PDA

Pokaż pełną wersje : Teaser IV - Tutorial

Stron : [1] 2

Rybzor
13-06-2008, 17:47
Aby pomóc nowym graczom w rozpoczynaniu swej przygody z Tibią, CipSoft postanowił wprowadzić dwa tutoriale, które z pewnością przydadzą się podczas stawiania tych pierwszych kroczków w grze. Co więcej, jako że długość obecnych hintów pozostawia wiele do życzenia, zostaną one zmienione w krótkie, ilustrowane wiadomości.

Po update, wszelkie nowo utworzone postacie już nie będą pojawiać się w świątyni, ale na małej wysepce leżącej na południe od wyspy Rookgaard. Od teraz to Santiago będzie pierwszym NPC, napotkanym przez gracza. Na tej wyspie gracz otrzymuje swój początkowy ekwipunek, oraz nabywa te bardzo podstawowe umiejętności, takie jak: otwieranie skrzynek, zakładanie rzeczy, prowadzenie walki, czy odnawianie HP. Trochę dalej gracz napotka NPC Zirella, która potrzebuje pomocy w zgromadzeniu drewna. Uczy ona innych bardzo ważnych umiejętności, takich jak przesuwanie przedmiotów czy posługiwanie się łopatą. W końcu trafiamy do ostatniego NPC imieniem Carlos, który przedstawi nowemu graczowi opcje takie jak zmiana outfitu, czy poda informacje jak sprzedać dany przedmiot. Gracz zaopatrzony w pierwsze punkty doświadczenia, podstawowy ekwipunek i najprostsze umiejętności dopiero teraz gotowy jest postawić swą nogę na wyspie Rookgaard. Dla doświadczonych graczy przejście tego przewodnika nie będzie konieczne; będzie można go po prostu ominąć.

http://images.tibia.pl/news/rookgaard_beginners.jpg

Drugi tutorial pomoże graczowi wybrać swą profesję. Wraz ze zdobyciem poziomu 8 postać powinna opuścić Rookgaard poprzez rozmowę z wyrocznią. Zamiast jednak trafić do wybranego miasta, wyrocznia przeniesie Cię na Wyspę Przeznaczenia. Przedstawiciel każdej profesji przekaże Ci wiele cennych informacji o dobrych i złych jej stronach. Wraz z wybraniem profesji otrzymasz dostęp do przydzielonej dla siebie piwnicy, gdzie znajdziesz swój nowy ekwipunek. Będziesz miał również możliwość sprawdzić się w specjalnych lochach stworzonych jedynie dla Twojego typu postaci. Jednak uważaj - im głębiej zapuścisz się w podziemia, tym przeciwnicy stawać się będą coraz silniejsi i silniejsi. Wciąż jednak posiadany ekwipunek powinien być wystarczający do podołania temu wyzwaniu. Kiedy już jesteś gotowy do opuszczenia Wyspy Przeznaczenia, kapitan Kurt z wielką przyjemnością doprowadzi Cię do wybranej przez siebie lokalizacji. Jeśli jednak wciąż nie będziesz pewny które miejsce wybrać, kapitan udzieli Ci podstawowych informacji na temat każdego z miast.

http://images.tibia.pl/news/knight_equip.jpg

Po przybyciu na główną wyspę, dostępny będzie przewodnik miejski, oferujący najważniejsze informacje o mieście. Możesz dzięki niemu rozpoznać lokalizacje ciekawych miejsc poprzez wskazanie ich na swojej automapie, a nawet przenieść się automatycznie do depo, jeśli Twój poziom nie przekracza 10.

Więcej zdjęć: >> click! << (http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=2112524&postcount=3)

Dwimenor
13-06-2008, 17:55
Hmm i znowu ułatwiają grę początkującym. Chodź sam pomysł dodatkowych terenów dobry, bardzo dobry.

Trochę negatywnie nastawiony jestem do tego początkującego ekwipunku. Niby nie żadne raj-waj, ale...może zbyt konserwatywny jestem. Plus ten, że początkujący magowie/druidzi nie będą płakać "jak dostać ruszczke!"

X-Zero
13-06-2008, 17:58
Zajebisty update ;D!
Na reszcie zrobili coś dla nowych graczy (samouczek) i dla doświadczonych graczy (uczenie newbie).

Tak sobie myślę... Zauważyliscie, że każda profka ma inny ekwipunek startowy? Możliwe ze zrobią jak w wielu grach: Zbroja-rycerz, lekka zroja-łucznik, szata-mag. ;]

Ogólnie to update jest świetny. Szkoda tylko, że Ryba się obija z tłumaczeniem xD.

Michos
<10 znaków>

@edit:
Screeny:
http://img137.imageshack.us/img137/1728/knighteqru1.jpg
Wyspa przeznaczenia-ekwipunek rycerza.
http://img261.imageshack.us/img261/3215/palleqzm7.png
Wyspa przeznaczenia-ekwipunek paladyna.
http://img78.imageshack.us/img78/3555/sorcerereqac8.png
Wyspa przeznaczenia-ekwipunek czarownika.
http://img216.imageshack.us/img216/6798/druideqcb5.png
Wyspa przeznaczenia-ekwipunek druida.

http://img514.imageshack.us/img514/1795/sorcererteacherhs0.png
Wyspa przeznaczenia- Nauczyciel magów.

http://img379.imageshack.us/img379/6418/druidteachernq0.png
Wyspa przeznaczenia-nauczyciel druidów.
(( srry za quote obrazków ;s ))

bros
13-06-2008, 18:02
Będziesz miał również możliwość sprawdzić się w specjalnych lochach stworzonych jedynie dla Twojego typu postaci. Jednak uważaj - im głębiej zapuścisz się w podziemia, tym przeciwnicy stawać się będą coraz silniejsi i silniejsi.
Ciekaw jestem co za potwory tam umieszczą i w jaki sposób bedzie sie z nimi walczyło :confused:

Szymi_11
13-06-2008, 18:03
Bardzo fajne ten ekwipunek na mainie, ale czy jak będę tworzyć nową postać to znowu będę się uczyć posługiwać łopatą?

babcia666
13-06-2008, 18:04
Oj tam, znowu dziwne pomysły, zobaczymy czy na teście już to będzie dostępne.

tarind
13-06-2008, 18:05
Dziwne dziwne i po co to?

Rybzor
13-06-2008, 18:06
Bardzo fajne ten ekwipunek na mainie, ale czy jak będę tworzyć nową postać to znowu będę się uczyć posługiwać łopatą?
Czasem fajnie przeczytać temat w którym się odpowiada, srsly.
Dla doświadczonych graczy przejście tego przewodnika nie będzie konieczne; będzie można go po prostu ominąć.

Dziwne dziwne i po co to?
Pomyślmy... dla newbie? : OOOO!

Xenhil
no no ciekawie sie robi :)

Slythia

Nie... Wystarczylo przeczytac tekst:
Dla doświadczonych graczy przejście tego przewodnika nie będzie konieczne; będzie można go po prostu ominąć.

Brawo Rybko, pare sekund ; )

Segalczuk
13-06-2008, 18:07
W prawie kazdej grze jest tak ze klikasz options > help/hint's i tam jest tutorial a cip poprostu robi teaser ze zrobia tutorial nie no smieeech , CHOCIAZ troszku pokazuje rooka to cos tam jest ale normalnie juz powinni nie w******* nas tymi teaserami tylko dac test serva

Dabek_trick
13-06-2008, 18:07
Ten teaser jest całkiem fajny. Na pewno pomoże każdemu graczowi. Tibia dzięki temu stanie się przejrzystsza.

Trochę się dziwię, że Cipsoft nie wprowadza żadnych większych zmian, w których co chwilę ludzie by narzekali itp.

babcia666
13-06-2008, 18:09
TUTAJ Są SCREENY!
http://pl.tibiaml.com/page/843/teaser_tutoriale/
Nawet nice ;o

Syfol
13-06-2008, 18:10
Moim zdaniem dobry pomysł z tymi wyspami, newbie szybciej sie nauczą grać :D

Leira
13-06-2008, 18:11
TZN ze all rookstaylerow wezmie do tego miasta i beda musieli wybrac prof? :D

Barosa7
13-06-2008, 18:13
Ten pokój na ostatnim zdjęciu OKROPNIE przypomina... Ja pierdziele cipsoft na serio chce z RL tibii zrobić ekhm...

Modliszka11
13-06-2008, 18:14
jak na początku będzie można mieć Brass seta zaraz po wyjściu z rooka to nie które itemki stracą sens np Chaina Legs

Aggro
13-06-2008, 18:15
Pomysł dobry.

Daliby coś z balansowaniem profesji, chyba że już zaprzestali tego. W co wątpię:P

Kash
13-06-2008, 18:15
http://www.tibiamx.com.mx/images/teaser-tutorials.gif

crav
13-06-2008, 18:18
Przeszedłem Diablo, Diablo 2 z dodatkiem i bez, wieloma postaciami, Fallout 1 i 2, Baldurs gate i wiele innych których poprostu nie pamiętam, nigdzie takich dziwnych tutoriali nie było... są na początku samouczki ale nie takie które uczą banalnych czynności jak chodzenie... Po 1 włączeniu tibi pare lat temu wiedziałem jak sie chodzi, używa liny, przełącznika, drabiny itp. było to dla mnie LOGICZNE. Boje sie, że średnie IQ graczy które teraz oscyluje w granicy 75 jak sądze spadnie jeszcze bardziej, a średnia wieku obniży się do 7-10 lat. Ta gra jest/chce być RPG, RPG nie są dla dzieci, są dla ludzi posiadających dosyć rozwinętą wiedze ogólną, wyobraźnie i potrafiących sie komunikować (szczególnie ważne W MMORPG). Przedszkolaków zapraszam do piaskownicy, nie do gier online które są złodziejami czasu i dzieciństwa i wymagają chociaż podstawowej znajomości angielskiego, większość maluchów nie potrafi sie wysłowić nawet w ojczystym języku. I najważniejsze, czy ktoś kto czyta książki "ala ma kota" potrafi sie wczuć w klimat gry? Nie sądze, kolejni "FRI ITANZ PLX XD" zaleją depo...

moja propozycja? obowiązkowy test znajomości podstaw angielskiego i jakiś prosty teścik IQ ( też po angielsku :P) przed założeniem konta. To by zmieniło te gre nie do poznania, bo to zmienia tibie najbardziej to gracze.

Leira
13-06-2008, 18:18
Użytkowników czytających ten temat: 154 (zarejestrowanych: 52, gości: 102)
Leira, Maciuk22, Bragon Ball, Warriorek, orromiss, Sir Dark Archeon, bajerfull, Michoss, Hadugg, Ajek, Vohihidilix, Mistrz P@ul, Vasudanin, Wieszok, Synuss, loonyxd, Barosa7, Kash, MatronM, Kusnier, leopard, Aggro, Xarount, sulinex, Modliszka11, Rekin Master, Zingar, Vinteror, Segalczuk, Duke Dran, maniek1010, Tomczekx, Sestor, X-Zero, mati2605, laxiu, Raxev, r4mz3s, babcia666, crav, geremi_ck, Kup.Se.Musk, Syfol, bulamen7, Przybyszwwy, Wigon'Saris, Cyran_13

8o

Avallach
13-06-2008, 18:20
Głęboki żal i smutek, moze niech dadzą odrazu 50 lvl, bp sd, gfb i manarunuf.

Jak dobrze, ze jusz opuscilem ruka.

MatronM
13-06-2008, 18:20
Z tego co zauważyłem na focie jest nowy miecz i topór.....więc będą nowe itemki. :) pomysł z nowo wysepką dla nowych jest fajny :cup:

Rybzor
13-06-2008, 18:21
jak na początku będzie można mieć Brass seta zaraz po wyjściu z rooka to nie które itemki stracą sens np Chaina Legs
To prawda, ale kto w dzisiejszych czasach używa chaina legs? No.. 1% społeczności tibijskiej?
TZN ze all rookstaylerow wezmie do tego miasta i beda musieli wybrac prof?
Tego nikt nie potwierdził, ani nie zaprzeczył.

Mufinek
13-06-2008, 18:22
Dobra 159 osob czyta temat.. xDNiezle...;(

Co do teaseru... Brawo cipsoft! To ma plusy i minusy. Tak najpierw dobre:
+ Newbie nie beda oszukani [Poloz item na srodek a ja ci dam inny]
+ Newbie beda mogli grac jak normalni ludzie na poczatku
-------------------------------------------------------------------------
Teraz zle:
- Questy na rooku erhm... Straca sens? :cup:
- Tp do depotu... Hmm dziwne troszke xD
- Tamte legi wygladaja jak... Eleven legs? Na ots to wiecie jak to jest :confused:
- Hmm... Co tu jeszcze... Chain armor idzie w odstawke tak jak inne "lepsze itemy" na rooku
-/+ Nie rozumiem jednego... Wszyscy rookstayerzy leca na maina? bo tak to wyglada na moj rozum... [ bedzie tlok kolo wyroczni jesli tak xDD 8o ]

Duke Dran
13-06-2008, 18:22
A według mnie jest to bardzo fajny pomysł i basta : >. Sam zrobię sobie postać na roku specjalnie aby przetestować nowe eq i te zagadkowe lochy.

Piranezi
13-06-2008, 18:23
Z tego co zauważyłem na focie jest nowy miecz i topór.....więc będą nowe itemki. :) pomysł z nowo wysepką dla nowych jest fajny :cup:

wg mnie to bedzie nowy scimitar i orcish axe, wyglada jak polowka ruthlessa oO

Dodo360
13-06-2008, 18:24
Moim zdaniem update zapowiada sie bardzo dobrze;)
Wlasnie czegos takiego brakowalo, bo czytanie "Halp pliks jak wyjs po drabinie" na helpie jest troche irytujace, inna sprawa ze i tak wiele noobkow nie zna angielskiego wiec ten tutorial im sie nie przyda :P

Leira
13-06-2008, 18:25
ten tego no owego look ss pall - proca :D

K4R0L
13-06-2008, 18:27
Czyli, że ekwipunek "podstawowy" dostaje się za free ? To super! Zaraz, A co będzie jeśli umżemy na wyspie przeznaczenia ? Trafimy na rookgard z poziomem 1 ?

ozahalski
13-06-2008, 18:29
wszystko ok,
ale z tym tp do 10lvla? żeeeenada

Vasudanin
To eq będzie dopiero na mainie, a nie na rookgardzie. Nie rozumiem ludzi mówiących "chain armor pójdzie w odstawkę" bo co? Będzie w doublecie chodził?

Poza tym ten updejt zapowiada się coraz fajniej, ale na 100% niedługo coś znowu zjebią xD

@edit
Chyba że te itemki będą od 8 lvl'a i dla poszczególnych profesji.
A i nie wyobrażam sobie sytuacji:
9 lvl pekuje sobie jakieś 20 lvl'e na afku nagle zaczyna go gonić grupa PK, ten przez przewodnika teleportuje się do dp i czeka aż pz zniknie.

Dodo360
@up
Nie krakaj =/
Czyli, że ekwipunek "podstawowy" dostaje się za free ? To super! Zaraz, A co będzie jeśli umżemy na wyspie przeznaczenia ? Trafimy na rookgard z poziomem 1 ?
Pewnie bedzie na tej wyspie przeznaczenia osobne temple, nie wyobrazam sobie eq z maina na rooku ;d
Btw.
18:16 Anganchado [3]: buy
18:16 Anganchado [3]: How i buy?
Help <3
Użytkowników czytających ten temat: 414 (zarejestrowanych: 71, gości: 343)
O_o

Serious Sam
13-06-2008, 18:34
Nie jest tak źle...Lecz cipsoft za bardzo upraszcza grę, jeszcze ten tp do dp :/

Rybzor
13-06-2008, 18:37
Wydaje się oczywistym, że aby się przeteleportować do DP postać nie będzie mogła mieć PZ, więc możecie skończyć z tymi chorymi domysłami : P.

Leira
13-06-2008, 18:43
Użytkowników czytających ten temat: 459 (zarejestrowanych: 66, gości: 393)

:baby:

Mazur199
13-06-2008, 18:49
ta szata dla druidow i magow na zdjeciu wyglada jak niedorobiony item zrobiony w paincie

Michnik of Celesta
13-06-2008, 18:53
Teaser dot. tutoriala ? Omg , z tym co jest teraz każdy normalny gracz da rade się nauczyć podstawowych zasad gry , ja nie miałem problemów , oprócz tego , że miałem kłopot z wejściem po drabinie , a nowy tutorial to taki "idiot-friendly" -.-
A ten tp do dp do 10 lvla to też jakiś słaby dowcip...

Pablo134
13-06-2008, 18:53
Znowu nic dla Rookstayerów. Co mi po jakimś tutorialu!!!!X(

Dabeko
13-06-2008, 18:54
ja jestem ciekaw za ile tygodni (dni?) bedzie update, ale wydaje mi sie ze cos okolo 2-4 tyg

Tom The Tanner
13-06-2008, 18:57
Tibia jest grą dla niepełnosprawnych umysłowo jak i ruchowo, więc nauka opuszczania palca na klawisz jest absolutnie konieczna.

Absolutnym faktem jest to, że grają w nią osoby w wieku 6 - 8 lat, dlatego obrazowe przedstawienie samouczka jest standardem (nie można dyskryminować potencjalnych klientów nieumiejących jeszcze czytać).

Pogratulujmy dzielnym twórcom, którzy nie potrzebowali żadnych statystyk, by odkryć, że ich gra jest dla upośledzonych dzieci bez silnej woli i opanowanej sztuki czytania, myślenia oraz chodzenia. :)

Wjal

Lord kasztanowiec
13-06-2008, 19:11
@Tom

słuszne spostrzeżenie, nie rozumiem po co ten tutorial....dodali by cos szałowego ;p

a swoją drogą...up cholernie mi sie podoba.... ta wyspa to ciekawy pomysl i fajne te itemki dla magow i palladynow ;)

no ale nic nie przebije porządnego wyglądu kazz...no i mapperzy OTS beda mieli wieksze pole do zabawy ;>

tylko żeby niczego nie zjebczyli >.> bo to akurat jest prawdopodobne

Wylansowany
13-06-2008, 19:12
@Ryba
Cały czas za mało?

Użytkowników czytających ten temat: 445 (zarejestrowanych: 54, gości: 391)
Lord kasztanowiec, popolz, Triq, Royal Rutek, K4R0L, Soferim, Tom The Tanner, Marianos, Fleshu, Aron_Tim, Gargoin_rtn, Szymi_11, Kanilis, tomekkot, Vicious, Kasia_enra, Nevilek, -Ami-, MeryZara, Thean, Sir Dark Archeon, Nutaharion, Xendo, --Cienius--, W.e.s.t.e.r, yocomi, Paciuch, Anitaaa, Sage, szymcio, Iros, Fred Druid of Pacera, SH1R0, Davidin, Sleatherek, Serious Sam, Shai, Saviour, Jirit, laxiu, xXx_Master_xXx, Ukaszek0622, bajerfull, Regulus, pawel-1994, Mega_RobalXXL, wahibi, Kucza, Dharell, Zabster

@topic
Mam mieszane uczucia...i co z rookstayerami? (bo chyba nic o nich nie napisali ?)

Triq
Tibia jest grą dla niepełnosprawnych umysłowo jak i ruchowo, więc nauka opuszczania palca na klawisz jest absolutnie konieczna.

Absolutnym faktem jest to, że grają w nią osoby w wieku 6 - 8 lat, dlatego obrazowe przedstawienie samouczka jest standardem (nie można dyskryminować potencjalnych klientów nieumiejących jeszcze czytać).

Pogratulujmy dzielnym twórcom, którzy nie potrzebowali żadnych statystyk, by odkryć, że ich gra jest dla upośledzonych dzieci bez silnej woli i opanowanej sztuki czytania, myślenia oraz chodzenia. :)

Wjal

Ueheh;]

@teaser

do dupu

Lenrock
Przeszedłem Diablo, Diablo 2 z dodatkiem i bez, wieloma postaciami, Fallout 1 i 2, Baldurs gate i wiele innych których poprostu nie pamiętam, nigdzie takich dziwnych tutoriali nie było... są na początku samouczki ale nie takie które uczą banalnych czynności jak chodzenie... Po 1 włączeniu tibi pare lat temu wiedziałem jak sie chodzi, używa liny, przełącznika, drabiny itp. było to dla mnie LOGICZNE. Boje sie, że średnie IQ graczy które teraz oscyluje w granicy 75 jak sądze spadnie jeszcze bardziej, a średnia wieku obniży się do 7-10 lat. Ta gra jest/chce być RPG, RPG nie są dla dzieci, są dla ludzi posiadających dosyć rozwinętą wiedze ogólną, wyobraźnie i potrafiących sie komunikować (szczególnie ważne W MMORPG). Przedszkolaków zapraszam do piaskownicy, nie do gier online które są złodziejami czasu i dzieciństwa i wymagają chociaż podstawowej znajomości angielskiego, większość maluchów nie potrafi sie wysłowić nawet w ojczystym języku. I najważniejsze, czy ktoś kto czyta książki "ala ma kota" potrafi sie wczuć w klimat gry? Nie sądze, kolejni "FRI ITANZ PLX XD" zaleją depo...

moja propozycja? obowiązkowy test znajomości podstaw angielskiego i jakiś prosty teścik IQ ( też po angielsku :P) przed założeniem konta. To by zmieniło te gre nie do poznania, bo to zmienia tibie najbardziej to gracze.

podpisuje sie pod tym.

also

Użytkowników czytających ten temat: 443 (zarejestrowanych: 67, gości: 376)

popolz
13-06-2008, 19:14
Bardzo fajnie ze takie cos bedzie !
Jak zaczynałem grac w tibie to nie wiedzialem do czego jest lina ;) .
LOve cipy <3 !

Pr0'N
13-06-2008, 19:16
Dobrze, że robią ten samouczek, na pewno nikomu to nie zaszkodzi.

Mogliby też trochę bardziej sie wysilić ze spritami, no bo jak można przerobić ruthless axe na broń dla newbie? ;F

@Bemo nie chodzi o to, że dadzą ruthlessa dla newbie tylko o to, że przerobili go trochę z wyglądu i już mają nowa broń

Arvalius
13-06-2008, 19:18
Ten Tutorial to będzie dobra rzecz może jak będzie eq na start to nie będzie tekstów typu "Fri Itanz plz" (...)

każdemu newbie sie przyda taka pomoc

Radzio95
13-06-2008, 19:18
Użytkowników czytających ten temat: 427 (zarejestrowanych: 60, gości: 367)
Radzio95, Zly'Adam, Wylansowany, Michoss, Valdemar, Bartek_88, KubaIkapi, Pr0'N, Lenrock, Valdezito, Gargoin_rtn, Arvalius, Sesef, Ikilan, Misiuuu, Anoj, Szymi_11, Sir Dark Archeon, Kuczwi, caniks, MuTii, Lukasz193, Maciuk22, Tom The Tanner, Mozart, Soul's, popolz, kryszek123, Kasia_enra, Momus, Sir Deziom, Avee, Marianos, psitajak, kenin, Valisha, Kanilis, Ddamianek11, Scopa, Royal Rutek, Byles, ywemytus, yocomi, Fibo1991, grzesio512, Agressywny, Xendo, Lord kasztanowiec, Soferim, Aron_Tim, tomekkot, Vicious, Nevilek, -Ami-, MeryZara, Thean, Nutaharion, --Cienius--, W.e.s.t.e.r

bemo
13-06-2008, 19:21
Użytkowników czytających ten temat: 436 (zarejestrowanych: 58, gości: 378)

@upup

nikt nie pwoiedzial ze ruthless axe bd dla newbiow

--Cienius--
13-06-2008, 19:27
Spore ulatwienie = wiecej dzieci umiejacych w pixelki grac=WIECEJ PACCUF a co mysleliscie?

Arcalas
13-06-2008, 19:31
z tymi itemami to moim zdaniem przesada , nie wiem co mam o tym myslec...

tarangoul
13-06-2008, 19:42
Ooops! Sory za double post, ale coś net mi się zaciął i myślałem że post się nie napisał.

tarangoul
13-06-2008, 19:44
@Spamerzy/Osoby którch działań sensu nie widzę
Czy ktoś mogłby mi wyjaśnić dlaczego piszecie ile osób czyta ten temat bo wygląda to jak spam. Podzielcie sie ze mną tą wiedzą i wyjaśnijcie dlaczego nas tak rozpieszczacie, sami umiemy zobaczyć na dół strony, i co to kogo obchodzi?

@Nielubiaki update'a
Cześć.
@Topic
Zapowiada się fajnie, dobrze że nie gram w Tibie

To chyba wszystko

Vyohman
13-06-2008, 19:45
Nie podoba mi sie to. Zbyt otsowo będzie. Dobrze, że dodadzą tutorial ale co to za materiał na teaser? Cipsoft dostaje tyle kasiory i nic nie robi, mogliby zatrudnić więcej pracowników obiboki jedne :S

dawid2
13-06-2008, 19:53
ciekawie ciekawie
zobaczymy co z tego wyjdzie ;]

Spidderr
13-06-2008, 20:08
Pomysł fajny szkoda tylko że nie dodano żadnych innowacji jeśli chodzi o sposób tutoriala, a wręcz zwalono wszystko żywcem z gier takich jak: Ragnarok... tyczy się to również otrzymywania doświadczenia za wykonany quest... jak dla mnie kolejny mało znaczący teaser. :p

Vierxen
13-06-2008, 20:21
Użytkowników czytających ten temat: 359 (zarejestrowanych: 47, gości: 312)

Ja wkońu naucze sie obslugiwać "łopatom i linom".

Mlecziii
13-06-2008, 20:24
Cały temat dla początkujących czyli nic ważnego dla ok 80% ludzi:D

Bartek11
13-06-2008, 20:41
A ja se specjalnie zrobie po upie nowe 4 chary bo chce zobaczyć te mini podziemia ;] (dla każdej prof są inne)

blldjk12
13-06-2008, 20:41
Pomysl jest super tylko najbardziej ciekawi mnie to kiedy to bedzie dodane ;]

Depeszowiec92
13-06-2008, 20:50

Wjal

Słuszna uwaga. W tą grę może niedługo zrobią wersję dla niesłyszących, będą przysyłać do chaty tutoriale z alfabetem breila.
Najbardziej wk.... mnie kwestia z eq. Dawniej było tak jak było i jakoś gracze dawali sobie radę.

@down
No właśnie będzie to wielkie chamstwo ze strony Cipów jak zmaimują każdą postać powyżej 8 lvla ale mam nadzieje że to się nie zdarzy, szkoda było mi by Wesołego, de bove, fer~ de rook~.

Sqrwysyn
13-06-2008, 20:50
Pacc = 90 zł
Mina każdego rookstayera od 30 do +100 lvl opuszczającego obowiązkowo rookgaard = bezcenna

To nie jest pewne ale jakby tak zrobili to ciekawe jaki będzie przelicznik many - jak wiemy na rooku dostajesz co lvl 5 many, a druid na mainie chyba 30 (nie pamiętam). Jeśli by przeniosło takie 100 lvle z rooka z takim przelicznikiem hp,mp,cap jak mieli na rooku no to na żadną profesję nie będą się nadawać.

@up: Alfabet Braille'a jest dla niewidomych, a nie niesłyszących - dla nich bardziej język migowy

Nie narzekajcie tak na to eq które jest ładne tylko z wyglądu, a i tak jest do dupy

Vicious
13-06-2008, 20:51
Słuszna uwaga. W tą grę może niedługo zrobią wersję dla niesłyszących, będą przysyłać do chaty tutoriale z alfabetem breila.

Buahahahahahahahhahahahahahahah

Cygan Slejter
13-06-2008, 20:52
OTS plx:baby:

żenada...

Pacz_knight
13-06-2008, 20:52
Bardzo dobry pomysl. Ale czy przemyslany? No to sie okaze podczas grania. Mysle ze ten tutorial przyda sie nowym gracza bo nikomu sie niechce czytac gledzenia Cipfrienda. A co do eq dla profesji to mysle ze to nie jest zly pomysl. Mnie sie tam podoba i nie nazekam, no ale tak jak mowilem zobaczymy wszystko po upie. ^^

Sqrwysyn
13-06-2008, 20:55
Bardzo dobry pomysl. Ale czy przemyslany? No to sie okaze podczas grania. Mysle ze ten tutorial przyda sie nowym gracza bo nikomu sie niechce czytac gledzenia Cipfrienda. A co do eq dla profesji to mysle ze to nie jest zly pomysl. Mnie sie tam podoba i nie nazekam, no ale tak jak mowilem zobaczymy wszystko po upie. ^^

Biedny Cipfried straci posadę i zostanie wyeksportowany na maina do sprzątania po orcach :/

@down też mi wpadły w oko, ale to pewnie taki wygląd no bo ktoś kto kupił stu tysięcznego pacca dostaje legi które mógł sprzedać za 30kk, a tu pal na start dostaje takie same? :D

Krzy_ek
13-06-2008, 20:55
Ja się tam zastanawiam tylko czemu pal Dostaje Dragon scale legi?

Avios
13-06-2008, 20:58
No to rookstayerzy będą mieli nowości! :]

piotr66642
13-06-2008, 20:59
zoraz lepiej sie zapowiada update chociaż na mainie nie będą biegały newbie i pisały plx fri items
Użytkowników czytających ten temat: 349 (zarejestrowanych: 42, gości: 307)

VanBobel
13-06-2008, 21:02
Ja pier*ole, mogliby dodać jakieś questy typu Pits of Inferno np. Quest bylby podzielone na kilka misji. W każdej misji musialaby brać udzial każda z profesji.
Np. 1 misja dostanie sie do komnaty na lodowych wyspach w ktorych by wystepowal bardzo silny boss wody i lodu porownywalny silą do orshabaala np. Ice Demon lub cos w tym stylu, do komnaty mialby dostep tylko srocerer, misja byla by bardzo trudna, zostaly by wprowadzone jakies charakterystyczne dla tego miejsca potworki. Z owego bossa leciałby przedmiot np. czesc jakiejs mistycznej ksiązki lub coś w tym stylu.
2. misja polegalaby na dostanie sie na Edron i dojscie do komnaty w, ktorej znajdowalby sie boss ognia np. Fire Demon, dostep do tej misji mieli by tylko druidzi. Z tego bossa lecialaby druga czesci tej mistycznej książki...
3. misja znajdowalaby sie na Tiquandzie. W tej misji należy dostać sie do kolejnej komnaty, w ktorej natomiast by występował boss ziemi np. Earth Demon lub coś w tym stylu... z niego, tak jak z pozostalych wypadalaby kolejna czesci owej ksiązki. Dostęp do tej misji mieliby tylko knighci.
4 misja znajdowala by sie gleboko pod Callassa. Należało by dojsc natomiast do komnaty, w ktorej występowałby natomiast boss energi. Wyglądem przypominalby węgorza elektrycznego. Dostęp do tej misji mieli by tylko palladyni, ponieważ tylko ich bełty są wstanie przebić gruba skóre węgorza...

Dojscie do każdej komnaty nie bylo by łatwe, droga byla by bardzo długa i występowaly by na niej stowry charakterystyczne dla danego żywiołu z jekiego pochodzi boss.. np. ziemia-jakieś ziemne stowry lub coś w tym stylu..

Po zdobyciu wszystkich czesci mistycznej księgi nalezy udać sie na wieże Kharos, do komnaty Ferumbrassa, wszystkie czesci położyć na specialnym stole w ten sposob czesci sie połacza i powstanie księga. Po nacisnieciu na księge w plecaku pojawi sie nagroda charakterystyczna dla danej profesji np. jeżeli księge zaznaczy knight dostanie niezwykły miecz np. majacy 55 ataku lub wiecej. Drużyna ma 30 sec. na odebranie nagrody bo po tych 30 sec. do komnaty przybywa ferumbrass aby zgładzic wszystkich tych co smieli sie zajżec do jego księgi zaklęc..

Quest byłby trudniejszy od dzisiejszego poi, można by go zrobić tylko raz w miesiacu na danym serverze.

Martka
13-06-2008, 21:06
Nowy item CipSoftu jest żywcem wzięty z otsa:
http://allegro.pl/item375442090_hexania_pentania_metania_ots_szata_s zatana.html

Avios
13-06-2008, 21:07

To nie DSL'e ale Elven Legi!

Mufinek
13-06-2008, 21:10

Kur... No ja nie wytrzymam. TY NORMALNY JESTES? POWALILO CIE? Z DUPA COS MASZ CZY Z RYJEM? WIADOMO ZE NIE DOSTANIE DSL! JEZU NO... TO JAKIES ZWYKLE NOWE LEGI GORSZE OD P LEGOW KUR.A... X( X( X(
(a ty wogole wiesz jak wygladaja DSL? zobacz na tibia.pl w nogawicach :confused: )

Nowy item CipSoftu jest żywcem wzięty z otsa:
http://allegro.pl/item375442090_hexania_pentania_metania_ots_szata_s zatana.html
Next... Wiesz ze ten item o ile wiem to jest juz w tibii? Chyba bo dobrze nie pamietam.. zaraz zobacze i dam edita jak cos
/edit Hmm a jednak nie ma... To zeczywiscie masz racje :P
/edit 2 Sa? No ja mysle :P Bo chyba tego itema widzialem gdzies ... :]

Avios
13-06-2008, 21:14
@Up
Są, są! Zaraz dam edita ze screenem z NoxituSPR!

Sqrwysyn
13-06-2008, 21:16
Kur... No ja nie wytrzymam. TY NORMALNY JESTES? POWALILO CIE? Z DUPA COS MASZ CZY Z RYJEM? WIADOMO ZE NIE DOSTANIE DSL! JEZU NO... TO JAKIES ZWYKLE NOWE LEGI GORSZE OD P LEGOW KUR.A... X( X( X(
(a ty wogole wiesz jak wygladaja DSL? zobacz na tibia.pl w nogawicach :confused: )

To był "rzart" z jego strony, a po tym poście to sądzę, że ty masz coś z główką albo jej nie masz wcale :)

żart napisałem z błędem tak jak ty napisałeś "zeczywiscie"

TaTaskers
13-06-2008, 21:16
@VanBobel (http://forum.tibia.pl/member.php?u=154231)
Dobrze mówisz..

@Topic

Proszę nie zaglądać, muszę się...

BLahahahahahahhahahahahhahahahblahahahahhahahahhaa aaaahhhahahahhahahah
BLahahahahahahhahahahahhahahahblahahahahhahahahhaa aaaahhagagaggagaggaghahaahaahh
hah

Ahhhh musiałem...

Jeśli dobrze zrozumiałem to Ci.. usuną wyszystkich rookstayerów z ich miasta (wyrzucą ich na main, po 10 lvl). Jak to jest z tym? Heh Rozwalili tibie...

@Edit
O.0 wyprzedzili mnie XD

Mufinek
13-06-2008, 21:17
To był "rzart" z jego strony, a po tym poście to sądzę, że ty masz coś z główką albo jej nie masz wcale :) żart napisałem z błędem tak jak ty napisałeś "zeczywiscie"

"Główkę" Mam... Poprostu mam zly dzien dzisiaj i dlatego sie tak zachowuje :(

@down Hmm mogla by byc to jakas slabsza "odmiana/wesja" Ferumbrasa. Naprzyklad nie wypadala by z niej Ferumbrass Hat

dawid2
13-06-2008, 21:17
Ja pier*ole, mogliby dodać jakieś questy typu Pits of Inferno np. Quest byłby podzielone na kilka misji. W każdej misji musiałaby brać udział każda z profesji.
Np. 1 misja dostanie sie do komnaty na lodowych wyspach w których by występował bardzo silny boss wody i lodu porównywalny silą do orshabaala np. Ice Demon lub coś w tym stylu, do komnaty miałby dostęp tylko srocerer, misja była by bardzo trudna, zostały by wprowadzone jakiejś charakterystyczne dla tego miejsca potworki. Z owego bossa leciałby przedmiot np. część jakiejś mistycznej książki lub coś w tym stylu.
2. misja polegałaby na dostanie sie na Edron i dojście do komnaty w, której znajdowałby sie boss ognia np. Fire Demon, dostąp do tej misji mieli by tylko druidzi. Z tego bossa leciałaby druga części tej mistycznej książki...
3. misja znajdowałaby sie na Tiquandzie. W tej misji należy dostać sie do kolejnej komnaty, w której natomiast by występował boss ziemi np. Earth Demon lub coś w tym stylu... z niego, tak jak z pozostałych wypadałaby kolejna części owej książki. Dostęp do tej misji mieliby tylko knighci.
4 misja znajdowała by sie głęboko pod Callassa. Należało by dojść natomiast do komnaty, w której występowałby natomiast boss energii. Wyglądem przypominałby węgorza elektrycznego. Dostęp do tej misji mieli by tylko palladyni, ponieważ tylko ich bełty są wstanie przebić gruba skórę węgorza...

Dojście do każdej komnaty nie bylo by łatwe, droga była by bardzo długa i występowały by na niej stwory charakterystyczne dla danego żywiołu z jakiego pochodzi boss.. np. ziemia-jakieś ziemne stwory lub coś w tym stylu..

Po zdobyciu wszystkich części mistycznej księgi należy udać sie na wieże Kharos, do komnaty Ferumbrassa, wszystkie części położyć na specjalnym stole w ten sposób części sie połączą i powstanie księga. Po naciśnięciu na księgę w plecaku pojawi sie nagroda charakterystyczna dla danej profesji np. jeżeli księgę zaznaczy knight dostanie niezwykły miecz np. mający 55 ataku lub więcej. Drużyna ma 30 sec. na odebranie nagrody bo po tych 30 sec. do komnaty przybywa ferumbrass aby zgładzić wszystkich tych co ośmieli sie zajrzeć do jego księgi zaklęć..

Quest byłby trudniejszy od dzisiejszego poi, można by go zrobić tylko raz w miesiącu na danym serwerze.

bardzo ciekawy pomysł szkoda że czegoś takiego nie zrobią (a może??) chociaż trudno żeby februsek pojawiał sie na zawołanie ;D

Sqrwysyn
13-06-2008, 21:19
bardzo ciekawy pomysł szkoda że czegoś takiego nie zrobią chociaż trudno żeby februsek pojawiał sie na zawołanie ;D

tak jak yakhal

Avios
13-06-2008, 21:20
http://img253.imageshack.us/img253/5525/hheheehheqt0.png

Szósty rząd, piąty od prawej! To ten płaszcz!

dawid2
13-06-2008, 21:22
tak jak yakhal

chodzi o to że jest zbyt potężny żeby sie pojawiał przy takim quescie a po za tym to o ile tańszy był by fembruras hat :D

Sorcerereq
13-06-2008, 21:24
Te wszystkie "super" pomysły CipSoftu coraz częsciej są brane z OTSów... Może w 8.3 postawią Training Monki, w 8.4 runki x100 po teraźniejszej cenie, a w 8.5 fast attack? Who knows? Tak, żeby jeszcze łatwiej się grało dzieciom w wieku 7-12 lat.

I tak wbudowany aimbot [F5F5F5F5 YEE ZABILEM GOO] zjebał wszystko :baby:

Aldora War 7.6 JUST ROX!

Frytasek
13-06-2008, 21:24
Wreszcie coś dla nowych. Przyda im się :). Nie mogę się doczekać upade ;)

Triq
13-06-2008, 21:33
Słuszna uwaga. W tą grę może niedługo zrobią wersję dla niesłyszących

A no, chociaż teraz Tibia ma zajebisty soundtrack

Osks
13-06-2008, 21:36
Jedyna wartosciowa rzecz w upie to Questy, ktore mozna bylo zrobic w miech gora? (trzeba zrobic nowa mape, grafiki) X(. A przez reszte czasu sie o*******ali, no nie liczac evul tutoriala i kilka grafik w kazzo X(

Exai-Se
13-06-2008, 21:38
narazie niezle.. chociaz nic nie zepsuli..
ale czy to potrzebne ? no chyba ze dla newbie i dzieci 7-12 lat eh..

OGÓLNIE JAK NARAZIE up na + ;]

Dajjcie coś na moiego ryceszaaa !!!!1111 PleaseX:cup:

Bartek11
13-06-2008, 21:41
Nic nie zastąpi starej, dobrej 7."szóstki" i "piątki"

Sqrwysyn
13-06-2008, 21:41
Wreszcie coś dla nowych. Przyda im się :). Nie mogę się doczekać upade ;)

Ja też nie mogę się doczekać upadku tej gry :P

loonyxd
13-06-2008, 21:50
Użytkowników czytających ten temat: 290 (zarejestrowanych: 31, gości: 259)
loonyxd, Vertiro, Ajan, Vathored, STP, Aekal, MeryZara, markjacobs, Corrnn, kaduuu, Michoss, Lord_Piterek, Sienx, Kem, Mietek919, Vercef, Pawez, Aevolana, Explorer of Hell, Snq, seta29, Nevilek, PomaranczowyBurakCukrowy, Sanovia, DnL, Sir Dark Archeon, Luki33, Bartek11, KlonAdam, Walhal, Torcidas

@Topic
Może i ulepszyli, ale nie przesadzajcie, takie eq jest mało warte, a tutorial dobry dla początkujących.

Dark Alphadron
13-06-2008, 21:53
Michoss 21:46:38
Czy mógłbyś wyjaśnić tym kretynom, że na "Wyspie przeznaczenia" lądujemy PO ROZMOWIE Z ORACLE?! Wszyscy rookstayerzy zostaną na swoich miejscach, chyba że sami zechcą wyjść! Ja pierdole, jakie ciule...
Zostałem przekup... ee, wynajęty do napisania tego.

Aekal
13-06-2008, 21:56
Pacc = 90 zł
Mina każdego rookstayera od 30 do +100 lvl opuszczającego obowiązkowo rookgaard = bezcenna

To nie jest pewne ale jakby tak zrobili to ciekawe jaki będzie przelicznik many - jak wiemy na rooku dostajesz co lvl 5 many, a druid na mainie chyba 30 (nie pamiętam). Jeśli by przeniosło takie 100 lvle z rooka z takim przelicznikiem hp,mp,cap jak mieli na rooku no to na żadną profesję nie będą się nadawać.

Dlaczego wy zadajecie sobie takie pytania o rookstayerach? Przecież oni wcale nie będą musieli opuszczać Rooka.. Przecież to wszystko jest ładnie wyjaśnione:
Drugi tutorial pomoże graczowi wybrać swą profesję. Wraz ze zdobyciem poziomu 8 postać powinna opuścić Rookgaard poprzez rozmowę z wyrocznią. Zamiast jednak trafić do wybranego miasta, wyrocznia przeniesie Cię na Wyspę Przeznaczenia.
Czy wy tego nie widzicie? Pisze jak byk, że po rozmowie z wyrocznią (nieobowiązkowa jak teraz) postać zostanie przeniesiona na wyspę przeznaczenia.. Więc w czym problem :baby: ?

Spec93
13-06-2008, 21:57
Takie jakieś to wszystko dziwne... Rozumiem, że teraz będziecie zostawać zamiast na rooku to na tych dziwacznych wyspach? 8o

Aevolana
13-06-2008, 21:59

Wjal

to dla czego w nią grasz?

D4n1
13-06-2008, 22:03
prawie jak ots eq na początek fajnie... już 0 wysiłku w zbieranie na eq tylko zaraz po pojawieniu sie dostajesz wszystko

miras94
13-06-2008, 22:04
Po IV odsłonie nowego update to zapowiada sie jednak interesująco więc odrazu kiedy to wejdzie w życie założę se z 2 postacie i będę musiał to sprawdzić i wtedy sie okaże czy to jest naprawdę dobre :p

Bambs18
13-06-2008, 22:05
Az mnie to boli jak czytam te teasery .... Co oni robia z tej gry ktora kiedys miala "Kilmat" i sie naprawde fajnie gralo :D
Widac ze cipsoft robi kazdy uptade dla kasy zeby sciagnac sobie nowych 7 letnich graczy ktorzy sie dobrze w domu zachowuja ze im mama dala na pacccaaa.

1. Hotkeye .... Zal i Ból
2. Smieszna balansacja .... Kiedys bylo dobrze miec 100 lvl bylo cos ... teraz ?
3. 900k/h expa _/
4. Jesli ktos potrzbuje tutoriala jak chodzic na strzalkach nie powinien w to grac
5. Jak jak gralem to liczyly sie stosunki miedzy graczami a nie kto ile pie..... expa ;d
6. Za 3 uptady amunicja sie nie bedzie konczyc ofc runy tez nie :D
7. "wyspa przeznaczenia" xDDD Made my day
8. :(( Ja chce bolty jak paroffki :( i stare dmg vocow
9. Outfity Wow ! w next uptade bedzie mozna tanczyc itp uzywajac comend for example /dance
10 . Kurwa 2 gol dla HOLNADI !!!! EYYEYEYEYEYEYEYE

miras94
13-06-2008, 22:09
Po IV odsłonie nowego update to zapowiada sie jednak interesująco więc odrazu kiedy to wejdzie w życie założę se z 2 postacie i będę musiał to sprawdzić i wtedy sie okaże czy to jest naprawdę dobre

DzymekofFurora
13-06-2008, 22:19
Ja już się zgodzę z NPC SnakeEye :/ Czytając teasera, spadłem z krzesła :P
Kiedyś gracze mieli troche trudu ze znalezieniem/kupieniem eq na start, a teraz co? 10 latki dostaną takie eq i zaczną szpanować -.- Ja chce tibie 7.x :/

Więcej sie nie wypowiem, szkoda takiej dobrej klawiatury xD

.hobnail
13-06-2008, 22:23
Wg. mnie Tibia idzie w dobrą stronę. Nigdy to jednak nie będzie stara, dobra 5.x w klimacie RPGa, jednak pod względem graficznym jest coraz doskonalsza. A wyspa przeznaczenia i EQ to dobry pomysł, gdyż EQ nie jest wcale jakieś mega-giga-kul, jednak nie każdy nowy ma kasę na eq. To jest tylko moja opinia.

Bambs18
O.o zapomnialem dodac . Czemu nie dadza full seta na start? Wkoncu i tak kazde dziecko kupi go sobie na allegro.pl . A z takim setem to dopiero by targalo w tibianke !

yashima
@DzymekofFurora
No, faktycznie, gracze zawsze się cholernie trudzili, żeby zdobyć brass armor i legi oraz soldier helmet. JA PIERDZIELE, JAKIE TO BYŁO TRUUDNE! A tego steel shielda to mało kto miał siłę zdobywać!
<znaczki!>

Hybki
13-06-2008, 22:29
Komercha komercha i jeszcze raz komercha.Wiecie o co w tym wszystkim chodzi? o to ze jak ktos 1 raz sie loguje na tibie i np. nie potrafi zdobyc eq,padnie gdzies tam,czegos nie potrafi zrobic - wylacza gre i juz wiecej do niej nie wraca- czyli nastepny potencjalny klient przestaje grac.Eq na mainie-zalosne i idiotyczne-jeszcze raz KOMERCHA.
Podsumowanie- tibia schodzi na psy

edit aha jeszcze jedno : moze odrazu jak kupisz pacc to odrazu masz full seta na start i potem gp za kase na rl przez tibia.com ?

D4n1
13-06-2008, 22:38
może za parę updedow będzie npc co robi kase jak na testserwach już o train monkach nie wspomnę xD btw. bardzo mnie te legi dla pala na początek ciekawią poniewaz swego czasu jak grałem na ots to te legi posiadały 11 arma mam nadzieje ze to zmienia xD

djbuhos
13-06-2008, 22:49
Nie no tibia coraz bardziej robi sie jak ots eq na start jak na ots zal porpsrtu.

Spec93
13-06-2008, 22:53
Ale co w tym złego? Że spellbooki już nawet nooby zaczną wyrzucać? :confused: Chyba wyglądem będą nowych odstraszać tylko :)

yashima
13-06-2008, 22:55
@Wszyscy ciepający się "Lololol OTS eq nastart!11"
Może nie zauważyliście, ale:
1)Eq na start jest od zawsze. Moje to tylko jacket i club, ale jest.
2)Eq dla profesji jest od minimum 8mego poziomu. Jak chcecie, to potraktujcie rookgaard jako quest, którego nagrodą jest to eq.
3)Wielka mi różnica, czy wyjdziesz na maina z chain armorze, którego wywalisz na ziemię i kupisz scale, czy wyjdziesz w brass armorze, którego sprzedasz za 150gp i kupisz scale.

<znaki. Znaczki. Znaczeniuniuszki!>

Spec93
13-06-2008, 22:58
Im nie pasuje, że noobom śmieci już nie będą mogli wciskać... Jak by dali all noobkom jakieś 500gp na start, to all by się cieszyli, bo by mogli ceny zawyżać :p

Afb
13-06-2008, 22:58
Dzięki tym update będzie mniej noobów z gatunku:
PLAX FRANZ ITANZ DOPIERO WYSZLEM Z ROOKA
Szybciej kupuj bo cie wypchne ze sklepu !
Jak się wychodzi po drabinie ?

Podejrzewam że grę będzie się zaczynało w trochę innym eqwipunku, a wy ?

Pomocny Murzyn
13-06-2008, 23:20
W tej grze o to chodzi, aby umieć sobie radzić. Ten pomysł z eq jest beznadziejny. Cipsoft coraz bardziej upodabnia tibie do otsa.

zakius
13-06-2008, 23:21
Według mnie na tych wyspach aby otrzymać ekwipunek jak i przedostać się na główny kontynent powinno się wykonać kilka umiarkowanie trudnych zadań, aby pokazać że jest się gotowym na opuszczenie bezpiecznych terenów.
Jakiś test z wiedzy o świecie Tibii może? W końcu na Rooku jest akademia, przecie nie uczymy sie tam tylko jak odpalić pochodnie i pobić parę szczurów, jest tam także biblioteka...

troyanX
13-06-2008, 23:26
takie rozwiazanie jest bdb zwlaszcza dla osob calkowicie nowych i wogole; mogli by rzeczywiscie zrobic tak ze ciezkie zbroje dla najtow lzejsze dla palkow a szmatki dla sork/drut tylko wtedy powinni wprowadzic kilka nowych zbroi i legsow i wogole wiele roznych nowych rzeczy z EQ i moze troche broni tez jeszcze bo niby teraz jest duzo ale w porownaniu z WoW to tutaj jest skromna garstka ;] WIECEJ EQ I BRONI ZEBY BYLO CZYM HANDLOWAC I WIEKSZY WYBOR NO I MNIEJ MONOTONNI ;];] :):):p:]8o
Pozatym Up Date zapowiada sie swietnie oby nie zgnoili znowu ukladu sil ;/ !!

tarangoul
13-06-2008, 23:31
Widac ze cipsoft robi kazdy uptade dla kasy zeby sciagnac sobie nowych 7 letnich graczy ktorzy sie dobrze w domu zachowuja ze im mama dala na pacccaaa.

No wiesz, za coś trzeba utrzmać te darmozjady (FACC), spróbuj postawić się na ich miejscu. Założę się że żal by ci d*pę ściskał gdybyś miał oddać te ileś tam tysięcy żeby goście mogli sobie pograc za free.

gigoro
13-06-2008, 23:39
ciekawe czy zrobia fast attack i manaruny o,o

D4n1
13-06-2008, 23:41
@3up
pomysł z różnymi bronami czy wyposażeniem jest niezły chodzi mi o urozmaicenie bo jak narazie np w zbrojach to najlepszy jest mpa a jak by tak mogli zrobić jeszcze parę zbroi co maja 17 arm i niżej było by więcej do wyboru i była by możliwość dostania ich z jakiś questów czy potworków co daje więcej zabawy i prawdopodobny wzrost cen. Podobnie z innymi typami wyposażenia. Według mnie to strzał w 10

Aevolana
13-06-2008, 23:43
Ogólnie up mi się podoba, tylko ta wyspa przeznaczenia troche otsa przypomina, ale może gdyby wcześniej to wprowadzili to byśmmy pisali że otsy przypominają to?

O.o zapomnialem dodac . Czemu nie dadza full seta na start? Wkoncu i tak kazde dziecko kupi go sobie na allegro.pl . A z takim setem to dopiero by targalo w tibianke !

o tak, zabawny jesteś

A no, chociaż teraz Tibia ma zajebisty soundtrack

Świetny text, szkoda że nie ma pochwał textów bo bym ci dał;p

Kadecharek
14-06-2008, 00:29
tibia to nie gra dla ułomnych dzieci ok tutorlial na początku żeby nie było noobuw co po miesiącu grania pytają jak sie skacze, ale te free items to przesada, kolejne ułatwienie w grze cip moim zdaniem posuną sie za daleko w pomaganiu gracza nie mówię żeby zlikwidowali wandy ale je trzeba samemu zdobyć za ciężką kasę na danym lvl pyzatym jak każdy dostanie taki set to zaleje nas fala botów co będą do 8 lvl na ratach siedzieć a pomysł z tp do dp jest dobry bo czasem 8 lvl nie ucieknie przed pk z 15 lvl zwłaszcza nowy mógł by być raczej jeszcze ograniczenie ze po 2 tyg na mainie tp będzie zablokowane bo już karzdy powinien umieć chodzić.
pyzatym cały up ,mi sie podoba z wyjątkiem free items na start

Duda1992
14-06-2008, 00:52
@Spamerzy/Osoby którch działań sensu nie widzę
Czy ktoś mogłby mi wyjaśnić dlaczego piszecie ile osób czyta ten temat bo wygląda to jak spam. Podzielcie sie ze mną tą wiedzą i wyjaśnijcie dlaczego nas tak rozpieszczacie, sami umiemy zobaczyć na dół strony, i co to kogo obchodzi?
Też mnie to dziwi :)

@topic
a co do Update to zj*bali te itemki -.- Paladyn dostanie oteesowski Elven Legs(Stary DSL który zajebiście w domku wygląda) i oteesowski Hidden Cloak.
Mam nadzieje że to eq się usuwa wraz z przejściem testu wokacji.

Vyohman
14-06-2008, 01:17
Litości... Niedługo będzie odnawianie soula smsem...

Gonzo
14-06-2008, 01:26
Wreszcie Rookgaard nie będzie montonny. Brawo dla CipSoft'u, może tym razem niczego nie spier... papier.

Sam pomysł mi się podoba, zobaczymy, jak będzie z wykonaniem.

Maxiv
14-06-2008, 03:14
Ale wy narzekacie, nic wam nigdy nie pasuje -.-"
Co bedzie to bedzie, CipSoft i tak zrobi to, co uzna za stosowne ;x

Ulverin
14-06-2008, 03:15
tak tutorial fajny pomysl... wiekszosc tych dzieci nie zna slowa po angielsku to moze ich to troche zniecheci od grania w tibie :P z tymi itemami tez dobrze zrobili ;p nie beda sie przekrzykiwac "fri itanz plax"

ogolnie same plusy narazie, zobaczymy co dalej

ShosVern
14-06-2008, 06:57
A mnie się to podoba, wnosi nawet trochę klimatu? ^^

Zamne
14-06-2008, 07:00
nawet fajne, ale chyba cip ostatnio troche na otsach pogral ~~
nowe itemki wygladaja jakby robione byly w paincie
a co z rookstayerami? na wyspe przeznaczenia i rob se profe? -.- (ha, wreszcie uzylem tej buźki)

popolz
14-06-2008, 07:24
DO wszystkich tumanow co mówią ze tibia schodzi na psy .
Jak by schodzila nie grał bys 20h dzienie idioto .
Po 2 jak by schodziła na psy nie grało by tyle ludzi i ludzie by nie kupowali paccow .
POMYSLCIE ZANIC COS NAPISZECIE PSY .

10latki .

Ujo
14-06-2008, 07:28
Trening niezły ale jak by potem dali że po ukończeniu treninga odrazu na mainland rookstayerzy by ucierpieli.Ale wyjdzie to na +!!! Będzie mniej takich przypadków gdzie ktoś będzie sie pytał jak podnosi sie rzeczy czy jak używa sie drabiny.Dla mnie te update będzie najlepszym od tibi 7.8.
O ile czegoś więcej dadzą.

Cashtan
14-06-2008, 07:48
Głupki.
Spojrzcie na to z tej strony, iz juz nikt nie bedzie latal po dp krzyczac 'dajcie cos jestem nowy'. Taki brass set zawsze mu wystarczy na zarobienie jakiegos p seta, czy cos. A te tutoriale wg mnie sa bardzo dobre, teraz zeby zaczac grac, trzeba miec kolege, ktory wszystko tlumaczy, a z tutorialami nie bedzie juz takowy potrzebny.
Wezmy tez pod uwage nowy system rozmow, i juz mozna zobaczyc, ze nowi nie beda sie az tak odstraszac, ze wyjda z temple i nie wiedza co maja robic.
Wg mnie ten update to duzy + dla tibi, mowie to wiedzac ze polskie dzieci nie znaja angielskiego, bede szczesliwy jesli wiecej nawet szwedow zacznie grac :P

PS. Kazdy kto jest tutorem, chyba juz zna date update, nieprawdaz :D?

CytrynowySorbet
14-06-2008, 08:02
Mam nadzieję, że ta Wyspa Przeznaczenia będzie dostępna dla każdego osobno, coś jak w WoWie z instancjami. Chodzi mi o to żeby nie było sytuacji, że sobie tam siedzę i przychodzi jakiś noob i mi wszystko wybija...

Up zapowiada się fajnie, może nawet wrócę do Tibii...

--Cienius--
14-06-2008, 08:20
coraz bardziej ots przypomina tibia niestety ;/

matekk fst bolt
14-06-2008, 08:39
Głupki.
Spojrzcie na to z tej strony, iz juz nikt nie bedzie latal po dp krzyczac 'dajcie cos jestem nowy'. Taki brass set zawsze mu wystarczy na zarobienie jakiegos p seta, czy cos. A te tutoriale wg mnie sa bardzo dobre, teraz zeby zaczac grac, trzeba miec kolege, ktory wszystko tlumaczy, a z tutorialami nie bedzie juz takowy potrzebny.
Wezmy tez pod uwage nowy system rozmow, i juz mozna zobaczyc, ze nowi nie beda sie az tak odstraszac, ze wyjda z temple i nie wiedza co maja robic.
Wg mnie ten update to duzy + dla tibi, mowie to wiedzac ze polskie dzieci nie znaja angielskiego, bede szczesliwy jesli wiecej nawet szwedow zacznie grac :P

PS. Kazdy kto jest tutorem, chyba juz zna date update, nieprawdaz :D?

ej szeryfie tutorial był od zawsze w opcjach gry.Nie licz na to,że będzie mniej osób,które będą prosiły o rzeczy Kurw.a

Arvalius
14-06-2008, 08:42
Zawsze znajdzie sie jakiś n e w b i e co cie poprosi o coś

dzigi
14-06-2008, 08:43
Dobry pomysł z tymi wyspami przeznaczenia.
Powini zrobic na tych wyspach skill mag lvl dla druta i sorca.:]
Zas dla paladynow i knightow specjalna sale cwiczeni do skillowania :]

matekk fst bolt
14-06-2008, 09:03
Dobry pomysł z tymi wyspami przeznaczenia.
Powini zrobic na tych wyspach skill mag lvl dla druta i sorca.:]
Zas dla paladynow i knightow specjalna sale cwiczeni do skillowania :]

lol moze monk trainery takie co sie lecza co chwile i robią food

Arvalius
14-06-2008, 09:11
Może jeszcze dostęp do mino maga i tajemny portal za nim prowadządcy na Main xD

TaTaskers
14-06-2008, 09:13
@do tych co mówią, że tibia jest latwa itp.
A nie wpadliście na pomysł, że nowy gracz moze nie umieć posługiwać się liną, nie umieć przesówac jego ukochanych worków i nie umieć tak jak wy expic na botach i później się cieszyć z 50 lvl z którego nabiło się tylko 5 lvl'i sam?

Ja mając 9 lat grałem w tibię (z tego wynika że jestem młody) ale nie mówiłem ,,Frii itanz plox!", nie kradłem rzeczy, ani nie używałem bota, a pisanie na defaucie/trade przychodziło mi z łatwością...

Napewno zdażą się tacy gracze (noobiaki) jak są teraz ale oni byli zawsze i zawsze pozostaną...

Oczywiście nie zapominajcie, że sami też byliście/jesteście noobami/newbie, ale teraz już wiecie co i jak robić i nie zdajecie sobie sprawy, że kiedyś to mogło wam sprawić problemy...

Ja na przykład na rooku, jak koleś mówi, że chce kupic mace za 14 gp, mówie mu, że w sklepie sprzedaje się go za 30 i by kupić go potrzebuje przynajmniej 35 gp. Czasem też dokładam takim ludziom.

Maggic
14-06-2008, 09:27
Gówno a nie Update, takie coś to po resie powinno wchodzić...
Żałosne, wielki UPDATE ;d

loonyxd
14-06-2008, 09:32
bardzo dobre będą te Tutoriale.
Ja właśnie zaczęłem grać w metina2 i slabo go kapuje, normalnie przestałem grać bo nic nie kapowałem, ale teraz kolega gra i mi tłumaczy więc jakoś gram.
Nie narzekajcie na że 1lvl będzie miał newbie eq, bo to nie tak dużo

Polonixx
14-06-2008, 09:36
http://img507.imageshack.us/img507/5426/update2008mr3.jpg
A co myśleliście? :P

Update mi sie w sumie podoba, chociaż nastawiony jest na nowych graczy, a jak wiadomo, nowi gracze = nowe pacce, a nowe pacce = więcej kasy. Ale niech sobie zarabiają, jak chcą :P

daryska133
14-06-2008, 09:47
:baby:spoko pomysł przyda się początkującym:baby: mi nie przeszkadza że już ktoś umiał posługiwać się łopatą :cup:.... itp. :D ;)

Amin
14-06-2008, 09:56
Yyy trochę taki OTS się robi z ten Tibi ;/ ( chodzi mi o ekwipunek dla początkujących )

A tutoriale coś wspaniałego :)

Arvalius
14-06-2008, 10:02
Nauka posługiwania się łopatą . . . może jeszcze skile łopaty i rope

Hmm
You advanced in Shovel digging. You advanced in Ropping. :D:D:D

lotnik858
14-06-2008, 10:04
hey, hey ludziaszki, a kiedy będzie ten update, bo planuje założyć pare nowych postaci.

Wylansowany
14-06-2008, 10:07
Zastanawiam się dlaczego wszyscy krytykują ten tutorial. W końcu, po update nie będzie "Fri itanz plx!!!!", "ej dajcie cosi", "jak urzyc liny", "eee wie ktosi jak dojsici do depo" itp.

A co znowu upodabnia Tibię tak do OTS'a? To, że do 10lvl będzie można się teleportować do depo? Czy może to, że będzie ta "Wyspa Przeznaczenia", która daje eq (wyjaśnione wyżej), czy rozróżnia profesje od siebie?

Update jest na +, ale kwiestia expowisk dalej pozostawia wiele do życzenia (szczególnie dla h-leveli...)

SquintZebra
14-06-2008, 10:13
marudzenie, marudzenie, marudzenie
normalnie jakbym był na meetingu moherów
-------------
1.Jak ktoś lubi sam dochodzić do wszystkiego wystarczy pominąć tutorial
2.Jak ci przeszkadza że masz eq to wywal
3.Jak ci przeszkadza że masz darmowy tp to idz na nogach
4.Jak ci sie nie chce grać, idź na spacer
5.Jak blablabla, to blablabla
pozdrawiam
Freckled

BaxCrow
14-06-2008, 10:27

Zgadzam się z tobą. Teraz jest już ciężko, bo noobów jest bardzo dużo, a taki tutorial to już w ogóle zmieni całą Tibię. Po prostu,Tibii 7,6 już nie będzie. Z roku na rok jest co raz gorzej. Real Tibii, do OTS'a brakuje już tylko manarun, które dodają po 1000+ many i to wszystko.

A tu teraz spisy updatów z moimi "spostrzeżeniami":
7.6 - Ostatnia dobra Tibia. [Najlepsza]
7.8 - Hotkeyom mówimy nie!
8.0 - Dmg Rycerza i Pala mówimy nie!
8.1 - Vis i inne czary na odległość, kpina. Mówimy nie!
8.2? - Rookstayerzy tracą sens. Każdy nup będzie miał dobre eq ;)

Zastanawiam się dlaczego wszyscy krytykują ten tutorial. W końcu, po update nie będzie "Fri itanz plx!!!!", "ej dajcie cosi", "jak urzyc liny", "eee wie ktosi jak dojsici do depo" itp.

A co znowu upodabnia Tibię tak do OTS'a? To, że do 10lvl będzie można się teleportować do depo? Czy może to, że będzie ta "Wyspa Przeznaczenia", która daje eq (wyjaśnione wyżej), czy rozróżnia profesje od siebie?

Update jest na +, ale kwiestia expowisk dalej pozostawia wiele do życzenia (szczególnie dla h-leveli...)

I nie masz racji. Noobów będzie jeszcze więcej. Bo teraz nawet 7 latek będzie mógł przejść rooka, a na mainie już nie ma tutoriala, nie ma free eq. I wtedy dopiero się rozpocznie "FRI ITANS PLAx!", bo moby, będą bić takich noobów mocno ;).

Rybzor
14-06-2008, 10:41
No taa... bo EQ rookstayera to tak strasznie trudno zdobyć, przecież to takie rare items ;f

Jak zwykle bawicie się w moherowe babcie (jak ktoś tam wyżej napisał) i wymyślacie sobie jakieś niestworzone historie do tego jak będzie nie mając o tym zielonego pojęcia.

@Pierwsze primo, EQ
Sprawa z ekwipunkiem. Początkowe EQ każdy miał tak czy siak na starcie, więc teraz się nie będzie prawie nic różnić. Tamte drugie EQ kiedy ktoś zdobywa mając 8 lvl i wychodząc na main można uznać za nagrodę za przejście rooka. Przecież nie jest ono jakieś wyrafinowane, 95% ludzi znalazło by sobie lepsze w pierwszy dzień gry na mainie. No i nie myślcie, że (jak kolega zacytowany wyżej napisał) wszyscy będą mieć takie rare eq (rotfl eq) jak rookstayer, bo pewnie tak czy siak biorąc te nowe EQ wyjdzie on na main, więc nie ma żadnego związku z rookstajerami. Dlatego takie rozwiązanie, przyznawania podstawowego eq określonej do tego profesji jest bardzo dobre, stosowane już setki razy w innych grach mmorpg.

@secondo, teleport
Nie wszyscy są takie pro jak Wy, grający w tibie po 2 lata. Ja, parę lat temu (pamiętam to do dziś) kiedy wyszedłem z rooka kumpel zaprowadził mnie do ab i pokazał depo. Po następnym zalogowaniu kiedy polazłem sobie na trole, potem wyszedłem z ab południową bramą i (nie miałem wtedy zielonego pojęcia jak wygląda mainland) zwiedzałem sobie, wracając do ab po paru chwilach za nic nie mogłem odnaleźć depo, musiałem pytać się ludzi jak te ostatnie biedne newbie.

@thrildo, podsumowanie
Zachowujecie się jak (nie powiem jacy) egoiści. Zwróćcie uwagę na to, że w Tibii nie tylko WY gracie i nie tylko takie pro jak WY poruszają się po tych bit mapach. Niektórzy zaczynają swoją grę i logują się pierwszy raz, a nie każdy ma znajomych, którzy mogą mu pokazać co i jak.

Na koniec jakże uniwersalne stwierdzenie. Nie pasuje? To omiń ten tutorial, jest przecież taka możliwość, daj innym się nauczyć; Ty nic nie tracisz tylko zyskujesz.

I nie masz racji. Noobów będzie jeszcze więcej. Bo teraz nawet 7 latek będzie mógł przejść rooka, a na mainie już nie ma tutoriala, nie ma free eq. I wtedy dopiero się rozpocznie "FRI ITANS PLAx!", bo moby, będą bić takich noobów mocno
Oczywiście mylisz się. Ale już nie chce mi się pisać gdzie i czemu, ide sobie zrobić jajecznicę ;<

Arvalius
14-06-2008, 10:46
A tu teraz spisy updatów z moimi "spostrzeżeniami":
7.6 - Ostatnia dobra Tibia. [Najlepsza]
7.8 - Hotkeyom mówimy nie!
8.0 - Dmg Rycerza i Pala mówimy nie!
8.1 - Vis i inne czary na odległość, kpina. Mówimy nie!

ODNIOSĘ SIE DO 8.2 jeżeli będzie wogóle tera po update
nie wiadomo czym Cip Soft nas zaskoczy . może dodadzą jeszcze itemki albo coś w tym typie...:baby:

http://img514.imageshack.us/my.php?image=noobdk7.gif

Matatix
14-06-2008, 11:08
Mam podzielone zdanie .... Dobrze bo będzie lepiej na start ,źle bo co będzie jak ....
ech brakuje mi słów po prostu tibia traci na uroku może by lepiej cipsoft zostawił już początkujących a zajął się expami i zachęcaniem do zakupienia pacca przecież chcą kase mieć. Lepiej było by gdyby zostały dodane profesje nowe potworki itemki itp itd... a nie ciągle zajmowanie się początkującymi ...X(
a co z graczami "umiejącymi grać"

Ładnie się zapowiada lecz tibia idzie w dół.

thoro
14-06-2008, 11:24
Ale zastanowcie sie tak - czy to wogole jest potrzebne?
Nie bylo tego i kazdy sobie radzil. Jak dla mnie to troche takie na sile wszystko robione. Wiadomo ze kazdego interesuje balansacja profek bo to jest na prawde wazne a nie jakies udogodnienia dla newbie.

SquintZebra
14-06-2008, 11:30
etam
najważniejsza to jest dobra zabawa a nie "balansowanie profek"
btw zawsze byłem i będę przeciwko balansowaniu
na kija w tej grze 4 profesje jak maja bić tak samo i różnić sie tylko nazwą
zawsze grałem sorkiem, nawet jak był słabszy w porównaniu z innymi prof bo to było wyzwanie i bardziej odpowiadało mojemu pojmowaniu klimatu fantasy

misiaczq4
14-06-2008, 11:39
a kiedy bedzie update ?? bo niewiem ;(;(;(;(;(;(;(

Duke Dran
14-06-2008, 11:43
Jak wyskoczysz z okna na 14'nastym piętrze to słyszałem, że dopiero będzie.

SquintZebra
14-06-2008, 11:43
zapis stanu na test serwer ma być w poniedziałek 16tego więc test moze się zacząć juz od wtorku
test róznie powiedzmy 1-2 tygodnie
a doświadzcenie nauczyło mnie juz że upki są przewaznie we wtorki
czyli na upartego 24 czerwca albo 1 lipca

Triq
14-06-2008, 11:52

Pojutrze. znaczki

Straherito
14-06-2008, 11:56
Wiekszosc tych, ktorzy tak narzekaja, to 30 lvle knightow, ktore zaczely grac na tibii 7.6 i nigdy nie mialy "paka". Ja wiem jak bylo i przed tibia 7.6 i jak jest teraz. Szczeze mowiac, teraz bardziej podoba mi sie gra, poniewaz zasady zostaja te same, jedynie h-lvlem nie jest teraz 50/60 lvl, lecz 100+ (zwykle). Update oczywiscie jest dobry, to ze 8 lvle dostana brass seta nic nie zmieni w grze, a niektorzy placza tutaj jakby rare sety byly rozdawane po wyjsciu na main.

Elleshar997
14-06-2008, 12:07
Mam podzielone zdanie .... Dobrze bo będzie lepiej na start ,źle bo co będzie jak ....
ech brakuje mi słów po prostu tibia traci na uroku może by lepiej cipsoft zostawił już początkujących a zajął się expami i zachęcaniem do zakupienia pacca przecież chcą kase mieć. Lepiej było by gdyby zostały dodane profesje nowe potworki itemki itp itd... a nie ciągle zajmowanie się początkującymi ...X(
a co z graczami "umiejącymi grać"

Ładnie się zapowiada lecz tibia idzie w dół.

Kazdy nowy gracz to potencjalny kupiec pacca. Co z tego że newbe po tygodniu gry zrezygnuje z dalszego grania, gdzyz nie bedzie wiedziala co i jak, a "PRO" gracze im nie pomoga tylko ich wysmieja. Cipsoft zyskuje zachecajac do gry coraz wieksza rzesze graczy ( newbe i noobów). Doświadczeni gracze i tak znajda sobie miejsce do expienia, bo tego troche jeszcze jest i nikomu nie zabraknie:P.

Vashuna
14-06-2008, 12:09
Według mnie ten tutorial na start to dobry pomysł. Dzieci Neo i tak tego nie skumają bo w 99% nie znają w ogóle angielskiego, a dla bardziej rozwiniętych intelektualnie graczy taki tutorial może okazać sie pomocny. Po drugie, może kominikowanie się w obcym języku z NPC na samym starcie gry zrazi do dalszej zabawy graczy w przedziale 7- 11 lat :D

LookamZzaRogu
14-06-2008, 12:18
Update nawet OK, chyba sam sobie zrobię postać na rooku :) Tylko dziwnie wygląda to nowe EQ, pewnie nie jest też za dobre, chociaż od razu na mainie brass set... czemu nie, chociaż wtedy itemki typu chain (nie chaina) legs etc stracą wartość. Z tego co rozumiem to eq (brass set i te dziwne roby - mag i drut takie same? O.- niby tak się różnią...) będzie dostępne dopiero w pokoju przeznaczenia, do którego jest wyjście na Maina, a nie na rooku. Tak więc rookstayerzy nie stracą sensu...

Redrio
14-06-2008, 12:40
Połowa tych Waszych DURNYCH I IDIOTYCZNYCH postów jest wyjaśniona w newsie.. jak tak patrze na to forum to czasem po prostu ręce opadają..
Ktoś napisał, że automatycznie Cie wywala na tą wyspe po zdobyciu 8 lvla [ROTFL!]... a wyraźnie jest napisane, że każdy 8 lvl POWINIEN udać się do wyroczni i ona Cię przenosi na tą wyspę...
Reszty tak durnych postów nawet nie chcę poruszać, bo aż szkoda klawy..
Płaczecie bo myślicie, że pall dostanie elven legi, które zapewne są słabsze od plate i myślicie, że mają po 20 czy ile arma tak jak na tych Waszych otsach skąd się właśnie dowiedzieliście co to Tibia.
Więc ludzie! przeczytajcie x2 newsa i tam ALL PISZE! OMG....
Niektórzy są faktycznie odporni na wiedzę .
===========================
Co do update to jest na +, bardzo fajnie, że takie coś wprowadzili, teraz każdy nowy gracz nie pozostanie gorszy i dowie się jak grać. [ofc nie bedzie jakimś pro na początku gry :D]
No cóż, pozostaje nam czekać na update : )

Wux
14-06-2008, 12:54
Połowa tych Waszych DURNYCH I IDIOTYCZNYCH postów jest wyjaśniona w newsie.. jak tak patrze na to forum to czasem po prostu ręce opadają..
Ktoś napisał, że automatycznie Cie wywala na tą wyspe po zdobyciu 8 lvla [ROTFL!]... a wyraźnie jest napisane, że każdy 8 lvl POWINIEN udać się do wyroczni i ona Cię przenosi na tą wyspę...
Reszty tak durnych postów nawet nie chcę poruszać, bo aż szkoda klawy..
Płaczecie bo myślicie, że pall dostanie elven legi, które zapewne są słabsze od plate i myślicie, że mają po 20 czy ile arma tak jak na tych Waszych otsach skąd się właśnie dowiedzieliście co to Tibia.
Więc ludzie! przeczytajcie x2 newsa i tam ALL PISZE! OMG....
Niektórzy są faktycznie odporni na wiedzę .
===========================
Co do update to jest na +, bardzo fajnie, że takie coś wprowadzili, teraz każdy nowy gracz nie pozostanie gorszy i dowie się jak grać. [ofc nie bedzie jakimś pro na początku gry :D]
No cóż, pozostaje nam czekać na update : )

Święta prawda to samo miałem napisać. Powracając do tematu tych legów dla paladyna, po co mówicie że to elven legi z 20arma, albo że to debilizm bo maja taką samą grafikę jak na otsach. przecież to grafika tibijska którą cipsoft już od dawna umieścił w tej grze tylko przez długi czas nie znalazła zastosowania aż w końcu jest, dopiero teraz znalazła zastosowanie. Pomyślcie trochę zanim coś napiszecie!:)

Bambs18
14-06-2008, 13:11
DO wszystkich tumanow co mówią ze tibia schodzi na psy .
Jak by schodzila nie grał bys 20h dzienie idioto .
Po 2 jak by schodziła na psy nie grało by tyle ludzi i ludzie by nie kupowali paccow .
POMYSLCIE ZANIC COS NAPISZECIE PSY .

10latki .

Co ty czlowieku pierdolisz ? Ja nie gram nawet godzine dziennie .... anyway ludzi gra wiecej niz kiedys tylko porownaj srednia wieku teraz a kiedys ? Skoro lubisz dzielic server z 10 latkami ktorzy Cie spamuja Wow ale masz fajny poziom to Elo

@Do Ludzi ktorzy mowia ze my nazekamy a nie mielismy nigdy 30 lvl + ? Spoko kupie sobie pacca , TibieNG , zrobie kngihta wbije 60/60 , postawie go na boota i za 2 miesiace mam 100 lvl ? O to teraz chodzi w tibi tak?

P.S Za dwa uptejdy Cipsoft doda Cave Boota oczywiscie dla pacc ...

Pr0'N
14-06-2008, 13:42

Ehe, myślisz że przeciętny dwunastolatek będzie czytał jakieś tutoriale?

Dodatkowo po depo będą się walały jakieś debilne czerwone czapeczki i spellbooki

szast11
14-06-2008, 13:42
Kompletnie mi się to nie podoba. Jest nowy świat i zamiast odrobiny klimatu by zdobyć własne eq bo nikt nie ma na sprzedaż, to ide do jakiegoś gościa i mnie obdarowuje jak Święty Mikołaj. Żal. Tak jak inni po co tutrioale dla dzieci dla 7 lat. Niech grają w Smerfy 3 albo coś podobnego. Jak ktoś ma wątpliwości co do profesji to są strony fanowskie i 1 000 000 tematów na forach. Co do pierwszego terenu, mi to tam wisi i tak to omine. Ale nie ma się co przejmować. Ile doświadczony gracz siedzi na roku 1,2 dni? Potem mu to ryba. Tylko zabrali mi przyjemność zlotowania pierszego wlaśnego eq, jagby był nowy świat ;(

Tom The Tanner
14-06-2008, 13:56
to dla czego w nią grasz?
Nie gram.

Wjal

yashima
14-06-2008, 13:59
@Pr0'N
No, nie będziesz mógł już 10cio levelowcom wciaskać spellbooków mówiąc, że one im dają +20 do ataku i leczą za free...

Michos
< znaczki >

Pr0'N
14-06-2008, 14:08
Ty Michos masz jakieś kompleksy? Najpierw wyklinasz na swoim acc na wszystko co się da, a później jeszcze na kontach kolegów się wyżywasz ;s

Mama śniadania nie zrobiła i zły jesteś?

Depeszowiec92
14-06-2008, 14:20
@do tych co mówią, że tibia jest latwa itp.
A nie wpadliście na pomysł, że nowy gracz moze nie umieć posługiwać się liną, nie umieć przesówac jego ukochanych worków i nie umieć tak jak wy expic na botach i później się cieszyć z 50 lvl z którego nabiło się tylko 5 lvl'i sam?

No sorry jak ktoś nie wie co to znaczy "use" lub "use with" to naprawde jest jakiś ułom -.- Ja np jak zaczynałem mając linę od razu kapłem jak się ją używa i myślę że taki tutorial to kolejny kit.

yashima
14-06-2008, 14:26
@Depeszowiec
W wielu gracz nie ma tak, że klikamy prawym klawiszem, tylko przeciągamy ikonke na konkretne miejsce, albno klikamy dwa razy a przedmiot sam się używa. Poza tym, czemu niby mam używać liny na jasnej plamie na ziemi? Skąd niby taki nowy wie, że w tym miejscu się wchodzi na górę? Tak samo-czmu niby w ziemi kopiemy tlyko tam, gdzie jest stos kamieni, a gdzie indziej się nie da? Tutorial dla nowych graczy to faktycznie bardzo dobra rzecz.

@Pr0'N
Jadłem śniadanie. Ale mam kur*a dość ludzi, którzy niezależnie co Cipsoft Zrobi-zrzędzą.

Dziękuję
Michos

Tak od siebie
@Pr0'N
Zgodziłem się wysyłać Michosowi wiadomości, bo ma bana. i co? ;p

loko92
14-06-2008, 14:28
@up: kurwa, co wy na*******acie... macie tu komentować i dyskutować na temat zbliżającego sie update'u.

Mnie zaskoczyło to, że poczatkowi gracze dostaną eq! Jakos tak łatwo bedą mieli :p

Jedrekkg
14-06-2008, 14:34
Mam pytanie wie ktos kiedy beda wprowadzone zmiany na rooku ???

Bambs18
14-06-2008, 14:53
]

No kazdy wie ale nikt Ci nie powie .... pomyslcie 5 razy zanim cos napiszecie ..

szast11
14-06-2008, 14:55

Przez takich graczy sa takie tutorial'e -.-. A o czym dyskutujemy

Duke Dran
14-06-2008, 14:57
Jak będzie updejt?

Elmor.
14-06-2008, 15:23
@ Ten abdejt

Następny uptade - Tibia stanie się OTSem. Wszystko idzie w dobrą stronę. Hail OTS !

VanBobel
14-06-2008, 15:39
Ja pier*ole, mogliby dodać jakieś questy typu Pits of Inferno np. Quest bylby podzielone na kilka misji. W każdej misji musialaby brać udzial każda z profesji.
Np. 1 misja dostanie sie do komnaty na lodowych wyspach w ktorych by wystepowal bardzo silny boss wody i lodu porownywalny silą do orshabaala np. Ice Demon lub cos w tym stylu, do komnaty mialby dostep tylko srocerer, misja byla by bardzo trudna, zostaly by wprowadzone jakies charakterystyczne dla tego miejsca potworki. Z owego bossa leciałby przedmiot np. czesc jakiejs mistycznej ksiązki lub coś w tym stylu.
2. misja polegalaby na dostanie sie na Edron i dojscie do komnaty w, ktorej znajdowalby sie boss ognia np. Fire Demon, dostep do tej misji mieli by tylko druidzi. Z tego bossa lecialaby druga czesci tej mistycznej książki...
3. misja znajdowalaby sie na Tiquandzie. W tej misji należy dostać sie do kolejnej komnaty, w ktorej natomiast by występował boss ziemi np. Earth Demon lub coś w tym stylu... z niego, tak jak z pozostalych wypadalaby kolejna czesci owej ksiązki. Dostęp do tej misji mieliby tylko knighci.
4 misja znajdowala by sie gleboko pod Callassa. Należało by dojsc natomiast do komnaty, w ktorej występowałby natomiast boss energi. Wyglądem przypominalby węgorza elektrycznego. Dostęp do tej misji mieli by tylko palladyni, ponieważ tylko ich bełty są wstanie przebić gruba skóre węgorza...

Dojscie do każdej komnaty nie bylo by łatwe, droga byla by bardzo długa i występowaly by na niej stowry charakterystyczne dla danego żywiołu z jekiego pochodzi boss.. np. ziemia-jakieś ziemne stowry lub coś w tym stylu..

Po zdobyciu wszystkich czesci mistycznej księgi nalezy udać sie na wieże Kharos, do komnaty Ferumbrassa, wszystkie czesci położyć na specialnym stole w ten sposob czesci sie połacza i powstanie księga. Po nacisnieciu na księge w plecaku pojawi sie nagroda charakterystyczna dla danej profesji np. jeżeli księge zaznaczy knight dostanie niezwykły miecz np. majacy 55 ataku lub wiecej. Drużyna ma 30 sec. na odebranie nagrody bo po tych 30 sec. do komnaty przybywa ferumbrass aby zgładzic wszystkich tych co smieli sie zajżec do jego księgi zaklęc..

Quest byłby trudniejszy od dzisiejszego poi, można by go zrobić tylko raz w miesiacu na danym serverze.

AAaa i jeszcze jak by byla mozliwosc Skinningu, np. im wyzszy poziom skinningu tym czesciej skorujesz potworki ;]

Vavi
14-06-2008, 15:49
Moje stanowisko w tej sprawie jest neutralne. Ni huhu nie widzę sensu w tym, ale nie przeszkadza.

popolz
14-06-2008, 15:53
Co ty czlowieku pierdolisz ? Ja nie gram nawet godzine dziennie .... anyway ludzi gra wiecej niz kiedys tylko porownaj srednia wieku teraz a kiedys ? Skoro lubisz dzielic server z 10 latkami ktorzy Cie spamuja Wow ale masz fajny poziom to Elo

@Do Ludzi ktorzy mowia ze my nazekamy a nie mielismy nigdy 30 lvl + ? Spoko kupie sobie pacca , TibieNG , zrobie kngihta wbije 60/60 , postawie go na boota i za 2 miesiace mam 100 lvl ? O to teraz chodzi w tibi tak?

P.S Za dwa uptejdy Cipsoft doda Cave Boota oczywiscie dla pacc ...

Nie gadam z 10 latkami bo znimi sie nie dogadam .
Ty nie siedzisz 20godzin dzienie.. wiesz mnie to jebie .
Po co grac na bocie jak to zadna przyjemnosc pacanie ? .
Ja gram dla przyjemnosci a nie dla expa =s .

CytrynowySorbet
14-06-2008, 15:58
Ale zastanowcie sie tak - czy to wogole jest potrzebne?
Nie bylo tego i kazdy sobie radzil.

W takim razie po co w ogóle update'y? Przecież wcześniej każdy sobie radził. Najlepiej przywrócić wersję Tibii do alfa (o ile taka była) i zostawić. Jakoś damy radę. I nie będzie na co narzekać.

Instynkt
14-06-2008, 16:33
Po update, wszelkie nowo utworzone postacie już nie będą pojawiać się w świątyni, ale na małej wysepce leżącej na południe od wyspy Rookgaard. ... podstawowe umiejętności, takie jak: prowadzenie walki ... Gracz zaopatrzony w pierwsze punkty doświadczenia, podstawowy ekwipunek i najprostsze umiejętności dopiero teraz gotowy jest postawić swą nogę na wyspie Rookgaard. Dla doświadczonych graczy przejście tego przewodnika nie będzie konieczne; będzie można go po prostu ominąć.

... wyrocznia przeniesie Cię na Wyspę Przeznaczenia ... przeciwnicy stawać się będą coraz silniejsi i silniejsi.

Heyah

Wniosek:

1. Wysepka lezaca przy Rookgaardzie
2. Rookgaard
3. Wyspa Przeznaczenia
4. Mainland

Heh ... byli Rookstayerzy i Ci co graja na Mainie ... a teraz bedziemy mieli AZ 4 miejsca, gdzie bedzie mozna zdobywac lvl nie przechodzac dalej ... ^^

Moze byc ciekawie

PeZet Dr. =]

Bartek11
14-06-2008, 16:36
Ludzie ale wy dziwni dla czego uważacie, że jak knightowi na początek dali brass seta to już OTS wkońcu on i tak se plate kupi na starcie?? Nie rozumiem was, a dla takiego newba to duża pomoc i mniej straconego czasu :o

UP^^

Zgadzam się w 100% te 4 miejsca na wyspie przeznaczenia (każda prof będzie miała inne) będą super (można się będzie sprawdzić no i dorobić troszke kasy na start)

szast11
14-06-2008, 16:53
Ludzie ale wy dziwni dla czego uważacie, że jak knightowi na początek dali brass seta to już OTS wkońcu on i tak se plate kupi na starcie?? Nie rozumiem was, a dla takiego newba to duża pomoc i mniej straconego czasu :o

UP^^

Zgadzam się w 100% te 4 miejsca na wyspie przeznaczenia (każda prof będzie miała inne) będą super (można się będzie sprawdzić no i dorobić troszke kasy na start)

W pierwszym dniu serva tez sobie kupi?? Wiem, że to rzadka sytuacja ale psują moje ulubione elementy gry...

Rybzor
14-06-2008, 17:21
Heh ... byli Rookstayerzy i Ci co graja na Mainie ... a teraz bedziemy mieli AZ 4 miejsca, gdzie bedzie mozna zdobywac lvl nie przechodzac dalej ... ^^

Moze byc ciekawie

PeZet Dr. =]
Może być ciekawe, zwłaszcza jeśli pierwsza wyspa będzie mała z kilkoma potworami dla treningu (które mogą nie zadawać prawie dmg i oddawać minimalny exp), a na Wyspie Przeznaczenia znajdziesz jedynie podziemia z chellengem, po przejściu którego nie będzie odwrotu : o.

Innymi słowy; na pewno nie będą to miejsca do expienia na stałe.

*Imprezka*
14-06-2008, 17:33
Jak dla mnie to Tibia staje sie coraz bardziej dziecinna, "bajkowa". Juz teraz jest, a co powiedziec po update ktory moze przyciagnac mase dzieciakow. Zreszta takich poradnikow jest masa na supported fansites. Wiec po co zajmowac update takimi sprawami? No chyba ze juz pomyslow nie maja z kad sciagac. Ja osobiscie przestalem w to grac odkad diametralnie zaczela sie zmieniac. 6 lat temu klimat gry byl o niebo lepszy niz teraz.

yashima
14-06-2008, 18:07
na Wyspie Przeznaczenia znajdziesz jedynie podziemia z chellengem, po przejściu którego nie będzie odwrotu : o.

Nie wiedziałem, że upadłeś już tak nisko, że sam nie wiesz co wcześniej napsałeś.

Według Tibia.com, a również twojego tłumaczenia, z Wyspy Przenaczenia wydostajesz się poprzez rozmowę z "Kapitanem Kurtem", który, jak sądzę, nie będzie w podziemiach, tylko w porcie. A więc, w podziemiach z Challangem będzie można siedzieć ile się chce, tak jak na zwyczajnym Rooku.
No chyba, że uważasz, że port Kurta jest na najniższym poziomie podziemi...

Michos
< .znaki. >

Jedrekkg
14-06-2008, 18:21
Zna ktos date letniego uptade ??

kaxiorek
14-06-2008, 18:34
@up
tak wczoraj

@topic
Pomysł moim zadaniem dobry. Zwalczy on może choć trochę "fri itanzs plix"
Wiele osób uważa ze update z tutorialem będzie do dupy, nie zapomnijcie jednak o innych rzeczach jakie cipy dodadzą ;]

btw. test ma być prawdopodobnie w następnym tygodniu (przynajmniej tak piszą na tutor boardzie)

Bartek11
14-06-2008, 19:54
Najlepsze będzie to, że jak koleś padnie na wyspie przeznaczenia to nie ma powrotu po itemki bo pewnie od razu na maina ;] Nooby będą płakać :/

Chyba, że będzie tam depo i temple to już co innego

walusprax
14-06-2008, 21:15
ALEFAJOWY UDEYT NARESZCIE COS DLA TYCH NOWYCH GRACZY JA OSOBISCIE BEZ POMOCY KUMPLA NIE WIEDZIAL BYM CO I JAK WIEC OCENA W SKALI 0-10____-----11 Xd8o8o8o8o8o8o8o:cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup ::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup::cup:

<hmm>
14-06-2008, 21:20
...update ktory moze przyciagnac mase dzieciakow. Zreszta takich poradnikow jest masa na supported fansites.

I właściwie to jest sedno sprawy.
Gra MA przyciągać więcej dzieciaków, bo to one przynoszą największe zyski dla Cipsoftu.
A jako, że najliczniejsza(?) narodowość w tibii nie ma supported fansite(czytaj: tutorzy maja problem z odsyłaniem do konkretnych informacji w ojczystym języku) świetnym pomysłem jest "pismo obrazkowe" - dla dzieciaków idealne.

@`ci co im update niszczy klimat`
Skoro dla was klimat to nie grafika, rozmowy z NPC, questy i współżycie z różnymi(narodowościowo,wiekowo,kulturowo) graczami, to polecam grę pac-man. Tam też można przekręcić licznik "expa", grając samemu i robiąc ciągle to samo.

A nie zastanawialiście się czy to przypadkiem nie wy się zestarzeliście? A ta gra jest ciągle kierowana do tej samej kategorii wiekowej? ;>

Cygan Slejter
14-06-2008, 21:39
@up
Nie masz w ogóle pojecia o jaki klimat chodzi miec skończ pier***** wstydu oszczędz

szast11
15-06-2008, 00:42
@up
Nie masz w ogóle pojecia o jaki klimat chodzi miec skończ pier***** wstydu oszczędz

Wiesz ostatecznie można sobie samemu klimat zrobić z kumplami, na huntach qeustach itp. Ale faktycznie Cip'y od siebie już spierdoliły go wystarczająco.

naiwny20
15-06-2008, 01:53
Sam pomysł wydaje sie dobry, jakie będzie wykonanie i skutki zmian zobaczymy po update
Ktoś tam wspomniał na początku tematu aby zrobić test IQ i znajomości języka angielskiego
w 100% popieram taki pomysł zmniejszyło by to liczbę "linow lopatow itp"
BTW zastanawia mnie proca z jednego screenu, może chcą utrudnić trening paladynem
Zmiany są potrzebne, ale mogli by dodać jakieś nowe dłuższe i ciekawsze zadania, aby trzeba wybrać się sporym teamem coś na wzór PoI
Każdy może mieć swoje zdanie więc po co sie wzajemnie obrażacie
Pozdrawiam wszystkich

Hybki
15-06-2008, 03:05
Szczerze mowiac to klade na to wielka KOPE i tak nie zwracalem uwagi na tychdzieciakow co krzycza free items please itp,jedyne co mnie mierzi to to,ze na nowym swiecie nie bede musial stanac oko w oko ze scorpionem na 8 lvlu aby zdobyc scale armor bo wszystko bede mial od poczatku.

ShosVern
15-06-2008, 06:17
@up

W takim razie wytłumacz o jaki klimat Ci chodzi?

Zamne
15-06-2008, 07:06
Nie gadam z 10 latkami bo znimi sie nie dogadam .
Ty nie siedzisz 20godzin dzienie.. wiesz mnie to jebie .
Po co grac na bocie jak to zadna przyjemnosc pacanie ? .
Ja gram dla przyjemnosci a nie dla expa =s .

ja gram dla expa, ale dlaczego wniosek, ze nie dla zabawy?

mana'potion
15-06-2008, 08:09
Heyah

Wniosek:

1. Wysepka lezaca przy Rookgaardzie
2. Rookgaard
3. Wyspa Przeznaczenia
4. Mainland

Moze byc ciekawie

PeZet Dr. =]

Ciekawe jak się będą nazywać osoby grające na wyspie przeznaczenia.

@Topic
Pomysł zajebisty. Najbardziej mi się podoba to eq. Up na duży +

CytrynowySorbet
15-06-2008, 08:26
Ja tu czegoś nie rozumiem. Tylko narzekacie, a żeby coś docenić to już brakuje łaski. Nie pomyśleliście, że wam może się nie podobać, ale za to spodoba się tysiącom innych graczy?

Mówicie "cipy psują grę" - to nie grajcie! Nikt wam nie każe! Skoro nic wam się w tej grze nie podoba, a co za tym idzie nie macie przyjemności z grania w nią, to nie widzę sensu, żebyście nadal w niej byli.

"Lepszy rydz, niż nic" znacie takie przysłowie? Lepszy byle jaki (według was) update, niż jego brak. A może wolicie, żeby update'y były co rok, dwa lata, a może w ogóle? Jak gra zatrzyma się w miejscu, to wtedy wam się spodoba?

Ametystowec
15-06-2008, 10:35
Ja tu czegoś nie rozumiem. Tylko narzekacie, a żeby coś docenić to już brakuje łaski. Nie pomyśleliście, że wam może się nie podobać, ale za to spodoba się tysiącom innych graczy?

Mówicie "cipy psują grę" - to nie grajcie! Nikt wam nie każe! Skoro nic wam się w tej grze nie podoba, a co za tym idzie nie macie przyjemności z grania w nią, to nie widzę sensu, żebyście nadal w niej byli.

"Lepszy rydz, niż nic" znacie takie przysłowie? Lepszy byle jaki (według was) update, niż jego brak. A może wolicie, żeby update'y były co rok, dwa lata, a może w ogóle? Jak gra zatrzyma się w miejscu, to wtedy wam się spodoba?

1
Jak to TYLKO narzekacie? A pochwalający ten update forumowiczów, to nie widzisz?

2
Słuchaj, jeżeli ktoś gra w tibie trzy lata, i ma tam swoją postać to nie łatwo się jest z nią rozstać, gdyż ona z dnia na dzień ma coraz większą wartość sentymentalną. (Zakładam, że masz poniżej 80 poziomu, więc możesz nie wiedzieć, jakie to uczucie)

3
Lepszy rydz, niż nic? Ok, dostaniesz po mordzie od dresa - lepszy rydz, niż nic, bo jednak coś dostałeś. Lepiej (byle co), dostać niż nie dostać wcale. ^^

Demon_Alcochol
15-06-2008, 11:03
Bezsensu bezsensuX( Tibia schodzi na psyX( Eq na poczatek co to kurrr... OTS co ten Cip robi...niedlugo runy i amunicja sie niebeda konczyly....

Osks
15-06-2008, 11:20
Sentyment do postaci? 8o No to dojebales chlopcze :D

Kamak
15-06-2008, 11:36
Oh nie! To takie straszne!
Co za OTS się robi z tej Tibii!
Gracze dostaną brass seta i ŁUKI! No bez przesady, ludzie.
Na ots'ach to dostajesz na start np. k-seta. Na pewno nie będą mówić fri itanz.. no fakt, tyle że i tak będą prosić o kasę.
Tutorial.. Co wam to, kurwa, przeszkadza? Nie musicie tego przechodzić, zakładam, że nawet ktoś, kto nie umie grać nie przejdzie go. Czy wy grając w np. COD przechodzicie tutoriale typu: "jak szczelać?11one" ?
O nie, mam sentyment do postaci :( Jak usuną Tibię to sie powiesisz? ;[
Poza tym plujecie się o to, że Cipsoft robi wszystko dla kasy.
A czy ktoś kiedyś temu zaprzeczył? Też nie chciałbym marnować pieniędzy, żeby sobie FACC pograł(tzn. niech gra, ale jednak jakieś zwroty trzeba mieć). Dlatego powstał PACC, a skoro twórcom jest znane pojęcie reklamy, to jej używają, nie?

Update oceniam na +. Dlaczego?
Questy, które MOŻE będą czegoś wymagały(wykluczam spoilery).
Zmieniony system rozmów z NPC- brak kolejek.
Odmienione wyglądy miast- cieszy oko.
Wagoniki w Kazz- można wreszcie szybciej się dostać do różnych miejsc, bo akurat w Kazordoon można było się zgubić. Poza tym nie są to prymitywne teleporty jak na OTS, tylko wagoniki, które mają coś do miasta w górze..
Tutoriale- niewielka część prawdziwych newbie może z nich skorzysta, a i ja nie pogardzę, gdyż ciekawi mnie wygląd takiego startu.

Skończyłem MONOlog, raczej nie mam czasu żeby tu wrócić ani by przekonywać malkontentów o słuszności zdań.

Ur_mom
15-06-2008, 11:48
Mi tam update się podoba. Znudziła mi się stara postać i chcę założyć nową.
Myślę, że miło będzie zwiedzić nowe lokacje :p

I zadowala mnie nowy sposób rozmów z npc.

Modliszka11
15-06-2008, 11:56
Tibia już jest jak ots teraz 100 lvl może mieć każdy noob . Zamiast nowych terenów upiększają stare tereny i dodają nowe expowiska dwarf dla boterów których lata wiencej po tibi niż normalnych graczy. Update jest coraz gorsze

Muneowan
15-06-2008, 12:04
Witam.

Mnie sie podoba ten update, wreszcie nie bedzie 1000 noobow mowiacych "hto mi da ruszczke"?
Poza tym to miła odmiana dodac cos tez dla FACC.

PS. Kiedy to bedzie? jutro? [16,06]?

Only_you
15-06-2008, 12:48
Myśle że może byc fajnie :p :cup:

Bartek11
15-06-2008, 12:50
Demon ale jakie eq?? Kurde drugi raz mówie to tylko głupi brass set a nie b robe czy c set jak na OTS-ach. Dla ciebie b set to jakieś mega, pro, hiper items?? bo dla mnie nie...

szast11
15-06-2008, 13:02
Ale mimo wszystko ułatwia gre... Tibia jest z upa na up coraz łatwiejsza, więc masz coraz mniejszą satysfakcje z tego co osiągnołeś. Może to pierdoła ale 100 takich pierdół i faktyczne wbicie 100 lvl to będzie 100 000 zaznaczeń by bił potworka.

Bartek11
15-06-2008, 14:07
Ta i ja dobrze wiem o co ci chodzi, pamientam te czasy jak wbicie 50lvl zajmowało mi kilka miesięcy, bo tibia była trudniejsza, a jak sie miało g armora to byłeś pro bo kosztował nawet 90k, a zdobycie 100k na uczciwym huncie było trudne. Kiedyś liczyła się tylko wspólna zabawa z kumplami, a nie mass exp, ale mimo wszystko skoro CiP myśli, że ułatwianie gry mu coś pomożę to prosze bardzo ale ja już nie gram. Od upa 7.7 tibia schodzi na psy.

SZaKaLkillrer
15-06-2008, 14:19
Hmm i znowu ułatwiają grę początkującym. Chodź sam pomysł dodatkowych terenów dobry, bardzo dobry.

Trochę negatywnie nastawiony jestem do tego początkującego ekwipunku. Niby nie żadne raj-waj, ale...może zbyt konserwatywny jestem. Plus ten, że początkujący magowie/druidzi nie będą płakać "jak dostać ruszczke!"

A kiedy to będzie xD :p

Vyohman
15-06-2008, 14:24
No taa... bo EQ rookstayera to tak strasznie trudno zdobyć, przecież to takie rare items ;f

Taka jesteś niby pr0 ryba a nie wiesz, że chodziło mu o to, że prawdziwi rookstayerzy nie botują na wolfach tylko pomagają nowym graczom rozdając im eq (jak Master Slayer), ale tamten pan się chyba pomylił bo pr0 eq dostaną między rookiem a mainem a nie na rooku ale nie pamiętam dokładnie ;/

Rybzor
15-06-2008, 14:31
Taka jesteś niby pr0 ryba a nie wiesz, że chodziło mu o to, że prawdziwi rookstayerzy nie botują na wolfach tylko pomagają nowym graczom rozdając im eq (jak Master Slayer), ale tamten pan się chyba pomylił bo pr0 eq dostaną między rookiem a mainem a nie na rooku ale nie pamiętam dokładnie ;/
Ah, no tak, masz racje! Ale gdzie mi to mogło przyjść do głowy, kiedy żyje w Polsce i jeśli chodzi o rookstayerów to znam ich tylko botujących i robiących anni trapy ;<

Arka_Sath_Wielki
15-06-2008, 14:45
teraz bedzie wiecej kasy po wyjsciu z rooka ^^ sprzeda taki eq na rooku jeszczei juz ma 2-3k razem z kasa uzbierana w biciu 8 lvl, na mainie sprzeda tego brass seta to juz kolejne 0,5k w sklepie ^^ za dobry start jak dla mnie

Vyohman
15-06-2008, 14:47
Ah, no tak, masz racje! Ale gdzie mi to mogło przyjść do głowy, kiedy żyje w Polsce i jeśli chodzi o rookstayerów to znam ich tylko botujących i robiących anni trapy ;<

ej pl! Ale jak ja grałem rookstayerem to rozdawałem itemy nubkom :(

kornelus
15-06-2008, 15:14
a kiedy będzie w końcu udpate ???? no bo sie doczekać niemoge :D

Muneowan
15-06-2008, 15:22
@up
jutro albo jakoś na dniach...
chyba ze stanie sie cos nieprzewidywalnego, np. tornadu, tsunami, 3 wojna światowa

ale jestem śmieszny

X-Zero
15-06-2008, 15:25
@up
Pierdolisz. Jutro pobierają dane do Test Servera, TS zaczyna się ~środy, Będzie jeszcze jeden-dwa teasery, update za dwa tygodnie.

Pozdrawiam, Michos
<10 znaków>

Rybzor
15-06-2008, 15:44
ej pl! Ale jak ja grałem rookstayerem to rozdawałem itemy nubkom :(
To jesteś kroplą w morzu :<. pl pl.

Savierus
15-06-2008, 15:48
powiem jedno :

a nie mowilem !!! :D

jesli uznacie ze to spam mozecie przeszukac posty moje w poprzedich tesearach i sie przekonac

Savierus
15-06-2008, 15:49

ja na rookstaerze wyrzucam rzeczy ludziom, biore 3 mace czy pwedzmy plate shielda i wywalam osobom :D (nie ladnie mowic noobkom) :d

DemekMaciek
15-06-2008, 15:52
Mam pytanie:
Robie 2 chara i właśnie wszystko wiem.Ale to jest konieczne?Ale gdy chce to zwiedzić jeszcze raz to chyba można :) .Ale słyszałem,że dają przeciętny ekwipunek knightowi.A paladin jakieś łuki i co kolwiek.Sorc i Drut to też dziwne...Nie rozumiem Prosze o wytlumaczenie

DemekMaciek
15-06-2008, 15:57
I jeszcze!Nie będę musiał tłumaczyć innym graczom jak w to sie gra,ponieważ oni na początku sami się uczą.Mam w klasie jednego głupka.Któremu tłumaczyłem jak w to się gra......

...i nie kumał.Żeby już się nie uczyć to k.... przestał grać -;-.

I teraz nie będa mnie prosić o itemy na main,ponieważ sami je dostaną......

ja też nie będę musiał prosić o itemy.Będzie większe expowisko na roku... To na moim rookstayerze z 15 na 50 zleci w 2 miesiące....

i tyle powiem co wiem..

naiwny20
15-06-2008, 16:03
Przesadzacie z tym ze brass set bedzie na start ... i ?? kto chodzi w brass secie teraz ?? bo ja sie jeszcze nie spotkalem kazdy po wyjsciu z wyspy poczatkujacych ma uzbierane na plate set i bron etc, ewentualnie scale armor itp, wiec nie wiem co to zmieni ze beda miec 500gp wiecej straszne... dzieki temu w tydzien bedzie 200% 100lvli wiecej... nie wiem dlaczego tak to przezywacie...

szast11
15-06-2008, 17:04
To najlepiej odrazu 8 lvl i na maina bo rook to przecież taki prosty no i od tego nie będzie więcej 100 lvl'i -.-. Mi osobiście tutrioal nie przeszkadza te 10% nowych graczy jest na tyle inteligente i znające angielski by go przejść, zrozumieć i nie pytać potem ludzi o pierdoły. Ale większość nawet nie zrozumie treści lub go ominie a potem zonk <patrz dzieci 8-12 lat>. Zaś ten pokój życzeń to poracha. Jak to choćby fabularnie wyjaśnić? Tibia ma wogóle coś takiego? Dno.

Modliszka11
15-06-2008, 17:37
Tibia już nie ma tamtego klimatu co kiedyś w starej tibi miało sie zabawę z gry expiło sie przyjemnie a teraz expienie to jedno wielkie męczenie

kornelus
15-06-2008, 19:27
a tego miecza z eq knighta to ja jeszcze nie widziałem

Voltive
15-06-2008, 21:27
Te tutoriale to bardzo przydatna rzecz. Jak ja zaczynałem grać w Tibię to słabo znałem angielski, a z mojego osiedla jeszcze nikt w to nie grał. Musiałem sam do wszystkiego dochodzić i wiele się przy tym namęczyć, więc myślę że te tutoriale to bardzo dobry pomysł.

tarind
15-06-2008, 21:30
Heh tutorial jak tutorial, w kazdej grze przewaznie jest B)
Cipsoft powinnien pomyslec moze o wprowadzeniu kilku jezykow zamiast 1 ang
np ustawiamy sobie w kliencie aby z npc rozmawiac w jezyku eng, pl, portugalski - ale wiem ze to na 1000% by nie wprowadzili za duzo roboty dla nich;D

dawid2
15-06-2008, 22:00
omg co za dzieci nie podoba sie że są hoty?? kto ci każe je używać ?
nie podoba sie że będzie eq na start?? wyrzuć je w dp jak przejdziesz na meina
nie podoba sie gra ?? nie graj
a jak wolałeś stara tibie 7 cos tam to won na ots przynajmniej kilku noobow mniej co pół roku narzekających jaka to tibia jest zła ty co myślisz że jak tobie sie coś nie podoba to od razu cipsoft komercyjna świnia jest?? oni to robią tylko dla kasy bo niby po co innego by mieli robić ale jednak coś robią bo jak nie to byś narzekał jaka ta tibia monotonne jest i 0 "updejtów"
wypowiedź ta tyczy sie pana co w punktach sie wypowiadał na 5 stronie :Da także inych 5 latków płaczących że tibia to ścierwo

Vyohman
15-06-2008, 22:07
Ty jesteś rybą a ja kroplą ta? To mobbing :<

i00n
16-06-2008, 01:02
Całkowicie zgadzam się z tym co napisał crav na pierwszej stronie.

Matatix
16-06-2008, 07:25
To najlepiej odrazu 8 lvl i na maina bo rook to przecież taki prosty no i od tego nie będzie więcej 100 lvl'i -.-. Mi osobiście tutrioal nie przeszkadza te 10% nowych graczy jest na tyle inteligente i znające angielski by go przejść, zrozumieć i nie pytać potem ludzi o pierdoły. Ale większość nawet nie zrozumie treści lub go ominie a potem zonk <patrz dzieci 8-12 lat>. Zaś ten pokój życzeń to poracha. Jak to choćby fabularnie wyjaśnić? Tibia ma wogóle coś takiego? Dno.

Zgadzam się ... dno dno dno ... czasem się zastanawiam czy ten pierwszy tutrioal przed rookiem nie powinien być obowiązkowy(chyba macie dość open dor plx jak użyć liny? -.-) , a sam rook do 15 lvl(żeby newby i nooby nauczyły się grać) ale rozbudowany i dodane conieco(żeby się im nie nudziło) ..... a jak wy sądzicie ?

Ja niecierpliwie czekam na upade bo mam zamiar założyć nowa postać i zobaczyć jak to tam pomyśleli i porobili...
Ale ciagle się trzymam założenia żeby dodali profki(B)) i ze 2 standart offity(:])itemki(:)) oraz expy(:D).....

A gdyby tak jak przedtem dali podwojny exp na 1 tyg ? ;) ?

VanBobel
16-06-2008, 07:52
a jak wolałeś stara tibie 7 cos tam to won na ots przynajmniej kilku noobow mniej co pół roku narzekających jaka to tibia jest zła ty co myślisz że jak tobie sie coś nie podoba to od razu cipsoft komercyjna świnia jest?? oni to robią tylko dla kasy bo niby po co innego by mieli robić ale jednak coś robią bo jak nie to byś narzekał jaka ta tibia monotonne jest i 0 "updejtów"
wypowiedź ta tyczy sie pana co w punktach sie wypowiadał na 5 stronie :Da także inych 5 latków płaczących że tibia to ścierwo

No wielka racja....Popieram

Mamusiu mamo a mi tibje psuja ;(;(;(;( zrob cos plsxsxsss !!1111

Monsword
16-06-2008, 08:42

zaczełem mając 11 lat - dopiero tibia mnie angola nuaczyła
niewiedziałem o istnieu liny.. z 10 lvlem na mainie biegłaem w studded armorze itp.. a pozatym to nie pokój życzeń tylko wyspa przeznaczenia.
Na rook wracałem 3 razy zanim wbiłem 9 lvl na mainie i naczułem sie obsługi rurzdżek

CytrynowySorbet
16-06-2008, 08:51
zaczełem mając 11 lat - dopiero tibia mnie angola nuaczyła
niewiedziałem o istnieu liny.. z 10 lvlem na mainie biegłaem w studded armorze itp.. a pozatym to nie pokój życzeń tylko wyspa przeznaczenia.
Na rook wracałem 3 razy zanim wbiłem 9 lvl na mainie i naczułem sie obsługi rurzdżek

Gratulacje! Teraz polecam zająć się obsługi słownika.

Nytoperka_of_Elysia
16-06-2008, 11:52
Nawet fajnie, ale ciekawe jakie będą potwory w tych piwnicach...

djbuhos
16-06-2008, 12:14
No napewno nie demony zważ uwage jakie eq tam brass set t max jakies roty albo cyce.

Savierus
16-06-2008, 15:21
@to i tak zalatwe, niech zrobia quest na yjcie na maina, a nie podchodzisz i wybierasz i bec logujesz sie na mainie. Taki quest na nooba powiedzmy, cipsoft by sobie zastrzegl by na tibi.pl i innych fanowskich stronkach nie pokazywali go jak zrobic, jakas powiedzmy kombinacja manewrow po angielsku, a podczas robienia tego zadania wylaczane bylo by pw :D

@jak wbijesz z 15 w 50 na rooku ? w miech ? tam jest powiedziane ze ta wyspa przeznaczenie jest na wyjscie a nie dla kazdego , pewnie jak tam padniesz to pojawisz sie juz na mainie , albo na niej, wiec eq nie zyskasz.

@fakt ale to jest takie eq ktore ma byc odpowiednio ciezkie dla kazdej postaci.

@Oj zdarza sie ze przedzial 8-12 lat nie wystarcza na opisanie nooba, czasmi 15 latkowie nie potrafia sie wypowiedziec po angielskiemu(ktory sie przynajmniej wymaga) co gorsza po angielsku :D

Legenda
Dla tych co nie wiedza, albo inaczej nie zczaili co to "@" , to pisze ze uzylem tego jako podpunkty

i pszeprasiam zia moja oltoglafia

Bartek11
16-06-2008, 15:26
Jak by takie coś zrobili to by im grywalność spadła :o :evul:

shino100
16-06-2008, 16:48
ja sądze żę nie masz racji

Mufinek
16-06-2008, 17:31
@up a ja nie rozumiem o czym Ty mowisz.

@up2 Post pod postem... wiesz ze jest takie cos jak EDYTUJ POST? A jak nie to juz wiesz. Postaraj sie tego uzywac ok?

@do wszystkich bulwersow. No prawda. Brass set to naprawde... rare items. 50 k za nie i juz ots gotowy. Wezcie sie schowajcie dzieci [ wiem ze bycie dzieckiem to bla bla bla ]. Taki brass set naprawde pomoze na starcie dla newbie. Taki przed przyszlym update pojdzie wwali sie na scorpiona drutem i lezy... wtedy naprawde trudno jest odrobic ta strate poniewaz ma sie tylko 15 many o ile pamieta i uzywanie rozdzki sprawia wiele problemow. B) A jak wam sie nie podoba to nie bierzcie ot i tyle Jak już mówiłem update narazie na + :cup:

Ps: Sorki za brak przecinkow ale mi sie nie chce w to bawic :P [ chyba dam to do podpisu :confused: ]

/edit Oj troszke sie spoznilem xDD te upy to na tamta strone jeszcze :P

Only_you
16-06-2008, 19:56
Popieram
Oryginalnie napisane przez dawid2
wypowiedź ta tyczy sie pana co w punktach sie wypowiadał na 5 stronie a także inych 5 latków płaczących że tibia to ścierwo
B)B)B)

Only_you
16-06-2008, 20:01
a co wy macie do tych 7-12 latków popatrzcie lepiej na siebie kazdy moze grac w tibie nie tylko geniusze X(X(X(X(X(X(

Modliszka11
16-06-2008, 20:09
dawid2
wypowiedź ta tyczy sie pana co w punktach sie wypowiadał na 5 stronie a także inych 5 latków płaczących że tibia to ścierwo

Nie podobają mi sie hoty ale niestety trzeba ich używać bo jak by wyskoczy pk to mam małe szanse na przeżycie . Nie podoba mi sie eq na start bo teraz słabszy set na mainie straci sens co pogorszy grę. A ots upadają bardzo szybko dlatego nie można dłużej pograć na ots zresztą poco sie przenosić na ots jak tibia już jest prawie taka jak ots brakuje tylko manarune. I w tibi każdy ma prawo grać nawet noob

dawid2
16-06-2008, 21:57
Nie podobają mi sie hoty ale niestety trzeba ich używać bo jak by wyskoczy pk to mam małe szanse na przeżycie . Nie podoba mi sie eq na start bo teraz słabszy set na mainie straci sens co pogorszy grę. A ots upadają bardzo szybko dlatego nie można dłużej pograć na ots zresztą poco sie przenosić na ots jak tibia już jest prawie taka jak ots brakuje tylko manarune. I w tibi każdy ma prawo grać nawet noob

więc sobie postaw własny ots i nie upadnie on tak długo jak będziesz chciał na nim grać

ozahalski
17-06-2008, 07:42
a ja tak sie kiedyś zastanawiałem, czy gdyby ktoś zrobił ots pod tibie 7,5 rl mape
i wszystko było by identycznie jak w tamtej Tibi to czy Ci wszyscy, którzy płaczą
by tamta Tibia wróciła by w takie coś grali ;x

KtH
17-06-2008, 08:14
Ten pomysł z tutorialem i eq dla 8-levelowców jest super! Ja na pewno skorzystam, robiąc nową postać! ^^

VanBobel
17-06-2008, 08:17
a ja tak sie kiedyś zastanawiałem, czy gdyby ktoś zrobił ots pod tibie 7,5 rl mape
i wszystko było by identycznie jak w tamtej Tibi to czy Ci wszyscy, którzy płaczą
by tamta Tibia wróciła by w takie coś grali ;x

Nom, tylko problem w tym, skąd byś taka mape wzioł? A robienie takiej mapy identycznej jak w rl to okolo kilka miesiecy, lat pracy...

Savierus
17-06-2008, 08:58
Nom, tylko problem w tym, skąd byś taka mape wzioł? A robienie takiej mapy identycznej jak w rl to okolo kilka miesiecy, lat pracy...

wsytarczyla by sama facc arena, ale jak calo to powiedzmy wszyscy ktorzy narzekaja spotkali by sie i zaczeli razem robic, jeden zrobilby to w rok to powiedzmy 2000 zrobi to w ..... :D

KtH
17-06-2008, 09:06
Nie wie ktoś, kiedy będzie ten update? Z góry dzięki

DemekMaciek
17-06-2008, 10:44
Ale np. umówię się z kolegą,że da mi eq na main.Lepsze niż na wyspie przeznaczenia.Bym mógł to po prostu ominąć?