PDA

Pokaż pełną wersje : Czarnobyl 2.0

Uther92
04-06-2008, 17:22
Radioaktywna plotka krąży po Polsce
Za pośrednictwem serwisu CYNK! www.cynk.onet.pl docierają do Onet.pl informacje o podwyższonym skażeniu radioaktywnym w okolicach Lublina, które jest niebezpieczne dla zdrowia. Są to jednak tylko plotki.
Użytkownik MoS Rz-ów informuje, że w laboratorium w Puławach zostały przekroczone normy promieniowania. Prawdopodobnie "chmura promieniowania" nadciąga od strony Rosji - informację na ten temat otrzymaliśmy na www.cynk.onet.pl

Szpitale maja być przygotowane do wydawania płynu (takiego, jaki piliśmy w 1986 roku przy wybuchu w elektrowni w Czarnobylu) ale informacja ta jest jak na razie tylko dla szpitali. Żaden instytut nie chce potwierdzić informacji ze w Czarnobylu "coś" się wydarzyło - pisze z kolei Joanna. Zadzwoniliśmy do Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego w Lublinie.

- Nie ma w Polsce żadnego zagrożenia radioaktywnego. Sytuacja jest stale monitorowana i nie odnotowaliśmy żadnego wzrostu promieniowania - powiedziała Onet.pl dyżurna w Wydziale Bezpieczeństwa.

- Mamy również informacje z polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych, które kontaktowało się ze stroną ukraińską i uzyskało informacje, że na terenie Ukrainy takie zagrożenie również nie występuje - dodała dyżurna w rozmowie z Onet.pl.

źródło : http://wiadomosci.onet.pl/1762275,11,item.html

Czyżby powtórka z 1986 ?

Lasooch
04-06-2008, 17:47
Nawet nie strasz. Ale nie sądzę, władze polskie nie miałyby interesu w ukrywaniu tego, gdyby coś takiego stało się za granicą.

..::QRAS::..
04-06-2008, 17:52
u nas w radiu mowili zeby nie wychodzic z domow (lolz) xD

Adner
04-06-2008, 17:55
Nie sądzę, żeby to była prawda, ale na wszelki wypadek zamknąłem okno :P

Gogar
04-06-2008, 18:05
Bynajmniej nie powtórka, bo nie sądzę, żeby byli tak głupi i znowu robili jakieś testy, które mogłyby spowodować wybuch reaktora. Ale z tego co czytałem, to betonowy sarkofag reaktora rozpada się i za jakiś czas może znów promieniować.
Oby nie było to nic poważnego, bo nie chcę umrzeć na chorobę popromienną :p

Adner
04-06-2008, 18:13
Dla uspokojenia: http://www.radioaktywnosc.umcs.lublin.pl/

Yoh Asakura
04-06-2008, 18:32
Jeżeli to prawda, to ja, jako mieszkaniec woj. łódzkiego, mam się czego obawiać ? ;x

Xendriel
04-06-2008, 18:37
Armagedon plx

Rafayen
04-06-2008, 18:41
Armagedon plx

Przynajmiej by sie cos dzialo u mnie na wsi.

Ale i tak pewnie plota :)

Valisha
04-06-2008, 18:58
Jeżeli to prawda, to ja, jako mieszkaniec woj. łódzkiego, mam się czego obawiać ? ;x

oby nie. ;p łódzkiemu ma nic nie być ^^
ale jak idzie z Rosji to i tak dojdzie. :x

Rafayen
04-06-2008, 19:00
Podobno plota ;)

kołbaś
04-06-2008, 19:02
Jak ide z rosji to podlasnie dostanie najbardziej. O ja biedny =(

alienXX
04-06-2008, 19:04
News w stylu pudelek.pl... Zadnych wlasciwych informacji, same domniemania i anonimy.
Szkoda dyskutować.

http://fizyka.umcs.lublin.pl./news.php?action=view&newsID=64

Xendriel
04-06-2008, 19:06
W dzisiejszych czasach gdyby coś wybuchło i było by jakieś zagrożenie to media od razu by o tym trąbiły i ostrzegały inne kraje(wyjątkiem może być Białoruś).

Valisha
04-06-2008, 19:11
Pogłoski o awarii
W związku z utrzymującymi się od wczoraj pogłoskami o awarii elektrowni jądrowej na Ukrainie - po porozumieniu z dozorem jądrowym Ukrainy - stwierdzam, że żadna tego rodzaju awaria nie miała miejsca. Wiceprezes Państwowej Agencji Atomistyki Główny Inspektor Dozoru Jądrowego.

http://wiadomosci.onet.pl/cynk/4462,pogloski_o_awarii,cynk.html

hm? więc jednak nic nie ma?

Serious Sam
04-06-2008, 19:27
Żeście wystraszyli, w dzisiejszych czasach na pewno nie doszło by do jakiejś awari^^, myślę, że to żart : /

Rethfing on Aldora
04-06-2008, 19:31
Żeście wystraszyli, w dzisiejszych czasach na pewno nie doszło by do jakiejś awari^^, myślę, że to żart : /

A to niby czemu nie? To, że technika jest tak zaawansowana nie znaczy, że ludzie mają nad nią całkowitą kontrolę ;)

Chesterkaa
04-06-2008, 19:37
Jezeli to prawda, to bedzie wesolo =d A ja zawszemarzylam zeby pojechac do Czarnobyla ;x

Dwimenor
04-06-2008, 19:44
Pogłoski, plotki - tym żyje prasa. Zanim wpadniecie w panikę polecam:
http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead02&news_cat_id=35&news_id=176625&layout=1&forum_id=3996&fpage=Threads&page=text

News w stylu pudelek.pl... Zadnych wlasciwych informacji, same domniemania i anonimy.
Szkoda dyskutować.

Teraz już nie pudelek, a lansik.pl jest trendy ^.^

Rafayen
04-06-2008, 19:55
Pogłoski, plotki - tym żyje prasa. Zanim wpadniecie w panikę polecam:
http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead02&news_cat_id=35&news_id=176625&layout=1&forum_id=3996&fpage=Threads&page=text

Teraz już nie pudelek, a lansik.pl jest trendy ^.^

Ja tam wole pudelka : )

W Tv nic nawet nie mówili :p

zoliax
04-06-2008, 20:29
A już myślałem, że do surówki będę dodawał jodkiewki i cezbulę...

Uther92
04-06-2008, 20:59
@Alien i Dwim~

W Tv nic nawet nie mówili :p
Też myślałem, że to news w stylu ww. serwisów, ale zobaczyłem informacje na portalu tvn24 (jak i na samym kanale) i pomyślałem, że skoro tak o tym wspomnieli to jednak może być prawda...Jak było okaże się w najbliższym czasie.

Adner
04-06-2008, 21:24
Tyle, że właśnie potwierdzili, że była awaria...

Urzytkownik
04-06-2008, 21:31
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5279377,Alarm_dla_Unii__Awaria_slowenskiej _elektrowni.html

_/
Komisja Europejska ogłosiła alarm na terenie Unii Europejskiej w związku z awarią elektrowni jądrowej w słoweńskim Krsku. Władze w Lublanie zadecydowały o zamknięciu elektrowni. Słoweński Zarząd Bezpieczeństwa Energetycznego poinformował, że nie ma zagrożenia dla ludzi, ani środowiska.
Bruksela poinformowała, że powodem jest wyciek w systemie chłodzenia. Komisja nie ma na razie danych o skażeniu radiologicznym. Z informacji, które otrzymała ze Słowenii wynika, że teraz trwa bezpieczne wyłączanie reaktora. Jednak zgodnie z procedurami, Bruksela miała obowiązek poinformować o awarii kraje członkowskie.

Takie powiadomienie przesłano - według oświadczenia Komisji - o 16.38 (naszego czasu) wszystkim krajom członkowskim. Informacja przez pierwsze chwile pozostała jednak niejawna i pierwsze przecieki w tej sprawie pojawiły się dopiero około godziny 20.30 naszego czasu.

Teraz unijne stolice powinny mierzyć w odpowiednich odstępach czasu poziom napromieniowania i na bieżąco przekazywać informacje do Brukseli o podejmowanych działaniach. Grupa unijnych ekspertów z dziedziny radiologii została postawiona w stan gotowości. Stan ten zostanie utrzymany do momentu, aż Słowenia przyśle informację, że sytuacja jest pod kontrolą.

Zarząd Bezpieczeństwa Energetycznego, słoweńska państwowa agenda zajmująca się koordynowaniem działań w takich sytuacjach, poinformowała, że jedyny reaktor atomowy jest właśnie wyłączany z powodu wycieku. Poinformowała jednak, że nie ma żadnego zagrożenia dla ludzi, ani środowiska.

W oświadczeniu podano także, że w incydencie nie ucierpieli też pracownicy ośrodka, ani nikt inny. Podpisał je dyrektor Zarządu Andrej Stritar.

Dziwny dzień

Także dziś pojawiły się dwie inne informacje z tego zakresu.

Od samego rana po Polsce krążyła plotka o ponownej awarii w elektrowni w Czarnobylu. Przerażeni ludzie dzwonili do polskich organów badających skażenie, aby zapytać o to, czy mogą bezpiecznie wyjść na ulicę. Także do nas - na Alert24.pl - zgłaszali się przestraszeni czytelnicy. Plotka okazała się fałszywa, natomiast już kilka godzin po tym, jak udało nam się ją zdementować, doszło do awarii w elektrowni atomowej w czeskich Dukovanach. Udało się tam dość szybko zlikwidować zagrożenie i nie doszło do wycieku żadnych substancji radioaktywnych.

Gogar
04-06-2008, 22:02
No to GRUBO... ;s

Mapa_Europy
04-06-2008, 22:14
czy to znaczy że nasze dzieci mogą mieć 3 rękę do grania w Tibii? <sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać>
Ciekawi mnie tylko czy zawiodły urządzenia czy też jak zawsze bywa ludzie...

Rafayen
04-06-2008, 22:39
A Najgorsze ze napoczatku pisali ze nic sie nie stalo i wogole a dopiero pozniej jak juz to wszystko prawie opanowali napisali prawde.. i jak tu kurwa zyc.. :/ masakra

http://wiadomosci.onet.pl/1762665,12,item.html

.Matrik.
04-06-2008, 22:43
"Bzdury, nie ma szans na coś takiego", rzekł matrik, po czym zamachał swymi trzema zielonymi mackami, chlupocząc coś pod drugim nosem.

Walekifa
04-06-2008, 22:47
To ja spytam o podobną sprawę.
Czy wie ktoś może,czy jest jeszcze może nad nami warstwa ozonu? : P 10 min. Na słońcu,jakie ostatnio daje w moich stronach i tak mnie głowa na*******a,że nic już nie mogę zrobić.. W ogóle ludzie od tego słońca umierają wszyscy ; p A zawsze wszyscy się cieszyli na pogodę....

Rafayen
04-06-2008, 22:50
Od samego rana po Polsce krążyła plotka o ponownej awarii w elektrowni w Czarnobylu. Przerażeni ludzie dzwonili do polskich organów badających skażenie, aby zapytać o to, czy mogą bezpiecznie wyjść na ulicę. Także do nas - na Alert24.pl - zgłaszali się przestraszeni czytelnicy. Plotka okazała się fałszywa, natomiast już kilka godzin po tym, jak udało nam się ją zdementować, doszło do awarii w elektrowni atomowej w czeskich Dukovanach. Udało się tam dość szybko zlikwidować zagrożenie i nie doszło do wycieku żadnych substancji radioaktywnych.

Bardzo dziwny zbieg okolicznosci... denerwuje mnie takie cos.. pewnie powiedza prawde jak juz nie bedzie na nic czasu.. :/ masakra

Adner
04-06-2008, 22:55
Właśnie bardzo dobrze, że nie podali, bo ludzie jak szaleni rzuciliby się do aptek i szpitali, powodując wielką panikę.

Korektor
04-06-2008, 23:17
Ale nie sądzę, władze polskie nie miałyby interesu w ukrywaniu tego, gdyby coś takiego stało się za granicą.

Krycie Ruskich do ostatniej chwili w nadzieji na rozwiązanie problemu, bez wszczynania niepotrzebnych wątków. Co jak co, ale Ruscy to nadal imperium, a rozmowy dyplomatyczne nie są prowadzone tak jak ludzie myślą - w publicznych debatach i konferencjach ale przez telefon i listownie, poza opinią społeczną. Dopiero rezultaty podaje się ludności.

Co do mediów, to wystarczy to objąć w tajemnicę państwową i po prostu nie informować o tym nikogo bez certyfikatu "ściśle tajne". I po sprawie.

Jeśli nikt z rządu nie interweniował w wyniki badań skażenia, to pewnie nie ma się czego bać. Jednak pewności nigdy nie mamy i lepiej mieć się na baczności.

Ja nie jestem pacyfistą, ja po prostu wyciągam wnioski z lekcji z przeszłości.

Juzefek
05-06-2008, 00:12
Nie sądzę, żeby to była prawda, ale na wszelki wypadek zamknąłem okno :P
Dużo to by nie dało gdyby awaria była prawdziwa :>

A już myślałem, że do surówki będę dodawał jodkiewki i cezbulę...
Szczere

@Top
Emo mają pecha xd

thelolmaker
05-06-2008, 00:37
czy to znaczy że nasze dzieci mogą mieć 3 rękę do grania w Tibii? <sorry, ale nie mogłem sie powstrzymać>
Ciekawi mnie tylko czy zawiodły urządzenia czy też jak zawsze bywa ludzie...

jeśli urządzeń się nie kontroluje/konserwuje/i coś tam robi/ na co oczywiście trzeba wydać pieniądze to tak jest... Pomyśleć, że Czarnobyl rypnął na testach, a człowiek który był tam wtedy w środku jeszcze żyje! Fajny był kiedyś program na discovery.

Jeśli ktoś chce zobaczyć sobie inscenizację tego co wydarzyło się w 86 w Czarnobylu to polecam ten film z discovery http://peb.pl/filmy-dokumentalne/106814-rapidshare-discovery-katastrofa-w-czarnobylu-lektor.html

Voon
05-06-2008, 08:02
rzekł matrik, po czym zamachał swymi trzema zielonymi mackami, chlupocząc coś pod drugim nosem.

Hyh, ktoś to już napisał.

@Top
Emo mają pecha xd
Jak ja lubie gdy ktoś kto się wypowiada na dany temat ma duży pokłąd wiedzy o tym o czym mówi. Ah, eh.

@Top:
No i przyszło nam umierać, czakam.
Włahahaha, ajronia mode on

@down:
ehe

Walekifa
05-06-2008, 14:55
@ UP

Sheaneavel. czy jakoś tak. Nie wiem jak ten nick się pisze ; p

Juzefek
05-06-2008, 15:35

Jak ja lubie gdy ktoś kto się wypowiada na dany temat ma duży pokłąd wiedzy o tym o czym mówi. Ah, eh.

@Top:
No i przyszło nam umierać, czakam.
Włahahaha, ajronia mode on

@down:
ehe

Niestety, staram się używać wyrażeń które znam. Jeśli nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, to przepraszam.

X-Zero
05-06-2008, 15:59
Mojego powrotu ze Słowenii.

@topic:
Hyh... Wyciek był w systemie chłodzenia... pff...

Xendriel
05-06-2008, 17:09
A już myślałem że moje dziecko będzie wyglądało jak Goro:(

Lova
05-06-2008, 17:47
W Czarnobylu nic nie było ;s Przecież tamta elektrownia atomowa od 2000 roku zamknięta 8o W Czechach podobno nic groznego nie było :o A w Słowenii to nie wiem :o

.Matrik.
05-06-2008, 17:55

Może jestem ślepy, ale nie widzę takiego postu ; p

Voon
05-06-2008, 18:06
Może jestem ślepy, ale nie widzę takiego postu ; p

Nie ten temat : )

Ale dobrze by było mieć tak z 4 ręce, ogon i zbierać sałate z drzewa. Idziesz do lasu, zbierasz grzyby, wkładasz je do słoika i masz światło za darmo na tydzień. Ahh.

GargoinX
05-06-2008, 21:06
Reaktor jądrowy w czarnobylu jest nieaktywny, wiec z elektrownią nie ma tu nic wpsólnego. Była plotka, że poziom skażenia się podniósł, ale to tylko plotki. W czechach nie stało się nic groźnego, a w słowenni był wyciek w reaktorze, ale tylko w wewnątrz, więc nie było żadnych radioaktywnych oparów, czy jak to tam się zwie. Nie martwcie się, nie urośnie wam w nocy macka z dupy ;).

Mystlich
05-06-2008, 21:14
Nie martwcie się, nie urośnie wam w nocy macka z dupy ;).

Po pierwsze: opowieści o dodatkowych rękach,mackah są tylko w kreskówkach ;p

Po drugie: Jakby była awaria to Ci co teraz żyją by nic nie urosło tylko by chorowlai lub umarli(albo byli zdrowi)

Po trzecie: Jakby była awaria to by tylko waszym dzieciom urosłyby narośle

Po czwarte: nie wiem ;/

Pozdr.

Serious Sam
05-06-2008, 21:17
Nie martwcie się, nie urośnie wam w nocy macka z dupy ;).

Napewno? : (

@topic
Już oficjalnie wiadomo, że żadnego zagrożenia nie ma, a co do tej plotki w Lublinie, pewnie jakiś idiota nagadał głupot, żeby nastraszyć ludzi.

GargoinX
05-06-2008, 22:59
Po pierwsze: opowieści o dodatkowych rękach,mackah są tylko w kreskówkach ;p

Po drugie: Jakby była awaria to Ci co teraz żyją by nic nie urosło tylko by chorowlai lub umarli(albo byli zdrowi)

Po trzecie: Jakby była awaria to by tylko waszym dzieciom urosłyby narośle

Po czwarte: nie wiem ;/

Pozdr.

Wiesz co to jest sarkazm i ironia? ;)

Bambuko
05-06-2008, 23:07
poza tym Mystlich też nie masz racji : )