Pokaż pełną wersje : Bo być Polakiem to znaczy być dumnym!
http://www.joemonster.org/filmy/9234/Polscy-Spartanie-
Filmik uważam że obowiązkowy dla każdego.
Bo być Polakiem to znaczy być dumnym!
Btw...Pamiętajmy o Euro 2008. Uważam że powinni to puścić przed meczem zamiast reklamy piwa/pampersów/papieru do dupy cz gadającego żarła z Biedronki...
Duke Dran
07-06-2008, 18:20
Uważam że powinni to puścić przed meczem zamiast reklamy piwa/pampersów/papieru do dupy cz gadającego żarła z Biedronki...
Już bez przesady ".". Się wczułeś chłopcze, też tak mam jak oglądam tego typu filmiki.
PS: Nie lubię I/IIWW wolę średniowiecze : ) ale to tak ode mnie tylko : ).
Filmik świetny, ale chyba nie nadaje się na euro.
Polska odpowiedź na niemiecki film ze złodziejami. Choć właściwie to nie polska.
Ja moge dodac ze to moj znajomy zrobil ten "teledysk" i zostal on pokazany na głownej stronie zespolu http://www.sabaton.net
Chesterkaa
07-06-2008, 19:43
Och tak. Naprawde jestem dumna z tego, ze ludzie sie wybijali za ojczyzne. Przeciez to takie wspaniale. Hehehe, ale do Euro to chyba troche nie pasuje, co ?
Johnny121
07-06-2008, 19:46
O jak miło. Kawałek z najsłabszej płyty Sabatona jaka powstała -.-
Rethfing on Aldora
07-06-2008, 20:46
I to jest właśnie do dupy, że ludzie uważają że Euro to okazja do zniszczenia Niemców za WW2. Przecież to są cholerne mistrzostwa piłki nożnej, a nie wojna!
Jak by była teraz wojna i zbierali chętnych do chronienia własnego kraju to bym sie zgłosił !
Bóg
Honor
Ojczyzna
Bóg
Honor
Ojczyzna
Pieniądze
Preferuje dyplomacje.
Johnny121
07-06-2008, 21:36
Preferuje dyplomacje.
A ja wódkę.
Nie mówię aby niszczyć kogoś, nawołuję raczej do tego aby być dumnym z tego że jesteśmy Polakami, że pomimo nacisków, ciemnych kart,presji zewnętrznej i stereotypów jesteśmy narodem który kroczy w przód z podniesioną głową.
Vanhelsen
07-06-2008, 21:49
Być Polakiem to znaczy być dumnym?... czyli co? Niemiec, Rosjanin, Japończyk, Amerykanin itd nie są warci "dumy"?...
Nie można być dumnym tylko dla tego, że się urodziło w jakimś kraju... Można być Z TEGO dumnym... Stwierdzenie w temacie jest całkowicie bez sensu kolego...
Co do tematu który tutaj został szturchnięty - "walka" polsko niemiecka związana z meczem... Dla mnie zarówno okładka tabloidu jak i wszelkie przyrównywanie spotkania do Grunwaldu jest śmiechowe...
W ten sposób się rodzą polaczki a potem dziwią się ludziska, że zdarzają się spięcia na ten linii...
@down: ołned...
Rethfing on Aldora
07-06-2008, 23:40
Co do tematu który tutaj został szturchnięty - "walka" polsko niemiecka związana z meczem... Dla mnie zarówno okładka tabloidu jak i wszelkie przyrównywanie spotkania do Grunwaldu jest śmiechowe...
I tak naprawdę ta "polskość", "duma" rodzą się dopiero teraz, jak mamy grać przeciwko drużynie niemieckiej w PIŁKĘ NOŻNĄ. Tacy patrioci, a spytasz takiego o datę wybuchu II wojny i się wyłoży.
Serious Sam
07-06-2008, 23:56
Filmik ładny, muzyka też.Widzę też spartan z filmu "300" (This is madness!)
Lecz nie można wykorzystywać euro , po to, żeby wypominać im teraz II wojnę światową.
Filmik ładny, muzyka też.Widzę też spartan z filmu "300" (This is madness!)
Lecz nie można wykorzystywać euro , po to, żeby wypominać im teraz II wojnę światową.
taka opinie beda mieli juz zawsze (no moze nie zawsze, ale bardzo dlugo) tak jak my mamy opinie zlodziei i kretynow ;))
a filmik spoko, chociaz imo powermetal ssie pauke
Vanhelsen
08-06-2008, 00:11
taka opinie beda mieli juz zawsze (no moze nie zawsze, ale bardzo dlugo) tak jak my mamy opinie zlodziei i kretynow ;))
a filmik spoko, chociaz imo powermetal ssie paukeTaką opinię będą mieli wśród ciemnoty... Ja tam się Niemców nie czepiam o wojnę, co prawda gdzieś w podświadomości mam do nich lekko negatywne nastawienie ale nie mam zamiaru nikomu tego wypominać...
@down: :<
@up
wsrod ciemnoty, czyli wsrod przewazajacej czesci naszego spoleczenstwa ;)
Jak by była teraz wojna i zbierali chętnych do chronienia własnego kraju to bym sie zgłosił !
latwo powiedziec gdy wojne widzialo sie tylko w telewizji, i, co wazniejsze, zadna nam nie grozi.
@temat: szlag mnie trafia gdy widze kolejne odkopywanie polskiej martyrologii. Szlag mnie trafia podwojnie, gdy laczy sie to z popularnymi ostatnio spartanami ( przesyt, ot co ). Potrojnie, gdy robi sie to z okazji meczu z Niemcami.
Co do samej dumy, nie poczuwam sie specjalnie do bycia dumnym z tego co tu i teraz ( a nie na kartach historii, zawierajacych fakty zupelnie bez znaczenia z punktu widzenia czasow obecnych ) sie wyprawia w tym kraju.
Fiszbinuwa
08-06-2008, 01:20
Bóg
Honor
Ojczyzna
A ja bym wypieprzał co najmniej do Australii.
Szczerze mówiąc wątpię. Łatwo się mówi, trudniej robi. Zwłaszcza w obliczu zagrożenia...
Wracając do tematu... Z czego mam być dumna? Z prezydenta, który stał się obiektem wszelkich żartów zarówno w kraju, jak i za granicą? Z wizerunku Polaków i Polski na świecie?
Historię posiadamy bogatą... Lecz teraz to chyba wszystko.
Poza tym, piłka nożna to tylko sport. Co to ma do patriotyzmu?
Co do samej dumy, nie poczuwam sie specjalnie do bycia dumnym z tego co tu i teraz ( a nie na kartach historii, zawierajacych fakty zupelnie bez znaczenia z punktu widzenia czasow obecnych ) sie wyprawia w tym kraju.
W sumie abstrahując od tematu i wchodząc na pole filozofii - nie ma wydarzenia, które całkowicie byłoby pozbawione wpływu na przyszłość. Często po prostu nie jesteśmy w stanie pojąć wagi pewnych rzeczy, które, choć zdarzyły się dawno temu, zmieniają nasz żywot.
@kilka osób
Piszecie, że łatwo mi powiedzieć a trudniej zrobić otóz to, ze sie interesuje wojną, szczególnie "II" chyba od zawsze. I mowiąc to jak by nastąpiła wojna to bym z dumą zgłosił sie jako ochotnik do Polskiej Armii. Nie ważne jakie warunki !
@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nuklearnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.
spider-bialystok
08-06-2008, 09:48
Tu nie chodzi tylko o 2WS, Slowianie walczyli z Germanami setki lat przed bitwa pod Grunwaldem :)
@kilka osób
Piszecie, że łatwo mi powiedzieć a trudniej zrobić otóz to, ze sie interesuje wojną, szczególnie "II" chyba od zawsze. I mowiąc to jak by nastąpiła wojna to bym z dumą zgłosił sie jako ochotnik do Polskiej Armii. Nie ważne jakie warunki !
Ja też się interesuje drugą wojną, ale jakby się zaczęła nowa, zdezerterowałbym do Burkina Faso. Co innego zainteresowanie a co innego ryzykowanie życia za abstrakcyjną wartość.
@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nukrealnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.
Nikt nie jest na tyle głupi, by broni nuklearnej użyć, bo za parę minut sam by taką atomówką dostał i zginął, podobnie jak 70% ludzkości.
Thomisson
08-06-2008, 09:57
Nikt nie jest na tyle głupi, by broni nuklearnej użyć, bo za parę minut sam by taką atomówką dostał i zginął, podobnie jak 70% ludzkości.
Tak, poza tym na terenach dotkniętych ewentualnym atakiem atomowym nie za bardzo jest potem co zrobić, promieniowanie i skażenia gleby wykluczają jakiekolwiek gospodarcze wykorzystanie takiego miejsca.
A ja wódkę.
A ja płeć przeciwną.
@kilka osób
@Vil
Tu sie mylisz Rosja nam groziła (Całkiem nie dawno) z rzuceniem na nas bomby nukrealnej jezeli udostępnimy miejsca Amerykanom na rozbudowe tarczy antyrakietowej.
Nuklearną a nie nukrealną :)
Rethfing on Aldora
08-06-2008, 10:30
@kilka osób
I co z tego? Książki, filmy, gry (sic!) nie oddają w 20% tego co się działo naprawdę na wojnie, więc nie gadaj, szkoda by Ci było życia.
Ja też się interesuje drugą wojną, ale jakby się zaczęła nowa, zdezerterowałbym do Burkina Faso. Co innego zainteresowanie a co innego ryzykowanie życia za abstrakcyjną wartość.
Umrzeć jak mężczyzna, próbować ratować kraj- czegóż chciec w życiu więcej?
'Abstrakcyjnej wartości' ci nie wybaczę ;<
Yoh Asakura
08-06-2008, 10:41
To ja wolę umrzeć jak tchórz, ale żyć długo i szczęśliwie.
I ew. pluć sobie w brodę przez kilkadziesiąt lat, że nic w życiu nie zrobiłeś.
Ciekawe, czy byś powiedział to w twarz tysiącom(milionom?) ludzi, którzy straciliby wszystko w przypadku agresji Rosjan (póki co tylko oni nam zagrażają)
Yoh Asakura
08-06-2008, 10:59
Wolę pluć sobie w brodę, ale żyć.
Ciekawe, czy byś powiedział to w twarz tysiącom(milionom?) ludzi, którzy straciliby wszystko w przypadku agresji Rosjan (póki co tylko oni nam zagrażają)
A po co miałbym im to mówić ?
'Abstrakcyjnej wartości' ci nie wybaczę ;<
Czego chcieć? Y, może życia? Wybacz, ale tracenie go mnie nie kręci.
To ja wolę umrzeć jak tchórz, ale żyć długo i szczęśliwie.
Seconded.
Uwierz, że bym sobie nie pluł. Na pewno będą rzeczy, których na łożu śmierci żałować będę, że nie zrobiłem, ale nie byłoby to nieoddanie życia za ojczyznę.
A jakby Rosja naprawdę chciała nas napaść i by napadła, to ilu Polaków by nie poszło się bić, i tak byśmy przegrali, bez pomocy z zewnątrz.
Dowolnej broni nuklearnej nikt nie użyje, istnieje ona aby do zastraszania...
(dopóki nie znajdzie się jakiś szaleniec...)
Być Polakiem to znaczy być dumnym z tego jakim się jest... jak to pisałem kilka postów wyżej.
Co do uwagi że nazwa tematu zła-no jak ktoś chce to się nawet przecinka uczepi...(Sens tematu pojmie chyba każdy...)
Jak już się uczepiliście problematyki wojennej... Ja bym się znalazł w tych co stawiają opór. Nie wiem czy na pierwszej linii bo nie wiem czy byłbym aż na tyle odważny ale na pewno zostałbym wspierać Polskę, a nie uciekł do Australii...
Btw...raczej nie zrozumieliście mojej metafory odnośnie Euro (nie, to nie jest metafora o znaczeniu zapie****y Niemców)
Euro nie jest okazja do przywolywania takich rzeczy... A co do poswiecenia, choc bohaterskie, to praktycznie naszemu krajowi nic nie dalo, no moze zniszczylo troche plan blitzkriegu niemcom.
Bardzo płytcy jesteście...
A ja wódkę.
A ja chce parufke.
@top:
Przegramy. No ale przeżywamy doraźne odrodzenie patriotyzmu. Dawno tylu flag na mieście nie widziałem.
Serious Sam
08-06-2008, 12:41
A co ma futbol do patriotyzmu, każdy może kibicować na kogo chce.Jeżeli jestem Polakiem, a będę kibicował Niemcom, to nie będę patriotą?
Och tak. Naprawde jestem dumna z tego, ze ludzie sie wybijali za ojczyzne. Przeciez to takie wspaniale. Hehehe, ale do Euro to chyba troche nie pasuje, co ?
hehe jakie te dzieci są dziś głupie. Jeśli chodzi o Polaków podczas IIwś. To oni się moja droga bronili. Wiesz co to znaczy obrona czy nie bardzo i nadal będziesz to nazywała wybijaniem za ojczyznę
Vanhelsen
08-06-2008, 12:50
Tak, poza tym na terenach dotkniętych ewentualnym atakiem atomowym nie za bardzo jest potem co zrobić, promieniowanie i skażenia gleby wykluczają jakiekolwiek gospodarcze wykorzystanie takiego miejsca.To zależy od tego jaką konkretnie atomówką walniemy...
Co do wojny, kto wie... musiała by wybuchnąć i wtedy może bym został chapnięty, a patrząc na kategorię nie spieszyło by im się :P
w obecnej sytuacji politycznej wojna konwencjonalna w Europie jest cholernie malo prawdopodobna, a jakies ewentualne interwencje w Korei czy Iranie raczej nie wymagaja duzego zaangazowania, wiec oddawac zycia za ojczyzne podczas walk w Azji wschodniej raczej nie bedziemy musieli.
donosi "Fakt" ?
slay_vol._II
08-06-2008, 13:43
Jeśli chodzi o Polaków podczas IIwś. To oni się moja droga bronili.
A najbardziej to sie bronili na wzgorzach Monte Cassino i latajac na Spitfire'ach. =)
Ontopicznie, to nie jestem szczegolnie dumny z tego, ze jestem Polakiem. Albo inaczej - nie jestem bardziej dumny, niz gdybym byl Zydem, Hiszpanem czy Kamerunczykiem. Po prostu nie ma co sie obnosic ze swoim pochodzeniem.
Shanhaevel
08-06-2008, 13:53
Seconded. <znaki>
A co ma futbol do patriotyzmu, każdy może kibicować na kogo chce.Jeżeli jestem Polakiem, a będę kibicował Niemcom, to nie będę patriotą?
Na szafot z tobą.
Wtedy jesteś burakiem =)
Korektor
08-06-2008, 14:21
Popieram .
Rincewind
08-06-2008, 15:41
A najbardziej to sie bronili na wzgorzach Monte Cassino i latajac na Spitfire'ach. =)
Najlepsza obrona jest atak ;)
Co do dumy to jak na moj gust mamy coraz mniej powodow do bycia dumnym z Polski.
chasterka zmien avatarr bo przynosisz wstyd wlochatemu swoimi wypowiedziami na tym forum
lord orzech
08-06-2008, 19:35
Filmik dobry, ale czemu poniektórzy oceniają zespół, płytę, gatunek muzyki, skoro tutaj liczy się przekaz?
pierdolicie od rzeczy
ZA GODZINE MEEEEEEEEEEEECZ KURWA
Siergiey
08-06-2008, 20:17
p o l s k a g o l a p l z
slay_vol._II
08-06-2008, 21:12
p o l s k a g o l a p l z
Juz Polacy strzelili. A konkretniej Podolski. ;
Shanhaevel
08-06-2008, 21:50
Juz Polacy strzelili. A konkretniej Podolski. ;
Mówimy o Polakach, a nie o folksdojczach.
Korektor
08-06-2008, 22:59
@up,
Ostatnio jak widzę Szyneczkę to jakoś się z nią zawsze zgadzam : P
nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarem eksportowym Polaków są... Polacy.
Jakie to fajne teraz wylamac sie z tego patriotycznego nurtu ~~ Co jak co, ale Polacy nie "wybijali sie za ojczyzne", tylko "gineli za ojczyzne", a to jest jednak roznica.
@Topic :
a) a co ma II WS do meczu i dlaczego mieliby to tam puszczac?
b) ciesze sie, ze jakis zagraniczny zespol docenil poswiecenie Polakow podczas kampanii wrzesniowej, tylko troche zaluje, ze czasami obcokrajowcy znaja lepiej nasza historie niz my sami...
edit c) znowu podczas meczu Polska-Niemcy pojawialy sie opisy "Cedynia 972, Grunwald 1410". Dobrze, ze znamy te daty, tylko dlaczego przy kazdej okazji wymieniamy je? Przeciez zwyciestw z naszym sasiadem odnieslismy duzo wiecej :P
Mazur199
08-06-2008, 23:36
tak jak ktos up poprawił,nie wybijanie sie za ojczyzne tylko ginięcie i gdyby wlasnie nie to ginięcie i walka o polska ziemie to bys teraz szyła szwabski herb lub uczyła sie ruskiego hymnu,btw nie obchodzi Cie w ogole to ze Twoj dziadek/babcia czy tam pradziadek/babcia walczyli o to abys mogła życ w demokratycznym i niepodległym kraju?
żaled
nie obchodzi Cie w ogole to ze Twoj dziadek/babcia czy tam pradziadek/babcia walczyli o to abys mogła życ w demokratycznym i niepodległym kraju?
bardzo ladny slogan, po pierwsze nie kazdy dziadek walczyl, po drugie nie kazdy walczyl o niepodleglosc, po trzecie watpie czy kazdy walczyl o taki kraj jaki mamy dzisiaj.
Korektor
09-06-2008, 07:31
tak jak ktos up poprawił,nie wybijanie sie za ojczyzne tylko ginięcie i gdyby wlasnie nie to ginięcie i walka o polska ziemie to bys teraz szyła szwabski herb lub uczyła sie ruskiego hymnu,btw nie obchodzi Cie w ogole to ze Twoj dziadek/babcia czy tam pradziadek/babcia walczyli o to abys mogła życ w demokratycznym i niepodległym kraju?
żaled
No ale wiesz... Chesterka jest niezależna i opłacałoby jej się być Niemką, bo by miała autostrady, infrastrukturę ME2006 itp. itd. Lepiej by jej się żyło, a Polska? Przecież to tylko stara nazwa regionu...
No ale wiesz... Chesterka jest niezależna i opłacałoby jej się być Niemką, bo by miała autostrady, infrastrukturę ME2006 itp. itd. Lepiej by jej się żyło, a Polska? Przecież to tylko stara nazwa regionu... Chesterka miałaby co najwyzej szanse na bycie sluzaca w domu aryjskiego pana. O ile wczesniej nie zwegliliby jej potencjalnych rodzicow za malo niemieckie nazwisko.
Swoja droga, zabawne sa deklaracje, ktore skladacie w tym temacie. W sensie ze sami zglosilibyscie sie do wojska/uciekli jak najdalej sie da. Jezeli nasz kraj rzeczywiscie by jakas wojne prowadzil, to uwierzcie mi, nikt by o wasze nastawienie do wojny i chec sluzenia w armii nie pytal : d
Chesterka why?? -for money!!! :)
Chesterkaa
09-06-2008, 12:51
Dla mnie w ogole nie powinno byc wojen. Myslicie, ze wszyscy Niemcy chcieli brac udzial w wojnie ? Wszyscy Polacy super, bo sie bronili, a wszyscy Niemcy zli, ta ? Wydawalo mi sie, ze kiedys babka od polskiego nam mowila jak to niektorzy przechodzili na strone "wroga". Jakos nie bardzo mnie interesuje to gdzie sie urodzilam. Moglam sie urodzic w Japoni w Chinach, Anglii, Norwegii... Kraj to tylko granice i wspolna historia i wiezi [?], ktorych ja ewidentnie nie czuje i mam to gdzies czy Wam sie to podoba czy nie O.o Za jakis czas moge wyprowadzic sie np. do Anglii i powiedziec, ze tam tez czuje sie jak w domu. Wazne bym byla z osobami, ktore kocham, i z ktorymi czuje wspolnote. A Euro tez mam gdzies :) Ale jak czytam takie "Kamienie na szaniec" to jestem pelna podziwu, ale chyba nie dumy =)+
ps. podpis
Korektor
09-06-2008, 14:59
Dla mnie w ogole nie powinno byc wojen.
Równie dobrze możesz się wypowiadać na temat tego, co byś zrobiła, jakby Polacy wygrali Euro. To do niczego nie prowadzi, bo wojny i tak będą. Lepiej się skupić na tym co zrobić aby zakończyć nowopowstały konflikt zbrojny, albo do niego nie dopuścić. Narastające napięcie i tak skończy się wojną.
Co do poparcia Niemców dla Hitlera:
Bzdurą jest, że była duża część osób przeciwna jemu. W rzeczywistości ogromna większość stała się nazistami. Spójrz na wizyty Fuhrera w różnych miastach. Ile milionów ludzi się tam zlatywało. Teraz, ponieważ takie podejście stało się niewygodne, to się tego wszyscy wypierają. Sekretarki Hitlera teraz też opowiadają, że o niczym nie wiedziały. Że tylko pisały to co im kazał. Więc musiały pisać automatycznie, nie zastanawiając się, ani nawet nie rozumiejąc dyktowanego tekstu? Albo byli żołnierze. Też wciskają, że nie popierali Rzeszy i nie chcieli walczyć. Nie zastanawiajmy się nad tym czy ci zbrodniarze (ok. 90% ówczesnej ludności Niemieckiej) byli zbrodniarzami, czy nie, tylko znajdźmy skurwysynów, komendantów obozów, szefów SS itp. którzy do tej pory gdzieś prowadzą swoje luksusowe życie w egzotycznych krajach, za pieniądze skradzione przed upadkiem systemu. Trzeba ich dorwać i doprowadzić przed sąd póki żyją. Najlepiej żeby Amerykanie wydali na to kasę, bo dzięki temu będzie się ich sądzić tam. A jak wiemy, w Stanach, w wielu stanach obowiązuje kara śmierci.
@Chesterkaaaaaa,
Mam ostatnio wrażenie, że jesteś cholernie płytka, udając mroczną filozofkę.
Shanhaevel
09-06-2008, 15:57
Myslicie, ze wszyscy Niemcy chcieli brac udzial w wojnie ?
Zdecydowana większość. Chyba wiedzieli za czym głosują wybierając Hitlera? Przecież on zawsze chciał 'oczyszczenia świata z nie-aryjskiego pomiotu', a czym miał to zrobić, jak nie siłą?
Wszyscy Polacy super, bo sie bronili, a wszyscy Niemcy zli, ta ?
My nie strzelaliśmy pierwsi i nie chcieliśmy wojny, więc... w sumie tak (choć z pewnością nie wszyscy).
Wydawalo mi sie, ze kiedys babka od polskiego nam mowila jak to niektorzy przechodzili na strone "wroga".
Po co ten cudzysłów? To był wróg. A bratających się z wrogiem (i złapanych przez naszych) rozstrzeliwano, tak jak trzeba.
Kraj to tylko granice i wspolna historia i wiezi [?]
Państwo to wojsko, administracja, granice, władza itp. My mówimy o NARODZIE polskim.
ktorych ja ewidentnie nie czuje i mam to gdzies czy Wam sie to podoba czy nie O.o
Uch, ale nam dokopałaś swoim buntem.
A Euro tez mam gdzies
Uch, powiało mocniejszym buntem, aż go czuję na plecach.
@Korek
Seconded.
Dla mnie w ogole nie powinno byc wojen.
A dla mnie, przykladowo, KFC. Obie mozliwosci mozliwe do zrealizowania w teorii ;)
Myslicie, ze wszyscy Niemcy chcieli brac udzial w wojnie?
To oczywiste, ze na froncie walczyl tylko Hitler. Powaznie mowiac - od roku 1932-33 nastapil gwaltowny wzrost poparcia dla nazizmu i samego Hitlera, nawet jesli spoleczenstwo nie zgadzalo sie z jego ideologia. Dlaczego? To proste - mozna bylo "przymknac oczy" na ideologie nazistowska, ale poczynania Hitlera doprowadzily do dominacji niemieckiej w Europie, a tego oczekiwal narod, ktore niecale 20 lat wczesniej dostal hardo w dupe. Nie oskarzam Niemcow - zaloze sie, ze duza czesc Polakow bylaby zadowolona, gdyby Polska zaczela grac pierwsze skrzypce w Europie i wiele Polacy wybaczyliby przywodcy, ktory do tego doprowadzil.
Wszyscy Polacy super, bo sie bronili, a wszyscy Niemcy zli, ta ?
Owszem.
Moglam sie urodzic w Japoni w Chinach, Anglii, Norwegii... Kraj to tylko granice i wspolna historia i wiezi [?],
Jesli dla ciebie wspolna historia, wspolne korzenie, tradycja i obyczaje to malo, chyba wypada pogratulowac :) Jak powiedzial Shan - kraj a narod to co innego. Podczas zaboru kraju nie bylo, a jednak Polacy istnieli.
Co by nie bylo - do niektorych rzeczy trzeba dorosnac :P
Thomisson
09-06-2008, 17:29
niecale 20 lat wczesniej dostal hardo w dupe.
Dlatego m.in Hitler doszedł do władzy + wielkie kryzysy. W okresie dobrobytu NSDAP miało słabiutkie poparcie.
Hee wojna mówicie? Była, jest i będzie. Jest nieodłączną częścią naszego życia...Spójrzcie wokół siebie, na pewno wojowaliście z niejednymi, którym nie podobało sie wasza postawa, wartości czy przekonania. Także nasze przykre doświadczenia w pewien sposób można przyrównać do wojny(przecie to przykre doświadczenie:p), więc dziecko też prowadzi w pewien sposób "wojnę" z nowo poznanym światem...
Co to ma wspólnego z tematem? Moim zdaniem wojna to nauczka, nauka, którą powinniśmy przyjmować z pokorą, spojrzeć na wszystko z dystansem i wyciągnąć odpowiednie wnioski. Gdyby nie 2 wojna światowa, teraz świat taki jaki jest by nie istniał. Dzisiejsze układy (czyt. ONZ, NATO), trudno by przypuszczać, ażeby powstały bez wkładu jakim była 2WS. Może i "tamta" rzeczywistość była by lepsza, tego nie wiem, ale pokój na świecie na pewno byłby mniej chroniony...
Do celu po trupach niestety ;/ Więc, myślę że polak czy niemiec, a nawet ruski nie powinni siebie nawzajem oczerniać, bo my nawzajem siebie budujemy, nasze wartości, bez siebie byśmy nie istnieli, jak dla mnie to bezsens tak się kłócić o przeszłość, która w sumie dobrze na nas oddziałała...Dziś tacy jacy jesteśmy, jacy będziemy, wszystko w przeszłości jest wyprorokowane ;) Spójrzcie na swoje dzieciństwo...
"Jesteśmy na siebie skazani, więc czemu nie mielibyśmy siebie pokochać?"
Zdecydowana większość. Chyba wiedzieli za czym głosują wybierając Hitlera? Przecież on zawsze chciał 'oczyszczenia świata z nie-aryjskiego pomiotu', a czym miał to zrobić, jak nie siłą?
Ludzie popierający holokaust to była malutka część społeczeństwa. Nawet w aparacie władzy niewielu było chętnych do masowego mordowania 'nie-aryjskiego pomiotu'. Dopiero potem zaczęto propagować antysemickie postawy (vide Kryształowa Noc) i spojrzenie społeczeństwa się zmieniło. Zmieniło, ale to raczej dlatego, że, jak pisał Ashlon wierzyli w ideę podporządkowania sobie całej Europy. A że byli bardzo niezadowolonym narodem, przyszło im to łatwo.
Chesterkaa
10-06-2008, 14:18
Jezeli Wy sie czujecie tu dobrze jestescie patriotami itd to swietnie. Ja nie musze i tyle.
@ Korek
Fajnie, ze mroczna =d
"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."
Marta Wawrzyn/ pardon.pl
tak lepiej w slowa nie moglabym tego ubrac, chociaz juz nie raz probowalam to napisac.
@ down
A gdzie tu widzisz kpiny?
Rincewind
10-06-2008, 15:35
Jezeli Wy sie czujecie tu dobrze jestescie patriotami itd to swietnie. Ja nie musze i tyle.
@ Korek
Fajnie, ze mroczna =d
"Każdy chce, by jego prawda była tą jedyną. Bo przecież moja racja jest najmojsza, prawda? Daleko nam wciąż do otwartych społeczeństw, które rozumieją, że ludzie są różni, wyznają różne wartości, chcą w życiu różnych rzeczy."
Marta Wawrzyn/ pardon.pl
tak lepiej w slowa nie moglabym tego ubrac, chociaz juz nie raz probowalam to napisac.
Czyli dla Ciebie miara wolnosci i otwartosci spoleczenstwa jest to, czy mozesz sobie pokpiwac z ludzi, ktorzy gineli w obronie swojej ojczyzny, rodzin i przekonan?
Mazur199
10-06-2008, 16:24
Czyli dla Ciebie miara wolnosci i otwartosci spoleczenstwa jest to, czy mozesz sobie pokpiwac z ludzi, ktorzy gineli w obronie swojej ojczyzny, rodzin i przekonan?
word
/znaki
Shanhaevel
10-06-2008, 20:43
@Chesterka
Czyli innymi słowy ludzie mogą mówić, co chcą i nie brać za to odpowiedzialności?
Ludzie popierający holokaust to była malutka część społeczeństwa. Nawet w aparacie władzy niewielu było chętnych do masowego mordowania 'nie-aryjskiego pomiotu'. Dopiero potem zaczęto propagować antysemickie postawy (vide Kryształowa Noc) i spojrzenie społeczeństwa się zmieniło. Zmieniło, ale to raczej dlatego, że, jak pisał Ashlon wierzyli w ideę podporządkowania sobie całej Europy. A że byli bardzo niezadowolonym narodem, przyszło im to łatwo. Och, taka biedna ta wiekszosc spoleczenstwa ktora nie popierala holokaustu, a mimo to glosowala na partie majaca go niejako w programie. Glosujac na NSDAP sie holokaust zgadzali, czy im sie teraz po latach to podoba, czy nie.
Chesterkaa - czytajac twoje posty mam wrazenie, ze dyskutuje tutaj z 12 latka. Tymi twoimi sloganami i pieknymi cytatami mozna sobie co najwyzej dupe podetrzec, za nimi stoi kompletny brak argumentow i jeszcze bardziej przerazajaca pustota.
Och, taka biedna ta wiekszosc spoleczenstwa ktora nie popierala holokaustu, a mimo to glosowala na partie majaca go niejako w programie. Glosujac na NSDAP sie holokaust zgadzali, czy im sie teraz po latach to podoba, czy nie.
Cieszę się, że potwierdziłeś to, co można było zrozumieć z mojego posta.
Cieszę się, że potwierdziłeś to, co można było zrozumieć z mojego posta. Pierwsze zdanie twojego posta zaprzecza niejako jego dalszej tresci, stad moja odpowiedz. Ale jezeli twoja intencja nie bylo usprawiedliwianie spoleczenstwa niemieckiego, to jak najbardziej sie zgadzam.
Oczywiscie, ze nie musisz sie czuc swietnie, a tym bardziej byc patriotka - bo nikt cie do tego nie zmusza. Ale pisanie "Och tak. Naprawde jestem dumna z tego, ze ludzie sie wybijali za ojczyzne. Przeciez to takie wspaniale" i bycie anty-wszystko + pokazywanie olewactwa na wazne sprawy wcale dobrze o rozmowcy nie swiadczy.
Marta Wawrzyn/ pardon.pl
Dyskusja na kontrowersyjne tematy czy staranie sie dowiesc wlasnej racji to nie to samo co biernosc, nieasertywnosc i nadmierny konformizm czy, dosadniej, pozwalanie na wlazenie sobie na glowe, moja droga ;)
Buntowniczka bez powodu. Ale to z wiekiem mija: )
Btw, mowilas, że dla Ciebie dom (który i tak nie ma nic wspólnego z narodowością ale nvm) to miejsce gdzie sa Twoi bliscy. Czy miałabys tych bliskich gdyby Hitler wygrał wojnę.?: ) Czy jest Ci to tak totalnie obojętne, kto bedzie Twoim bliskim.? Bo na to wygląda.
Nikt Ci nie karze być patriotką, ale uszanuj zdanie innych. Bo to jednak są pewne wyższe wartości. No ale Ty tego niestety nie rozumiesz. Może to prze picie alkoholu z lekami lub robienie "fajki wodnej" z butelek i szlugów. Nie wiem. Ale jeżeli nie wiesz nic na dany temat, to mondrej byłoby siedzieć cicho niż robić z siebie kretynkę; )
Korektor
12-06-2008, 09:58
No to Duńczycy, Francuzi i reszta świata za wyjątkiem Polaków, Holendrów, Brytyjczyków, Amerykanów, Greków i Ruskich powinna być w chuja dumna za to, że ich przodkowie oddali się Niemcom bez wystrzału, albo w bardzo krótkim czasie. W rzeczywistości cały świat nie był przeciwnikiem państw osi, tylko potajemnie ich wspierał. Praktycznie tylko ww. kraje broniły swojej suwerenności. Jako przykłady "powodu do dumy" mogę poniekąd dać kilka większych krajów:
Francja - oddano Paryż, utworzono zbrodnicze państwo Vichy,
Czechy - poprostu po kolei dano się pociąć na kawałki i wchłonąć przez Niemców,
Austria - rzekoma aneksja była po prostu włączeniem się do Niemiec za przyzwoleniem narodu. Większość ludzi w SS i komendantów obozów, pochodziło właśnie z Austrii,
Dania - bronili się kilka godzin,
Rumunia - współpraca z Niemcami, w tym dostarczanie ropy,
Belgia - pacz Francja,
Szwajcaria - niby neutralne państwo trzymające kasę Rzeszy,
Norwegia, Finlandia i Szwecja - bez komentarza,
Oni mają powód do dumy, co? ;)
Nie wspominając o Włochach i Japonii, które bardzo, bardzo się związały z nową ojczyzną Hitlera.
Nad robieniem z siebie kretynki Chesterkaa pracuje od kiedy pamiętam.
Och, taka biedna ta wiekszosc spoleczenstwa ktora nie popierala holokaustu, a mimo to glosowala na partie majaca go niejako w programie. Glosujac na NSDAP sie holokaust zgadzali, czy im sie teraz po latach to podoba, czy nie.
Śmiem twierdzić, że głosowali nie dlatego, że byli zwolennikami panowania rasy panów, tylko dlatego, że nie mieli co włożyć do garnka, a Hitler obiecywał im złote góry, co skutecznie umniejszyło znaczenie jego nazistowskich planów.
@Korek
Przypominamy, że Londyn też obronili Polacy w bitwie powietrznej. ; ) Ja np. jestem z tego dumna.
W większości sytuacji kiedy w jakichkolwiek sytuacjach(chat, jakas gra mmo, wyjazd za granice) to az sie wstydze przyznac ze jestem Polakiem. Poprostu nasi kochani rodacy juz taka renome zrobili dla calego narodu ze az sie wstyd przyznac.
Shanhaevel
12-06-2008, 11:49
Ogólnie od czasu gdy zabrakło Napoleona Francja nie ma za bardzo jaj. : P
Nad robieniem z siebie kretynki Chesterkaa pracuje od kiedy pamiętam.
Przynajmniej nie udawała jaka to z niej patriotka, tak jak niektórzy kretyni ;)
Buntownicy łonczcie sie.!
@Up
Yaayz!
@Topic
Owszem, jestem dumny z Polaków (czyli z siebie też..?). Ale Euro i tak nie wygramy... ; )
Kur^a, Polacy złote ptacy.
Sarmaci trzepani, macie takie podejście do reszty świata, a później wkur^wieni, jak nas nie lubią?
Jestem Polakiem. I co z tego? Jestem taki sam jak Niemiec, Afgańczyk, Rusek, Indianin i Murzyn z najciemniejszego buszu doliny Konga.
spider-bialystok
12-06-2008, 22:13
Sarmaci trzepani, macie takie podejście do reszty świata, a później wkur^wieni, jak nas nie lubią?
Jestem Polakiem. I co z tego? Jestem taki sam jak Niemiec, Afgańczyk, Rusek, Indianin i Murzyn z najciemniejszego buszu doliny Konga.
O, kolejny.
Jakie podejcie? Duma? To cos zlego? Nie.
Byc moze tobie wszystko jedno, ale ja ciesze sie, ze urodzilem sie Polakiem, Slowianinem, a nie murzynem z najciemniejszego buszu:)
Shanhaevel
12-06-2008, 23:16
Panie Równy, pisze się Rosjanin, a nie Rusek. Poza tym mylisz dumę z butą. Tu niektórzy są po prostu dumni.
Rincewind
13-06-2008, 01:48
Panie Równy, pisze się Rosjanin, a nie Rusek. Poza tym mylisz dumę z butą. Tu niektórzy są po prostu dumni.
Jak narazie to chyba pomylil glowe z dupa bo bredzi gorzej niz moja biolozka na wykladzie. Tu nie chodzi o to, zeby czuc sie lepszym od innych, tylko zeby nie robic sobie jaj z ludzi, ktorzy w pelni zasluzyli sobie na szacunek.
A co do tego nielubienia. Rozmawialem z wieloma ludzmi z wielu krajow i narazie wychodzi na to, ze nie lubi nas glownie holota, ktora spotyka sie zazwyczaj z holota od nas. Ludzie na poziomie raczej lubia Polakow i ci, ktorzy tu byli chca co jakis czas wrocic i troche tu posiedziec.
Właśnie niektórzy Polacy aż dławią się dumą, że są Polakami.
Jakie podejcie? Duma? To cos zlego? Nie.Obecna w ogromnej części naszego narodu sarmacka myśl, że jesteśmy lepsi od reszty.
Rozmawialem z wieloma ludzmi z wielu krajowIloma? 10? 20 osób? Z taką pewnością własnego zdania można mówić dopiero jakbyś przeprowadził sondy, badania i wyniki nam zaprezentował. Bo takie zdanie to słowa rzucane na wiatr o zerowej wartości.
Jak narazie to chyba pomylil glowe z dupa bo bredzi gorzej niz moja biolozka na wykladzie.:D
Skąd wiedziałem, że zostanę pogardliwie nazwany "Pan Równy"? :D
Jakie podejcie? Duma? To cos zlego? Nie.Obecna w ogromnej części naszego narodu sarmacka myśl, że jesteśmy lepsi od reszty.
Rozmawialem z wieloma ludzmi z wielu krajowIloma? 10? 20 osób? Z ilu krajów? 2? 4? Z taką pewnością własnego zdania można mówić dopiero jakbyś przeprowadził sondy, badania i wyniki nam zaprezentował. Bo takie zdanie to słowa rzucane na wiatr o zerowej wartości.
Jak narazie to chyba pomylil glowe z dupa bo bredzi gorzej niz moja biolozka na wykladzie.:D
PS. Ciekawe jak myślicie, np. o "Angolach" i Austriakach po wczorajszym meczu? W ogóle sprzedawczyki, wszyscy spiskują przeciw nam, co? Przecież powinniśmy wygrać, toż to tylko Austria, a nie my, Polacy! Już słyszałem w ciągu paru godzin wiele takiej "dumy" z ust Polaków.
Rincewind
13-06-2008, 10:11
Rozmawialem z ~30 studentami/profesorami z 5-6 krajow i wyobraz sobie, ze mowili nie tylko co sami do nas czuja ale tez co sadzi o nas ich rodzina i znajomi. Naprawde nie jestesmy tak znienawidzonym narodem jak sami o sobie myslimy.
Obecna w ogromnej części naszego narodu sarmacka myśl, że jesteśmy lepsi od reszty.
W mysl nowo-mody zaczniemy mowic, ze jestesmy narodem gorszy od innych, dodajac, jak to kochamy Niemcow, Francuzow i Rosjan. Co wiecej, racz zaznajomic sie z calym aspektem sarmackim, a nie tylko stereotypowa wersja Sarmata=nacjonalista.
Skąd wiedziałem, że zostanę pogardliwie nazwany "Pan Równy"? :D
Gadasz glupoty to sie nie dziw ~~
Iloma? 10? 20 osób? Z taką pewnością własnego zdania można mówić dopiero jakbyś przeprowadził sondy, badania i wyniki nam zaprezentował. Bo takie zdanie to słowa rzucane na wiatr o zerowej wartości.
---
Obecna w ogromnej części naszego narodu sarmacka myśl, że jesteśmy lepsi od reszty. Poprosze o sondy, badania i ich wyniki. Bo inaczej to zdanie to słowa rzucane na wiatr, o zerowej wartości
bardzo ladny slogan, po pierwsze nie kazdy dziadek walczyl, po drugie nie kazdy walczyl o niepodleglosc, po trzecie watpie czy kazdy walczyl o taki kraj jaki mamy dzisiaj.
Mój walczył. W Hitler Jungen ^^
@Topic:
Chciałbym być... Pluszowym misiem.
Ale niektórzy tu bzdury gadają...
eisscheriann
17-06-2008, 12:52
Austria - rzekoma aneksja była po prostu włączeniem się do Niemiec za przyzwoleniem narodu. Większość ludzi w SS i komendantów obozów, pochodziło właśnie z Austrii,
Belgia - pacz Francja,
Może i nie mają tak chlubnej historii jak my, ale jakby nie patrzeć wszystkie te kraje są zdecydowanie lepiej rozwinięte niż Polska. I to nie jest zbieg okoliczności...
Co do dumy bycia Polakiem- nie bardzo, jest mnóstwo sytuacji przez które jest mi wstyd. Ale jednocześnie w podświadomości cieszę się, że nie urodziłem się w np. Etiopii czy innym kraju trzeciego świata. Po prostu zdaję sobie sprawę, że te sytuacje powodujące wstyd nijak mają się do wszechobecnego głodu w niektórych państwach.
Thomisson
17-06-2008, 14:54
Rumunia - współpraca z Niemcami, w tym dostarczanie ropy,
Belgia - pacz Francja,
Dodam jeszcze coś od siebie:
Francja- gdyby nie tchórzostwo von Choltitza, Wieżę Eiffela, czy Łuk Tryumfalny oglądalibyśmy tylko na przedwojennych zdjęciach i filmach
Chorwacja- podczas II WŚ Niepodległe Państwo Chorwackie, utworzone przez Państwa Osi, pod batutą Ante Pavelica, który dopuszczał się mordów nie lepszych niż Hitler
Wielka Brytania - reprezentowana przez ciamciaka Chamberlaina, który dawał niemalże wolną rękę Hitlerowi w Europie, poza tym krwawe kolonizacje nie są chlubną częścią historii Anglików
ZSRR - imo w równym stopniu odpowiedzialna za wojnę, poprzez pakt Ribbentrop - Mołotow, który przesądził o rozpoczęciu WW 2
USA - bezczynne patrzenie na jatkę w Europie, dopóki państwa Osi nie zaczęły im zagrażać
Jak widać nie każde państwo ma krystaliczną historię
A mnie najbardziej śmieszą ci, co mówią, że jest źle przez polityków.
I tak osiągnęliśmy mega dużo po 120 latach zaborów, najcięższej wojnie w historii świata i kilkudziesięciu latach PRL.
Skoro macie tutaj komputer, a miliard innych ludzi nie ma co do pyska włożyć, to chyba żyje się w Polsce dobrze? Ale to już całkiem inna dyskusja...
A mnie najbardziej śmieszą ci, co mówią, że jest źle przez polityków.
I tak osiągnęliśmy mega dużo po 120 latach zaborów, najcięższej wojnie w historii świata i kilkudziesięciu latach PRL.
Skoro macie tutaj komputer, a miliard innych ludzi nie ma co do pyska włożyć, to chyba żyje się w Polsce dobrze? Ale to już całkiem inna dyskusja...
Byłoby lepiej, gdyby politycy nie byli tacy pazerni. Czemu mamy się porównywać do gorzej rozwiniętych państw,a nie lepiej.? Politycy to nasza porażka ._.
Shanhaevel
17-06-2008, 21:29
Francja- gdyby nie tchórzostwo von Choltitza, Wieżę Eiffela, czy Łuk Tryumfalny oglądalibyśmy tylko na przedwojennych zdjęciach i filmach
No, teoretycznie, gdyby sprawy potoczyły się o wiele gorzej z powodu decyzji Francuzów, to mielibyśmy Europę zniewoloną, ale bardzo ładną. Co za fart, że Francuzi nie byli (dobra, Napoleon) i nie są ważną potęgą militarną i reszta mogła sobie bez nich poradzić.
Byłoby lepiej, gdyby politycy nie byli tacy pazerni.
Taka służba krajowi powinna być bezpłatna (patrz: brytyjska Izba Gmin), ludzie by tam byli z pobudek patriotycznych, a nie, by się nachapać przez najbliższe cztery lata.
Politycy to nasza porażka ._.
Wskaż mi kraj, gdzie są normalni politycy.
Np. Takie Włochy, gdzie podatki poszły nie do kieszeni lecz na autostrady. Albo chociaż Słowacja. A tu.? Wszystko do kieszeni, tylko szybko ^^.
Korektor
17-06-2008, 22:51
Może i nie mają tak chlubnej historii jak my, ale jakby nie patrzeć wszystkie te kraje są zdecydowanie lepiej rozwinięte niż Polska. I to nie jest zbieg okoliczności...
Kicia, ale po wojnie zachód oddał nas Ruskim, bo te ziemie wyzwolone były pod ich "przywództwem". A jak wiadomo, zrobili to co zrobili z nami i teraz płacimy. Jeszcze gdybyśmy mogli wziąć udział w Planie Marshalla, to jeszcze, ale Moskwa kazała nam się obrazić i nie dostaliśmy ni grosza. W przeciwieństwie do kupy kasy dla chociażby RFN. Dopiero począwszy od PiS w Polsce zapanowała władza nie związana z Rosją. Dopiero od 2005r. w Polsce nie mają władzy Czerwoni. Naczy mają, bo jest elektorat, ale nie przeważającą.
Ja tam jestem bardzo zadowolony z postępu prac w Polsce. Idziemy do przodu i to się liczy. Teraz trzeba tylko wywalić tych, którzy rządzą bez powołania innego niż te partyjne.
@Emi,
Włochy to już inna bajka. Tam kiedyś rządziła patriotyczna mafia.
Kiedyś: P Dzis jakoś to państwo prosperuje i ludzie żyją tam na wysokim poziomie. Wiem, bo mam tam rodzinę. Ciocia pracuje jako zwykła pielęgniarka i stać ją na naprawdę dużo. Góry nie góry - autostrady są. A tu.? Niziny i drogi z radarami..
Taka służba krajowi powinna być bezpłatna (patrz: brytyjska Izba Gmin), ludzie by tam byli z pobudek patriotycznych, a nie, by się nachapać przez najbliższe cztery lata.
Napisz, że chcesz rozwalić ten rząd, bez owijania w bawełne. Bezpłatna służba = brak polityków. Polak potrafi.
spider-bialystok
18-06-2008, 08:32
Dopiero począwszy od PiS w Polsce zapanowała władza nie związana z Rosją. Dopiero od 2005r. w Polsce nie mają władzy Czerwoni. Naczy mają, bo jest elektorat, ale nie przeważającą.
Skoncz z ta rusofobia.
W Polsce od 89' tak naprawde niewiele sie zmienilo, nadal rzadzi zwiazkowo-socjalistyczno-lewacka klika, czyli pis, po, psl i lewica. Wladze caly czas maja czerwoni, a panuje u nas ciezki socjalizm (chociaz troche lzejszy niz przed '89). Kiedys pod butem Moskwy, teraz pod butem Brukseli, co to za roznica?
Korektor
18-06-2008, 10:59
Skoncz z ta rusofobia.
W Polsce od 89' tak naprawde niewiele sie zmienilo, nadal rzadzi zwiazkowo-socjalistyczno-lewacka klika, czyli pis, po, psl i lewica. Wladze caly czas maja czerwoni, a panuje u nas ciezki socjalizm (chociaz troche lzejszy niz przed '89). Kiedys pod butem Moskwy, teraz pod butem Brukseli, co to za roznica?
Z tą różnicą, że za wagon półtusz świńskich nie dostajemy wagonu starych butów, nikt nie znika z ulicy i nie morduje się inteligencji. Z UE dostajemu ogromną kupę kasy i nie jest też zarządzana centralnie jak było to w przypadku Moskwy, bo kraje w UE mają coś do powiedzenia. Nie mamy interwencji w symbole narodowe oraz zawsze z UE możemy wystąpić, nie to co ze związku z ZSRR. Tak można wymieniać w nieskończoność. Widzisz różnicę?
spider-bialystok
18-06-2008, 11:40
Mozemy wystapic? To ciekawe, bo ja naprawde bardzo chce, ale nie moge.
Gospodarka jest sterowana centralnie (limity polowow ryb, limity mleczne), mnostwo bzdurnych przepisow (np. dopuszczalny kat zakrzywienia banana), sa represje za poglady (Irving siedzi w wiezieniu za negowanie holocaustu).
UE chyli sie ku upadkowi, im predzej sie to stanie tym lepiej. Kazdy socjalizm w koncu upadnie. Marks i Engels byliby zapewne zachwyceni Unia Europejska.
Shanhaevel
18-06-2008, 12:14
@Gelt
Co ty opowiadasz, południe Włoch (Kalabria) to jeden z najbiedniejszych regionów w Europie, a mafii tam od groma.
Zawisa88
21-06-2008, 11:20
Być Polakiem to znaczy być dumnym?... czyli co? Niemiec, Rosjanin, Japończyk, Amerykanin itd nie są warci "dumy"?...
Nie można być dumnym tylko dla tego, że się urodziło w jakimś kraju... Można być Z TEGO dumnym... Stwierdzenie w temacie jest całkowicie bez sensu kolego...
W ten sposób się rodzą polaczki a potem dziwią się ludziska, że zdarzają się spięcia na ten linii...
@down: ołned...
Nie jesteś dumny z bycia Polakiem? TO NIM NIE JESTEś! Powiem tylko tyle: Polish Pride
@Gelt
Co ty opowiadasz, południe Włoch (Kalabria) to jeden z najbiedniejszych regionów w Europie, a mafii tam od groma.
Wszędzie jest biedota. Ale spójrz na północne i środkowe Włochy.
Norwegia, Finlandia i Szwecja - bez komentarza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_zimowa_%281939-1940%29
No, od Finów to mi się odczep ! ; p
@topic
Film z 1 posta piękny. A ja czuję dumę z bycia polakiem, a także z waleczności naszych przodków.
Nie jesteś dumny z bycia Polakiem? TO NIM NIE JESTEś! Powiem tylko tyle: Polish Pride
Tak, panie 88-zighajl, powiedz jeszcze 'white power' i 'heil'.
Swoją drogą, skoro 'Polish Pride', to czemu nie po polsku?
Ty idz sobie pozwalczaj anarchie na Honerze a my tu sobie bedziemy dalej dyskutowac.
Tom The Tanner
21-06-2008, 19:11
Oto znajdujemy się w w świecie absurdu (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Absurd) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Absurd). Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/II_wojna_%C5%9Bwiatowa) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/II_wojna_%C5%9Bwiatowa), którego 1/2 narodu, żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat – kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, który odbudował stolicę wg obrazów Canaletta (http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Bernardo_Bellotto&action=edit) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Bernardo_Bellotto&action=edit), a stare miasto odtworzył jak nowe.
Kraj, który ma dwa razy więcej studentów, niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej, niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy, a obcy kapitał pcha się drzwiami i oknami.
Kraj, w którym koncesjami rządzą monopoliści. Kraj ze stolicą, w której centrum stoją nowoczesne biurowce, oferujące pomieszczenia po 4000–5000 USD za metr. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno o miejsce na parkingu. Państwo w którym można sobie kupić chodniki, postawić parkomat i płacić państwu 10 % podatku od zysku.
Kraj, w którym rządzą byli socjaliści. W którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy, gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowiło problem ,a mimo to ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjeżdża za granicę. Jedyny kraj byłego bloku socjalistycznego (http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Kraje_socjalistyczne&action=edit) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Kraje_socjalistyczne&action=edit), którym obywatelowi wolno posiadać dolary, choć nie wolno mu ich kupić ani sprzedać poza bankami.
Kraj, w którym urzędnik państwowy wysokiego szczebla nie ma matury, a kierowca ciężarówki albo kelner w restauracji ma dyplom magistra.
Kraj, w którym Bankiem Państwowym (http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Narodowy_Bank_Polski&action=edit) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Narodowy_Bank_Polski&action=edit) kieruje człowiek, który jest specjalistą od betonu, za to potrafi pomylić miliardy z milionami oraz twierdzi, że Europejskim Bankiem Centralnym (http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Europejski_Bank_Centralny&action=edit) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Europejski_Bank_Centralny&action=edit) kieruje koleś, który od roku wącha kwiatki od spodu.
Cudzoziemiec musi tu zrezygnować z jakiejkolwiek logiki jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z barmanką po niemiecku, z kucharzem po francusku, a z ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza.
Kraj, w którym za nieuctwo dostaje się pozytywny wynik z matury. Kraj, w którym zwrócenie uwagi urzędnikowi (Olsztyn (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Olsztyn) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Olsztyn)) kończy się sądowym skazaniem petenta. Kraj, w którym w ramach „taniego państwa (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Tanie_pa%C5%84stwo) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Tanie_pa%C5%84stwo)” jest kilkunastu wicepremierów i paru ministrów bez teki (http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Minister_bez_teki&action=edit) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=Minister_bez_teki&action=edit) – ale za to wszyscy bez kompetencji. Kraj, w którym płacąc w ramach ZUS-u na służbę zdrowia na „bezpłatne” leczenie, leczyć musisz się sam – jeśli potrafisz.
Kraj, w którym rząd zamiast leczenia ludzi, woli się za nich modlić, przeznaczając 40 milionów złotych na budowę Świątyni Opatrzności Bożej (http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=%C5%9Awi%C4%85tynia_Opatrzno%C5%9B ci_Bo%C5%BCej&action=edit) http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://nonsensopedia.wikia.com/index.php?title=%C5%9Awi%C4%85tynia_Opatrzno%C5%9B ci_Bo%C5%BCej&action=edit), zamiast na będące w trudnej sytuacji materialnej szpitale.
<10 znaqf>
Wjal
@up
kredyty, kredyty i jeszcze raz kredyty :P
A myslisz ze w takich USA tez tak nie jest? Wszyscy tam z kredytow zyja :P
http://www.joemonster.org/filmy/9234/Polscy-Spartanie-
Filmik uważam że obowiązkowy dla każdego.
Btw...Pamiętajmy o Euro 2008. Uważam że powinni to puścić przed meczem zamiast reklamy piwa/pampersów/papieru do dupy cz gadającego żarła z Biedronki...
Panie kochany Levi ;*, byl pan kiedykolwiek w Biedronce? AhHhhhHh! Ale ja glupi, przeciez teraz sranie na biedronke, jest mooooddne ;\ Znalazl pan w ogole jakies zyjatka w Biedronce? Jesli nie ma pan dowodow, to uprzejmie prosze o nie wyrazanie negatywnych opinii o tym sklepie ktory jest jakosciowo jjak reszta supermarketow ( duzy +, ze maja tanio! Laysy duza paczka 1,89 okolo! ). ;Teraz druga sprawa, wooohhooo ale sie nagle patriotow znalazlo! Przypomniec wam, jak fajnie bylo pisac w innych tematach, o zasranej polsce, o policji, o tym, o tamtym? I nagle znalezli sie wielcy fanatycy 2 wojny swiatowej, ktorzy nawet nie wiedza w ktorym roku sie rozpoczela... ;\.
Ciao
edit/ szybko musze dodac, zanim mnie zjedzie rzesza tibiomaniakow, ze filmik daje po myslenia, i nie ryje bani jak biedne filmy na yt, typu anni, solufa z trolem na dziesiontym lwlu
Dark Sven
22-06-2008, 18:42
Panie kochany Levi ;*, byl pan kiedykolwiek w Biedronce? AhHhhhHh! Ale ja glupi, przeciez teraz sranie na biedronke, jest mooooddne ;\ Znalazl pan w ogole jakies zyjatka w Biedronce? Jesli nie ma pan dowodow, to uprzejmie prosze o nie wyrazanie negatywnych opinii o tym sklepie ktory jest jakosciowo jjak reszta supermarketow ( duzy +, ze maja tanio! Laysy duza paczka 1,89 okolo! ).
._.? Hęę? abc
Yoh Asakura
22-06-2008, 18:51
Panie Shau, pan nie zrozumiał. Chodzi o gadające jedzenie z reklam. W końcu produkty z Biedronki same się polecają.
Klosorox
22-06-2008, 19:14
Zajebiasty filmik... Patriotyczny i wogóle... Ja się cieszę, że jestem Polakiem i jestem z tego dumny!
Hanndo90
22-08-2008, 03:20
''Lata niewoli i pomiatania,za zbrodnie i kary przeciwko Polakom
Nienawiść dziś płynie z naszych ust,tego się nie da wymazać z pamięci
Język ojczysty i obyczaje,granica,flaga,polski honor
Zawsze będziemy bić się do końca,tego nie damy sobie odebrać
Krew i Honor ponad wszystko
Krew i Honor ponad nas ... '' :)
Honor
Davido16
22-08-2008, 03:58
Honor
Czemu Tych Panów "Krew" I "Honor" Nie Mogę Wyszukać W Góglach?
Wiem Jedno, Ty Jesteś Nieznanym Archeologiem, Który Kopie Tematy W Odchłani OWION'u.
Bóg
Honor
Ojczyzna
A znasz chociaż hymn Polski? Każdy dzieciak tak mówi, że "stawiłbym się na wojnie jakbyśmy walczyli". Jakbyś zobaczył jak ludzie cierpią na wojnie i zobaczył co się naprawde dzieje to byś inaczej na to patrzył...
Honor
Weź mi nie wyjeżdżaj z tym pojebanym faszystowskim zespołem, bo on jest śmieszny. Tacy to kurwa oni patrioci tak? A wieczorami jak chodzili najebani to obijali swoich rodaków - Polaków. Wielcy kurwa patrioci... Tak samo jest z resztą tej "subkultury".
Dobra dobra, meczyk> jest filmik z spartanami i jest shit, ale spójrzcie na tą walke, żadna armia świata tyle by nie przetrzymała z takim sprzętem jaki nasi rodacy posiadali i to w tak niewielkich ilościach. oO
sphinx123
22-08-2008, 21:46
Polska była zawsze naiwna, czego potem ponosiła straszne konsekwencje. Jednak nadal taka jest...
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.