Pokaż pełną wersje : Skandynawskie klimaty !
Ostatnio zacząłem się interesować kulturą (muzyką, lekturą) skandynawską. Co jesteście w stanie mi polecić (do przeczytania, posłuchania), żeby się dowiedzieć na ten temat więcej? Jak na razie wgłębiłem się w czytanie "Ostatniej Sagi" Marcina Mortki (oczywiście gorąco polecam). Muzyka.. no tak.. na razie zainteresował mnie "Storm-Noravind".
Co wy o tym myślicie ?
Posłuchaj Burzum, Mayhem czy jakiegokolwiek zespołu black/death (i masz 80% szansy, że będzie akurat ze Skandynawii).
No i oczywiście Immortal!
http://www.nuclearblastusa.com/bands/immortal/immortal.jpg
http://youtube.com/watch?v=6LJP4uqa0p8
Walekifa
15-04-2008, 22:08
Nightwish jest ze Skandywanii ; p Geograf nam puszczał teledyski jak ją omawialiśmy ; p
No i poczytaj może mitologię skandynawską i coś o wikingach ; p Podobno potrafili złapać włócznię w locie i ją odrzucić. Niezła opcja.
Skoro już o Nightwishu mowa, to polecam Tarie Turunen, byłą wokalistkę. Jest niezła i bardziej skandynawska xd.
W ogóle, jakby co, to 75% znanych zespołów metalowych jest stamtąd xd.
Arka_Sath_Wielki
15-04-2008, 22:17
hmm a Lordi skąd jest ?
Dragon-Fly
15-04-2008, 22:17
A tam pieprzycie o zespołach :P.
KALEWALA! Koniecznie musisz przeczytać! Naprawdę, pogratulować takiego dzieła. Piękne, cudne i wspaniałe. Ba! Tolkien się po części wzorował na niej.
neopostman
15-04-2008, 22:20
hmm a Lordi skąd jest ?
z Finlandii : P.
Tak Misza, w końcu możesz się pochwalić skąd jesteś i pomóż koledze z forum. Zrobimy wyjątek i nie będziesz wyśmiany.
@Up
Czekalem az ktos to powie :D
Dream Evil i Hammerfall, polecam.
Pieśni bojowe wikingów. @Nadrill: ;88888
Zagrzewają.
eisscheriann
16-04-2008, 13:53
Fińskie przyśpiewki ludowe ludzi z północy, polecam.
Walekifa
16-04-2008, 17:35
Pieśni bojowe wikingów. @Nadrill: ;88888
Zagrzewają.
Żarty sobie robisz,czy na serio masz gdzieś coś takiego? : D
Arrivald
16-04-2008, 18:33
Mnie tez kreca skandynawskie klimaty. Moim zdaniem ich kwintesencja jest plytka Ulvera Bergtatt, polecam ;]
Duch Niespokojny
16-04-2008, 18:46
Tak dość luźno powiązana z tym jest książka Neila Gaimana Amerykańscy bogowie. Zresztą całe niemal fantasy czerpie ze skandynawskiej mitologii pełnymi garściami
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.