to pozwoli)-może kandydować na osobę rzędzącą,-może mieć wybrany zawód zarówno państwowy jak i prywatny,-może czynnie wpływać na ruch państwa,-może wspinać sie po szczeblach drabiny zawodowej,-bierze czynny udział w OZL,-może żyć na 'krawiędzi' prawa,-może zawierać związki małżeńskie ( do ustalenia przy pracy nad konstytucją),-może dawać 'łapówki'Brzmi to troche simsowato ale nic innego w tak
[20:36:42] dołączył~marla666
[20:37:21] <~VoonArculin> jeśli nie ma pytań co do tych 'wymysłów' to bardzo dziękuje za głos
[20:37:31] <~Kedven> Poruszajac temat obywatela chcialbym przedstawic moje przemiowienie
[20:37:57] <~VoonArculin> przepraszam, będe musiał później jeszcze coś wtrąciuć
[20:38:43] <Thor_of_heaven> Prosimy Panie Posle Kedven
[20:38:57] <~Kedven> Z gory przepraszam, przemowienie moze byc troche nieczytelne
[20:39:17] <~Kedven> Już od pierwszych obrad Sejmu mieliśmy problem co z obywatelami? W końcu po co rząd, skoro nie ma dla kogo działać? Zdania w tej sprawie są zdecydowanie podzielone. Większość chce, by obywatelami byli zwykli internauci. Dla mnie ten pomysł jest nierealny, jednak spróbuję porównać dwie propozycje:1.Obywatele internauci2.Obywatele sterowanie przez OZL
[20:39:19] <~Kedven> 1.OBYWATELE INTERNAUCIMusimy spojrzeć na całą sprawę realistycznie. W propozycji o obywatelach, którymi mieliby być internauci występują dwa wyraźne problemy. Po pierwsze nie jesteśmy w tak krótkim czasie zgromadzić kilkuset osób, które miałyby pełnić tą funkcję. Nawet jeśli to by się udało, występuje druga przeszkoda. Kto chciałby zostać zwykłym szarakiem? Nikt nie ma ochoty być nikim ważnym, to jasne. Oczywiście obywatele mogliby zostawać jakimiś ważnymi osobami, takimi jak: biznesmen, profesor, socjolog
[20:39:30] <~Kedven> , dziennikarz, a także, co mogłoby okazać się ciekawe duchowny. Jednak nie ukrywajmy, cała zabawa toczy się wokół rządu i każdy chciałby wcielić się w ważnego polityka.
[20:39:38] <~Kedven> Oczywiście to rozwiązanie ma swoje plusy. Mielibyśmy pewność, że nikt nie mógłby wpływać na decyzje i opinie obywateli. Byłaby to zbyt duża grupa, by nią sterować. Dzięki tej opcji mielibyśmy wiele ciekawych osobistości w naszym świecie, jednak już pisałem, że to raczej nierealne, by ktoś chciał nimi być. To wszystkie za i przeciw, o których chciałem powiedzieć. Podsumowując wszystkie plusy i minusy:
[20:39:51] <~Kedven> + nikt nie wpływa na opinie obywateli+ wiele ciekawych osób, które dodawałyby realizmu -potrzebna jest zbyt duża grupa ludzi -nikt nie chce zostać zwykłym obywatelem
[20:40:04] <~Kedven> 2.OBYWATELE STEROWANI PRZEZ OZL Pisząc ten tekst, chciałem być bezstronny, jednak przyznaję, że ta opcja bardziej mi się podoba. Przynajmniej na Sejm I oraz II kadencji. Premier wspominał, że w skład OZL mieliby wchodzić pisarze z Tibia.pl. Bardzo podoba mi się ich kandydatura. Moim zdaniem świetnie nadawaliby się na to stanowisko i doskonale imitowaliby obywateli. Teraz, gdy dopiero zaczynamy, mogliby przejąć stanowisko obywateli, ponieważ musielibyśmy czekać miesiące, by zacząć funkcjonować, jako rząd.
strona 3
[20:40:13] <~Kedven> Problemem mógłby być brak obiektywizmu ze strony pisarzy, jednak sądzę, że postarają się być bezstronni. Nie możemy ukrywać, że mieliby na pewno bardzo dużo pracy. Sądzę, że trzeba by było wyznaczyć specjalną grupę, która zajmowałaby się tylko obywatelami. Za i przeciw, które wynikają z tych akapitów:
[20:40:22] <~Kedven> + pisarze Tibia.pl, którzy świetnie spisaliby się na tym stanowisku+ szybkie utworzenie obywateli dla najbliższej kadencji-możliwy brak obiektywizmu-bardzo dużo pracy
[20:40:40] <~Kedven> Argumenty są dosyć wyrównane. Według mnie, w tej i następnej kadencji, lepiej sprawdziłaby się opcja druga, gdyż jak już pisałem nie jesteśmy w stanie zgromadzić wystarczającej ilości osób. Oczywiście wszystko zależy od decyzji premiera i Sejmu i to Państwo podejmą ostateczną decyzję.
[20:40:59] <~Kedven> Dziękuję ;p
[20:41:21] <~Gogar> Przepraszam, czy mógłbym zabrać głos na temat poczty służbowej?
[20:41:38] <~Marsseel> ok teraz na prawdę muszę spadac
[20:41:40] <~Marsseel> zegnam
[20:42:08] <Thor_of_heaven> Rowniez dziekuje. Prosimy Panie Posle Gogar
[20:42:25] <~Gogar> A więc nie rozumiem, dlaczego wybór padł na pocztę onetowską
[20:42:59] <~Gogar> Wiadomośći na adres z poczty onetu potrafią mieć kilku lub nawet kilkunastogodzinne opóźnienia
[20:43:05] <~Gogar> a to może stwarzać problem
[20:43:31] <~Gogar> według mnie rozsądniejszyb wyborem byłoby gmail.com, czy chociażby o2.pl
[20:43:33] <~Gogar> dziękuję
[20:43:50] <~Thomisson> Zgadzam się, G-mail mógłby też być dobry
[20:43:50] <Premier_Korek> jeśli zajdzie taka potrzeba i będą problemy z funkcjonowaniem Onetu, to się przeniesiemy
[20:43:54] <Premier_Korek> żaden problem
[20:44:05] <~Kedven> czyli na razie zostajemy przy onecie?
[20:44:29] <Premier_Korek> póki co korzystając z okazji chciałbym poinformować każdego ministra o konieczności posiadania maila służbowego w domenie Onetowskiej "@vp.pl"
[20:44:47] <~_Colo> Panie premierze to nie lepieie "@o2,.pl"
[20:44:51] <Premier_Korek> nazwa niech będzie w takiej formie "[email protected]"
[20:45:03] <~Kedven> Panie Marszalku, moge za moment cos wtracic?
[20:45:14] <Premier_Korek> dziękuję, oddaję głos
[20:45:42] <Thor_of_heaven> Tak Panie Posle Kedven?
[20:46:09] <~Kedven> Kiedy bedziemy mogli zdecydowac, jak ma wygladac sprawa obywateli?
[20:47:15] <Thor_of_heaven> grupa Zbierzemy za,przeciw i urządzimy głosowanie.
[20:47:32] <~Kedven> Dziekuje
[20:47:55] <~davido16> Mógłbym zabrać głos?
[20:47:56] <Thor_of_heaven> Bardzo przydatne beda takie przemowienia jakie slyszelismy przed chwila.
[20:48:09] <Thor_of_heaven> Oddaje teraz glos Panu Premierowi Korkowi.
[20:48:36] <Thor_of_heaven> Prosze o wygloszenie przygotowanego przemowienia.
[20:49:01] <Premier_Korek> ok, już mówię
[20:49:12] <Thor_of_heaven> na temat limuzyn i finansów.
[20:49:39] <Premier_Korek> Więc jak wszyscy wiemy, został powołany nowy rząd. Teraz ja, jako jego szef, postanowiłem przydzielić nam płece w Koronach. O walucie opowie w dalszej sekcji Nikast.
[20:49:57] dołączył~Karl0ss
[20:49:57] dołączył~Karl0ss
[20:50:21] <Premier_Korek> każdy minister otrzyma 35.000 Koron pensji miesięcznej + 5.000 na koszty utrzymania gabinetu
[20:50:30] <Premier_Korek> każdy poseł otrzyma 5.000 na gabinet
[20:50:53] <Premier_Korek> wicemarszałkowie, których dzisiaj wyznaczy Thor, otrzymają pensję w wysokości 40.000 Koron
[20:51:15] <Premier_Korek> wicepremierowie otrzymają 45.000
[20:51:31] <Premier_Korek> premier, marszałek sejmu i prezydent - 50.000 Koron
[20:51:53] <Premier_Korek> ponadto każdy marszałek, wicemarszałek, prezydent, premier i wicepremier otrzyma 10.000 na gabinet
[20:52:39] <Premier_Korek> każdy kto pełni funkcję ministra itp. ma do dyspozycji służbowe limuzyny marki Audi, modele A8. Kolor - czarny. Takimi samymi poruszać się będzie BOR
[20:53:22] <Premier_Korek> premier i prezydent poruszać się będą Maybachami 57, których mamy 2
[20:54:30] <Premier_Korek> ministrowie, marszałkowie, wicemarszałkowie, prezydent, premier, wicepremierzy itp. itd. dostaną pomieszczenia biurowe do użytku przy ul. Wiejskiej. Znajdują się w kompleksie biuowym Sejmu RP
[20:54:52] <Premier_Korek> służboe telefony i laptopy, które wymieniać będziemy co roku
[20:55:36] <Premier_Korek> Rzecznik Rządu - Ripper również otrzyma gabinet oraz salę konferencyjną do dyspozycji
[20:56:00] <Premier_Korek> na terenie ul Wiejskiej znajdują się też apartamenty mieszkalne dla wszystkich pracowników Sejmu
[20:56:20] <Premier_Korek> można w nich mieszkać jeśli jest się zameldowanym poza Stolicą
[20:56:33] <~davido16> <btw. dlaczego Wiejska?>
[20:56:44] <~VoonArculin> przywiązanie xd
[20:56:49] <Premier_Korek> do dyspozycji w skarbie państwa mamy 1.000.000.000 Koron
20:57:18] <Premier_Korek> każdy minister ma obowiązek zainstalowania Skype oraz załatwienia mikrofonu do ważnych zebrań
20:57:25] <~_Colo> <od Ojca Rydzyka >
[20:57:35] <~Thomisson> załatwione
[20:57:38] <Premier_Korek> to wszystko, teraz odpowiem na pytania
[20:57:43] <~_Colo> ja juz mam xD
[20:57:47] <~VoonArculin> to mój tekst xd elektorat też z torunia
[20:57:51] <~davido16> xD
[20:57:57] <NikastShynix> Do kiedy trzeba załatwić sobie ten mikrofon?
[20:58:11] <~dego> Prosze o udzielenie mi glosu.
[20:58:16] <Premier_Korek> jak najszybciej
[20:58:27] <Premier_Korek> w piątek lub sobotę planuję pierwsze zebranie rady ministrów
[20:59:00] <~Kedven> przepraszam, ale nie rozumiem jednej rzeczy. po co nam pieniadze, samochody, sprzęt??
[20:59:24] <Premier_Korek> pieniądze, samochody i sprzęt przydadzą się w symulacji państwa
[20:59:30] <~Kedven> ok xDD
[20:59:41] <~VoonArculin> gdzieś muszą być pluskwy

Kedven
08-01-2008, 21:30
strona 4
[20:59:44] <Premier_Korek> e-maile proszę wysłać jedynie z informacją o posiadaniu nowego adresu pocztowego
[20:59:44] <~VoonArculin> ;x
[20:59:44] <Thor_of_heaven> To już wszystko ?
[20:59:48] <Premier_Korek> żebym miał łatwiejszy kontakt
[20:59:52] <Premier_Korek> ale nie jest to obowiązek
[20:59:56] <Premier_Korek> dziękuję, oddaję głos
[21:00:00] <Thor_of_heaven> Sluchamy Panie Posle dego.
[21:00:19] <~dego> Mam pytanie. Czy zostanie-został powołany minister handlu?
[21:00:32] <~_Colo> <Premier_Korek> pieniądze, samochody i sprzęt przydadzą się w symulacji państwa < tak samo zaklady bukmacherskie
[21:00:52] <~dego> Czyli za 5 koron moge sobie urzadzic fajna chate?
[21:01:38] <NikastShynix> Myślę, że 5 koron to troche za mało nawet na urządzenie kartonu.
[21:01:46] <~dego> No ale
[21:01:50] <~MadSin> obgadamy to tam, bo tutaj sie nie da...
[21:01:51] <~VoonArculin> no chyba nie bo skoro narazie nie ma firym kótra ci to zrobi
[21:01:53] <~dego> TO ma byc tylko symulacja
[21:01:54] <~MadSin> ŁUPS
[21:01:59] <~MadSin> Przepraszam panowie :)
[21:02:04] <~VoonArculin> aushsuahsuas Shynix mu pojechał
[21:02:10] <~dego> DLtago trzeba powolac ministra handlu, ktory ze swoja ekipa ustali jakeis ceny
[21:02:26] <Thor_of_heaven> Chwilowo ministra handlu nie ma w planach.
[21:02:40] <~dego> ;a Dziękuje, oddaje glos
[21:02:53] <Thor_of_heaven> Nie wykluczone, że będzie
[21:03:26] <~_Colo> narazie tyle
[21:03:27] <Thor_of_heaven> Teraz prosze o zabranie głosu przez Pana Posła Nikaste
[21:03:34] <~_Colo> przepraszam:)
[21:03:51] <Thor_of_heaven> który wygłosi przemówienie na temat waluty.
[21:03:57] dołączył~Karl0ss
[21:03:59] <Thor_of_heaven> tak Pane Posle Colo?
[21:04:16] <NikastShynix> Chciałbym poinformować Państwa o powstałym projekcie waluty państwowej.
[21:04:18] <~_Colo> przepraszam:) za tąpolyke wyzej :>
[21:04:29] <NikastShynix> Jak już powiedział Pan Premier jest to korona.
[21:04:29] <NikastShynix> Jak już powiedział Pan Premier jest to korona.
[21:04:48] <NikastShynix> 1 korona (jej symbol to K) jest równa 100 pensom (p)
[21:05:25] <NikastShynix> Teraz kurs waluty:
[21:05:48] <NikastShynix> 1 USD = 2.858 K
[21:06:07] <NikastShynix> 1 euro = 4.2 K
[21:06:25] <NikastShynix> 1 GBP = 5.638 K
[21:06:39] <~davido16> <a w złotówkach? xD>
[21:06:40] <NikastShynix> 1 CHF = 2.562 K
[21:06:49] <NikastShynix> 1 PLN = 1.166 K
21:07:14] <NikastShynix> Waluta będzie wydawana w następujących nominałach:
[21:07:28] <NikastShynix> Banknoty: 500K, 200K, 100K, 90K, 50K, 20K, 10K
[21:07:48] <NikastShynix> Monety: 9K, 5K, 2K, 1K, 90p, 50p, 20p, 10p, 9p, 5p, 2p, 1p
[21:07:57] <NikastShynix> To wszystko, oddaję głos.
[21:08:16] <Thor_of_heaven> Dziekuje. jakies pytania?
[21:10:32] <Thor_of_heaven> Prosze Pani Posłanko Marla
[21:10:41] <~marla666> Moim zdaniem, przynajmniej na początku, lepsze byłoby uproszczenie przelicznika.
[21:11:38] <Thor_of_heaven> Co na to Pan Poseł NikastShynix?
[21:11:43] <~marla666> Kursy walut zmieniałyby się w zależności od sytuacji gospodarczej państwa, stosunkami z innymi państwami oraz innymi czynnikami.
[21:11:56] <~MadSin> Jeżeli mógłbym to też proszę o głos.
[21:12:30] <NikastShynix> Ustalając kursy naszej waluty musimy pamiętać o kursach innych walut. Uproszczenie jednego przelicznika da nam skomplikowanie innego.
[21:12:59] <NikastShynix> Oczywiście, jest to tylko projekt i może zostać zmieniony.
[21:13:26] <NikastShynix> Wszelkie konkretniejsze propozycje na temat tego projektu proszę zgłaszać do mnie ([email protected])
[21:13:29] <~MadSin> Czy mgę się wypowiedzieć w tej sprawie?
[21:13:42] <Thor_of_heaven> Bardzo prosze Panie Posle MadSIn
[21:13:52] <~MadSin> Dziękuję. A więc...
[21:14:00] <~MadSin> Czy nie lepsze były by zwykłe ogólnie przyjęte nominały w postaci 1, 2, 5, 10, itd.?
[21:14:21] <~Gogar> Według mnie też byłoby to lepsze
[21:14:33] <~MadSin> Wprowadzenie nominału w postaci 9, 90 w mojej opinii jest dziwnie oryginalne.
[21:14:51] <NikastShynix> Wszystkie te nominały zostały zachowane, dodane zostąły jedynie cztery nowe. Jednak jeżeli większa ilość osób będzie przeciwna pomysłowi tych nominałów, można to zmienić.
[21:14:53] <~MadSin> Nie mówię, że oryginalność jest zła, ale ta jest w moim odczuciu robiona na siłę.
[21:15:15] <~MadSin> Dziękuję za udzielenie głosu.
[21:15:30] <Thor_of_heaven> Rowniez dziekuje.
[21:15:57] <Thor_of_heaven> Wiec moze wszystkie propozycje niech zostana wysłane na e-mail którry podał Pan Poseł Nikast
[21:16:10] <Thor_of_heaven> ,a on to rozpoatrzy i przedstawi na kolejnych obradach?
[21:16:43] <NikastShynix> Oczywiście, rozpatrzę wszystkie propozycje jak najszybciej.
[21:17:51] <Thor_of_heaven> Teraz proszę o zabranie głosu przez Pana Posła Colo
[21:18:09] <~_Colo> Dziękuje.Panie Premierze i wszyscy zgromadzeni. Najperw coś odemnie.Skoro naszym obywatlą obywatelom bedzie potrzebna rozrywka nalezy wprowadzic Zaklady bukmacherskie (od 2k do ilu sie chce, Slej moglby nam byc przewodzacym) i sklepy handlowe ktorymi rzadzili by obybywatele. Myślimy tez na festanami , konkursami itp.Chcemy też organizować jakieś turnieje z nagrodamiale to w przyszłosci. Mamy nadzieję,że uda nam się z Voonem cos jeszcze wymyślić.
strona 5
[21:19:04] <~_Colo> A to prosil przekazać Voon.
[21:19:08] <~Gogar> Pośle Colo
[21:19:09] <~Thomisson> Zgadzam się
[21:19:10] <~Gogar> jedna uwaga
[21:19:13] <~_Colo> tak
[21:19:29] <~Gogar> co do sklepów handlowych
[21:19:37] <~Gogar> na jakiej zasadzie odbywałyby się zakupy?
[21:19:54] <~dego> I wlasnie tutaj przydalbys ie minister handlu.
[21:19:59] <~_Colo> nad tym pracujemy
[21:20:03] <~Gogar> <patrzę na półkę i wybieram szampon przeciw łupieżowi, idę do kasy> ???
[21:20:08] <~Gogar> czy może
[21:20:25] <~Gogar> według mnie
[21:20:38] <~Gogar> Chociaż, nie, to wymagałoby już specjalistów
[21:20:40] <~marla666> Moim zdaniem ministerstwo handlu powinno podlegac ktoremus innemu
[21:20:52] <~_Colo> wstepny pomysl jest taki : zeby narazie ustalic ceny danych produktow
[21:20:55] <~Kedven> moze ministerstwu finansow?
[21:21:07] <~marla666> albo ministerstwu gospodarki
[21:21:13] <~Kedven> tylko, ze tych produtkow jest cala masa
[21:21:16] <~Gogar> Można by wymyślić system, w którym pieniądze naliczane są na konto, a gdy kupi się coś w sklepie są odejmowane
[21:21:17] <~_Colo> Czy moge teraz cod od Voona dac ?
[21:21:34] <~_Colo> cos *
[21:21:37] <~Gogar> tak
[21:21:46] <Thor_of_heaven> Bardzo prosze.
[21:21:58] <~_Colo> 1.Mysle że warto ustalić dane ministerstwa i już ich prędko nie zmieniać np wczoraj byłem szefem rsortu sprawiedliwości a dzisiaj jestem od spraw wewnętrznych ;s),2.Warto utworzy coś na miare sądu, zamiast po prostu banować ludzi na forum warto robić rozprawy alby mogli się wytłumaczyć.3.Powinna jak najszybciej wejść reforma płatnicza. państwo prawie stoi a mi nie mamy środka płatniczego.4.Kiedy pownstanie konstytucja? Bez niej ani rusz.5.Owszem, jest grupa techniczna i konstytucyjna ale jakoś ani jednej an
[21:22:11] <~_Colo> Wszystkie sprawy z tym zwiazane do Voona
[21:22:29] <~Gogar> Co do sklepów
[21:22:33] <~Gogar> moja koncepcja jest taka
[21:22:33] <~_Colo> 5.Owszem, jest grupa techniczna i konstytucyjna ale jakoś ani jednej ani drugiej w pracy nie widać, teraz gogar musi świecić oczami co do niektórych spraw.6.Jaki wynosi budżet kraju i jaka jest jego nazwa wkońcu? (brakujaca czesc)
[21:22:41] <~_Colo> Tak Gogar
[21:22:48] <~marla666> Przepraszam, ale wiekszosc czlonkow grupy konstytucyjnej ma przydzielone zadania
[21:22:56] <~Gogar> żeby zrobić nalicznik pensji
[21:23:04] <~_Colo> dobze by bylo
[21:23:07] <~Gogar> wprowadzić minusy w postaci podatków i opłat
[21:23:16] <~_Colo> paliwa do aut xD
[21:23:37] <~Gogar> i tę pensję, która byłaby zapisana na koncie można by było spożytkować na na przykład nowy samochód, czy dom
[21:23:40] <~Kedven> a jezeli zgromadzi sie wiecej obywateli to kto o to wszytko bedzie dbal? ;D
[21:24:01] <~marla666> a poza tym, konstytucja to nie wszystko, trzeba jeszcze ustanowic prawo
[21:24:04] <~Gogar> a to z kolei wymagałoby stworzenia salonów i komisów samochodowych
[21:24:04] <~_Colo> My poslowie ktorzy jestesmy w tym od poczatku
[21:24:07] <~Gogar> biur nieruchomości
[21:24:19] <~dego> Najlepiej by bylo do tego wszystkiego napisac gre.
[21:24:35] <NikastShynix> Moim zdaniem należy zatrudnić kogoś znającego się na rzeczy, który zmodyfikuje skrypt forum tak, aby każdy miał swój stan konta, który bedzie zmieniany automatycznie.
[21:24:46] <~dego> O to w sumie mi chodzi
[21:24:58] <~Gogar> Pośle Nikast, owszem
[21:25:01] <~Gogar> ale nie tylko to
[21:25:08] <~marla666> jest zdaje sie jakas grupa techniczna
[21:25:16] <~marla666> oni moga sie tym zajac
[21:25:27] <~Gogar> potrzebny by był również do stworzenia całego systemu płatności i sprzedaży
[21:25:28] <~Karl0ss> miejmy nadzieje...
[21:25:31] <~Kedven> ale czy oni sa na tyle zaawansowani?
[21:25:39] <~Thomisson> Kieyd jest przewidywany start forum?
[21:25:47] <~_Colo> jakby napisac odpowiednei programy i umiescic na stronei to by działało xD
[21:26:07] <~Gogar> oraz można by wprowadzić opcję, że gdy ogląda się czyjś profil, widać jego dom, zaparkowany koło niego samochód
[21:26:13] <~Gogar> a ot z kolei wymaga grafika
[21:26:36] <~Gogar> owszem, jest grupa techniczna i jestem jej przewodniczącym
[21:26:36] <~Thomisson> Panowie, muszę iść
[21:26:37] <~Karl0ss> ta, tylko ile by musialo byc grafik samochodow i domow
[21:26:40] <~Thomisson> Zyczę miłej nocy
[21:26:42] <~Thomisson> Żegnam
[21:26:44] <~davido16> uee tam xD
[21:26:46] obrady opuścił~Thomisson
[21:26:51] <~Gogar> ale na razie ogranicza się to tylko do pustych słów
[21:26:51] <~davido16> każdy sobie w paincie narysuje XD
[21:26:54] <~Karl0ss> xD
[21:26:57] <~Kedven> czy nie mowimy o rzeczach zbyt odleglych ? ;|
[21:26:58] <~Gogar> bo nawet nie wiem kto w tej grupie mojej jest
[21:27:00] <~_Colo> kumpel moj zrobilby cos takiego , ale on ni za darmo ;/
[21:27:06] <~Kedven> przynajmnniej na razie
[21:27:14] <~Karl0ss> Ano popieram
strona 6
[21:27:14] <~davido16> dajcie mu prace w BORze
[21:27:18] <~davido16> tosię zgodzi
[21:27:30] <~Gogar> pomysł jest dobry
[21:27:39] <~Gogar> ale niestety potrzeba do tego ludzi zaawansowanych
[21:27:51] <~Gogar> nie jestem pewien czy przeciętni forumowicze dadzą sobie z tym radę
[21:27:52] <~Karl0ss> no coz..
[21:28:04] <~Kedven> Panie Marszalku, moge zaraz cos zaproponowac? Jest to calkiem inny temat
[21:28:06] <~_Colo> ale od czego mamy grafikow na forum xD
[21:28:15] <~Gogar> wiadomo, że na przykład taka sarmacja.org ma gotówkę, własne serwery, sponsora
[21:28:27] <~Gogar> więc radzi sobie, bo ma gotówkę
[21:28:34] <~_Colo> o sponsorze mozna myslec ja zaczniemy dzialac
[21:28:38] <~Gogar> a my jako projekt amatorski bez przewidzianych nakładów gotówkowych
[21:28:41] <~_Colo> i sie rozkrecimy
[21:28:49] <~Gogar> nie możemy zatrudnić takich ludzi
[21:28:58] <~Gogar> co do profilu z domem itp
[21:29:07] <~Karl0ss> tia...
[21:29:11] <~Gogar> myślałem nad czymś w stylu tego, co jest na *********
[21:29:16] <~_Colo> ale narazie mozna wpłacic symboliczne 2 zł (odpuszcze STS na ten tydzien) xD
[21:29:19] <~marla666> proponuje zaczac od darmowego forum, potem jesli sie rozkreci moznaby pomyslec o jakichs nakladach finansowych
[21:29:31] <~Gogar> że zależnie od statusu i stanu konta obywatel mógłby mieć taki, a nie inny dom
[21:29:45] <~_Colo> o tym rozmawialismy z Voonem
[21:30:09] <~Gogar> Marlo, niestety chodzi mi o to
[21:30:12] <~_Colo> " Jaka Praca taka płaca" a z tym status spoleczny dom i rzeczy w nim xD
[21:30:25] <~Gogar> że jeśli mają być jakieś centra handlowe
[21:30:29] <~marla666> przepraszam, ale musze isc
[21:30:36] <~Gogar> to musi zostać wprowadzony system handlu
[21:30:36] obrady opuścił~marla666
[21:31:04] <~Kedven> Przepraszam, ale gdzie sie podzial Marszalek i Premier? xD
[21:31:05] <~Gogar> Colo, warto też pomyśleć nad czymś w stylu miastoplusa.pl i trochę to zmodyfikowaąć
[21:31:12] <Thor_of_heaven> Widzę że dyskusja rozgorzała ale obrady trwają już prawie 1.5h i zbliżają sie do końca. Wszyscy, którzy mają propozycje tematów na kolejne obrady mogą je przesłać na mój e-mail [email protected].
[21:31:31] <~Gogar> tam każdy użytkownik wybiera sobie dom, może chodzić do kawiarni na pogawędki
[21:31:32] <~Kedven> Chcialbym jeszcze szybko cos zaproponowac
[21:31:36] <~Gogar> może chodzić do kina
[21:31:41] <~Gogar> i jest multum rozrywek
[21:31:50] <Premier_Korek> możecie zostać
[21:31:52] <Premier_Korek> i gadać
[21:31:52] <Ryba_> ok mam pytanie, ustaliliscie cos sensownego i pozytecznego w ciagu ostatnich 90 min?
[21:32:01] <Premier_Korek> nie musicie znikać po końcu obrad ;p
[21:32:11] <~Gogar> ale niestety plus jest dużą firmą z dużą ilością gotówki, więc mogą sobie pozwolić na zatrudnianie grafików i programistów
[21:32:17] <~_Colo> tak Rypko budzet panstwa xD
[21:32:30] <Ryba_> pytalem o cos pozytecznego
[21:32:33] <Ryba_> wiec widze ze nie, ok
[21:32:39] <~_Colo> tak Akwarium
[21:32:43] <~Karl0ss> narzekasz
[21:32:54] <~Gogar> Panie Premierze, mogę prosić o listę członków grupy technicznej i kontakt GG do nich?
[21:32:55] <Ryba_> nie, predzej mam to gleboko : p
[21:32:57] <~_Colo> zeby posel Ryba mogl spokojnie obradowac
[21:33:00] <~davido16> To jak z tym wpłacaniem pieniędzy?
[21:33:07] <~davido16> jakaś zrzutlka? xD
[21:33:16] <~_Colo> 2 zł na poczatke ?
[21:33:22] <~Karl0ss> Na akwarium dla posła rybka?
[21:33:27] <~Gogar> ale
[21:33:31] <~Gogar> przede wszystkim
[21:33:43] <NikastShynix> Myślę, że można założyć konto na Google AdSense i umieścić te reklamy na forum, dużo pieniędzy z tego nie będzie, ale zawsze coś na początek.
[21:33:44] <~Gogar> na co te pieniądze miały by być

Miłej lektury

Gogar
08-01-2008, 21:41
Powtarzam jeszcze raz, wszyscy z grupy technicznej niech odezwą się na gg!
6484638
Trzeba w końcu rozpocząć prace nad forum!

Davido16
08-01-2008, 21:46
Dobrze, że nie były archiwizowane nasze rozmowy koło 22 xD

Gogar
08-01-2008, 22:15
Coraz bardziej zaczynam powątpiewać w powodzenie tego projektu...
1: Chciałem zebrać grupę techniczną, zapytałem o członków Korka, kazał mi gadać z Thomissonem, a Thomisson wie tylko o Duke Duranie... I koło się zamyka.
2: Żeby zbudować centra handlowe, trzeba zrobić cały system handlu, zrobić grafiki (żeby na profilu było coś w stylu b i t e f i g h t a, albo MiastoPlusa, że widać jaki ma się dom i np samochód), a do tego potrzeba specjalistów, którzy z kolei nie zrobią tego za darmo. ; ]

Rybzor
08-01-2008, 22:18
Dobrze, że nie były archiwizowane nasze rozmowy koło 22 xD
Sugerujesz, że trzeba oskarżyć korka o pedofilie w internecie?

KOREK PAMIĘTAJ INTERNET NIE DAJE CI ANONIMOWOŚCI

@down
Ale ja nie pełnie żadnej funkcji w państwie, więc i tak mi nie przysługuje :<

Bols
08-01-2008, 22:25
no wiec tak, ryba, nie kozacz, bo jako szef boru, odbieram ci ochrone.

a mi korek napisal ze jestes wicemarszalkiem <drugim> ;<

szefa msw zawsze mozna przekupic, albo odebrac ochrone, zaplanowac zamach i wiele innych rzeczy.

Argen
08-01-2008, 22:30
@up

Haha :P

Ogólnie zapowiada się ciekawie, choć będzie ciężko.
Kto wie o której następne obrady? PW me plx :(

Davido16
08-01-2008, 22:47
@Bols

Nad Tobą jest jeszcze minister MSW ;P

Korektor
08-01-2008, 23:05
@up,
A minister MSW ma nad sobą jeszcze premiera : P

BTW, do składu Rady Ministrów dołącza wiceminister finansów Heby, na wniosek ministra finansów Nikasta.

Quezacoatl
09-01-2008, 00:03
http://forum.tibia.pl/blog.php?b=580

Ale się uśmiałem...

raf420
09-01-2008, 00:09
Ja mogę zostać przywódcą waszego elektoratu (ojcem dyrektorem) albo kardynałem kościoła "ble ble" państwa. xD

Ale jeśli na serio to obywatel pracujący w wojsku, by mi pasował o ile w ogóle będą wojny między innymi państwami. (np. w cs'sie czy innej grze walki)

Widzicie i macie AŻ 1 obywatela graty. :D

Voon
09-01-2008, 08:59
@Bols:
Ile dajesz?
@Argen:
Narazie marszałek na urlop, obrady stoją w miejscu.
@Premier:
To nademną stoi tylko premier? :>

Colo_2006
09-01-2008, 10:05
W czasie obrad głos zabrał również poseł Colo, zarzucając Ministrowi Administracji Forum niekompetencję oraz brak postępów w pracy."Owszem, jest grupa techniczna i konstytucyjna ale jakoś ani jednej ani drugiej w pracy nie widać, teraz gogar musi świecić oczami co do niektórych spraw.". Jak długo trzeba będzie czekać na jakiekolwiek postępy w tej sprawie, nie wiadomo. Będziemy państwa informować na bieżąco.
Wszystko pięknie i spoko tylko, że sam jestem członkiem (nie łapać za słowo) grupy konstytucyjnej.

Gogar
09-01-2008, 13:53
Odnośnie forum już powiadomiłem Korektora i Nikasta, dziś odbędzie się zebranie w składzie: Korek, Nikast, ja. Jak ktoś z grupy technicznej będzie łaskaw się ze mną skontaktować (6484638) również zostanie włączony.

Ojciec Dyrektor
09-01-2008, 16:05
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica.

Ja pragnę przyłączyć się do projektu. Proszę o kontakt PW.

Skoro wszyscy już wybierają stanowiska no to wg. mnie mi pasuje stanowisko "Konferencji Episkopatu", no i ofc Ja Ojciec Dyrektor założę jakieś Katolickie Radio ;D

Kedven
09-01-2008, 16:36
Przepraszam, ale kto w ogóle należy do grupy technicznej? xDD

Korek, Ty nie mozesz poprowadzic obrad? Albo chociaz wicemarszalkowie ^^

Drodzy Panowie Ministrowie, muszę Was zawiesc, ale na BORem stoi szef MON, czyli tamdaramdam JA ; p

Oczywiscie jestem sklonny do wspolpracy. Z gory mowie ze przyjmuje Korony ;]

Voon
09-01-2008, 16:47
Lepiej nie. Ostatnio pojawiła się dyskusja na temat oddzielności państwa od kościoła i klimaty tak nie była nade radosne. Ale inną posadke jak najbardziej.

Korektor
09-01-2008, 16:53
WSZYSCY, którzy chcą się dołączyć, niech koniecznie piszą na mój służbowy mail [email protected] albo na PW. Preferuję mail. Nie piszę sam PW, ponieważ mam bardzo mało czasu wolnego.

Każdy kto posiada stanowisko szefa resortu itp. niech założy sobie służbowego maila na Onecie w domenie @vp.pl Oczywiście tyczy się to do każdego, kto jeszcze owego maila nie ma. Thx.

Davido16
09-01-2008, 16:56
@Colo

Do grupy konstytucyjnej należą też jeszcze inne osoby (ja m.in. ;P), ale nie ma kiedy się ,,spotkać'', bo albo jednego nie ma albo drugiego.

Quezacoatl
09-01-2008, 17:17
Wszystko pięknie i spoko tylko, że sam jestem członkiem (nie łapać za słowo) grupy konstytucyjnej.

Ten artykuł odnosi się głównie do grupy technicznej, która ma zapewnić forum ;) Zarząd mediów zdecydował, że na razie braku konstytucji wytykać nie będziemy... (śmiać się będziemy czytając ją, jeżeli powstanie oraz wytykając w niej błędy...)

Marcin24
09-01-2008, 17:31
UWAGA! Nabór do jedynej, najlepszej gazety w wirtualnym mieście! Chcesz wejść w tajne porachunki tutejszych władz? Chciałbyś poprawić sytuację swojego państwa? Chcesz być znany i sławny? Jeśli tak, to ta praca jest dla ciebie! Uczciwy zarobek, godne miejsce pracy, przystojny szef (to szczególnie dla kobiet 18+). Podania przyjmuję TYLKO I WYŁĄCZNIE na mail [email protected]. Przyjmuję tylko osoby kompetentne dlatego w podaniu proszę coś napisać od siebie np. dlaczego chcecie pracować w gazecie.
P.S. Ryby i inne zwierzęta futerkowe nie wchodzą w grę!

Gogar
09-01-2008, 17:38
Ten artykuł odnosi się głównie do grupy technicznej, która ma zapewnić forum ;) Zarząd mediów zdecydował, że na razie braku konstytucji wytykać nie będziemy... (śmiać się będziemy czytając ją, jeżeli powstanie oraz wytykając w niej błędy...)

Forum powstanie już dzisiaj, zajmie się tym NikastShynix. Potrzebuję, żeby skontaktował się ze mną przywódca lub jakiś przedstawiciel grupy konstytucyjnej, aby wraz z Korektorem ustalił działy i zamknięte podfora dla poszczególnych grup społecznych.
Informuję również, że stworzony został nowy chat w serwisie polchat.pl, wszystkich posłów i ministrów, którzy uczestniczą w obradach proszę o ściągnięcie programu ICeQ, aby czat był łatwiejszy w obsłudze i bardziej przejrzysty. Nazwa nowego pokoju zostanie rozesłana na PW przez Korektora.

Pozdrawiam.
Wszelki kontakt na:
6484638
[email protected]

Ojciec Dyrektor
09-01-2008, 17:41
WSZYSCY, którzy chcą się dołączyć, niech koniecznie piszą na mój służbowy mail [email protected] albo na PW. Preferuję mail. Nie piszę sam PW, ponieważ mam bardzo mało czasu wolnego.

Każdy kto posiada stanowisko szefa resortu itp. niech założy sobie służbowego maila na Onecie w domenie @vp.pl Oczywiście tyczy się to do każdego, kto jeszcze owego maila nie ma. Thx.

Oj oj tylko nie onet po 5 latach przeszedłem na gmail i odczułem WIEEELKA różnice.

Gtyk
09-01-2008, 17:46
moze byc ciekawe, z checia sie wlacze ;)

Kedven
09-01-2008, 17:50
Dzisiaj w ogóle będą obrady? ^^

@Vagraav
powiedz do Korkowi xdd

Smetana
09-01-2008, 18:23
A ja dalej nie wiem jaki to ma sens głębszy.

Ojciec Dyrektor
09-01-2008, 18:40
A ja dalej nie wiem jaki to ma sens głębszy.

Przykład : http://www.sarmacja.org

Mapa_Europy
09-01-2008, 19:11
Ja mogę zostać przywódcą waszego elektoratu (ojcem dyrektorem) albo kardynałem kościoła "ble ble" państwa. xD

ZARAZ, ALE TO JA PIERWSZY POPROSIŁEM O TEN URZĄD :D

Korektor
09-01-2008, 20:01
Witam,
Pragnę poinformować, że z dniem 9.01 br. powołane zostało ministerstwo gospodarki, jako realizacja programu gospodarczego, sporządzonego przez Nikasta. Zastąpi ono pomysł powstania ministerstwa handlu.

Szefem nowo powstałego resortu został Vangraav.
Ponadto powołałem rzecznika rządu - Gtyka.

Zmieniamy pokój obrad na:
http://s1.polchat.pl/chat.php?_room=obrady

Wg wniosku grupy technicznej. Zawdzięczamy istnienie nowego pokoju Gogarowi. Wersja beta forum będzie dostępna już dzisiaj! Dzięki zaangażowaniu grupy technicznej, a w szczególności Nikasta.

Kedven
09-01-2008, 20:07
A kiedy odbędą się najbliższe obrady?

Gtyk
09-01-2008, 20:12
Witam jako nowy rzecznik rzadu ;) kontakt pod adresem [email protected]

czekam na pierwsze obrady w ktorych bede mogl wziac udzial ;)

Gogar
09-01-2008, 20:30
Aha, zapomniałem, żeby wejść przez ICeQ'a, przy logowaniu klikamy zaawansowane, zaznaczamy inny przy serwerze czata i wpisujemy s1.polchat.pl i Ok.

Voon
09-01-2008, 20:38
No, korek, to było chyba najmądrzejsze co zrobiłeś - dałeś link na forum - teraz wszycy spammerzy sie zlecą...

Ojciec Dyrektor
09-01-2008, 21:06
Panie Marszałku, Wysoka Izbo ... Witam bardzo serdecznie.

Wszelkie pytania oraz propozycje proszę kierować na adres mailowy: [email protected]

Voon
09-01-2008, 22:55
Panie premierze, na obradach nie byłem ponieważ miałem problemy z tym nowych shitowskim chatem (poprzedni roxior) więc opracowywałem rozkład forum. Rozkład gotowy, jutro do Gogara lub Shynjixa idzie. Nie było mnie więc tu zadaje pytanie: Co z doradcami? Chętnie mi by się jakiś przydał tym bardziej że odpowiadam za wszystko co wewnątrz kraju a konstytucja sie sama nie zrobi.

/voon

Colo_2006
10-01-2008, 00:19
Mnie wybierz Mnie proszę proszę xD
Jak co napisz na gg.

Korektor
10-01-2008, 08:26
Jeszcze raz przepraszam wszystkich za przebieg i ogólny wygląd wczorajszych obrad. Thora nie było, ja miałem kupę zajęć. Ale nawet jakbym był wolny, to musiałbym improwizować bez porządku obrad. Powinienem był odwołać posiedzenie, tylko problem w tym, że aż do 19:50 czekałem na marszałka, a potem jak wszedłem na chat, to zobaczyłem, że za dużo ludzi już jest.

@down,
Rzecz w tym, że czekaliśmy do 19:40. Potem już nie miało sensu czekanie. Z drugiej strony jeśli odłożyłbym a on by jednak się pojawił, to odkręcenie odwołania stałoby się trochę zbyt problematyczne. Co do doradcy, to możesz powołać wicepremiera. Nawet dwóch : P

Voon
10-01-2008, 08:47
Ale to nie była reguła że obrady muszą się odbyć, mogliśmy to znowu przełożyć. Thor brał urlop lub chociaż mówił kiedy będzie? Ja dalej wnioskuje za powrotem na tamten chat oraz ponawiam pytanie co z doradcą?

#edit
@up:
A nie wicemarszałka? :>

Thomisson
10-01-2008, 17:00
Dziś o 20:00 odbędzie się posiedzenie rady ministrów. Każdy, kto posiada funkcję ministra lub wicemarszałka jest proszony o obecność. Obowiązkowo każdy musi mieć login Skype i nick wysłać mi na PW, GG lub maila.

Ojciec Dyrektor
10-01-2008, 17:22
Postaram się być. Mam nadzieję, iż uda nam się ustalić projekt ustawy zasadniczej (konstytucji), czyli jak miała by wyglądać gra itd, ale to już na posiedzeniu.

Marcin24
10-01-2008, 21:13
Przypominam! Jeżeli ktoś nie znalazł optymalnego dla siebie miejsca w rządzie, są wolne miejsca w gazecie! Podania zgłaszać na [email protected]

Voon
10-01-2008, 21:28
@up:
Jeśli jesteś ministerem to czemu nie siedzisz na obradach?

Marsseel
10-01-2008, 21:56
Ja niestety nie mogłem się stawić na obradach o czym pisałem Korektorowi. Kończę angielski o 20:00 + mama wzięła mnie od razu na zakupy, a jeszcze dojazd z miasta do wioseczki ;p. Poza tym muszę zakupić mikrofon i na następne obrady rady ministrów się stawie.

Btw. Dziś zakończyłem pracę nad dwoma działami konstytucji, nie wiem jak inni z grupy konstytucyjnej, ale też już pewnie coś zrobili. Mamy więc już jakieś podwaliny konstytucji :)

Voon
10-01-2008, 22:10
@Marsseel: a co robiłeś? Ja mam sejm i senat, na jutro wieczór raczej będzie, dzisiaj o partiach zrobiłem kawałem (skończyłem na szczęście).

Marsseel
10-01-2008, 22:17
"Wybory" i "Kadencja"
:)

Rybzor
10-01-2008, 22:28
Jeśli chodzi o mnie, to stawie się na obradach, kiedy będą odbywały się na quakenecie.

Gogar
10-01-2008, 22:36
Więc tak, na obradach się nie stawiłem, za co bardzo przepraszam, ale bawiłem się w montera skręcając meble do swojego biura. Plan działów na forum już otrzymałem i zostanie on wprowadzony zaraz po tym, jak NikastShynix wgra moda by przemo. Tymczasem proszę o skontaktowanie się ze mną Ministra Kultury MadSina, z którym omówię sprawy dot. stylu forum.

Colo_2006
10-01-2008, 22:49
ja proszę żeby Marla się ze mną skontaktowała.

Ojciec Dyrektor
10-01-2008, 23:42
Panie Marszałku, wysoka izbo ...

Proszę więc o napisanie rodziałów: "Referendum" i "Krajowa rada radiofonii i telewizji".
Napisała Marla. KRRT bez radia i tv ? Proszę skonsultować z Panem Premierem tą sprawę.

Każdy parlamentarzysta proszony jest o zakup mikrofonu, po wysłuchaniu 15 minutowej recenzji Premiera, polecam w jego i własnym imieniu mikrofony z super/hipermarketu po 5 zł.

Własna propozycja, dla redaktora naczelnego gazety, proponuje założenie osobnego bloga i to najlepiej nie na Tibia.pl (przecież to projekt nie związany z Tibią). Po tym osobiście poruszę temat wrzucenia tego do naszego forum, z czym nie powinno być problemu.

Kancelaria w resorcie gospodarki poszukuje dwóch pracowników na stanowisko wiceministrów oraz sekretarza stanu i podsekretarza stanu. Mile widziane osoby z co najmniej dobrą oceną z matematyki.

Polecam bardzo poczytanie o swoim resorcie np. na wikipedi: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ministerstwa_w_III_Rzeczypospolitej , zawsze coś więcej wiem, iż to inne państwo.

dziękuję, ALLELUJA I DO PRZODU !

Korektor
11-01-2008, 09:04

Każdy parlamentarzysta proszony jest o zakup mikrofonu, po wysłuchaniu 15 minutowej recenzji Premiera, polecam w jego i własnym imieniu mikrofony z super/hipermarketu po 5 zł.

!

ROTFL xP

Voon
11-01-2008, 09:50
@Vagraav:
Ojcze dyrektorze, ministerstwa ministerstwami ale prosze zobaczyć, mamy w Polsce 17 ministerstw i jest burdel, najlepiej zrobić tylko te najpotrzebniejsze ministerstwa i ew zatrudnić do nich ludzi niż odjebać 20 ministerstw i czeakć aż sie pozabijają.

@Korektor:
Sorry że sie wczoraj nie idzielałem ale ja mam headseta w biedronki za 2 dychy i mikrofon leży, skapłem sie na początku obrad już że gadam do siebie.

Davido16
11-01-2008, 09:53
W państwie zarządzono 3-dniową żałobę narodową, z powodu śmierci mózgowej śniegu, oraz śmierci tragicznej mikrofonu, który spadł z 15 piętra.

own3d.

Voon
11-01-2008, 10:21
@up:
A rada ministrów wypuściła list gończy za tajemniczym 'Bartusiem' który jest tego przyczyną :< No i warto by ukarać jeszcze dach przez który ucieka ciepło ;s

Korektor
11-01-2008, 14:51
Śmiejcie się, śmiejcie ;3, zobaczymy jak Wy będziecie mieszkać w akademiku xP\

@3down,
A myślisz, że sam sobie wybrałem to piętro? ;p

Thomisson
11-01-2008, 14:52
Przypominam wszystkich ministrom, którzy jeszcze tego nie zrobili, aby podali mi swój nick na skype na pocztę ([email protected]), pw lub GG.

Nikast Shynix
11-01-2008, 14:53
Nie zapominajmy także o aferze wynikłej z tajemniczego zaginięcia 300 zł, oraz podpalenia pewnego busa.

@down: Hmmm... faktycznie. To już wasz problem ;]

Voon
11-01-2008, 15:08
@Nikast:
O tym wypadku już niewszyscy słyszeli.

@korek:
To raczej wybierzemy jakieś 4-5 piętro a nie 15 xDD
Mikrofon
Cicho, nie marudź, chcesz być pilotem to sie przezwyczajaj.
P.S już głowa nie boli? :>

@Do kogoś tajemniczego:
Kto redaguje forum? Chodzi o auktualnienie w profilu, u mnie jeszcze nie zostało to zrobione (nie narzekam tylko prosze, że jeśli znajdzie się cas to żeby to zrobić).

Gogar
11-01-2008, 15:32
@Voon,
Ja lub Nikast, napisz na gg swoją rangę to Ci ustawię.

Korektor
11-01-2008, 19:38
Dzisiaj obrady parlamentu się nie odbędą. : P

Davido16
11-01-2008, 19:42
Nie usłyszymy już nigdy tego sexi głosiku ;<

Marcin24
11-01-2008, 19:43
Thomisson, wysłałem ci na PW mój nick, czego mnie nie zaprosiłeś na obrady?
@down
Rly?

Gogar
11-01-2008, 19:51
czego mnie nie zaprosiłeś na obrady?

Bo mówi się dlaczego.

Voon
11-01-2008, 20:01
Czyli sobie odpoczniemy troche. A kiedy spotkanie generalne?

@Marcin24:
Ty się zajmujesz gazetą?

@Davido16:
Sexi nie sexi, też sobie kupuje taki mikrofon xD

Nikast Shynix
11-01-2008, 20:31
Każdy, kto jeszcze tego nie zrobił, ma zarejestrować się na forum (http://wirtualne-panstwo.yoyo.pl). Każdy, kto pełni jakąś funkcję ma obowiązek złożyć podania w odpowiednich grupach na forum państwa. Ministrowie, wiceministrowie, marszałek, wicemarszałkowie oraz szefowie grup mają dodatkowo obowiązek napisać do mnie (Mariusz Różański) PW na forum z informacją o pełnionych przez siebie funkcjach w celu przydzielenia rang.

Marcin24
11-01-2008, 20:52
@Marcin24:
Ty się zajmujesz gazetą?
Ktoś musi :).

Korektor
11-01-2008, 21:55
@up,
Złóż mi raport odn. swojej gazety. Napisz wszystko co i jak, oraz kogo masz w teamie. Dodatkowo coś od siebie. Czas masz do niedzielnego wieczora. Z góry dzięki, takie informacje mi się przydadzą.

Sorki, że tu piszę, ale skorzystam z okazji, że się wypowiedziałeś. : P

Marcin24
11-01-2008, 22:30
Poszło, Panie Premierze. Kiedy tylko przyjdzie do mnie mail z potwierdzeniem aktywowania konta na forum jak najszybciej zabiorę się do pracy. Ale niestety nie mam jeszcze nikogo do pomocy, dlatego proszę się zgłaszać na maila [email protected]

Mad-Sin
11-01-2008, 22:45
Z tego miejsca chcę się wytłumaczyć.

Przez ostatnie parę dni miałem niezły zapierdziel w szkole i nie mogłem uczestniczyć w obradach, etc.

Proszę kogoś o kontakt czy mam jakieś zaległe rzeczy do zrobienia. ;<

Ojciec Dyrektor
12-01-2008, 12:11

Niestety piątek okazał się katastrofą, dzień zacząłem od dwóch matematyk i pierwszy raz w życiu takiego bólu głowy, z czasem rosnącego bólu gardła oraz kataru. Wracam ze szkoły, biorę termometr patrzę i widzę 39 stopni ... Ale dzisiaj jest już 37, i będę mógł uczestniczyć w obradach o ile są planowane na dziś.

Voon
12-01-2008, 20:47
Są dzisiaj jakiekolwiek obrady? Choćby i rady ministrów (tych wyczekuje)?

Korek, mam dobry pomysł tylko musze jeszcze go raz sam rozpatrzyć.

Korektor
13-01-2008, 18:19
http://foteka.pl/full/09bf9f69fb9015945c3e0d78faa7179a.jpg (http://foteka.pl/09bf9f69fb9015945c3e0d78faa7179a)

Ach ci paparazzi ;)

Marcin24
13-01-2008, 19:25
Jaki ładny, różowo-biały...

Ojciec Dyrektor
13-01-2008, 19:35
Panie Premierze wnioskuję, iż Pan się o*******asz :D A co do autka nic nadzwyczajnego, po moim mieście jeżdzą dwa takie (Nowy Sącz, Pan Koral, tak tak ten od lodów)

Patton
13-01-2008, 20:29
UP: ej a ta rezydencja na gorce jak sie do grybowa jedzie to jest korala?

Korektor
13-01-2008, 21:43
@up,
To jego córek. Tam są 2 wielkie rezydencje.

Marcin24
14-01-2008, 16:32
Czy Minister Administracji Forum mógłby łaskawie zajrzeć do skrzynki mailowej?
P.S. Szukam reporterów do gazety!
@down
Na chacie?

Thor of heaven
14-01-2008, 17:06
Kolejne obrady dziś o 20.oo.

Zapraszam :)

Gogar
14-01-2008, 17:08
Czy Minister Administracji Forum mógłby łaskawie zajrzeć do skrzynki mailowej?
P.S. Szukam reporterów do gazety!

NIE!!! ;o
<10>

Ojciec Dyrektor
14-01-2008, 19:23
Kolejne obrady dziś o 20.oo.

Zapraszam :)

Przepraszam spóźnię się 20 min :/ Nie mogą być np. o 20:30 ??

Marcin24
15-01-2008, 17:12
Nadeszła chwila, na którą wszyscy czekali! Jedyna, niezależna gazeta Retalska - Rzeczniepospolita ruszyła! Tutaj (http://rzeczniepospolita.blog.onet.pl/) link. Jednocześnie przypominam, że szukam jeszcze kilku osób na stanowisko reporterów!

Thomisson
15-01-2008, 17:17
Niestety dzisiaj, jeżeli są obrady, nie będę mógł być obecny.

Badon
15-01-2008, 20:04
Ja chce byc mestre w capoeirze ok ?? :cup:

Ojciec Dyrektor
15-01-2008, 20:55
Nadeszła chwila, na którą wszyscy czekali! Jedyna, niezależna gazeta Retalska - Rzeczniepospolita ruszyła! Tutaj (http://rzeczniepospolita.blog.onet.pl/) link. Jednocześnie przypominam, że szukam jeszcze kilku osób na stanowisko reporterów!

eeeee ... krótko mówiąc popracuj nad wyglądem bloga oraz może jakieś fajne logo i baner u góry by ktoś zrobił ?

Marcin24
15-01-2008, 21:25
krótko mówiąc popracuj nad wyglądem bloga oraz może jakieś fajne logo i baner u góry by ktoś zrobił ?
Sorry, ale na razie jestem sam w ekipie gazety, jak znajdę czas to spróbuje coś wypocić.

Korektor
16-01-2008, 20:54
Witam,
Zostałem zmuszony do wprowadzenia kilku nowych zasad w sprawie obrad. Otóż będą się od teraz odbywać co 3 dni począwszy od 19.01.08r.
Godzina rozpoczęcia - 19:30. Proszę o obecność na jak największej liczbie posiedzeń parlamentu.
Nie toleruję ludzi tylko zajmujących swoje stanowiska. Więc jeśli owe posiadasz i nic nie robisz - odejdź teraz, oszczędź nam i sobie kłopotu.

Większość wykonuje dużo dobrej roboty. Komunikacja itp. są w dobrym stanie. Wszystkie ustawy i postanowienia są wprowadzane w życie w trybie natychmiastowym. Idziemy ciągle do przodu. Jednakże zaobserwowałem parę resortów, które są naszą kulą u nogi. Na razie ufam, że działanie to nie jest zamierzone, więc nie ujawniam kto co i jak. Mam nadzieję, że te osoby, które dostały polecenie a go nie wykonały na czas bądź należycie - wiedzą o tym i zmienią swoje nastawienie. Jestem perfekcjonistą, cieszę się z wydajności na poziomie 85%, ale jeśli można, to ją podwyższam. Więc na przeciw projektowi nie stanie żaden leser. Rozumiem różne powody opóźnień, ale nie rozumiem lenistwa. Nie chcę Was przepracować, ale można wszak usiąść na pół godziny dziennie i zrobić co do niego należy, skoro się posadę już przyjęło.

Z dniem dzisiejszym rozwiązuję grupę techniczną. Mamy w niej jedynie 3 bardzo aktywnych członków. Reszta nawet nie raczyła zgłosić swojej przynależności Gogarowi.

Na czele nowej grupy staną razem Gogar i Nikast i sami wybiorą sobie osoby do współpracy. Więc każdy kto byłby zainteresowany pracą typowo informatyczną, proszę o zgłaszanie się w tym temacie. Potrzebujemy na prawdę dobrych pracowników, znawców w swojej dziedzinie informatyki. Każdy specjalista bądź doradca oczywiście będzie miał ciekawe profity w grze. Najaktywniejsi mogą liczyć na bardzo wysokie posady, ze względu na moje zaufanie do ich pracy i rzetelności.

Przykładami takich osób przede wszystkim są: Marla, Thomisson, Gogar oraz Nikast. Udzielam im oficjalnej pochwały z wpisem do akt. Potrzebujemy pionierów, a oni nimi są.

Tak, więc mam nadzieję, że każdy zaangażowany mniej lub bardziej w projekt, weźmie sobie do serca moje dzisiejsze uwagi. Nie jest mi łatwo krytykować otwarcie własnych ludzi, ale nie możemy sobie pozwolić na miękką politykę.

WYBORY

Wybory prezydenckie odbędą się w ten weekend. Głosować może każdy kto zgłosi(ł) się do projektu. Głosy przesyłamy na specjalnie do tego stworzony mail:
[email protected]

Można głosować na każdego kto jest uczestnikiem projektu. Nie ma większych wymagań. Aby zachować możliwie największą dowolność dla każdego z nas, nie ma kandydatów. Powołanie dostanie ten, kto zbierze najwięcej głosów i zgodzi się na pełnienie powierzonej mu funkcji. Głosowanie jest tajne, a do konta mają dostęp już wszyscy najważniejsi Retalianie, aby nie było żadnych podejrzeń odnośnie fałszowania wyników. Życzę dobrego wyboru i proszę o zachowanie rozsądku. Przypominam, że prezydent musi być godny reprezentowania nas na arenie światowej.

Voon
17-01-2008, 14:33
Witam oraz na samym początku bardzo, bardzo przepraszam za doptychczasową nieobecność. Miałem taki zapiernicz że wieczorem nie wiedziałem jak sie nazywam. Mam pytanie co do wypowidzi pana Premiera: czy przed wyborami prezydenckimi nie powinniśmy uchwalić najpierw partii? Fakt, państwo posiada narazie rząd 'sztuczny' ale prezydent powinien posiadać partie. Uprzednio także powinna być lista osób kandydujących oraz każdy z członków powinien przedstawić swój plan (każdy chyba wie jak władza zmienia człowieka). Oraz czy podanie meila publicznie nie spotęguje spamu?
Dziękuje za wysłuchanie, na dzisiejszych obradach na 99% będe.
P.S gazeta bardzo ładnie funkcjonuje, czekamy na więcej.

Ojciec Dyrektor
17-01-2008, 16:22
Witam oraz na samym początku bardzo, bardzo przepraszam za doptychczasową nieobecność. Miałem taki zapiernicz że wieczorem nie wiedziałem jak sie nazywam. Mam pytanie co do wypowidzi pana Premiera: czy przed wyborami prezydenckimi nie powinniśmy uchwalić najpierw partii? Fakt, państwo posiada narazie rząd 'sztuczny' ale prezydent powinien posiadać partie. Uprzednio także powinna być lista osób kandydujących oraz każdy z członków powinien przedstawić swój plan (każdy chyba wie jak władza zmienia człowieka). Oraz czy podanie meila publicznie nie spotęguje spamu?
Dziękuje za wysłuchanie, na dzisiejszych obradach na 99% będe.
P.S gazeta bardzo ładnie funkcjonuje, czekamy na więcej.

Popieram ! Wg. mnie ten rząd powinien stworzyć solidne podstawy bez prezydenta, utworzyć ugrupowania polityczne, po czym powinniśmy rozwiązać parlament, przeprowadzić wybory zarówno prezydenckie jak i wybory parlamentarne.

Korektor
17-01-2008, 16:33
@Wy dwaj up,
Prezydent ma wiele obowiązków, które spadły na mnie. Ja robię co mogę, ale przestaję się wyrabiać. Powołanie prezydenta mnie odciąży, co jednocześnie spowoduje zwiększenie tempa prac.

BTW. Jeśli macie ochotę, możecie założyć ugrupowanie polityczne. Proszę mi przedstawić projekt działalności, wspólne poglądy itp. Koniecznie podajcie nazwę. Do tego proszę o informację, kto będzie liderem oraz kto jaką funkcję będzie pełnił, jeśli zrobicie taki podział.
Wszyscy, którzy chcą, mogą założyć partię, zachowując powyższe zasady. Jeśli wszystko będzie ok, poinformuję o powstaniu nowej partii.

Voon
17-01-2008, 18:01
@Wy dwaj up,
Prezydent ma wiele obowiązków, które spadły na mnie. Ja robię co mogę, ale przestaję się wyrabiać. Powołanie prezydenta mnie odciąży, co jednocześnie spowoduje zwiększenie tempa prac.

BTW. Jeśli macie ochotę, możecie założyć ugrupowanie polityczne. Proszę mi przedstawić projekt działalności, wspólne poglądy itp. Koniecznie podajcie nazwę. Do tego proszę o informację, kto będzie liderem oraz kto jaką funkcję będzie pełnił, jeśli zrobicie taki podział.
Wszyscy, którzy chcą, mogą założyć partię, zachowując powyższe zasady. Jeśli wszystko będzie ok, poinformuję o powstaniu nowej partii.
O czym ty do mnie? : P
Możesz powołać osobe równą Tobe, która tak jak ty będzie pełniła podobne funkcje (o jakieś 30-40% to Cie odciąży) bądź też po prostu rozdzielić prace którą masz na poszczególne resorty.

Jest jeszcze jedna opcja. Warto by powołać osobe zaufaną, która narazie będzie tylko pełniła obowiązki prezydenta, później jak powiedział Vagraav samorozwiązanie i wybory.

P.S mam gotowy kawałek konstytucji o Partiach jakbyś chciał.

Korektor
17-01-2008, 20:47
@up,
Konstytucja do Marli.
Właśnie zaufaną osobą o prawach i obowiązkach takich jakie ja mam, będzie prezydent. Musimy go mieć. Nie zmienię swojej decyzji, a resorty i tak są zarobione po łokcie z tego co widzę.

Voon
17-01-2008, 21:22
Ba, chodzi o zaufaną osobe którą powołasz sobie jako osobe równouprawnioną jednakże niżej usytułowaną prawnie. Osobe która będzie mogła wydać za Ciebie decyzje ale inicjatywy nie będzie mogła podjąć. A prezydent, cóż, wybieraj jak chcesz, ja jednak jestem za uprzednim stworzeniu listy kandydatów.
Druga sprawa: które resorty są obciążone? Na stówke Marli, Gogara, Nikasta bo to są pionierzy ale np mój (i podejrzewam, że reszty też) stoi bez ruchu. Czyżby on był tą 'kulą u nogi'?

P.S użytkowników którzy mają czas oraz czytają ten post prosze o wejście na nasz kochany flash-chat aby omówić partie (tj kto, gdzie, kiedy): http://www.flash-chat.pl/chat.php?chatID=Sejm2008

Ojciec Dyrektor
17-01-2008, 22:20
Panie Premierze ...

Mam kilka zastrzeżeń co do wyborów. Po pierwsze wg. mnie pomysł z wysyłaniem e-maili jest nie demokratyczny, można to zastąpić tym, iż każdy odda głos w temacie na forum Państwa. Druga sprawa, powinniśmy najpierw wyłonić kandydatów, co to za głosowanie na byle kogo !? Znam tą osobę w ogóle ?! i ona ma być głową państwa w naszym wspólnym kraju ?! Nie. Nalegam na zmianę tego typu głosowania. Bardzo dobrym posunięciem byłoby, trochę niezgodnym z tym co pisałem wyżej, ale powołanie p. o. (pełniący obowiązki) Prezydenta, szybko tymczasowe kandydatury, podczas posiedzenia kandydaci mają po 2 minuty na zaprezentowanie się a potem Prezydent rozwiązuje parlament, a głowa państwa składa rezygnację.

Alleluja i do przodu ... !

Korektor
17-01-2008, 22:39
@up,
Nie ufa Pan swoim własnym obywatelom? Prezydent ma 4 miesiące na pokazanie co potrafi. Potem odejdzie, lub zostanie na następne 4 miesiące. Maile wysyłamy żeby móc uniknąć podejrzeń o fałszowanie wyników.

Voon
18-01-2008, 14:56
Myśle że do maila powinniśmy dodać jeszcze wpisy na forum ktos głos oddał. Jeśli będzie takie coś a do skrzynki będą mieli dostęp wyznalczeniu posłowie to szanse na sfałszowanie wyborów wynoszą 20-25%.

Dodatkowo informuje iż MSW potrzebuje kontaktu z obywatelami, najlepie na gg lub inny komunikator (abym mógł się naprzykrzać wam, obywatele). Prosze nr-y wysyłać na służbowego maila - [email protected]

Prosze, to pilne!

Korektor
18-01-2008, 19:21
STRONA RUSZA

http://www.wirtualne-panstwo.yoyo.pl/

Od tej pory mamy stronę internetową, której adres podałem wyżej. Adres już nie prowadzi bezpośrednio do forum. Teraz aby się na nie dostać, należy wybrać jeden z buttonów. Strona będzie powiększana coraz bardziej, z dnia na dzień. Dzisiaj jeszcze planujemy dodać parę rzeczy.

Zapraszamy do wzięcia udziału w projekcie!

Nikast Shynix
18-01-2008, 19:33
Istnieje także alias do strony: retalia.go.pl

Korektor
19-01-2008, 10:28
Ok, od dziewięciu godzin można oddawać głosy w wyborach prezydenta. Mail - [email protected]
Każdy ma jeden głos, który może oddać na kogokolwiek, kto bierze udział w projekcie.

BTW Dzisiaj rozpoczęliśmy negocjacje z Księstwem Sarmacji ws. uznania nas, przez ich państwo. Kiedy ta procedura dobiegnie końca, nie będziemy mieli problemu, żeby stać się oficjalną mikronacją. Jeśli Sarmacja nas uzna, to reszta też. I wtedy znajdzie się dla nas miejsce na Mapie Polskich Mikronacji. Zaczniemy kontakty międzynarodowe. To będzie super sprawa xP Możecie cały czas wchodzić na www.retalia.go.pl i się rejestrować. Im więcej ludzi tym lepiej, a zawsze będzie można gdzieś wysoko zajść.

Z dniem dzisiejszym, po bardzo długich przygotowaniach, oficjalnie rusza nasz bank, Narodowy Bank Retalski. Dzisiaj można już składać wnioski o założenie konta na [email protected] Już od rana drukujemy pieniądze, a ich wartość stopniowo rośnie do założonej. Dzisiaj jeszcze będzie można się zabawić w grę na giełdzie. Na razie jest jedynie 5 spółek, których akcje można kupić. NBR, Gazeta Rzeczniepospolita, Telekomunikacja Retalska, Państwowe Zakłady Przemysłowe oraz Państwowe Zakłady Spożywcze.

Kursy wszystkich zaczynają się od zera, a zaczną rosnąć w momencie uruchomienia giełdy, która będzie chodzić praktycznie codziennie od 19 do 22. Akcje można kupować pisząc tu posta i informując mnie po jakiej cenie chcesz kupić akcje, czego oraz ile tych akcji ma być. Można napisać PKC - po każdej cenie, wtedy akcje zostaną zakupione za aktualny kurs.

Każda z tych spółek ma domyślnie 20 akcji. Już teraz można się zapisywać do kupna jakiś. Jedna osoba na razie nie może kupić więcej niż połowy dostępnych na rynku akcji. Dziękuję, miłego dnia.

Nikast Shynix
19-01-2008, 16:07
UWAGA!

Dzisiaj, tj. 19.01.2008r., o godzinie 19:30 odbędą się najważniejsze obrady w dotychczasowej historii Retalii. Obecność jest OBOWIĄZKOWA.

Poza tym, przypominam, że trwają właśnie wybory prezydenckie. Wszyscy, którzy jeszcze nie zagłosowali, prosimy o wysłanie e-maila z nickiem/imieniem i nazwiskiem swojego kandydata na [email protected].

Voon
19-01-2008, 17:07
Czemuż to te obrady będą najważniejsze?

PRZYPOMINAM
Obywatele Retalii, obojętnie na jakim stanowisku się znajdują, są zobowiązani wysłać numer kontaktowy na komunikator internetowy (gg, aqq, tlen) na maila: [email protected] w utrzymania kontaktu pozaforumowego.
Z góry dziękuje
Minister SW

Marcin24
19-01-2008, 19:28
Mimo z powagi obrad, niestety się spóźnię. Mam nadzieję dotrzeć na nie w przeciągu 10-20 minut od rozpoczęcia.

Gogar
20-01-2008, 00:10
Ja niestety nie mogłem być, wróciłem do domu dopiero pół godziny temu. Nikast wyjaśni mi co było na obradach.

Nagravision
20-01-2008, 16:22
Mogem dolaczyc. Chcem byc prezydentem. <ironia>

Neflonde
20-01-2008, 17:44
Ja sie nie zglaszam, nie bawie w takie cos, ale daje propozycje...

Wrzuccie reklamy AdSense, moze zarobocie na jakis platny serwer :)

Marcin24
20-01-2008, 18:41
Uwaga! Dalej przypominam, że gazeta Rzeczniepospolita poszukuje grafika i reporterów. Jeżeli nie znalazłeś dla siebie powołania w państwie, a chciałbyś dołączyć do grupy gazeciarskiej pisz na mail [email protected]

Gogar
21-01-2008, 02:11
Rządził będzie nami kto inny... ;]

Voon
21-01-2008, 08:54
Nie napalaj się, nie wszyscy głosowali, zresztą jak narazie wszyscy żyjemy oficjalnym przystąpieniem od mikronacji polskich x]

Davido16
21-01-2008, 09:16
-------------------------------------------------------------

ZATRUDNIENIE W PRZEDSIĘBIORSTWIE

-------------------------------------------------------------

Drogi Mieszkańcu,

Właściciel przedsiębiorstwa X0920, Wojciech Kaczmarczyk

złożył wniosek o zatrudnienie Ciebie na 100% etatu.

Proponowane tygodniowe wynagrodzenie wynosi 0.001 lt.

Jeżeli potwierdzasz zawarcie umowy o pracę, kliknij na

poniższy link i wpisz na otwartej stronie swoje hasło.

http://www.sarmacja.org/strona,praca-x,W2982

~~

Woah oO Mogli napisać chociaż gdzie chcą mnie zatrudnić. ;/

@edit

Witamy w Banku Sarmacji!

Konto: AB159_1
Właściciel konta: Dawid <ixixix> (AB159)
Stan: 0.00 lt

trochę mało kasy na początek dali ;P

Korektor
22-01-2008, 09:30
Proszę o rejestrowanie się na sarmacja.org i przyjmowanie pracy, którą się z początku dostaje. Z von Lichtensteinem już uzgodniliśmy wiele spraw.

Voon
22-01-2008, 19:03
Czy dzisiaj zebranie aktualne? No i fakt faktem czy mam próbować dalej kontaktować się z Marsseelem w sprawie konstytucji? I a'propos: kontynuować swoją prace?

Korektor
22-01-2008, 20:00
Pracy na razie nie przerywamy. Marsseelowi daj spokój - jest w górach. Dzisiaj nie ma obrad. Nowe terminy zostaną podane wkrótce. Dziękuję.

Voon
22-01-2008, 20:13
Ok, dzięki, upewniłeś mnie co do chowanego przeze mnie stanowiska bo wyglądało to żałośnie x] Kto w temacie to wie o co chodzi.

Marsseelowi jak najbardziej dam spokój, niech odpocznie, jeno żeby było po bożemu oficjalnie prosze o przełożenie terminu oddania naszej pracy z powodu urlopu jednego z Wykonawców.

Tą prace robioną z Davidem przedstawić na papierku czy wystarczą tylko słowne ustalenia?

@down:
nie -.-

PL?

Brachypelma
24-01-2008, 21:50
Ciekawy pomysł,czekam na dalsze info B).

Thomisson
27-01-2008, 15:27
Wróciłem już z urlopu, więc jakby coś mogę brać udział w obradach.

Gogar
29-01-2008, 15:23
No... I co? Projekt umarł?

Davido16
29-01-2008, 17:31
Nie, Korek wyjechał na 2 tygodnie.

Korektor
07-02-2008, 16:58
Korek wrócił. Proszę o rejestrowanie się na www.sarmacja.org Będziemy ich księstwem. To coś jak UE, tylko ściślejsze. Oferują profesjonalną opiekę informatyczną itp. więc się na ich propozycję zgodziliśmy. Każdy kto już się zarejestrował, niech prześle PW na forum.tibia.pl

Voon
08-02-2008, 09:34
Wszystko ślicznie, pięknie, tylko oni bodajże mają stan wyjątkowy i wszelkie operacje w państwie są zablokowane. Servery siadły. Prosze o kontakt ze mną Ministera Spraw Zagranicznych, Ministra Finansów oraz Ministra Sprawiedliwości, trzeba obgadać kilka ważnych spraw oraz ponawiam prośbe a wręcz nakaz przesłania nr-ów kontaktowych na komunikator (do wszystkich obywateli którzy tego jeszcze nie zrobili).

Marsseel
08-02-2008, 23:06
Niestety muszę się wycofać, przykro mi, bo bardzo entuzjastycznie podchodziłem do projektu. Sorry za zamieszanie, ale z pewnych powodów będę miał teraz więcej obowiązków w rl i nie wyrobię się z czasem. Jak wszystko wróci u mnie do normy to chętnie zostane szarym obywatelem ;).

Korektor
22-02-2008, 23:02
Witam,
W tle od mniej więcej miesiąca męczyłem się z paroma zaufanymi osobami nad Retalią. Jest ok, wszystkie dokumenty są sporządzone, statusy itp. itd. czekają na zatwierdzenie. Systemy - napisane, skrypty też czekają w gotowości. Jeszcze trwają poprawki nad stroną, które osobiście naniosłem. Do tej chwili szczegóły z prac były objęte najwyższym stopniem tajności, więc dlatego mało było słychać o tym wszystkim.
Ze względu na to, że zawiodłem się na paru osobach (po raz kolejny), pojawiły się wakaty. Na razie przyjąłem kilka rezygnacji, nadałem parę nominacji i od tej pory przyjmuję na PW zgłoszenia do obsadzenia różnych funkcji, ponieważ mam zamiar obsadzić je od nowa. Każdy zainteresowany znajdzie u nas swoje miejsce. Być może nawet w rządzie. Dziękuję za uwagę,

Prezes Rady Ministrów

No i informacja sprzed dosłownie chwili:
Właśnie nominację otrzymał rzecznik rządu. Na razie jego dane osobowe zostaną poufne, ale już niebawem je ujawnimy.

MiXer
22-02-2008, 23:30
Co to za farsa?

Davido16
22-02-2008, 23:41
W końcu coś się dzieje. Zdrowie w Sarmacji spadło mi do 34 xD Trza to odrobić.

Korektor
24-02-2008, 12:24
Dobra, parę nominacji się wręczyło. Nadal są wolne miejsca, każdy może się zgłosić na PW.

Martka
29-04-2008, 19:42
NEWS!

Wszyscy, którzy myśleli, że Retalia popadła w zapomnienie, byli w błędzie! Co prawda Korek nie zajmował się tym projektem od dłuższego czasu, ale pod koniec czerwca ma(my) zamiar znowu wziąć się do pracy, tym razem na dłuższą metę.

Osoby dawniej związane z projektem, jak i te, które dopiero się o nim dowiedziały są mile widziane w gronie mieszkańców Retalii.

Davido16
29-04-2008, 20:00
WOF, to jednak projekt żyje? Jakby co, to ja dalej w tym jestem xd.

Nikast Shynix
29-04-2008, 21:17
Ma(my), czyli kto?

Jakby co, to sign me in, once again ;]

Voon
30-04-2008, 07:40
WOF, to jednak projekt żyje? Jakby co, to ja dalej w tym jestem xd.

I tak właśnie pokazałeś swoje zainteresowanie.

Czegoś brakuje w konstytucji? No i przydała by sie osoba która by wszystkie osoby ogarnęła i spisała.

Davido16
30-04-2008, 16:14
I tak właśnie pokazałeś swoje zainteresowanie.

Czegoś brakuje w konstytucji? No i przydała by sie osoba która by wszystkie osoby ogarnęła i spisała.

No a co Ci nie pasuje? Nikt o tym nie mówił 2 miesiące, to myślałem, że z projektem koniec.

Martka
30-04-2008, 16:58
Ma(my), czyli kto?

Czyli część osób, które pełniły (dość) ważne funkcje wcześniej i (mam nadzieję) nowi mieszkańcy ;)

Nikast Shynix
01-05-2008, 14:56
Marla: A w czasie kiedy było cicho o projekcie - coś ktoś robił? Przez ten czas trochę podszkoliłem się w PHP/MySQL, więc mogę zrobić teraz jakiś prosty system rejestracji.

Marcin24
03-05-2008, 11:27
Dzięki ostatnio dodanej opcji, a mianowicie "Social Groups" szybko stworzyliśmy Grupę Obywateli Retalii. Teraz nie będziemy nic zapowiadać w tym temacie, lecz na forum grupy. Każdy zainteresowany ewentualnym dołączeniem niech mi napisze PW, i niech pamięta, że takie dołączenie zobowiązuje do pracy na rzecz Retalii.

Martka
03-05-2008, 11:31
@Nikast
No niestety przez ten czas projekt stał w miejscu, a Twoje umiejętności na pewno się przydadzą, ale o tym już musisz z Korkiem gadać jak się pojawi.

Korektor
05-05-2008, 08:45
Jestem już cały i zdrowy. Wieczorkiem się za wszystko zabierzemy, bo teraz muszę lecieć. Pozdrawiam.

Nikast Shynix
06-05-2008, 19:16
Grupy zniknęły O.o
Trzeba znaleźć jakieś inne miejsce do narad, proponuję powrót na forum Retalii, oczywiście po jego przebudowie, bo jego obecna forma raczej się początkowo nie sprawdzi.