Pokaż pełną wersje : Mały spór historyczny.
Jak myślicie kto bardziej zasłyżył się dla odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918r. Roman Dmowski czy Józef Piłsudski.
Według mnie Dmowski wiele więcej przeczynił się do utworzenia wolnej Polski.
Jak myślicie kto bardziej zasłyżył się dla odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918r. Roman Dmowski czy Józef Piłsudski.
Według mnie Dmowski wiele więcej przeczynił się do utworzenia wolnej Polski. A moze rozwinalbys swoja wypowiedz ;)? Jakies argumenty chyba masz?
oczywiście ghimli podać??
No jasne. Chyba, ze to zadanie domowe na, ktore nie znasz odpowiedzi.
Zalozyles temat wiec wypowiedz swoje zdanie.
Ja sie wypowiem we srode, poniewaz dopiero wtedy to bede mial na historii ;)
Ok! już piszę
1. Zasadniczym pytaniem jest to kto wygrał w I Wojnie Światowej. Każdy odpowie ententa i słuszie. Dmowski był za ententą i ona uznawała jeko KNP (Komitet Narodowy Polski) jako de facto rząd Polski. Zaś Piłsudski był zdecydowanieproniemiecki. Gdy Haller i inni zorientowali się, że z Niemcami nie mamy przeszłości przeszli na stronę ententy, więc: RD -ententa, JP - państwa centralne.
2. Wiemy dokładnie jak by wyglądała środkowo-wschodnia Europa gdyby Niemcy wygrały. Mówił o tym traktat pokojowy Niemiec z Rosją. Powstała na mocy tego traktatu Polska na kształt Kongresówki okrojonej o: Chełmszczyznę na rzecz Ukrainy, tzw. "pasu granicznego" (Sosnowiec, Kalisz, Włocławek) na rzecz Niemiec.
Resztę dopiszę później.
@ sesaj
coś źle z tobą potrzebujesz szkoły do takich spraw. Poczytaj książki , dowiesz się więcej!
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.