PDA

Pokaż pełną wersje : Zmiany w stratach po śmierci w Tibii

Zamne
12-04-2008, 10:19
szukajka nic nie znalazla, jesli byl taki temat to przepraszam

Ostatnio gorący temat na tym forum to straty po deadzie, wiec chcialbym zalozyc temat, na ktorym kazdy bedzie mogl sie wypowiedziec

mianowicie: czy chcecie, aby zmienic system deadow?

Carbon
12-04-2008, 10:57
no no ładny temat :D

a mianowicie przydalaby sie jakas zmiana :S
czasmi przesada ostatnio padlem poszedl bp i armor oraz legsy naraz wiec mozna cos zmienic

Thadel
12-04-2008, 11:00
Jest dobrze tak jak jest, mam to gdzieś jak komuś p set poleci, trzeba było się na respa nie wpieprzać!

mana'potion
12-04-2008, 11:36
no no ładny temat :D

a mianowicie przydalaby sie jakas zmiana :S
czasmi przesada ostatnio padlem poszedl bp i armor oraz legsy naraz wiec mozna cos zmienic

Z miesiąc temu też tak miałem blue set i 1k w kasie z expa poszło się paść.

Zonta
12-04-2008, 12:22
Uwazam ze powinnien zostac zmieniony system ktory aktualnie dziala, niby jest on losowy ale niektore przypadki sa zbyt drastyczne. Nie kazdy biega z aol'em poniewaz woli kupic cos przyda mu sie w grze codziennej a tylko przy smierci. To jak exp spada wydaje mi sie dosc dobre ale procent ze skilli jak i z magic lvl jest zbyt drastyczny. Wydaje mi sie ze powinno spadac tyle % ile udalo by nam sie nabic podczas zwyklego expa w przyblizeniu. Zdaje sobie sprawe ze jedne potworki bijemy dluzej a exp jest podobny jak przy slabszych potworkach ale blad statystycznie nie byl by taki duzy :)

piternet
12-04-2008, 12:27
Wg. mnie system powinien zostać zmieniony!
Grałem w ponad 10 gier MMORPG i w żadnej exp/eq/skille nie spadały tak drastycznie po śmierci;) Ba, nawet czasem nic nie spadało :] Wg powinien zostać obniżony % expa spadającego po śmierc. Mi z 61lvl(2% do 61 lvl :P) z promocją spadło do 58 lvl!(prawie 59). To jest naprawdę dużo, a jak ktoś nie ma promocji/blessów to...
Pzdr
Piternet

qq2
12-04-2008, 12:35
Dla mnie aż tak nie wpływa to na grę... Padnę, odrobię ; )
Ale mogliby zmienić trochę straty, bo w innych MMO (np. WoW) straty są bardzo znikome. Nieraz widziałem, jak niektóre osoby prosiły o deada, bo chciały szybko znaleźć się w temple (chodzi mi o WoWa)...

Vil
12-04-2008, 13:43
w innych MMO (np. WoW) straty są bardzo znikome.

nie wiem jak w L2, silku czy innych, ale w WoWie rozpracowywanie nowego encountera ( bossa/ bossow itp ) przez naprawde dobre ekipy ( czolowe gildie PvE na swiecie ) polega na 14-20h ciaglego wlazenia i giniecia az w koncu ma sie pelny obraz tego jak powinna wygladac walka. To nie tak jak z Ghazbaranem ze idzie ekipa, padnie bloker, wszyscy budza sie w templu i ida expic bo stwierdzaja ze im sie za drugim razem nie poszczesci. Druga sprawa to jest to, ze w Tibii glownym celem jest wbijanie expa i takie przygotowanie postaci zeby wbijanie expa szlo latwiej ( co przeklada sie na wysokie skille/ mlvl ) wiec logiczne ze death penalty bedzie dotyczylo wlasnie tego. W WoWie exp nie znaczy nic, malo tego, na 70 levelu wlacza sie blokada, skille tez maja drugorzedne znaczenie - wiec oczywiste ze karanie gracza ich utrata w istocie nie byloby karaniem.

Dla 2 diametralnie roznych gier trzeba opracowac takie niuanse w adekwatny sposob.

Lukiluzak
12-04-2008, 15:06
J atam bym chciał zeby straty byly przawie 0 prawie 0

prawie nic
i zeby tylko bp wypadal

Emok
12-04-2008, 15:57
Dla 2 diametralnie roznych gier trzeba opracowac takie niuanse w adekwatny sposob.

Popieram.

@topic
Niech zostanie tak jak jest.

Jarus_noobek
12-04-2008, 18:04
Moim zdaniem powinien zostać przywrócony Amulet of Live. Mogł by kosztować 100K i wypadał by tylko bardzo rzadko z Ghazbaranka.
I BP powinien wypadać tylko czasami np przy 70% dedów.

Athelas
12-04-2008, 23:58
Wg. mnie jest dobrze. Co to za ryzyko isc na dema bez straty po dedzie? A nie ma ryzyka = nie ma zabawy. Proste ;)

Cylopad
13-04-2008, 00:24
Moim zdaniem EQ troche szybko spada a EXP... MOZNA KUPIC BLESY!!! albo nie łazić na potwory, którym nie dajemy rady...

Muriel1130
13-04-2008, 10:44
Moim zdaniem EQ troche szybko spada a EXP... MOZNA KUPIC BLESY!!! albo nie łazić na potwory, którym nie dajemy rady...

A jak ktoś hamskio na kicku padnie??

WD. mnie lvl powinien spadać nie o 1,2-2lvle tylko jak ktoś ma 19lvl i 3% do 20 to powinien po dedzie nie mieć 18lvl tylko 19 ale 100% do 20lvl... skille i mlvl nie tak drastycznie ale tak im większy lvl tym mniei % np. kina na 40lvlu o 40% powinien stracic skille a na 80lvl z 15% a nie po 2 skille...

A z eq to jak chcą żeby spadało, to tylko powinien polecieć bp i coś z miejsca na strzały jak tak bardzo pragną większej ilości a nie...^^

Z miesiąc temu też tak miałem blue set i 1k w kasie z expa poszło się paść.

z takim eq to tylko nOOby bez AOLa śmigają...-.-

n

Tak jak wyżej AOL i po sprawie;]

Vincento_Vampire
13-04-2008, 11:04
Ja tam bym chciał po śmierci iść do nieba, bo tak ksiondz mówił w kościele, nic wiencej :cup:

Wasz szczerze,
Shane

~

silax
13-04-2008, 12:35
a jak ja chodzilem w leather boots to niegdy nie wypadly a jak zalozylem bohy i padlem to wypadly bohy i jeszce shield

Dodo360
13-04-2008, 13:25
Straty sa moim zdaniem za duze! Bp leci to ok ale nie zeby cale eq lecialo i zostajesz w samych butach... Powinna maksymalnie 1 czesc eq leciec.
Co do skilli i lvl to powinny duzo mniej spadac (lvl troche skille duzo mniej) bo jak ktorys tam raz dojedzie cie team pk i potem budzisz sie w temple bez prawie calego eq i ze skillami o 2,5 mniejszymi to naprawde mozna monitor wywalic przez okno...
@Vil
Ale mnie pocieszyles. :/
Stalo sie zostalem z 8 royalkami i leather bootsami. :/

Vil
13-04-2008, 13:35
statystycznie znacznie wieksza jest szansa ze wpadniesz pod samochod idac do szkoly niz ze ci wypadnie cale eq przy smierci.

mc200
14-04-2008, 19:46

Taa, widac, ze nigdy nie miales wiecej niz 10k w banku. Blue Robe to 12-13k, Blue Legi 20-25k, w bp AŻ 1k, czyli straty ok. 33k, AOL kosztuje 50k (tak! nie 10k jak na otsach) Do tego nie ma tak, ze zawsze ci poleci i arm i legi, bo moze ci poleciec tylko shield, ktory powiedzmy jest wart 20k, a moze poleciec armor, ktory jest wart 600k. Aol-a się nosi tylko jak jeden item przekracza (mniej więcej) 50k, więc wyciągnij wnioski, kto jest głupi?

@topic
Moim zdaniem, po śmierci tracimy zbyt wiele. Zazwyczaj po dedzie spada 1 skill + 1 skill shielda/mlvl, do tego expa (10% na facc). Jeśli mamy powiedzmy 90 sworda/90 shielda spada nam i 1 sword i 1 shield, co jest ok. 50 godzin skillowania. Tak! 50 godzin w dupę, przez jeden maleńki błąd, przez to, że nie nacisnęliśmy hotkeya w odpowiednim momencie. No sorry, ja cenię swój czas i nie zamierzam siedzieć 15h przed komputerem, żeby odrobić 1 skilla, który mi spadł przez głupiego deda. Nie mowiąc o expie, który też trzeba dobić.

Alanus Lutinum
14-04-2008, 20:18
Powinno być to trochę zmienione, ale musiałyby być to odpowiednie wartości, może dodać dwa dodatkowe blessy, albo zmniejszyć cenę starych tak samo zrobić coś z wypadaniem ekwipunku.

Iko419
17-04-2008, 14:27
I kiedyś poleciał bp, hełm, nogawice i różdzka czyli aż 3itemy i bpX(

Mati_Paurel
18-04-2008, 18:44
ja itemu mamw dupie, mi zalezy bardziej na skilach i lvlu który spada po smierci w duzych ilosciach. Tym bardziej ze wiekszosc deow jest przez kicki i lagi, przed którymi ogromnie skile i 30bp potionquw nas nie obronia ;)

Viscia
18-04-2008, 19:44
Jest jak jest nie wiem czy jest sens zmieniania systemu ktory panuje od dawna... jednak Cipsoft moglby zmniejszyc straty expa oraz mlvlu i skilli. Co do wypadajacego eq nic nie powinno sie zmienic poniewaz jest dobrze. Nie chronisz dobytku to go trocisz :)

Depeszowiec92
18-04-2008, 19:52
Moim zdaniem system dedów nie powinien zostać zmieniony, chociaż stratę expa, o ile się nie mylę zmniejszyć z tych 7% ? do 5%. Chociaż myślę że system jak by był taki jak obecnie nic takiego by się nie stało.
A to nie moja wina że wam p army wypadają i potem płaczecie.

Dagus
18-04-2008, 19:59
Powinno zostac tak jak jest, bo Tibia to jedna z gier w ktorych po deadzie najwiecej sie traci. Skoro tak jest to zalezy Ci zeby nie pasc. A tak jak w innych MMORPG/RPG nie tracisz praktycznie nic to co za sens ma system smierci w tych grach, rownie dobrze mogloby go wcale nie byc.

Dagus
18-04-2008, 19:59
sorry za double :/

bilabong
18-04-2008, 20:23
fajnie nie tracilo by sie expa to jak by wygladaly wg was wojny? no chyba ze gracie na npvp

Vil
18-04-2008, 21:41
A tak jak w innych MMORPG/RPG nie tracisz praktycznie nic to co za sens ma system smierci w tych grach, rownie dobrze mogloby go wcale nie byc.

kilkanascie postow wczesniej masz wyraznie napisane dlaczego system strat po smierci w innych grach ( na przykladzie WoWa ) wyglada inaczej niz w Tibii.

Bezmusk
19-04-2008, 08:18

Żal mi ciebie. Blue set - 30k, bp(1k) = 31k, aol = 50k, więc stracił mniej niż kosztuje ten jebany aol.

Powinni zmiejszyć, że wypada max 1 item+bp(tylko ten co jest w miejscu na BP), 8%(nie 10) od deda, a promo itp. by dawały to co mają dawać.

Kiedyś na kicku na 64lvl rp padłem to po 1 spadły mi 2lvle, to jeszcze uwaga: b robe, bohy, vampirka(czemu nie spadł c helm, p legi i p ammy? ew. rsy?) i bp ofc...

Qmpel padł na 102lvlu i stracił 4lvl i ok. cały skill, więc nie pierdolcie, że jest dobrze, jak ktoś na blessy nie ma ...

Vil
19-04-2008, 11:54
jak nie ma to niech zarobi, chyba ze mu zejdzie z tym dluzej niz odrobienie expa.

YziaShrei
22-04-2008, 19:48
:dance: ja jak dedam ( ostatnio czesto mi sie to zdarza;/) to wypada mi tylko bp.. raz mi tylko helmet wypadl .. :D

Nyksus
23-04-2008, 23:40
No sorry, ja cenię swój czas i nie zamierzam siedzieć 15h przed komputerem, żeby odrobić 1 skilla, który mi spadł przez głupiego deda. Nie mowiąc o expie, który też trzeba dobić.

Powtarzam i powtarzać będę. Nic kurwa nie trzeba robić, to tylko posrana gra a jak jest się normalnym człowiekiem to śmierć postaci nie powinna mocno ruszyć.

Zlymarian
24-04-2008, 12:08
System powinien zostać zmieniony jak najszybciej, błąd jest we wzorze który uwzględnia całe posiadane xp, powinno być xp do następnego tudzież poprzedniego lvla. System ten dzialal dobrze kiedys kiedy postacie mialy mniej jak 100 lvli, powyzej 100 lvla odrabianie strat jest udręką, powyzej 150 przy kazdej smierci czlowiekowi odechciewa sie grac a po 200 to juz po prostu parodia, ja ostatnio gdy padlem na 171 bylem do tylu około 20 h expienia(spadło prawie 2 mlny xp i 100k kasy na aol i blessy) a nie oszukujmy się w tej grze pada sie praktycznie zawsze przez laga/kicka, więc to co jest teraz jest po prostu idiotyczne gdyż to jaki mamy lvl zalezy glownie od tego czy wywala nam prąd, neta, komp sie wiesza etc...

Vil
24-04-2008, 13:25
System powinien zostać zmieniony jak najszybciej, błąd jest we wzorze który uwzględnia całe posiadane xp, powinno być xp do następnego tudzież poprzedniego lvla.

ciekawie wtedy wygladalyby wojny, nikt by nic nie tracil.

mago
24-04-2008, 13:32
Qmpel padł na 102lvlu i stracił 4lvl i ok. cały skill, więc nie pierdolcie, że jest dobrze, jak ktoś na blessy nie ma ...

...

I dobra kara.
Jak ktos na 102 levelu nie potrafi zarobic wieksza jego strata. Tibia ma wlasnie ten smaczek ze wbrew pozorom jest gra w ktorej: trzeba umiec grac , trzeba umiec zarabiac , trzeba umiec trenic , miec duzo cierpliwosci itd itd..

Dla twojego kumpla tak jak i dla ciebie widze nie liczy sie czas (a czas to pieniadz) . Wolicie poswiecic 4 razy dluzej na odrabianie skili leveli niz kupic smiesznego aola i blessy za 100k (nie mowie o tobie na 64 lvlu - chociaz na takim levelu tez juz powinno cie na luzie stac na kupno ) ale twoj kumpel to sie dziwie.

A potem placz czemu tyle spada. Tyle spada bo tyle chcecie by spadalo. To wasz wybor nie ma co narzekac.

Zlymarian
24-04-2008, 13:45
ciekawie wtedy wygladalyby wojny, nikt by nic nie tracil.

A kto powiedzial ze nic? dobre byloby zrobienie ze niezaleznie od lvla traci sie 1 lvl przy czym mozna kupic 5 blesów z ktorych kazdy ratuje 10% lvla bo ten system ktory jest teraz powoduje ze 10 lvl traci 10% lvla , 50 lvl traci 1 lvl, 100 lvl traci 2 lvle a 300 lvl traci 5 lvli co jest idiotyzmem.
A apropos tych wojen, ile jest w tibii codziennie smierci przez wojne a ile przez kicki/lagi??

mc200
24-04-2008, 18:50
Powtarzam i powtarzać będę. Nic kurwa nie trzeba robić, to tylko posrana gra a jak jest się normalnym człowiekiem to śmierć postaci nie powinna mocno ruszyć.

Żeby mieć większy lvl trzeba dobić expa. A to, ze ty po deadzie stoisz pod depo, nie znaczy, ze kazdy tak robi.

Xevo123
25-04-2008, 17:03
A ja uważam , że system jest dobry ... Nie wiem ile można narzekać... Padłeś? Powstań - Odrób. Proste idea , poza tym to tylko gra więc nie powinniście tak płakać nad deadami. Sami się podjęliście tej grze więc zrozumcie to WIRTUALNY świat. Gdybyś sobie szedł ulicą i walnął by cię meteor to byś stracił wszystko xD Ciesz sie , że tu coś zostaje xD

SInGApOOre
25-04-2008, 18:50
...

I dobra kara.
Jak ktos na 102 levelu nie potrafi zarobic wieksza jego strata. Tibia ma wlasnie ten smaczek ze wbrew pozorom jest gra w ktorej: trzeba umiec grac , trzeba umiec zarabiac , trzeba umiec trenic , miec duzo cierpliwosci itd itd..

Dla twojego kumpla tak jak i dla ciebie widze nie liczy sie czas (a czas to pieniadz) . Wolicie poswiecic 4 razy dluzej na odrabianie skili leveli niz kupic smiesznego aola i blessy za 100k (nie mowie o tobie na 64 lvlu - chociaz na takim levelu tez juz powinno cie na luzie stac na kupno ) ale twoj kumpel to sie dziwie.

A potem placz czemu tyle spada. Tyle spada bo tyle chcecie by spadalo. To wasz wybor nie ma co narzekac.

No wiesz kaska starczyla tylko na pustego chara z allegro.. na gp juz nie ;(

>>>Mazix<<<
25-04-2008, 20:15
W innych grach mmo są prawie zerowe. Wole to niż gościo straci p armor i poleci z pianą toczącą się z ust na kolegę.

Krajzel
25-04-2008, 21:24
Jak dla mnie obecny system jest dobry. Przynajmniej to odróżnia tibie od jakiś wowów lineage i innych mastah pro evil gierek. Jakby były straty zerowe to granie straciło by sens. Każdy by się tylko bez myślnie bił bo i tak nic nie ma do stracenia.

Xevo123
26-04-2008, 00:13
Jak dla mnie obecny system jest dobry. Przynajmniej to odróżnia tibie od jakiś wowów lineage i innych mastah pro evil gierek. Jakby były straty zerowe to granie straciło by sens. Każdy by się tylko bez myślnie bił bo i tak nic nie ma do stracenia.

Racja i tylko dzięki temu systemowi gram w tibię... No i jeszcze dzięki temu pvp , które prawie zanikło... Ah te trapy ;P W żadnej innej grze tak nie ma... No cóż , powinno zostać jak jest.

Shailo
27-04-2008, 11:44
Moim zdaniem można by zrobic rożnice w spadaniu expa przez dead'a od gracza, a deda od potworka. Ale to wszystko zależy od Cipsoftu a szczerze mowiac wiekszych szans na zmiane tego nei widze 8o

Esh'ar
27-04-2008, 13:54
Moim zdaniem powinien zostać przywrócony Amulet of Live. mógł by kosztować 100K i wypadał by tylko bardzo rzadko z Ghazbaranka.
I BP powinien wypadać tylko czasami np przy 70% dedów.

No chyba troche przesadziłeś xD Ghazbaran jak sie pojawi na jakimś servie, to święto jest, a co dopiero jakby ten amulecik rzadko wypadał :D

@Topic
Powinni lekko zmienić system strat, ponieważ wg. mnie są bardzo zawyżone w stosunku do innych gier (ale przynajmniej się wyróżnia ;)). Powinni zmniejszyć przynajmniej o 30-40% i by było w porządku :)

Bezmusk
27-04-2008, 20:19
No wiesz kaska starczyla tylko na pustego chara z allegro.. na gp juz nie ;(
Pokazujesz jakim jesteś debilem, koleś był po haku, haker zrokował chara z 110 na 102, poszedł na małpy, kickło go i merlkin dobił, czy on na to ma wpływ? Ja wole nosić teraz p seta, niż blue, bo jak strace to spadnie mi 500gp, nie 15k ...

Zachęcam do noszenia p seta, napewno wtedy nie będziecie tak mocno poszkodowani(sam się ucze na blędach) ... Ostatnio jak kick złapał poleciały mi fur buty i p legi(a jak by były to b legi i bohy...?). Każdy nosi co chce, jednak widać różnice, te kilka defa was nie zje, a możecie je na exp ew. blessy wydać(nie tyczy sie knightów, którzy żyją dobrymi rzeczami)

Zamne
27-04-2008, 20:46
Ja wole nosić teraz p seta, niż blue, bo jak strace to spadnie mi 500gp, nie 15k ...

lolol, ja jakies 4 miesiace temu wymienilem mojego c arma na blu robe(glupio go kupilem, sorca mam)ale fakt faktem kupilem za 15k
ale go kupilem ok. 1,5 roku temu, a jak go wymienialem to gosc byl wyraznie ucieszony :D, czyli blue kosztuje ok. 10k, gdzie ty znalazles "okazje" za 15 k?