Pokaż pełną wersje : Imiona Postaci – teraźniejszość i przyszłość
Jeśli chodzi o imiona graczy, Tibia zawsze postępowała w określony sposób. W chwili obecnej, istnieje ponad 7,000,000 postaci na 74 światach i każda z nich posiada jedyną w swoim rodzaju nazwę. W odróżnieniu od innych gier internetowych, unikatowe imiona istnieją tylko na poszczególnych serwerach. W rezultacie, nasi Tibijczycy mogą być pewni, że imiona ich postaci są całkowicie wyjątkowe.
Nie mniej jednak taki sposób postępowania ma swoją cenę. Do tej pory, zasady dotyczące imion w Tibii były dość skomplikowane. Niektóre z nich okazały się raczej trudne do zrozumienia, szczególnie dla dużej część naszej społeczności, której język angielski nie jest tym ojczystym. Doświadczenie nauczyło nas, że wielu graczy życzy sobie więcej tolerancji w związku z nazewnictwem postaci.
Każdego dnia do customer support trafia około 500 niewłaściwych nazw. Jako, że zgłaszają nam to tutorzy, jesteśmy z nimi w stałym kontakcie na naszym forum. W związku z licznymi wątpliwościami, które poruszane są tam codziennie, stało się oczywiste, że zasady dotyczące imion powinny w końcu zostać polepszone. Imiona w języku innym niż angielski okazały się wyjątkowo sprytne, ponieważ nie zawsze mogą być one łatwo przypisane do konkretnej kategorii, przez co niektóre sytuacje są bardzo trudne do rozwiązania.
W związku z powyższym, w przeciągu tego miesiąca zdecydowaliśmy się zmienić zasady dotyczące imion w Tibii. Nowe przepisy będą bardziej zwarte i łatwiejsze do zrozumienia, co powinno prowadzić do zmniejszenia ilości wątpliwych przypadków. Oczywiście, wraz z nowymi zasadami chcemy również, aby dużo więcej imion było akceptowane.
Dwa ważne punkty dotyczące nowych zasad to: Po pierwsze, imiona które są poprawne według starych zasad nie staną się nagle nielegalne w związku z nowym regulaminemi. Po drugie, nie odblokujemy żadnej postaci, która była nielegalna względem starych praw, pomimo że mogłaby być ona legalna według nowych przepisów. Nie usuniemy również żadnych wpisów z criminal rekord wynikających z uzasadnionego namelocka.
Nowe zasady odnośnie imion zostały podzielone na 4 podgrupy:
a) Ofensywna nazwa
Imiona, które są obraźliwe, rasistowskie, erotyczne, związane z narkotykami lub po prostu ogólnie niepożądane
b) Niewłaściwy format nazwy
Imiona, które zawierają części zdania, źle sformułowane słowa lub bezsensowną kombinację liter.
c) Niestosowna nazwa
Imiona, które wyrażają poglądy religijne lub polityczne, zawierające takowe przesłanki lub ogólnie nie pasujące do Tibii.
d) Nazwy prowokujące do naruszania zasad
Imiona, które prowokują, lub podsuwają myśl do łamania Tibia Rules. (http://www.tibia.com/support/?subtopic=tibiarules)
Te cztery nowe kategorie powinny być łatwiejsze do zrozumienia. Postaramy się również bardzo szczegółowo wyjaśnić zagadnienia opisane pod każdą z nich. Dla przykładu, imię nawiązujące do używek (narkotyki, alkohol) będą nielegalne zawsze, chociaż opisane jest to dość zwięźle jedynie w komentarzu. Od teraz, gracze będą mieli możliwość uzyskania wyjaśnienia, dlaczego takie imię jest zabronione.
Na dodatek, aby dokładniej wyjaśnić kilka zasad, byliśmy zmuszeni do usunięcia część tych już istniejących aby dostosować się do wielu graczy, którzy apelowali o większą tolerancję jeśli chodzi o nicki w grze. Bardzo ważnym faktem jest, że imię Twojej postaci może teraz zawierać nazwę jakiegoś przedmiotu. Z początku reguła ta nasuwała wiele pytań, na które odpowiedzi nie zawsze były tak proste jakby się wydawało, zwłaszcza kiedy dany przedmiot nawiązywał do osoby w innym języku. Co ważne, przedmioty są bogatym źródłem pomysłów dla wielu imion tworzących z wyobraźnią. Druid nazwany „Lecznicza moc”, lub rycerz, który przybrał imię „wyciągnięty miecz”, mogą dodawać klimatu i tworzyć fantastyczną atmosferę w Tibii.
Druga zasada która zostanie zniesiona to podszywanie się pod innego gracza, tzw „namefake”. Z ponad 7 milionów aktualnie istniejących imion graczy, staje się coraz trudniejsze, aby znaleźć imię, które nie będzie podobne do drugiego. Bardzo często znajdujemy postacie na tym samym świecie, które przypominają inne. Często, kiedy sprawdzamy datę ich utworzenia okazuje się, że żadna z nich nie była zrobiona w celu podszywania się pod kogoś innego. Czasami gracz po prostu nie jest świadomy, że imię które wybiera, przypomina imię jakiegoś wysoko-poziomowego gracza na jego serwerze. Naturalnym wydaje się fakt, iż działania prowadzące do ukarania niewinnego gracza są niepożądane. Na początku, w myśl tej zasady wchodziło uchronienie graczy przed oszustwami. W ciągu ostatnich lat wprowadziliśmy szereg ulepszeń, które pomogą Ci sprawdzić czy rozmawiasz z odpowiednią osobą. Po pierwsze, możesz sprawdzić swoją listę VIPów, czy przyjaciel z którym rozmawiasz jest Online. Po drugie, możesz ustawić sobie, aby w oknie rozmowy wyświetlał się poziom gracza, z którym aktualnie prowadzisz konwersację. Opcja ta może zostać aktywowana poprzez kliknięcie w: "Options"->"Console"->"Show levels in console". Jeśli Twój przyjaciel jest rycerzem i powiedzmy, że posiada 87 poziom, możesz być pewien, że rozmawiasz z nieodpowiednią osobą, jeśli za jego imieniem pojawi się liczba 11 ([11]). Po trzecie, możesz dodać wszystkich swoich przyjaciół na tzw. „białą listę ( http://www.tibia.com/gameguides/?subtopic=manual§ion=communication#whitelist)”, przez co jedynie oni będą mogli kontaktować się z Tobą poprzez prywatne wiadomości. Pamiętaj jednak, że gracz z podobnym imieniem nie zawsze musi być oszustem podszywającym się pod kogoś. Postać o przypadkowym imieniu może udawać Twojego „hackniętego” kolegę, na nowym koncie, aby ukraść Ci jakiś przedmiot. Pamiętaj aby być ostrożnym podczas wysyłania komuś przedmiotów, lub złota. Wierzymy, że to wszystko da naszym graczom jakieś podstawowe wskazówki jak uchronić się przed oszustwem.
Po trzecie, imiona sławnych osób w przyszłości będą mogły zostać wykorzystane. Zniesiemy zasadę zabraniającą tego, która komplikuje sprawę, ponieważ imiona fikcyjne są wciąż legalne, co czasami sprawia kłopot, ponieważ czasem gracze mylą nazwę znanej osobistości i z jej rolą aktorską. Przykładem może być Jack Sparrow, jest to imię sławnego aktora. Co więcej wiele znanych osób posiada swoje „nicki” w realnym życiu. Imiona takie jak Robbie Williams, lub nawet Shakira są mimo wszystko zwykłymi nazwami. Trudnością jest, kiedy stworzysz postać o niezbyt znanym nicku, a dwa lata potem osoba o podobnym imieniu staję się bardzo popularna. Zatem rodzi się pytanie, czy ten gracz powinien zostać zablokowany? Aby nie dopuścić do powstania problemów tego typu i wielu tak trudnych do rozstrzygnięcia sytuacji, zdecydowaliśmy o zniesieniu tej zasady.
Na koniec, dopuścimy do tworzenia imion nawiązujących do krajów. Pomysł, aby zachować narodowości graczy poza sferą gry jest prawie niemożliwy do wykonania. Z powodu zasady, która przyzwala na tworzenie nazw graczy w językach innych niż angielski, narodowości wielu Tibijczyków i tak wciąż są widoczne. Naprawdę nie potrzeba wiele, aby rozpoznać Polaka którego imię brzmi „Czarodziej Lech”, lub by domyśleć się, iż ojczystym językiem gracza o nicku „Juan el caballero” jest hiszpański. Co więcej, każdego dnia zgłaszanych jest wiele imion, które nawiązują do nazw krajów, lub większych miast, widoczne jest więc, iż wielu Tibijczyków pragnie wpisać w swym imieniu miasto, z którego pochodzi. Z tego właśnie powodu imiona nawiązujące do państw będą w przyszłości legalne. Tym samym, chyba nie trzeba wspominać, iż imiona wymyślone w celu obrażenia innego kraju nie będą tolerowane.
Jesteśmy przekonani, że nowe zasady będą znacznie łatwiejsze do zrozumienia przez Was oraz łatwiej będzie przychodziło Wam stosowanie się do nich. W przyszłości będzie legalnych o wiele więcej imion, co da Wam możliwość do tworzenia nieskończenie wielu wspaniałych nazw. Mamy nadzieję, ze cieszycie się na te zmiany, które zaspokoją życzenia społeczności Tibijskiej opowiadającej się za zwiększeniem tolerancji w zakresie nazw postaci
O tym, kiedy nowe zasady wejdą w życie, będzie można przeczytać w „sekcji nowości” na tibia.com.
Zalgadis
03-04-2008, 16:34
I znowu kupi newsik o czymś co chyba powinno być zrozumiałe, zamiast polepszać tą tibie i banować noobków i botterów.
Lepszy news był by gdyby był o zniesieniu hotkeyów, f1 f2 f3 i nikt cie nie zabije, teraz liczy sie tylko level, nie pvp ani skill.
Mam pytanie Złota Rybko... Po co tłumaczyłeś i dawałeś to na stronkę jak było już wstawione? Bo nie rozumiem to chyba któryś raz z kolei kasuje się temat przetłumaczony przez kogoś innego... i wstawia taki sam tylko przez innego usera...
Co do tematu. Mnie się podoba.
Jak zwykle CipSoft chce się pochwalić i przekonać graczy czego to oni nie robią. Ciekawe dlaczego nie maja czasu aby pomyśleć jak idealnie zbalansować profesje. Nie grajcie w Tibię bo Tibia to zuo!
Gutomarah
03-04-2008, 17:31
I znowu kupi newsik o czymś co chyba powinno być zrozumiałe, zamiast polepszać tą tibie i banować noobków i botterów.
Lepszy news był by gdyby był o zniesieniu hotkeyów, f1 f2 f3 i nikt cie nie zabije, teraz liczy sie tylko level, nie pvp ani skill.
Moim zdaniem wlasnie w poprzednim update zmienili troche pvp w tibi, poniewaz dodali kombinacje klawiszy jak exura san+strong health potion(dla paladyna), exura gran+sd, great health potin+exana mort(dla ek), jakikolwiek mp+czar spontaniczny.
Może spróbuj spojrzeć na to inaczej; mniej czasu na rozpatrywanie namelocków - więcej czasu na walke z botami.
@Sert
To jest moja słodka tajemnica.
Dokładnie. Ja uważam iż Ryba ma racje :cup:, gdyż nie będą już zasypywani setkami nielegalnych imion codziennie i będą mieli więcej czasu na to aby wyłapać jak najwięcej botterów i osób które łamią Tibia Rules.
Czytając każdego kolejnego newsa z tibia.com coraz bardziej się nudzę, w połowie tego dałem sobie spokój. Tylko chcą pokazać, że coś robią...
Może spróbuj spojrzeć na to inaczej; mniej czasu na rozpatrywanie namelocków - więcej czasu na walke z botami.
Chyba źle go zrozumiałeś. Może boterów jest ostatnio dużo, ale o hotkeye mu chodzi o to, że teraz zabić 300knighta nie jest problemem... Wystarczy 13 magów 45+ i po jakimś czasie go zabijemy, ponieważ potionem leczy się za 600, a my przy dobrze odliczonym combo będziemy go bić po 700-800, więc po kilku combo będzie mu malało hp.
Co do name locków, to moim zdaniem i tak jest dużo "noobków", które specjalnie będą robić takie postacie. Pzdr
Depeszowiec92
03-04-2008, 18:22
Dópa guwno sraka niech zlikwidują lagi amerykańskim serwerom a nie co 5 minut dają referaty na temat rzeczy na które jest jeden paragrafik w tibia rules
Etan Marth
03-04-2008, 19:00
No czytalem juz o tym na forum dla tutorow, jednak mam pytanko, czy od namelocka mozna sie jakos odowlac? Mam nick Scarlett Johansson, ktory jest legalny, a mimo to mam na nim namelocka. Czy da sie cos z tym zrobic?
lord of mag
03-04-2008, 19:02
Ehh kolejny news u pierdolach z ktorymi zapoznawalem sie 4 lata temu gdy zaczynalem grac... P5464^$^ o niczym....
Jestem na 1 stronie o.o?
up: te "pierdoły" się właśnie trochę zmienią i o tym informuje Cię ten news oO
No czytalem juz o tym na forum dla tutorow, jednak mam pytanko, czy od namelocka mozna sie jakos odowlac? Mam nick Scarlett Johansson, ktory jest legalny, a mimo to mam na nim namelocka. Czy da sie cos z tym zrobic?
Jest nielegalny. Scarlett Johansson grała w Zaklinaczu koni o ile się nie mylę więc jest to osoba sławna WIĘC namelocka dostałeś słusznie. Jesteś tutorem i nie wiesz Oo?
Etan Marth
03-04-2008, 19:29
No ale teraz, jesli sie nie myle juz mozna miec nick slawnej osoby
A, doczytalem, ze dopiero zniasa ta zasade :P
A tutorem juz nie jestem od kiedy namelocka dostalem, zreszta i tak nie bylem zbyt aktywnym pomagierem. Zaledwie 30 namelockow w ciagu pol roku :P, na poczatku to jescze frajda byla xD
@up
I tak nie będziesz się mógł odwołać, żadne prawo nie działa wstecz ;)
No ale teraz, jesli sie nie myle juz mozna miec nick slawnej osoby
Po drugie, nie odblokujemy żadnej postaci, która była nielegalna względem starych praw, pomimo że mogłaby być ona legalna według nowych przepisów. Nie usuniemy również żadnych wpisów z criminal rekord wynikających z uzasadnionego namelocka.
Czasami warto czytać te jak to określiłeś "pierdoły".
siniestro
03-04-2008, 20:17
takie pytanie, bo z tym punktem z 'niepasowaniem' do klimatu tibii moze byc troche problemow. mam nick Bosiak boltmaster <nie smiac sie> i tak brzmi me pytanie: on pasuje czy nei do klimatu tibii?:D
..::QRAS::..
03-04-2008, 20:22
Pamietam pierwszego name locka dostalem na postac o nicku Hides ktore wg nich oznaczalo kryjowke ...
Kumpel miał nick Cirzec i dostał name locka.
Reason ?
Ci rzec
Tobie powiedzieć...
Śmieszne
@Sert
To jest moja słodka tajemnica.
Te forum zaczyna mnie coraz bardziej odpychać... To jak "mafia"?
A co do nicków ;p Mój kumpel miał nick "Lesny Krzak" i dostał bana, bo bush to krzak po angielsku, a bush to jest też prezydent... Tak to Cipy uzasadniły xD
RysowniK
03-04-2008, 21:28
Kiedyś na Arcanii miałem nick Stary ale jary... i oczywiście po kilku miesiącach dostałem name-locka :)
Moim zdaniem nick był... wyrafinowany :]
xxxsliferxxx
03-04-2008, 21:44
Ale nicków mimo to nie można zmienić? ;/ ... Pozdrawiam :)
Chyba źle go zrozumiałeś. Może boterów jest ostatnio dużo, ale o hotkeye mu chodzi o to, że teraz zabić 300knighta nie jest problemem... Wystarczy 13 magów 45+ i po jakimś czasie go zabijemy, ponieważ potionem leczy się za 600, a my przy dobrze odliczonym combo będziemy go bić po 700-800, więc po kilku combo będzie mu malało hp.
Co do name locków, to moim zdaniem i tak jest dużo "noobków", które specjalnie będą robić takie postacie. Pzdr
no i tu sie kolego mylisz bo można sie potnać 2 razy na ture, przetestowalem na anni zostajac sam na sam z 2 demami i musiałem dokończyc je sam , jedyny problem na pvp to to że nie można sie potnąć w biegu, co do nameloków to pojawi się kupa głupich nicków i nie będzie rzadkością gdy zobaczymy na pvp taki to napis "player" killed by krzesło gdzie krzesło będzie nickiem jakiegoś gracza.
Te forum zaczyna mnie coraz bardziej odpychać... To jak "mafia"?
Też tak myślę... : )
Kiedyś na furorze, grał koleś o nicku pro'kutas,został oczywiście nieodwracalnie zbanowany,miał coś około 90 Lvl,było to jakies 3 lata temu,jak dopiero Furora powstałą a więc rob 90 lvl na marne...
Co do newsa,popieram !
Porażka.
Jestem tutorem, i z mojego punktu widzenia - zmiany te są bez sensu.
CipSoft powinien się wziąć za poważne sprawy, np. botting czy hacking (bo i do tego i do tego można wymyślić lepsze zabezpieczenia), a nie za 'zmiany Tibia Rules'. Komuś one przeszkadzały od czasu, gdy zostały napisane? Śmiem wątpić.
Niech przestaną udawać, że cokolwiek robią...
@up
I tak nie będziesz się mógł odwołać, żadne prawo nie działa wstecz ;)
W wyjątkowych sprawach - tak
Duke Dran
04-04-2008, 00:41
Ciekawe, ciekawe ale szczerze ... leje na to.
chyba cos Ci sie porabalo .... po 1 to 300 knight im ucieknie jak chce i nie zdaza go nawet 2 ray walnac a po 2 zanim oni by go ubili to polowa by padla nawet bez exori gran.
Jak zwykle CipSoft chce się pochwalić i przekonać graczy czego to oni nie robią.
Dokładnie, jestem pewien że te zmiany są wprowadzane tylko po to by zmniejszyć czas pracy dla CipSoftu; bo kto normalny codziennie by przeglądał 5000 raportów i akceptował/odrzucał namelocki.
Porażka.
Jestem tutorem, i z mojego punktu widzenia - zmiany te są bez sensu.
CipSoft powinien się wziąć za poważne sprawy, np. botting czy hacking (bo i do tego i do tego można wymyślić lepsze zabezpieczenia), a nie za 'zmiany Tibia Rules'. Komuś one przeszkadzały od czasu, gdy zostały napisane? Śmiem wątpić.
Niech przestaną udawać, że cokolwiek robią...
Ja jako byly tutor uwazam te zmiany za bardzo dobre, te poprzednie zasady byly jakies zagmatwane, mozna bylo miec czesc ciala lub zwierzecia w nicku (jak dla mnie glupota np. Super Swinia bylo legalne ale Super Miecz juz nie).
Oczywiscie, to tylko moja opinia, teraz napewno bedzie latwiej zarowno tutorom jak i normalnym graczom ( nie jestem pewien czy nie pisze sie przez a z kreseczka, uhm, i tak mam angielskiego windowsa)
Ja jako byly tutor uwazam te zmiany za bardzo dobre, te poprzednie zasady byly jakies zagmatwane, mozna bylo miec czesc ciala lub zwierzecia w nicku (jak dla mnie glupota np. Super Swinia bylo legalne ale Super Miecz juz nie).
Widocznie z tego powodu jesteś tylko 'byłym' tutorem. ;)
Ja i tak pozostanę przy zdaniu, że CIPSOFT to nieroby, pojawiło się swego czasu dużo lighthacków, aim-botów itp. - nie mieli chęci z nimi wszystkimi walczyć - dali "CIPbot"(czyt auto celowanie, rozjaśnianie mapy), teraz zmęczyli się zmienianiem nicków to pozwolili robić takie nicki jakich najwięcej było raportowanych ... Nie uważam, że zyskując czas na mniejszej ilości namelocków zajmą się zwalczaniem botów...
/Lez
Widocznie z tego powodu jesteś tylko 'byłym' tutorem. ;)
Nie, nie do konca dlatego ;)
Mam pytanie czy moga mi usunac konto/chara? I czy to odrazu usuna czy po jakims czasie od tego jak nie zmienie nicku? Kolegami ciagle mowi ze moga usunac odrazu i powoli mu zaczynam wiezyc xd. NIck brzmi: Ira'siad.
no i tu sie kolego mylisz bo można sie potnać 2 razy na ture, przetestowalem na anni zostajac sam na sam z 2 demami i musiałem dokończyc je sam , jedyny problem na pvp to to że nie można sie potnąć w biegu, co do nameloków to pojawi się kupa głupich nicków i nie będzie rzadkością gdy zobaczymy na pvp taki to napis "player" killed by krzesło gdzie krzesło będzie nickiem jakiegoś gracza.
Nie rozumiem...
Czego nie rozumiesz? Ja rozumiem wszystko...
Omg cały czas narzekania... "Cip soft pokazuje że coś robi" robi i to o wiele więcej niż myślicie. Zmiany są potrzebne tibi, ja jestem tego zdania bo jeżeli nie idziesz do przodu to się cofasz. Dużo ludzi narzeka że tibia idzie w złym kierunku, że hotkeye to zło itd ale to nie prawda. Cipsoft jako
firma musi zarabiać a paradoksalnie po updatach coraz więcej ludzi gra w tą grę a nie odchodzi (spójrzmy chociażby na online players, które ciągle rośnie, że są to dzieci średnia wieku 13 to już inna sprawa xD)
Uwierz mi, że to co o potionach mówisz nie jest prawdą, bo nie można używać 2 potionów zaraz po sobie... Tzn po użyciu jednego, musisz odczekać 1-1,5s żeby użyć kolejnego... Przy 14 ludziach 240 knight padł u nas od 45-lvli... Nie wierzysz to zobacz filmik na you*ube.com - Inshon War... pzdr
Mu chodzilo o to ze jezeli sie stoi i spamuje hota pota to sie leczy co 1 sek = exhaust 1 sek i to jest prawda, on nic nie mowil czy ktos padnie od pk teamu czy nie, tylko o anni wspomnial ;p
Zamias robic nowe zasady dla nicków, powinny umożliwić ich zmianę...Chociaż raz czy dwa na postać ;p. I tak będą się pojawiać nicki typu "Chujolol", bo przecież taki ziomek nie będzie czytał tibia rules.
Lol Anihilator przez te ich update z balansowaniem postaci już nie jest taką radochą jak kiedyś. Teraz wyexpić 100 knighta to 2 miesiące, a zrobienie anni dla 110 knighta z 3x RP to 2 minuty w roomie i wychodzimy z nagrodami. Jak ja robiłem na 120 lvl, padł najwyższy lvl z naszego teamu ( 135rp ). Jak dostaliśmy combo, leczyłem siebie i palladyna za mną raz musiałem uleczyć i nie było to problemem. Padł jeden a reszta już sobie dała rade ;)
Aevolana
04-04-2008, 20:34
Dópa guwno sraka niech zlikwidują lagi amerykańskim serwerom a nie co 5 minut dają referaty na temat rzeczy na które jest jeden paragrafik w tibia rules
damn... jaki proponujesz sposob na usuniecie lagów?
A ja w dalszym ciau czekam na odpowiedz ;/ Moga mi usunac postac za nick Ira'siad? ;/ Z góry dzieki. Pozdrawiam!
Bekaojad13
04-04-2008, 21:08
Jak ja ma jakos nazywac postacie to od mojej ksywki. Beka, Bekojad, Beczkowoz. Jak nick jest zajety dodaje drucior, sorkman, knajcior, pallczak. Albo wchodze w suggest name i wybieram jakies. A zeby sie koledzy mnie bali to usuwam polowe nicku ze zostaje np: Shardaos i sie mnie boi Qmpel wiekszy lvlem ode mnie:cup::evul:
chyba cos Ci sie porabalo .... po 1 to 300 knight im ucieknie jak chce i nie zdaza go nawet 2 ray walnac a po 2 zanim oni by go ubili to polowa by padla nawet bez exori gran.
Kolego... Dobry trap w jakimś pokoiku przy użyciu mwalli i niech se robi co chce ;) Co nie wymyśli i tak padnie ;) My tak zrobiliśmy i Imargam poległ ;)
Po drugie, nie odblokujemy żadnej postaci, która była nielegalna względem starych praw
05-04-2008, 11:06
1. Imię jako nazwa przedmiotu - zmiana dobra, chociaż zarówno w tym przypadku, jak i przy imionach stworzonych z nazw zwierząt czy części ciała, o ile niektóre doskonale pasują do gry fantasy, wiele jest totalnie naciąganych. Sęk w tym, że jedynym wyjściem z takiej sytuacji byłoby arbitralne rozstrzyganie każdego przypadku z osobna, a w tak dużej grze jak Tibia jest to po prostu niemożliwe.
2. Namefake - też dobra zmiana. W większości przypadków było to i tak wykorzystywane jedynie jako pretekst dla "Google tutorów", żeby sobie nabić licznik reportów.
3. Imiona sławnych osób i nazwy realnie istniejących państw/miast - nie powiem, żeby szczególnie przyczyniało się to do poprawy i tak kulejącego w Tibii klimatu, ale cóż, na to nie ma już rady i pozostaje się już z tym tylko pogodzić...
a) Ofensywna nazwa
Hem? Powinno być raczej "obraźliwa". Nie kalkuj wszystkiego tak dosłownie ;)
Bo lagi na amerykańskich serwerach to wina Cipsoftu oczywiście, a nie tych 73844 serwerów/routerów (czy jak to się tam zwie), które są po drodze... Nie lubisz lagów, to się przenieś na niemiecki serwer.
@Duszek
Hem? Powinno być raczej "obraźliwa". Nie kalkuj wszystkiego tak dosłownie ;)
Głupio było mi zakwalifikować nick związany z narkotykami czy seksem jako obraźliwy : P Ofensywne są w jakiś sposób : D
Marecki666
05-04-2008, 11:13
Zły temat. -.-
Kolejny nic niewnoszacy news, zmiany zasad namelockowania wprowadza tylko niepotrzebne zamieszanie wsrod tutorow za 3,66
T3H_VirUs
05-04-2008, 11:24
W koncu coś z tym raczyli zrobic.
Wreszcie tutor bedzie miał lepsiejsze życie :]
@up
Tutor za 3.66 to zerowiec...
DO tych co piszą, że CIpsoft pracuje i stara się ulepszyć grę:
Piszecie, że Cipsoft ciężko pracuje nad polepszeniem Tibii. Tylko teraz co macie na myśli pisząc 'pracuje'?
Czy wprowadzenie bota aima, light, pick-up spear, hotkeys itp Wy nazywacie pracą? Polepszenie zasad nazywacie pracą? itp? Ja bym to raczej nazwazwał pójściem na łatwiznę. Zamiast robić coś aby walczyć z tym co psuje grę to oni wprowadzają to do gry, bo tak jest najlepiej, najłatwiej i wszyscy będą happy i CIpsoft na tym zarobi! NIe mogę Was zrozumieć dlaczego tak bronicie Cipsoftu, przecież każdy widzi, że oni nic nie robia tylko idą na łatwiznę! NIe mają swoich pomysłów. Jedyna paraca jaką wykonują to mapa, bo questy, propozycje 'polepszenia gry' biorą z tego swojego noob forum na którym same dzieci neo piszą: 'plxx 2x exp week!'; ' Faster skills' itp :( A jak jest jakaś naprawdę dobra propozycja poprawiająca np. wiele nieścisłości w Tibi to nikt jej nie poprze. Żal.
Co do aim bota: jeszcze przed jego wprowadzeniem dużo ludzi go posiadało a udowodnienie używania go było trudne. Oczywiście tracili na tym uczciwi gracze a cipsoft postanowił zrównać ich szanse w pvp, pvm wprowadzając wspomnianego bota. Może to nie był jakiś rewelacyjny pomysł ale skuteczny, ja osobiście nie miałem innego pomysłu bo to naprawde nie była prosta sprawa. I na 100% cipsoft nie wprowadził tygodnia 2x exp tylko dlatego że ktoś tak sobie pomyślał i napisał na forum. W niektórych kwestiach napewno zdarza im się iść na łatwiznę no ale muszą przyciągać nowych graczy (nawet dzieci) aby zarabiać.
Bany za bota powinny być bardziej srogie. Raz by dostali bana na miesiąc lub deleta to już w życiu by bota nie użyli. Robienie jakiś automatycznych botów w Tibii to tylko pójście na łatwizne, uroki pvp są już żadne.
@down: może gdyby było mniej oszustów to więcej osób zaczęłoby grać, takich prawdziwych, nie takich psujących atmosferę.
Tak, masz racje było by mniej botów ale czy spowodowało by to wzrost ilości graczy?ihmo nie, natomiast ułatwienie rozgrywki ofc. Teraz się liczy tylko ilość sprzedanych paccow i kasa jaka z tego idzie, taki ten dzisiejszy świat . pozdro
MasterDraghotan
06-04-2008, 16:41
Achh, ten Cipsoft... dla mnie te zasady są nawet bardziej niż BARDZO OCZYWISTE :D
Nie wiem czemu, ale "wydaje" mi się, że czytałem to w manualu Tibii :p
BTW
A co do nicków ;p Mój kumpel miał nick "Lesny Krzak" i dostał bana, bo bush to krzak po angielsku, a bush to jest też prezydent... Tak to Cipy uzasadniły xD
XD XD XD XD XD XD XD
P.S. : miałem na myśli te cztery zasady dt. nicków, reszty posta nie czytałem, sorry =D ale co do np. "Leczniczej mocy" to się zgadzam, powinno być jak najwięcej takich nicków, dają superowy klimat do Tibii! Nie to co na przykład "Wiesniak of Berylia" albo "Tibijczyk of Ogien" -.-
Ja kiedyś (kilka miesięcy temu) dałem "suggest a name" i po pół roku dostałem namelocka... :baby:
widać geniusz cipow... :baby:
Bany za bota powinny być bardziej srogie. Raz by dostali bana na miesiąc lub deleta to już w życiu by bota nie użyli. Robienie jakiś automatycznych botów w Tibii to tylko pójście na łatwizne, uroki pvp są już żadne.
@down: może gdyby było mniej oszustów to więcej osób zaczęłoby grać, takich prawdziwych, nie takich psujących atmosferę.
lol?
chyba nie widzisz, że obecnie za jednego zbanowanego/zdeletowanego bottera wskakuje 2 nowych - zwłaszcza na światach non-pvp... taka dziś jest Tibia, że liczy się tylko kasa (zwłaszcza dla Cipów) i tylko jakiś reset all postaci i all światów mógłby zmienić grę... taka jest prawda. :(
Sermbolius
07-04-2008, 23:38
Kupa!
Te głópię gejm mastery zamiast dawac graczom MAżik Plejt ąujmuyry to banują za niki!
I Wstawiają nowę żasady!
To śą głópki i analfabeTy!
jAk MoźnA nyć tAk bezczełnym dła Giaczy?
PoRaźka, Dno, Kupa, Cycki, Siusiak, Pupa, Pipka!
Ja Osobiscie mAm Dwieście usiemnastego Elder czy tam Elite Sorka no i dostałęm aż 6 name klocków!
TEn Ćip(a)soft jest ŻaŁoSny!
Gajm Master Mi Powieciał że da mi mażik lonk sworta za 5 bagów 4 maczugi 2 ruzdzjki i 13 toporów.
Cał mu czas pisze na TiBi że: Trade! , Trade Noob!, U Can't Trade?...
Ale po długim najmyśle doszłam ee.. doszłem do wniosku że no to w swojej IsToCie! "Botter" sam "?NiBy?" zwalca nei uććiwyh plajeruw a sam pewnie botuje gdzieś na trolach! Tak To Sczera Ażjakże Straszliwa PJawda!
Dziekuje za Wysłuhanię mojegom skromnegom zdaniam.
Mariusz Bręczyczcykiewicz!
Patalinio
08-04-2008, 12:42
Ehh...
Nie chciało mi się czytać całego tematu gdyż dowiedziałem sie od kolegi...
I chcę zapytać czy to prawda?
Otóż np jak na hibernie jest gracz o nicku "player" to np na antice może ktoś mieć taki sam name...?? ; /
Aevolana
08-04-2008, 12:45
lol?
chyba nie widzisz, że obecnie za jednego zbanowanego/zdeletowanego bottera wskakuje 2 nowych - zwłaszcza na światach non-pvp... taka dziś jest Tibia, że liczy się tylko kasa (zwłaszcza dla Cipów) i tylko jakiś reset all postaci i all światów mógłby zmienić grę... taka jest prawda. :(
ale ty myślisz stary... cipsoft to jest FIRMA , to nie są goście którzy se w domku usiądą jak maja czas tylko przychodza normalnie do pracy, nic innego nie robia(w sensie ze nie wykonuja zadnego innego zawodu) ... musza jakos zarabiac nie? i skoro ty twierdzisz, ze sie tylko dla nich liczy kasa, to uważasz ze tibia jest lepsza, bo coraz wiecej osob pociąga ktore za to placa(PACC), nie placily by gdyby nie było to dobrze zrobione i fajne w użyciu
@up
nie, nie może mieć, nigdy nie mogl i nie bedzie raczej... pomyśl, co by było w takim wypadku kiedy byś wpisał w wyszukiwarke na tibia.com "player"
The_LoLekK
08-04-2008, 13:38
Te nicki to wnerwiają :( Ja w Tibie nie gram ,bo grasz ,grasz ,grasz i lvl ci nie idzie ja Cipy zrobią wiekszy exp to moze powróce do gry
Prezydent_czuwa
08-04-2008, 13:54
@up
LoL.
@topic
A z tymi nickami to kompletna przesada. Ja sobie czasem biorę Suggest name i mi pisze, że taki nick nie może być użyty bo coś tam jest źle. :/
Fire'Light
08-04-2008, 14:33
Emm troche dziwne z tymi "Name" np. But
bo troszeczke dziwnie to wyglada "Killed by a but" :baby:.
Raczej but nie jest taki by sam z siebie dednąć xD.
08-04-2008, 15:45
Hehe wreszcie moge odkryc moja postac "ugly sox" czyli wstretna skarpetka :D wczesniej nie moglem bo to nawiazywalo do przedmiotu i mialem ukryta a nie chcialem criminal record \o :D no a teraz... \o/ :D
Ja tylko raz miałem name locka, do tego z możliwością zmiany. Polish Marine ;/ za "Polish". Nazwa to dla mnie indywidualna sprawa, i jeśli nie obraża, nie powinno się w nią ingerować. Bo co innego "Pan Chuj" a co innego "Cirzec" jak ktoś wcześniej wspomniał.
No więc dla mnie update to jest błąd , ponieważ założę sobie postać o nicku " Bolt Ci W Helmet " ( załóżmy ) i tak samo .. jak to będzie wyglądać ???? Ale jeżeli Cipsoft sądzi że Update sie przyda to prosze... Pozdro :confused:
nowe potiony : drogie, nieoplacalne tylko na wypadek pk ew jakies quest typu anni , dhq
demon ma haste : palki <cry>
frost daje graczom haste za friko
niektore potwory maja wiecej hp np warlock / nightmare
Co nowego odkryliscie ?
Ehh. "Update"... :confused:
Nie wiem co ten update dał nam, "zwykłym" Tibijczykom. Myśle, że gdyby przywrócili dawną moc uhów/ihów lub gdyby potionki dodawały więcej mp/hp to życie w świecie Tibii polepszyło by się bardziej :)
No ale my możemy co najwyżej krytykować i grać dalej, Cipsoft i tak zrobi to co uważa za słuszne. :baby:
psyhopatka
09-04-2008, 21:54
Hehe wreszcie moge odkryc moja postac "ugly sox" czyli wstretna skarpetka :D wczesniej nie moglem bo to nawiazywalo do przedmiotu i mialem ukryta a nie chcialem criminal record \o :D no a teraz... \o/ :D
Jak ktoś zrobi nick Sox to masz cryminal record.
Likewise, characters names that have clearly been created for the specific purpose of insulting or harassing another player are illegal:
* Ugly Bubble
* Mateusz Dragon stupid
Narazie nie mogę raporta wysłać;p
walusprax
10-04-2008, 16:00
jak dlamnie to kolejny bezsensowny udeyt !!! nic nie dodadza zadnych nowych potworuw czarów qestów tak puzno go oglosili i nic !!X(X(X(
walusprax
10-04-2008, 16:03
zrypany ubneyt tak puzno go oglosili i gówno zrobili ..X(!!
konri_95
13-04-2008, 14:33
Mam kuzyna który zaczął grac troche później odemnie a chciał mie podobny nick więc zrobił chara o jednom litere w niku więcej.
Przestałem grac na jakis czas on wbił high lvl a ja nie chce miec teraz name locka
LoL
niech lepiej zaczną się zajmowac botami, X( a nie.. nicki.. LoL..
boontownik
12-05-2008, 08:48
mi tam pasuje moj nick...ale po co ludzie robia sobie postacie z nazwą "Kasia Pogromczyni Czipsow" to zupelnie moim zdaniem nie pasuje do klimatu tibi otoz jest to nazwa polska ktora nie wiaze sie z angielskim...Mysle ze imiona anglojezyczne i inne powinny byc akurat...:)
Morgaroth--owned...!
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.