zaloguj się

Pokaż pełną wersje : MAFIA v.4.0

Vanhelsen
09-06-2008, 22:54
MAFIA edycja IV!

Mafia rusza po raz kolejny, tym razem jednak pod pieczą Wieszoka, czyli moją (z moderatorskim wsparciem Rybzorka)
Kto po raz pierwszy spotyka się z tym pojęciem zapraszam na wikipedię:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gra_w_mafi%C4%99 http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://pl.wikipedia.org/wiki/Gra_w_mafi%C4%99)

albo do archiwalnych tematów :)

Postanowiłem wprowadzić trochę zmian od ostatniej edycji, mam nadzieję, że tym razem gra utrzyma zadowalający poziom cały czas.

oto nowe zasady:

I Przygotowanie i przebieg gry:
1. Do gry zostanie wybranych 15stu zawodników na podstawie nadesłanych zgłoszeń (5 dla mafii, 9 dla dobrych + 1 Cattani)*
2. Zgłoszenia trzeba wysłać przez PW do mnie (Wieszok)
3. Tytuł zgłoszenia to "MAFIA - [nick]" PW ma zawierać krótki (4-5 zdaniowy) opis postaci oraz argumentację, dlaczego to Ciebie mam wybrać
4. Po wybraniu graczy zostanie przydzielona im losowo spełniana rola**. Informacja o przynależności zostanie wysłała przez PW
5. Po otrzymaniu PW gracze będą mieli 24godz by przygotować się do gry. Członkowie mafii mogą spędzić ten czas na planowaniu taktyk ;)
6. Gra rozpocznie się fazą dnia.

II Faza dnia i głosowanie:
1. Faza dnia trwa 48 godz. Rozpoczyna ją burmistrz (me) i również ją kończy.
2. OBOWIĄZKIEM graczy jest głosowanie i ARGUMENTOWANIE (min 3-4 zdania) oddanego głosu
3. Na oddanie głosu gracze mają 12godz od zakończenia fazy dnia. Głosowanie zostanie zamknięte również gdy wszyscy oddadzą głos
4. Wraz z werdyktem ujawniane są argumenty głosowania
5. Przez całą fazę dnia dany członek rady może podać wotum zaufania wobec innego członka. Wotum to musi być poparte argumentami.
6. Wotum głosowania jest automatycznie rozpoczęciem głosowania nad wyeliminowaniem radnego w którym "cel" ma możliwość odpierania argumentów.
7. Głosowanie w wotum odbywa się poprzez umieszczenie powiedzenie "Popieram Wotum"; "Jestem przeciw Wotum" oraz argumentacji w trakcie REGULARNYCH OBRAD.
8. Wotum zostaje zaliczone tylko przy większości 2/3 głosów (zaokrąglając w górę)

III Faza nocy:
1. Od chwili podania werdyktu głosowania rady najwyższy rangą członek mafii ma 12godz na podanie osoby do eksterminacji.
2. W fazie nocy porucznik Cattani ma prawo wybrać jedną osobę do przejrzenia jej akt (nazwisko osoby może przesłać wcześniej, ale odp zostanie udzielona tylko w nocy)

IV końcowe postanowienia:
1. Zastrzegam sobie prawo do automatycznego przerwania gry, jeżeli jej uczestnicy przestaną wykazywać ochotę na grę...
----
*-podział może ulec zmianie w zależności od ilości zgłoszeń
**-zastrzegam sobie prawo, do ręcznego rozdzielenia ról kierując się dobrem klimatu gry.

Tak więc mafia będzie podzielona rangą, członkowie mają prawo glosować kogo chcą wywalić między sobą, ale mnie interesować będzie tylko to co powie aktualny Don.
Ogólnie jeden dzień obrad będzie odpowiadał +/- 3 dniom realnym

Ogólnie, od dziś do 15stego czekam na zgłoszenia poprzez PW (zasady zgłoszeń są wyżej) Z nadesłanych postaram się wybrać te najlepsze, które mam nadzieję, będą należały do osób chcących grać i umiejących zachować klimat.
Wszelkie pytania można kierować w tym temacie, z czasem w/w zasady mogą ulec zmianie...

Davido16
09-06-2008, 22:57
3 razy się nie udawało, to może się teraz uda mi dostać ;d.

Bambuko
09-06-2008, 23:41
nie pozwolę, żeby w Palermo ponownie zapanowała mafia.

litt
09-06-2008, 23:44
Ciekawa pomysl, grywalem juz w poprzednich edycjach, bylo calkiem niezle. Wysylam zgloszenie.

@Ryba
Ciiii :)

Colo_2006
09-06-2008, 23:46
@down
sorka :)

Rybzor
09-06-2008, 23:46
Zgłaszam się.
Zgłaszaj się, a zanim to zrobisz to przeczytaj przynajmniej kawałeczek tego tematu, gdzie pisze jak informować o zgłoszeniu : O.
@up
ty tez :<

Bambuko
10-06-2008, 23:56
xggrgnmk mmk

Vanhelsen
11-06-2008, 21:43
W ramach ogólnego spammmowania i bumpowania zbędnych tematów powiem, by nie było totalnego oftopa, że aktualnie ilość zgłoszeń które w razie czego zostaną przyjęte to 5/6... czekamy czekamy :)

Kedven
12-06-2008, 15:12
moze mi sie uda. xD co nie zmienia faktu ze internetowa wersja nawet w 1/8 nie odda klimatu realnej gry.

musialem jakos odswiezyc ;)

Vanhelsen
14-06-2008, 16:59
moze mi sie uda. xD co nie zmienia faktu ze internetowa wersja nawet w 1/8 nie odda klimatu realnej gry.

musialem jakos odswiezyc ;)nie odda, ale lepsze to niż nic :D

Vanhelsen
19-06-2008, 16:37
sorry winetu, nikła ilość chętnych (9 podań, a tylko 6 wartych jakiejkolwiek uwagi) spowodowała, że mafii nie będzie :< Innym razem?
moderacja klose it?

Gogar
19-06-2008, 17:01
:( znaczkensy

Davido16
19-06-2008, 19:03
No i znowu nie wyszło ;/ A tak mi zależało.

Serious Sam
19-06-2008, 19:30
Szkoda...Mnie też zależało na tym zależało, w końcu pierwszy raz bym w to grał...Może następnym razem.