Pokaż pełną wersje : Teoria dlugosci ss
--Cienius--
22-04-2008, 08:24
Nie wiem czy to prawda ale server save trwa ok 15-17 minut. Gdy nie bylo jeszcze lodowych wysp SS trwal nawet 6 minut... Czyli jezeli dodadza w update bardzo duze tereny bedziemy czekali na ss do 30 min? Wyrazajcie swoje poglady
Aron Roar
22-04-2008, 11:36
Prawdę mówiąc nie wiem. Nigdy nie zwracałem na to jakiejś większej uwagi. Nawet jeśli ss będzie trwał 30 min to czy to tak dużo? Pół godziny bez Tibii to taka męka i katorga? Mam nadzieję, że uda wam się przeżyć. ;)
Pozdrawiam
NecroLukas
22-04-2008, 11:38
bardzo prawdopodobne, ale akurat w czasie save serwerów śpię/jestem w szkole :d
--Cienius--
22-04-2008, 11:42
nie chodzi mi o to ze placze jak sa ss ale jezeli moja teoria jest prawdziwa za 2 lata bedziemy czekac 50 minut np :)
Hm, powiem tak. Nie pamiętam dokładnie jak to było i 3 lata temu (nie zwracałem na to uwagi), ale wydaje mi się, że SS trwał porównywalnie długo jak i teraz, chociaż nie jestem do końca pewny (byłem wtedy małą rybką).
Jednakże, wszystko co jest związane z sejwem może mieć wpływ na przedłużenie go. Są to na pewno info na temat graczy, kupowanie domków, czyszczenie terenów i takie tam pierdółki, także można przyjąć hipotezę, że zarówno liczba graczy jak i wielkość terenu który trzeba przerzucić przez odpowiednie pętelki w algorytmach może wpływać na długość trwania SS.
No i podsumowując, czy SS będzie trwał kiedyś 50 min? Odpowiedź brzmi NIE. Jeżeli kiedykolwiek będzie tak dużo danych, tj masa graczy, ogromny teren itp, to do tego czasu pewnie już powstaną optymalniejsze algorytmy.
mana'potion
22-04-2008, 15:13
W czasie tibi 7.6 (chyba). SS trwał +/- 10minut. Teraz mimo, że dalej wiadomość brzmi: Please back at 10 min. To na moim serwie trwa to około 20 minut.
Wymyrymydymy
22-04-2008, 20:52
heh to cieszcie sie że macie 15-20 minut, na Asterze 25-30 min.
Zapanuj nad masą biegających animacji i milionami pikselów jakie wywalają one na ziemię. Zapanuj nad masą danych i ich przepływem. Trochę pamięci o programistach którzy siedzą i pracują aby całość jakoś działała.
Nie będzie tyle trwać. A zresztą może nawet tyle trwać...Jest mi to obojętne...
Aff. Na kazdym swiecie jest inna dlugosc ssa. Elysia np ss zaczyna sie o 9 :00 a konczy o 9:12-13. Na candii zaczyna sie o 9:00 a konczy o 9:19-21 :)
heh to cieszcie sie że macie 15-20 minut, na Asterze 25-30 min.
Prawde mówi :D
Richard56
23-04-2008, 08:44
Ja na menerze kiedys mialem 15 mina teraz 18
powiem tak, save trwal zazwyczaj od 10-15 min mało kiedy trwalo to mniej niz 10 min, oczywiscie ze dodanie nowych ternow troszke pewnie wydluza ten czas ale nie sa to wartosci zauwazalne, watpie zeby wa zabrali wasza ukochana gre na dluzej niz te 15 min...
oczywiscie mowie o wartosiach srednich, na serwerach zatloczonych zapewne potrwa to dluzej ale te 5 min mozna wykorzystac na otworzenie okna zobaczenie pieknej pogody i wyjscie na powietrze zaiast na kox na hydrach
Wiem że porszuman sprawę otsów, ale może przyczyną długiego ss śa śmieci ?
BTW. Elysia tak jak Secura ma o 9 ss, a o 2 min zawsze wcześniej się włacza ; <
Tibinosss
23-04-2008, 12:32
śpie lub mnie niema gdy są ss, ale gdy mam wolne to siedze rano i zauważyłem różnicę ;]
Johanes19
23-04-2008, 12:36
LOL wy to macie... na galanie jest ss o 8.00 i trwa jakies 5min
ja sie zzastanawiam co oni tak w ogóle robią podczas tego ss'u czyszczą serva czy co??
ja sie zzastanawiam co oni tak w ogóle robią podczas tego ss'u czyszczą serva czy co??
Marszczą freda
A nie sory, zapisują server, a jak jest tyle tych bagów w depo to troche to trwa;)
Pambinho
24-04-2008, 21:35
U mnie na servie zazwyczaj trwa 25-30min ale raz kiedyś ss trwał 3h.Dopiero o 14 włączyli spowrotem.
Na guardii to jest 15-20 minut, ale np. na Silverze ss dość często przedłuża się do 1h+
mikolaj99
23-05-2008, 12:41
mi sie wydaje ze jak tibijczycy cos rozwala jakies krzesla lub cos to oni to naprawiaja i odstawiaja na swoje miejsce ale glowna rzecza ktora robia to jest wyrastanie zborza (NIE SIANA!)
Vanhelsen
23-05-2008, 13:01
Oczywiste jest, że czym więcej danych na serwerze tym dłużej będzie trwać Save, ale wychodzę z założenia (z którego pewnie CipSoft też wychodzi), że gdy ten element gry osiągnie czas krytyczny (godzina?) to CS znajdzie sposób na skrócenie tej czynności, nowy algorytm? nowy system zapisywania danych? Zauważcie, że Save jak sama nazwa wskazuje jest skopiowaniem stanu serwera. Nie wiem ile zajmuje baza danych ale to może iść w dziesiątki GB na każdy serwer, zobaczcie sobie ile u was będzie trwało skopiowanie np płyty DVD z filmem, oczywiście CipSoft dysponuje zapewne lepszym sprzętem ale i danych jest więcej.
Mi osobiście SS nigdy nie przeszkadzał, z reguły grałem na serwerach niemieckich gdzie SS jest z rana a ten czas albo spędzałem w szkole albo spałem więc... polecam skzołę albo sen ;)
edith: o bożesz... przypadkowo zostałem współ-archeologiem ;(
--Cienius--
23-05-2008, 13:37
mi sie wydaje ze jak tibijczycy cos rozwala jakies krzesla lub cos to oni to naprawiaja i odstawiaja na swoje miejsce ale glowna rzecza ktora robia to jest wyrastanie zborza (NIE SIANA!)
Po co odswiezales stary temat?
WielkiSorc
25-07-2008, 09:44
Temat z przed miesiaca to wedlug Ciebie stary temat? Pozatym nie widze nic zlego w odswiezaniu tematow. Lepiej temat odswiezyc niz zalozyc nowy.
Zdzichu'Swordfighter
25-07-2008, 15:00
O rety... To normalne ze im wiecej jest do zapisania tym dluzej sie zapisuje. Wiec normalne ze ss bedzie coraz dluzszy (chyba, ze postawia nowy, szybszy serwer :P). A poza tym to te kilka minut bez tibi Cie zbawi? Daj spokoj...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.