Pokaż pełną wersje : Ogólna dyskusja informatyczna
Korektor
20-02-2008, 19:15
Witam,
Zakładam ten temat aby móc przenieść wszystkie wolne dyskusje na temat wszystkiego co jest związane z kompami, w to miejsce. Przeciętny temat komputerowy żyje 2-3 dni i zajmuje ok. 3 stron. Jakby je wszystkie zebrać, to utworzyłby się z tego jeden bardzo ciekawy przyklejony. Swoją drogą takie rozwiązanie na prawdę nieźle pomoże userom no i moderacji. ;)
No więc postanowię sobie zacząć w standardowy dla mnie sposób, od omówienia FS ;)
Otóż jest takie powiedzonko "Flight Simulator 2004, 14 liter, 4 cyfry, milion emocji".
Na czym to wszystko polega? Miłośnicy podniebnych awiacji spotykają się nad wirtualnym, bardzo dokładnie odwzorowanym globem aby wspólnie jak najdokładniej odwzorowywać prawdziwe lotnictwo. Są prawdziwi piloci, prawdziwi kontrolerzy, prawdziwe zasady i prawie prawdziwe lotniska ;) Jest nas bardzo wiele, ok. 300 000 na całym świecie. Na raz nad światem jest łącznie... koło 2 tysięcy maszyn. Zależy od pory dnia nad konkretnym kontynentem. Zdecydowanie najwięcej jest graczy z Europy, potem kolejno Północna Ameryka, Oceania z Australią, Azja, Ameryka Płd. no i Afryka. Chociaż i w Afryce zwykle jest nawet duży ruch, bo nad jej przestrzenią powietrzną bywa zwykle koło 200 samolotów.
Do łączenia się z VATSIM (Virtual Air Trafic SIMulation) służy specjalny program Squawkbox lub FSInn. Posiadacze wersji FS 2000/2002/2004/X mogą sobie spokojnie polatać, bez obaw związanych z różnicami geograficznymi itp.
Są też wirtualne linie lotnicze, ja jestem W TRAKCIE zakładania jednej z nich, wcześniej byłem zastępcą prezesa innej. Można też być ofc kontrolerem.
No ale w naukę należy włożyć na prawdę dużo wysiłku. Spokojnie miesiąc trwa ogarnięcie podstaw z aviation.home.pl - skarbnicy wiedzy wirtualnych pilotów. Kontrolerzy odbywają szkolenie w języku angielskim. Do latania powinno się posiadać również dżojstik/wolant, ale nie jest to wymagane.
Osobiście jako obecny pilot jedno-silnikowców i przyszły pilot liniowców, bardzo pozytywnie się wypowiadam o całej... zabawie. ;) Niesamowitym uczuciem jest słyszeć głos kontrolera w słuchawkach, kiedy właśnie on Ci dyktuje zgodę na lot (ale jeszcze nie na start) : P ) Jeśli jesteście chętni, to mogę odpowiedzieć na trochę pytań związanych z serią symulatorów. Poniżej zamieszczam link do filmiku z najdelikatniejszego, statystycznie lądowania w moim życiu. Jest to lotnisko EPKK, czyli Kraków Balice.
http://youtube.com/watch?v=NNui_oe64iU
Indżoj.
No muszę powiedzieć, że to co powiedziałeś o FS'ie było bardzo ciekawe,filmik także i wydaje się na prawdę fajna sprawa z tymi samolotami, jednakże myślę ,że zdajesz sobie sprawę ,że nie każdego interesują samoloty na przykład tak jak Ciebie , dlatego też wiele ludzi nie spróbuje.Imo i tak dużą popularność ma to ,bo 300.000 ludzi z całego świata to bardzo dużo , jak na symulator.
A co powiedziecie , o programowaniu ;) . . C+,C++,Pascal i te sprawy. Ja osobiście się w tym kręcę i już lekko zaawansowany jestem.
A co powiedziecie , o programowaniu . . C+,C++,Pascal i te sprawy. Ja osobiście się w tym kręcę i już lekko zaawansowany jestem.
Zawsze to słyszę, jeszcze nigdy nie widziałem kolesia, który by mi napisał, że jest low skill w C, średnio mu idzie pascal i dopiero raczkuje Cpp, ale szybko się uczy. Każdy mówi, jaki to on nie jest pro z tego, tamtego i tego, po drodze php, mysql, no i java w małym palcu, a gdy przychodzi co do czego, okazuje się, że nie potrafią wykorzystać 20% możliwości danego języka programowania.
Ja, jako że kształcę się na technika informatyka, w szkole mam styczność z pascalem i c, szczerze mówiąc nie kręci mnie programowanie, uczę się tylko tyle, ile wymagają na testy z tej kategorii. Podobnie jest z htmlem, nie zbyt kręci mnie pisanie dennych stronek na tabelkach, chociaż widzę, że pisze się w nim całkiem przyjemnie i nie trzeba zbyt wiele nauki, aby zrobić porządną stronkę. W kiedyś tam po odbytych 12 godzinach htmla, spoglądając na źródło tibia.pl doszedłem do wniosku, że napisałbym część stronki, jeśli chodzi o szkielet :P.
Inna sprawa to systemy, aplikacje i sieci. Tutaj, jak na mój gust można znacznie przyjemniej się uczyć i dowiadywać się tego i owego. Ponadto z sieciami chyba wiąże swoją przyszłość, więc kierunek technika będę miał właśnie z sieci. Po drodze może zrobię sobie CISCO (w mojej szkole są kursy).
Informatyka to dość obszerna i ciekawa dziedzina, więc taki temat może być nawet fajny.
@down
Niestety wszelkie uchwalane ustawy/konstytucje wraz z czasem nie nadążają za rozwojem internetu i jeśli chodzi o net to są strasznie dziurawe, pełne błędów i niedopatrzeń. Takie osoby to wykorzystują. Może ktoś wpadnie kiedyś na pomysł, przynajmniej w Polsce, żeby zreformować troche prawo jeśli chodzi o przestępczość w internecie, ale gdzie tam politykom do tego...
Ja osobiście...nienawidzę programowania. Po prostu nie mam nerwów do tego, ciągłe poprawki w kodzie, kompilacja, debuggowanie i tak do usranej śmierci, to nie dla mnie. Wiem, że w przyszłości chciałbym powiązać moją prace z komputerami, ale sam nie wiem w jakim kierunku dokładnie. Puki co mam wrażenie, że nadaję się do wszystkiego i do niczego O.o
@Edit/ot
Ukraiński haker będzie mógł zatrzymać pieniądze, które zdobył dzięki włamaniu. Oleksandr Dorożko włamał się do systemu komputerowego firmy IMS Health i poznał jej wyniki finansowe na kilka godzin przez oficjalnym ogłoszeniem. Następnie zainwestował na giełdzie własne 41671 dolarów, inwestując w opcje na akcje i prognozując spadek kursu IMS Health. Kurs akcji firmy rzeczywiście spadł po tym, jak ogłosiła ona słabe wyniki. Dorożko zarobił niemal 300000 dolarów. Po opodatkowaniu zostało mu 250000 dolarów. Transakcja Dorożki została jednak wykryta przez amerykańską Komisję Papierów Wartościowych.
Haker stanął przed sądem, a ten go uniewinnił. Ukrainiec wykorzystał bowiem lukę prawną. Przepisy nie zezwalają na przeprowadzanie operacji giełdowych w przypadku, gdy wcześniej dowiemy się od kogoś o faktach, które pozwolą nam poznać ruchy cen akcji. Dorożko nie otrzymał jednak takiej informacji, a sam ją zdobył włamując się do systemu IMS Health.
Prowadząca rozprawę sędzia stwierdziła, że sytuacja jest absurdalna, ale musiała uniewinnić Ukraińca z zarzutu przeprowadzenia nielegalnych transakcji giełdowych. Stwierdziła, że jedyne, za co Dorożko może być sądzony to włamanie do systemu komputerowego.
Departament Sprawiedliwości nie będzie jednak występował z takim oskarżeniem, gdyż byłoby ono rozpatrywane przez ukraiński sąd i jest bardzo mało prawdopodobne, by uzyskano wyrok skazujący.
Serious Sam
20-02-2008, 20:56
Zawsze to słyszę, jeszcze nigdy nie widziałem kolesia, który by mi napisał, że jest low skill w C, średnio mu idzie pascal i dopiero raczkuje Cpp, ale szybko się uczy. Każdy mówi, jaki to on nie jest pro z tego, tamtego i tego, po drodze php, mysql, no i java w małym palcu, a gdy przychodzi co do czego, okazuje się, że nie potrafią wykorzystać 20% możliwości danego języka programowania.
No to witam ; ].Ja właśnie dopiero się uczę programować, narazie w c++, potem może java.Moim celem jest napisanie jakiejś "gry", lub ciekawego programu.
Jeżeli chodzi o ten temat, to dobry pomysł.
Przepraszam , ale czy mam kłamać, żeby zaspokoić Twoje ego ? Mówię prawdę, a czy Ty mi wierzysz, czy nie to mi na prawdę lata..Gdzie pisać nie muszę.
Uther92 .
Ciekawy cytat, ten hacker musiał mieć na prawdę głowę na karku i być mądrym człowiekiem.No cóż, jeżeli wnioskuję po nicku jesteś z 92 rocznika, więc masz jeszcze masę czasu na przemyślenie co dokładniej chciałbyś robić z komputerami. Reasumując lubię komputery i się nimi interesuje, ale raczej nie będę wiązał z nimi przyszłości, może kiedyś, jak już będę na prawdę obcykany to zrobię jakiś dobry program ,aby zaspokoić swoje ambicję, a na prawdę to chciałbym zostać architektem i w tym kierunku zmierzam.
PS.Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś info o hackerach/crackerach i innych , tak jak w/w napisał Uther , to proszę o umieszczenie tutaj.Bardzo miło się takie coś czyta i można się czegoś dowiedzieć.
No to witam ; ].Ja właśnie dopiero się uczę programować, narazie w c++, potem może java.Moim celem jest napisanie jakiejś "gry", lub ciekawego programu.
Jeżeli chodzi o ten temat, to dobry pomysł.
Na początek, jeśli się dopiero zaczyna, warto rozpocząć od ZROZUMIENIA techniki programowania, logicznego myślenia i takich tam (najlepiej przy użyciu jakiegoś prostego języka). Uczenie się pisania algorytmów, już od samego początku jest dość trudne, podczas zrozumienia logiki, przerzucenie się z jednego języka na drugi, to w sumie prawie tylko kwestia poznania innych składni, no ale jak kto woli. No i gra.. warto stawiać sobie wysoko poprzeczkę, ale to potem może tylko ostudzić Twój zapał, najlepiej dochodzić do wszystkiego małymi kroczkami ;)
Przepraszam , ale czy kur** mam ściemniać,żeby zaspokoić Twoje ego ? Mówię prawdę ,a czy Ty mi wierzysz , czy nie to wiesz co mnie to obchodzi .
W żadnym wypadku, przedstaw tylko jakiś ciekawy projekt, napisz jak długo się uczysz, itp?
Serious Sam
20-02-2008, 21:14
@ryba
Dzięki za rady.Postępuje tak jak mówisz "małymi kroczkami" i narazie nie widzę trudności w programowaniu, algorytmiki uczyłem się przed programowaniem ; ]
Uczę sie jakieś 1,5 roku - 2 lata, to chyba wystarczająco, częściowo ogarniać (oczywiście, nie uważam się za prO programmera) i powiem Ci, że na pewno moim szczytem możliwości nie jest napisanie kalkulatora ;).
Serious Sam : Polecam książkę Symfonia C++ , Jerzego Grębosza. Bardzo przydatna książka.Tylko kup ją ,jak już zaczniesz ogarniać podstawy i pisać jakieś podstawowe programy.Mnie osobiście pomogła szybciej rozkminić niektóre rzeczy.Może też C++ Builder , także bardzo dobra książka.Póki co - bierz wszystko na spokojnie i nie denerwuj się niepowodzeniami.Od razu Krakowa nie zbudowano.
Hmm... Też w sumie chciałbym się w to "wkręcić", ale zawsze brakuje mi jakoś chęci ... Może pomogliby mi byście i podpowiedzieli jakiś łatwy język programowania (nie licząc htmlu) ?
Serious Sam
20-02-2008, 21:38
Uczę sie jakieś 1,5 roku - 2 lata, to chyba wystarczająco, częściowo ogarniać (oczywiście, nie uważam się za prO programmera) i powiem Ci, że na pewno moim szczytem możliwości nie jest napisanie kalkulatora ;).
Serious Sam : Polecam książkę Symfonia C++ , Jerzego Grębosza. Bardzo przydatna książka.Tylko kup ją ,jak już zaczniesz ogarniać podstawy i pisać jakieś podstawowe programy.Mnie osobiście pomogła szybciej rozkminić niektóre rzeczy.Może też C++ Builder , także bardzo dobra książka.Póki co - bierz wszystko na spokojnie i nie denerwuj się niepowodzeniami.Od razu Krakowa nie zbudowano.
Słyszałem o tej książce i mam zamiar ją kupic, bo już wiele osób mi ją polecało, można powiedzieć, że obejmuję podstawowe informację więc jak będę miał kasę to zakupię ;]
Marsseel
20-02-2008, 21:45
Pociesze cię, ja raczkuję w Pascalu, a w C++ leżę w kołysce.
A co do FS'a to brzmi ciekawie, ale na razie nie ściągam bo mnie jeszcze wciągnie, a trzeba się uczyć. Może jak będę się nudził w wakacje to sobie o tym przypomnę. ;p
Virusmaxi
20-02-2008, 21:51
Ja w ogóle się programowania nie tykam :P
Bardziej preferuję grafikę trójwymiarową-jedyna rzecz która mi wychodzi. Niedługo dam na youtube swoją pierwszą prawdziwą animację trójwymiarową.
Davido16
20-02-2008, 21:52
Co do FS'a, to polecam. Jak nie chcecie wydawać zbyt dużo kasy, to polecam FS2002 (20 zł). Nie polecam latania na klawiaturze, bo można sobie palce połamać.
Po drodze może zrobię sobie CISCO (w mojej szkole są kursy).
Cisnij, warto, mozna to jeszcze poprawic CCNP albo NetSec, bardzo fajne certyfikaty dobrze honorowane na zachodzie.
=====
CCNA usr
Hmm... Też w sumie chciałbym się w to "wkręcić", ale zawsze brakuje mi jakoś chęci ... Może pomogliby mi byście i podpowiedzieli jakiś łatwy język programowania (nie licząc htmlu) ?
Na początek dobry jest pascal i jakaś dobra książka do niego. (chociaż nic Ci nie zastąpi wykładów w szkole ;) )
Cisnij, warto, mozna to jeszcze poprawic CCNP albo NetSec, bardzo fajne certyfikaty dobrze honorowane na zachodzie.
=====
CCNA usr
Jestem sobie zapisany, kursy chce zacząć aby zakończyć je wraz z technikum. U mnie w szkole cena semestru dla ucznia to 300zł, orientujesz się jak jest "ogólnie"? A co do wartości tego certyfikatu sporo nasłuchałem się od wykładowców CISCO, szkoda tylko, że w Polsce nie jest jeszcze "tak" szanowany :)
Tanio macie, w Krakowie ceny zaleza od liczebnosci grup i ze znizka studencka zaczynaja sie od 400-450.
Warto sie za to wziac bo podczas kursu daje mozliwosc pracy na firmowym sprzecie Cisco, ktore trzyma calkiem niezly kawalek rynku sieciowego, a takze daje przyzwoite pojecie o wszystkim zwiazanym z projektowaniem sieci.
Certyfikat jest honorowany, jest dowodem tego ze nie czytales ksiazek o sieciach tylko podczas kursu miales okazje dotknac routera i np skonfigurowac OSPF tak aby poszlo.
Korektor
21-02-2008, 08:54
Poniekąd przydałoby się przykleić : P
Swoją drogą, a jak tam moje lądowanie? xP Nikt się coś nie chce wypowiedzieć ;)
Żyjesz = musiałeś dobrze wylądować :P (dobrze = nie tracąc życia)
A ja mam takie pytanko co do kreatorów stron.
Z czego zaczynaliście się uczyć PHP?
Naszła mnie ochota za to się wziąć. Kiedyś próbowałem się uczyć, ale kursy nie były idiot friendly :P
Davido16
21-02-2008, 09:49
Poniekąd przydałoby się przykleić : P
Jakby Twoje porównać z moim... xP bez komentarza.
Kolejny "njus:
Rosja prześcignęła Chiny i jego obecnie największym na świecie producentem szkodliwego oprogramowania. Z danych firmy PC Tools wynika, że w Rosji powstaje niemal 28% światowego szkodliwego oprogramowania. Chiny są źródłem 26,5% tego typu programów, a trzecie miejsce, z wynikiem poniżej 10% zajmują Stany Zjednoczone.
Informacje te wskazują również, że zakończenie działalności przez niesławną sieć Russia Business Network (RBN), nie zahamowało wzrostu liczby szkodliwego kraju. Zniknięcie dużej sieci spowodowało, że w jej miejsce pojawiły się małe, z którymi jest trudniej walczyć. "Zauważyliśmy, że rosyjskie usługi hostingowe dla cyberprzestępców są reklamowane w Malezji, Chinach, Panamie, Singapurze, Tajlandii, Turcji i Indiach" - informują przedstawiciele PC Tools.
Poniżej prezentujemy listę 10 największych światowych producentów szkodliwego oprogramowania:
1.
Rosja - 27,89%
2.
Chiny - 26,52%
3.
USA - 9,98%
4.
Brazylia - 6,77%
5.
Ukraina - 5,45%
6.
Wielka Brytania - 5,34%
7.
Francja - 3,81%
8.
Niemcy - 2,14%
9.
Szwecja - 1,60%
10.
Hiszpania - 1,37%
Z czego zaczynaliście się uczyć PHP?
Książka "PHP od podstaw", jest baardzo idiot friendly i dobra, jeśli zaczynasz się tego uczyć. W sam raz dla takiego nuba! xd
Serious Sam
21-02-2008, 17:30
Rosja prześcignęła Chiny i jego obecnie największym na świecie producentem szkodliwego oprogramowania. Z danych firmy PC Tools wynika, że w Rosji powstaje niemal 28% światowego szkodliwego oprogramowania. Chiny są źródłem 26,5% tego typu programów, a trzecie miejsce, z wynikiem poniżej 10% zajmują Stany Zjednoczone.
Informacje te wskazują również, że zakończenie działalności przez niesławną sieć Russia Business Network (RBN), nie zahamowało wzrostu liczby szkodliwego kraju. Zniknięcie dużej sieci spowodowało, że w jej miejsce pojawiły się małe, z którymi jest trudniej walczyć. "Zauważyliśmy, że rosyjskie usługi hostingowe dla cyberprzestępców są reklamowane w Malezji, Chinach, Panamie, Singapurze, Tajlandii, Turcji i Indiach" - informują przedstawiciele PC Tools.
Poniżej prezentujemy listę 10 największych światowych producentów szkodliwego oprogramowania:
1.
Rosja - 27,89%
2.
Chiny - 26,52%
3.
USA - 9,98%
4.
Brazylia - 6,77%
5.
Ukraina - 5,45%
6.
Wielka Brytania - 5,34%
7.
Francja - 3,81%
8.
Niemcy - 2,14%
9.
Szwecja - 1,60%
10.
Hiszpania - 1,37%
Miałem cichą nadzieję, że Polska znajdzie się w rankingu ;)
@Up
Hihi...ale lepsza jakość a nie ilość ;P
Apokalipsa !
Microsoft wydał zaskakujące oświadczenie prasowe. Korporacja ogłosiła, że ma zamiar wprowadzić daleko idące zmiany w zakresie udostępniania swych technologii oraz współpracy z środowiskiem Open Source. Zmiany mają dotyczyć wyłącznie nowych produktów, w tym Visty, Windows 2008 i Office 2007. Co jednak ciekawe, ruch nie jest jednorazowy: współpraca ma dotyczyć również przyszłych wersji oprogramowania, a zatem Windows 7 czy Office 14. W zapomnienie mają również odejść groźby dotyczące patentów - protokoły, które je wykorzystują będą licencjonowane za niewielką opłatą na rozsądnych, niedyskryminujących zasadach!
Więcej tu:http://www.idg.pl/news/141089/Przetrzecie.oczy.ze.zdumienia..Redmond.sie.otwiera .i.przestaje.straszyc.patentami..html
Wydaje, się, że Albo Bill zmądrzał, albo ...
No właśnie, czemu "W zapomnienie mają również odejść groźby dotyczące patentów" Ot dlaczego :
Korea Times poinformował o sukcesie swojego rodaka Lee Keung-hae. Koreański specjalista z branży informatycznej wygrał trwający 8 lat spór patentowy z Microsoftem.
Spór dotyczył patentu na automatyczną zmianę języka koreańskiego na angielski i odwrotnie w aplikacji Microsoft Word. Patent należy do Lee Keunga, tak orzekł sąd w Seulu.
Nie wiadomo, jaka będzie wysokość kary dla giganta z Redmond i ile otrzyma koreański informatyk, ale już jest pewne, że wspomniana funkcja będzie musiała zostać usunięta z Worda przez Microsoft.
Wydaje, się, że Albo Bill zmądrzał, albo ...
Bill już nie jest prezesem Microsoftu. Chyba.
Pytanie: od czego zacząć, jeśli chcę się nauczyć obsługiwać flasha?
.Matrik.
23-02-2008, 12:17
@Up
To samo pytanie u mnie.
Bill już nie jest prezesem Microsoftu. Chyba.
Fakt jest nim teraz Steve Ballmer.
Co do programowania.
Wzialem sobie klase w stanach "Comp Sci" - ktora ogolnie jest nauka programowania w javie.
W przyszlym tygodniu mamy 24-ty (i ostatni) tydzien. Obecnie piszemy projekt ktory ma symulowac gre w BINGO.
Niby nic takiego ale pare detali jest (napisanie tak zeby numer byl losowany tylko raz, zaznaczanie na tabelce wylosowanych numerkow, GUI) wiec jest w co sie bawic.
A co do JAVY wiem ze nie ma zbyt pochlebnych opinii (nawet wsrod naszego nauczyciela :D Napisal nawet nieoficjalna ksiazke - "1337 powodow dla ktorych nienawidze JAVY") ale lekcje sa tak prowadzone ze naprawde dobrze sie bawie.
A nie tak jak w polsce kiedy zygac mi sie chcialo jak przerabialismy pascala...
Capality
24-02-2008, 19:28
Actina E8200
-Windows Vista Home Premium PL
-Procesor Intel Core 2 Duo E8200
-Pamięć cache L2- 6MB/FSB 1333MHz
-Płyta Głóna: Gigabyte
-Pamięć RAM 2048MB DDR2 PC800
-Dysk twrdy 500GB SATA II 16MB CACHE
-Graficzna GF 8600GT 1024MB
-Karta Sieciowa 10/100/1000 Mbps
-Czytnik kart, 6 portów USB
Opłaca się za 2800zł?
Davido16
24-02-2008, 19:36
Dla mnie się opłaca, ale wolałbym XP za Vistę.
Virusmaxi
24-02-2008, 19:58
Actina E8200
Opłaca się za 2800zł?
No, może, zależy do czego ci potrzebny.
Actina E8200
Opłaca się za 2800zł?
Nie.101010
Capality
25-02-2008, 00:08
@Up:
A jakieś argumenty??
Visty nawet bym nie chciał, w sklepie spytałbym czy możnaby zamienić na XPeka czy coś, a używać to tak do gier i gg najczęściej
No to teraz pytanie w strone informatyków/znawców:
Czy możliwe jest uszkodzenie/upośledzenie komputera, gdy gra on na full obrotach przez 12 godzin?
Ostatnio zauważyłem, że z moim jest coraz gorzej, mimo że wciąż go skanuje, czyszczę,defragmentuję i dbam o jego temperaturę. Mam nadzieje, że przez granie pierdyknie mi? ;P
Czy możliwe jest uszkodzenie/upośledzenie komputera, gdy gra on na full obrotach przez 12 godzin?
ja mojego wylaczam co trzeci dzien na 5-6 godzin snu i jak na razie spadkow wydajnosci nie zauwazylem, watpie czy elektronika moze sie w takiej skali czasowej zuzywac, juz predzej monitor.
Virusmaxi
25-02-2008, 07:58
@Up:
A jakieś argumenty??
Przedewszystkim- za słaba karta graficzna. Procesor jest porządny, ale trzeba pamiętać, że procesor i karta graficzna są od siebie zależne, możesz mieć ultraszybki procesor, ale w grach i tak będzie do dupy, bo karta nie nadąża.
Ja bym wymienił kartę na Gigabyte Geforce 8800 GT, i płytę główną zgodną z SLI, bo po jakimś czasie, gdy już najnowsze gry nie będą ci śmigać na maxa, to wystarczy dokupić drugiego Geforce'a i podkręcić procek.
Kuzyn ma takiego Geforce'a, procka C2D E4500, Geil Dual Ultra 2x 1 gb i Crysis, na maksymalnych detalach, rozdzielczość 1024x 768 i 2x antialiasingu działa mu cały czas płynnie, tylko jeśli bawisz się w edytorze, i robisz jakieś rzeczy dziwne, to wtedy zetnie, ale w grze to nie ścina.
Jeśli wolisz CrossFire, to warto kupić jakąś płytę główną zgodną z crossfire i kartę Radeon 3870 X2, która podobno ma niesamowitą wydajność, ale nie wszystkie gry są zgodne z crossfire.
btw. Najlepsze pamięci to Geil Dual Ultra. A, i NIGDY, ale to PRZENIGDY nie kupuj DDR3! Broń Boże.
@Up:
A jakieś argumenty??j
Pytałeś, czy dobry zestaw, ale niech ci będzie.
-Po co Vista?
-Jaka płyta główna?
-Jaka karta graficzna?(firma!!! I po co do cholery w takiej słabej karcie 1 GB RAM?!)
-Jaki dysk?
-Po co taki mony procek?
Może podasz łaskawie konkertne modele?
Powiem to, co zwykle: do gier kup konsolę.
Witam , zessałem wczoraj program Windows Visual Studio 2008 ( Wersja trial ze strony producenta ) I mam takie pytanie. W szkole na informatyce stworzyliśmy taki mini program z 3 przyciskami ( SHOW , HIDE , EXIT ) ( Robiliśmy to przy pomocy innego programu ale bardzo podobnego ) Ja miałem działający tylko EXIT X( . I tu pojawia się moje pytanko, Jak zrobić przycisk SHOW żeby w okienku LABEL pojawił się tekst?
( Szukałem poradnika w google ale to dosyć świeży program więc jeszcze nie ma )
( Robiłem osobny temat ale modki skasowały :D )
( Ze szkoły pamiętam jakieś ........Caption = "TEXT" ale i tak nic nie moge osiągnąć )
Z góry dzięki.
@Do autora tematu : Całkiem niezły pomysł, od czasu do czasu wejde i poczytam ;) .
Virusmaxi
25-02-2008, 11:38
Powiem to, co zwykle: do gier kup konsolę.
A do GG? <znaki>
Korektor
25-02-2008, 14:39
@up,
Do gg zostaw starego kompa ;)
Swoją drogą ja niestety nie mam konsoli, bo w sumie nie potrzebuję. No fajnie jest pograć w jakiegoś tam Tekkena, no ale ja głównie gram w FS2004, lub jakieś strategie jak Capitalism. A na konsoli to raczej nie da rady ;)
Na X'ie byłoby to możliwe:)
Witam , zessałem wczoraj program Windows Visual Studio 2008 ( Wersja trial ze strony producenta ) I mam takie pytanie. W szkole na informatyce stworzyliśmy taki mini program z 3 przyciskami ( SHOW , HIDE , EXIT ) ( Robiliśmy to przy pomocy innego programu ale bardzo podobnego ) Ja miałem działający tylko EXIT X( . I tu pojawia się moje pytanko, Jak zrobić przycisk SHOW żeby w okienku LABEL pojawił się tekst?
( Szukałem poradnika w google ale to dosyć świeży program więc jeszcze nie ma )
( Robiłem osobny temat ale modki skasowały :D )
( Ze szkoły pamiętam jakieś ........Caption = "TEXT" ale i tak nic nie moge osiągnąć )
Z góry dzięki.
@Do autora tematu : Całkiem niezły pomysł, od czasu do czasu wejde i poczytam ;) .Z góry zaznaczę, że nie widziałem ani tego ani żadnego innego tworu z serii m$ visual studio na oczy, ale spróbuję pomóc.
Skoro EXIT działa to wiesz, gdzie trzeba umieścić kod odpowiedzialny za dany przycisk. Teraz przejdź w to samo miejsce dla przycisku SHOW (podejrzewam, że będzie to jakaś procedura onClick lub coś w tym stylu). Spróbuj tam wpisać coś takiego:
(nazwa labela - powinno dać się odczytać z inspektora obiektów pod hasłem Name).Caption = 'Text jaki chcesz aby się pojawił';
czyli na przykład:
Label1.Caption = 'Text';
Teraz analogicznie w kodzie dla przycisku HIDE:
Label1.Caption = '';
Jeżeli to nie zadziała, a kompilator wypluje jakiś błąd to wklej go tu, pomoże to znacznie w ustaleniu jak to powinno wyglądać w rzeczywistości. Ew. wklej kod, który miałeś z działającym exitem, a na jego podstawie napiszę resztę.
Z góry zaznaczę, że nie widziałem ani tego ani żadnego innego tworu z serii m$ visual studio na oczy, ale spróbuję pomóc.
Skoro EXIT działa to wiesz, gdzie trzeba umieścić kod odpowiedzialny za dany przycisk. Teraz przejdź w to samo miejsce dla przycisku SHOW (podejrzewam, że będzie to jakaś procedura onClick lub coś w tym stylu). Spróbuj tam wpisać coś takiego:
(nazwa labela - powinno dać się odczytać z inspektora obiektów pod hasłem Name).Caption = 'Text jaki chcesz aby się pojawił';
czyli na przykład:
Label1.Caption = 'Text';
Teraz analogicznie w kodzie dla przycisku HIDE:
Label1.Caption = '';
Jeżeli to nie zadziała, a kompilator wypluje jakiś błąd to wklej go tu, pomoże to znacznie w ustaleniu jak to powinno wyglądać w rzeczywistości. Ew. wklej kod, który miałeś z działającym exitem, a na jego podstawie napiszę resztę.
-------------------------
To co wypisałem w Exit :
Public Class Domelus
Private Sub Button3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button3.Click
'1 Create a variable to hold users reply
Dim reply As Integer
'2 ask the user if they want to quit
reply = MsgBox("Do you want to Quit?", vbYesNo, "Quit")
'3 if the user selects yes to quit then
If reply = vbYes Then
'4 exit
End
'5 end if
End If
End Sub
Zrobiłem tak jak mówiłeś :
Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles cmdShow.Click
lblDisplay.Text = "Hello"
End Sub
Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click
lblDisplay.Text = ""
End Sub
End Class
I teraz działa Show i Hide ( Zmieniłem CAPTION na TEXT bo nie ma akurat CAPTION w tej wersji programu )
Dzięki , już zaczynam łapać :D
Serious Sam
25-02-2008, 19:53
A więc tak, mam komputer taki :
-ATI Radeon X1200 Series
-AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+
-Ram 2x 1gb
i zastanawiam się czy nie zamienić karty graficznej na lepszą...doradźcie coś ; ]
No cóż , mam działający program teraz ( Jeśli nie wiesz o co chodzi to przeczytaj moje ostatnie 2 posty ) ale jak go zapisać jako exe :confused: ... Zapisuje mi sie w jakis plikach .vb oraz .resx :baby: I jak zmienie rozszerzenie na exe to wywala jakieś czarne okienko X( . Wie ktoś jak to zrobić ?
Serious Sam, zależy, jaką kwotę chcesz na to przeznaczyć.
Serious Sam
25-02-2008, 22:18
@up
Nie więcej niż 700 zł.
http://allegro.pl/item315900093_palit_8800gt_512ddr3_256bit_600_1800 _hdmi_gra_wawa.html
;]
Potrzebuję programu, który będzie klikał przycisk z klawiatury (np: A,C) co każdą sekundę, lub 2 razy na sekundę. Szukałem takiego programu na internecie, niestety go nie znalazłem, więc postanowiłem napisać taki w C++ (Najlepiej w Devie, bo to środowisko jest mi znane). Jednak jest pewien problem, znam tylko podstawy C++, tak więc, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Podać np: komendy na wciskanie przycisku co sek. itd. Proszę o pomoc ;)
Potrzebuję programu, który będzie klikał przycisk z klawiatury (np: A,C) co każdą sekundę, lub 2 razy na sekundę. Szukałem takiego programu na internecie, niestety go nie znalazłem, więc postanowiłem napisać taki w C++ (Najlepiej w Devie, bo to środowisko jest mi znane). Jednak jest pewien problem, znam tylko podstawy C++, tak więc, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Podać np: komendy na wciskanie przycisku co sek. itd. Proszę o pomoc ;)Popularny niegdyś Tasker nadaje się do tego. Innym programem, aczkolwiek wymagającym jako takiego pojęcia o programowaniu (gdyż akcji nie "nagrywa" się tak jak w Taskerze, a pisze odpowiednie macro) jest AutoIt.
Tasker: http://www.softpedia.com/get/Security/Keylogger-Monitoring/Tasker.shtml (oficjalna strona leży)
AutoIt: http://www.autoitscript.com/autoit3/
@Serious Sam
Polecam GF 8800 GT Galaxy, konkretnie ten model. (http://www.allegro.pl/item312710369_galaxy_8800gt_512mb_8800_gt_1800mhz_ cms_heatpipe_.html)
Mniam model, bardzo dobre chłodzenie. Jeśli chcesz kręcić kartę, to mów.
No cóż , mam działający program teraz ( Jeśli nie wiesz o co chodzi to przeczytaj moje ostatnie 2 posty ) ale jak go zapisać jako exe :confused: ... Zapisuje mi sie w jakis plikach .vb oraz .resx :baby: I jak zmienie rozszerzenie na exe to wywala jakieś czarne okienko X( . Wie ktoś jak to zrobić ?
Pomoże mi ktoś?
Eee, nie wiem dokładnie o czym mówisz, ale jeśli chodzi o utworzenie pliku wykonywalnego, gdy masz już kod w programie to zwykle nazywa się to kompilacją (pl.wikipedia.org/wiki/Kompilacja). Poszukaj. ;p
Korektor
26-02-2008, 17:53
Witam,
Słuchajcie, na zajęcia z maty dostałem zadanie żeby stworzyć system szyfrowania. Muszę wszystko poukładać, stworzyć konkretne działania kodujące. Jeśli jest ktoś tu, kto mógłby przekształcić wszystko co mu podam w program (jako tako wyzwanie jest niezłe), który wszystko przerobiłby jak należy - proszę o info.
System ma działać podobnie do Enigmy. Są słupki literowe. Każdej literze jest przydzielona cyfra, która zależy od tego, który jest obecnie dzień roku, a mianowicie:
Jest np. 104 dzień roku. W przypadku wystąpienia zera w owej liczbie, zamieniane jest ono na cyfrę znajdującą się o jedno miejsce w prawo (lub lewo, jeśli cyfra jest ostatnią w liczbie). Czyli 104 dzień roku będzie oznaczał liczbę 144. Teraz mnożymy pierwsze 2 cyfry i dzielimy przez ostatnią (jeśli owa jest). Wychodzi (1*4):4, czyli 10. Więc zaczynamy liczyć od liczby 10. W przypadku 1-9 stycznia, cyfry zostają takie jakie są.
Następnie, każda kolejna litera będzie zależała od poprzedniej.
Zakodujmy np. ABC.
Poniżej zamieszczam jakieś łatwe słupki. Cyfry przy literach będą zależały od konkretnego ustawienia na dany dzień roku. Oczywiście ja już ułatwię sprawę i niech cyfry będą losowe, nie powtarzające się i stałe.
Dziś jest 26 lutego, który jest 57 dniem roku. 5*7=35. Odliczamy od A (kodujemy ABC) i dodajemy 35 liter, więc zaczynamy kodowanie od K. Do K jest przypisana cyfra 6, więc idziemy w dół o 6 liter. Wychodzi R. A = R. B daje L, do którego jest przypisana cyfra 8. Liczymy 8 w dół i mamy U. AB - RU. Teraz C. Mamy M, któremu przyporządkowaliśmy 21, więc idziemy o 21 w dół. Dostajemy P. Więc kod w dniu dzisiejszym dla ABC to RUP. Jutro będzie już inny.
A A 3
B B 7
C C 4
D D 5
E E 1
F F 9
G G 11
H H 12
I I 15
J J 2
K K 6
L L 8
M M 21
N N 10
O O 13
P P 14
R R 19
S S 20
T T 18
U U 17
W W 14
X X 22
Y Y 23
Z Z 25
No i to jest właśnie mój pomysł. Jeśli ktoś miałby chwilkę, mógłby pomóc i co najważniejsze - wie jak to "zrobić", to byłbym wdzięczny za pomoc xP. Program opierałby się na podstawowych i umownych działaniach matematycznych, ale jest ich dość dużo, więc nie wiem jak mi to wyjdzie. Oczywiście mogę pokazać ten sposób "na sucho", ale jakby był programik, to wykładowca byłby zadowolony. Z góry wielkie dzięki.
Serious Sam
26-02-2008, 19:40
@Serious Sam
Polecam GF 8800 GT Galaxy, konkretnie ten model. (http://www.allegro.pl/item312710369_galaxy_8800gt_512mb_8800_gt_1800mhz_ cms_heatpipe_.html)
Mniam model, bardzo dobre chłodzenie. Jeśli chcesz kręcić kartę, to mów.
Kręcić kartę? Wiesz jestem narazie newbie w tych sprawach sprzętowych, chodzi Ci o podkręcenie, żeby lepiej działała? =]
Kręcić kartę? Wiesz jestem narazie newbie w tych sprawach sprzętowych, chodzi Ci o podkręcenie, żeby lepiej działała? =]
Jakby. Po dobrym podkręceniu(zwiększeniu taktowania procesora graficznego) można zwiększyć moc nieraz o 20%. W skrócie: możesz mieć mocniejszą kartę za friko. Ważne jest wtedy chłodzenie na karcie, a podanej przeze mnie jest bardzo dobre. Jeśli jednak cię to nie interesuje i lubisz błogą ciszę, to weź kartę z chłodzeniem pasywnym(nie przez wiatrak, a... kaloryferek?).
Serious Sam
26-02-2008, 22:31
Jakby. Po dobrym podkręceniu(zwiększeniu taktowania procesora graficznego) można zwiększyć moc nieraz o 20%. W skrócie: możesz mieć mocniejszą kartę za friko. Ważne jest wtedy chłodzenie na karcie, a podanej przeze mnie jest bardzo dobre. Jeśli jednak cię to nie interesuje i lubisz błogą ciszę, to weź kartę z chłodzeniem pasywnym(nie przez wiatrak, a... kaloryferek?).
To fajnie, że da się coś takiego zrobić, tylko czy da się na karcie ATI Radeon x1200 ? I możesz powiedzieć jak to zrobić, ewentualnie jakiś poradnik ?
Eee, nie wiem dokładnie o czym mówisz, ale jeśli chodzi o utworzenie pliku wykonywalnego, gdy masz już kod w programie to zwykle nazywa się to kompilacją (pl.wikipedia.org/wiki/Kompilacja). Poszukaj. ;p
No cóż ... szukałem ale jestem kompletnie zielony w tym temacie :D , mógłbyś mi doradzić jakiś kompresor ?
No cóż ... szukałem ale jestem kompletnie zielony w tym temacie :D , mógłbyś mi doradzić jakiś kompresor ?
Kompilator, jak już :P
Oj poszukaj w google, no i zależne jest to od języka w jakim został napisany program.
Rethfing on Aldora
29-02-2008, 16:32
A ja wam radzę, młodym programistom, najpierw zabawę z flashem i action scryptem. Potrafi naprawde dać w kość, jest dość rozwinięty, a nawet łatwo opanować podstawy. Zrobienie głupiego, najprostszego arkanoida daje tak kurewską frajdę ^^
To już zależy od tego co chcesz robić. Ja do dzisiaj flasha nie dotknąłem, a jakoś mam satysfakcje z małych programików, które pisze :->. W sumie to sam język ma małe znaczenie, bo to tylko narzędzie w ręku programisty, ale na pewno jakoś ukierunkowuje. Fajnie byłoby najpierw zapoznać się z takimi podstawowymi pojęciami jak kompilacja, zmienna, tablica czy pętla.
Potrzebuję Waszej rady. Zamierzam uczyć się jednego z języków, jednak nie wiem czy lepiej kupić jakąś książkę z c++ czy delphi. Wiele razy słyszałem, ze lepiej zaczynać od object pascala. Co polecacie ? ;)
Huh, mój znajomy dostał 11 tysięcy za zrobienie strony we flashu...
Zaczynam uczyć się flasha. ;dd
Potrzebuję Waszej rady. Zamierzam uczyć się jednego z języków, jednak nie wiem czy lepiej kupić jakąś książkę z c++ czy delphi. Wiele razy słyszałem, ze lepiej zaczynać od object pascala. Co polecacie ? ;)
C ++
C ++
Wiesz to zależy co będzie potem chciał robić z tą wiedzą i do czego konkretnego - bo nie do wszystkiego :) ... Musiał by bardziej sprecyzować do czego mu to :)
W przyszlosci chcialem pojsc na studia informatyczne, a pisanie w C++ bym traktowal jako przygotowanie ;p:evul:
Jeśli chce sie nauczyć programowania - C++.
Jeśli chce układać klocki - Delphi.
Mam pytanie od mojego kolegi . Chce on zostać informatykiem , ma 17 lat już się od 2 lat tym na prawdę interesuje , pisze programy w C++ , umie podstawy Javy itp i chce tak jak już mówiłem wiązać z tym przyszłość , jednakże po przeczytaniu tego artykułu trochę zwątpił
http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74896,2973501.html
Jakby ktoś czytał ,to proszę czytać do końca , bo są 2 strony .
Wyraźnie w artykule jest napisane , że informatyk powinien ogarniać w BARDZO DUŻYM STOPNIU matematykę , w mniejszym fizykę , nie mówiąc już o umyśle ścisłym i umiejętności myślenia logicznie i abstrakcyjnie , to już pomińmy . On jest bardziej humanistą niż człowiekiem który preferuje przedmioty ścisłe, czyli raczej nie będzie mógł się od odnaleść , bo wszędzie na uniwersytetach itp będzie więcej matmy itp ? Tak ? ;/
Mam pytanie czysto do ściągania
Ściągnąłem znanego w USA klienta do ściągania gier i innych dupereli-UseNeXT
Chciałbym się dowiedzieć jak go używać bo piszę że mam zrobić full konto(a to trail jest)i mogę ściągać
I jak zwiększyć speeda ściągania przez torrenta albo co innego?
Aha czyli już dla niego jest zonk .. Szkoda , bo nawet nieźle mu to wychodziło , pisanie c++ , stawianie www itp .
mowiac obrazowo: jesli jest slaby z matematyki to na starcie kazdego kierunku studiow pochodnego informatyki ( infa stosowana/ elektra/ telekomunikacja ) przezuja go i wypluja.
A na studiach jest jakiś kierunek albo specjalizacja "webmaster" ? :)
Na PWR masz Informatyka i Zarządzanie :>
Ja osobiście preferuję php, choć c++ liznołem na potrzeby połączenia c++ <--> php. Umiem w sumie tylko winApi i winSockets... :) Php znam się i rozumiem nieźle :] Wkurza mnie tylko brak kontroli typów... czasami by się przydała :(
@ Autor Tematu.
Też lubię te gry, symulatory lotnicze ;). Są Fajne:)
Dużo filmików oglądałem o tych grach. Zobacz sobie na to http://youtube.com/watch?v=3-0z4K5I67c
kzez1986
17-03-2008, 14:47
A na studiach jest jakiś kierunek albo specjalizacja "webmaster" ? :)
To zależy na jakiej uczelni. Generalnie są jednnak jakieś przedmioty z tym związane np. Sieci komputerowe i Internet, PHP/Java na Laboratorium programowania.
Capality
20-03-2008, 19:16
Spytam tutaj:
Chce sobie w Soldat popykać a wyskakuje mi takie okienko... wie ktoś co zrobić?
http://img233.imageshack.us/img233/9981/beztytuuwn9.jpg
@up
wejdz w opcje soldat> nastepnie w zakladke " wiecej " to odznacz "kompatybilnosc wideo.
jesli nie bedzie dzialao to sciagnij najnowsza wersje soldata, lub go przeinstaluj a w ostatecznosci wejdz na strone www.soldat.eu.org i tam zapytaj na forum
Mam pewien problem, i musze was spytac o rade. Zaczalem stawiac pierwsze kroki w object pascalu, ale musialem zrobic format. Po formacie , gdy napisze cokolwiek w kodzie zrodlowym i nacisne F9 (tj. sprawdza czy w kodzie nie ma bledow) wyskakuje
http://img518.imageshack.us/img518/383/uo0127eq0.jpg (http://imageshack.us)
http://img518.imageshack.us/img518/383/uo0127eq0.2e5b306abd.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=518&i=uo0127eq0.jpg)
Gdy nic nie wpisze, nacisne f9 tez wyskakuje ten sam blad, a reinstalacja kompilatora nie pomaga. Macie jakies pomysly? :confused:
Wipigi, teraz to sobie chyba jaja robisz. Pytanie z programowania zadac na takim forum :). Sam narazie nie znam sie na programowaniu, ale wpisz ten błąd w googlach i napewno bedzie on gdzies na jakims forum.
F9 to skrót klawiszowy kompilacji, a nie "sprawdzania czy nie ma błędów" (aczkolwiek przy okazji zostaje to wykonane). Błąd taki, a nie inny, bo niepoprawny kod masz. Pokaż, co tam zmajstrowałeś to odpowiem dokładniej.
Btw. jak nie wpiszesz nic to oczywiste, że nie zadziała, bo pewne nagłówki po prostą są konieczne i nie można ich pominąć.
File -> Close All
File -> New -> Application
I jeśli nic nie ruszysz to na pewno się odpali.
Rothes, dzięki za pomoc
program wipigoMetr // nazwa dla jaj
uses //nie zabardzo wiem ocb, autor mówi ze później o tym napisze
Windows;
var //deklaracja zmiennych
Tabliczka : array[0..2] of byte;
begin
end.
Narazie to nie żaden program, ale chce nauczyć się robić te tabliczki. Komentarze dodałem pisząc posta, w samym kodzie ich nie ma. Przy kompliacji wyskakuje ten błąd co poprzednio.
Uses to tryb jaki będziesz używał w programie, np graph, crt, dos, itp.
Tablice dwuwymiarowe są akurat łatwe :x
Rethfing on Aldora
23-03-2008, 22:22
To już zależy od tego co chcesz robić. Ja do dzisiaj flasha nie dotknąłem, a jakoś mam satysfakcje z małych programików, które pisze :->. W sumie to sam język ma małe znaczenie, bo to tylko narzędzie w ręku programisty, ale na pewno jakoś ukierunkowuje. Fajnie byłoby najpierw zapoznać się z takimi podstawowymi pojęciami jak kompilacja, zmienna, tablica czy pętla.
Akurat zmienna to najprostsza rzecz. Po prostu nazywasz ją jakkolwiek a potem gdzieś wrzucasz. Pętla to też w miarę proste. Zawiera bodajże 3 wartości, są to napewno ilość i jakieś ograniczenie, niestety trzeciej nie pamiętam :P Tablica... To by mi się naprawde przydało.. A niestety jak mi już brat dziś powiedział jest to dość trudne. Ogólnie wystarczy najpierw nauczyć sie jednego prostszego języku, żeby mieć łatwiej z następnymi. Nie ma co się od początku raczej brać za C++ czy inne...
@Up
Tablice też są łatwe, tylko nie trzeba ślepo słuchać innych, a najpierw spróbować samemu. :)
@Wipigi
Nie wiem z jakiego kursu/książki się uczysz, ale autor raczej zamieścił ten kod w celu pokazania i wytłumaczenia działania poszczególnych elementów, bo sam program tyle co by się odpalił i automatycznie zakończył, więc nie ma sensu go nawet kompilować.
Jeśli jednak koniecznie chcesz, aby zadziałał, wybierz kolejno:
File -> New -> Other -> Console Application
I zawsze wybieraj to tak długo jak nie pojawi się w kodzie wzmianka o formach (TForm, itp.).
@Rybka
Ta, z tym, że to co on tu wkleił to tablica jednowymiarowa - wektor. ;)
Uczę się z kompedium delphi znalezionym na 4programmers.net
http://4programmers.net/Delphi/Kompendium
Lord_Piterek
24-03-2008, 09:14
A: 001001010111000011010111
B: BUAHAHAHA dobre!
.Matrik.
24-03-2008, 10:38
IMO informatyka = kompy, więc zapytam tu.
Jak komputer ma procesor nazywany (w zakładce system) AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor 5200+ 2.61Ghz, to jeden rdzeń ma 2.6 Ghz?
@Down:
Ironia czy poważnie? ; p
@Rybka
Ta, z tym, że to co on tu wkleił to tablica jednowymiarowa - wektor. ;)
[0..2], fakt :<. Żem się przewidział :P
Jak komputer ma procesor nazywany (w zakładce system) AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor 5200+ 2.61Ghz, to jeden rdzeń ma 2.6 Ghz?
@Down:
Ironia czy poważnie? ; p
Niemal jestem pewien ze ma dwa rdzenie. Najlepiej nacisnij ALT + CTRL + DEL i tam w zakladce wydajnosc, powinienes miec dwie kratki co do historii uzycia procesora CPU. Moge cos pomylic, bo pisze z pamieci a sam mam jednordzeniowy proc ;p
Rethfing on Aldora
24-03-2008, 22:12
@Down:
Ironia czy poważnie? ; p
X2 - 2 razy rdzeń, czyli dwa rdzenie (dual core tez na to wskazuje chyba) i tak, każdy rdzeń ma 2.6GHz.
@Down:
Ironia czy poważnie? ; p
twoj procesor razem ma te 2,61 ghz :) czyli okolo 1,3 ghz na rdzen, tak powinno byc. Ja mam proc z intela i tez w zakladce pisze, ze mam 2 ghz, ale jak wlacze program diagnostyczny to mi dokladnie pisze ile mam mocy na kazdym rdzeniu.
Ari, schowaj się, nie znasz się. :P Jak są procesory Quad, Phenomy 2,4GHz itp to myślisz, że tam wsadzili 4 rdzenie po 800Mhz? Toż tam nic bardziej wymagającego, ale niepotrafiącego używać kilku rdzeni na raz by nie poszło.
zoliax, moze tak jest mi tak zostalo w pamieci ze podana czestotliwosc to czestotliwosc zsumowana....
ja mam procek intel core 2 duo e4400 2 GHz i jakos mi sie nie chce wierzyc, ze mam w kompie te 4 GHz
Tego się po prostu nie sumuje.
Właśnie z ciekawości sprawdziłem, to prawda, że dwurdzeniowy procesor przykładowo 2GHz ma w sumie 4GHz (każdy rdzeń 2GHz).
Mam jeszcze jeden problem z delphi. Robie właśnie coś w rodzaju wywiadu, przeprowadzonego w dos'ie. Chce aby program pytał "Czy lubisz mdw? Tak/Nie". Przy odpowiedzi ''tak'' program ma odpisywać "Super", a przy odpowiedzi "nie" ma odpisywac "Szkoda". Lecz gdy włączę klawisz kompilacji przy odpowiedzi ''tak'' program odpisuje ''szkoda'', podobnie jak przy odpowiedzi "nie". Kod wygląda tak :
program emdewu;
{$APPTYPE CONSOLE}
var
Odp1 : String;
begin
Writeln('Lubisz Mdw?');
Readln(Odp1);
if Odp1 = 'Tak' then
Writeln('Super');
if Odp1 = 'Nie' then
Writeln('Szkoda');
Readln;
end.
Pytania i odp. to tylko przykład ;p
Edit; zauważyłem błąd i go poprawiłem ;d
Mam jeszcze jeden problem z delphi. Robie właśnie coś w rodzaju wywiadu, przeprowadzonego w dos'ie. Chce aby program pytał "Czy lubisz mdw? Tak/Nie". Przy odpowiedzi ''tak'' program ma odpisywać "Super", a przy odpowiedzi "nie" ma odpisywac "Szkoda". Lecz gdy włączę klawisz kompilacji przy odpowiedzi ''tak'' program odpisuje ''szkoda'', podobnie jak przy odpowiedzi "nie". Kod wygląda tak :
Pytania i odp. to tylko przykład ;p
Edit; zauważyłem błąd i go poprawiłem ;d
Ja to tak napisałem:x
program emdewu;
{$APPTYPE CONSOLE}
var
Odp1 : String;
begin
clrscr
Writeln('Lubisz Mdw?');
Readln(Odp1);
if Odp1 = 'Tak' then
begin
Writeln('Super');
end;
if Odp1 = 'Nie' then
begin
Writeln('Szkoda');
end;
repeat until keypressed;
end.
Aaa i tak na przyszłość to dobrze jest zabezpieczyć się na odpowiedzi inne niż: Tak, tak, Nie, nie.
Właśnie z ciekawości sprawdziłem, to prawda, że dwurdzeniowy procesor przykładowo 2GHz ma w sumie 4GHz (każdy rdzeń 2GHz).
Nieprawda, czestotliwosci sie nie sumuje w tym przypadku.
@Rybzor i Wipigi
Nie piszę co prawda w Delphi, ale po cholerę te begin i end przy pojedynczej instrukcji? :)
Dla czytelności kodu. :)
Tak jak w php nie dajesz {} to ciężko zkimić co i jak :P
Jak zmieniać kolor tekstu w jednej linijce (Pascal)?
Jak np. mam już trochę kodu, nagle wybijam z linijką
writeln('ja mam ',wiek,' lat'); //wiek to przykładowa zmienna ;p
i chcę, żeby właśnie zmienna 'wiek' miała inny kolor. Albo dowolny inny wyraz, chociażby i 'lat'. Jak to zrobić?
@edit: ok, udało mi się to zrobić dzieląc linijkę.
Wyszło mi coś takiego:
textcolor(yellow); //to wkleiłem, żeby pokazać kolor startowy ;p
write('ja mam ');
textcolor(lightred);
write(wiek);
textcolor(yellow);
writeln(' lat');
Zna ktoś może mniej bolesny (czyt. szybszy ;p) sposób? ;p
I co zrobić, by po wpisywaniu odpowiedzi (read/readln) nie pokazywało jej na ekranie?
@down: zrobiłem tamtego edita po tym, jak napisałeś posta, ale posta nie widziałem. ;[
Brak odświeżania przy edytowaniu by t.pl.
Jak zmieniać kolor tekstu w jednej linijce (Pascal)?
Jak np. mam już trochę kodu, nagle wybijam z linijką
writeln('ja mam ',wiek,' lat'); // wiek to przykładowa zmienna ;p
i chcę, żeby właśnie zmienna 'wiek' miała inny kolor. Albo dowolny inny wyraz, chociażby i 'lat'. Jak to zrobić?
write('ja mam ');
textcolor(red);
write(wiek);
textcolor(white);
write(' lat');
Nie jestem pewny czy zadziała, nie sprawdzałem : P
Problem jedynie w tym, że zmienna leży sobie po środku zdania i trzeba ją osobno pokolorować i potem od nowa ustawić biały. Inaczej by było;
textcolor(xxx);
writeln('ryba to pro w csa \o/');
textcolor(white); {opcjonalnie}
@up
No, w sumie to samo ;)
A tak swoją drogą to jest tu jakiś kozak bawiący się w C++? Albo ktoś kto się męczy w czystym WinApi? Coś czuję, że pisanie z każdym pierdołem na forach programistycznych mija się z celem, wolę kogoś zapytać ;)
Ja się męczę. Nie w ale z WinApi, jak nieraz coś przez Wine'a nie chce chodzić. Ale chyba nie to Cię interesuje. :P
Serious Sam
05-04-2008, 16:05
Mam takie pytanie.Dzisiaj zgrałem sobie kilka filmów od kolegi na płytę DVD , kiedy przyszedłem do domu, włożyłem płytę do napędu, okazuje się, że jest pusta, nic na niej nie ma.Na 100% dobrze zgraliśmy, nie wiecie czemu nie czyta mi tych filmów?
Mam takie pytanie.Dzisiaj zgrałem sobie kilka filmów od kolegi na płytę DVD , kiedy przyszedłem do domu, włożyłem płytę do napędu, okazuje się, że jest pusta, nic na niej nie ma.Na 100% dobrze zgraliśmy, nie wiecie czemu nie czyta mi tych filmów?
Takie coś dzieje się w przypadku uszkodzenia cd romu, bądź kiedy wypalasz płytkę z prędkością x20, a nagrywarka która ją wypala obsługuje max x10.
Albo odtwarzacz DVD nie pierwszej już młodości i nie pasuje mu płytka. Mam na myśli to całe "DVD-R" a "DVD+R"... Nie wiem czym się różnią, nie wiem co było pierwsze, ale może czytnik obsługuje tylko jeden z formatów. No i też nie wiem czy wtedy płytka faktycznie jako pusta byłaby widoczna. ;p
Vasudanin
19-04-2008, 20:25
Witam wszystkich. Mam pytanie ponieważ znudziła mi się już ta standardowa muzyczka przy starcie systemu postanowiłem, że wreszcie ją zmienię. I tutaj właśnie problem, jak? Ja przy takich duperelach to "Ani Me, Ani be, Ani kukuryku". Sam bym poszukał w panelu sterowania, ale boję się że cos popsuję. Szukałem w guglach i nic kompletnie nie znalazłem. Więc czy ktoś mógłby mi pomóc? Albo przynajmniej linka do jakiegoś forum o komputerach. Jakby co, mam Windowsa XP. Z góry dziękuję.
Capality
19-04-2008, 21:05
no więc: Panel sterowania>dźwięk i urządzenia audio>zakładka dźwięki i na dole masz listę, poszukaj "Uruchomienie systemu Windows" i zmień na co chcesz
@Down:
Czy mi się zdaję czy ja napisałem krok po kroku co zrobić?
Spoko, Panel Sterowania jest całkiem idiot friendly, więc można kombinować. ;]
Potrzebuje programu Borland/Turbo Pascal . Tylko free - nie mam zamiaru płacić za takie programy.Bardzo mi potrzebne.Z góry dziękuje za link
PS.Może mało związane z dyskusją informatyczną ale potrzebne mi bardzo potrzebne i szybko piszę tego posta.
Thomisson
22-04-2008, 14:15
Wie ktoś może dlaczego jak zgrałem na płytę pewien film, to kiedy odtwarzam go na DVD to nie mam dźwięku, mimo, że kiedy odtwarzam na kompie to jest wszystko ok?
Grindenhald
26-04-2008, 22:23
Co do tej gry Flight Simulator 2004, to mam orginalna wersje 4 plytową, od wujka kiedys dostalem z 3,4 lata temu i po zaistalowaniu tego kompletnie niewiedzialem co i jak, nawet nie potrafilem wlaczyc silnika, ale teraz mnie zachecilem do dalszego odkrywania tej gry...:D
Pozdrawiam
Davido16
26-04-2008, 22:58
@up
Jak jesteś wytrwały, to Ci się uda. Bo to co najmniej jest parę tygodni nauki i praktyki. Ja utknąłem między końcem nauki a dobrą praktyką.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.