zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Loża Fantasy

Bluray
13-04-2008, 20:56
LOŻA FANTASY
:mag:

:king: Założyciel :king:
Bluray

:crusader:Cel :crusader:
Chciałbym żebyśmy dyskutowali tu o wszystkim co ma związek z gatunkiem fantasy, o jego przeszłości, teraźniejszości i przyszłości.
Można też tu wklejać swoje własne dzieła fantasy.

mini REGULAMIN
1. Piszemy tu tylko o tematach związanych z fantasy. :elf:
2. Nie używamy wulgarnego języka.
3. Nie plagiatujemy.
4. Staramy się edytować posty.

Zacznijmy od czegoś prostego: wasze ulubione uniwersum.

Moje to Wiedźmin, Andrzeja Sapkowskiego. Warcraft...

kołbaś
13-04-2008, 21:00
mogles chociasz sobie dodac przydomek z temarii albo z Cintry bo z rivii to troche oklepane.
Ulubione universum ? O jezu nie ma takiego. jednakowo lubie Warhammera, Wiedzmina, Azeroth, LotR, Neuroshima(chociasz to bardziej SF niz fantasy ale i tak wpisze)
jasne ze moze wkoncu jakos orginalniej.

ripper
13-04-2008, 21:07
Przeczytałem paręnaście (a może i nawet parędziesiąt) różnych książek, które można wrzucić do worka 'fantasy', i zauważyłem, że motywy przewodnie fabuł, sylwetki bohaterów i ich dylematy moralne oraz zwroty akcji są wszędzie praktycznie jednakowe. Znudziły mi się już elfy, smoki i krasnale, chociaż od czasu do czasu podbiorę kuzynowi jakąś trylogię z serii FR i 'połknę' w jeden-dwa dni dla relaksu.

Ulubione uniwersum: Dragon Lance.
Ulubiona postać: Raistlin Majere (do spółki z Caramonem).
Ulubiona książka: pierwszy tym 'Trylogii mrocznego Elfa'.

Czyli nic oryginalnego = )

Serious Sam
13-04-2008, 21:23
Jeżeli chodzi o fantasy, to przeczytałem trylogię "Władca pierścieni".

Grocix
13-04-2008, 22:16
Ja osobiscie tez przeczytalem sporo fantasy. Co do uniwersum to moze Ziemiomorze?:>
Dodam, ze nad lozkiem mam mape Srodziemia, o!

Vanhelsen
14-04-2008, 00:44
Przeczytałem paręnaście (a może i nawet parędziesiąt) różnych książek, które można wrzucić do worka 'fantasy', i zauważyłem, że motywy przewodnie fabuł, sylwetki bohaterów i ich dylematy moralne oraz zwroty akcji są wszędzie praktycznie jednakowe. Znudziły mi się już elfy, smoki i krasnale, chociaż od czasu do czasu podbiorę kuzynowi jakąś trylogię z serii FR i 'połknę' w jeden-dwa dni dla relaksu.

Ulubione uniwersum: Dragon Lance.
Ulubiona postać: Raistlin Majere (do spółki z Caramonem).

Czyli nic oryginalnego = )Skoro uważasz motyw fantasy za oklepany polecam tak
a) świat dysku
b) trylogię pullmana
c) trylogię Marcina Mortki (m.in. Wojna Runów)
d) Trylogię Jacka Piekary (Sługa Boży, Młot... etc)
Oczywiście, że bohaterowie/akcja/fabuła będzie taka sama gdy czytamy kolejny n+240x+4y^2 tom DragonLance czy DnD... Jak chodzi o fantasy polecam bibliotekę i eksperymentowanie z autorami, wiele można ciekawych rodzynków znaleźć :)

MOje ulubione Uniwersum? Są trzy: Świat DYsku, świat Mrocznych Materii (Pullman'a) i świat Jacka Piekary. Piertwszy za komizm i to udany, za to całe krzywe spojrzenie na fantasy, dwa pozostałe za antyklerykalizm w bardzo ładnym i genialnym ujęciu.

ripper
14-04-2008, 07:10
@Wieszok
Nie twierdzę, że fantasy musi być zawsze sztampowe i nudne. Po prostu JA nie trafiłem na zbyt wiele dobrych książek. Piekarę czytałem i przyznam szczerze, że zapomniałem o nim, pisząc poprzedniego posta. Szkoda, bo trochę ratuje moją opinię o tym gatunku. Co do Pratchetta - jedną książkę czytałem, ale to było dawno. W wolnej chwili się za niego wezmę.

Bambuko
14-04-2008, 09:49
ej no co wy

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=90413

jest prośba o zmianę nazwy, loża jest już zarezerwowana

- Prodigy -
14-04-2008, 13:18
Czyli nic oryginalnego = )

Wtóruję temu stwierdzeniu, ta część całej sagii o przygodach Drizzta jest moim zdaniem bezapelacyjnie najlepsza, choć "Nowy Dom" też uznaję za świetny.

.Matrik.
14-04-2008, 14:35
Pod co podpada "Mistrz i Małgorzata"? Fantasy? ; P

Tym niemniej lubię Sapkowskiego (choć czytałem tylko dwa opowiadania, styl ma świetny) i Pratchetta. Jego książki zajedwabiście mnie relaksują, a najlepsze, że można je czytać na dwa sposoby: doszukując się masy aluzji, jakie pozawierał w swoich dziełach i normalnie - a obie metody dają wiadro satysfakcji ; D

Bardownik
14-04-2008, 15:39
Osobiście polecam książki Piekary. A choćby "Necrosis: Przebudzenie" czy zbiór przygód Mordimera Madderdina. Fascynuje mnie sposób w jaki wykorzystuje metodę opisywania postaci na podstawie ich zachowań. Mimo możliwości osobistych domniemań co do oceny postaci, ich ogólna charakterystyka zawsze wygląda tak samo.
Piekara każdej z nich nadaje takiego specyficznego, osobistego uroku dzięki czemu jego książki to nie tylko przebieg danej przygody, ale także i fascynujące "reakcje" zachodzące w ich uczestnikach.
Wydaje mi się, że w jego opowieściach nie ma miejsca na monotonność i choć często się takie wydają zaszwe udaje mu się zaskoczyć czymś nowym, co przerabia naszą wizję danej opowieści. Przyjemne zaskoczenia ;)

Xantro
14-04-2008, 15:51
Ulubione uniwersum... Hmm... Ta planeta (nie pamiętam jak się nazywa) z Pana Lodowego Ogrodu Grzędowicza. Polecam książkę wszystkim, doskonale splecione elementy realizmu i fantastyki. Lubie też Pratcheta, Sapkowskiego i Ziemiańskiego (w sumie to nie Ziemiańskiego a Achaje ;p). No i jeszcze Pilipiuka o ile można go całkowicie pod fantastykę podciągnąć.

Bambuko
14-04-2008, 18:37
rzecz jasna Neil Gaiman, tutaj "Nigdziebądź", "Gwiezdny pył", "Koralina" itp. także komiksy o Sandmanie
oraz Roger Zelazny i jego Kroniki Amberu

a co z sf ?

opowiadania Dicka, oraz polski akcent, czyli świetny Janusz A. Zajdel - "Paradyzja", "Limes inferior" i pozostałe, a także genialne opowiadania.

Bluray
14-04-2008, 18:38
Kończę już Wiedźmina i tak się zastanawiam za co się następnego zabrać :P

Gimlos
14-04-2008, 19:00
Ulubione uniwersum to Amber Rogera Zelaznego. Cykl jak najbardziej genialny. Ze swiatow "sztampowych" przypadl mi najbardziej do gustu Krynn przedstawiony w Dragonlance. Wydaje mi sie jednak ze o mojej sympatii do tych ksiazek nie decydowal sam swiat w nich przedstawiony, a stworzone przez autorow postacie - tutaj mam na mysli Corwina, Raistlina i ... Tasselhoff Burfoot ;)

Ditto
14-04-2008, 19:14
wolicie orki czy elfy? bo nie wiem na czym ekspowac ;/

Bardownik
14-04-2008, 19:19
Dla mnie to już trochę nudne się stało. Oklepany temat.
Zamiast błądzić w innych rasach polecam pogrzebać we własnym gatunku- człowieku ;)

Glacial
14-04-2008, 19:40
napisze mature i zabieram się do czytania całej serii Złotych Kompasów. Ponoć bardzo zakręcona fabuła.

Vanhelsen
14-04-2008, 21:08
napisze mature i zabieram się do czytania całej serii Złotych Kompasów. Ponoć bardzo zakręcona fabuła.
Złotych kompasów? :> A ja byłem pewien, że to tylko pierwszy tom trylogii Mroczne Materie ;) Fabuła może nie bardzo zakręcona ale na pewno ciekawa i interesująca. Można fajną prezentację napisać na podstawie tej trylogii + trylogii Jacka Piekary ("Wizja kościoła w powieściach fantasy") Tylko spotkanie moherowych beretów w komisji mogło by się źle skończyć dla zdającego :D

Necromantor
14-04-2008, 21:28
wolicie orki czy elfy? bo nie wiem na czym ekspowac ;/

orky..:cup:

Bardownik
15-04-2008, 14:56
Można fajną prezentację napisać na podstawie tej trylogii + trylogii Jacka Piekary ("Wizja kościoła w powieściach fantasy") Tylko spotkanie moherowych beretów w komisji mogło by się źle skończyć dla zdającego :D

Dokładnie ;)
W końcu "najbardziej bluźniercza książka w historii polskiego fantasy" :D

Swoją drogą, taka wizja Kościoła jest naprawdę bardzo interesującą. Szczególnie polecam ją Krzyżowcom z czasów Krucjat. Gdyby to przeczytali (przy odrobinie zastanowienia) zrozumieliby, ze sposb w jaki nieśli wiarę był zły. W końcu trylogia Piekary to konkretny odwrót od ogólnie przyjętych zamierzeń posłannictwa Chrystusowego.
Dlatego właśnie, książka ta nie jest dla wszystkich...

Vanhelsen
15-04-2008, 15:37
Dokładnie ;)
W końcu "najbardziej bluźniercza książka w historii polskiego fantasy" :D

Swoją drogą, taka wizja Kościoła jest naprawdę bardzo interesującą. Szczególnie polecam ją Krzyżowcom z czasów Krucjat. Gdyby to przeczytali (przy odrobinie zastanowienia) zrozumieliby, ze sposb w jaki nieśli wiarę był zły. W końcu trylogia Piekary to konkretny odwrót od ogólnie przyjętych zamierzeń posłannictwa Chrystusowego.
Dlatego właśnie, książka ta nie jest dla wszystkich...Tu mamy inne podejście, bo jak inaczej nazwać świat, gdzie Chrystus zszedł z krzyża i wyrżnął w pień z apostołami pół Jerozolimy ;)
Piekara cudownie pokazuje prawdziwe oblicze średniowiecznego kościoła gdzie osoba paląca na stosie miała władze większą od króla zaś Pullman ukazuje jak to ówczesny kościół chce mieszać się we wszystkie aspekty życia i je kontrolować. Polecam obie książki zarówno tym na nie względem kościoła jak i tym "moherowym" czytelnikom ;)

Bluray
16-04-2008, 15:20
Powiem że książki o Azeroth, też są bardzo dobre, 3 części serii "Warcraft", "trylogia Sunwell", "trylogia Wojny Prastarych" i "Krąg Nienawiści", kilka nocek się zerwało ;)

Bluray
24-04-2008, 17:23
Może mi ktoś polecić jakąś dobrą książkę, fantastykę tylko że w przyszłości? taki np. Starcraft...

Vanhelsen
24-04-2008, 17:32
Może mi ktoś polecić jakąś dobrą książkę, fantastykę tylko że w przyszłości? taki np. Starcraft...Może nie koniecznie to co chciałeś, ale podobne klimaty - "Dzienniki Gwiazdowe" Stanisława Lema, czyli polska klasyka s/f, polecam

Grocix
24-04-2008, 17:32
Saga o Enderze, Orsona Scotta Carda ;)

Glamri
24-04-2008, 17:37
Ja tam lubuję się w Dragon Lance'ach pisanych przez Tracy Hickman i Margaret Weis. No i klasyka. Tolkien, Sapkowski & Company ; )

Argen
24-04-2008, 17:39
@up

Dragon Lance rox^^

Glacial
24-04-2008, 17:46
Może nie koniecznie to co chciałeś, ale podobne klimaty - "Dzienniki Gwiazdowe" Stanisława Lema, czyli polska klasyka s/f, polecam

Podpisuje się pod tym plus jeszcze Lemowski "Powrót z gwiazd" i "Niezwyciężony" (ummm, miodzio)

A tak ogólnie najlepsza książka sci-fi jaką czytałem to bezapelacyjnie "non stop" Brian W. Aldiss.

Bluray
24-04-2008, 19:55
A mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym "Dragon Lance"? Bo mnie zaciekawiło :P

- Prodigy -
24-04-2008, 20:04
A w tym roku wychodzi nowa część przygód Drizzta, czekam niecierpliwie... ;^)

Arcan
24-04-2008, 20:23
Ja zaczytałem się w sadze "Dziedzictwo" Christophera Paoliniego. O ile ktoś nie kojarzy nazwy sagi, to napewno obiła mu się o uszy nazwa pierwszego tomu "Eragon" ;) .
Co do Drizzta, to chciałem go ostatnio zacząć czytać, ale w mojej bibliotece o książkach z tej serii nawet nie słyszano ;p .

Vanhelsen
24-04-2008, 23:33
A mógłby mi ktoś powiedzieć coś więcej o tym "Dragon Lance"? Bo mnie zaciekawiło :PSeria (n+1) tomów, dla mnie mało apetyczny kąsek, ale najlepiej będzie jak sam przeczytasz i ocenisz
Ja zaczytałem się w sadze "Dziedzictwo" Christophera Paoliniego. O ile ktoś nie kojarzy nazwy sagi, to napewno obiła mu się o uszy nazwa pierwszego tomu "Eragon" ;) .[...]
Jaz miałem tą (nie)przyjemność czytania Eragona, dla mnie fantasy niskich lotów :/

Argen
25-04-2008, 07:55
@up

A na co liczysz, czytając fantasy od 16-latka?

@topic

Zapomnialem jeszcze o wielu tytułach:
Mroczne materie (stoją na półce)
Wiedźmin (j/w)
Władca pierścieni (j/w)
Dragon lance (mam 2 własne tomy:<)
I wiele innych, których nie pamiętam.
Ja ogólnie nie bardzo lubie fantasy/s-f w którym 'Jezus schodzi z krzyża, i roz*******a pół świata' (przyznaję, że tego akurat nie czytałem, ale słyszałem (anty)rekomendację od kolegów).

Vanhelsen
25-04-2008, 13:28
@up

A na co liczysz, czytając fantasy od 16-latka?
[...]
Ja ogólnie nie bardzo lubie fantasy/s-f w którym 'Jezus schodzi z krzyża, i roz*******a pół świata' (przyznaję, że tego akurat nie czytałem, ale słyszałem (anty)rekomendację od kolegów).1. Wiesz, zawsze można mieć nadzieje :<
2. Zaryzykuj, choć by poświęcając te 20min w bibliotece i przeczytać jedno z opowiadań w czytelni :)

Arcan
25-04-2008, 13:54
Co do Eragona, to zbyt ambitny nie jest, ale przyjemnie się czyta. Kojarzy ktoś książkę "Elegia na utraconą gwiazdę" ?
Nie odzywać się, jeśli widziało się tylko film Eragon, masakra ;/

Bluray
25-04-2008, 14:17
No, film moim zdaniem nie bardzo wyszedł, ale książkę da się czytać :P

Osore
26-04-2008, 20:26
Troche klasyki z trzeciej półki, licząc od góry.
"Nekroskop" Braiana Lumley'a.
"Gra Endera", " Mówca Umarłych" i "Ksenocyd" Orsona Scotta Card'a.
"Trzy stygmaty Palmera Eldrichta" oraz "Ostatni pan i władca" Dick'a.
"Mroczne Materie" mam dwie półki niżej.

Moje ulubione uniwersum to oczywiście dysk przemierzający przestrzeń kosmiczną na czterech słoniach i ogromnym żółwiu.
Postać? Roland z "Mrocznej Wieży".

Bluray
04-05-2008, 17:24
Jako że na razie, już nikt nic nie dodaje do poprzedniej "dyskusji", chciałbym porozmawiać z wami o filmach.

Chociaż filmów fantasy, ogólnie oglądałem mało, to najbardziej w pamięci zapadły mi te: wszystkie części LotR mi się podobały. "Opowieści z Narni" też były niczego sobie, serial i film "Wiedźmin" najgorsze nie były. Było tam jeszcze kilka tytułów, których nazw nie pamiętam. Z niecierpliwością czekam na film w świecie Warcrafta ;)

Doi_Kurama
05-05-2008, 12:25
To ja tak może z trochę innej beczki.
Zna ktoś z was może jakiś w miarę dopracowany system autorski, najlepiej w klimatach Dark Fantasy ... ale i cala reszta bym nie pogardził. :)

Po za tym szczerze polecam książki Jacka Piekary. Szczególnie cykl o Mordimerze Madderdinie.

Shanhaevel
05-05-2008, 12:29
To ja tak może z trochę innej beczki.
Zna ktoś z was może jakiś w miarę dopracowany system autorski, najlepiej w klimatach Dark Fantasy ... ale i cala reszta bym nie pogardził. :)

Autorskiego nie znam, ale podobno mroczny jest Ravenloft.

Arcan
05-05-2008, 12:33
Co do filmów to najlepsze wg mnie LOTR, Dragonheart, D&D.

Vanhelsen
05-05-2008, 15:14
Co do filmów, to u mnie mają się gorzej, LOTR jest fajny, ale jednak jest to po części hollywoodzki sążniak na kasę. Narnia i niestety Złoty Kompas mi nie przypadły do gustu, o ile dziecinność Narni przezyję o tyle całkowicie nie mogę wybaczyć producentom upłaszczenie i zdziecinnienie powieści Pullmana, film jest gniotek w poruwnaniu z książką (trylogia Mroczne Materie).
A za najlepszy film fantasy uznaję... Labirynt Fauna, dla mnie arcydzieło nie tylko fantasy ale i kina. Z wielką niecierpliwością czekam na to co Del Toro pokaże przy Hobbicie :P

Bluray
05-05-2008, 15:23
O właśnie wiedziałem że o czymś zapomniałem :p, Labirynt Fauna bardzo mi się podobał, Eragon... lepsza książka niż film, Narnia i Złoty kompas są rzeczywiście dosyć dziecinne :p

Leader Fox Dragstar
05-05-2008, 15:57
czytam aktualnie wiedzmina, cos godnego polecenia dla amatora fantasy?

Bluray
05-05-2008, 16:53
@up

Warcraft (ładnie i przejrzyście napisane), Dragonlance.

Argenpowraca
05-05-2008, 17:12
@Bluray

Właściwie, to Eragon też jest 'dziecinny'. WarCraft fajne książki, tyko troche wieje kiczem :D

@down

Eee, z WC to się zgodze, ale jak DL jest dla ciebie fantastyką niskich lotów to...

Vanhelsen
05-05-2008, 17:37
@up

Warcraft (ładnie i przejrzyście napisane), Dragonlance.
Ja bym jednak skłonił się ku fantastyce wyższych lotów ;)

@Leader: parę osób zadawało pytanie, trochę wyżej znajdziesz parę ciekawych propozycji ;)

Bambuko
06-05-2008, 17:24
@down

Eee, z WC to się zgodze, ale jak DL jest dla ciebie fantastyką niskich lotów to...

Obie serie czytają jedynie fani fantasy, a te wybitniejsze są dostrzegane również przez innych czytelników.

Gimlos
06-05-2008, 18:34
Eee, z WC to się zgodze, ale jak DL jest dla ciebie fantastyką niskich lotów to... Nie jest to na pewno fantastyka lotów wysokich - po prostu seria którą czyta się z wielką przyjemnością ( sam jestem jej fanem ). Ot, cos na poziomie Harryego Pottera.

Vanhelsen
06-05-2008, 18:53
[...]
@down

Eee, z WC to się zgodze, ale jak DL jest dla ciebie fantastyką niskich lotów to...By powiedzieć, że książka jest wysokich lotów potrzebuję nie tylko ciekawej historii ale i wciągającego mnie stylu pisania autora, przesłań, nastroju, a cała książka musi być taką, bym z przyjemnością do niej powracał bądz do jej fragmentów i też nie z powodu historii ale z konkretnego przesłania.
DL jest serią do poduszki, nie uważam, by była ona ciekawym podkładem do większej rozmowy na jakiś temat...

Bluray
06-05-2008, 21:47
@Gimlos
Czy mógłbyś mi jaką nazwę ma pierwsza część DL? Bo widziałem tam kilka pierwszych wersji, i nie wiem od czego zacząć :P

Gimlos
07-05-2008, 12:44
@Gimlos
Czy mógłbyś mi jaką nazwę ma pierwsza część DL? Bo widziałem tam kilka pierwszych wersji, i nie wiem od czego zacząć :P Wydaje mi sie ze najlepiej zaczac od Smoków Jesiennego Zmierzchu, I częsci Kronik. Są książki które traktują o czasach wcześniejszych niż opisane w tym tomie, ale je IMO lepiej przeczytac, kiedy poznamy juz lepiej swiat DL.

Bluray
07-06-2008, 20:26
Właśnie zacząłem swoją przygodę ze "Światem Dysku". Zacząłem od "Zbrojni"