zaloguj się

Pokaż pełną wersje : FAQ: Tibia Payment System

Rybzor
17-03-2008, 11:43
FAQ - frequently asked questions
Często zadawane pytania na temat nowego systemu płatności.

Wykonane przy współpracy Aerie (http://forum.tibia.pl/member.php?u=67574), Screama (http://forum.tibia.pl/member.php?u=6911) i Eluthiel_Tinuviel (http://forum.tibia.pl/member.php?u=110213)

P: Dlaczego wyróżniamy dwa sposoby płatności za czas Premium?
Odpowiedź: Aby zaoferować ci bardziej wygodny sposób zakupu nowego czasu Premium, wprowadziliśmy System Tibijskich Płatności. Nowy system pozwala nam na ich łatwiejszą i niezależną obsługę. W chwili obecnej, system jest dostępny tylko dla kilku wybranych krajów, a płatność ograniczona jest wyłącznie do kart kredytowych. W przyszłości planujemy rozszerzenie tego systemu na wszystkie kraje, jak i również rozszerzenie opcji płatności. Równocześnie zamierzamy podtrzymywać współpracę z naszym partnerem - Element 5, aby zapewnić, że każdy może zakupić czas Premium i otrzymać nasze wspaniałe opcje Premium.

P: Które metody płatności są dostępne dla Systemu Tibijskich Płatności?
Odp: Obecnie System Tibijskich Płatności jest dostępny tylko dla kart kredytowych z Niemiec, Francji i Szwecji. Akceptowanymi kartami kredytowymi są American Express, MasterCard, Visa oraz francuska Carte Bleue. Jeśli chcesz użyć innej metody płatności, możesz użyć interfejsu płatności internetowej, poprzez naszego partnera finansowego - Element 5. W ten sposób zakupisz czas Premium dla siebie lub dla kogoś innego. W przyszłości zamierzamy dodać inne metody płatności.

P: Jak mogę otrzymać pojedynczy okres czasu Premium?
Odp: Kupowanie czasu Premium jest bardzo proste! Wejdź na stronę www.tibia.com UWAGA i zaloguj się do własnego konta. W opcjach płatności wybierz „Add Premium Time”. Na następnej stronie zaznacz „Single Payment” (pojedyncza płatność) i podążaj zgodnie z instrukcjami. Aby poznać bliższe szczegóły procesu zamówienia pojedynczego czasu Premium, zajrzyj koniecznie do naszego poradnika.

P: Co to jest Abonament?
Odp: Abonament jest umową, w której pozwalasz nam na automatyczne obciążenie swojej karty kredytowej, na podstawie zamówienia o dostarczaniu czasu Premium dla twojego Tibijskiego konta. Abonament możesz aktywować tylko dla swojego własnego konta.
Zależnie od okresu czasu Premium, jaki wybrałeś, automatycznie obciążymy twoją kartę kredytową na daną ilość dni, gdy tylko twój czas Premium będzie się kończył. Zawsze otrzymasz e-mail zawiadamiający, że nowa płatność została pobrana. Zawiadomienie będzie wysyłane, zanim dokonamy tejże operacji. W każdej chwili możesz zrezygnować z bieżącego Abonamentu, logując się na swoje konto na Tibia.com. Zauważ, że rezygnacja z Abonamentu nie wpłynie na już pobraną płatność.

P: Jak aktywować Abonament?
Odp: Aktywowanie abonamentu również jest bardzo łatwe. Ponownie zaloguj się do własnego konta na stronie www.tibia.com UWAGA i w opcjach płatności wybierz „Add Premium Time”. Na następnej stronie zaznacz „Suscription”(Abonament) i podążaj zgodnie z instrukcjami. Aby poznać bliższe szczegóły procesu zamówienia Abonamentu, zajrzyj koniecznie do naszego poradnika.

P: Dlaczego powinienem aktywować Abonament?
Odp: Aktywowanie Abonamentu gwarantuje, że twój czas Premium będzie dodany w odpowiednim momencie. Jeśli masz aktywowany Abonament, pieniądze za czas Premium będą pobierane automatycznie, więc nie będziesz musiał się tym przejmować. Nie ważne, czy jesteś na wakacjach lub z innych powodów nie masz dostępu do www.tibia.com UWAGA, twój czas Premium zostanie dodany, kiedy zaistnieje taka potrzeba. W taki sposób nigdy nie stracisz domku, ani nie będziesz musiał się martwić, że gildia zostanie rozwiązana, ponieważ stracisz status konta Premium.

P: Kiedy pieniądze za Abonament zostają pobrane?
Odp: Zarówno pieniądze za Abonament, jak i także za czas Premium za pojedyncze płatności pobierzemy tylko wtedy, gdy czas poprzedniego będzie się kończył. Jeśli nie ma więcej pozostałego czasu Premium na twoim koncie, spróbujemy obciążyć twoją kartę kredytową trzy dni przed końcem twojego poprzedniego czasu Premium.

P: Dlaczego nie mogę aktywować Abonamentu?
Odp: Obecnie system płatności jest dostępny tylko dla Niemiec, Francji i Szwecji. Jeśli pochodzisz z innego kraju, w tej chwili możesz kupić Premium dla swojego własnego lub konta kogoś innego, poprzez usługę płatności naszego dostawcy - Element 5. W przyszłości planujemy rozszerzenie tego systemu na wszystkie kraje.

P: Aktywowałem abonament kilka miesięcy temu, a teraz data ważności mojej karty kredytowej wygasa. Co się stanie?
Odp: Jeśli karta kredytowa, której użyłeś do aktywacji Abonamentu wygasa, Abonament zostanie anulowany automatycznie. Nie zapomnij aktywować nowego Abonamentu swoją nową kartą kredytową, aby upewnić się, że możesz korzystać z wszystkich przywilejów konta Premium.

P: Jak mogę anulować Abonament?
Odp: Anulowanie abonamentu jest proste. Wejdź na stronę www.tibia.com UWAGA i zaloguj się na swoje konto, po czym wybierz zakładkę Billing Information i kliknij na opcję "Cancel Subscription”. Podaj powód anulowania i potwierdź swoje żądanie. Dalsze opłaty nie będą pobierane automatycznie. Należy wziąć pod uwagę, że nie ma to wpływu na czas Premium, za który została już pobrana oplata.

P: Jak mogę anulować Abonament, jeśli straciłem dostęp do swojego konta?
Odp: Jeśli straciłeś dostęp do swojego konta, spróbuj je odzyskać używając opcji „Odzyskiwanie Konta”. Kiedy już je odzyskasz, możesz kliknąć na opcję "Cancel Subscription" na stronie swojego konta.
Jeśli nie masz jednak możliwości odzyskania konta, prosimy o napisanie e-maila do naszej grupy wsparcia dla klientów - [email protected].

P: Moje konto zostało skasowane. Jak anulować Abonament?
Odp: Jeśli twoje konto zostało skasowane, twój Abonament zakończy się automatycznie, bez pobierania dalszych opłat. Ręczne anulowanie nie jest konieczne. Należy wziąć pod uwagę, ze nie zostaną zwrócone pieniądze za już opłacony czas Premium.

P: Chcę uzyskać zwrot pieniędzy za mój czas Premium. Co muszę zrobić?
Odp: Zwrot pieniędzy za czas Premium można uzyskać tylko przez pierwsze 14 dni od momentu otrzymania przez nas opłaty. Czas Premium nie może jednak zostać użyty, jeśli chcesz się w ogóle starać o otrzymanie swojej wpłaty. Proszę wysłać e- mail na [email protected] i podać nam nazwę twojej postaci oraz otrzymany wcześniej numer referencyjny, aby potwierdzić operację. Zwróć uwagę na to, ze nie uzyskasz zwrotu pieniędzy, jeżeli użyłeś czasu Premium.

P: Moja karta kredytowa została odrzucona. Dlaczego?
Odp: Zanim oplata kartą kredytową zostanie zaakceptowana, zostają przedsięwzięte pewne kroki bezpieczeństwa. Jeśli twoja karta nie przejdzie jednego z testów bezpieczeństwa, zostanie odrzucona. Proszę zrozumieć, ze szczegóły dotyczące odrzucenia zapłaty nie mogą zostać udzielone. Ostateczna decyzja o akceptacji karty kredytowej spoczywa na nas.

P: Możliwość opłaty przez kartę kredytowa została zablokowana na moim koncie. Dlaczego?
Odp: Nasza firma musi płacić opłatę za każde anulowanie zapłaty, więc nie możemy tego tolerować. Z tego powodu, możliwość zapłaty poprzez kartę kredytowa zostaje zablokowana na twoim koncie, po tym jak anulowałeś zapłatę.

P: Czy można przenieść czas Premium na inne konto?
Odp: Tibijski System Płatności pozwala na zakup czasu Premium tylko dla swojego konta. Z tego powodu czas Premium nie może zostać przeniesiony na inne konto.

Butt
17-03-2008, 14:51
@topic

Czyli z tego wynika ze mozna np. zamowic abonament a po 30 dniach go rozwiązać i zapłaci się tylko za 30 dni, prawda ?

Cacuss
17-03-2008, 15:48
Dokładnie to samo mnie ciekawi, a takiej konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.

Aerie
17-03-2008, 18:11
@topic

Czyli z tego wynika ze mozna np. zamowic abonament a po 30 dniach go rozwiązać i zapłaci się tylko za 30 dni, prawda ?

Jeśli zrezygnujesz z niego zanim kolejna płatność zostanie pobrana to tak. Musiał byś wcześniej z niego zrezygnować, ponieważ jeśli masz aktywowany Abonament, a posiadasz już bardzo mało czasu Premium to trzy dni przed jego zakończeniem płatność zostanie ponownie pobrana.

Marecki666
17-03-2008, 20:11
Lol, miało być łatwiej, a jest trudniej, kiedyś się szło do banku i wpłacało, teraz trza mieć ważną kartę, i takie tam różne. :|

Rybzor
17-03-2008, 21:01
Lol, miało być łatwiej, a jest trudniej, kiedyś się szło do banku i wpłacało, teraz trza mieć ważną kartę, i takie tam różne. :|
Przecież stary system jest wciąż aktualny. Dalej możesz tak zrobić.

Xaviour
18-03-2008, 08:59
A czy można kupić PACCa na 30 dni starym sposobem?
Jeśli tak to ile on kosztuje?
Z góry serdeczne Ty.

Eluthiel_Tinuviel
18-03-2008, 09:15
Nie, nie można. 30 dni jest dostepne tylko w nowym systemie kupowania czasu Premium i Abonamentu.

Tak naprawdę Polskę nadal interesuje stary system płatności. Kiedy u nas równiez zostanie wprowadzony nowy, wtedy FAQ naprawdę się przyda.

radecki62123
18-03-2008, 16:43
nie rozumiem tego zdania: "kupisz 90 dni czasu premium, a nie konto premium na 3 miesiące jak to było dotychczas (90 dni)."
czyli kupuje tyle godzin do wykorzystania ile ma 90 dni??

Rybzor
18-03-2008, 17:16
nie rozumiem tego zdania: "kupisz 90 dni czasu premium, a nie konto premium na 3 miesiące jak to było dotychczas (90 dni)."
czyli kupuje tyle godzin do wykorzystania ile ma 90 dni??
Nic dziwnego, w końcu to skomplikowanie rozdzielnie złożone nadrzędnie potrójnie i równolegle do księżyca zdanie, już wyjaśniam.

Po prostu została zmieniona nazwa, 90 dni czasu premium to to samo co PACC na 3 miesiące, tylko się inaczej nazywa. W związku z powyższym, masz do wykorzystania tyle czasu, ile wcześniej, więc upływa on nie zależnie od tego czy jesteś w grze, czy nie.

Elitek70
19-03-2008, 18:38
niech mi ktos powie czy dalej moge kupowac pacc na 90 dni przez tibia.pl

Rybzor
19-03-2008, 20:55
niech mi ktos powie czy dalej moge kupowac pacc na 90 dni przez tibia.pl
Tak, dalej możesz kupować PACC przez tibia.pl.

Elitek70
20-03-2008, 06:39
czyli stary sposob nie zostal zlikwidowany tylko dodali mozliwosc placenia kartami kredytowymi ta?

Rybzor
20-03-2008, 08:02
czyli stary sposob nie zostal zlikwidowany tylko dodali mozliwosc placenia kartami kredytowymi ta?
TAK TAK TAK TAK TAK nie został zlikwidowany.

Czimeq
25-03-2008, 15:27
..........

Rybzor
25-03-2008, 15:53
OK wszystkie ogólne pytania są, ale... ile tak wogóle kosztuje PACC w tym nowym systemie (za 30 dni)8o. To jest dla mnie najciekawsza kwestia. Jeśli gdzieś to pisało to proszę mnie przekierować :D
Za pewne 1/3 sumy trzech rat?

xoz
25-03-2008, 20:19
3 months (90 days) EUR 19.95 (EUR 6,65 per month)

GoldenKnight
27-03-2008, 21:33
a kiedy bede mógł zakupic pacca na 30 dni ? kiedy w polsce bedzie to deostepne?

Rybzor
27-03-2008, 22:04
a kiedy bede mógł zakupic pacca na 30 dni ? kiedy w polsce bedzie to deostepne?
Jeszcze nie wiadomo kiedy w Polsce będzie to dostępne.

Turbo0
15-04-2008, 14:10
Mam taki problem , Mieszkam w wielkiej brytanii i chce wykupic abonament , jest napisaane jak ale mam inne ytanie czy oni mi co 3 miechy pobieraja usatlona cene czy co miesiac za 30 dni ? . Czy mozna tak ze np. miec pierwsze 30 dni , drugie a potem wogolE?

Lechista
24-05-2008, 20:28

Omg trzeba zada 30 pytań o to samo żeby zrozumie. Tak naprawdę to Ryba w pierwszym poście ładnie wszystko opisał(przetłumaczył) i każdy z chodź odrobiną dawką inteligencji może się skumac co i jak ;;]

umarax1
24-05-2008, 22:26
Wszystko pieknie.. tylko mozna cos takiego ze 26 maja wychodzi cos tam do polski niewiem dokladnie co (nieznam sie) i mozna bedzie kupic pacca (normalnie wyslac pieniadze ok.30zl. ??

Thadel
24-05-2008, 22:30
#Up
Nie, zamawiasz kartą, pobiera Ci 30 zł, potem znowu 30 zł i znowu 30, razem jest na 90 jak byś nie potrafił liczy.

umarax1
24-05-2008, 22:47
Czy jakbym chcial np. zaplacic karta ta pierwsza oplata 30zl. to bez mojej zgody 2 oplaty niepobiora?

Fureyka
24-05-2008, 22:49
Czy jakbym chcial np. zaplacic karta ta pierwsza oplata 30zl. to bez mojej zgody 2 oplaty niepobiora?

To jest abonament, więc jeśli z niego nie zrezygnujesz to pobiorą.

Butt
25-05-2008, 12:01
Mam pytanie, bo w koncu jedni mowia tak, drudzy inaczej.

Jutro czyli 26.05 zamowie abonament ale chce go miec tylko na 30 dni. Czy nie bedzie mi pobieralo dalej jesli zerwe umowe,kiedy mam ja zerwac i czy potem nie bede mial problemow z zamowieniem kolejnego abonamentu np. po miechu przerwy ?

Fureyka
25-05-2008, 12:05
Mam pytanie, bo w koncu jedni mowia tak, drudzy inaczej.

Jutro czyli 26.05 zamowie abonament ale chce go miec tylko na 30 dni. Czy nie bedzie mi pobieralo dalej jesli zerwe umowe,kiedy mam ja zerwac i czy potem nie bede mial problemow z zamowieniem kolejnego abonamentu np. po miechu przerwy ?

Nie będziesz miał problemów, nie będzie pobierało, najmniej 3 dni przed końcem trwania obecnego pacca.

Butt
25-05-2008, 12:08
ok, wielkie thx ;]

duvik
26-05-2008, 21:16
Mam pytanie, chce zamówić pacc na 30 dni. Ale nie miałem nigdy wcześniej pacca na tym koncie. Czy mogę to zrobić?:confused:

Darkos
26-05-2008, 22:09
są akceptowane karty płatnicze visa electron jeżeli mam cały zcas kase na koncie??

Fureyka
26-05-2008, 22:24
Panie up, przeczytaj czasem komentowany temat.

FAQ - frequently asked questions
Często zadawane pytania na temat nowego systemu płatności.
P: Które metody płatności są dostępne dla Systemu Tibijskich Płatności?
Odp: Obecnie System Tibijskich Płatności jest dostępny tylko dla kart kredytowych z Niemiec, Francji i Szwecji. Akceptowanymi kartami kredytowymi są American Express, MasterCard, Visa oraz francuska Carte Bleue. Jeśli chcesz użyć innej metody płatności, możesz użyć interfejsu płatności internetowej, poprzez naszego partnera finansowego - Element 5. W ten sposób zakupisz czas Premium dla siebie lub dla kogoś innego. W przyszłości zamierzamy dodać inne metody płatności.

Mam pytanie, chce zamówić pacc na 30 dni. Ale nie miałem nigdy wcześniej pacca na tym koncie. Czy mogę to zrobić?:confused:

Moooooooooożesz! Widzisz jakieś przeciwwskazania ...?

Xaaro
28-05-2008, 18:37
Witam, mam pytanie odnoście waluty. Jeśli właściciel karty dzięki której chcę kupic PACC nie ma konta walutowego, moge przesłac pieniądze w polskich złotówkach?

<hmm>
28-05-2008, 21:27
Kwota zostanie automatycznie przeliczona na polska walutę. Nie musisz się tym w ogóle przejmować.

Azeron
29-05-2008, 18:19
jeszcze jedno pytanie

Czyli pacc na 30 dni nie moge kupic polska karta?

Fureyka
29-05-2008, 18:57
jeszcze jedno pytanie

Czyli pacc na 30 dni nie moge kupic polska karta?

Możesz kupić polską karta, dlaczego miałbyś nie móc?
I to nie jest pacc na 30 dni tylko abonament.

@down
Przeczytałeś temat, który komentujesz? Zrób to zanim zadasz kolejne pytanie :)

Azeron
29-05-2008, 20:34
abonament ? znaczy musze regularnie placic ? ile i ile bede mial premium time?

Slythia
30-05-2008, 10:47
Możesz kupić polską karta, dlaczego miałbyś nie móc?
I to nie jest pacc na 30 dni tylko abonament.

@down
Przeczytałeś temat, który komentujesz? Zrób to zanim zadasz kolejne pytanie :)
Jestes pewna, ze jest to abonament? Chcialam raz sprawdzic... Wybralam single payment... I byla opcja "30 dni"...

http://img139.imageshack.us/img139/5218/48738972zp2.png

Fureyka
30-05-2008, 13:05
Jestes pewna, ze jest to abonament? Chcialam raz sprawdzic... Wybralam single payment... I byla opcja "30 dni"...

Yyy właśnie sprawdziłam i rzeczywiście Oo. Od kiedy tak jest? Wcześniej jak pojawiały się takie pytania to patrzyłam i nie było żadnej opcji w tym stylu.:confused:

May 26 2008 The Tibia payment system has been activated for many more countries. Now players from most European countries are able to use its attractive features such as setting up a subscription or buying premium time for 30 days.

Mój błąd, jednak trzeba lookać na tibia.com po newsy ;p

MOŻNA KUPIĆ PREMIUM TIME NA 30 DNI, NIE KORZYSTAJĄC Z ABONAMENTU!

Azeron
30-05-2008, 19:37
@up mozna ale korzystajac z kart Visa,American Express,MasterCard

darkfurby
26-06-2008, 15:51
No tak. Można płacić kartami ale jakimi? Mam kartę płatniczą Visa mastercard i chciałbym wykupić na 30 dni pacca, i jestem ciekaw czy zadziała.

Rybzor
26-06-2008, 16:00
No tak. Można płacić kartami ale jakimi? Mam kartę płatniczą Visa mastercard i chciałbym wykupić na 30 dni pacca, i jestem ciekaw czy zadziała.
Zadziała. Więcej info na temat kart znajdziesz w faq/manualu/poradniq/

Xizibi
31-07-2008, 20:03
Ja mam pytanie dotyczące zakupu pacca przez tibia.com.
Czy jeśli mam kartę VISA Electron to czy uda mi się zakupić pacc i czy gdy wybiorę opcję zakupu poprzez kartę to czy będę musiał podać numer karty i czy mogę mieć na koncie złotówki i mogę płacić w złotówkach?

Pozdrawiam

Palladni
31-07-2008, 22:53
Ja mam pytanie dotyczące zakupu pacca przez tibia.com.
Czy jeśli mam kartę VISA Electron to czy uda mi się zakupić pacc i czy gdy wybiorę opcję zakupu poprzez kartę to czy będę musiał podać numer karty i czy mogę mieć na koncie złotówki i mogę płacić w złotówkach?

Pozdrawiam

Sama Visa Electron nie wystarcza, a nie dowiesz sie czy dokonasz zakupu poki samemu nie sprawdzisz - nic nie ryzykujesz i nic nie tracisz!
Bedziesz musial podac numer karty, date waznosci oraz kod bezpieczenstwa (na odwrocie, za paskiem do podpisu) - na polskim koncie trudno miec inna walute niz zlotowki, ale dam Ci mala rade - jako walute rozliczeniowa wybierz Euro, Twoj bank sam przeliczy kase i wyjdzie taniej - naprawde : )

Xizibi
01-08-2008, 13:11
Dzięki bardzo mi pomogłeś, bo nie byłem a pewny teraz będę wiedział jak to zrobić.

Pozdrawiam

HubertPol
01-08-2008, 15:34
@up
Do tego musi być karta kredytowa nie płatnicza, sam próbowałem płtniczą to Ci nei pobiera pieniędzy :)

Xizibi
01-08-2008, 18:17
UP@
A wiesz jak to sprawdzić bo ja nie wiem a nie jestem pewny jaka to jest?

Palladni
01-08-2008, 22:00
UP@
A wiesz jak to sprawdzić bo ja nie wiem a nie jestem pewny jaka to jest?

Dlaczego samemu nie sprawdzisz? To nic nie kosztuje i niczym nie ryzykujesz...

eldar
02-08-2008, 00:07
@up
Do tego musi być karta kredytowa nie płatnicza, sam próbowałem płtniczą to Ci nei pobiera pieniędzy :)
czyli nie ma mozliwosci zakupu 30-dniowego pacca karta platnicza? konieczna jest karta kredytowa? :confused:

lolnik1
03-08-2008, 20:39
Mozna kupic pacca na 30 dni przez tibie.pl firme drom ?
Apropo slyszalem ze cipsoft daje dla paccow darmwoego botta do paca jak tow ygalda ?

Slythia
03-08-2008, 22:14
Mozna kupic pacca na 30 dni przez tibie.pl firme drom ?
Apropo slyszalem ze cipsoft daje dla paccow darmwoego botta do paca jak tow ygalda ?
Nie można. Pacc na 30 dni musisz sobie sam kupić.

Cipsoft nie daje żadnego bota...

Technick
04-08-2008, 15:15
Apropo slyszalem ze cipsoft daje dla paccow darmwoego botta do paca jak to wygalda?
Jeszcze nie dają, ale pewnie taki pomysł już zalega w ich planach na przyszłe update'y.