PDA

Pokaż pełną wersje : Kiedy skończy się ropa?

MaReK
11-11-2004, 16:58
Od kilku miesięcy dręczy mnie pytanie: "Kiedy i co w tedy będzie, jak skończy się ropa naftowa?". Jest duzo plusów. Ale są minusy: Ten który dręczy mnie najbardziej to to, ze właśnie nie będziemy jeździć. :(

Pocieszcie mnie jakoś, albo dobijcie! :(:( :P
a ja tak kocham samochody...... ;)
Pozdr

By$iu
11-11-2004, 17:05
Kiedy to się stanie?
- Jeśli ludzie będą jej używać w tak dużych ilościach to szybko.

Czym będziemy jeżdzić?
- Coś się wymyśli, " jak mus to mus".

Vegefa Ziom
11-11-2004, 17:15
To proste i logiczne jeżeli ktoś wie w jaki sposób się ropa tworzy:p , na obszarach pystynnych duużo jeszcze czeka tej ropy, myślę, że jeśli dalej w takim tępie będzie jej ubywało to za jakieś 60 lat będzie git, ala w przecież wystarczy porównać ile teraz się zużywa ropy, a ile się jej zużywało, jakieś 20 lat temu. Ciemność widzę, ciemność... A czym będziemy jeździć? Widziałeś może reklamkę na Discovery jak pewien ktoś zrobił takie samochodopodobnebardzoekologiczne coś? No właśnie...

Bambuko
11-11-2004, 17:20
Przestaniemy jeździć samochodami wcześniej niż skończy się ropa. Bynajmniej nie dlatego, że coś wyprze samochody z silnikiem spalinowym. Po prostu ropa jest potrzebna do wielu innych rzeczy, ale to właśnie samochody najbardziej ją wykorzystują, chociaż jest je najłatwiej zastąpić [tak samo zacznie się wykorzystywać termit zamiast napalmu]. Przynajmniej tak być powinno.

Patimrok
11-11-2004, 18:43
ropa może się bardzo szybko skończyć, a czym potem będziemy jeździć?? rowerami :p

Baron Kaldrick
11-11-2004, 19:03
Chce ktos wiedziec co sie stanie? Zapraszam do obejrzenia post-apokaliptycznej wizji w Mad Maxie...

sesaj
11-11-2004, 22:06
Niedawno podczas lekcji na geografi, padlo pytanie co sie stanie, gdy skoncza sie niektore zasoby. Facetka odpowiedziala, ze to praktycznie zaden problem. Technika ciagle idzie naprodz w zastraszajacym tempie, wiec ludzie napewno cos w tym czasie wymysla :-)

joey
11-11-2004, 22:22
kiedy skończy się ropa pytacie?
3
2
1
0 iii duuuupa
teraz :P

Rankor
11-11-2004, 22:23
Zanim sie ropa skonczy to beda samochody na wodór :P
Nie ma co sie o rope martwic jest jeszcze duzo "paliw" ktorych w pelni nie wykorzystujemy

Makilili
22-11-2004, 13:51
Mnie też to dręczy. Ceny paliw rosną w górę. A ja na dodatek w wakacje motorower kupiłem (mało ekonomiczny :( 3l na 100km)

Magus
22-11-2004, 14:21
Kiedy?
Mam nadzieje ze jak najszybciej, bo jak tak dalej bedzie to predzej nasza planeta sie od zatrucia 'przekręci' niz sie ropa skończy. I tak juz przemysl paliwowy bardzo znacznie i nieodwracalnie wpłynał na ekosystem Ziemii.

Leweracja
22-11-2004, 14:31
sorry ale nie masz nic ciekawszego tylko zadawac sobie takie pytania?

behama
22-11-2004, 15:08
Czym będziemy jeżdzić?

Tabantami na kranówe ;]...

Master ostry
22-11-2004, 15:22
he wchodze sobie na forum o tibii.....patrze.....nagle......post.....KIEDY SOKOŃCZY SIE ROPA?? to mnie rozbroiło leżalem i sie smialem 10min na podlodze

Nightwalker
22-11-2004, 15:51
@UP
nie widze tu nic smiesznego... no coz nie kazdy takie rzeczy rozumie.

BTW czytałem gdzieś, że w takim tempie to za 40 lat sie skonczy. A człowiek jak musi to potrafi, wiec zbudują wielki pierścień z bateri słonecznych na orbicie ziemi( tak dookoła CAŁEJ ziemi). To jest bardzo kosztowne, ale osiągalne nawet teraz. Ale kto da tyle kasy? Pozatym upadło by wiele fabryk etc. A elektrycznosci było by HOHO i jeszcze trochę.

Tyle wiem na ten temat.

Vegefa Ziom
22-11-2004, 17:08
@UP
nie widze tu nic smiesznego... no coz nie kazdy takie rzeczy rozumie.

BTW czytałem gdzieś, że w takim tempie to za 40 lat sie skonczy. A człowiek jak musi to potrafi, wiec zbudują wielki pierścień z bateri słonecznych na orbicie ziemi( tak dookoła CAŁEJ ziemi). To jest bardzo kosztowne, ale osiągalne nawet teraz. Ale kto da tyle kasy? Pozatym upadło by wiele fabryk etc. A elektrycznosci było by HOHO i jeszcze trochę.

Tyle wiem na ten temat. Nie sądze, ażeby mieli takie coś budować. Jak wynaleziono mikroprocesor(prehist[e]ria...) Zwyczajni, szarzy ludzie myśleli, że technika pójdie w kosmos, a nie w tehnologie takie rozrywka, ale ja myślę, że tak jak już dawno chodzi klon człowieka po ziemi, tak dawno ludzie z NASA porozwiązywali wiele problemów związanych z kosmosem(w końcu dużo im płacą:P) i nie będą budować kosztownego "czegoś", wyobraźcie sobie jakie skutki miała by awaria takiego 'czegoś'.
Takie jest moje zdanie.

Matheous
22-11-2004, 17:12
Wg mnie lepszym pytaniem jest 'na co beda dzialac auta gdy sie skonczy ropa':D Szerszy temat... Ropa sie skonczy za ~40 lat tak jak mowil Night, tez gdzies slyszalem taka hipoteze. Ale do tego czasu to na pewno samochody to beda napedzane przez glebe, samolot przez ptasie odchody oraz bedzie wynalezione super-ekologiczne paliwo z ludzkich zebow... A poza tym jeszcze mozna sie dokopac do jadra ziem i eksperymentowac z magma/lawa:D Co pewnie niedlugo zaczna robic:)

Zagan
22-11-2004, 17:16
Hehehe, co za ludzie , nie mają już o czym pisać :p . BTW jak skończy się ropa to będą już pewnie samochody na ćwikłe albo kartofle :D , więc nie ma się czym martwić :)

Matheous
22-11-2004, 21:09
HEHEHEHEHEHEHE wyobrazcie sobie: za 40 lat... Samochody jezdza juz na rozne roslinki etc.... wchodzicie na jakiestam forum(nie wiadomo czy jeszcze bedziemy na tibia.pl)...A tu straszliwy temat... Myslicie:Nigdy o tym nie myslalem... Ojej... Co to bedzie...
Nazwa tematu:

KIEDY SKONCZA SIE KARTOFLE???????????????????

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Bambuko
22-11-2004, 21:23
Ile pali twój samochód? 4 kg na 100 km.

Stacja ziemniaczana:
Kartofle 1kg - 1,35
Kartofle obrane 1kg - 2,47
Kartofle obrane myte - 2,98
Kartofle nie nawożone - 3,14
Kartofle LUX - 3,56
Kiwi - 5,67

Może wreszcie Polska zaczęła by się liczyć na rynku paliwowym?

djkuter
23-11-2004, 09:47
będziemy jeździć na rzepak. A tak poważnie to są złoża ropy na różnych możach na pustyniach. Tak do 2100 powinniśmy nie mieć ropy a inne alternatywne źródła energii