Pokaż pełną wersje : Gra która zabija!
Artów "Tbia zło", 'Zabił matkę krzesłem' jakiś rok temu pojawiało się bardzo dużo. Zawsze Artykuły te były pisane przez najróżniejszych Prof. S. Jonalistów, którzy ani razu nie grali w tibię... Ostatnio moi rodzice znaleźli w necie, na portalu jakiejś gazety (uczą się obsługiwać komputer) stos bzdur o mmorpg-ach i od razu zaczęli się interesować w co gram :confused: Najgorsze jest to że przez kilka dni nie dali sobie zrozumieć że to tylko gra i że ważne jest to jak do tego podchodzimy... Nawet wpadł im do głowy pomysł żeby zakazać mi grać w Gry! 8o Nie wiem co o tym myślicie ale czasami brakuje mi słów :o
Tu macie przykład takiego artykułu:
http://www.emetro.pl/emetro/1,50145,3290608.html
neopostman
05-04-2008, 15:37
No i mają rację z tym wszystkim, to co się dziwisz :F?
To nie gry są złe tylko ludzie ;s Jak ktoś nie potrafi się opanować to jego problem ;p
To jest problem z dziećmi a nie z grą. ;)
Że niby jestem psycholem, bo wbijam ze 2 razy w tygodniu na Tibię?? Wole inne gry... ;)
Vanhelsen
05-04-2008, 15:55
Wszystko zależy od podejścia do gry przez gracza. Jak ktoś zarywa nocki, olewa szkołę/pracę bądź, co gorsza, kumpli w realu (czy tam carefurze, achaunie, tesco) tylko po to by wbić kolejny poziom, wykonać kłesta, zdobyć armora, to ktoś z rodziny (rodzice, rodzeństwo) powinien coś tutaj mu pomóc (oderwać się od gry a nie pomóc w zdobyciu w/w "bajerów").
Czy więc takie artykóły są złe? No na pewno tak, bo nie ma nic gorszego niż ktoś wypowiadający się w całkiem nie znanym mu temacie, ale na pewno dzieki tym wszystkim bzdurom może paru rodziców zainteresuje się dlaczego ich dziesko spędza 30godz dziennie przy kompie...
@UP
30 godzin 8o
@TOPIC
Osobą "kturzy som knajtem waloncym z aksa" i ich "kumplom kturzy som dróidem i walom z rószczki" ("robiom kwesty"?) MÓWIY NIE! :baby:
Mógłby ktoś zamieścic linki do innych ciekawych artykułów tego typu?
Edit Dzięki Miki :]
@UP
Wpisz se www.google.pl "Tibija Zuo". Efekt zaskakujący. ;)
To jest problem z dziećmi a nie z grą. ;)
To jest problem z rodzicami, a nie z dziećmi.
To jest problem z rodzicami, a nie z dziećmi.
?? <nie rozumiem> Chodzi ci o to że oni nie pilnują swoich pociech czy co?? Rozwiń swoją wypowiedź.
?? <nie rozumiem> Chodzi ci o to że oni nie pilnują swoich pociech czy co?? Rozwiń swoją wypowiedź.
Rodzice mają obowiązek pilnować i wychowywać swoje dziecko. Jeśli tego nie robią, to widać co się dzieję :) wystarczy wyjść na ulice (czyt. dresy, kibole itd.) Dzieci niewychowane mają zrytą banie, co widać nawet w tibii.
@Cystof
http://www.saferinternet.pl/wiadomosci/gazeta_wyborcza_tibia_wciaga_jak_narkotyk.html
http://di.com.pl/news/13341,1.html
http://youtube.com/watch?v=4VdjJ1uW8dE
http://merkuriusz.id.uw.edu.pl/numer_36/swiat_mediow/Na%C2%B3%C3%B3g+nowego+wieku,1514.html
Nic ciekawego nie moge znaleźć. Większość była w gazetach, tv ;)
Najwyżej dodam w edita... xD
Rodzice mają obowiązek pilnować i wychowywać swoje dziecko. Jeśli tego nie robią, to widać co się dzieję :) wystarczy wyjść na ulice (czyt. dresy, kibole itd.) Dzieci niewychowane mają zrytą banie, co widać nawet w tibii.
No ale dziecko też powinno mieć swój rozum i nie bić swojej swej rodzicielki za to że "detła mu hirołsa". ;)
Zgadzam się z twoim zdaniem, ale dorzucę że to wina dzieci i opiekunów.
Nawet bardzo, wina rodziców. W "historyjce" z krzesłem gość kiblował parę lat. Wiekszość "normalnych" rodziców przy kilku słabszych ocenach coś robi.... ;)
Nawet bardzo, wina rodziców. W "historyjce" z krzesłem gość kiblował parę lat. Wiekszość "normalnych" rodziców przy kilku słabszych ocenach coś robi.... ;)
No ale popatrz że tam to była patologia w rodzinie i slams. ;)
@UP
Hahhahahaha :D
No ale skoro miał Premium, kompa to nie takie biedaki ;)
@UP
Hahhahahaha :D
No ale skoro miał Premium, kompa to nie takie biedaki ;)
Stara wzięła kredyt trzeba było reportaż w TVN obejrzeć. ;)
neopostman
05-04-2008, 17:11
Więc tu masz ewidentny przykład, czemu to była wina rodziców.
Więc tu masz ewidentny przykład, czemu to była wina rodziców.
Ale ja nie mówię że to nie jest wina rodziców tylko że to wina rodziców jak i dziecka.
Nie oglądam tv ;)
P.S. Chciałbym żeby Matka wzięła mi kredyt na Pacc'a :p
Nie oglądam tv ;)
P.S. Chciałbym żeby Matka wzięła mi kredyt na Pacc'a :p
To łaź do kafejek. ;)
Co ma kredyt na PACC, do chodzenia do kafejek?
Różnie to bywa, aczkolwiek niektórzy przesadzają, ale jeżeli ktoś jest dorosły i niezależny, to ma prawo robić co mu się podoba i nie ważne jest, że lubi siedzieć 24 na 7 przed kompem.
Apropo tych artów, to nie wiem nie czytałem, oglądałem jedynie to na TVNie, czytałem artykuł z Gazety Wyobrczej (ale to już dawno było) no i ten reportaż z regionalnej TVP i jak dla mnie to to wygląda na typowe szukanie sensacji na siłę.
Co ma kredyt na PACC, do chodzenia do kafejek?[...]
Przeczytałbyś całą dyskusję byś wiedział..
[...]Apropo tych artów, to nie wiem nie czytałem, oglądałem jedynie to na TVNie, czytałem artykuł z Gazety Wyobrczej (ale to już dawno było) no i ten reportaż z regionalnej TVP i jak dla mnie to to wygląda na typowe szukanie sensacji na siłę.[...]
Tja, właśnie oto chodzi. Ciekawe kiedy zrobią reportaż o chińskich farmach golda w WoW'ie? ;)
I wasi rodzice maja racje !! Ta gra malolatow tak wciaga ze zapominaja o szkole , rodzinie , zyciu towarzyskim !!! Powini wam dawac limity tak jak w cafejkach !!
Wszystko zależy od podejścia do gry przez gracza. Jak ktoś zarywa nocki, olewa szkołę/pracę bądź, co gorsza, kumpli w realu (czy tam carefurze, achaunie, tesco) tylko po to by wbić kolejny poziom, wykonać kłesta, zdobyć armora, to ktoś z rodziny (rodzice, rodzeństwo) powinien coś tutaj mu pomóc (oderwać się od gry a nie pomóc w zdobyciu w/w "bajerów").
Miałem taki okres. Ale wyszedłem! I jestem z tego powodu z siebie dumny.
O ile dobrze pamiętam to facetka brała kredyt na internet, bo syn przesiadywał dnie (i noce) w kafejce
A weźcie się wszyscy pozabijajcie i grajcie dalej w tibię. "Bondzicie tacy fajni bo wy jestesicie haj lewele i macie fajne pszedmioty a ja to takich nie mam i jestem nie fajny, bo nie zaryfam nocek!". Swoją drogą ciekawe, ile osób z levelem 100+ nie zarwało ani jednej nocki, aby pograć sobie w tą zrytą gierkę...
Zagrajcie w normalne MMO, a jak jesteście uzależnieni od grafy 2D to chociaż Maple Story...
BorucaoO
06-04-2008, 21:27
A weźcie się wszyscy pozabijajcie i grajcie dalej w tibię. "Bondzicie tacy fajni bo wy jestesicie haj lewele i macie fajne pszedmioty a ja to takich nie mam i jestem nie fajny, bo nie zaryfam nocek!". Swoją drogą ciekawe, ile osób z levelem 100+ nie zarwało ani jednej nocki, aby pograć sobie w tą zrytą gierkę...
Zagrajcie w normalne MMO, a jak jesteście uzależnieni od grafy 2D to chociaż Maple Story...
Wbić 100lvl bez zarywania nocki? Jest to możliwe, wystaczy posiadać sporo kaski i expić 2h dziennie, efekt? 100ed w ciągu 2 miechów.
Pozdro
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.