zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Gra która zabija!

Miki^^
05-04-2008, 15:32
Artów "Tbia zło", 'Zabił matkę krzesłem' jakiś rok temu pojawiało się bardzo dużo. Zawsze Artykuły te były pisane przez najróżniejszych Prof. S. Jonalistów, którzy ani razu nie grali w tibię... Ostatnio moi rodzice znaleźli w necie, na portalu jakiejś gazety (uczą się obsługiwać komputer) stos bzdur o mmorpg-ach i od razu zaczęli się interesować w co gram :confused: Najgorsze jest to że przez kilka dni nie dali sobie zrozumieć że to tylko gra i że ważne jest to jak do tego podchodzimy... Nawet wpadł im do głowy pomysł żeby zakazać mi grać w Gry! 8o Nie wiem co o tym myślicie ale czasami brakuje mi słów :o

Tu macie przykład takiego artykułu:
http://www.emetro.pl/emetro/1,50145,3290608.html

neopostman
05-04-2008, 15:37
No i mają rację z tym wszystkim, to co się dziwisz :F?

P@wcik
05-04-2008, 15:52
To nie gry są złe tylko ludzie ;s Jak ktoś nie potrafi się opanować to jego problem ;p

Snick
05-04-2008, 15:53
To jest problem z dziećmi a nie z grą. ;)

Miki^^
05-04-2008, 15:55
Że niby jestem psycholem, bo wbijam ze 2 razy w tygodniu na Tibię?? Wole inne gry... ;)

Vanhelsen
05-04-2008, 15:55
Wszystko zależy od podejścia do gry przez gracza. Jak ktoś zarywa nocki, olewa szkołę/pracę bądź, co gorsza, kumpli w realu (czy tam carefurze, achaunie, tesco) tylko po to by wbić kolejny poziom, wykonać kłesta, zdobyć armora, to ktoś z rodziny (rodzice, rodzeństwo) powinien coś tutaj mu pomóc (oderwać się od gry a nie pomóc w zdobyciu w/w "bajerów").
Czy więc takie artykóły są złe? No na pewno tak, bo nie ma nic gorszego niż ktoś wypowiadający się w całkiem nie znanym mu temacie, ale na pewno dzieki tym wszystkim bzdurom może paru rodziców zainteresuje się dlaczego ich dziesko spędza 30godz dziennie przy kompie...

Miki^^
05-04-2008, 16:09
@UP
30 godzin 8o

@TOPIC
Osobą "kturzy som knajtem waloncym z aksa" i ich "kumplom kturzy som dróidem i walom z rószczki" ("robiom kwesty"?) MÓWIY NIE! :baby:

Cystof
05-04-2008, 16:24
Mógłby ktoś zamieścic linki do innych ciekawych artykułów tego typu?

Edit Dzięki Miki :]

Snick
05-04-2008, 16:28
@UP

Wpisz se www.google.pl "Tibija Zuo". Efekt zaskakujący. ;)

Macqren
05-04-2008, 16:28
To jest problem z dziećmi a nie z grą. ;)

To jest problem z rodzicami, a nie z dziećmi.

Snick
05-04-2008, 16:30
To jest problem z rodzicami, a nie z dziećmi.

?? <nie rozumiem> Chodzi ci o to że oni nie pilnują swoich pociech czy co?? Rozwiń swoją wypowiedź.

Macqren
05-04-2008, 16:36
?? <nie rozumiem> Chodzi ci o to że oni nie pilnują swoich pociech czy co?? Rozwiń swoją wypowiedź.

Rodzice mają obowiązek pilnować i wychowywać swoje dziecko. Jeśli tego nie robią, to widać co się dzieję :) wystarczy wyjść na ulice (czyt. dresy, kibole itd.) Dzieci niewychowane mają zrytą banie, co widać nawet w tibii.

Miki^^
05-04-2008, 16:38
@Cystof

http://www.saferinternet.pl/wiadomosci/gazeta_wyborcza_tibia_wciaga_jak_narkotyk.html
http://di.com.pl/news/13341,1.html
http://youtube.com/watch?v=4VdjJ1uW8dE
http://merkuriusz.id.uw.edu.pl/numer_36/swiat_mediow/Na%C2%B3%C3%B3g+nowego+wieku,1514.html

Nic ciekawego nie moge znaleźć. Większość była w gazetach, tv ;)
Najwyżej dodam w edita... xD

Snick
05-04-2008, 16:46
Rodzice mają obowiązek pilnować i wychowywać swoje dziecko. Jeśli tego nie robią, to widać co się dzieję :) wystarczy wyjść na ulice (czyt. dresy, kibole itd.) Dzieci niewychowane mają zrytą banie, co widać nawet w tibii.

No ale dziecko też powinno mieć swój rozum i nie bić swojej swej rodzicielki za to że "detła mu hirołsa". ;)
Zgadzam się z twoim zdaniem, ale dorzucę że to wina dzieci i opiekunów.

Miki^^
05-04-2008, 16:56
Nawet bardzo, wina rodziców. W "historyjce" z krzesłem gość kiblował parę lat. Wiekszość "normalnych" rodziców przy kilku słabszych ocenach coś robi.... ;)

Snick
05-04-2008, 16:57
Nawet bardzo, wina rodziców. W "historyjce" z krzesłem gość kiblował parę lat. Wiekszość "normalnych" rodziców przy kilku słabszych ocenach coś robi.... ;)

No ale popatrz że tam to była patologia w rodzinie i slams. ;)

Miki^^
05-04-2008, 17:00
@UP
Hahhahahaha :D

No ale skoro miał Premium, kompa to nie takie biedaki ;)

Snick
05-04-2008, 17:04
@UP
Hahhahahaha :D

No ale skoro miał Premium, kompa to nie takie biedaki ;)

Stara wzięła kredyt trzeba było reportaż w TVN obejrzeć. ;)

neopostman
05-04-2008, 17:11

Więc tu masz ewidentny przykład, czemu to była wina rodziców.

Snick
05-04-2008, 17:13
Więc tu masz ewidentny przykład, czemu to była wina rodziców.

Ale ja nie mówię że to nie jest wina rodziców tylko że to wina rodziców jak i dziecka.

Miki^^
05-04-2008, 17:14

Nie oglądam tv ;)

P.S. Chciałbym żeby Matka wzięła mi kredyt na Pacc'a :p

Snick
05-04-2008, 17:19
Nie oglądam tv ;)

P.S. Chciałbym żeby Matka wzięła mi kredyt na Pacc'a :p

To łaź do kafejek. ;)

Łolek
05-04-2008, 17:36
Co ma kredyt na PACC, do chodzenia do kafejek?

Różnie to bywa, aczkolwiek niektórzy przesadzają, ale jeżeli ktoś jest dorosły i niezależny, to ma prawo robić co mu się podoba i nie ważne jest, że lubi siedzieć 24 na 7 przed kompem.

Apropo tych artów, to nie wiem nie czytałem, oglądałem jedynie to na TVNie, czytałem artykuł z Gazety Wyobrczej (ale to już dawno było) no i ten reportaż z regionalnej TVP i jak dla mnie to to wygląda na typowe szukanie sensacji na siłę.

Miki^^
05-04-2008, 19:04
Co ma kredyt na PACC, do chodzenia do kafejek?[...]

Przeczytałbyś całą dyskusję byś wiedział..

[...]Apropo tych artów, to nie wiem nie czytałem, oglądałem jedynie to na TVNie, czytałem artykuł z Gazety Wyobrczej (ale to już dawno było) no i ten reportaż z regionalnej TVP i jak dla mnie to to wygląda na typowe szukanie sensacji na siłę.[...]
Tja, właśnie oto chodzi. Ciekawe kiedy zrobią reportaż o chińskich farmach golda w WoW'ie? ;)

perwin5
05-04-2008, 20:26
I wasi rodzice maja racje !! Ta gra malolatow tak wciaga ze zapominaja o szkole , rodzinie , zyciu towarzyskim !!! Powini wam dawac limity tak jak w cafejkach !!

Xr3
05-04-2008, 20:53
Wszystko zależy od podejścia do gry przez gracza. Jak ktoś zarywa nocki, olewa szkołę/pracę bądź, co gorsza, kumpli w realu (czy tam carefurze, achaunie, tesco) tylko po to by wbić kolejny poziom, wykonać kłesta, zdobyć armora, to ktoś z rodziny (rodzice, rodzeństwo) powinien coś tutaj mu pomóc (oderwać się od gry a nie pomóc w zdobyciu w/w "bajerów").

Miałem taki okres. Ale wyszedłem! I jestem z tego powodu z siebie dumny.

Łolek
05-04-2008, 21:59
O ile dobrze pamiętam to facetka brała kredyt na internet, bo syn przesiadywał dnie (i noce) w kafejce

Favnir
05-04-2008, 22:34
A weźcie się wszyscy pozabijajcie i grajcie dalej w tibię. "Bondzicie tacy fajni bo wy jestesicie haj lewele i macie fajne pszedmioty a ja to takich nie mam i jestem nie fajny, bo nie zaryfam nocek!". Swoją drogą ciekawe, ile osób z levelem 100+ nie zarwało ani jednej nocki, aby pograć sobie w tą zrytą gierkę...

Zagrajcie w normalne MMO, a jak jesteście uzależnieni od grafy 2D to chociaż Maple Story...

BorucaoO
06-04-2008, 21:27
A weźcie się wszyscy pozabijajcie i grajcie dalej w tibię. "Bondzicie tacy fajni bo wy jestesicie haj lewele i macie fajne pszedmioty a ja to takich nie mam i jestem nie fajny, bo nie zaryfam nocek!". Swoją drogą ciekawe, ile osób z levelem 100+ nie zarwało ani jednej nocki, aby pograć sobie w tą zrytą gierkę...

Zagrajcie w normalne MMO, a jak jesteście uzależnieni od grafy 2D to chociaż Maple Story...

Wbić 100lvl bez zarywania nocki? Jest to możliwe, wystaczy posiadać sporo kaski i expić 2h dziennie, efekt? 100ed w ciągu 2 miechów.

Pozdro