zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ochrona itemow podczas hacka

Xederit
25-05-2008, 21:33
Wpadłem na pomysl jak uchronic swoje itemy wrazie gdyby jakis gracz nas zhackował. A oto mój plan: ,,Aby wejść do swojego domku należy podać kod taki, który zna tylko prawdziwy właściciel... np. czterocyfrowy,[1234] tak samo z depo.... jesli che się otworzyć depo należy podać kod ;)
Myślę, że takie rozwiązanie pomogły by graczom... :)
Co o tym sądzicie...:D

Asash
25-05-2008, 21:39
No ciekawe jak by ktoś zapomniał kodu ...

CzubiX
25-05-2008, 21:40
Bez sensu.

Barosa7
25-05-2008, 21:41
Mi tam sie podoba

Xederit
25-05-2008, 21:45
No ciekawe jak by ktoś zapomniał kodu ...
to by miał problem :P
Tak jak zapisujesz numer konta do postaci... tak musialbys zapisac numer xxxx

Zalgadis
25-05-2008, 21:49
Flyff rzondzi

kombossik
25-05-2008, 22:39
a nie sądzisz że normalny człowiek raz w ciągu dnia luuka do depo a gdyby miał na swoim kompie keyloggera to nawet i te hasło haker by otrzymał więc gówno by to dało ...

Reach'
25-05-2008, 22:41
Bardziej pasowałoby do banku takie coś. ^^

Trochę chaotycznie opisane, ale może być. (:

Arcan
25-05-2008, 22:50
Dodam, że hasło powinno być wpisywane klawiaturą wewnętrzną w grze.

RailChris
25-05-2008, 23:26
Pomysł wg. mnie bardzo dobry.
Powinno byc nałożone hasło na(i nie 4 literowe tylko 6+, bo więcej kombinacji można ułożyć):
Domek - przy próbie wejścia wyskakiwała by klawiatura wewnętrzna
Depo - przy próbie otworzenia ~~up~~
Bank - przy próbie wybrania pieniędzy ~~2up~~
Eq - przy próbie rozwinięcie naszego eq ~~3up~~

To tyle widocznych plusów, a minusy też oczywiście są.

- Goni cię PK i chcesz uciecdo domku:P Zanim wpiszesz kod to znajdziesz się w świątyni
- Dużo zapamiętywania, zapisywania kodów. Można gdzieś go zgubić i baj baj depo etc.

Pomysł do obróbki, ale jest dobry :o

sleazyneor
25-05-2008, 23:34
Flyff rzondzi

Tez mysle ze "rzondzi" ziąąą

Pozdro i poćwicz.

@Edit

Wpisujcie passy klawiatura programowa, tak jak ja to nie bedziecie shakowani xd

Valderor
26-05-2008, 02:45
Wpisujcie passy klawiatura programowa, tak jak ja to nie bedziecie shakowani xd

Buahahaha, sturlałem się pod stolik.

@topic: to w niczym nie pomoże i nie zwiększy bezpieczeństwa. Jeżeli hax0r potrafi podrzucić nam keyloggera/trojana i w ten sposób poznać numer konta i hasło, to w ten sam sposób pozna też PINy do banku, depo, domku.

Slythia
26-05-2008, 02:59
Pin do domku??

Na wielu swiatach, pvp oraz pvp-enfo, domki spelniaja role pz. Czy w takim razie jakis pin, haslo, mialby sens istnienia? Zanim wpiszesz nawet czterocyfrowy kod, pod wplywem emocji, to troche czasu minie... "Dzieki" temu domki stalyby sie tylko przechowalnia itemkow...
Poza tym, mnie by cos takiego denerwowalo... Zwlaszcza w czasie zabaw. wedrowek do sklepow...

Ile hasel czlowiek ma pamietac? Mam problem, by zapamietac haslo do karty... Zawsze stoje przed bankomatem i mysle... Jeszcze pare w tibi? No way... Moze od razu wpisywalibysmy haslo... otwierajac plecak??

Gralam 2 lata... Moje ip mogl miec kazdy... Wiele osob chcialo by mnie okrasc... Lecz ani razu nie mialam klasycznego hacka... Wiec zwykle myslenie i security hints starcza... Po co nam 15 dodatkowych zabezpieczen, gdy 10-latek znow sciaga bota z dodatkami?

Maciekxd
26-05-2008, 08:01
Eee tam mi sie nawet podoba ale only otwieranie dp bo itemków w domku nikt ci trzymać nie każe:p

Lechista
26-05-2008, 15:20
Slythia ma racje, tylko rozum przestrzeze nas przed hakiem...
@Topic
Pozniej by bylo 1000 tematów, że miałem 2lata przerwy i nie pamiętam hasła do dp/banku..help plx..

Asash
26-05-2008, 16:20
@up
To by w Lost Account było "Przypomnij mój kod do depo" ofc po angielsku

mana'potion
26-05-2008, 16:27
Było 666 razy. Pomysł jak Ford, gówno wort

Richard56
26-05-2008, 16:32
Czy nie prościej byłoby nie dawać się shakować?
Gdy nie wchodzisz na żadne podejrzane www , nie używasz bootów i nie mówisz nikomu numeru konta i hasła to cię nie shakują

Xederit
26-05-2008, 18:19
Czy nie prościej byłoby nie dawać się shakować?
Gdy nie wchodzisz na żadne podejrzane www , nie używasz bootów i nie gadasz nikomu numeru konta i hasła to cię nei shakuja
Wiele osób nie daje sie shackować... a i tak zostaja hackowani :P
Można by zrobić ,,wyłączenie PINu'' jesli gracz sobie zyczy:D

@topic

Ten ,,PID do domku,depo'' to byla tylko moja sugestia. Chciałem zobaczyc tylko co wy o tym sadzicie ;)

Wietek
26-05-2008, 18:57
albo lepszy pomysyl!
jak chcesz otworzyc depo czy w banku cos zrobic to dostajesz sms z kodem!\
tak t raczej nie hackna łatwo :O
to jeszcze lepsze nie?
i tak tego nie zrobia nic z tego co mowicie

Lechista
26-05-2008, 20:51
albo lepszy pomysyl!
jak chcesz otworzyc depo czy w banku cos zrobic to dostajesz sms z kodem!\
tak t raczej nie hackna łatwo :O
to jeszcze lepsze nie?
i tak tego nie zrobia nic z tego co mowicie
A jak nie masz komórki ??
@up
To by w Lost Account było "Przypomnij mój kod do depo" ofc po angielsku
To by nic nie dało. Haker wszedłby na tiiba.com i sobie "przypomniał"....

Cvonio
26-05-2008, 21:00
Ja już gram w tibie około 3 lat i ani razu nie zostałem schakowany ;] A raz tam używałem bota :p

Wietek
26-05-2008, 21:41
@lechista

to była ironia...
te pomysły sa durne:/ sami pomyslcie... co to da...

Verte
26-05-2008, 23:32
Może gdyby gracz miał możliwość wyboru: Wklepywanie pinu, lub wyłączenie tej opcji.

Slythia
27-05-2008, 08:47
Może gdyby gracz miał możliwość wyboru: Wklepywanie pinu, lub wyłączenie tej opcji.
To wszyscy by ta opcje wylaczyli, gdyz bylaby zbyt uciazliwa.

Wylansowany
27-05-2008, 09:25
@up
...oprócz dzieci, które po raz XX zostały shakowane, bo wszeły w link "RL FOTO MDW!!!" itp. A nie mogłyby tej "ochrony PIN-owej" użyć, bo wiadomo, że byłaby tylko dla PACC...

Maniack
27-05-2008, 10:32
Można by do tego dodać możliwość włączania i wyłączania tej opcji (zmiana wł/wył na hasło) + zabezpieczenie dla zapominalskich: możliwość otrzymania nowego hasła po 24 lub 48 godzinach.

Wietek
27-05-2008, 10:58
powiedzcie co da wam ten pin?:|
jezeli ktos jest uwazany i nie wchodzi na byle jakie strony nie loguje sie na stronach "niby gildi" , nie sciaga jakis botow m programow z nie pewnych zrodel i maja antywira to sie im nie wlamia.... chyba ze ktos sie naprawde nudzi i bedzie sie wlamywal na konta innaczej...
ja gram juz tyle w tibie ani jednego wlama... w ani jednej grze nikt mi sie nie włamał na konta , a nie ktore w inncyh grach byly naprawde sporo warte jak gralem.... poporstu nie bylem jakims idiota i nie wlazilem na nie wiadomo jakie strony , nie sciagalem jakis "czitow" itd.... poprostu trzeba uwazac a nie....
ten pin jest bezsensowny

Osks
27-05-2008, 11:16
Ja nie mam firewalla, antywira wlaczam raz na pol roku, a i tak od 5 lat jestem bez hacka 8o. Troche pomyslunku ludzie i dacie rade ;)

Ask_or
27-05-2008, 13:31
Ejno pomysł fajny , myslę że w każdym domku jakbyu były odpowiednie dzwignie i kombinacja to keylogger jak by sie na dzwignie klikalo myszka to by ich niezlapal xD (passow)

Arcan
27-05-2008, 15:12
Ja nie mam firewalla, antywira wlaczam raz na pol roku, a i tak od 5 lat jestem bez hacka 8o. Troche pomyslunku ludzie i dacie rade ;)

Ja radziłbym tobie pomyśleć o zabezpieczeniu komputera.

Lechista
27-05-2008, 15:38
Tez nie ma firewalla, a antywirusa nie uzywam(caly czas wylaczony) i skanuje kompa raz na rok, zero wirusow
Skanuje rowniez antyspywerami itd... raz na rok...

Xenhil
27-05-2008, 15:40
dobry pomysl

Koks_Antoni
27-05-2008, 17:59
Według mnie pomysł nawet nawet , ale trzeba by było go dopracować ale i tak pewnie dla pacc by był :)
a co do hackow gram od 2004 i mialem jednego hacka ale wtedy bylem newbie.

Wietek
29-05-2008, 08:40
Tez nie ma firewalla, a antywirusa nie uzywam(caly czas wylaczony) i skanuje kompa raz na rok, zero wirusow
Skanuje rowniez antyspywerami itd... raz na rok...

tylko ci sie zdaje ze nie masz..... gdybys wlaczyl jakiegos innego antywira to z nowa lista vir to by ci wykrylo... pewnie na tym swoim antyvirze masz stara sygnature vir i ci nie wykryje nowych...
a pewnie nikt cie nie proboje haknac bo nie ma po co <lol2>

szast11
29-05-2008, 15:36
Nie ma zabezpieczen na swiecie ktore by uchronily ludzi przed mysleniem... Mysl, uwazaj, uzywaj FindIt z tibia.pl i na 99% nikt Cie nie zhakuje.

Bezmusk
29-05-2008, 21:39
Świetny pomysł, ale załóżmy, że ta aktualizacja dopiero weszła, a ktoś kogoś haknał i zrobił taki kod, więc delikwent do depo nie wejdize ...

VanBobel
29-05-2008, 22:18
Co wam to da, ze se cos takiego wymyślicie, i tak czy siak cipy maja nas w dupie, a takiego czegos to chyba do konca tibi by nie wprowadzili...

Wietek
30-05-2008, 08:48
Świetny pomysł, ale załóżmy, że ta aktualizacja dopiero weszła, a ktoś kogoś haknał i zrobił taki kod, więc delikwent do depo nie wejdize ...

no to co ze nie wejdzie?
to mu zrookuje postac albo zalatwi bana na konto i co?
i co ci da w takiej postaci kod? hym?
moze jeszcze kod zeby atakowac ludzi <lol2>

Hu'Hu
30-05-2008, 11:49
Pomysł bardzo ciekawy :)
Nie zgadzam się z Slythia.
Jeśli mówimy o domkach które są umieszczone na światach typu PvP oraz Pvp-e:
Zasada wpisywania kodu mogła by istnieć tylko i wyłącznie przy zamkniętych drzwiach (logiczne). Jeśli ktoś chce szybko wejść do domku zostawia otwarte
drzwi. Często na PvP domki stoją puste , więc nie ma czego zabezpieczać, wtedy to wszystko jest zbędne. Koszt takiej ochrony domku powinien być wliczany w cenę czynszu.Sami moglibyśmy decydować czy potrzebujemy takiej opcji.
Odnośnie DP :
Zasada działania podobnie jak w domkach. Każdy powinien decydować czy chce używać czegoś takiego.
Ja bym jeszcze wprowadził bankomaty :) oczywiście z kodem PIN :> (Dżołk)

Odchodząc od praktycznego zastosowania tego typu zabezpieczeń musimy sobie uświadomić że Tibia to gra bodajże oparta na wczesnym Średniowieczu.
A zabezpieczanie domów nowymi technologiami to nasze czasy.
Jeszcze trochę, a w Tibi będziemy jeździć końmi do Supermarketów.
Cipspft powoli odbiega od najważniejszej kwestii, tła historycznego.

No i na koniec o hack'ach.
Trudno mi uwierzyć że ktoś kto poświecił Tibi ogrom czasu i pracy, ma postać z wysokim lvl'em i nagle zostaje hacknięty nie ma chronionego kompa. Jestem przekonany że na każdym kroku uważa żeby nie stracić swojego dorobku. Hakerzy wymyślają coraz lepsze metody hackingu.. i nie mówie tu o pseudo hackerach.. którzy kopiują marne pomysły i oprogramowania.

Slythia
30-05-2008, 12:16
Zauwaz, ze 99% hackow da sie logicznie wytlumaczyc. Tylko ten 1% to osoby, ktore naprawde nie zawinily. I dla tak malego ulamka mamy wprowadzac zabezpieczenia, ktore utrudnia gre innym? Jaki to tak naprawde ma cel?

Mimo powyzszych argumentow nadal jestem przeciw dodatkowym kodom. Nic to nie da... Keylogger, glowna przyczyna hacka, zapewne bedzie potrafil zapisac i go. Wiec... Ma to jakis sens?

Poza tym, zamykanie drzwi i okien sluzy tylko zabezpieczeniu przed smieciami... Nigdy z tego nie korzystalam i szczerze mowiac, nie chcialoby mi sie zawsze zamykac drzwi...

Vanhelsen
30-05-2008, 12:56
Jeżeli mamy keylogga na kompie to nawet wprowadzenie osobnego hasła do chodzenia ludzikiem nic nie da bo i tak hasła te trafią złe ręce... To samo tyczy się klawiatury programowej, co wy myślicie, że keyloggi zapisują tylko wstukane klawisze z klawiatury?! Już dawno te piękne czasy się skończyły... teraz można notować wszystko, włącznie z tym co klikacie myszką, gdzie i dlaczego...

Dla tego mniej więcej pomysł jets lekko do dupy...