zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Linux i Tibia

Wtajemniczony
25-11-2003, 19:30
mam pytanie w sprawie linuksa jak na nim uruchomic TIBIE sciognolem klienta z ofic stronki i nie moge go uruchomic mam wpisac jakies komendy ale nie wiem gdzie ?(

Wtajemniczony
27-11-2003, 14:51
Plis pomozcie mi ;(

Poziomek
27-11-2003, 21:08
hmmm też mam ten problem bo mam linuxa i chce grac w tibie...
po 1. sciagnij klijenta tibii dla linuxa.
2 rozpakuj to co sciagnales:
wlacz konsole i przejdz do kataloga(jak to sie odmienia :) ?) do ktorego sciagnales [gdybys niewiedzial to jesli masz to w katalogu Documents to musisz wpisac : cd Documents wielkosc liter jest wazna jezeli chodzi o katalogi i pliki...]
jak juz jestes to wpisz: tar -xvzf tibia711-linux.tgz
jak nie wyskoczyl jakis blad powinienes miec juz zainstalowana Tibie.. potem przejdz do katalogu z tibia (wpisz w konsoli cd tibia ) i uruchom Tibie poleceniem tibia ... ale watpie zeby ci sie wlaczyla tibia... na tibia.com jest napisane Note: The package Tcl/Tk, version 8.3, is necessary for playing Tibia
a jak znam zycie to amz wersje 8.4 tych bibliotek :/ a potrzebna jest 8.3 wiec trzeba je sciagnac i zainstalowac www.tcl.tk poszukaj tam Tcl/Tk8.3 dalej ci nieboge narazie pomoc bo sam jestem dopiero na tym etapie :(

Marcel The Knight
30-11-2003, 20:55
Siema All mam problem mam linuxa tymczasowo i nie wiem jak na nim zainstalowac Tibie plz pomozcie mi i wytlumaczcie po kolei

Depformypleszer
04-12-2003, 22:08
:> Sam mam linuxa w wersji Red Hat Zoot 6.2 i mialem ten problem. Tak jak kolega napisal nalezy sciagnac Tcl i Tk w wersji 8.3 i zainstalowac. Jak juz sciagniesz owy plik (dobrze by bylo gdyby byl on w formacie .tar.gz) wloz go na pulpit lub w miejsce do ktorego w konsoli dojdziesz ;> Powiedzmy ze znajduje sie on w /home/Depformypleszer/MainGate ( <- to jest tylko przyklad!!! ). Otwierasz konsole alt+ctrl+F2 (aby powrocic spowrotem do X acisnij alt+ctrl+F7) zaloguj sie najlepiej jako root ;D dajesz login i haslo ;> dochodzisz do katalogu w ktorym jest plik (plik nazywa sie tcl8.3.0.tar.gz) piszac "cd /home/Depformypleszer/MainGate" wpisujesz "dir" i w tym momecie wyswietlaja ci sie wszystkie pliki ktore znajduja sie w katalogu "MainGat"e. Na 100%bedzie tam plik ktorego szukamy czyli tcl8.3.0.tar.gz. Nastepnie piszesz

1. gunzip tcl8.3.0.tar.gz
2. tar -xvf tcl8.3.0.tar
3. ./configure
4. make
5. make install

w tym momecie z tego pliku tcl8.3.0.tar robi ci sie katalog o nazwie "tibia" wpisz wiec "cd tibia" znajdujesz sie dokladnie w katalogu z gra. Jezeli poprawnie zainstalowales tcl i tk lacznie z vizualna wersja to piszesz ./tibia i dziala... mozesz tesz napisac tibia i chyba zadziala ;> Wszystko to bylo by zajebiste gdyby nie to ze nawet po zainstalowaniu tcl i tk 8.3.0 moj Red Hat widzi dalej tcl i tk wersji 5.3.0 :> a to oznacza ze w tibie grac nie moge :D (jeszcze) Sposoboem na to jest zainstalowanie sobie nowszej wersji Linuxa w ktorej Tcl i Tk 8.3.0 beda juz wlozone czyli zainstaluja sie jako jeden z pakietow instalacji linuxa. W efekcie daje nam to ze nic nie musimy sciagac :) Proponuje np. Red Hata 9.0 albo jeszcze lepiej Debiana gdyz w Debianie macie instalatora pakietow. Zaznaczacie jaki pakiet chcecie zainstalowac i on wyszukuje (prawie sam ;>) wszystkie pliki jakie sa potrzebne.

Mi mikolaj przyniesie Red Hata 9.0 bo podgladalem prezenty jak wypadly z siatki sw mikolaja ;)) no i w tedy sobie pogram ;> pzodrawiam i zycze powodzenia! Mam nadzieje ze ktos bedzie wiedzial jak podmienic tcl i tk ze starszej na nowsza wersje.

MALE PODSUMOWANIE

1. gz - jest to format spakowanego pliku programem gunzip. jezeli chcemy rozpakowac plik z rozszezeniesm .gz piszemy kom
ende "gunzip nazwapliku.gz"
2. tar - kolejny format spakowanego pliku postepujemy tak samo jak z gz tylko zamiast gunzip piszemy tar -xvf

Jak zainstalowac pliki tcl ?
zalozmy ze plik nazywa sie tcl8.3.0.tar.gz

wchodzisz do konsoli i piszesz:

gunzip tcl8.3.0.tar.gz
tar -xvf tcl8.3.0.tar
cd tcl8.3.0
./configure
make
make install

PS. jak uruchomie ta tibie to napisze poradnik jak zalonczyc tibie pod Linuxem bo jeszcze sie z owym nie spotkalem. CYA i zycze powodzenia!

Aethrian
27-08-2004, 22:27
Instalacja Tibii pod linuxa jest taka prosta, że aż strach pomyśleć, że ktoś ma takie pytania jak zainstallować.
Jeśli nie radzicie sobie z instalacją tibii na linuxie, to sobie wogóle dajcie spokój z linuksem.

Dr. Agon
01-12-2005, 10:51
Instalacja Tibii pod linuxa jest taka prosta, że aż strach pomyśleć, że ktoś ma takie pytania jak zainstallować.
Jeśli nie radzicie sobie z instalacją tibii na linuxie, to sobie wogóle dajcie spokój z linuksem.
A sraj sie fagasie. Ja moze nie jestem zorientowany z linuxem i mi sie ten post przyda, ale to nie znaczy ze sie nie naucze tego linuxa dobrze obslugiwac.Podsumowanie:mam cie w d***e.

athlonxp
24-11-2006, 23:36
Witam , mam problem z tibią , ściągnołem tibie w wersji linuksowskiej , zaisntalowalem odpaliła normalnie ale po zalogowaniu skacze mi biały ekran i zamiast widzieć postać i wszystko co ją otacza widze biały ekran i pasek życia , mam linuksa suze 10.1 i grafike nvidia geforce 4 64 mega mój nr gg 1854452 jakby mogł mi ktoś pomóc bardzoi bym prosił o kontakt na gg , z góry dzięki

Polinik
25-11-2006, 03:46
Do wszystkich śmierdzących leni, którym nie chce się szukać:
Temat o linuksowej Tibii jest tu:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=100829

Posiadanie Linuksa zobowiązuje do:
a) MYŚLENIA
b) samodzielnego szukania
c) chęci popracowania samego.
Bez tego w Linuksie ani rusz.