zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Sorcerer vs. knight - przekonaj!

hzaq
15-06-2008, 18:16
Witam. W tym temacie proszę podać uzasadnione argumenty aby przekonać dlaczego lepiej grać sorcem/knightem. I proszę o konkretne wypowiedzi, nie takie jak "knight bez skilli to (...), graj tym kim Ci sie lepiej gra (...)"

/Down : mam zamiar grać na dłuższą metę, pacc od 1 lvla.

Ascaron
15-06-2008, 18:24
Witam. W tym temacie proszę podać uzasadnione argumenty aby przekonać dlaczego lepiej grać sorcem/knightem. I proszę o konkretne wypowiedzi, nie takie jak "knight bez skilli to (...), graj tym kim Ci sie lepiej gra (...)"

Masz zamiar grać na paccu czy faccu?

Snick
15-06-2008, 18:31
Kurwa w dupę zajebana mać. BYŁO

hzaq
15-06-2008, 18:36
Kurwa w dupę zajebana mać. BYŁO

Twój post nie jest zbyt przekonujący, może jednak spróbował byś przekonać mnie tym swoim jednym postem, jaką profesje lepiej wybrać?

Ascaron
15-06-2008, 19:43
Twój post nie jest zbyt przekonujący, może jednak spróbował byś przekonać mnie tym swoim jednym postem, jaką profesje lepiej wybrać?

Powiedz nam czy facc czy pacc?

Vil
15-06-2008, 20:28
może jednak spróbował byś przekonać mnie tym swoim jednym postem, jaką profesje lepiej wybrać?

jaka lubisz bardziej ?

masz wybor pomiedzy waleniem z broni bliskiego zasiegu, waleniem z broni zasiegu dalekiego i czarami. Ciezko wybrac czym wolisz grac ? Czy moze wprost powiesz ze planujesz wybrac to, o czym ludzie powiedza ze najlepsze do grania, tylko po to zeby bylo latwo ?

hzaq
15-06-2008, 21:06
Czy moze wprost powiesz ze planujesz wybrac to, o czym ludzie powiedza ze najlepsze do grania, tylko po to zeby bylo latwo ?

Hm, właśnie nie chodzi mi o to, miałem zamiar grać sorcem kiedy go "zepsuli", no ale niestety znów jest "popularny".
/Down : no właśnie, "nabiłem" posty a nie otrzymałem ŻADNEJ konkretnej odpowiedzi...

Soul's
15-06-2008, 23:23
Już 3 posty sobie nabiłeś, jak na 1 stronę to dobrze, a fajt, pewnie, będzie trwał...

W letnich upach ulepszają Knightów i Palków, więc... :)

Kamliss
16-06-2008, 01:20
KNIGHT

-spora ilość hp (+15)

-duża liczba caparcity

-wysokolvlowy knight, unosząc 60~ plecaków manafluidów, może zaszyć się na dobrym expowisku, nie wychodząc po uzupełnienie swoich zapasów

-knight zadaje "darmowe" damage

-wysokolvlowy knight jest w stanie blokować silne potwory (ze względu na ilość HP)

-knight zdobywając średnią liczbę punktów experince zarabia na tym sporo pieniędzy (gp)

-dobrze wytrenowany shielding sprawia iż potwory które walczą w zwarciu, zadają mu znacznie mniejsze obrażenia

-knight podczas zdobywania doświadczenia (experince) nie musi się zbytnio martiwć o drobne błędy które spowodują śmierć (spora ilość hit points)
__________________________________________________ _______________

SORCERER

-duża liczba mp (+30)

-dość wysoki, stały damage

-wysokolvlowy sorcerer jest w stanie uciec prawie przed każdym graczem

-sorcerer potrafi odebrać przeciwnikowi sporą liczbę hit points, niestety po update ciężko jest kogokolwiek zabić solo, jeżeli osoba ta jest przy komputerze i nie ma właśnie zawału, wyjątkiem jest opcja walki postaci magicznych, wystarczy drobny błąd jednego z graczy powoduje szybką śmierć

-sorcerer zadaje damage na odległość

-wysokolvlowy sorcerer jest w stanie osiągnąć niesamowicie dużo punktów doświadczenia w ciągu jednej godziny

Wybór nie jest prosty...

Jeżeli lubisz szybko biegać, zadawać dobre obrażenia (niestety dużym kosztem) i mieć urozmaiconą postać - sorcerer jest dla Ciebie.

Jeżeli wolisz mieć silną postać, której nie brakuje pieniędzy, oraz o którą nie musisz szczególnie martwić się podczas huntów - knight jest dla Ciebie.

hzaq
22-06-2008, 21:28
Refrerz, kto przekona?

pc_piotrek
22-06-2008, 22:00
Jeżeli ja bym miał pacca wziął bym od razu sorca ponieważ sorc na paccu to chyba najlepsza profesja otóż może chodzić na dragi i mocno walić np z frigo które zabiera tylko 20 many.Możesz używać UE na wyższym lvlu.Knight to nic takiego nad zwyczajnego.Jest to profesja monotonna i ciągle trzeba skilać i skilać do upadłego.Sam gram knightem bo nie mam pacca.Z mojego doświadczenia bo kiedyś grałem sorcem rośnie on w siłę.Na początku może nie jest ciekawy ale później jest on najbardziej chciany na hunty.Może robić sd co mu się opłaci jeżeli wykupi promocję.Najlepiej nim expić na larvach i scrabach bo dużo kasy wypada i w ogóle jest fajny.
Mam nadzieje że cię przekonałem
Pozdrawiam serdecznie Piotrek

hzaq
22-06-2008, 23:01
Jeżeli ja bym miał pacca wziął bym od razu sorca ponieważ sorc na paccu to chyba najlepsza profesja otóż może chodzić na dragi i mocno walić np z frigo które zabiera tylko 20 many

A dobry knight, bije czasem duzo lepsze hity niz sorc z frigo za darmo

.Możesz używać UE na wyższym lvlu.Knight to nic takiego nad zwyczajnego.Jest to profesja monotonna i ciągle trzeba skilać i skilać do upadłego

No ale jak już wyskilam to nie jest tak zle?

Z mojego doświadczenia bo kiedyś grałem sorcem rośnie on w siłę.Na początku może nie jest ciekawy ale później jest on najbardziej chciany na hunty.

Sorc już nie rośnie tak w sile jak kiedys a na hunty to raczej druidow biora.

Może robić sd co mu się opłaci jeżeli wykupi promocję.

lepiej by było robic loota na mint wiecej sd bym kupil niz zrobil + exp

Najlepiej nim expić na larvach i scrabach bo dużo kasy wypada i w ogóle jest fajny.

Na larvach i scrabach (no chyba ze na anicentach) az tak duzo kasy nie ma...

ripper
23-06-2008, 08:44
W praktyce i jedną i drugą profesją można expić w podobnym tempie - kwestia tylko tego, jak już powiedział Vil, czy wolisz stać przy potworze czy uciekać przed nim, bo reszta wygląda prawie tak samo - zmieniają się tylko expowiska.

Więc pozostaje tylko kwestia osobistej sympatii do którejś z profesji. Jak masz z tym problemy, to już ci nikt nie pomoże.

Wilvendeus
23-06-2008, 09:16
osobiście wolę knighta, wiecej hp czym lepsze skille tym lepiej hitasz i co najważniejsze małe waste :)

hzaq
23-06-2008, 14:26
W praktyce i jedną i drugą profesją można expić w podobnym tempie

No nie powiedziałbym. 200 ms jest w stanie robić nawet 1kk/h, przy czym sporo skacze mu magic lv, a 200 ek mialby problemy z 400k/h.

Więc pozostaje tylko kwestia osobistej sympatii do którejś z profesji. Jak masz z tym problemy, to już ci nikt nie pomoże.

Właśnie mi chodzi o to żeby ktoś pomógł, nie zalezy mi czy bede robil 10kk/h czy wyciagal 100k na h w kasie, tylko chce aby ktoś potrafił tak przedstawic zalety knighta lub sorca abym ja bez wachania mogl stwierdzic ze to bedzie ta profesja!

Stanley6a
23-06-2008, 21:43
W praktyce i jedną i drugą profesją można expić w podobnym tempie - kwestia tylko tego, jak już powiedział Vil, czy wolisz stać przy potworze czy uciekać przed nim, bo reszta wygląda prawie tak samo - zmieniają się tylko expowiska.

Jak @up

Sorc na wysokim lvlu moze wyciągnąc 2x (albo i wiecej) exp/h niz knight...

ripper
23-06-2008, 22:20
Oczywiście, ale na levelu, do którego autor tematu zbyt szybko nie dojdzie. Jak już dojdzie, to będzie umieć grać na tyle, by nie mieć durnych dylematów.

Argen
23-06-2008, 22:27
czy wolisz stać przy potworze czy uciekać przed nim, bo reszta wygląda prawie tak samo - zmieniają się tylko expowiska.

Eee, skoro różnią się expowiska i sposób walki, to co jest takie same? Gra? Może liczba pikseli w outficie? Dziwnie to zabrzmiało :S

@up

Ta, i wtedy będzie za późno na zmianę. ^^

Sir Sire
24-06-2008, 01:53
to ja cie przekonam do sorka ;d

nie musisz skillowac
stosunkowo tańsze bronie niż knight
mozesz szybciej expic
po update dochodza nowe wandy wiec masz wiecej miejsc do expienia : )
no i oczywiscie czary ktorych knight zbyt duzo nie ma ; d

projekt89
24-06-2008, 08:40
Knight jest duzo prostsza postacia niz Sorc.

ripper
24-06-2008, 09:33
Eee, skoro różnią się expowiska i sposób walki, to co jest takie same? Gra? Może liczba pikseli w outficie? Dziwnie to zabrzmiało :S
Wchodzisz, expisz, wychodzisz, sprzedajesz loot, kupujesz potrzebne rzeczy, wchodzisz, expisz, wychodzisz itd.
Bo na dobrą sprawę Tibia wygląda tak samo od zawsze, dla każdej profesji.

Stanley6a
24-06-2008, 11:52
Knight jest duzo prostsza postacia niz Sorc.

...i duzo nudniejszą

hzaq
24-06-2008, 14:07
Wchodzisz, expisz, wychodzisz, sprzedajesz loot, kupujesz potrzebne rzeczy, wchodzisz, expisz, wychodzisz itd.

To tak jakbyś porównywał 2 samochody - 126p i jakąś nowszą mazdę, wsiadasz jedziesz, wysiadasz... ale przecież wolałbyś mazdę prawda?

Scofild
24-06-2008, 15:13
Hmmm dobre pytanie.

A teraz ja ci zadam pytanie? Czy jesteś pewny, że jesteś dobrym graczem?
MDW- druid(to prawie to samo co Sorc) Najwyższy level w Tibi Obecnie 346
Nigdy jeszcze nie padł Exura vita? Exevo gran mas frigo? Gdy jest gorąco utani gran hur+ uh+ exura vita i żyjesz

Scorpion Andree-knight Obecny level 324( parę tygodni w plecy za MDW)
A dlaczego parę tygodni?? Postacie magiczne w 1 dzień są w stanie zdobyć niesamowite ilości doświadczenia. 1 raz dead by Frost Dragon
Ucieczki nie ma, bo nie ma Utani gran hur zostaje Utani hur + UH potworki dystanoswe + haste= Dead

A teraz tak się akcja przedstawai
MDW-gra od 2005/06 nie jestem pewien = 2 lata albo 3 i ma większy lvl niż SA
SA-gra od 2004 4 lata :P i taki lvl

Wniosek
Postacie magiczne potrafią w niesamowitym tempie nabić dużo lvl. Ale Knight częściej soluje trudniejsze moby :P

Teraz zależy wszystko od ciebie Ja ci podałęm rpzykład 2 sławnych postaci

Decade
24-06-2008, 15:52
Szybkie expienie sorkow to mit.. koszty expienia sa tak ogromne ze w praktyce sie expi wolniej niz knighci nie sadze abys wyjechal sorkiem poza 50 lev... Bierz knighta wyskilujesz kiedys i bedziesz smigac. A sorkiem gra ambitna ale kiedys ambicja ci minie a zostanie w*****enie.

Sorki: bedziesz czesto padac (na pvp beda na ciebie czesto polowac bo latwo ubic), musisz miec pacc zeby grac, ogromne waste chyba ze zrobisz z 60 mlev ale w tym czasie wbijesz 100 skile knightem, bez sd wcale nie jestes taki mocny... kicha
knight: Duzo hp duzo capa bicie za darmo tylko na leczenie na mocniejszych mobach duzo wydasz. Ale z pewnoscia wydasz mniej na leczenie knightem niz sorkiem na manasy zeby z visow cos bic. Latwa i przyjemna gra, szybko zdobedziesz duzy level, sorkiem w tym czasie nawet polowy nie wbijesz.

Albo wez sobie palka - w jedno popoludnie zrobisz 50 skill, bedziesz bic porównywalnie jak kina, mniejsze waste bo uciekasz, royal speary to prawie jak za darmo tylko czesto bedziesz biegac po amunicje. Ale sorkiem tez bedziesz blyskawicznie "out of manasy".

W moim odczuciu sorki wcale szybko nie expia moze moze na tych duzych levelach ale latwo padaja i co gorsze 2 dni takiego expienia zuzyje zbierane przez caly miesiac pieniadze. Sorki teraz najbardziej są na wojnach przydatne. od 45 lev. Ja bym ci palka/knighta polecil. Jak bedziesz grac recznie to palek, jak bot to knight.

ripper
24-06-2008, 17:14
To tak jakbyś porównywał 2 samochody - 126p i jakąś nowszą mazdę, wsiadasz jedziesz, wysiadasz... ale przecież wolałbyś mazdę prawda?
Nie, to jest tak:
Masz 60 lat, jesteś chory na raka i proponują ci albo fiata 126p albo fiata 126p, którego po dziesięciu możesz zamienić na nową mazdę. Oczywiście druga opcja jest bardziej opłacalna, ale niekoniecznie jej dożyjesz, więc w praktyce robi ci małą różnicę.

hzaq
24-06-2008, 17:31
A teraz ja ci zadam pytanie? Czy jesteś pewny, że jesteś dobrym graczem?

Pewny to może nie jestem, ale gram nie najgorzej...

Szybkie expienie sorkow to mit.. koszty expienia sa tak ogromne ze w praktyce sie expi wolniej niz knighci

Aczkolwiek po przekroczeniu pewnej bariery (lvlowej??) knight zostaje daleko w tyle.

Sorki: bedziesz czesto padac (na pvp beda na ciebie czesto polowac bo latwo ubic)

Może i łatwo ubić ale sorcem jeszcze łatwiej uciec. Co do padania to wątpie, chyba że jakis random, który na tym servie bardzo rzadko się trafia.

musisz miec pacc zeby grac

Pacc to dla mnie podstawa i nie zamierzam bez niego nawet rookgaardu opuszczać.

ogromne waste chyba ze zrobisz z 60 mlev ale w tym czasie wbijesz 100 skile knightem, bez sd wcale nie jestes taki mocny... kicha

No nie powiedziałbym że w tym samym czasie co zrobie 60 mlv wbije 100 skilla knightem, poza tym robiąc mlv moge robić runy i zawsze kasa wpada, bez sd tez nie jest najgorszy - m walle, utani gran hur...

Latwa i przyjemna gra, szybko zdobedziesz duzy level, sorkiem w tym czasie nawet polowy nie wbijesz.

No nie powiedziałbym... myślę że w szybkości zdobywania lvlu knight jest daleko w tyle, nawet jeżeli chodzi o te mniejsze lvle...

W moim odczuciu sorki wcale szybko nie expia moze moze na tych duzych levelach ale latwo padaja

To jak często sorcem sie pada nie zależy od profesji tylko od samego gracza...

co gorsze 2 dni takiego expienia zuzyje zbierane przez caly miesiac pieniadze.

Jakoś ludzie sobie radzą...

Oczywiście druga opcja jest bardziej opłacalna, ale niekoniecznie jej dożyjesz, więc w praktyce robi ci małą różnicę.

Co nie zmienia faktu że wybierzesz drugą opcję...

Stanley6a
24-06-2008, 23:06
Szybkie expienie sorkow to mit.. koszty expienia sa tak ogromne ze w praktyce sie expi wolniej niz knighci nie sadze abys wyjechal sorkiem poza 50 lev... Bierz knighta wyskilujesz kiedys i bedziesz smigac. A sorkiem gra ambitna ale kiedys ambicja ci minie a zostanie w*****enie.

Sorki: bedziesz czesto padac (na pvp beda na ciebie czesto polowac bo latwo ubic), musisz miec pacc zeby grac, ogromne waste chyba ze zrobisz z 60 mlev ale w tym czasie wbijesz 100 skile knightem, bez sd wcale nie jestes taki mocny... kicha
knight: Duzo hp duzo capa bicie za darmo tylko na leczenie na mocniejszych mobach duzo wydasz. Ale z pewnoscia wydasz mniej na leczenie knightem niz sorkiem na manasy zeby z visow cos bic. Latwa i przyjemna gra, szybko zdobedziesz duzy level, sorkiem w tym czasie nawet polowy nie wbijesz.

Albo wez sobie palka - w jedno popoludnie zrobisz 50 skill, bedziesz bic porównywalnie jak kina, mniejsze waste bo uciekasz, royal speary to prawie jak za darmo tylko czesto bedziesz biegac po amunicje. Ale sorkiem tez bedziesz blyskawicznie "out of manasy".

W moim odczuciu sorki wcale szybko nie expia moze moze na tych duzych levelach ale latwo padaja i co gorsze 2 dni takiego expienia zuzyje zbierane przez caly miesiac pieniadze. Sorki teraz najbardziej są na wojnach przydatne. od 45 lev. Ja bym ci palka/knighta polecil. Jak bedziesz grac recznie to palek, jak bot to knight.

1) Padanie:

Mam 51 sorka i padlem nim 3 razy w ciągu całej gry. Twoim zdaniem to duzo?

2)Expienie:

Według Ciebie knightem wbijesz 2 razy większy lvl niz sorkiem... Hmm... Ja powiedziałbym ze jest na odwrót

3) Waste i ten Twoj 60 mlvl.

Wiele ludzi mysli ze sorcem gdzie nie pojdziesz masz waste. Wcale tak nie jest. Umiejąc grac, dobrze biegając itp. w wielu expowiskach wychodzisz na +... Nawet jesli nie masz kasy zawsze mozesz robic sd... Ja zawsze mam kase na exp, chociaz nie jestem bogaty... A nawet jesli mial by wbic ten 60 mlvl to zobacz ile na tym zarobi i poexpi. Knightem w tym czasie wbil bys moze dobre skile, ale sorkiem mozesz isc np. expic na tych sd które zrobiłes i wbic 2-3x wiekszy lvl niz knightem ;D

@edit

Zapomniales dodac ze Knight jest bardzo monotonny i nudny

Vil
24-06-2008, 23:41
A teraz tak się akcja przedstawai
MDW-gra od 2005/06 nie jestem pewien = 2 lata albo 3 i ma większy lvl niż SA
SA-gra od 2004 4 lata :P i taki lvl

gdybys sie tu namalowal 2-2.5 roku temu widzialbys jakie wtedy byly mozliwosci expienia bogatego sorca/ druida a jakie knighta, i czemu przez bite 7 lat ciezej bylo knightom.

ogromne waste chyba ze zrobisz z 60 mlev

z sorcem zawsze bylo tak, ze duzy waste od zysku dzielila cienka granica, a to po ktorej jej stronie stales zalezalo tylko i wylacznie od tego czy potrafiles myslec podczas gry czy nalezales do pozostalych 95% populacji graczy.

Balnazar00
25-06-2008, 00:16
Jesli mowimy pvp knight vs sorc:
pacc sorc >> kinght
facc sorc<= knight
Jesli mowa o expieniu itp to juz rzecz gustu.
:baby:

Azatar90
25-06-2008, 13:13
Nie wiem jak wy ale takie tematy nie powinny pojawiać sie na forum gra się kim się lubi bo gra to przyjemność

shoq
25-06-2008, 16:42
Szybkie expienie sorkow to mit.. koszty expienia sa tak ogromne ze w praktyce sie expi wolniej niz knighci nie sadze abys wyjechal sorkiem poza 50 lev...
To nie sądź, a nie będziesz sądzony. Widać że nie grałeś, a raczej nie umiałeś grać sorcem.
Bierz knighta wyskilujesz kiedys i bedziesz smigac. A sorkiem gra ambitna ale kiedys ambicja ci minie a zostanie w*****enie.
No właśnie. Ambicja Ci minie, bo podobnie jak większość Tibijczyków, jesteś ograniczonym umysłowo osłem.
Sorki: bedziesz czesto padac (na pvp beda na ciebie czesto polowac bo latwo ubic),
Padanie zależy od stylu grania i inteligencji gracza, a więc masz rację - będziesz padać co chwilę.
Widać, że nie grałeś na pvp, jesteś typowym dzieckiem noob-pvp. Dziwne, że jak idzie knight z rsem, to nikt sobie nic nie robi, a jak przeleci sorc z rsem to wszyscy wskakują do depo albo dają loga. Sam wyciągnij wnioski, o ile potrafisz.
musisz miec pacc zeby grac,
Jak już mówiłem, nie grałeś bądź nie umiałeś grać sorcem. Tak jak napisał Vil - od zysku jest malutki krok do wielkiego waste.
ogromne waste chyba ze zrobisz z 60 mlev ale w tym czasie wbijesz 100 skile knightem, bez sd wcale nie jestes taki mocny... kicha
Po raz trzeci: nie grałeś sorcem. Waste zależy od tego, gdzie expisz, ale przede wszystkim od Twoich umiejętności.
knight: Duzo hp duzo capa bicie za darmo tylko na leczenie na mocniejszych mobach duzo wydasz.
A sorc ma dużo many, silne czary, stosunkowo duże (i pewne) obrażenia z różdżki za niewielką ilość many, i może bić silniejsze moby bez kontaktu fizycznego z nimi, może biegać unikając hitów i bić z dystansu, a więc mniejsze koszty leczenia.
Ale z pewnoscia wydasz mniej na leczenie knightem niz sorkiem na manasy zeby z visow cos bic. Latwa i przyjemna gra, szybko zdobedziesz duzy level, sorkiem w tym czasie nawet polowy nie wbijesz.
No i cholernie nudna. Poza tym - pewnie się już domyśliłeś - nigdy nie grałeś lub nie umiałeś grać sorcem.
Albo wez sobie palka - w jedno popoludnie zrobisz 50 skill,
Ahaushaushuahusahusha!
bedziesz bic porównywalnie jak kina, mniejsze waste bo uciekasz, royal speary to prawie jak za darmo tylko czesto bedziesz biegac po amunicje.
Prawie robi wielką różnicę.
Ale sorkiem tez bedziesz blyskawicznie "out of manasy".
Nie chce mi się tego pisać po raz piąty.

W moim odczuciu sorki wcale szybko nie expia moze moze na tych duzych levelach ale latwo padaja i co gorsze 2 dni takiego expienia zuzyje zbierane przez caly miesiac pieniadze.
Po raz szósty.
Sorki teraz najbardziej są na wojnach przydatne. od 45 lev.
Może dlatego że są potężni?
Ja bym ci palka/knighta polecil. Jak bedziesz grac recznie to palek, jak bot to knight.
Nie mów mu o bocie, bo zaraz zapyta jakiego najlepiej używać.

A ja bym Ci poradził grać tą profesją, którą lubisz.

hzaq
25-06-2008, 17:18

Mam zamiar grać bez bota, doświadczyłem już z nimi wiele i wolę jednak grać sam. Twój post mnie przekonał, temat do zamknięcia, dzięki.

Juzefek
25-06-2008, 18:56
KNIGHT

+spora ilość hp (+15)

+duża liczba caparcity

-wysokolvlowy knight, unosząc 60~ plecaków manafluidów, może zaszyć się na dobrym expowisku, nie wychodząc po uzupełnienie swoich zapasów

-knight zadaje "darmowe" damage

-wysokolvlowy knight jest w stanie blokować silne potwory (ze względu na ilość HP)

-knight zdobywając średnią liczbę punktów experince zarabia na tym sporo pieniędzy (gp)

-dobrze wytrenowany shielding sprawia iż potwory które walczą w zwarciu, zadają mu znacznie mniejsze obrażenia

-knight podczas zdobywania doświadczenia (experince) nie musi się zbytnio martiwć o drobne błędy które spowodują śmierć (spora ilość hit points)
__________________________________________________ _______________

SORCERER

+duża liczba mp (+30)

+dość wysoki, stały damage

-wysokolvlowy sorcerer jest w stanie uciec prawie przed każdym graczem

-sorcerer potrafi odebrać przeciwnikowi sporą liczbę hit points, niestety po update ciężko jest kogokolwiek zabić solo, jeżeli osoba ta jest przy komputerze i nie ma właśnie zawału, wyjątkiem jest opcja walki postaci magicznych, wystarczy drobny błąd jednego z graczy powoduje szybką śmierć

-sorcerer zadaje damage na odległość

-wysokolvlowy sorcerer jest w stanie osiągnąć niesamowicie dużo punktów doświadczenia w ciągu jednej godziny

Wybór nie jest prosty...

Jeżeli lubisz szybko biegać, zadawać dobre obrażenia (niestety dużym kosztem) i mieć urozmaiconą postać - sorcerer jest dla Ciebie.

Jeżeli wolisz mieć silną postać, której nie brakuje pieniędzy, oraz o którą nie musisz szczególnie martwić się podczas huntów - knight jest dla Ciebie.

Zaznaczone. Od kiedy to minus?

BlackTusk
25-06-2008, 19:43
Bierz palla hity sa ogromne mozesz potem z sd walic a knightem nigdy m lvl nie wbijesz takiego:p patrz pall to polowa knighta i polowa sorca masz 2 w 1 :P:P:P Radze ci palla kiedys pall byl przegiety a tera spears full ruznych boltow i arrows i up nowy daje spore mozliwosci a jak chcesz sora lup knighta to wez sora chociarz kumpel lubi knighta i wali nim nontoper i zle mu nie jest a jak masz doswiadczenie w tibi to bierz sora upatrz se miejscuwe zeby duzo manasow nie poszlo najlepiej napoczatku dwarf do 20lvl i dalej to niewiem jak kupujesz pacc to dokop se 600K na allegro kup se 600 bp manasow i tren m lvl a knightem skiluje sie tak ze masakra !!!!! Niedosc ze skilujesz to jescze za nic prawie nie walisz mnie walil 98 knight ja mialem wtedy 15 lvl i po 80 dostawalem zal.pl ze tak powiem nie badz glopi bierz sora lup palla:P!! Mam nadzieje ze pomoglem:P:P:P:P^^ :):)

Stanley6a
25-06-2008, 20:01
Mam zamiar grać bez bota, doświadczyłem już z nimi wiele i wolę jednak grać sam. Twój post mnie przekonał, temat do zamknięcia, dzięki.

@up

Nie uczą juz w szkole czytac?

Kamliss
25-06-2008, 20:48
Zaznaczone. Od kiedy to minus?

Doszukał się, jakbyś nie zauważył podawałem po dwa główne plusy profesji...

/Edit : Zamieniłem dwa główne plusy profesji na myślniki bo niektórzy użytkownicy tego forum byli zbyt tępi żeby pojąć o co chodzi.

/Down : przeczytałem Twój post pare razy, ale dalej nie rozumiem o co Ci chodziło?'

Paralizze
26-06-2008, 11:36

rozjebales mnie tym ^^ widzialem filmik jak 180 ms na frostach robil 890k/h expa takze niegadaj glupot :) fakt duzo stracil ALE niewidzialem 180 ek co robil 890k/h :/

Undeadzik
26-06-2008, 12:13
@up

Masz jakis napad ?
Przecierz napisal, ze sorc wyciaga duzo exp/h -.-

Wielki_Luki
26-06-2008, 17:30
Ja chodzę od niedawna sorcem i dla mnie spoko:). Knight ma dużo życia ale nie wali na odległość (co jest dość wkurzające). Czyli sorcem nie trzeba sie narażać potworom które nie walą na odległość.:mag::cup:

Decade
29-06-2008, 14:26
To nie sądź, a nie będziesz sądzony. Widać że nie grałeś, a raczej nie umiałeś grać sorcem.

No właśnie. Ambicja Ci minie, bo podobnie jak większość Tibijczyków, jesteś ograniczonym umysłowo osłem.

Padanie zależy od stylu grania i inteligencji gracza, a więc masz rację - będziesz padać co chwilę.
Widać, że nie grałeś na pvp, jesteś typowym dzieckiem noob-pvp. Dziwne, że jak idzie knight z rsem, to nikt sobie nic nie robi, a jak przeleci sorc z rsem to wszyscy wskakują do depo albo dają loga. Sam wyciągnij wnioski, o ile potrafisz.

Jak już mówiłem, nie grałeś bądź nie umiałeś grać sorcem. Tak jak napisał Vil - od zysku jest malutki krok do wielkiego waste.

Po raz trzeci: nie grałeś sorcem. Waste zależy od tego, gdzie expisz, ale przede wszystkim od Twoich umiejętności.

A sorc ma dużo many, silne czary, stosunkowo duże (i pewne) obrażenia z różdżki za niewielką ilość many, i może bić silniejsze moby bez kontaktu fizycznego z nimi, może biegać unikając hitów i bić z dystansu, a więc mniejsze koszty leczenia.

No i cholernie nudna. Poza tym - pewnie się już domyśliłeś - nigdy nie grałeś lub nie umiałeś grać sorcem.

Ahaushaushuahusahusha!

Prawie robi wielką różnicę.

Nie chce mi się tego pisać po raz piąty.

Po raz szósty.

Może dlatego że są potężni?

A ja bym Ci poradził grać tą profesją, którą lubisz.

Tak. Oczywiscie. jestem dzieckiem non pvp swiata elysia ktore ma 18 lat i zrobilo sobie 48 master sorka. Rzeczywiscie nigdy nie gralem sorkiem... Za to ty masz wpisany 30 mlev... czyzbym rozmawial z... no tak! 25 lev. muaaa :*:*:*

Z tego co zauwazylem w trakcie swojej dwumiesiecznej gry moim ms to raczej na sorka z ms sie cale depo rzuca a knightowi daja przejsc :* ale oczywiscie dzieci wiedza lepiej i mnie skrzycza.. .aaa bede plakac!

Co do bota mam dla ciebie scrackowane ng ale wysle ci tylko jesli masz wiekszy level niz 30 bo na gorszych sa slabe itemki.

Kamliss
29-06-2008, 18:13
Z tego co zauwazylem w trakcie swojej dwumiesiecznej gry moim ms to raczej na sorka z ms sie cale depo rzuca a knightowi daja przejsc :* ale oczywiscie dzieci wiedza lepiej i mnie skrzycza.. .aaa bede plakac!

Odróżnij 10 sorca "z ms" od 150 msa, na którego nawet jeżeli rzuciłoby sie całe dp i tak by go nie złapali - jeżeli gracz byłby normalny.

Decade
29-06-2008, 19:29
Nabiles juz 150 level swoim ms ze spieprzaja przed toba?:P
Mow o sytuacji realnej 150 msow jest kilku - kilkunastu na jeden serwer pvp, a kolega ktory zalozyl temat dociagnie najwyzej 50.

Stal sobie toine 45 ms przed depo jakis nob mu cos ukradl pierdolnal go sdkiem nob zwial stal sobie pod depo dalej, i po chwili sie na niego rzucila grupka takich 40 - 60 i za chwile juz byl 44. A czego zalozyles ze mowie o 10 ms to nie wiem na 10 lev to nawet promocji nie kupisz chyba ze zrobisz 20 i zdechniesz... nie musze chyba mówic ze taki 45 sorek jest na 2 sd innych 45 magów. A spierdzielaj jak ci strzelaja magic wallami przed wyjscie wtedy predkosc to rzeczywiscie ci duzo daje... albo jak masz lev 60 a gonia cie setne zeby ci wpierdolic to twoja predkosc rzeczywiscie duzo ci pomoze, chyba lepiej w tej sytuacji miec duzo hp.

druidek123
01-07-2008, 12:56
45lvl> sorcerera to dobry lvl gdyż możemy zarobić na SD które są najmocniejszą runa w tibi więc sorcerer jest najlperzy

shoq
01-07-2008, 15:13
Tak. Oczywiscie. jestem dzieckiem non pvp swiata elysia ktore ma 18 lat i zrobilo sobie 48 master sorka. Rzeczywiscie nigdy nie gralem sorkiem... Za to ty masz wpisany 30 mlev... czyzbym rozmawial z... no tak! 25 lev. muaaa :*:*:*
Wtf? Mogę miec wpisane co chcę. Gdybym miał wpisane 999 master sorcerer to też byś uwierzył?
Z tego co zauwazylem w trakcie swojej dwumiesiecznej gry moim ms to raczej na sorka z ms sie cale depo rzuca a knightowi daja przejsc :*
2 miesiące - to mówi samo za siebie.
ale oczywiscie dzieci wiedza lepiej i mnie skrzycza.. .aaa bede plakac!
Dzieci może wiedzą lepiej, może nie. Z pewnością ja wiem lepiej. Co do płakania - twoja sprawa.
Co do bota mam dla ciebie scrackowane ng ale wysle ci tylko jesli masz wiekszy level niz 30 bo na gorszych sa slabe itemki.
blackd jest 100 razy lepsze.

DuDi131
01-07-2008, 19:11

/Down : mam zamiar grać na dłuższą metę, pacc od 1 lvla.

To zalezy od tego jaki styl gry lubisz, lubisz pomagac ludzia poprzez branie wszystkiego na sibie wybierz knighta, lubisz grac stylem ty vs all lub ty + bloker , wybierz sorca, lubisz duzo zarabiac (chyba kazdy lubi :) ) wybierz knighta bo ma najwiecej kasy, chcesz miec zajebistego powera wybierz sorca bo to wlasnie oni i druidzi maja go najwiekszego, ale kosztem obrony i punktow zycia, ja gdybym mial teraz zaczynac pierwszy raz grac wybralbym knighta bo gra sie nim najprosciej :P ale ja wybralem sorca i minelo troche czasu zanim naucylem sie nim fajnie expic, ale jak ktos kiedys powiedzial "trzeba miec duzo czasu i byc bardzo cierpliwym zeby moc grac sorcem" :) mysle ze pomoglem

insanekid
06-07-2008, 13:49
KNIGHT:

+Na wysokim levelu (~140+) mozna niezle zarobic na quest service, w szczegolnosci POI

+~120+ lvl mozesz huncic demki z team i polowy loota nie pokazywac :P (nie tylko na demkach:evul:)

+Gdy juz masz full seta, wtedy praktycznie nie masz na co wydawac kasy, kupujesz w uj mf i lecisz na frosty etc.

+na mniej wiecej 80 lvl masz full seta, zalezy na czym hunciles :)

SORCERER:
+na hutnach ek luruje 8 mobków wali z e gran + ms wali z energy wave

+solo demki i inne

+quest service, lecz jest duzo shoterow, najczesciej sa to paladyni

wiecej nie znam, nie gralem ms. gdybym robil nowa postac wybralbym ed, poniewaz czesto jest potrzebny na hunty, i rownierz niezle zarobi na quest service

Mam nadzieje, ze pomoglem lub przekonalem :}

ripper
06-07-2008, 13:59
+na hutnach ek luruje 8 mobków wali z e gran + ms wali z energy wave
Na non pvp. No i 8 mobów to z reguły przesada. Pomijając ich dmg, to jeszcze rzadko można zlurować 8.
+Gdy juz masz full seta, wtedy praktycznie nie masz na co wydawac kasy, kupujesz w uj mf i lecisz na frosty etc.
A sorcem/druidem/palem nie potrzebujesz full seta i wydajesz kasę na mp itd. od razu.
+na mniej wiecej 80 lvl masz full seta, zalezy na czym hunciles
Zależy od świata.

wiecej nie znam, nie gralem ms. gdybym robil nowa postac wybralbym ed, poniewaz czesto jest potrzebny na hunty, i rownierz niezle zarobi na quest service
Każdą postacią można się bawić w quest service, ale z reguły i tak niewielu dochodzi do tego poziomu, więc argument mało użyteczny.

hzaq
08-07-2008, 01:14
Ripper a Ty jaką voc byś grał?

down: bo tak to kurwa jest, czekam na zmiane neta i we łbie pojawia się 10000 roznych powodów dlaczego nielepiejby wybrać zamiast X voc Y dodam jeszcze ze ze skillowaniem nie byłoby problemu.....

domin3x
08-07-2008, 01:28
Ripper a Ty jaką voc byś grał?

Czy mi się zdaje, czy Ty już czwarty tydzień nie możesz się zdecydować?:|

btw. bierz sorca, knight to nuuuuuuda

projekt89
08-07-2008, 06:26
Czy mi się zdaje, czy Ty już czwarty tydzień nie możesz się zdecydować?:|

btw. bierz sorca, knight to nuuuuuuda

a jak nie umiesz grac, nie masz kasy albo nie wiesz jak ja zdobyc.. to bierz palla :)

hzaq
08-07-2008, 19:08
a jak nie umiesz grac, nie masz kasy albo nie wiesz jak ja zdobyc.. to bierz palla :)

Pall totalnie ODPADA, nie lubie pallków.

/domin3x : Z tego co widać w profilu masz 99 ek, nie podoba Ci sie nim gra? Jakbys mial zamienic go na 99 msa zrobilbys to?

/DOWN: Że tak spytam, jaki level wbiłeś tym sorcem?

Vyohman
08-07-2008, 19:38
Jeżeli ja bym miał pacca wziął bym od razu sorca ponieważ sorc na paccu to chyba najlepsza profesja otóż może chodzić na dragi i mocno walić np z frigo które zabiera tylko 20 many.Możesz używać UE na wyższym lvlu.Knight to nic takiego nad zwyczajnego.Jest to profesja monotonna i ciągle trzeba skilać i skilać do upadłego.Sam gram knightem bo nie mam pacca.Z mojego doświadczenia bo kiedyś grałem sorcem rośnie on w siłę.Na początku może nie jest ciekawy ale później jest on najbardziej chciany na hunty.Może robić sd co mu się opłaci jeżeli wykupi promocję.Najlepiej nim expić na larvach i scrabach bo dużo kasy wypada i w ogóle jest fajny.
Mam nadzieje że cię przekonałem
Pozdrawiam serdecznie Piotrek
Bardzo mnie zdenerwowałeś -.-
Grałem sorcem na paccu i nigdzie, zupełnie nigdzie mnie nie chcieli brać bo 'pal lepszy' Sorc nie jest monotonny? Bez przerwy huntasz ancient scaraby a później frosty. Graj knightem! Ja nie grałem i teraz żałuje :/

hzaq
10-07-2008, 23:00
Może ktoś po0moze?

juran_se_spychowa
11-07-2008, 10:26

ahh tak... to wszyscy róbmy paladinów i knightów bo to są najlepsze profesje! yeyeye!

topic@ Wg. mnie tylko Ci co nie umieją grać wybierają Knight'ów i Paladin'ów bo myślą, że szybko dojdą do jakiegoś rozsądnego lvl... brednia... każda profesja jest tak samo dobra, a jak sie umie grać to sorc nie musi być aż taki biedny jak sie wydaje... sorcowi wystarczy blue set, crown helmet, vamp/demonka, Boh no i wandy... do takiego EQ dochodzi sie w 40/50 lvl (licząc od 1). Później to już tylko wydają kase na manasy i runy bo po co na co innego? Choć jednak w moim odczuciu sorc to taki samotnik który poluje sam na różne potwory więc ja wybrałem druida i Ci też go polecam. NA wyższym lvl z PACC po prostu wymiatasz... pełno kolegów z dość wysokimi levelami, dużo kasy (jak sie umie grać) i dość spokojne życie, bo druidzi są lubiani... więc to zależy jaki styl gry wolisz, agresywny czy spokojny, na dystans, czy w zwarciu

Pozdrawiam

PS Troche by głupio wyglądała tibia z samymi paladinami i knightami...

hzaq
17-07-2008, 01:26
Jeszcze jeden motyw.

Dajmy na to że mam (nie pie***ć ze i tak nie wbije)

100 MSa - gdzie i ile k/h bym nim wyciągnął żeby nie był stratny?
100 ek - j/w

150 ms - j/w
150 ek - j/w

200 ms - j/w
200 ek - j/w

Zakładając że knight ma skille po 90, full eq, ms tak samo ok 60 mlvl normalne dla msa eq.

playboy
17-07-2008, 09:07
to ja cie przekonam do sorka ;d

nie musisz skillowac
stosunkowo tańsze bronie niż knight
mozesz szybciej expic
po update dochodza nowe wandy wiec masz wiecej miejsc do expienia : )
no i oczywiscie czary ktorych knight zbyt duzo nie ma ; d
a ja cie pszekonam do knighta

1)sorcerer musi uciekac i atakować co pszy lagu może stać sie niebezpieczne
2)sorc ma strasznie mało capaa knightem możesz pszejąć cały loot
3)niemusisz sie knightem wracać co hwile do miasta
4)sorc musi łazić cały czas z jedzeniem z powodu kończoncej sie many
5)im lepszego masz sorca tym więcej zużywasz many
6)knightem możesz atakować w małych zatłoczonych od potworów mięjscach
7)knightem owszem musisz dużo skilować co niepozbawia gry sensu;)
8)sorc po kilku dniach może ci sie strasznie znudzić uwierz mi głowa boli od latających światełekX(

mam nadzieje że pomogłem:]

rajaput
17-07-2008, 12:33
@up
Cos sie z toba nie zgadzam. Gram od wczoraj duridem (14lvl) i jakos dobrze mi sie gra. Wiem, ze to niski poziom i potem moze sie okazac, ze druid jest do dupy, ale narazie jest ok ;)

1)sorcerer musi uciekac i atakować co pszy lagu może stać sie niebezpieczne

Niekoniecznie musze uciekac caly czas. Wystarczy pilnowac, by bily mnie tylko 2-3 potowry. Przed takimi rotami, czy skeletonami, na ktorych expie nie musze uciekac. Ewentualnie, jak sie ghoul pojawi, to przy nim nie stoje.

3)niemusisz sie knightem wracać co hwile do miasta

Wcale sie nie musze druidem caly czas wracac do miasta. Bo po co? Siedze caly czas na jednym expowisku, a fooda albo zabieram ze soba, albo lootuje.

4)sorc musi łazić cały czas z jedzeniem z powodu kończoncej sie many

A knight nie musi?

5)im lepszego masz sorca tym więcej zużywasz many

Im lepszego masz knighta, tym wiecej potrzebujesz mp, albo lp oraz coraz lepsze eq.

8)sorc po kilku dniach może ci sie strasznie znudzić uwierz mi głowa boli od latających światełek

Co jak co, ale sorc/druid jest o wiele ciekawsza postacia, niz knight. Mi sie wlasnie te 'swiatelka' podobaja. Z levela, na level mam coraz lepsze czary i to wlasnie czyni ta profesja ciekawa!

no nie wiem, czy pomogles xD

hzaq
17-07-2008, 13:14
Niekoniecznie musze uciekac caly czas. Wystarczy pilnowac, by bily mnie tylko 2-3 potowry. Przed takimi rotami, czy skeletonami, na ktorych expie nie musze uciekac. Ewentualnie, jak sie ghoul pojawi, to przy nim nie stoje.

Nooo, druidem masz problemy z staniem przy ghoulu, co mówić jakbyś miał expić na behemotah?

Wcale sie nie musze druidem caly czas wracac do miasta. Bo po co? Siedze caly czas na jednym expowisku, a fooda albo zabieram ze soba, albo lootuje.

No jasne że 14 druidem nie musisz wracać do miasta. Jakbyś miał 100 eldera i skonczylyby Ci sie mfki to szybko byś musiał do depo biec.

Im lepszego masz knighta, tym wiecej potrzebujesz mp, albo lp oraz coraz lepsze eq.

Full eq kiedyś bedzie, przy tym duzo kasy, 100 bp mp to tylko 100k, dla 150 eka to jest nic a nahuncic sie na tym moze wiele.

Co jak co, ale sorc/druid jest o wiele ciekawsza postacia, niz knight. Mi sie wlasnie te 'swiatelka' podobaja. Z levela, na level mam coraz lepsze czary i to wlasnie czyni ta profesja ciekawa!

Ale te światełka Ci sie moga dosc szybko znudzic, z czarów non-stop expic nie bedziesz mogl bo zabraknie kasy a zbieranie jej na minosach z roda/wanda to niezbyt przyjemna sprawa.

NocnyPasterz
17-07-2008, 13:18
Sorc ma ue duzo czarow off i zabieraja malo many exura na wyzszym mlvlu daje mu wiecej hp zabiera 20 many sd od 45 lvl, knight malo czarow raczej wszystkie dla pacc, jest szary i do dupy

playboy
17-07-2008, 14:50
Nooo, druidem masz problemy z staniem przy ghoulu, co mówić jakbyś miał expić na behemotah?

No jasne że 14 druidem nie musisz wracać do miasta. Jakbyś miał 100 eldera i skonczylyby Ci sie mfki to szybko byś musiał do depo biec.

Full eq kiedyś bedzie, przy tym duzo kasy, 100 bp mp to tylko 100k, dla 150 eka to jest nic a nahuncic sie na tym moze wiele.

Ale te światełka Ci sie moga dosc szybko znudzic, z czarów non-stop expic nie bedziesz mogl bo zabraknie kasy a zbieranie jej na minosach z roda/wanda to niezbyt przyjemna sprawa. ciesze sie że ktoś mnie wreście zrozumiał