zaloguj się

Pokaż pełną wersje : GFB czy SD

Piecyk11
11-11-2004, 17:51
Słuchajcie właśnie mam 15lvl i 15 mlvl sorkiem i zastanawiam się co robić w przyszłości, ponieważ chciałbym robić runki i jak najszybciej zaobić kasę ale nie wiem jakie runki robic. Obliczałem za na BP of GFB( za 120 many) potrzeba 4 h, poniewaz 1 many co 6 sek. czyli w min. 10 many sie odnawia, a na jeden GFB 12 min. potrzeba. 20 GFB to 20* 12 min. czyli 240min = 4 h. Czyli w 4 h zarobie 2,5k(cena BP na danubii). Licząc tak samo SD wychodzi 4,5k (cena na danubii) w ciagu 7h 20 min. Według tych obliczeń bardziej się opłaca robić GFB, a wieć dlaczego ludzie robią prawie zawsze SD. Czy jest jakiś haczyk o którym nie wiem??

Scream
11-11-2004, 18:13
sd jest latwiej sprzedac, ale rzeczywiscie, bardziej oplaca sie robic gfb(ale pamietaj, ze od zysku z kazdego bp musisz jeszcze 200gp za blanki odjac).

eerion
11-11-2004, 19:54
to wygląda tak:
z 2 bp GFB masz 5k za 8H
z 1 bp SD masz 4.5k za 7h 20 min
Odliczając ceny runek
z 2 bp GFB masz 4.6k
z 1 bp SD masz 4.3k
czyli do wyboru masz klepac runki 40 minut dłużej i zarobić 300 gp więcej, lub robić szybciej ten bp i mieć 4.3k
Jedyna sprawa jest taka ze jak sprzedajesz np. 4-5 bp Sdków możesz dojsć nawet do ceny 5k za bp (4.8k bez run) co jest o wiele bardziej opłacalne przy sprzedazy masowej.
Już przy 4.7k za bp lepiej robić SDki, elcz różnica jest niewielka, a ludzie robia to na co ejst zapotrzebowanie.
PS - ja osobiście robiłem głównie GFB, teraz robie SD a będę potem robił na rzpemian 1 bp GFB, 1 SD, 1 GFB, 1 SD chyba że nie bedzie na danego typu run popytu to wtedy jedna opcja

Pacek
11-11-2004, 19:58
faktycznie zgadzam sie z przedmówcą wyżej SD łatwiej sprzedać ale są mnie opłacalne nawiasem mówiąć są chyba najmniej opłacalną runą z profesji a najbardziej opłacalną runą jest UH druta.Radził bym ci narazie robić GFB aż nie nabijesz 25mlvl a potem SD

Tak swoją drogą a co powiesz na explosiony chodzą koło 3,5k 180 many jeden a też są amatorzy tych run

Piecyk11
12-11-2004, 00:53
Tak dobrze mówisz Eerion. Wcześniej nie zwróciłem uwagi na 100 gp z blank runek i różnica wydawała mi się duża i na kożyść GFB. A co do Packa to mylisz się, SD nie jest najmniej opłacalna runą. Dużo gorsze jest hmm. Hmm potrzebuje 70 many= 7 min. Na cały backpack wychodzi 140min.= 2h 20min (BP kosztuje 1,2k) Na SD wychodzi 7h 20 min.(BP kosztuje 4,5).
Teraz mniej więcej zbliżmy czasowo obydwa runy:
3xBP of HMM= 7h --> 3x1,2k - 3x100gp(na blanki)= 3,3k
BP of SD= 7h 20min. -->4,5k - 100gp(na blanki)= 4,4k

Pacek
12-11-2004, 10:21
sprostowanko HMM nie brałem pod uwagę. Rownie dobrze można by zacząć porównywać jeszcze LMM i kilka innych

Knight Simon Dark lord
12-11-2004, 10:58
HMM są też cbardzo opłacalne bo kupujom je knightci a oni majom kase wiec można sprzedawać raz jak napisałem na Harmoni że sprzedaje HMMy za 1k(cena średnia na Harmoni) to miałem 5 ofert a runy sie w miare szybko robi chociaż GFB też warto i EXPLO bo te runy mogom kupować wszystkie profesje
ale rzeczywiście SD som bardzo opłacale ale kto muwi że musisz sterczeć 7h pod depo idziesz na hunta i jak masz mane robisz przyjemne z pożytecznym :)

eerion
12-11-2004, 11:14
Sproistowanie:
bnp to 20 run
20*10=200 gp a nie 100 :D
BOdaje było to tak:Od najmneij opłacalnych
HMM (1400 many przez 2h20 minut= 8,6 gp na minute biorac cene bp za 1.2k)
Explosion (3600 many przez 6h = 10 gp na minute biorac cene bp za 3.5k)
SD (4400 many przez 7h 20 min = 10,2 gp na minute biorac cene bp za 4.5k)
GFB (2400 many przez 4h = 10,4 gp na minute biorac cene bp za 2.5k)
UH (2000 many przez 3h 20 min = 12,5 gp na minutę biorąc cenę bp za 2.5k)
Z tego wynika że Sd jest w środku opłacalności.
Biorąc pod uwagę ze to sorc to wykluczamy UH.
Tak więc poza HMMami zyski z tych 4 bp są zbliżone.
Mozesz zarabiać 0,2 gp na minutę więcej robiąc GFB niż SD.
Co do HMMów - są one najmniej opłacalne, ale niestety ostatnio (przynajmniej na Lunie) następuje wzrost popytu przy spadku podaży- więc każdy run jest wazny w produkcji niezależnie od zarobku- a dla HMM to szansa, ponieważ im większy popyt tym więskze ceny :] A wystarczy że bp HMM będzie chodził po 1400 to już lansuje się do czołówki a mając HMMki po 1500 zarabia sie 10,7 gp na minutę co będzie najlepszym wyjście.
Mimo zę może wydawać sie niemożlwie to- kiedys bp hMM chodziły po 1k max, teraz mało kto chce spylić po 1k, czasmai spylają po 1.3k
Więc nigdy nic nie wiadomo.
Ps - małą prognoza- ceny HMM zaczną rosnąć, stanie się on najopłacalniejszy dla Sorca, aby przy zwiększeniu gwałtownym podazy jego popyt się wyzeruje i zacznie się konkurencja i obniżenie cen i wzrosnei zapotrzebowanie na runy innego typu
Tylko UH zawsze na 1 miejscu siedzi spokojnie- to ejst po prostu prezent od CIP teamu dla słabszych druidów :]

kemotk2000
12-11-2004, 12:08
Hehehe, też się jakiś czas temu bawiłem w takie wyliczenia.

Moim runemakerem robię najczęściej:

1) HMM -i nie mówcie, że to kicha, bo:
-hmm moze używać knight bez 4 mlvl; zadaje obrażenia nie tylko od ognia i jest chyba nieco "wydajniejszy". Najczęściej kupują u mnie HMM i leczące runy..;
2) GFB -bp zrobię w 4 godziny, a 2 bp hmm nieco dłużej. Zauważyłem, że szybciej sprzeda się 2 bp HMM niż 1 GFB.. U nas na serwie GFB chodzą od 1.7-ale to "po znajomości" -tak kupowałem, jak nie miałem jescze runemakera; do nawet 2.5, cpo jest głupotą przy sprzedaży "detalicznej".. Ja je sprzedaję za 2k i do tej pory mam 3 BP w depo niesprzedane, a innych nienadążam robić..;
3) UH -to zawsze pójdzie, mniej many niż GFB i przewaga, że tylko drut moze je robić..;
4) -UWAGA:- IH -zawsze je pcham hurtem po 1k za bp; mam kilku stałych klientów; Biorą to rycki bez 4 mlvl, oraz często sorce do leczenia summonów -najczęściej właśnie sorce to biorą ode mnie;
5) LMM raczej można dla siebie an wszelki wypadek mieć czar, zeby stworzyć runkę jak juz będzie to faktycznie ostatecznością (40many), zresztą nie wiem czy ktoś to kupuje..;

Co do SD, to jest kilka "za" i kilka "przeciw"..

+niezła kasa;
+tylko Sorc je robi;

-odpada kupno przez knighta;
-niekażdy kupuje hurtem drogie bp..;
-czas produkcji;

Nie liczcie tylko ile BP zrobicie w jakim czasie i za ile; ale pomyślcie też, na co będzie większe zapotrzebowanie..

Piecyk11
12-11-2004, 14:08
No tak walnełem się w obliczeniach troszkę :P, ale teraz doszedłed do wniosku że nie tylko cena się liczy. Na opłacalność robienia danego runa składa sie wiele czynników min. zapotrzebowanie i możliwość targowania do wyższej ceny, a nawet jak robie runy SD ( a raczej bede robić) to przynajmniej bezpieczniej się czuje :D.
Aha i mam już 19 mlvl :D

Chmielok
18-11-2004, 21:31
Explosion

+najlepsze dla knighta
-zbyt tanie (slyszac ceny na tym forum)

Sudden Death

+dobry interes (duzo kupcow kidy ktos idzie na silne potwory)
-dlugosc robienia plecaka

Great Fireball

+dobry interes (gdy ktos idzie na stalkera lub na duza ilosc ghostow)
-malo kupcow

Heavy Magic Missile

+dobry poczatek dla czarodzieja i druta
-cena

Ultimate Healing

+Bardzo duzo kupcow
-mana na jedna rune

PEWNIE JEST BARDZO DUZO BLEDOW (nie ortograficznych).
ALE BAZOWALEM NA TYM CO WIEM

Aureliunkunfun
19-11-2004, 18:12
heh jak bys byl druidkiem to uhy chyba najlepiej chodza ze wszystkich run najlatwiej sprzedac (Chyyyyyyyyyyyyba)
jak chcesz na hunty np. z tymi runami to i tego bp mozna wziasci i tego (o sprzedazy to ja nie wiem) no bo patrzcie jak cie goni grupa potworow to gfb a jak np. jestes low lvl i bijesz dajmy gs'a to masz bp sd'ekow i robisz metode Up&down czyli wiecie wychodzisz i walisz sd gs podbiega ty w dol na gore sd i w dol na gore sd i w dol i tak robisz az gs padnie i na dole mozna se strzelic hp 8o

XXXOOO
20-11-2004, 11:54
Osobiście uważam, że gfb lepsze będzie niż sd. Fakt, sdki łatwiej sprzedać, ale to nie jest opłacalne. Ja moim sorcem (14lvl, 23mlvl) robię gfb i scohodzą jak woda (2k - 2,7k na trimerze). Prawda jest taka: SD używa się na coś mocniejszego, a gfb na zgraje potworów.

Biltholr
20-11-2004, 15:05
UWAGA!

Na harmoni najleprze jest UH! Stosowni do many najlepiej oplacalne przelizjac do gp!!!

A propo za ile sprzedam plecak explosion na harmoni i ile osub to kupuje + Jakie sa obrazenia

Biltholr>harmonia>thais>29mLVL>17lvl>Druid

Tibia maniak
20-11-2004, 15:38
A co z cwiczeniem mlvla moim zdaniem jesli nie mozesz jeszcze produkowac SD ze wzgledu na niski mlvl ( wymagany 25 ) to najbardziej oplacalne jest robienie bp Gfb spala sporo many (120 1 runka) a co za tym idzie przybliza nas do kolejnego mlvla i mozna sporo dostac za taki bp ostatni opchnolem go za 3k i zadnych problemow z tym niemialelm :) . A przy okazji podniosl mi sie m lvl :D .

doktorX
21-11-2004, 09:07
Ja tylko wtroce moje 5gp.

Po pierwsze:
Ktos pisal ze hmmow niekt nie qpuje... a wlasnie ze nie hmm sa runami do expienia i chyba jest na nie najwieksze zapotrzebowanie...

CO do gfb to zadko kiedy cena siega do 2,5k najczesciej jest to 2,2k-2,4k a sd 4k-5k (przy masowej sprzedazy czasem nawet za 20bpkow mozemy dostac 100k)

Ja osobiscie preferuje robic sd i je sprzedawac i za kase z sd qpowac bp hmmow do expienie
i chyba wiekszosc sorcow tak robi

Cu