zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Problem z wyborem szkoły.

Walekifa
17-04-2008, 21:48
Serwus ; p

Nie jest to mój problem.Mojego ziomka.Wygrał ogólnopolski konkurs j.Niemieckiego. Teraz ma otwarte drzwi do każdej szkoły,gdzie tylko będzie chciał. Przyszłość? W przyszłości chce latać Commanche.(Iść trochę w ślady taty) Skończy tutaj szkołę średnią i jedzie studiować do Niemiec,a dalej szkolenia itd. Problem leży. Jaką szkołę najlepiej wybrać by być bliżej celu? Zastanawiał się między LO na profilu Lingwistyczno-Informatycznym. a Technikum na profilu Informatycznym. Może jakieś lepsze pomysły? : P Co było by najlepszym kierunkiem. Aha. Nie mówcie mi,że pytać na forum o tibii to głupota; p Pytamy w wielu miejscach,lepiej mieć więcej źródeł. Więc i tu.

Arnisan
17-04-2008, 21:53
LO lepsze jesli chce studiowac w Niemczech. Oczywiscie w zalozeniu, ze bedzie kladziony nacisk na niemiecki. Infy w LO tez naucza, moze nie tak jak w technikum, ale zawsze cos. Niech sie zastanowi, czy woli umiec slabiej jezyk a lepiej infe czy na odwrot. Moze zrobic tez tak, ze pojdzie do technikum na informatyke a bedzie sumiennie uczyl sie niemieckiego prywatnie. Nic wiecej nie wymysle.

Puii
17-04-2008, 21:59
Ja chciałem tylko Pogratulować koledze !

Gelt
17-04-2008, 22:06
LO lepsze jesli chce studiowac w Niemczech. Oczywiscie w zalozeniu, ze bedzie kladziony nacisk na niemiecki. Infy w LO tez naucza, moze nie tak jak w technikum, ale zawsze cos. Niech sie zastanowi, czy woli umiec slabiej jezyk a lepiej infe czy na odwrot. Moze zrobic tez tak, ze pojdzie do technikum na informatyke a bedzie sumiennie uczyl sie niemieckiego prywatnie. Nic wiecej nie wymysle.

Podejrzewam, że skoro wygrał ogólnopolski konkurs j. Niemieckiego to raczej w szkole więcej się nie nauczy.

Nie wiem jak to jest z tymi "niemcami". Czy w ogóle widzą różnicę między LO a technikum. Wydaje mi się, ze technikum lepiej go przygotuje. Do tego, będzie miał już tytuł technika-informatyka co może dobrze "wyglądać".

Vanhelsen
17-04-2008, 22:07
niech sprawdzi co wymaga od niego szkoła wyższa i wybierze lepszą opcję... prawda, że proste? :<

Arka_Sath_Wielki
17-04-2008, 22:25
niech idzie do specjalnej, omg człowieku powiedz mu, żeby zrozumiał, że to jego przyszłość i jakby coś nie wyszło, żeby miał pretensje do siebie a nie do ludzi z forum :| Jeszcze trochę i zrobie temat co mam zrobić na obiad albo jakie skarpetki ubrać ;/

Rybzor
17-04-2008, 22:28
Zastanawiał się między LO na profilu Lingwistyczno-Informatycznym. a Technikum na profilu Informatycznym.
Oba kierunki nie mają kompletnie nic wspólnego z techniką wykorzystywaną podczas latania, lataniem, czy co tam jest z tym związane, ale gdybym miał wybierać miedzy tymi dwoma wybrałbym technik informatyk (w sumie to mój kierunek), z uwagi na to, że dowiedziałbyś się sporo o wszystkim co związane z pracą przy komputerze itp, co jest chyba pożyteczną wiedzą podczas latania : P.

Walekifa
17-04-2008, 22:34
niech idzie do specjalnej, omg człowieku powiedz mu, żeby zrozumiał, że to jego przyszłość i jakby coś nie wyszło, żeby miał pretensje do siebie a nie do ludzi z forum :| Jeszcze trochę i zrobie temat co mam zrobić na obiad albo jakie skarpetki ubrać ;/

Nikt nie będzie miał pretensji ; p Pytam was o zdanie tylko. Nie przesadzaj ; p Dzięki za powyższe wypowiedzi ; ) Jak ktoś coś jeszcze ma to śmiało.

Chuli
17-04-2008, 22:42
Jesli moze byc nie w jego miescie to moze Lotnicze Liceum w Dęblinie?

Vanhelsen
17-04-2008, 22:57
Co do języków jeszcze, na pewno musi w takim przypadku iść na dwa fronty, niemiecki i angielski, pierwszy bo ma zamiar katować się w dojczlandzie a drugi dla tego, że używa się go w obsłudze :<

@up: to by było chyba najlepsze wyjście w tym kierunku

Rybzor
17-04-2008, 23:43
Co do języków jeszcze, na pewno musi w takim przypadku iść na dwa fronty, niemiecki i angielski, pierwszy bo ma zamiar katować się w dojczlandzie a drugi dla tego, że używa się go w obsłudze :<

@up: to by było chyba najlepsze wyjście w tym kierunku
Najlepsze nie, ale dobre, najlepsze by było jakby kosmici go porwali i zaimplementowali mu w ciągu ułamka sekundy pilotowanie wszystkimi statkami w tej galatyce :baby::baby:

Korektor
18-04-2008, 08:35
Jeśli ten kumpel jest z Bydgoszczy tak jak Ty i ja, to niech idzie do Technikum Elektronicznego. To najlepsze technikum w Kujawsko-Pomorskiem, gdzie właśnie jest sporo profili czysto elektronicznych i wiele informatycznych. Są też połączenia obu kierunków, jak teleinformatyk. Tyle Ci powiem, ale z tego co wiem (paru kolegów kończyło Elektronik) to są zadowoleni. Jeden z nich teraz ze mną studiuje pilotaż (rok później zaczął), a reszta pracuje w jakiś firmach przechowujących dane, jednocześnie chyba studiują na Akademii Tańca i Rozrywki, czyli tym sławnym ATR, który nie jest taki zły jak kiedyś mówili : P

Iron
18-04-2008, 09:00
Podejrzewam, że skoro wygrał ogólnopolski konkurs j. Niemieckiego to raczej w szkole więcej się nie nauczy.

Nie wiem jak to jest z tymi "niemcami". Czy w ogóle widzą różnicę między LO a technikum. Wydaje mi się, ze technikum lepiej go przygotuje. Do tego, będzie miał już tytuł technika-informatyka co może dobrze "wyglądać".

Chłopcze chyba nie wiesz, że zdać technika to nie jest już taka prosta sprawa.Fakt dobrze wygląda,ale żeby go zdobyć trzeba się sporo przygotować.. Ogólnie Technikum nie jest złe, można nauczyć się wielu interesujących i przydatnych rzeczy.. Ceną tytułu technika jest też więcej przedmiotów zawodowych które są w tym typie szkoły ważne jak przedmioty w Liceum.Głównym minusem jest to że Matura i Technik są w krótkim odstępie, co nie umożliwia odpowiedniego przygotowania się dobrze do każdego z tych "testów"

Rafayen
18-04-2008, 09:05
U Mnie w LO jest profil Informatyczno-Językowy =PP

Vil
18-04-2008, 09:41
LO na profilu lingwistyczno-Informatycznym

mam dziwne wrazenie ze z tym profilem to tak jak ze swinka morska - ani swinka ani morska.

Z tego powodu bardziej polecalbym technikum, szczegolnie jesli jest to technikum na przyzwoitym poziomie ( a z tym bywa naprawde roznie ).

Gelt
18-04-2008, 10:33
Chłopcze chyba nie wiesz, że zdać technika to nie jest już taka prosta sprawa.Fakt dobrze wygląda,ale żeby go zdobyć trzeba się sporo przygotować.. Ogólnie Technikum nie jest złe, można nauczyć się wielu interesujących i przydatnych rzeczy.. Ceną tytułu technika jest też więcej przedmiotów zawodowych które są w tym typie szkoły ważne jak przedmioty w Liceum.Głównym minusem jest to że Matura i Technik są w krótkim odstępie, co nie umożliwia odpowiedniego przygotowania się dobrze do każdego z tych "testów"

Jestem w takim technikum i nauczyciele cały czas nam wpajają to, więc wiem, że to nie jest już takie proste (do 2005 bodajże składali na zaliczenie komputery o.O Ludzie w grupach po 5 składali i zdawali).

W Warszawie akurat dobrze się złozyło, bo są dwa dobre technika(?) informatyczne. Na Kasprzaka i na Zajączka.

Arka_Sath_Wielki
18-04-2008, 13:28
W bydgoszczy obecnie, najlepsze licea to VI, I i VIII z tego co sie orientuje, z tym ze w 6 same mozgi w 1 szpanerzy ;p tylko VIII podobno w miare normalna, ale jesli stawia wszystko na 1 karte, i juz wie co chce robic to niech idzie do technikum tak jak powiedzieli panowie up up up up up costam :P

@down
To nie siódemka tylko ósemka :P

Korektor
18-04-2008, 13:44
@up,
Z tego co wiem, to najlepsze to I, II, IV i VI. Siódemki w tym gronie nigdy nie widziałem. Chociaż III też jest spoko.

Arnisan
18-04-2008, 14:49

Pewnie skonczyl gimnazjum i pewnie jest laureatem olimpiady niemieckiego na poziomie gimnazjalnym i pewnie gdyby startowal w olimpiadzie jezyka niemieckiego na poziomie licealnym to by naprawde bardzo duzo skorzystal. Ale Ty wiesz lepiej jak to jest w LO na profilu niemieckiego (jesli pod slowem "lingwistyczny" rozumie sie rozszerzony niemiecki do wyboru), ze laureaci z gimnazjum nie maja co tam robic.

Gelt
18-04-2008, 15:00
Mój błąd, nie doczytałem tego "lingwistyczne" :-P

Chociaż i tak wydaje mi się, że technikum byłoby lepszy pomysłem.

Walekifa
18-04-2008, 16:44
Ok,dzięki za wszystkie rady i wypowiedzi ; )

Tovob Lard
18-04-2008, 17:09
Liceum lotnicze w Dęblinie?

Serlos
18-04-2008, 19:04
No to skoro chce latac to geografi trza cos znac. I troche czasu zaoszczedzic, wiec polecam LO z profilem geograficzno-jezykowym skoro do niemiec ma jechac :) pzdr ;]

Bambuko
18-04-2008, 19:47
Liceum to rok mniej nauki - myślę, że to dobry argument za lo, skoro wie, co będzie robić potem.

Rethfing on Aldora
18-04-2008, 20:03
LO nauczy go więcej wiedzy ogólniej. A co jeśli mu się nagle odwidzi, żeby iść w ślady ojca?

Erhion
18-04-2008, 20:47
Zapraszam do Szczecina i LO 13, które rzekomo jest najlepsze w Polsce. Jak tu mu się uda, to poza krajem też.xD

Grocix
18-04-2008, 21:29
Mi sie wydaje, ze przy lataniu wskazana by byla fizyka?:P

Btw.
Niemcy dysponuja Comanche'ami? Myslalem ze tylko USA.

Gelt
18-04-2008, 21:52
Nawet jeśli, to z Niemiec bliżej do USA niż z Polski.