PDA

Pokaż pełną wersje : Mały spór historyczny.

djkuter
19-11-2004, 18:45
Jak myślicie kto bardziej zasłyżył się dla odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918r. Roman Dmowski czy Józef Piłsudski.

Według mnie Dmowski wiele więcej przeczynił się do utworzenia wolnej Polski.

Gimlos
19-11-2004, 19:24
Jak myślicie kto bardziej zasłyżył się dla odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918r. Roman Dmowski czy Józef Piłsudski.

Według mnie Dmowski wiele więcej przeczynił się do utworzenia wolnej Polski. A moze rozwinalbys swoja wypowiedz ;)? Jakies argumenty chyba masz?

djkuter
19-11-2004, 19:27
oczywiście ghimli podać??

sesaj
19-11-2004, 19:32
No jasne. Chyba, ze to zadanie domowe na, ktore nie znasz odpowiedzi.
Zalozyles temat wiec wypowiedz swoje zdanie.
Ja sie wypowiem we srode, poniewaz dopiero wtedy to bede mial na historii ;)

djkuter
19-11-2004, 20:39
Ok! już piszę
1. Zasadniczym pytaniem jest to kto wygrał w I Wojnie Światowej. Każdy odpowie ententa i słuszie. Dmowski był za ententą i ona uznawała jeko KNP (Komitet Narodowy Polski) jako de facto rząd Polski. Zaś Piłsudski był zdecydowanieproniemiecki. Gdy Haller i inni zorientowali się, że z Niemcami nie mamy przeszłości przeszli na stronę ententy, więc: RD -ententa, JP - państwa centralne.
2. Wiemy dokładnie jak by wyglądała środkowo-wschodnia Europa gdyby Niemcy wygrały. Mówił o tym traktat pokojowy Niemiec z Rosją. Powstała na mocy tego traktatu Polska na kształt Kongresówki okrojonej o: Chełmszczyznę na rzecz Ukrainy, tzw. "pasu granicznego" (Sosnowiec, Kalisz, Włocławek) na rzecz Niemiec.

Resztę dopiszę później.

@ sesaj
coś źle z tobą potrzebujesz szkoły do takich spraw. Poczytaj książki , dowiesz się więcej!