PDA

Pokaż pełną wersje : Kulisy techniczne gier MMORPG.

neopostman
02-05-2008, 00:15
W godzinach szczytu w Tibii przebywa nawet do 60 tysięcy osób. Jak tak dużo osób może grać w jednym momencie? Jaki sprzęt jest niezbędny do tego, aby wszyscy cieszyli się płynną grą? Dzisiaj chcemy wam uchylić rąbka tajemnicy i wprowadzić was w nasz świat od nieco innej, technicznej strony ;).

http://images.tibia.pl/static/news/checkup.jpg

Za każdym razem, gdy logujesz się w naszej grze, wiele operacji, zapisanych w naszych serwerach jest sprawdzanych, m.in: Który outfit został ustawiony jako domyślny? Czy twoja postać spała w łóżku i czy regenerowała punkty hp i manę? Czy ów bohater wciąż jest właścicielem swojego domu, czy właśnie dobiegło to końca? Czy wciąż jest właścicielem konta premium czy zaloguje się w świątyni w mieście poza obszarem premium? Ponadto twoja postać musi się zalogować w tym samym miejscu, w którym się wylogowała i dodatkowo musi pojawić się informacja o dacie twojej ostatniej wizyty. Wszystkie te drobiazgowe i mało znaczące dla ciebie operacje są wykonywane od momentu wybrania twojej postaci do zalogowania się na niej. W większości wypadków nie zajmuje to więcej niż 2 sekundy. Czas w grach MMORPG typu Tibia odgrywa bardzo ważną rolę. To oznacza, że wszystkie akcje, które chcesz zrobić, muszą być wykonane jak najszybciej. Jeżeli chcesz, aby twoja postać ruszyła się, ona wykonuje ten ruch w momencie naciśnięcia klawisza a nie 3 sekundy później. Jest to bardzo ważne m.in podczas walki z różnymi potworami lub postaciami. W rezultacie wszystkie urządzenia i algorytmy są ciągle w miarę możliwości polepszane aby utrzymać jak najmniejszy czas reagowania twojej postaci. O jakich urządzeniach mówimy ? Wyjaśnimy to wam w dalszej części artykułu.

Wiele gier on-line opiera się na jednym serwerze. Gracz pobiera klienta, następnie instaluje go na swoim komputerze, po czym loguje się do gry poprzez internet. Jednak jest kilka różnic, jeśli chodzi o Tibię. Ów gra jest utrzymywana przez 200 różnych serwerów. 18 serwerów jest odpowiedzialnych za oficjalną witrynę- www.tibia.com. Są serwery na których oddzielnie umieszczamy obrazki i zdjęcia, inne odpowiadają za informacje dotyczące loginu postaci, jeszcze inne przechowują statystyki, no i wreszcie takie, dzięki którym możesz pobrać odpowiedniego klienta. Kilka innych przechowuje informacje z forum. Za każdym razem, kiedy odwiedzasz naszą stronę, najpierw zostajesz połączony z serwerami, które przeniosą cię na inne w zależności od tego, jaką operację wykonasz. W ten sposób nasza strona działa o wiele szybciej, aniżeli miałoby to być wykonywane poprzez użycie jednego serwera. Jednak sama gra wykorzystuje o wiele więcej serwerów. Najważniejsze są serwery odpowiedzialne za płynność gry, logowanie i te w których przechowujemy bazę danych naszych graczy. Jednak twój komputer nie może się połączyć z tymi serwerami dopóty, dopóki nie będziesz miał zainstalowanego i w pełni sprawnego klienta.

Klient.
Klient to program instalowany na Twoim komputerze. Za jego pomocą możesz widzieć całą mapę świata. Twoja postać jest zawsze skoncentrowana na środku mapy. Dzięki temu możesz widzieć wszystkie otaczające cię postacie i efekty specjalne, m.in czary. Na twoim komputerze zawsze zapisywane są rzeczy takie jak: tekstura mapy, wygląd potworów, twoje outfity i konfiguracje hotkey'ów. Za każdym razem, gdy chcesz wykonać dowolną operację, klient wysyła informację do odpowiedniego serwera. Bez niego wszystkie nie byłyby one wysyłane do serwerów i gra nie miałaby miejsca.

Login serwer.
Zanim zaczniesz swoją grę, musisz zalogować się, co wiąże się z połączeniem do odpowiedniego serwera. Zawsze, kiedy się logujesz, login serwer weryfikuje twoje hasło w bazie haseł i identyfikuje twoje konto. Po tym, jak wybierzesz swoją postać, odpowiedni serwer definiując odpowiednie algorytmy przenosi cię na twój świat. Posiadamy kilka login serwerów rozmieszczonych w różnych miejscach na całym świecie. Jest to ważne rozwiązanie, ponieważ nasza gra jest cały czas płynna, nawet w przypadku, kiedy któryś z tych serwerów jest nieczynny, po prostu zostaniesz przeniesiony na inny. Dodatkowo na nich przechowujemy wszystkie aktualizacje obejmujące grę, więc za każdym razem, kiedy się logujesz, zostaje sprawdzane to, czy posiadasz najnowszą wersję klienta. Jeśli posiadasz starszą wersję, automatycznie zostanie ona aktualizowana na nowszą wersję.

http://images.tibia.pl/static/news/server_dwarf.jpg

Baza danych.
Najważniejsze dane są zapisywane na serwerach bazy danych. Za każdym razem, gdy próbujesz się zalogować, login serwer pobiera stosowne informacje z serwera bazy danych. Tutaj sprawdzamy m.in to, czy wpisane hasło jest poprawne, jak i nanosimy odpowiednie poprawki, na przykład zmiana hasła ale najważniejszą funkcją jest "zapamiętywanie" cech twoich postaci. Jesteś tutorem lub członkiem gildii? Posiadasz konto premium? Wszystkie te informacje są przechowywane na serwerach bazy danych.

http://images.tibia.pl/static/news/server_architecture.jpg

Serwer gry.
Po tym, jak wszystkie informacje, dotyczące twojej postaci zostaną pozytywnie zweryfikowane, klient łączy się z serwerami gry. W Tibii, każdy z 74 światów ma swój własny serwer, na każdym z nich może się połączyć tysiąc graczy. Takie rozwiązanie jest stosowane w grach z bardzo rozległymi mapami. Inne, mniejsze gry on-line takie jak TibiaME posiadają kilka różnych światów ulokowanych na jednym serwerze.
Serwery gry spełniają wiele rozmaitych funkcji tj: informowanie twojego klienta m.in o tym, że zostałeś zaatakowany, obliczają, ile potrzebujesz uderzeń aby awansować w odpowiednim skillu, sprawdzają, czy jakieś potwory są niedaleko twojej postaci. Serwery gry wysyłają również do twojego klienta informacje, aby sprawdzić, czy jesteś zalogowany. Jeżeli nie otrzymają reakcji, twoja postać zostanie wylogowana po jakimś czasie.
Jak już wspomnieliśmy wszystkie operacje są wykonywane w bardzo szybkim czasie. Jest tak, ponieważ mapa całego świata Tibijskiego jest zapisywana w serwerach gry. Jest to wiele szybsze rozwiązanie aniżeli przechowywanie mapy w serwerach bazy danych. Dodatkowo wszystkie przedmioty istniejące w Tibii, potwory, przedmioty w twoich depozytach, informacje dotyczące questów i czarów są przechowywane w każdym z tych serwerów. Gdyby informacje tego typu, byłyby wysyłane do każdego świata przez serwery bazy danych trwałoby to zdecydowanie dłużej.
Największym problemem okazały się połączenia pomiędzy serwerami gry a klientem. Jedyną rzeczą, dzięki której możemy zapewnić dobrą szybkość tych połączeń jest wybór dużej liczby serwerów umieszczonych u licznych usługodawców. Dzięki temu nawet jeżeli u jednego dostawcy serwery są nieczynne, pozostałe działają bez zarzutów. Był to jedyny czynnik, dzięki któremu przenieśliśmy chwilowo światy z amerykańskich serwerów na inne.
Za każdym razem jak będziesz chciał się wlogować, twój klient połączy się z naszymi serwerami. Wtedy to login serwer sprawdza twoje informacje w bazie danych, po czym widzisz listę twoich postaci. Po wybraniu odpowiedniej postaci, login serwer przeniesie cię na serwer gry dla odpowiedniego świata. Po zalogowaniu klient utrzymuje kontakt z naszymi serwerami co pozwala ci na wykonywanie wielu operacji twoją postacią, jak i sprawdzanie, czy cały czas twój klient utrzymuje kontakt.
Jak widzicie Tibia działa dzięki pracy wielu serwerów. Cały czas pracujemy nad tym, abyś mógł poruszać sie po Tibijskim świecie coraz płynniej. Nawet, jeśli napotkasz niewielkie problemy techniczne, masz świadomość, że Tibia jest grą, która działa płynnie i która jest stale ulepszana ;).

_Cyrus_
02-05-2008, 12:41
''Tibia jest grą, która działa płynnie'' 0.o !

;D

neopostman
02-05-2008, 12:47
Juz niemieli o czym kur.. temat jebn..c tylko o jakich sprawach technicznych. My tu czekamy od 1.5 roku na nowe swiaty i codziennie sprawdzamy czy moze sa juz a moze kiedy wyjda a oni takie cos ... h** mnie obchodzi ich technologia. Ja chce New Worlds i juz ... Moja wypowiedź ~~ prawie jak ADHD ...

Przeczytałbyś artykuł to byś wyczytał, że każdy świat ma oddzielny serwer. Więc nowy świat to nowy serwer. A nowy serwer to nowe koszty. Chcesz nowy świat ? Wyślij im 7 tysięcy euro i będziesz miał swój własny.

Rybzor
02-05-2008, 12:51
Przeczytałbyś artykuł to byś wyczytał, że każdy świat ma oddzielny serwer. Więc nowy świat to nowy serwer. A nowy serwer to nowe koszty. Chcesz nowy świat ? Wyślij im 7 tysięcy euro i będziesz miał swój własny.
7 tysięcy euro to oni zarabiają zanim zdążysz mrugnąć :x

L.Sniper
02-05-2008, 12:58
"Cały czas pracujemy nad tym, abyś mógł poruszać sie po Tibijskim świecie coraz płynniej " ciekawe... Ja jakoś nie widzę w tym Tibijskim świecie płynności , caly czas mozna napotkać lagi i kicki ;)

Alanus Lutinum
02-05-2008, 13:01
Można by tym sposobem wyjaśnić mass kicki, kiedy jeden serwer pada, to zanim nas przeniesie na drugi dostaniemy kicka.

Chociaż nowe światy to by się przydały.

Driger
02-05-2008, 13:34
"Cały czas pracujemy nad tym, abyś mógł poruszać sie po Tibijskim świecie coraz płynniej " ciekawe... Ja jakoś nie widzę w tym Tibijskim świecie płynności , caly czas mozna napotkać lagi i kicki ;)

Rozumiesz slowo plynnosc ? Jesli chodzi o serwery i przesylanie danych itp to tibia pod tym wzgledem jest dobrze napisana.

Nowe swiaty dobra , to ulatwi tylko gre wam jesli chodzi o tibijskie PA , ale czy rozwiaze stawianie nowych serwow problem z lagami ? Nie sadze , duza role odgrywa tu dobrze napisany , optymalizowany silnik gry. Bez tego ani rusz .

Leader Fox Dragstar
02-05-2008, 13:45
Rozumiesz slowo plynnosc ? Jesli chodzi o serwery i przesylanie danych itp to tibia pod tym wzgledem jest dobrze napisana.

no to Ty chyba chlopcze sie nie slyszysz, tibia pod tym wzgledem to jeden z najbardziej <szukaslowa> eee... nie przemyslanych konstrukcji jakie istnieja

neopostman@
kto tlumaczyl arta?

Rybzor
02-05-2008, 13:53
neopostman@
kto tlumaczyl arta?
neopostman, a kto ._.

Leader Fox Dragstar
02-05-2008, 13:54
o kurde, XD to niezle, nigdy bym sie czegos takiego nie spodziewal po takiej osobie xd

Rybzor
02-05-2008, 13:56
o kurde, XD to niezle, nigdy bym sie czegos takiego nie spodziewal po takiej osobie xd
Jakiej znowu osobie? :o : D

@down
Aaa.. no widzisz, on też posiada te swoje ukryte piękno!

;*

Leader Fox Dragstar
02-05-2008, 13:58
takiej ktora do wszystkiego i wszystkich ma pretensje, a soba nic nie reprezentuje xd

up@
no moze byc, nie zaprzeczam ale to nie zmienia faktu ze i tak wole Ciebie ; *

Sir'Matek
02-05-2008, 14:15
cipsoft pokazuje że ma dość postów "tylko kasa za pacce im w głowie, tylko by sobie dogodzić" tym artykułem

i bardzo dobrze, może niektórzy zobaczą po co tak naprawde jest pacc i dlaczego jest w nim tyle udogodnień...
Pozdro

Kubaland
02-05-2008, 14:38
Nie wiedziałem połowy tego :D

Driger
02-05-2008, 15:01
no to Ty chyba chlopcze sie nie slyszysz, tibia pod tym wzgledem to jeden z najbardziej <szukaslowa> eee... nie przemyslanych konstrukcji jakie istnieja

slyszec sie napewno nie slysze , co najwyzej widze co pisze . Jest dobrze napisana pod wzgedem online gra a Ty sie czepiasz. Moze masz jakies argumenty ?

Nie porównuj tylko mi tu Tibi do WoWa czy czegos . Bo jak da sie zauwazyc jest wielka roznica miedzy tymi producentami.

__Pik__
02-05-2008, 15:02
Ciesze się, że wreszcie dowiedziałem się jak to naprawde działa :P W końcu dla informatyka jest to zecz wazna :P A ja nim bede.

Levi
02-05-2008, 15:09
Bardzo fajny artykuł może ktoś pomyśli że jednak utrzymanie tego w całości wymaga trochę pracy...

Btw.
Pozdro dla noobka z nerany(Tomas Demolisher) który knifa nie potrafi zdobyć i usilnie zabija mi silmy na których skilluje. :D

..::QRAS::..
02-05-2008, 15:11
Ciesze się, że wreszcie dowiedziałem się jak to naprawde działa :P W końcu dla informatyka jest to zecz wazna :P A ja nim bede.

A dla ortografa jest to rzecz nie wazna

Shaolin_ded
02-05-2008, 15:14
Co do tych serwerów... Jeżeli rzeczywiście jest ich aż tyle to normalnie ŻAL !!!!! pograj sobie na otsie z 300 osobami online - nie ma lagów i cała gra jest tylko na 1 kompie...
Wracając do wowa to ots na zwykłym kompie z 200 graczami mimo świetnej grafiki sie nie tnie i jest mniej niezawodna od Tibi. Jest też jeden serwer na którym może grać do 1 k graczy i też sie nie tnie i nie kicka ...

CzubiX
02-05-2008, 15:30
@up, sam jesteś żal, pomyśl zanim napiszesz.

Sesef
02-05-2008, 15:38
Co do tych serwerów... Jeżeli rzeczywiście jest ich aż tyle to normalnie ŻAL !!!!! pograj sobie na otsie z 300 osobami online - nie ma lagów i cała gra jest tylko na 1 kompie...
Wracając do wowa to ots na zwykłym kompie z 200 graczami mimo świetnej grafiki sie nie tnie i jest mniej niezawodna od Tibi. Jest też jeden serwer na którym może grać do 1 k graczy i też sie nie tnie i nie kicka ...

A gdzieś napisali że każdy świat jest na więcej niż jednym serwerze??. Co do samego arta to nic nowego, podali by lepiej jaką wydajność mają te ich szafki.

Thadel
02-05-2008, 15:52
Kazdy server Tibii jest na wielu serverach... czytanie ze zrozumieniem się kłania...

#topic
gz przetłumaczenia, troche tego było :P nie wyjaśnia to kików, lagów, freezów :)

KromeX
02-05-2008, 15:54

pomysl... moze chcial napisac przez "rz" ale mu sie literka nie wcisnela i napisal "zecz" ??

Czego sie czepiasz -.-

@topic

1 serwer na 1 swiat... a swiatow jest troche duzo. Nie dziwie sie ze tak chca zeby PACC kupowali ludzie.

A co do arta
niezle neo ;]

SInGApOOre
02-05-2008, 16:23

patrz ile zaplacisz za wowa ile za tibie.. i ile w wowie masz servow

K0wal
02-05-2008, 17:48
powiem tak ci którzy są facc nie powinni nic pisać obraźliwego na temat clipsoftu ani na temat graczy pacc bo pacc tak naprawde ich utrzymują a clipsoft jest tak dobry że pozwala grac za darmo.

Jeśli mnie nei rozumiecie zapraszam do spróbowania gry na oficialnych serwerach gry takiej jak WOW

Sesef
02-05-2008, 17:53
Kazdy server Tibii jest na wielu serverach... czytanie ze zrozumieniem się kłania...

#topic
gz przetłumaczenia, troche tego było :P nie wyjaśnia to kików, lagów, freezów :)

To może ty wpierw się naucz czytać ze zrozumieniem i przeczytaj 5 razy to co napisałeś.

W Tibii, każdy z 74 światów ma swój własny serwer, na każdym z nich może się połączyć tysiąc graczy.

Shaolin_ded
02-05-2008, 19:01
odnosząc się do wowa nie mówiłem o oficjalnym świecie ale o OTSie gdzie cała gra jest obsługiwana przez 1!!!!!! PC nie serwer -.-

neopostman
02-05-2008, 19:22
To ty może wpierw się naucz czytać ze zrozumieniem i przeczytaj 5 razy to co napisałeś.

No przeczytałem no i co teraz?

Kellerman
02-05-2008, 19:26
Nie wiem co wy tu porównujecie... Otsy ,inne gry do Tibii ,w tą grę gra wiele osób głównie staramy się coś w niej osiągnąć ... A czy jest to lvl ,skille czy przyjaciół to już inna sprawa... ciągłe ataki na servery wykonane przez takich idotów jak niektórzy z was...przepraszam nie takich jak wy...do niczego nie dojdziecie ,dla nich atak na taki server to sztuka... a Cip soft z nimi współzawodniczy...walczy o to by wam grało się lepiej ,posiada świetne servery ,które naprawdę ciężko jest zaatakować...

Cacuss
02-05-2008, 19:31
Tibijczycy z forum.tibia.pl przeczytali artykuł o technicznych aspektach gry komputerowej i o tychże aspektach dyskutują^^

Aevolana
02-05-2008, 19:42
odnosząc się do wowa nie mówiłem o oficjalnym świecie ale o OTSie gdzie cała gra jest obsługiwana przez 1!!!!!! PC nie serwer -.-

brawo... najpierw się dowiedz co oznacza skrót OTS a potem pisz -.-

@topic
Wreszcie... teraz każdy może zauważyć jak dużo trzeba pracy włożyć w tą grę (cipsoft), a co za tym idzie - nie jest złe że chcą żeby więcej ludzi kupowało pacc jeśli ktoś w tym widzi coś złego to gratuluje...

Shaolin_ded
02-05-2008, 21:23
ots - open tibia serwer o ile się nie mylę ale jest to już skrót ogólnie używany jak mówimy o nie oficjalnych serwerach wszystkich gier mmorpg ^.^

Levi
02-05-2008, 22:40
Aby zakończyć dyskusje o ots. Tak można sobie w domku postawić ale wątpię niż więcej 30 do max 70-80 osób na wypasionym kompie uciągniesz...(przy utrzymaniu płynności gry). Te lepsze serwisy(które stać na utrzymanie serwera) można dopiero nazwać ots -czyli open tibia serwer.

żal mi takich co myślą że 300 osób utrzymają na kompie... np :
...

Rothes
02-05-2008, 22:41
ots - open tibia serwer o ile się nie mylę ale jest to już skrót ogólnie używany jak mówimy o nie oficjalnych serwerach wszystkich gier mmorpg ^.^Co najwyżej wśród dzieci Tibii.

TazkoP
03-05-2008, 01:23

Jak komentujesz czyjąś ortografię to sam nie rób błędów LOL . Ciekawe czy nadal nie widzisz SWOJEGO błędu ort.

Sesef
03-05-2008, 01:40
No przeczytałem no i co teraz?

Kurde źle się zacytowało. Nie odnosi się to do ciebie tylko do thadel

żal mi takich co myślą że 300 osób utrzymają na kompie... np :

Na domowym sprzęcie ze średnio-wyższej półki przy użyciu linuxa całkowicie możliwe, problemem OTS-ów hostowanych w domu nie jest maszynka a przepustowość łącza a dokładniej prędkość wysyłania jak masz marny upload to nie wiem jaką by się miało maszynę to i tak w danej sekundzie nie obsłużysz większej ilości klientów niż pozwala ci na to łączę (bo którędy ma wysłać te naduploadowe pakiety?? Pocztą Polską czy DHL-em??)

Ryłek
03-05-2008, 03:04
i tak w danej sekundzie nie obsłużysz większej ilości klientów niż pozwala ci na to łączę
Bozia dała dwie rączki i zazwyczaj da się obsłużyć dwie klientki na raz, tylko :(:(:(

piternet
03-05-2008, 10:15
No, neo dobra robota;)
Trochę się dowiedziałem, mam nadzieję, że nareszcie FACC nie będą narzekać na to, że ktoś innych ich utrzymuje...
@Shaolin_ded
Buhahaah, przestań pisać, proszę...
Signed
Piternet

Finch
03-05-2008, 12:00
powiem tak ci którzy są facc nie powinni nic pisać obraźliwego na temat clipsoftu ani na temat graczy pacc bo pacc tak naprawde ich utrzymują a clipsoft jest tak dobry że pozwala grac za darmo.

Jeśli mnie nei rozumiecie zapraszam do spróbowania gry na oficialnych serwerach gry takiej jak WOW
Ja miałem pacca od 2000 roku do teraz. I muszę przyznać, że to dzięki faccom ta gra miała jeszcze swój klimat. TO oni w większości zajmowali się rozwiązywaniem zagadek. Pacc miał bardzo dobrze, bo głupi (teraz) kokos, czy pomarańcza była wiele warta. CIekawe co by było jakby Tibia była całkowicie płatna? Część facców kupiłaby pacca a reszta odeszłaby od gry. I co wtedy? Odpowiedz pozostawiam wam, spróbujcie pomyśleć ligicznie i przewidzieć fakty.

I jeszcze jedno:

JEBAĆ CIPSOFT, KTÓRY WIDZI TYLKO KASĘ, UDAGADNIA I PSUJE TĄ GRĘ NA POTRZEBY DZIECI NEO!!!!!!!!!!

Davi
03-05-2008, 15:22
Witam,
Co do otsa- to przy necie 2 mega mozesz spoko uciagnac 300 osob online tylko musisz miec dobrze to skonfigurowane ;].

A co do arta to nawet spoko

Pozdro

Zummer
03-05-2008, 18:01
Naab ? OTSy z 300+ graczami są stawiane na dedykach, przynajmniej większość.

Aevolana
04-05-2008, 06:23
JEBAĆ CIPSOFT, KTÓRY WIDZI TYLKO KASĘ, UDAGADNIA I PSUJE TĄ GRĘ NA POTRZEBY DZIECI NEO!!!!!!!!!!

A więc po co kupujesz pacca? -.- a to źle że chcą zarobić ciężko przy tym pracując?

Unholy_Elder
04-05-2008, 14:02
Troche offtop:
Ciekawe kiedy bedzie slychac cos o update...

Aevolana
04-05-2008, 18:31
Troche offtop:
Ciekawe kiedy bedzie slychac cos o update...

hmmm właśnie nie ma żadnych przecieków ? Ciekawe czy coś dodadza dla FACC czy tylko dla PACC

Triplonq
04-05-2008, 19:11
:o ja pie... ale fajnie... xDDD Ultimate Healing Rune O.o8o

Maciekxd
04-05-2008, 21:07
Ja tam lagów/kicków nie mam nigdy B)

captcha
05-05-2008, 02:09
W tibię gra bardzo dużo polaków, patrząc na ranking alexy najczęściej odwiedzanych stron tibia.com jest na 73 pozycji, z tego co wiadomo najwięcej grających osób jest z brazylii i z polski, a więc teraz powinny powstać 2 nowe serwery w tych państwach i najlepiej byłoby gdyby były to pvp może w końcu nie było by takich kicków, lagów... chociaż na polski serwer zleciałoby się dużo polaków z innych zwłaszcza niemieckich serwerów...

ToTaL-ek
05-05-2008, 09:37
Owszem plynnosc i niezawodnosci tej gry zachwyca, niczym pokaz slajdow anatomii narządow wewnetrznych czlowieka wyswietlana radzieckim projektorem z czasow potopu szwedzkiego.

ArtiPl
05-05-2008, 11:22
W tibię gra bardzo dużo polaków, patrząc na ranking alexy najczęściej odwiedzanych stron tibia.com jest na 73 pozycji, z tego co wiadomo najwięcej grających osób jest z brazylii i z polski, a więc teraz powinny powstać 2 nowe serwery w tych państwach i najlepiej byłoby gdyby były to pvp może w końcu nie było by takich kicków, lagów... chociaż na polski serwer zleciałoby się dużo polaków z innych zwłaszcza niemieckich serwerów...

I gdzie chcialbys postawic taki server? Z tego co mi wiadomo w Polsce najszybsze serwisy daja mozliwosci do 100 mb/s... Podejzewam, ze servery Tibii sa stawiane na 1gb/s +...

simply
05-05-2008, 11:58
Owszem plynnosc i niezawodnosci tej gry zachwyca, niczym pokaz slajdow anatomii narządow wewnetrznych czlowieka wyswietlana radzieckim projektorem z czasow potopu szwedzkiego.

Co za piękne porównanie xD

A co to tekstu - nie chciało mi się czytać, zbyt zawiłe jak dla mnie, ale cóż, mam tylko 3 z infy... :baby:

Aevolana
05-05-2008, 15:48
jeszcze sie pytasz? pacc roooox.. za cos chyba musza oplacic tych grafikow maperow ktorzy zrobia tego updata ? to nie live air na ktorym wystepuja najlepsi za free

Ja jestem FACC, ale nie mam nic do tego żeby nic nie dali FACCom, chociaż przydałoby się, ale muszą jakoś zarabiać i ja(chyba jako jeden z baaaardzo niewielu ) to czaje;] jak se uzbieram to se kupie PACC a na razie gram na FACC i jest mi dobrze;]

Darkos
05-05-2008, 16:41
"Tibia to gra, która działa płynnie" mam komu tego DOWODY:
5.05.2008 godz. 16:30 :)

--Cienius--
05-05-2008, 16:44
Zaczelo sie od niegroznego 10 sec freeza myslalem ze cos przez przypadek mi sie sciaga ze strony a tu kick i nie wiem czy padlem czy nie, skoro server jest zlagowany a info moze byc pozniej dostarczone

djbuhos
05-05-2008, 16:53
Mogli by sie lepiej wziąsc za to żeby nie dało sie botowac mc ng itp bo jak narazie tibia chodzi jak chodzi i zapewne nie poprawio jej tylko tak gadajo ze cos bedo robic:evul: Np na tibia 7,9bylo tyle samo lagów co na 8,11 :baby:

FiGoO
05-05-2008, 20:04
Sorki że tu ale nie moge założyć nowego tematu niewiem czemu :( wziąłem udział w konkursie sms na pacc, niestety nieakceptuje mi mojej nazwy wiecie może jaka jest przyczyna? nick: Koliber'ek wszystko inne dobrze tylko nazwa zła i formularz jej nieakceptuje. Pisałem meile do obsługi technicznej, ale nieodpowiadają ;/ prosze o odpowiedź. pozdro :)

Thadel
05-05-2008, 20:10
#up

No to może zrób nowego chara z 1 lvlem? Normalny bez '

FiGoO
05-05-2008, 20:13
#up

No to może zrób nowego chara z 1 lvlem? Normalny bez '

jak niewiesz to nie nieodpowiadaj, a przynajmniej nie dawaj głupich rad.. ;/

Aevolana
05-05-2008, 22:16

czyli ty wiesz? więc po co się pytasz?? -.-

FiGoO
05-05-2008, 23:17
czyli ty wiesz? więc po co się pytasz?? -.-

właśnie niewiem ;/, a on jak niewie to niech sie niewypowiada, albo przynajmniej takich głupich rad nie daje bo tylko syf na forum... ;/ o to mi chodzi

Bedzial
06-05-2008, 00:47
A ja wam powiem tyle, idzcie pograc w CSa albo w Lineage 2. Tibia psuje glowe i jest denna :D A pozatym taka gra jak tibia powinna miec serwer na MPtrojce a nie na 1000000 komputerach jak tutaj napisali xD

Zmarnowalem na niej prawie 3 lata i wiem co mowie ;]

p.s. jestem ciekaw ile dissow dostane od tibijskich dzieci NEO ze obrazam ich cudowna gre :D

ToTaL-ek
06-05-2008, 11:43
p.s. jestem ciekaw ile dissow dostane od tibijskich dzieci NEO ze obrazam ich cudowna gre :D[/QUOTE]

Brak zagrożenia z mojej strony, w tej kwestii.

Tak w ogóle, macie pojęcie jak przedkłada sie ilośc pieniedzy ktore ida na PACC w stosunku do poprawy jakosci gry? Jesli wedlug nich poprawa tej jakosci to kolejne kretynskie update'y ktorych jedynym skutkiem jest coraz wieksze przeciazenie juz zrytych serverow to juz wyczerpal mi sie limit pytan.

neopostman
06-05-2008, 15:21

Dziwny jesteś. To była dobra i normalna rada a że nie na twój poziom intelektu to trudno..

Thadel
06-05-2008, 15:25
właśnie niewiem ;/, a on jak niewie to niech sie niewypowiada, albo przynajmniej takich głupich rad nie daje bo tylko syf na forum... ;/ o to mi chodzi

a co innego proponujesz?

k33p tryin' z tym zuym nickiem ....

Aevolana
06-05-2008, 16:10

ty dziwny jesteś, jak nei wiesz to dla czego mowisz ze to zla rada? Akurat to dobry jest pomysl

alixer1111
06-05-2008, 19:26
Co to jest 60 tys ? i to z taka grafika i swiatem rozbudowanym jak z pudełka klocków lego...
Gralem w tibie 2 lata,chyba tylko dlatego ze kumple grali rowniez ;/

Teraz gram w World of Warcraft, zajefajna grafika wielki swiat, rozbudowany interface, nie ma booterów. Wszystko jest miodzio.

I w WoW gra bagatella ~~5 mln graczy online a kont jest aktywnych 37mln.

Cipsoft chcialby miec choc 1 server, taki jak Blizzard (tworcy WoW'a), to zmiesciłby na nim wszystkie serwery i to bez lagow....

Zamne
06-05-2008, 20:27
nie ma booterów.

jestes pewien?

5 mln graczy online a kont jest aktywnych 37mln.

ROFTL, o ile wiem w WoW jest aktualnie 10 mln playerow...

Cipsoft chcialby miec choc 1 server, taki jak Blizzard (tworcy WoW'a), to zmiesciłby na nim wszystkie serwery i to bez lagow....

no tak, ale panowie z blizza zarabiaja na tym abonamencie pol miliarda zeta rocznie, a jeszcze kasa ze sprzedanych pudelek...

zreszta jak blizz robil WoW to mial duuuzo kaski ze swoich poprzednich hitow i doswiadczenie, a Cip mial stary komputer w akademiku, gdzie studiowali(wtedy jeszcze nie nazywali sie Cipsoftem) oraz zero kasy i doswiadczenia, wiec sie nie dziw z roznic...

Aevolana
07-05-2008, 08:48
@up
genialny komentarz;) wszystko co ja chciałem powiedzieć ładnie ujęte.

@tamten co tak się ślinił o WoWie

brawo stary, tylko ze bliz to profesjonaliści, popatrz na to ile kasy oni biorą rocznie (wypowiedź powyżej) . Następna sprawa to ilość gości w blizie a ilość gości w cipsofcie...

Driger
08-05-2008, 09:07
Co to jest 60 tys ? i to z taka grafika i swiatem rozbudowanym jak z pudełka klocków lego...
Gralem w tibie 2 lata,chyba tylko dlatego ze kumple grali rowniez ;/

Teraz gram w World of Warcraft, zajefajna grafika wielki swiat, rozbudowany interface, nie ma booterów. Wszystko jest miodzio.

I w WoW gra bagatella ~~5 mln graczy online a kont jest aktywnych 37mln.

Jaki komentarz lol :P

Blizzard

Wow i kilka dodatkow

Inne "starsze ich gry":

Diablo 1
Diablo 2
Diablo 2 LoD
Warcraft 1
Warcraft 2
Warcraft 3
Warcraft 3 : Frozen Throne
Starcraft
Starcraft : Broodwar

Cipsoft

Tibia

iii .. i nic mi jest reszta nie znana ich produkcji.

Tak wiec porownywanie Blizzarda do Cipsoftu sie rozmija z celem i jest smieszne .

Aevolana
08-05-2008, 12:29
@up

no, kolejny trafny komentarz;)

@tamten co się tak ślinił o blizzie

mówiłeś że co to jest 60 tysięcy... a więc proszę ciebie, naucz się jakiegoś języka programowania (najlepiej C++ bo w nim jest tibia napisana) i zrób grę w którą będą grały 3 tysiące ludzi... ok? jak już skończysz to daj znać ;]

Bedzial
08-05-2008, 22:06
Jaki komentarz lol :P

Blizzard

Wow i kilka dodatkow

Inne "starsze ich gry":

Diablo 1
Diablo 2
Diablo 2 LoD
Warcraft 1
Warcraft 2
Warcraft 3
Warcraft 3 : Frozen Throne
Starcraft

Cipsoft

Tibia

iii .. i nic mi jest reszta nie znana ich produkcji.

Tak wiec porownywanie Blizzarda do Cipsoftu sie rozmija z celem i jest smieszne .

+Starcraft:Broodwar i Starcraft II :D

Driger
09-05-2008, 09:58
+Starcraft:Broodwar i Starcraft II :D

Dzieki Ci , nie wiem jak moglem przeoczyc :p

Starcrafta 2 nie licze , bo jak na razie jest w fazie produkcji , Po za tym jeszcze do tego dochodza bodajze 3 jakies gry na konsolki ze stajni Blizzarda .

--Cienius--
11-05-2008, 11:55
Tibia to nie jest wcale zajebisty mmorpg jest przecietny ale uzaleznia

Aevolana
12-05-2008, 17:08
Tibia to nie jest wcale zajebisty mmorpg jest przecietny ale uzaleznia

chyba wątek pomyliłeś kolego

MastroDaro
14-05-2008, 00:19
''Tibia jest grą, która działa płynnie'' 0.o !

;D

Z pewnością, po stronie serwera. Szumy na kablach sa nieuniknione a ujawniają się w postaci niepłynności (lagów).

Sa tu jacys gracze WoWa? Nigdy nie miałem czasu żeby pomyśleć o zainstalowaniu a ciekawi mnie czy tam też jest taki syf jak w Tibii. Biorąc pod uwagę, że Cip zwykł podkradać im pomysły, chociażby w questach :P

Aevolana
14-05-2008, 17:16
Z pewnością, po stronie serwera. Szumy na kablach sa nieuniknione a ujawniają się w postaci niepłynności (lagów).

piknie powiedziane! ;)

Nonex
20-05-2008, 09:52
Porównywanie Tibi Z Wowem mija się z celem. To dwie różne gry dwie różne firmy i CipSoft nie ma szans mierzyć się z takim koncernem. To nie zmienia faktu że Tibia i tak będzie miała swoich fanów. Tyle że z 70 % tych fanów klnie jakie Tibia jest głupia nudna że cipy psują im gre co kolejny update a dalej w to grają ;/

Aevolana
22-05-2008, 12:41
Porównywanie Tibi Z Wowem mija się z celem. To dwie różne gry dwie różne firmy i CipSoft nie ma szans mierzyć się z takim koncernem. To nie zmienia faktu że Tibia i tak będzie miała swoich fanów. Tyle że z 70 % tych fanów klnie jakie Tibia jest głupia nudna że cipy psują im gre co kolejny update a dalej w to grają ;/

no dokładnie;)