Pokaż pełną wersje : Tibia = Rasizm?
W Tibi, jest on często spotykany - rasizm.
Polacy nienawidzą brazylijczyków, a szwedzi polaków itd.
Na światach PvP, często napotykam się na takie dialogi:
Polak - Pl?
Brazylijczyk - No, br.
Polak - Hunted!
Nie mówię tu tylko o polakach. Wszystkie nacje darzą się nienawieścią.
Czy jak zabijecie początkującego brazylijskiego gracza, który prosił was o pomoc, a wy nierozumieliście jego języka i go poprostu "dedliście" cieszyliście się?
Jak Polak ukradnie wam 3 gp to czy odrazu mówicie "Theif! Noob!"?
Nie, ale jak zrobi to np. szwed zaraz ma "hunted" od was.
A czy jak wyjeżdżacie za granicę np. do Niemiec i jak zobaczycie jakiegoś Niemieckiego Tibijczyka to mówicie/myślicie "Co za frajer!"?
Dlaczego nienawidzimy innych nacji?
Czekam teraz na wasze opinie.
P.S.
Użyłem opcji "szukaj". Nic nie znalazło.
Avios
Nie zdarzyło ci się spotkać takiego idioty który niema ani trochę angielskiego i na każde twoje polecenie/pytanie odpowiada br? To nie jest rasizm to po prostu tępienie noobków..
Nie, bo, aż takiego idioty nie ma.
Yoh Asakura
05-05-2008, 19:34
Jak zabiję murzyna w CSie to też będę rasistą ?
@Up
Czy ja coś takiego napisałem?
Jak zabiję murzyna w CSie to też będę rasistą ?
ty lepiej edytuj ten post bo ciebie zamkna za rasizm, pedofilie, eksibicjonizm(za cholere nie wiem ajk to sie pisze), i gwalt w jednym!
twoje przyklady sa troche przesadzone. jeszcze sie z czyms takim nie spotkalem.
btw. daj sobie spokoj z ta kretynska czcionka, ja rozumiem, ze chcesz byc pro elo elo, ale zlituj sie. ^^
br?
Niektorzy w tibii stawiaja sobie za cel zabijanie innych nacji. Co w tym zlego?
Tak samo jak w pilce noznej kibicujesz jednej druzynie i chcesz zeby wszystkie inne przegraly.
Nie, nie tępię Murzynów, Polaków, Szwedów, ani innych nacji.
--Cienius--
05-05-2008, 20:01
Nie tepie lecz smiesza mnie sytuacje typu:
-Hi
-Hi
-How long?
-Yes
Według mnie najgorzej się niestety zachowuje polacy, chodź ostatnimi czasy nie mam zdania ponieważ nie gram ale irytują mnie wojny polsko-szwedzkie.brazylijskie. Pomyślcie sobie, co by było gdyby był spokój na servie... Żadnij wojen xd. Jedyną możliwą (choć niemożliwą) była by wojna z noobami (nie mylić z newbie).
Killuminati
05-05-2008, 20:09
W ogole, czy w grze internetowej, w którą gra duża liczba dzieci, można doświadczyć czegoś tak realnego jak rasizm? Myśle, że nie. Jeden powtarza po drugim, drugi po trzecim i tak to się ciągnie. Mówimy "Łooo, brazole jebane" bo tak jest trendi, bo inni tak mówią. W głębi tak zapewne nie myślą, bo bycie rasistą nie ogranicza się tylko do jednego narodu, tylko wszystkich. To jest raczej nienawiść do takich stereotypów. Polak polaka też zabija, i nie myśle, że to jest rasizm. Więc moje zdanie, w grze internetowej nie ma czegoś takiego jak rasizm. I na przyszłość. Nie używaj takiej oczojebnej czcionki, bo to się źle czyta :P
Yoh Asakura
05-05-2008, 20:19
@Up
Czy ja coś takiego napisałem?
Nie, ale wychodzi na to, że jak będę takich zabijał, to stanę się rasistą.
>>>Mazix<<<
05-05-2008, 20:24
Myślę, że to normalne, iż w grze internetowej , która jest dostępna na całYm świecie walczą ze sobą narody. Wiadomo, każdy chce być lepszy od innych, prześcigając go w expie itp. ale bywają też tacy, co od razu się na niego plują. Ale ja myślę, że wyolbrzymiasz sprawę, bo spotkałem wielu życzliwych Brazylijczyków którzy pomagali mi w treningu czy rozmawiali ze mną po angielsku. Chociaż stwierdzenie "brazol"=n00b, nie jest poprawne. Brazylijczycy też umieją grać w tą grę.
W głębi tak zapewne nie myślą, bo bycie rasistą nie ogranicza się tylko do jednego narodu, tylko wszystkich.
Noe nie byłbym taki pewien. Mozesz byc rasistą w stosunku do eskimosów nawet w stosunku do murzynów, a jakos nie wszyscy są murzynami.
Jeżeli już mam nienawidzić kogoś to polaków. Ogólnie szanuje inne nacje. jeżeli kogoś wyklnę itp. to nie ze względu na jego narodowość, ale na jego zachowanie jako człowieka. Niestety chociaż gram na USA servie gdzie teoretycznie jest mało polaków to więcej debilnych polaków przewija mi się pod nogami niż szwedów czy br. Server USA wybrałem ponieważ liczyłem na to, że będzie tu mniej polskich noobów, ale nie do końca miałem rację :P
A kazdemu kto mysli inaczej niz Fintex proponuje zalogowanie sie na neranie ;)
Vanhelsen
05-05-2008, 20:58
Bo tacy są Polacy? naród zawistny i podły który donosi na swojego sąsiada tylko dla temu, że mu się powodzi a samemu klepie biedę? Podłe plugastwo i tyle... A zresztą w Tibii masz do czynienia z 10letnią dzieciarnią która musi się emocjonalnie na kimś wyżyć i myśli, że jak nabluzga to jest elo elo emo spox cool i w ogóle tru na maksa...
A czy jestem rasistą? Nie, nikt mi nie przeszkadza, z wyjątkiem cyganów latających po mieście z akordeonami...
Tak wszedzie czytam o cyganach, u siebie w miescie to ja nie widzialem cygana od dobrych kilku lat. xDDD z 10 lat temu mi jakas cyganka na chate wbila, ale tak nic do nich nie mam ;p
Nie, tibia = miłość do bliźnich.
Bo tacy są Polacy? naród zawistny i podły który donosi na swojego sąsiada tylko dla temu, że mu się powodzi a samemu klepie biedę? Podłe plugastwo i tyle...A zresztą w Tibii masz do czynienia z 10letnią dzieciarnią która musi się emocjonalnie na kimś wyżyć i myśli, że jak nabluzga to jest elo elo emo spox cool i w ogóle tru na maksa...
Też uważam, że to głupstwa. Ludzi spotykam w różnych przedziałach wiekowych i nie o wiek tu chodzi. Jedni są najlepszymi przyjaciółmi a później Cię okradają. Wiele takich przypadków znam i zawsze to Polacy występują w tych rolach :P Ale poznałem też wielu zaje-bistych ludzi z Polski jak i z innych nacji z którymi łączy mnie przyjaźń której nie muszę nikomu tłumaczyć ;-)
Ja urządzam comiesięczne (jak mi rs zniknie) polowania na Brazylijczyków i jestem z tego dumny. Trzech takich gryzie piach i od razu człowiek się czuje lepszy - jak prawdziwy patriota. Gdyby wybuchła prawdziwa wojna z jakimś krajem, pierwszy chwyciłbym za karabin i poszedł mordować za swoją ojczyznę.
Rasizm, w Tibii? 80~% społeczności tej gry nie zna znaczenia tego słowa, pozostała część jest na tyle rozsądna, żeby oceniać ludzi według tego, co sobą reprezentują. Ofc, zawsze trafią się jakieś indywidua, które pod hasłami rasizmu będą chcieli wyłudzić kilka giepe.
To nie rasizm jest problemem w Tibii. To arogancja i głupota.
@down x2
Niektórzy, uwierz mi, nie mają żadnych dylematów moralnych, nawet jeśli chodzi o czyjeś życie. To nie jest film, gdzie złego spotka kara.
Marsseel
05-05-2008, 22:00
no co wy panowie polak polaka ?!
Ja jestem tibijskim rasistą. Ustawiam swastyki ze śmieci w depo w i wykrzykuje nacjonalistyczne hasła, moja postać jest ogolona na łyso i nosi glany z białymi sznurówkami, gdy tylko widzę murzyna to go zabijam albo wyzywam. Ale w rl aż taki kozak nie jestem i udaje tolerancyjnego.
A tak na serio to zastanówcie się czasem i nie mylcie pojęć, bo rasizm to szykanowanie i nienawiść na tle rasowym a nie narodowościowym.
Xendriel
05-05-2008, 22:00
Ja urządzam comiesięczne (jak mi rs zniknie) polowania na Brazylijczyków i jestem z tego dumny. Trzech takich gryzie piach i od razu człowiek się czuje lepszy - jak prawdziwy patriota. Gdyby wybuchła prawdziwa wojna z jakimś krajem, pierwszy chwyciłbym za karabin i poszedł mordować za swoją ojczyznę.
Chciałbym zobaczyć z jaką łatwością mordujesz drugiego człowieka. Życie to nie tibia.
Zawsze tak było, że ktoś się z kimś nie lubi. To, że występuje to w grze to nie znaczy, że normalnie tego też nie ma.
Ale z drugiej strony - polacy sobie sami zapracowali na taki los, i zdanie o narodzie.
[B][CENTER]
Nie mówię tu tylko o polakach. Wszystkie nacje darzą się nienawieścią.
Nauczylbys sie ortografii. Nie "polakach" tylko "Polakach".
Czy jak zabijecie początkującego brazylijskiego gracza, który prosił was o pomoc, a wy nierozumieliście jego języka i go poprostu "dedliście" cieszyliście się?
Sluchaj, sa serwery pvp, to sa tez "mordy". Gracz, ktory a) gra na serwerze pvp powinien liczyc sie z tym, ze ktos go utlucze, nawet bez przyczyny. Tak jest w kazdej grze MMO, nie tylko w Tibii b) jesli gracz nie wie, co to pvp, to znaczy, ze nie czytal manuala. A jesli nie wie nadal - wlasnie sie dowiedzial ;)
Jak Polak ukradnie wam 3 gp to czy odrazu mówicie "Theif! Noob!"?
Nie, ale jak zrobi to np. szwed zaraz ma "hunted" od was.
Nic w tym dziwnego - kazdy jest za "swoimi". Jak dla mnie dziwniejszym byloby, gdyby Polak zaczal huntowac Polaka, a odpuscilby Szwedowi.
A czy jak wyjeżdżacie za granicę np. do Niemiec i jak zobaczycie jakiegoś Niemieckiego Tibijczyka to mówicie/myślicie "Co za frajer!"?
Ogolnie nie lubie Niemcow, nie musza grac w tibie ~~
Dlaczego nienawidzimy innych nacji?
Bo w demokratycznym panstwie mamy do tego prawo.
W ogole zastanawiam sie, dlaczego jestem zmuszony do uwielbiania wszystkich, a gdy powiem "nie lubie Niemcow/Zydow, bo to sa mendy straszliwe" zaraz zostane nazwany rasista, antysemita, cyklista i chamem.
W ogole zastanawiam sie, dlaczego jestem zmuszony do uwielbiania wszystkich, a gdy powiem "nie lubie Niemcow/Zydow, bo to sa mendy straszliwe" zaraz zostane nazwany rasista, antysemita, cyklista i chamem.
I homofobem!
Ashlon tłumaczenie, że robisz coś, bo możesz to jednak głupota. W sumie masz trochę racji (wyjątkowo, ignorancie), ale i tak nie do końca.
Bo ludzie mylą pojęcia i przypinają innym etykietki. Niechęć do jakiejkolwiek nacji z jakiegokolwiek powodu to nie RASIZM. A antysemityzm to robienie halo z biednych Żydów, którzy są świętymi krowami ostatnio.
Mam nadzieję, że mi MOSAD do mieszkania nie wejdzie z hukiem.
Jak by była taka nacja jak nooby,to bym był rasistą.
W tibii nie ma rasizmu,to wiadomo że każdy chce żeby jego kraj był lepszy :] ja tak samo uważam,Na Xerenie gdy była wojna to sprzedałem całe eq i za nie SD kupiłem xd i poszedłem lać szwedów :D czyli jestem rasistą bo w Pr0 grze ubiłem szweda ;< no ale czego nie robi sie dla ekstra "polakuff"
Wg mnie dzieje sie tak ponieważ polaków (nie oskarżam każdego) jest pełno na każdym servie i to że jakiś brazylijczyk czy szwed nie umieja bo angielsku mówić albo jakiś polak coś mu zrobil on go dednol (miał prawo) a ten polak wyszsktim kumplom rozpowiedział i na servie zaraz robią sie jakieś gangi np anty br
JA NAPRZYKłAD MAM DUżO KUMPLI NIE Z POLSKI ...
[...]. Jeden powtarza po drugim, drugi po trzecim i tak to się ciągnie. Mówimy "Łooo, brazole jebane" bo tak jest trendi, bo inni tak mówią.[...] P
to dowodzi tylko idiotyzmu tych powtarzających ,
mnie rasizm w tibi boli , mówie tu o bardziej wyrafinowanych dyskusjach które toczą się na world forach tibia.com anie o tych na czacie w stylu "fuck br"
naśmiewanie się z brazylijczyków poniewaz wszystkich pytaja BR? jest zalosne bo polacy robia to samo :(
"PL?
"No."
"to fajnie , ja też"
to dowodzi tylko idiotyzmu tych powtarzających ,
mnie rasizm w tibi boli , mówie tu o bardziej wyrafinowanych dyskusjach które toczą się na world forach tibia.com anie o tych na czacie w stylu "fuck br"
Coz, na jakikolwiek szacunek nalezy zasluzyc. Na wielu serwerach amerykanskich polak z gory ma utrudnione zadanie przez to, ze jest polakiem. I nie chodzi tu o nietolerancje, lecz stereotypy. Jezeli gracz spotka 10 polakow i kazdy z nich bedzie idiota, to bedzie myslal, ze 11 tez taki bedzie...
W tibi czasem wolalam osoby z innych krajow, niz polska... Lepiej sie z nimi rozmawialo ; ).
Co do tolerancji.. Nie lubie niemcow. Jak do tej pory przewazajaca ich wiekszosc, jaka spotkalam, zachowywala sie w sposob, ktorego kompletnie nie akceptuje... Czy to znaczy, ze jestem nietolerancyjna?
MichalOlkuszanin
06-05-2008, 16:02
Zgadzam sie z czescia powyzszych wypowiedzi. Nie robmy widel z igly. PvP to swiaty wojny i walki nawet o to ze ktos jest "brazol". Gra to gra. Uprzedzenia byly zawsze i beda jak sadze. Osobiscie cenie Szwedow(poznalem widocznie lepszych), a nie koniecznie lubie Brazylijczykow, co wynika podobnie jak u polakow z duzej liczebnosci graczy niekulturalnych i nieumiejetnych, czasem zlosliwych. Nie jestem wolny od ludzkich slabosci, dlatego rozumiem niechec Polakow(Szwedow,Hiszpanow itp.) do innych nacji.
Dziś spojrzysz krzywo na Żyda = antysemita. Powiesz czarnuch = rasista. Powiesz pedał = homofob.
Za kilknaście lat nie będzie się można odezwać, bo każdy cię pozwie, albo coś.
Tak, spotkałem się NIE RAZ z rasizmem w tibii. Przykładem są tzw. Żydzi na aldorze : - )) (dla niewtajemniczonych - osoby z gildii CO&EM).
I tak - to jest rasizm.
Nie jestem rasistą. Ale uważam, że asfalt powinien znać swoje miejsce.
A tak na poważnie: daj sobie spokój. Rasizm jest wszędzie, po co ten temat?
Milan ognia
06-05-2008, 16:28
Tibia = antysemityzm.
Spójrz na ikonkę - blondyn, błękitne włosy i glany. W tle brakuje tylko swastyki i napisu "Jude Raus!".
Ależ to, że wojny są prowadzone między krajami tylko to ułatwia:
1. Możesz mówić/pisać po polsku, co daje Ci swobodę (Szwedzi po szwedzku, Brazylijczycy po portugalsku etc).
2. Biegasz w narodowym outficie.
3. Tak jakoś raźniej mścić się za potop albo robić drugi Grunwald. ;)
A to, że nie przepadam za Żydkami, bo robią z siebie męczenników XX wieku, prześladowanych przez hitlerowców, sowietów a i samych Polaków to tylko ich zasługa. Zresztą - Żydzi nie byli mile widziani już od średniowiecza. Czarna legenda, ich lichwa etc. To tylko Polska była taka tolerancyjna. Aż nadto chyba.
El Papier
06-05-2008, 16:54
Tibia = antysemityzm.
Spójrz na ikonkę - blondyn, błękitne włosy i glany. W tle brakuje tylko swastyki i napisu "Jude Raus!".
Dodaj do tego potwora Smugglera.
Polskie barwy w outficie + samo tłumaczenie nazwy owej kreatury.
sphinx123
07-05-2008, 14:49
... A to, że nie przepadam za Żydkami, bo robią z siebie męczenników XX wieku, prześladowanych przez hitlerowców, sowietów a i samych Polaków to tylko ich zasługa. Zresztą - Żydzi nie byli mile widziani już od średniowiecza. Czarna legenda, ich lichwa etc. To tylko Polska była taka tolerancyjna. Aż nadto chyba.
Mam takie samo zdanie ; )
Vanhelsen
07-05-2008, 16:19
[...]A to, że nie przepadam za Żydkami, bo robią z siebie męczenników XX wieku, prześladowanych przez hitlerowców, sowietów a i samych Polaków to tylko ich zasługa. Zresztą - Żydzi nie byli mile widziani już od średniowiecza. Czarna legenda, ich lichwa etc. To tylko Polska była taka tolerancyjna. Aż nadto chyba.
A ilu prawdziwych Żydów znasz w realu? W takim stopniu, że spędziłeś z nimi parę godzin przy piwie?
Bo ja znam paru i powiem Ci, że nigdy nie miałem się o co do nich uczepić, nawet o stereotypowe skąpstwo...
Milan ognia
07-05-2008, 18:02
A ilu prawdziwych Żydów znasz w realu? W takim stopniu, że spędziłeś z nimi parę godzin przy piwie?
Bo ja znam paru i powiem Ci, że nigdy nie miałem się o co do nich uczepić, nawet o stereotypowe skąpstwo...
Trzech. Dwóch chłopaków i jedna dziewczyna. Dziewczyna - spoko. Można z nią pogadać, pośmiać się itp itd. Chłopacy - tylko była lekcja historii - od razu ile to nie wycierpieli, jacy to oni są nieszczęśliwi (ich rodziny przeżyły... w końcu są na tym świecie, no nie?) i obaj podpadli pod idealny stereotyp "żydka".
Hm...czy Wy wiecie czym jest rasizm? Oczywiście antysemityzm można pod to podpiąć, ale tu chodzi raczej o podział "czarny-biały"...zresztą czemu w demokratycznym gdy ktoś powie "nie lubię żydów, niemców, rosjan...." to robi się wielkie "halo". Ja np. nie przepadam za czarnymi po tym jak zaczepiali moją dziewczynę na dworcu w Londynie....
Vanhelsen
07-05-2008, 18:49
Hm...czy Wy wiecie czym jest rasizm? Oczywiście antysemityzm można pod to podpiąć, ale tu chodzi raczej o podział "czarny-biały"...zresztą czemu w demokratycznym gdy ktoś powie "nie lubię żydów, niemców, rosjan...." to robi się wielkie "halo". Ja np. nie przepadam za czarnymi po tym jak zaczepiali moją dziewczynę na dworcu w Londynie....Słowa zmieniają definicje... teraz łatwiej się te wszystkie anty narodowości podciąga pod rasizm...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.