zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Matura 2008

Tompior
23-04-2008, 19:30
Jest temat o egzaminach gimnazjalnych, to czemu nie o maturce? ;)
Z czego piszecie? Czy czujecie się przygotowani? Na jakie uczelnie się wybieracie?
Zaczne od siebie:
Polski - podstawowy
Matematyka - rozszerzona
Geografia - rozszerzona
Angielski - dwujezyczny

Celuje w politechnike warszawska na wydzial geodezji i kartografii. Ogolnie przygotowanie oceniam na ok, ale musze troche matme powtorzyc ;)

Grocix
23-04-2008, 19:33
Ja mam do matury jeszcze rok, a juz sie martwie. Bede zdawal:
- j. polski i angielski rozszerzone
- wos podstawowy
A po LO to chcialbym na filologie angielska lub skandynawistyke :)

Macqren
23-04-2008, 19:33
No, jeszcze tylko 3 lata.
Powodzenia życzę wszystkim, którzy w tym roku zdają mature : - )

Matilus
23-04-2008, 19:53
Polski - podstawowy
Angielski - podstawowy
Biologia - rozszerzony O.o
Wybieram się na Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (była AR). Chcę iść na biotechnologię albo technologię żywności. : p
Jeszcze muszę doszlifować biologię. ;/

Walekifa
23-04-2008, 20:04
No powodzenia wszystkim. A mnie czeka matura na matmie...

Angielski - dwujezyczny = US i UK,czy o co chodzi? : P

Edit:@Down:No to hardkorowo pewnie będzie ;p Powodzenia.

Tompior
23-04-2008, 20:11
Poziom dwujezyczny jest to poziom tylko dla absolwentow klas dwujezycznych. Czyli, niektore przedmioty (matematyka, biologia) mialem nauczane rowniez po angielsku. Sam egzamin jest trudniejszt od rozszerzonego.
Na rozne studia sa rozne przeliczniki punktow z dwujezycznej na rozszerzona.
Np. na Politechnike, majac 70% z dwujezycznej zaliczaja mi 100% rozszerzonej.

Gimlos
23-04-2008, 20:20
Polski, angielski, historia i WOS - wszystko na rozszerzonym. A wybieram sie na Miedzywydzialowe Studia Humanistyczne albo dziennikarstwo do Wrocławia. Jezeli zdalbym historie i polski na poziomie ~90%, to byc moze zloze papiery na UJ. Byleby nie zostac w tej szczecinskiej dziurze : dd

Arnisan
23-04-2008, 20:26
j. polski i niemiecki - podstawowy
matematyka i chemia - rozszerzony

Politechnika warszawska na wydzial inzynierii materialowej. Przygotowania raczej ok, ale problem z matma bedzie bo jestem z biol-chemu a nie z klas matematycznych i matme mam na nizszym poziomie, czyli sam musze sporo robic...ale da rade. O chemie sie nie boje. Niemiecki...najgorszy bedzie ustny, jak na lekcji trafilem w taki zestaw to nogi zmiekly, malo co bym powiedzial ;D. A polak to spokojnie, udaje mi sie pisac probne ~~60 a ustny mysle, ze w porzadku pojdzie bo temat mam taki, w kotrym czuje sie dobrze ;D

dzieki tym, co zycza powodzenia ;)

Zenuś
23-04-2008, 21:37
a nikt nie chce do wojska? :(

Rethfing on Aldora
24-04-2008, 07:14
Będą chcieli jak matury nie pozdają xD

Ja mam maturę za rok, będę zdawać:
Polski - podstawowy
Angielski - rozszerzony
Matematyka - rozszerzony
Fizyka - podstawowy

Mam nadzieję na Polibudę :confused:

Tovob Lard
24-04-2008, 10:41
matematyka - pdst
polski pdst
geografia roz
ang - podst
Wyższa Szkoła Oficerska Sił Lądowych wydział Rakietowy i artylerii albo Inżynierii wojskowej
5lat + mgr
elo!:)
@edit
Wieszok
Fizyka na rozszerzonym, no no szacunek za sam wybór.
Pisałeś próbną, jak tak, to można wiedzieć jaki miałeś wynik?

Vanhelsen
24-04-2008, 10:56
Polski i angielski w podstawie
Matma i fiza w rozie
Cel: PWr, co z tego będzie? Kto wie :<
Ogólnie zanosi się na ubaw :<

Xendriel
24-04-2008, 12:29
J. Polski - podstawowy
J. Angielski - podstawowy
Geografia - podstawowy

Dalej nie wiem, praca i studia zaoczne lub wojsko.

edit. A no i jeszcze egzamin zawodowy pisze, chociaż wątpię że zdobędę to 75%...

Tompior
24-04-2008, 17:09
No to skonczyl sie dzis ostatni dzien szkoly.
Jutro zakonczenie i matury od 05.05 ;D

Powodzenia, pozdro :>
A wszyscy < 3LO kisic sie w szkole do 20 czerwca! :D (chyba jakos tak)

Rankor
24-04-2008, 22:48
Za to wy bedziecie pisac matury, a my bibac po dlugim weekendzie ;)

Jestem w mat-fizie, ale fizyke juz sobie odpuscilem. Co prawda mam jeszcze 2 lata, jednak to nie moje loty ;p Moze podstawowa sprobuje

Vanhelsen
24-04-2008, 23:28
Za to wy bedziecie pisac matury, a my bibac po dlugim weekendzie ;)

Jestem w mat-fizie, ale fizyke juz sobie odpuscilem. Co prawda mam jeszcze 2 lata, jednak to nie moje loty ;p Moze podstawowa sprobuje
Jako 4 albo kolejny przedmiot, nikt nie zmusza wtedy do zaliczenia ;)

Raul
24-04-2008, 23:31
Polski - rozszerzony;
Hiszpański - rozszerzony;
WOS - rozszerzony;
Angielski - rozszerzony.

Dziwne, bo jakoś w ogóle się nie uczę. Ostatnio jedynie bibliografię na ustny przygotowałem.

Lasooch
24-04-2008, 23:39

Ja na mat-infie i też za dwa lata. Fizyki w ogóle nie ogarniam, a zamierzam pisać rozszerzoną... muszę.

@top: hura, hura, dzisiaj matura, marynara i fryzura, matuuraaaa!

gdybym w polsce byl to bym jechal z matma i fizyka na rozszerzonej.

ale ze jestem w usa to sie wszystko pokomplikowalo.
moge zostac na nastepnych kilka lat, moge wrocic i dokonczyc 3kl. albo pojsc na studia. zycie zawsze jest ciekawsze =')

kołbaś
25-04-2008, 07:21
Choc jeszcze matury nie pisze to zamiezam tyle ze z
Roz Polski i Angol oraz podstawowy(obowiazkowy) matma. CHolera nie wiem jak ja ta matme zalicze =/

Tompior
25-04-2008, 09:50
Nie wiem jak "zamiezasz" zdac polski rozszerzony...

Wald_Kerius
25-04-2008, 10:07

Ja chcę. Choć mature pisałem już jakiś czas temu, ale rzuciłem Studiowanie na UMCS'sie w Lublinie właśnie dla wojska.

Tovob Lard
25-04-2008, 11:35
Ja chcę. Choć mature pisałem już jakiś czas temu, ale rzuciłem Studiowanie na UMCS'sie w Lublinie właśnie dla wojska.

a tak z ciekawośći, możesz podać jaką specjalizację wybrałeś, szkołę, itd:)

@down
zniszczy wizerunek świadectwa maturalnego.

Lasooch
25-04-2008, 14:17
Choc jeszcze matury nie pisze to zamiezam tyle ze z
Roz Polski i Angol oraz podstawowy(obowiazkowy) matma. CHolera nie wiem jak ja ta matme zalicze =/

Jeśli matma obowiązkowa, to wnioskuję, żeś mój lub młodszy rocznik. A zdaje się, że będziemy musieli pisać polski, matmę, język obcy i jeden dodatkowy przedmiot... w moim wypadku polski podstawa, angielski, matma i fizyka rozszerzone. I może for fun sobie machnę np. historię (bez przygotowania - taki sprawdzian ile zapamiętam), bo jak obleję to się nic nie stanie.

Gonzo von Krenzel
26-04-2008, 04:30
pol, ang, wos. podstawy. studia? zarzadzanie, e-biznes. damy rade ;)

ripper
26-04-2008, 08:53
A mi jeszcze dwa lata...
Jak to jest mało = ) O polski i angielski (rozszerzone) się nie boję. Gorzej z historią i WOSem (też rozszerzone). A z matmą, choć podstawa, to w ogóle źle.

Powodzenia tegorocznym maturzystom. I dzięki za dłuży weekend = P

Grue
26-04-2008, 09:02

Można pracować w wojsku i studiować - jak ja ;)

Heh, ja tak samo na początku zrobiłem, rzuciłem studia dla wojska i szczerze mówiąc nie żałuje. Teraz mam i stałą, pewną prace i studiować moge ;) Pozdrówki

Evil Maul
26-04-2008, 09:14
J.Polski - podstawowy
J.Niemiecki - podstawowy
Fizyka - podstawowy
J.Angielski - rozszerzony

Ehhh już tylko tydzień i zaczynie się...;(

Lasooch
26-04-2008, 10:31
Powodzenia tegorocznym maturzystom. I dzięki za dłuży weekend = P

Ha, a ja mam weekend piękny, bo dziewięciodniowy - klasa jedzie na wycieczkę. Beze mnie. Wolę spędzić ten czas z gitarą/przyjaciółmi niż z klasą ^^"

Capality
26-04-2008, 10:39
Czy podczas matury trzeba wybrać coś rozszerzonego czy można wszystko normalne?

Tompior
26-04-2008, 10:43
Mozna wszystko podstawowe.

Valisha
26-04-2008, 11:24
w sumie jeszcze mam 2 lata...
matma - rozszerzona
chemia - rozszerzona
angielski - rozszerzony
polski - podstawowy, bo z czwartym rozszerzeniem rady nie dam.

a studia - na pewno coś z chemią na PŁ ;]
powodzenia wszystkim tegorocznym maturzystom ;)

a tak swoją drogą... można zdawać więcej niż 4 przedmioty?

gyagen
26-04-2008, 12:34
polski-podst
angielski-podst
geografia-podst
a potem wybieram się do policealnej , żeby w rok uzyskać zawód.

Tompior
26-04-2008, 13:38
a tak swoją drogą... można zdawać więcej niż 4 przedmioty?

Oczywiscie, ze mozna.
Np. Akademia Medyczna wymaga chemii, biologii oraz fizyki. Do tego dochodzi obowiazkowy polski oraz jezyk obcy. I juz mamy 5 :) Maksymalna ilosc to wlasnie bylo albo 5 albo 6 egzaminow.

gavreonien
27-04-2008, 09:36
A nikt nie zdaje tutaj Historii Sztuki(WOK'u)? taki przyjemny przedmiot i łatwy do zdania

Wald_Kerius
27-04-2008, 09:40
a tak z ciekawośći, możesz podać jaką specjalizację wybrałeś, szkołę, itd:)

@down
zniszczy wizerunek świadectwa maturalnego.

Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie wydział humanistyczny w Instytucie Filologii Słowiańskiej na kierunku rosjoznawstwo

Exodus
27-04-2008, 12:32
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie wydział humanistyczny w Instytucie Filologii Słowiańskiej na kierunku rosjoznawstwo

@up
Nie wiem dokładnie co to za studia, ale sądząc po nazwie też bym je rzucił.

Ja tam easy mode:
Polski, Angielski, Matma podstawowe. Moze pojde na PWR.

Guras
27-04-2008, 12:47
Ja jeszcze 1 rok i pisze mature, powodzenia wszystkim zycze!

ripper
27-04-2008, 12:50
A nikt nie zdaje tutaj Historii Sztuki(WOK'u)? taki przyjemny przedmiot i łatwy do zdania
W mojej szkole parę osób pisało to na próbnej - nikt nie zdał = )

Davido16
27-04-2008, 13:45
Oczywiscie, ze mozna.
Np. Akademia Medyczna wymaga chemii, biologii oraz fizyki. Do tego dochodzi obowiazkowy polski oraz jezyk obcy. I juz mamy 5 :) Maksymalna ilosc to wlasnie bylo albo 5 albo 6 egzaminow.

Proszę powiedz, że z tą fizyką to nieprawda... Jeśli miałbym zdawać fizykę, to chyba podziękuję ;s.

@edit

Aha, jeśli ktoś się przyczepi do wieku, to tera zaripostuje, że inne szkoły mnie nie interesują, oprócz medycyny, ew. weterynarii. Z reszty wyklucza mnie albo stan zdrowia, albo niechęć.

Marsseel
27-04-2008, 14:22
W mojej szkole parę osób pisało to na próbnej - nikt nie zdał = )

Również słyszałem historię o tym, że ludzie sobie biorą WOK na maturze bo im sie wydaje, że to banał, a później się okazuje ze nie zdają ;).

Ja mam jeszcze 2 lata.
będę zdawać rozszerzoną biologię, fizykę i chemię, z podstaw polski, matma (jako pierwszy rocznik znowu mamy obowiązkową matmę) i angol.

Proszę powiedz, że z tą fizyką to nieprawda... Jeśli miałbym zdawać fizykę, to chyba podziękuję ;s.

W tym roku na Akademię Medyczną w Poznaniu nie trzeba zdawać fizyki. Ale np. w Szczecinie lub Wrocławiu już tak. No ale kryteria się zmieniają z każdym rokiem.

Olorion.
27-04-2008, 14:31

pewnie studiowanie okazalo sie za trudne dla ciebie ;\

Ashlon
27-04-2008, 14:49
pewnie studiowanie okazalo sie za trudne dla ciebie ;\

Tak, bo kazdy, ktory rezygnuje ze studiow/nie studiuje to matol i nieuk :D

@edit

Aha, jeśli ktoś się przyczepi do wieku, to tera zaripostuje, że inne szkoły mnie nie interesują, oprócz medycyny, ew. weterynarii. Z reszty wyklucza mnie albo stan zdrowia, albo niechęć.

Oj, nie zdziw sie, jak ostatecznie trafisz na jakas historie czy cos podobnego :D

Slythia
27-04-2008, 15:08
W tym roku na Akademię Medyczną w Poznaniu nie trzeba zdawać fizyki. Ale np. w Szczecinie lub Wrocławiu już tak. No ale kryteria się zmieniają z każdym rokiem.
Jest tylko male "ale". Zdaza sie, iz latwiej dostac sie do np wroclawia bez fizyki niz do poznania...

Rincewind
27-04-2008, 17:25

Zeby napisac rozszerzona fizyke na ~60% wystarczy, ze sie zaczniesz w 3 klasie liceum uczyc i jesli dobrze pojdzie ci biologia i chemia to taki wynik powinien wystarczyc. W razie czego na weterynarie nie wymagaja fizyki.

gavreonien
28-04-2008, 16:48
Jeśli chodzi o WOK, zdawałem rozszerzony z jedną koleżanką i uzbierałem prawie 60%, inni pisali podstawową i zdali spokojnie. Myślę, że to najbardziej zależy od szkoły, u mnie np. bardzo stawiano na ten przedmiot.

Sam teraz studiuje historię sztuki :)

Exodus
28-04-2008, 19:37
Zeby napisac rozszerzona fizyke na ~60% wystarczy, ze sie zaczniesz w 3 klasie liceum uczyc i jesli dobrze pojdzie ci biologia i chemia to taki wynik powinien wystarczyc. W razie czego na weterynarie nie wymagaja fizyki.

Jesli poprzez 'uczenie sie' masz na mysli codzienne rycie po kilka h, korepetycje + ciagle robienie matur, to zgadzam sie.

Ashlon
28-04-2008, 19:40
Jesli poprzez 'uczenie sie' masz na mysli codzienne rycie po kilka h, korepetycje + ciagle robienie matur, to zgadzam sie.

Jesli ktos ryje codziennie po 4-5h, bierze korepetycje to musi sie niezle postarac, zeby napisac mature na mniej niz 75%. Oczywiscie rozszerzona.

Rincewind
28-04-2008, 20:13

Ja zaczalem uczyc sie fizyki od zera w polowie wakacji miedzy 2 a 3 klasa liceum, siedzialem nad nia 2 dni na tydzien po jakies 2-3 godziny i napisalem wlasnie na 60%. Jak widac wystarczy chciec. Akurat fizyka nie jest przedmiotem do ktorego trzeba zakuwac zeby w miare napisac.

Tompior
28-04-2008, 20:47

Siostra w 2 miesiace sama przerobila material z matmy rozszerzonej (a byla w biol-chemie) i miala 74%.
A z tym ryciem to przesadziles...
Po 1. Po co komu korki? :D Mozna sie samemu uczyc.
Po 2. Uczas sie od wrzesnia az do konca roku po ~~3h siostra miala 100% z podstawy chemii i 94% z roszerzenia, wiec teoria o tym, ze trzeba strasznie zakuwac na 70% juz upadla :)
@down: jak musisz :P
http://img139.imageshack.us/img139/9475/swiadectwomaturamc4.jpg

No to macie nowy cel w zyciu. Zdac lepiej od niej :D
Ale po co jej to bylo? Z takim wynikiem, na chemie na politechnike warszawska miala okolo 180pkt, a przyjmowali juz od 80 :D

Tovob Lard
28-04-2008, 21:17
Siostra w 2 miesiace sama przerobila material z matmy rozszerzonej (a byla w biol-chemie) i miala 74%.
A z tym ryciem to przesadziles...
Po 1. Po co komu korki? :D Mozna sie samemu uczyc.
Po 2. Uczas sie od wrzesnia az do konca roku po ~~3h siostra miala 100% z podstawy chemii i 94% z roszerzenia, wiec teoria o tym, ze trzeba strasznie zakuwac na 70% juz upadla :)
:confused:
Pokaż skany świadectwa maturalnego siostry. To uwierze :-)

Exodus
28-04-2008, 22:00
Rincewind:
Nie chce mi sie wierzyc, a nawet jesli dla ciebie to 6h~ tygodniowo fizyki to nic to jestem pewien, ze juz wczesniej troche fizyke umiales i LUBISZ(?) sie uczyc. Ja osobicie po pol godzinie nauki jakiegokolwiek przedmiotu juz wysiadam xdd

Tompior:
To jak mowisz, ze sie uczyla po 3h dziennie przez 8~ miesiecy czyli jakies 720h, wedlug mnie to sporo. I tak nawet na ten czas wyniki z matur wysmienite. A co do tej matmy to matma-chemia to bardzo zblizone przedmioty, tu i tu matury polegaja na wykonywaniu zadan, wiec uczac sie jednego szlifowala tez drugie.

Arnisan
28-04-2008, 22:25
@Exodus

Jako, ze wlasnie zdaje matme i chemie na rozszerzonym poziomie powiem Ci, że sie mylisz ;P standardy matur troszke sie zmienily. Zadania w chemii polegajace na liczeniu zostaly zredukowane i coraz wiecej jest zadan wykazujacych znajomosc wiedzy chemicznej innej niz zadania. Oczywiscie matura z chemii bez zadania na stezenie to zadna matura.

Z matmy sprawa ma sie troche inaczej. Co prawda okrojono material, ale zadania zmienily swoja forme...juz nie zobacze latwej granicy ciagu i indukcji...

tu masz mature ktora pisala:
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Matura2006/a2_chem.pdf

pare zadanek, a reszta to wiedza chemiczna

Rincewind
28-04-2008, 22:47
@Exodus
Pisalem, ze od zera :p wczesniej z fizyki nie umialem doslownie nic. Na dodatek bylem w klasie mat-inf wiec fizyka w szkole byla podstawowa i tylko w pierwszej i drugiej klasie. Uczyc lubie sie tylko czasami jak cos jest ciekawe wiec nie zawsze wyrabialem te 4-6h tygodniowo no ale tyle na pewno wystarczy.

Tompior
04-05-2008, 11:23
Jutro matura ;)
Nie uczcie sie dzisiaj juz ^^

Grocix
04-05-2008, 11:38
Powodzenia wszystkim ;)

Smoly
04-05-2008, 12:22
Proponuje posłuchać piosenki [najlepiej jutro!]

Farben Lehre - Matura :D

Powodzenia wszystkim.

Vanhelsen
04-05-2008, 12:39
Jutro matura ;)
Nie uczcie sie dzisiaj juz ^^Już? Jakie już? Do matury 18godz, jeszcze jest czas, pouczymy się później 8o

Mumakil
04-05-2008, 13:04
Polski - Podstawowy
Angielski - Pod.
WoS - Pod.
Geografia - Roz.

ogólnie , nic się nie uczyłem :| , mam plan poprawic mature za rok a do woja i tak nie pojde bo zapisze sie do szkoly policealnej , nie martwcie sie :P nie zdanie matury to nie koniec swiata ;p

Xendriel
04-05-2008, 13:11
Jutro matura ;)
Nie uczcie sie dzisiaj juz ^^
Ja dzisiaj to dopiero zaczynam się uczyć. Przeczytam streszczenia i powinno starczyć;)

Tompior
04-05-2008, 13:21
Ja sie najbardziej boje matmy.
Polski podstawka to tylko zeby zaliczyc.
Do angielskiego przygotowywac sie nie musze bo i tak jest dobry przelicznik na studia.
Geografie ogolnie umiem, duzo wynioslem z liceum, a co najwazniejsze, zawsze mozna napisac cos na logike.
No i zostaje matma... Jest wiele zadan, z ktorymi mam jeszcze problemy wiec chyba czas zaczac sie uczyc :D

Matilus
04-05-2008, 13:57
Oby nie dali Dziadów ani innego ustrojstwa. :(

- Prodigy -
04-05-2008, 13:58
Powodzenia wszystkim piszącym w tym roku mature życzę ;^)

Tompior
04-05-2008, 14:03
Ja mam nadzieje, ze dadza Dzume lub Lalke. 2 ksiazki, ktore czytalem :D

Dwik
04-05-2008, 20:01
"Dżuma", "Lalka" lub nawet inne, byle pozytywistyczne ustrojstwo nader wskazane ;)

Odnośnie samej matury to będę zdawał:

polski - rozszerzony
angielski - rozszerzony (ustny podstawowy)
matematyka - rozszerzony

No to teraz chillout, najeść się, wyspać i... matura ;)

morwin
04-05-2008, 20:37
polski-podstawowy
j.ang-rozszerzony
biologia

btw. 'Nie matura, a chęć szczera zrobi z ciebie oficera' to tak jakby kotś nie zdał :p

neopostman
04-05-2008, 21:24
Ja pamiętam, kiedy to zdawałem- biol rozszerzone, chem rozszerzoną i fiz rozszerzoną (:F). Jak zdajecie fiz to taka mała rada- bez ściągania nie zdasz ; D.

Sesef
05-05-2008, 00:46
No coż o 9 zaczynamyz koksem do tego dla osłody jeszcze 7 ustna z polaka a ja polwe prezentacji umiem dopiero:)

Sam zdaje:
- polski podstawowy
- angielski podstawowy
- geografia podstawowa
- matematyka rozszerzona
- fizyka rozszerzona (wiem jestem masochistą)
miała być jeszcze informatyka ale chyba już bym nie dał rady

mam zamiar potem wybrać się na politechnikę warszawska na wydział Informatyka - programistyka

PS.
Niech będzie Potop w temacie wypracowania :) veri plisssssxxxx!!!!!!!!111111 oneonejedenpjeden

Edit
Widzę, że jako jedyny rzuciłem się na fizykę rozszerzoną z osób wypowiadających się :/ ach gdzie ta myśl techniczna Polski, chyba wszystkich skutecznie odrzuca matura z tego przedmiotu :/, ale co tam jak kiepsko pójdzie to zawsze jest technologia drewna czy papiernictwo i poligrafia.

Quezacoatl
05-05-2008, 01:35
Ee... Wy zdając polską maturkę macie luźno... 3 przedmioty na podstawowym... co to jest. A ci co chcą więcej mogą więcej.

Ja muszę zdać ze wszystkich przedmiotów które wybrałem.

Polski - podstawowa
Hiszpański - podstawowa
Geografia - podstawowa
Angielski - rozszerzona
Matematyka - rozszerzona
Fizyka - rozszerzona
Nie wiem czy SL to dokładnie to samo co podstawowa, ani czy HL to to samo co rozszerzona. Powiedzmy, że to coś w tym stylu.

Ale za to miejsce na uniwersytecie już przygotowane, nawet zanim zacząłem zdawać.

ja zaraz ide spac, a zanim sie obudze to wiekszosc z was bedzie juz miala z glowy mature z polskiego.
Bede trzymal kciuki przez sen ;-)
Have fun, don't do drugs

Exodus
05-05-2008, 11:25
Ja juz po polskim. Na podstawowej byly dosc proste tematy.(moim zdaniem)

1. Oda do mlodosci i Jakis wiersz K. Przerwy- Tetmajera - trzeba bylo opisac ich stosunek do wczesniejszych pokolen i ogolnie cos o utworach/epokach.

2. Sen tej dziewki z lalki, w ktorym snila o Wokulskim i ojcu. Doklandie nie czytalem.

Wybralem temat 1, cos na sciemniealem o mickiewiczu jako wieszczu i o tym drugim napisalem, ze ludzi byli zmeczeni juz walka i poddawali sie itd.

Mysle ze bedzie git, jak wasze wrazenia? : P

Tompior
05-05-2008, 11:49
Ja tez po.
Napisalem na temat snu panny Izabeli :)
Ogolnie oba tematy mi sie nie podobaly. Cala matura zajela mi 2h.
Tekst do pierwszej czesci matury byl fajny (o blogach).

Mumakil
05-05-2008, 12:06
HAHAHAHA , dziś rano przeczytałem opracowanie lalki , dzięki bogu :*

czytanie ze zrozumienim całkiem fajne , przyjemnie się to czytało a i odpowiedzi łatwe

z testu licze na 12-15 punktów
z pracy na 10?:baby:

teraz już z górki ^^

Matilus
05-05-2008, 12:46
Też wybrałem Lalkę, choć kompletnie temat mi się nie podobał. Tekst łatwy, ale pewnie zrobiłem parę głupich błędów. : p Jak dostane 50% to będzie dobrze...
: p

Gimlos
05-05-2008, 12:54
Na rozszerzonej pisalem analize "Lolo" Sławomira Mrożka. Utwór mający wiele podtekstów, więc nie wiem czy uchwyciłem wszystkie - ale powinno byc nieźle. Kiedy CKE udostępni klucz do matur?

Sesef
05-05-2008, 12:55
również wybrałem Lalke tylko teraz odczuwam że trochę zjebałem po wyjściu kumple ciągle gadali że pisali o Wokulskim a ja tylko wspomniałem o tym że ten człowiek co się pojawił to prawdopodobnie Wokulski o czym świadczą czerwone ręce, a całą resztę napisałem o tym jakie ma podejście do ojca i tego człowieka (chyba uznają to że opisując podejście Izabeli do tego człowieka opisuję podejście do Wokulskiego, wcześniej wspomniałem że to jest Wokulski). Zobaczymy jak to będzie 30 czerwca.

Dwik
05-05-2008, 13:03
@Gimlos
Kluczy nie będzie, będą upublicznione przykładowe rozwiązania o godzinie 15.00 - zarówno chyba na CKE jak i na onecie ;)

@ad. matury
Tekst o blogach był rzeczywiście przyjemny do czytania, pytania jednak tyczyły się w sporej części języka polskiego niż wyczytania wiadomości ale i tak nie były jakieś szczególnie trudne :P

Co do wyboru tematów to poleciałem Lalką. Utwór znam dosyć dobrze (lekture przeczytałem całą, oglądałem film, mnóstwo opracowań i streszczeń), mimo wszystko temat wypracowania mnie zaskoczył. O tym śnie Izabeli rzadko się wspomina na lekcjach, a widać że miał on dosyć głębsze przesłanie.Odnośnie tych dwóch wierszyków, to były raczej łatwe, ale wymagały umiejętności dokładnej analizy tego typu utworów.
@Sesef
I tu się właśnie kłania pisanie na temat. Według mnie napisałeś jak najbardziej prawidłowo, wyraźnie jest zaznaczone żeby pisać na podstawie podanego fragmentu tekstu a nie to co wiem. Pisałem podobniem, z odwołaniami do lektury.

Tompior
05-05-2008, 13:11
Ja rowniez napisalem, co na podstawie danego fragmentu mozna wywnioskowac.
Tylko raz (albo 2 razy) sie odwolalem do znajomosci otworu.
Ogolnie licze na ponad 50% :P

Matilus
05-05-2008, 13:37
A co było synonimem do sążystych (dobrze piszę?) komentarzy? O.o

Heh, no to 1 punkt w plecy... : (

Dwik
05-05-2008, 13:42
Ja napisałem sążnisty - obszerny i w sumie trafiłem częściowo.
sążnisty ~tszy
<<odznaczający się potężnymi rozmiarami, zwłaszcza bardzo długi,
bardzo wysoki>>
Sążnisty list.
Sążniste sprawozdanie.

Ashlon
05-05-2008, 14:13
1. Oda do mlodosci i Jakis wiersz K. Przerwy- Tetmajera - trzeba bylo opisac ich stosunek do wczesniejszych pokolen i ogolnie cos o utworach/epokach.

Teksty dotyczyly mlodosci i stosunku mlodego pokolenia do starszego. Tez pisalem ten temat, bo Lalki nie moglem strawic i nie przeczytalem, natomiast wypracowanie nr1 wydal mi sie latwiejsze niz drugie. Ogolnie sprowadzilo sie to do tego, ze najpierw trzeba bylo nudzic o mlodziezy, ktora wg Mickiewicza jest super i w ogole, natomiast u Tetmajera bezsilna i melancholijna. Mozna bylo nadmienic, ze ci od Mickiewicza chcieli walczyc, pokazac sile, ci drudzy - byli zdolowani brakiem niepodleglosci i nieudanymi powstaniami.

@Gimlos : hehe, ale wam dowalili, to juz ciekawsze bylo "Ogniem i Mieczem" na ktorejs z probnych matur. Szkoda, ze nie bylo tego na podstawce, bo swiezo po lekturze jestem :D

Vanhelsen
05-05-2008, 15:09
Tekst o blogach, spodziewam się minimum 13pkt, co do wypracowania, wybrałem Lalkę, jedna z niewielu lektur które był;em wstanie w liceum przeczytać i które mnie zainteresowały, a czy będzie zaliczenie? Jak egzaminator nie powie, że wypracowanie to streszczenie to będzie OK :)

Arnisan
05-05-2008, 16:18
A wybralem sobie pierwszy temat ;p przeczytalem ten o lalce i nie zrozumialem co mialbym pisac ;D z drugiej strony nie przeczytalem ksiazki...;D Mysle, ze poszlo w miare dobrze. Mam nadzieje, ze trafilem w klucz ;P Myslicie, ze wspomnienie o Romantycznosci byloby walorem? Albo, ze Oda jest tez zwana "manifestem mlodosci"? ;D
Czytanie ze zrozumieniem bylo calkiem przyjemne, na nic nie bede liczyl bo pewnie sie przelicze, ale tez poszlo w miare dobrze.
Teraz czekac na pozostale..na matme =O

Matilus
05-05-2008, 16:50
Ogólnie to próbna była łatwiejsza... 8o

Xendriel
05-05-2008, 16:52
Tekst o blogach, spodziewam się minimum 13pkt, co do wypracowania, wybrałem Lalkę, jedna z niewielu lektur które był;em wstanie w liceum przeczytać i które mnie zainteresowały, a czy będzie zaliczenie? Jak egzaminator nie powie, że wypracowanie to streszczenie to będzie OK :)
U mnie tak samo, z tekstu o blogach kolo 13-14pkt, wypracowanie trochę gorzej ale wydaje mi się że na zaliczenie powinno starczyć.

Jak by ktoś nie widział to daję przykładowe rozwiązania
podstawowy http://cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im/5/5180/m5180235.pdf
rozszerzony http://cdn.gazeta.pl/bi.gazeta.pl/im/7/5180/m5180237.pdf

Gimlos
05-05-2008, 18:40
@Ashlon
Ogniem i Mieczem bylo swietne, wtedy blisko 90% stuknalem ;) Teraz dali bardzo trudne pytania do tekstu, duzo ludzi potraci tam punkty. Wypracowania stosunkowo trudne, ale mi akurat Mrożek bardzo podpasowal. Z racji ze wyglada na to, ze srednia z rozszerzonej bedzie w tym roku bardzo niska - wynik na poziomie 70-80, na jaki licze, bedzie duzym atutem w walce o miejsce na studiach : d

Ulrikk
05-05-2008, 21:35
a co to za roznica zdawac roszerzone od podstawowego? xd

Tompior
05-05-2008, 22:42
No to jutro angielski.

Poziom podstawowy - 120 minut
Poziom rozszerzony - 190 minut
Poziom dwujezyczny - 240 minut <--- dluuuuugo ;D

Gonzo
06-05-2008, 00:54
Powodzenia wszystkim ;).

Sesef
06-05-2008, 07:26
Nom powodzenia, powodzenia :) (ja che list prywatny na maturę:P)

Niech moc przezwycięży strach :P

Jutro WOS (sam nie zdaję, ale mam ustną z polaka)

Matilus
06-05-2008, 11:20
Angielski podstawa była łatwa jak nie wiem co. : ) Liczę na ponad 80% gdzieś. : )

ripper
06-05-2008, 13:04
http://wiadomosci.onet.pl/1742927,11,item.html

Mogłem iść do zawodówki = )

Dwik
06-05-2008, 15:23
W sumie wyszło mi po podsumowaniu że mam jakieś 20-23/32 pkt z zadan zamknietych no i licze na jakies 13-15/18 pkt z wypracowania. A wam jak poszlo ? (mam na myśli poziom rozszerzony)
@down_Gimlos
Temat rozprawki według mnie był przyzwoity, łatwo było wymyśleć jakies za i przeciw, wymagało to jednak znajomości wyrażeń pod rozprawkę. Mimo wszystko jak jakies 80% osób piszących wybrałem opowiadanie.
@Tompior
Heh, mi głównie poleciały punkty na listeningu (generalnie jakieś 50% z każdego) i na gramatyce.

Mumakil
06-05-2008, 15:24
angielski spoko , w zamknietych jeden blad mi sie wkradl z tą książką "save cash save the plante" czy jakoś tak - 34/35 punktów

w otwartych źle przeczytałem i napisałem do której jest sklep a nie od której :/ wydało mi się to logiczne

narazie pewny jestem tych 2 błędów , wciąż mam nadzieje na ponad 90% :)

Gimlos
06-05-2008, 15:51
W sumie wyszło mi po podsumowaniu że mam jakieś 20-23/32 pkt z zadan zamknietych no i licze na jakies 13-15/18 pkt z wypracowania. A wam jak poszlo ? (mam na myśli poziom rozszerzony) Kompletny banał :| Moze potraca ci ktorzy skusili sie na rozprawke, bo temat byl troche nie ten tego, jako ktos kto pisal opowiadanie - mam na to cicha nadzieje ;)

Tompior
06-05-2008, 15:53
No to sprawdzilem odpowiedzi z dwujezycznej.
Listening - 12/20 (bez wypracowania)
Reading - 21/30 (bez wypracowania)

Do tego, oba teksty (wypracowania) poszly mi w miare dobrze, wiec uwazam, ze dostane okolo 70-75%

Ashlon
06-05-2008, 16:11
http://wiadomosci.onet.pl/1742927,11,item.html

Mogłem iść do zawodówki = )

I tak powiedza, ze ci ludzie to do dupy byli :P Ale mowiac powaznie :
a) zastanawiam sie, jakim sposobem ci ludzie tak slabo napisali
b) zastanawialem sie i nie wymyslilem lepszego sposobu sprawdzania wiedzy
Zastanawiajace jest, ze czasami klucz jest po prostu glupi. Ale coz, szczescie sprzyja lepszym.

Dwik
06-05-2008, 16:14
Zastanawiajace jest, ze czasami klucz jest po prostu glupi. Ale coz, szczescie sprzyja lepszym.
Wydaje mi się że ta informacja to trochę tak pod publiczkę, coby pocieszyć maturzystów że nawet jak napisali słabo nie znaczy że są głupi, bo proszę bardzo pan profesor też nie podołał. Generalnie wedłgu mnie chodzi tutaj bardziej o schematyczność uczenia naszych roczników, a tego jak byli nauczani ci panowie.

Slythia
06-05-2008, 16:22
Nie sa do dupy ; ). Po prostu klucz nie uwzglednia osob nie myslacych szablonowo, jak nas ucza w szkole. Ten autor ma kojarzyc sie z tym, to ma oznaczac to... Jesli napiszemy inaczej - jest zle. Wszelka kreatywnosc jest wrecz karana... Te dwa punkty za "szczegolne walory pracy" nie pomoga. U mnie w szkole podkreslali, ze na maturze, zwlaszcza z polskiego, nie mamy za duzo myslec, gdyz zawsze w kluczu sa najbardziej oczywiste rzeczy. Na jednej z probnych matur mialam wymienic synonimy alienacji. 3/4 klasy mialo zla odpowiedz. Dlaczego? W slowniku masz 6-10 pojec, w kluczu dwa...

Poza tym, slyszalam tez historie, w ktorej autor napisal analize wlasnego wiersza... Okazala sie ona bledna.

Arnisan
06-05-2008, 17:35
@up
To byla Szymborska co zle zinterpretowała swoj wlasny wiersz ;D dostala chyba z calej matury ~~60%

Slythia
06-05-2008, 17:39
@up
To byla Szymborska co zle zinterpretowała swoj wlasny wiersz ;D dostala chyba z calej matury ~~60%
Akurat nie mowilam o niej ; ). Lecz chyba nie trzeba dodawac wnioskow.

Exodus
06-05-2008, 17:52
Smieszne to jest gdy inni "wiedza lepiej" co autor mial na mysli od niego samego ;pp

pawel1992
06-05-2008, 19:58
może to głupie , ale mam kilka pytań :p

1. Z ilu przedmiotów muszę/mogę zdawać maturę ... ?
2. Czym różni się poziom rozszerzony od podstawowego , wiadomo rozszerzony jest trudniejszy itd ale czy są jakieś wyraźne różnice ? I czy lepiej mieć np. 60% z rozszerzonego czy lepiej 90% z podstawowego ;p
3. Czy jeśli chciałbym zdawać rozszerzoną muszę najpierw zdać podstawową maturę?
4. Jak wyglądają matury ustne ? Czy jest to ciężkie (trema , stres itp) ? I co podczas nich się robi

Exodus
06-05-2008, 20:08
1. Teraz musisz zdwac obowiazkowo j. polski i j. obcy + 1 wybrany przedmiot. Mozesz do tego wybrac 2 przedmioty dodatkowe, czyli maksymalnie mozesz zdawac 5.
2. No trudniejszy, bardziej wnikliwe pytania sa, a to czy sie bardziej oplaca to zalezy na jaka uczelnie sie wybierasz.
3. Nie musisz.
4. Z j. obcego masz masz 3 scenki + opisac obrazek (podstawowy) a z j. polskiego musisz przez conajmniej 12 minut gadac na wybrany przez siebie temat, oczywiscie wybrany z listy tematow. ; p

@V
Masz chyba negocjowanie itd najlepiej sprawdz w google dokladnie, ustne chyba tylko z jezykow z tego co wiem. Najlatwiej chyba zdac geografie moze tez biologie, wos, oczywiscie podstawy.
30%

pawel1992
06-05-2008, 20:14
Aha rozumiem :)

1. a co do ustnych matur to co z prezentacjami ? O co chodzi z tymi scenkami ? I czy tylko ustne są z polskiego i z języka obcego czy z czegoś jeszcze?

2. Wiadomo , że każdy wybiera to w czym czuje się najlepiej , ale z reguły z jakich przedmiotów najlepiej można się prześlizgnąć na maturze ( co jest 'najłatwiejsze' )

3. Ile trzeba mieć % , żeby zaliczyć maturę ;>

Z góry dziękuję...

Slythia
06-05-2008, 20:51
Aha rozumiem :)

1. a co do ustnych matur to co z prezentacjami ? O co chodzi z tymi scenkami ? I czy tylko ustne są z polskiego i z języka obcego czy z czegoś jeszcze?

Masz 15 minut na swa prezentacje. Do tego dochodza pytania zadawane przez komisje, na ktore musisz odpowiedziec (chociaz na jedno, by zdac). Matury ustne sa z polskiego oraz z kazdego wybranego przez ciebie jezyka obcego. Jednak matura z jezykow wyglada troszke inaczej - losujesz temat, na ktory musisz mowic pare minut + pytania. Oczywiscie, masz dwa poziomy do wyboru.
2. Wiadomo , że każdy wybiera to w czym czuje się najlepiej , ale z reguły z jakich przedmiotów najlepiej można się prześlizgnąć na maturze ( co jest 'najłatwiejsze' )
Geografia? Ja tam nie wiem ; ).3. Ile trzeba mieć % , żeby zaliczyć maturę ;>
30% z kazdej.
Z góry dziękuję...
Alez prosze ; )

Tompior
06-05-2008, 21:00
Oczywiscie przedmiotu wybranego jako dodatkowy nie mozna nie zdac ;)
Prezentacja z polskiego powinna trwac 10-15 minut. Maksymalnie mozesz zdobyc 20 punktow, ktore sa suma poszczegolnych elementrow (jest ich chyba 5) prezentacji.
Z kazdego z tych elementow musisz dostac minimum 1 (lub 2) punkt aby zdac ;)

Co do geografii: kazdy powinien minimum 30% uzyskac z podstawowej, ale rozszerzona to juz co innego ;>

Arnisan
06-05-2008, 21:35
Mala poprawke wprowadze, mozna zdawac maksymalnie 6 przedmiotow, a nie 5. Patrz moj kumpel: polak, niemiec, angol, matma, chemia, biola.

Tak naprawde to wiekszosc matur podstawowych jest latwa, ale zalezy co Ci lezy najbardziej. Najlatwiejszy chyba wos.

Ustna z jezyka obcego podstawowego wyglada tak:
1. losujesz temat
2. masz w reku kartke, na jednej stronie obrazek do opisania a na drugiej stronie rozmowy sterowane
3. masz na przygotowanie pare minut(nie wiem dokladnie ile, chyba 5)
4. a) opisujesz obrazek i dostajesz 2 pytania do obrazka, zazwyczaj jedno bezposrednio do ilustracji a drugie moze byc do problemu poruszanego przez obrazek.
b) na odwrocie masz 3 rozmowy. Pierwsza to uzyskiwanie informacji (np. w sklepie mowisz co chcesz kupic, za ile to jest i cos jeszcze). Druga rozmowa to relacjonowanie zdarzen (np. byles w muzeum w berlinie, powiedz co widziales i swoje wrazenia). Trzecia rozmowa to negocjacja(np. przeszkadza Ci wlaczony komp bo jestes zmeczony, powiedz to koledze, powiedz zeby wylaczyl o 10, ale on sie nie zgadza to zaproponuj rozwiazanie kompromisowe np. 22.30).

Aby zdac ustny polak trzeba miec 6 punktow (6/20 to 30%)

Rozszerzony rozni sie tym od podstawowgo, ze w rozszerzonym trzeba wiecej myslec i zadania sa bardziej rozbudowane (czasami laczone, np. ciag z logarytmem, logartymy z parametrami) mowa o matmie. A rozszerzona z polaka rozni sie tym, ze za czytanie ze zrozumieniem mozna dostac 10 pkt a nie 20 a za wypracowanie 40 pkt a nie 50. Tekst do wypracowania jest zazwyczaj z dodatkowych lektur, albo mniej znanych wierszy/powiesci (patrz tegoroczna matura). No i czytanie ze zrozumieniem jest trudne, bo teskty sa troche ciezkie do zrozumienia.

W razie czego, laureat lub finalista z olimpiady na poziomie centralnym (ostatni etap) zwalnia z egzaminu maturalnego z wybranego przedmiotu. Laureat z matmy to matma na 100% i nie musisz pisac. Laureat z angola to nie musisz zdawac pisemnego i ustnego i masz na 100% zaliczona.

Przeliczniki sa rozne na roznych uczelniach. U mnie matma rozszerzona ma przelicznik *1 gdzie podstawowa *0,5.
Bywa tez inaczej. Moja kolezanka byla przekonana ze do wawy musi zdawac fize rozszerzona bo tak bylo wszedzie napisane, ale w marcu zmienili to i mozna zdawac podstawowa. No, ale juz nie mozna bylo zmieniac deklaracji. Okazalo sie, ze ma taki lipny przelicznik, ze im wyzej zda rozszerzona tym mniejsza jest roznica miedzy podstawowym. Np. zdac fize R na 60% to jak fize P na powiedzmy 70%, ale fiza R zdana na 96% to jak podstawowa na 95% a roznica w zawartosci arkuszy jest naprawde wielka. Nie mozna wiec podac ogolnego wzoru co lepsze. Zalezne od uczelni jak to wspomnial Exodus. Edit: w ramach wyjasnienia taka sytuacja ma miejsce na medycynie a nie na politechnice.

W ogole jest tak, ze przedmiot dodatkowy musi byc zdawany na poziomie rozszerzonym, czyli mozna zdawac maksymalnie 3 przedmioty na poziomie podstawowym.

Macqren
06-05-2008, 21:49
No ja słyszałem, że rozumienie ze słuchu było trudne, a reszta jakoś poszła.

Scream
06-05-2008, 23:32
na maturace zdajemy 3 obowiazkowe przedmioty (polski, obcy, jeden z proponowanych przedmiotow) + bodajze max 5 dodatkowych (dodatkowe musza byc na poziomie rozszerzonym.

Zdanie przedmiotow dodatkowych nie jest wymagane do zaliczenia matury.

Matury rozszerzone sa zazwyczaj punktowane podwojnie na studiach, na kilku widzialem nawet x3, ale chyba poprostu zle cos zapisali ; p

mnoznik x2 nie oznacza dokladnie x2, np. 30% z rozsz. dostajemy na studiach tyle pkt ile za 70% z podstawy: > najlepiej pogooglowac i wszystko stanie sie jasne ^^

no a matury rozszerzone roznia sie tym, ze trzeba byc na nie przygotowanym, w przeciwienstwie do matur podstawowych ; >

Sesef
07-05-2008, 07:44
Przeliczniki sa rozne na roznych uczelniach. U mnie matma rozszerzona ma przelicznik *1 gdzie podstawowa *0,5.
Bywa tez inaczej. Moja kolezanka byla przekonana ze do wawy musi zdawac fize rozszerzona bo tak bylo wszedzie napisane, ale w marcu zmienili to i mozna zdawac podstawowa. No, ale juz nie mozna bylo zmieniac deklaracji. Okazalo sie, ze ma taki lipny przelicznik, ze im wyzej zda rozszerzona tym mniejsza jest roznica miedzy podstawowym. Np. zdac fize R na 70% to jak fize P na powiedzmy ~~60%, ale fiza R zdana na 96% to jak podstawowa na 95% a roznica w zawartosci arkuszy jest naprawde wielka. Nie mozna wiec podac ogolnego wzoru co lepsze. Zalezne od uczelni jak to wspomnial Exodus.

I to jest właśnie najgorsze, zdać fizykę na 80-90 rozszerzoną to albo trzeba nie odchodzić od książek z pół roku, albo mieć niebywały fart, co innego przy podstawowej gdzie taki wynik jest całkowicie realny, no ale cóż politechnika opiera się na fizyce i trzeba ją zdawać żeby się dostać.

Dziś ustna z polaka zobaczymy jak pójdzie od tygodnia zakuwałem temat, jak za mało się nauczyłem to na sierpień będę już na pamięć umiał:)

BTW, Nikt nie napisał. Jak się komuś powinie noga i nie zda jednego przedmiotu obowiązkowego to w sierpniu jest jeszcze poprawka, nie trzeba czekać całego roku.

Gimlos
07-05-2008, 15:53
Eheheh, ludzie ktorzy wybrali WOS na zasadzie "zdaje to kazdy idiota" niezle sie dzisiaj przejechali. CKE w koncu sie ogarnelo : d

Dwik
07-05-2008, 16:00
No rzeczywiście ładnie pojechali tegorocznych maturzystów. Przeglądając arkusze, zdziwiłem się trudnością. Na szczęści nie wybrałem WOSu do zdawania ;) A na forach, ludzie raczej narzekają. Ciekawe czy podobnie postapia z geografią, które również wydaje się przedmiotem 'do zaliczenia' matury.

Quezacoatl
07-05-2008, 18:04
Cieszę się z waszego fajnego WOSu... u mnie matma była w miarę prosta, jeszcze jutro druga część, potem 19tego trzecia. W międzyczasie zejdzie Ang i Hiszp...
Robie się ciekawy czy zdałbym polską maturę... chyba nie, z powodu znacznych różnic w programie. Choć się zastanawiam... można tak bez uczęszczania do danego liceum zgłosić się na maturkę? Jak tak, to pewno po kosztach by pojechali.

Sesef
09-05-2008, 16:43
Mam taką prośbę jak ktoś zadawał już angielski ustny to mógłby podać jaki miał obrazek i pytania.

gyagen
09-05-2008, 16:56
Oczywiscie przedmiotu wybranego jako dodatkowy nie mozna nie zdac ;)
Prezentacja z polskiego powinna trwac 10-15 minut. Maksymalnie mozesz zdobyc 20 punktow, ktore sa suma poszczegolnych elementrow (jest ich chyba 5) prezentacji.
Z kazdego z tych elementow musisz dostac minimum 1 (lub 2) punkt aby zdac ;)

Co do geografii: kazdy powinien minimum 30% uzyskac z podstawowej, ale rozszerzona to juz co innego ;>
zdaje mature ale o elementach nie slyszalem dajmy na to ze wszystkich zdobede max oprocz jednego w ktorym nic nie dostane i lece? loel?

Tompior
09-05-2008, 22:27
zdaje mature ale o elementach nie slyszalem dajmy na to ze wszystkich zdobede max oprocz jednego w ktorym nic nie dostane i lece? loel?

Tak.
Jezeli np. cala prezentacje zrobisz na max punktow a za rozmowe dostaniesz 0 to nie zdajesz.

Dwik
12-05-2008, 18:48
No matury ustne już z głowy, polski max a z angielskiego straciłem punkt, pewnie ze względu na gramatykę, jakiś chaos wytworzył się w głowie. Już tylko matematyka została. Ciekawe co zaserwują nam panowie z CKE :)

Glacial
12-05-2008, 20:59
ja za tydzien ustny z polaka i za jakieś dwa tygodnie anglik. Dzisiaj pisałem biologie i śmiało mogę powiedzieć, że dzisiejszy arkusz był dużo trudniejszy od dwóch poprzednich z tego roku.

Tompior
12-05-2008, 21:01
Sroda - matma rozszerzona
Sroda za tydzien - polski ustny
polski za 2 tygodnie - angielski ustny

Czyli ostatnia powazna sprawa teraz w srode :D

Matilus
12-05-2008, 21:11
Ja jestem po pisemnych, w sumie już mam wakacje. xD

ja za tydzien ustny z polaka i za jakieś dwa tygodnie anglik. Dzisiaj pisałem biologie i śmiało mogę powiedzieć, że dzisiejszy arkusz był dużo trudniejszy od dwóch poprzednich z tego roku.

Rozszerzoną pisałeś? Nie była aż taka trudna, może uda sie wyciągnąć 70%. ; P

Tovob Lard
13-05-2008, 10:51
Dziennik": Maturzyści piszący tydzień temu esej na temat "Lalki" Bolesława Prusa otrzymali absurdalne zadanie. Na podstawie fragmentu książki mieli zinterpretować sen Izabeli Łęckiej. Tymczasem - jak twierdzą niektórzy poloniści - bohaterka powieści wcale nie spała, lecz marzyła na jawie.
Nauczyciele są mocno zaniepokojeni i obawiają się, że ten błąd może obniżyć wielu maturzystom oceny z polskiego. Polonista Leszek Barszcz, który jest również egzaminatorem, zaapelował do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej, by ratowała sytuację. Jego zdaniem błąd autorów testu to dla młodego pokolenia sygnał, że ci którzy powinni być autorytetami, nie umieją przygotować sprawdzianu, a nawet nie znają dobrze "Lalki".

Ale w Komisji nie widzą problemu. Zdaniem jej przedstawicieli nikt nie popełnił błędu. - "W podanym fragmencie bez wątpienia chodzi o sen. Pytanie ustalali wykładowcy uniwersyteccy i do nich można mieć zaufanie. Są autorytetami w swoich dziedzinach" - przekonuje Małgorzata Burzyńska z CKE.

To nie jedyny problem z esejami maturalnymi, pisze "Dziennik". Poloniści poddają w wątpliwość także pierwszy temat, gdzie należało porównać wiersze Adama Mickiewicza "Oda do młodości" i Kazimierza Przerwy-Tetmajera "Któż nam powróci". Problem polega na tym ,że na maturze podstawowej powinno się analizować teksty z obowiązkowego kanonu lektur. Tymczasem z Tetmajera w kanonie znalazły się "wiersze wybrane" i w większości liceów akurat "Któż nam powróci" nie był omawiany na lekcjach.
Onet.pl

Ciężko skomentować

Arnisan
13-05-2008, 11:52
Ej, rozumiem zeby ten wiersz Tetmajera to byl jakis dziwny i niezrozumialy i wtedy mozna miec jakies wątpliwosci . Ale ten byl naprawde przystepny i nie potrzebowal az tak glebokiej interpretacji jak "Oda do mlodosci". Teraz wszyscy szukaja dziury w calym. Mam nadzieje, ze nie bedzie drugiej matury z polaka, bo ta "byla za trudna". To absurd...jak ktos mial napisac o Lalce to napisal. Nie robilo mu roznicy czy ona snila czy marzyla na jawie.
Fragment fragmentu ;P :"Już mrok ogarnął ziemię... Panna Izabela jest znowu sama w swoim gabinecie; upadła na szezlong i obu rękami zasłoniła oczy.[...]"
szezlong - kanapa z jednym oparciem.
Mi tu nawet pasuje, ze mogla zasnac, w ogole nie wiem o co tyle szumu. Moze rozgoryczeni rodzice maczali w tym palce? Wszystko jest mozliwe.

Dr.Unknown
13-05-2008, 12:29
@Tovob Lard
Klasyczne pierdolenie, które posłuży jako wymówka dla matołów - "Źle napisałem maturę, bo w temacie był błąd!". Czy to było marzenie senne, czy zwykłe nie jest istotą tematu (czytałem i całość i fragment, jak ktoś potrafi TAK marzyć na jawie to pozazdrościć, nie trzeba ćwiczyć LD)...

Ja się tylko dziwiłem z kolegą, jak oni z tego tyle punktów wyciągną. Temat był raczej łatwy i zbyt wiele nie można było tam napisać - najwyżej przetrawić tekst dodając komentarze i odwołać się parę razy całości.

Tovob Lard
13-05-2008, 12:39
@up
Wiesz nie zdzwiłybym się, po 30 czerwca, zasypem cke petycjami, ludzi którzy niezdali owego egzaminu, domagając się powtórki. :)

Tompior
13-05-2008, 14:04
Ja się tylko dziwiłem z kolegą, jak oni z tego tyle punktów wyciągną. Temat był raczej łatwy i zbyt wiele nie można było tam napisać - najwyżej przetrawić tekst dodając komentarze i odwołać się parę razy całości.

Czescia tematu byla takze, ANALiza. Z tego zapewne bedzie duzo punktow ;)

Dr.Unknown
13-05-2008, 14:32
Czescia tematu byla takze, ANALiza. Z tego zapewne bedzie duzo punktow ;)
Użyłem zwrotu "przetrawić" na miejscu "przeanalizować".
PS: Mmm, anal.

Gimlos
13-05-2008, 16:34
Czy w jakimkolwiek szkolnym podreczniku od historii zawarto miedzywojenna historie Wegier :|? O ile dzisiejszy test byl stosunkowo prosty, to tematy wypracowan - absurdalne.

Tompior
13-05-2008, 22:56
Tak jak juz ktos zauwazyl, w tym roku matury humanistyczne sa trudne, a przedmioty, po ktorych wybieramy sie na uczelnie techniczne, latwiejsze.
Tym oto sposobem, polski byl trudny, wos, historia itp. Biologia byla prosta i jutro zobaczymy, czy matma, a pojutrze fizyka, takze takie beda ;)

Tompior
14-05-2008, 12:48
No i jestem po.
Nigdy jakis wybitny z matmy nie bylem, ale ta matura (rozszerzona) wydala mi sie trudna.
Nie mam co liczyc na zaden dobry wynik. Ide na UW :D

Arnisan
14-05-2008, 13:47
No matma wcale nie byla taka trudna, 4 zadania sprawily mi trudnosc z czego 3 nie zrobilem do konca ;P W pewnym momencie wydawalo mi sie, ze ona byla robiona pod katem takim, zeby wszyscy zdali ;D Ale zobaczy sie o 15 czy dobrze myslalem ;]

no sprawdzilem to tak 60%, jestem zadowolony aczkolwiek moglo byc lepiej. Jedno zadanie skopalem a moglem dobrze zrobic.

Elmer
14-05-2008, 14:30
Spodziewałem się trudniejszej matmy rozsz. Wcale nie było tak źle :)

Ashlon
14-05-2008, 14:44
Czy w jakimkolwiek szkolnym podreczniku od historii zawarto miedzywojenna historie Wegier :|? O ile dzisiejszy test byl stosunkowo prosty, to tematy wypracowan - absurdalne.

Bylo wspomniane o problemach terytorialnych, trudnych stosunkach z sasiadami, ukladem z Polska, wymuszonym wstepie do koalicji hitlerowskiej, partyzantce na terenie Wegier, wejsciu armii czerwonej, Imre Nagy'm i rewolucji '56. Niestety, nie przypomnialem sobie w ogole tego i dlatego wybralem temat nr 1. Wg mnie byl "mozliwy do napisania". Szkoda, ze w tescie zrobilem takie durne bledy i mam poprawnie jakies 20-22 na 30 mozliwych. Ale to przedmiot dodatkowy, ciekawe jak mi wypr. zalicza :)

Rybzor
14-05-2008, 15:02
Omg, jak tak patrze sobie na egzamin maturalny z historii, ten podstawowy, to się zastanawiam czy bym go w ogóle zdał na 30% o.0. Historii na maturce mówimy niet :f

Exodus
14-05-2008, 18:31
A ja matme kompletnie zawalilem. Popelnlem kilka bledow, wynikajacych z nieuwaznego przeczytania polecen itd. Po maturze myslalem ze lajt i bedzie z 50+%. Teraz sprawdzam z rozwiazaniami i jak zdam to bedzie dobrze. Najlepsze jest to, ze z tego co licze to mam 14 pkt, mam nadzieje ze urwalem jeszcze gdzies jakis punkcik, chociaz 1. :/

Tompior
14-05-2008, 18:43
Naszczescie wzialem matme jako przedmiot dodatkowy :)
Ide na gospodarke przestrzenna na UW, gdzie wymagaja tylko gegry i angola :)

Dwik
14-05-2008, 19:59
No ja nie narzekam ale poczekam na wyniki aby nei zapeszyc ;)

Sesef
15-05-2008, 07:27
Ja z matmy liczę na 60% gdzieś 4,5 zadania nie zrobiłem w tym jedno praktycznie z winy arkusza :/, no a jednokładności to ja nawet w szkole nie miałem zal.pl.

Mam takie pytanie czy idzie się odwołać po fakcie, że miało się źle wydrukowany arkusz?? W pierwszym zadaniu ten wykres wielomianu przechodził mi tylko przez 1 z 3 punktów zamiast przez wszystkie, przez to po jakiś 15 minutach rozmyśleń doszedłem do wniosku że z 1 miejscem zerowym i f(0) = 90 nie jestem w stanie zrobić tego zadania (znaczy doszedłem do wniosku że nie potrafię) dopiero jak wyszedłem to dowiedziałem się od kumpli jak zadanie było banalne jeżeli wykres przechodził przez wszystkie m.zerowe 5 linijek roboty i miałbym 8% do przodu.

Co do matury moim odczuciu te próbne były trudniejsze co prawda nie zrobiłem jednokladnosci, tego z odległościami w funkcji kwadratowej, reszty prócz dziedziny w logarytmach, pkt b w geo przestrzennej, pierwszego zadania.

Dzisiaj fizyka pewnie będzie prosta :)

Vanhelsen
15-05-2008, 07:38
Jeżeli miałeś źle wydrukowany arkusz to jak najbardziej masz prawo się odwołać do CKE, pogadaj z dyrekcją twojej szkoły, powinni Ci w tym pomóc...

p.s. 40-55% :/

Scream
15-05-2008, 10:11
nie zgloszenie komisji uszkodzonego arkusza jest jednoznaczne z uznaniem go za odpowiedni do pracy z nim : ] teraz reklamacji napewno juz nikt ci nie przyjmie. Przeciez gdy by tak bylo, uszkodzony arkusz byl by prawdziwym losem na loteri, przegladam, widze ze za trudne, i decyduje nie zglaszac komisji uszkodzenia w nadzieji na przyjecie reklamacji w nadzieji na to ze przyjma moja reklamacje pozniej : ]

Slythia
15-05-2008, 11:04
Mam takie pytanie czy idzie się odwołać po fakcie, że miało się źle wydrukowany arkusz?? W pierwszym zadaniu ten wykres wielomianu przechodził mi tylko przez 1 z 3 punktów zamiast przez wszystkie, przez to po jakiś 15 minutach rozmyśleń doszedłem do wniosku że z 1 miejscem zerowym i f(0) = 90 nie jestem w stanie zrobić tego zadania (znaczy doszedłem do wniosku że nie potrafię) dopiero jak wyszedłem to dowiedziałem się od kumpli jak zadanie było banalne jeżeli wykres przechodził przez wszystkie m.zerowe 5 linijek roboty i miałbym 8% do przodu.
Nie tylko ty miales ten problem, chyba dotyczy on wszystkich arkuszow.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5213166.html?skad=rss

Zastanawiam sie, co z tym zrobia. Jest on prawie niemozliwy do wykrycia na samym poczatku, gdzie poszukujemy bledow w druku, nie zas bledow w zadaniu.

Tompior
15-05-2008, 11:12
U mnie normalnie byly na wykresie 3 miejsca zerowe ;p

Vanhelsen
15-05-2008, 12:37
@Slythia: Nie o to chodzi, jak dobrze zrozumiałem, Sesefowi chodziło o to, że u jego wykres był "obcięty", było widać tylko 1 z 3 miejsc zerowych...
Zresztą ten problem opisany wyżej dla mnie jest wielkim naciąganiem... Wystarczy odrobina logiki i skojarzeń, że skoro na pokazanym fragmencie są 3 miejsca zerowe a dalej wykres ostro ucieka to nie będzie ich więcej, co prawda może istnieć funkcja o takim samym fragmencie ale np 5 miejscach ale czy na prawdę trudno było się domyślić? (p.s. nie mówię tak, dla tego, że zrobiłem zadanie się wycwaniłem, nie zrobiłem zadania, ale po prostu domyśliłem się, że więcej miejsc raczej nie będzie...)
nie zgloszenie komisji uszkodzonego arkusza jest jednoznaczne z uznaniem go za odpowiedni do pracy z nim : ][...]Rozumiem, gdyby była mowa o tym, że np coś było słabo wydrukowane, brakująca strona itp, ale gdy jest to usterka taka, że np: wykres jest ładnie ucięty i WYGLĄDA na poprawnie wydrukowany to co?... Oczywiście nie wiem jak wyglądała ta usterka u Sesefa

p.s. Rozszerzona fiza to jakiś banał :D tym bardziej zadane z temperaturami :D

Slythia
15-05-2008, 13:19
@Slythia: Nie o to chodzi, jak dobrze zrozumiałem, Sesefowi chodziło o to, że u jego wykres był "obcięty", było widać tylko 1 z 3 miejsc zerowych...
Zresztą ten problem opisany wyżej dla mnie jest wielkim naciąganiem... Wystarczy odrobina logiki i skojarzeń, że skoro na pokazanym fragmencie są 3 miejsca zerowe a dalej wykres ostro ucieka to nie będzie ich więcej, co prawda może istnieć funkcja o takim samym fragmencie ale np 5 miejscach ale czy na prawdę trudno było się domyślić? (p.s. nie mówię tak, dla tego, że zrobiłem zadanie się wycwaniłem, nie zrobiłem zadania, ale po prostu domyśliłem się, że więcej miejsc raczej nie będzie...)
Zapewne masz racje. Nie widzialam tego arkusza i nie zamierzam go ogladac. Nie chce juz wiecej myslec o maturze, raz w zyciu starczy.

Sesef
15-05-2008, 23:03
nie zgloszenie komisji uszkodzonego arkusza jest jednoznaczne z uznaniem go za odpowiedni do pracy z nim : ] teraz reklamacji napewno juz nikt ci nie przyjmie. Przeciez gdy by tak bylo, uszkodzony arkusz byl by prawdziwym losem na loteri, przegladam, widze ze za trudne, i decyduje nie zglaszac komisji uszkodzenia w nadzieji na przyjecie reklamacji w nadzieji na to ze przyjma moja reklamacje pozniej : ]

Czyli w tych 20 sekundach kiedy kodowałem prace mam się domyślić ze wykres był przesunięty itp bez czytania zadania.

Co do usterki wykres miałem w całości ładnie narysowany (dobrze odbity) tylko że ta krzywa nie przechodziła przez miejsca zerowe -3 i tam chyba - 6 przechodziła tylko przez to środkowe -5. Niestety mnie uczono że jak nie przechodzi to nie przechodzi i nie można tego traktować że przechodzi bo często są takie haczyki właśnie na maturze itp.

Co do fizyki prosta była, ale niestety kilka poważniejszych i głupich błędów się wkradło, miałem tylko śmiech z osób co wychodziły z podstawy (cyklotron, termodynamika, siatka dyfrakcyjna, zadanie z tramwajem)

No i dziś zakończyłem matury 2008 :)

Gimlos
16-05-2008, 02:04
Bylo wspomniane o problemach terytorialnych, trudnych stosunkach z sasiadami, ukladem z Polska, wymuszonym wstepie do koalicji hitlerowskiej, partyzantce na terenie Wegier, wejsciu armii czerwonej, Imre Nagy'm i rewolucji '56. Niestety, nie przypomnialem sobie w ogole tego i dlatego wybralem temat nr 1. Wg mnie byl "mozliwy do napisania". Szkoda, ze w tescie zrobilem takie durne bledy i mam poprawnie jakies 20-22 na 30 mozliwych. Ale to przedmiot dodatkowy, ciekawe jak mi wypr. zalicza :) Historia wojenna, uklady miedzynarodowe ( koalicja hitlerowska itp ) + koalicja powojenna - jak najbardziej. Ale okresu miedzywojennego nigdzie opisanego dokladnie nie widzialem ( kto rzadzil, ustroj, itepe ) - a byla to stosunkowo znaczaca czesc tego tematu.

Matilus
16-05-2008, 10:41
No i po angielskim, 17/20 \o/
Teraz jeszcze trzeba napisać pracę z polaka i w końcu luz! xD