Pokaż pełną wersje : Nowa Tibia a skilowanie.
No więc panowie pytanie tyczy się skilowania.
Przeczytałem parę ostatnich poradników i się przestraszyłem.
Niektórzy radzą skilować na 8 lvlu do 80 dysta palkiem.
Albo inni knightem skilować co parę lvli po 5 skili
Przecież gra to ma być przyjemność a czasowo wychodzi że najwięcej z gry to bym wtedy przesiedział na skilowaniu :D
STARSZA TIBIA
Owszem w starszej tibi wypadało a nawet należało skilować:
- Knightem: nie było broni od lvla , można było zrobić 80 cluba + club ring + war hammer i się miotło.
- Paladynem: nie expiło się spearami ponieważ było je trzeba ciągle podnosić ,
a expiąc strzałami te 50 dysta musiało być bo inaczej to waste w ch*j.
NOWSZA TIBIA
Ale teraz co jest za sens skilować ( uważam że cipsoft stara się zrobic tak żeby ludzie odbili od tego skilowania ) skoro:
- Knightem bronie są od lvla więc poco skilowac długie godziny , skoro i tak nasze hity nie będą jakieś kosmiczne ze względu na słabą broń.
Przecież wbijając jeden skill z 79 - 80 można przez ten czas wbić kilka lvli.
Bronie można blesować i to jest kolejny argument przeciwko skilowaniu
(nie muszę chyba wyjaśniać czemu).
Siła z tego co mówią niektóre teorie rośnie wraz z lvlem.
Tak więc w zadawanych obrażeniach uważam że dużej różnicy nie będzie a i tak nie skilujący knight będzie zabierał więcej hp.
Ponieważ gdy jeden skilował ten cały czas expił i wbijał lvle , zmieniał coraz lepsze bronie , eq , zyskiwał coraz więc hp , capa itd , itd.
(zwłaszcza że przez ten czas jaki radzą niektórzy skilować , można zrobić poważną przewagę lvlową.)
-Paladynem teraz przynajmniej do 30 - 40 lvla expi się sperami , choć wiele paladynów expi jedynie spearami a bolty biorą tylko na hunty.
Spearami expi się elegancko już od małego lvla nie ma żadnego waste więc można sobie pozwolić na dymek co jakiś czas.
Tak więc skoro nie skilując idzie nam pięknie i dyst i lvl ( i z lvlem to wszytko , bo to lvl głownie świadczy o sile postaci) to co jest za sens skilowania ?
Paladyn expi b.szybko i jeżeli w jednym poradniku piszę że należy skilować do 80 , przecież logicznie myśląc później będziesz expił szybciej, a z gorszym skilem wolniej więc na wyższym lvlu musi się wyrównać dyst , a nie skilujący paladyn zostanie z przewagą lvla , kasy ...
JAK EXPIĆ ? ? ?
- knight - expimy z bronią jednoręczną + tarczą na full atak. Broń dwuręczną można sobie zostawić na wyższy lvl.
- paladyn - expimy spery + tarcza i full atak. W miarę wbijania dysta (wraz z lvlem) można się przerzucić na łuk (minimum 50 dysta) , kuszę (minimum 60 dysta) , można wcześniej ale to waste amunicji. Oczywiście przerzucać się nie trzeba, znam wielu wysokopoziomowych paladynów którzy expią spearami , a bełty biorą tylko na hunty.
A CO Z HUNTAMI
- knight - normalne chyba że lepszy jest bloker z większym lvlem (hp +cap)
i lepszym eq ( a expiąc zarabiasz - nie skilowaniem) niż mający trochę shielda mnie a za to mniej hp i arma.
- palek - siła palka zależy głównie od skila owszem , ale zanim wbijemy odpowiedni lvl na hunty potrzebny skil wpadnie nam sam , pozatym będzie można brać o wiele więcej ammo (cap), wrazie przezucenia się potwora nie ma pewnego deada (hp). Można brać lepszą amunicje (kasa)
SKILOWANIE (owszem , w małej dawce na początku)
Oczywiście żebyśmy się źle nie zrozumieli nie uważam że na leży po wyjściu z roka iść expić bo podstawowe skile trzeba zrobić, ale to po prostu expisz na full defie na trolach ,rotach.
Za podstawowe uważam dla:
- palka od 8 do 11 lvlu zrobić 40 - 45 dysta (ze względu na exure gran która się przydaje podczas expienia)
- knighta po wyjściu z roka jak najszybciej zrobić te 45 - 50 skila
Te skile robi się stosunkowo nie długo a będą to solidne fundamenty dla naszej postaci.
I dalej uważam że można olać skilowanie, (chyba że paladynem chcemy się na kuszę przerzucić a nie mamy 60 dysta , wtedy warto dobić).
Post niema na celu zmieniania poglądów na siłę innym , niech każdy robi jak uważa za słuszne , tylko ciekaw jestem waszych teorii na ten temat.
Pisałem o lvlu od 8 - 80 (ponieważ większego nigdy nie miałem i nie wiem jak jest dalej)
FAQ - NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:
N:Ale przecież skilując będziemy uderzać o wiele mocniej , a co za tym idzie będziemy o wiele szybciej expili.
H:A właśnie że nie, ponieważ bronie są od lvla więc co za sens siedzieć długie godziny na skilowaniu jeżeli będziemy latać z gównianą bronią.
Do tego jak już było pisane na początku 1 skill daje 3 % dmg , a jeden lvl 2 % dmg. Czyli jeżeli ktoś jest inteligentny to już sobie wyliczy , że 2 lvle dadzą więcej niż 1 skill. A czasowo to już chyba nie muszę mówić co szybciej wpada. Tak więc postać expiąca już wali więcej od skilującej a dodaj do tego lepsze bronie ...
N:Ale przecież 50 knight ze skilem 80/80 , będzie bił mocniej niż 50 knight ze skilem 70/70
H:Oczywiście że tak ! No tylko że takie porównywanie to jest czysta głupota bo na knighta skilującego poszło w tym przypadku o wiele wiele więcej godzin.Jeżeli już tak porównywać to doliczyć knightowi expiącemu ten czas który tamten skilował na expienie. I już wynik staje się odwrotny :)
PRZYKŁAD KUMPLA:
Mogę dodać tylko to że teraz gram kinią który od 50 skila nie skilował i gra się elegancko , kinia już 65 ek. Kumplowi który ma najta wyskilowanego i też uważał że skile to podstawa dałem pasy żeby sobie to zobaczył i on też doszedł do wniosku że głupotą jest tyle godzin ba jakich godzin raczej dni,tygodni skilować.
PS: Nie wiem czy dobrze dział wybrałem, w razie co proszę o przeniesienie do innego
PS2:Ten temat szczerze mówiąc uznałem za zamknięty i postanowiłem już nic tu nie pisać.
Ponieważ naprawdę wielu 100+ lvli (dobrych graczy a nie forumowych mądrali którzy nie wbili jeszcze 50 lvla a myślą że są najmądrzejsi) potwierdziło moją teorię i przyznało mi rację. Więc postanowiłem tu nie pisać skoro wiem, a napisałem to poto żeby się dowiedzieć jak jest.Bo ludzie ciągle będą pisali to samo nie czytając że na poprzednich stronach już ktoś to napisał i zostało to odparte)
Jedyny powód dla którego to odświeżam jest taki: po długim niewchodzeniu na forum,wszedłem i zobaczyłem owy post w zupełnie innym temacie:
Hardbic (nie wiem czy to przeczytasz, ale...) muszę Ci naprawdę podziekować, ponieważ po przeczytaniu Twojego artykułu nabrałem całkiem nowego i świeżego poglądu na skille ;) uważam że masz całkowitą rację, ale jeśli chodzi o skillowanie palkiem to nie zgodzę się z Tobą do końca, gdyż moim zdaniem podstawa to:
-8lvl - 65/55 skill (mi zawsze zajmuje to raptem 19-20h[przy niesprzyjających wiatrach :D ])
Pozrdo :)
Więc jeżeli to ma pomóc chodź jednej osobie (która ma szczyptę inteligencji a nie taką co ma narzucone sztywne ramy i klapki na oczach)to już ma sens. To jest jedyny powód odświeżenia.
Także zanim wygłosisz swoją genialną teorie dotyczącą skilowania do 80 skila czy czegoś w podobie to :
po 1.Przeczytaj cały post od nowa.
po 2.Przeczytaj pierwsze 3-4 strony komentarzy w których już chyba wszystko zostało powiedziane
Na głupie posty nie będę odpisywać ,ponieważ wiem swoje. Jeśli ty też wiesz swoje to niech tak zostanie.Więc jeśli chcesz skilować to sobie skiluj , ja wcale NIE mówię że niemożna skilować tylko że to się poprostu nie opłaca i nijak się ma do zasady że: gra powinna sprawiać przyjemność
Ale może ktoś to jeszcze przeczyta , przemyśli i uzna że wcale nie trzeba skilować żeby móc coś znaczyć na servie
wiewioreq
16-06-2008, 11:31
Znajomy na 8 lvl zaczął wbijać 100/100 i skilluje całe dnie i noce, a mi to po prostu niecałe 60 starczają na cyklopy.
Z siła jest tak, że za level rośnie 2% a za skill 3%.
dokładnie tak,i ty bedziesz miał większą siłę , lvl,kase,i przedewszystkim radość z gry
a z tymi 2 % za lvl i 3 % za skill
to jest chyba u magicznych ?
Też nie jestem za długim skilowaniem.Mam np. knighta 40 lvl i skile 65\64.Hity mi wystarczają.Expie na tym czym chce expić.Waste nie mam.Zycie wiedzie mi się ogólnie dobrze.Jest jeden problem.Może oglądaliście ,,Dzień Swira''? Skiluję tylko dla cyferek, źle się czuje jak palkiem nie mam np. 40 shielda(nigdy palkiem nie miałem 40 shielda :) ), bo myślę, że mi nie wystarczy na expa.Jak idę expić z mniej niż 40 shielda to mi zawsze dobrze się expi.Mój problem tkwi w psychice.Knightem tak samo skilowałem tylko dla cyferek bo inaczej źle się czuję.Chce teraz zrobić chyba palka na serwerze non-pvp i nie wiem do ilu skilować.
Jednym słowem skiluję tylko dlatego, żeby mieć lepsze samopoczucie.
EDIT:
Mam palka na serwerze pvp z 17 lvl i skilami 50\33 (był 19 lvl 53\35 ale pking zrobił swoje).Czy z takimi skilami mogę już expić do końca?
wiewioreq
16-06-2008, 13:19
no raczej nie... na 25 lvl dobij ~65
"Mam palka na serwerze pvp z 17 lvl i skilami 50\33 (był 19 lvl 53\35 ale pking zrobił swoje).Czy z takimi skilami mogę już expić do końca?"
17 palek ze skilami 50 , możesz normalnie expić, chociaż zależy na czym expisz.
Skille to podstawa na początku, dlugim początku, bez nich się nie obejdzie i to jest sprawą oczywistą...no ale jeżeli komuś sie dobrze expi na 40 lvlu z distem 50 to już jego sprawa :baby:
wiewioreq
16-06-2008, 14:59
dokładnie tak,i ty bedziesz miał większą siłę , lvl,kase,i przedewszystkim radość z gry
a z tymi 2 % za lvl i 3 % za skill
to jest chyba u magicznych ?
2 lata temu pisano petycję że knighci 150+ słabo walą i wprowadzono. Bo taki EO to musiał cały czas exori...
"Skille to podstawa na początku, dlugim początku, bez nich się nie obejdzie i to jest sprawą oczywistą...no ale jeżeli komuś sie dobrze expi na 40 lvlu z distem 50 to już jego sprawa "
naprawdę jesteś świetny , tylko gdybyś czytał to zauważył byś że piszę o tym że 40-45 dysta masz już na 11 lvlu.
Ale nawet kompletnie nie skilując to według ciebie wbijając 40 lvl wpadnie 50 dyst ? :D:D:D
na 30 lvlu masz juz ~60 ,
a gdzie tu jeszcze do 40 lvla
projekt89
16-06-2008, 18:57
Szczerze? Dla mnie knight to najlatwiejsza postac.. Obecnie mam knighta na 17 lvl .. 60/60 skille.. Wbije ten 20 lvl dokupie eq typu .. c-armor,k-legs.. I ide na silmy trenowac.. wbije 70+ .. i jazda..
Chodzi mi tu o gre jesli nie mamy pacca tak jak ja..
Wedlug mnie granie palkiem bez pacca na dodatek nie majac kasy na rozwój to lekka lipa.. Kiedys sie brało 2 speary i trenowalo na nich 4 dni .. teraz jest gorzej ;) Knightem swoim od 8lvl.. nie mialem ani jednego waste i nie bede miał. Chyba ze jakeis dle, dragi, vampy, bk w przyszlosci..
Stwierzednie typu NIE OPLACA SIE trenowac, jest bez sensu.. co za przyjemnosc walenie na 40 lvl .. soldierow i 3 guardow? skoro mozna miec.. skille 80/80 .. i walic same guardy.
Fakt mnie tylko zawsze boli ze na 100lvlu .. roznica skilli jest okolo 8.. Ja np. mam 92/87 a ktos inny .. 84/79
Bez sensu jest wbijanie skila 80\80 na 40 lvlu.Ponieważ nie expisz wcale na innych potworach niż 40 lvl ze skilami 70\70 np.
projekt89
16-06-2008, 19:06
nie lepiej wbic.. skille i potem juz sie o nie nie martwic? zreszta.. kazdy robi jak chce! Ale wedlug mnie .. progi
20 lvl 60/60
30 lvl 70/70
40 lvl 75/75
50 lvl 80/80 ..
to podstawa..
jak ktos lubi na 60 lvl miec 75 sworda to pozdrawiam przy huncie na dragach :)
No sprawa shieldinga u palka była już parę razy poruszana mając pallkiem 40 shielda to powodzenia w skilowaniu na cyklopach, albo na slime a o expieniu już nie mówię ze spirami =]. Knight to już inna profa i jak już sie ją wybiera to trzeba mieć dużo wolnego czasu na skilowanie, ponieważ skille są u niego najważniejsze no na 45 albo nawet i 50 levelu mieć skille 65/65+ a znam dużo takich osób to już przesada, albo jak mi jakiś gracz powie, że najważniejsze jest wbijcie 70/70 a potem można expić ile sie chce to powodzenia =]. Jak nie chce wam sie skilować godzinami i siedzieć na slime itp. to macie jeszcze postacie magiczne robicie runki przed dp a Mlvl sam wam idzie ^^
projekt89
16-06-2008, 21:53
exp.. i train.. trzeba podzielic wedlug mnei te rzeczy;) a kazdy napewno... znajdzie chwile zeby trenowac..
Uran of Aurea
16-06-2008, 23:48
Bez sensu jest wbijanie skila 80\80 na 40 lvlu.Ponieważ nie expisz wcale na innych potworach niż 40 lvl ze skilami 70\70 np.
Jeżeli skille tyczą sie knighta to raczej nie bedzie expic na innych potworach, ale bedzie mu sie expiło napewno szybciej, pszyjemniej i bedzie wiencej zarabiać. Jeżeli tyczy się paladyna to może expić na innych potworkach. Myśle, że palladynem opłaca sie skillować, knightem też ale mniej. Dlaczego ? Ponieważ 100 ek expi na zółwiach i 35 ek expi na zółwiach. A jeżeli 35 paladyn expi na torpid -2 to 100lvl napewno nie bedzie tam expić.
Tak więc skoro nie skilując idzie nam pięknie i dyst i lvl ( i z lvlem to wszytko , bo to lvl głownie świadczy o sile postaci) to co jest za sens skilowania ?
Paladyn expi b.szybko i jeżeli w jednym poradniku piszę że należy skilować do 80 , przecież logicznie myśląc później będziesz expił szybciej, a z gorszym skilem wolniej więc na wyższym lvlu musi się wyrównać dyst , a nie skilujący paladyn zostanie z przewagą lvla , kasy ...
Każdy kto myśli o poważnym gramiu prędzej czy później kupi PACC i większość ludzi woli się do tego odpowiednio przygotować poprzez skillowanie. Skille to indywidualna sprawa każdego z nas jeżeli dobrze się nam gra z takimi skillami jakie mamy to nie ma potrzeby skillować, jednak niektórzy gracze uważają to za kweste hmmm... "honoru" jak masz na 40 lvl skill 70/60 to kumple uważają, że jesteś ciotą a jak masz 80/70 to ze jesteś dobrym graczem ( Oczywiście prawdziwi koledzy nigdy by tak nie pomyśleli ja tylko podaje przykład jak myślą niektórzy gracze ) Swoich skilli nie należy się wstydzić jeżeli ci odpowiają :)
"Stwierzednie typu NIE OPLACA SIE trenowac, jest bez sensu.. co za przyjemnosc walenie na 40 lvl .. soldierow i 3 guardow? skoro mozna miec.. skille 80/80 .. i walic same guardy."
Pomyśl, robisz skila 80 i 40 lvl i sie cieszysz jak fajnie jest sobie bic guardy ,
natomiast inny knight robi W TYM SAMYM CZASIE ~65 skila(tyle powiedzmy mu na expie wejdzie) i 60 lvl i on sobie bije potwory o ktoych ty mozesz sobie pomarzyc.
A hitów niebędzie miał od ciebie gorszych bo ty bedziesz bił np fire axe (38 atk)
a on sobie weźmie heroic axe (44 atk) i w dodatku nablesuje jakim zywiolem bedzie chcial
"jak ktos lubi na 60 lvl miec 75 sworda to pozdrawiam przy huncie na dragach "
no na przyklad lvl 65 i 70 axa, bierzesz war axe , blesujesz i wiesz co robisz z dragami ?
coś o czym swoim 40 knghcikiem z 80 skila mozesz pomarzyc
"No sprawa shieldinga u palka była już parę razy poruszana mając pallkiem 40 shielda to powodzenia w skilowaniu na cyklopach, albo na slime a o expieniu już nie mówię ze spirami =]. Knight to już inna profa i jak już sie ją wybiera to trzeba mieć dużo wolnego czasu na skilowanie, ponieważ skille są u niego najważniejsze no na 45 albo nawet i 50 levelu mieć skille 65/65+ a znam dużo takich osób to już przesada, albo jak mi jakiś gracz powie, że najważniejsze jest wbijcie 70/70 a potem można expić ile sie chce to powodzenia =]. Jak nie chce wam sie skilować godzinami i siedzieć na slime itp. to macie jeszcze postacie magiczne robicie runki przed dp a Mlvl sam wam idzie ^^"
acha czyli według ciebie 100 knight z 8x skila (jest sporo takich teraz)
jest dupny ? no tal lepiej miec 40 lvl z 80 skila :D
a o palku to już wogóle przesadziłeś , palem do expienia sperami 40 shield to za mało ? jak umeisz grać to potwór cię dochodzić nie będzie, jedynie raz na jakis czas
"Jeżeli skille tyczą sie knighta to raczej nie bedzie expic na innych potworach, ale bedzie mu sie expiło napewno szybciej, pszyjemniej i bedzie wiencej zarabiać."
no właśnie tłumaczę że ani nie będzie mu się expiło szybciej,przyjemniej, ani a zwłaszcza nie będzie więcej zarabiać (omg w koło macieju)
Bo hitow niebedzie walic wiekszych, ze wzgledu na bronie od lvla itd., mniej zarobi, bo postac z przewaga lvlowa ma o wiele wiecej capa,lepsze leczenia , wiecej many,lepsze eq.
No chyba że poruwnujesz 30 knighta skilujacego z 30 nieskilujacym wiadomo ze skilujacemu bedzie sie lepiej expilo, ale takie porownywanie to glupota na maxa, poniewaz na postac skilujaca poszlo o wiele wiecej czasu , tak wiec nalzey w tym czasie uwzgledic ze postac neiskilujaca w tym czasie expila.
"Każdy kto myśli o poważnym gramiu prędzej czy później kupi PACC i większość ludzi woli się do tego odpowiednio przygotować poprzez skillowanie. Skille to indywidualna sprawa każdego z nas jeżeli dobrze się nam gra z takimi skillami jakie mamy to nie ma potrzeby skillować, jednak niektórzy gracze uważają to za kweste hmmm... "honoru" jak masz na 40 lvl skill 70/60 to kumple uważają, że jesteś ciotą a jak masz 80/70 to ze jesteś dobrym graczem ( Oczywiście prawdziwi koledzy nigdy by tak nie pomyśleli ja tylko podaje przykład jak myślą niektórzy gracze ) Swoich skilli nie należy się wstydzić jeżeli ci odpowiają"
kumpel w zyciu tak niepowie masz rację, pro gracz też nie, takie kozaczki co chcą zgrywać pro są wszędzie i to oni tak pajacują.
To samo na siłowni jak przyjdą jakieś laiki i sie pytają jak ćwiczyć tylko poto żeby wyciskać na ławeczce więcej niż koledzy z klasy
Uran of Aurea
17-06-2008, 00:33
"Jeżeli skille tyczą sie knighta to raczej nie bedzie expic na innych potworach, ale bedzie mu sie expiło napewno szybciej, pszyjemniej i bedzie wiencej zarabiać."
no właśnie tłumaczę że ani nie będzie mu się expiło szybciej,przyjemniej, ani a zwłaszcza nie będzie więcej zarabiać (omg w koło macieju)
Bo hitow niebedzie walic wiekszych, ze wzgledu na bronie od lvla itd., mniej zarobi, bo postac z przewaga lvlowa ma o wiele wiecej capa,lepsze leczenia , wiecej many,lepsze eq.
No chyba że poruwnujesz 30 knighta skilujacego z 30 nieskilujacym wiadomo ze skilujacemu bedzie sie lepiej expilo, ale takie porownywanie to glupota na maxa, poniewaz na postac skilujaca poszlo o wiele wiecej czasu , tak wiec nalzey w tym czasie uwzgledic ze postac neiskilujaca w tym czasie expila.
Porównywałem tutaj postacie o tym samym lvlu, z wypowiedzi Ascarona. Jeżeli chce się mieć jak najśilniejszą postać w jak najkrótszym czasie to tak popieram twoją tezę. W takim przypadku nie opłaca się wybijać wysokich skilli lepiej przeznaczyć czas na expienie.
wojo1310
17-06-2008, 11:07
kolega założył postac na serverze menera i naklonil mnie zebym tez sobie zalozyl. zrobilem to po rowno tygodniowym odstepie od zalozenia postaci kolegi.on skilowal i skilowal a ja doskilowalem do 50/50 i poszedlem na dark katedre swoim 15 lvlowym knightem,juz na drugi dzien mialem 20 lvl(wbilem tez 2 skila) a on nadal skilowal majac 10 lvl,gdy mu sie znudzilo takze zaczal expic na dk(mial skile o mnw. 2/3 wieksze ode mnie jednak ja mialem lepsza bron i zadawalem zdecydowanie wieksze obrazenia)... po odstepie mnw. 10 dni znowu zaczol skilowac majac juz 25 lvl a ja tym czasem smigalem na cyklopach swoim 35 lvlem :) ze skilami 63/61...teraz mam 51 lvl i skile 70/69(wiem ze slabe) a on ma 41 lvl i 3 skila wiecej...ja udezam w rozmachu po 210 a on max 190...to chyba daje do myslenia zwlaszcza ze korzystamy z tej samej broni...o co kaman?8o
".teraz mam 51 lvl i skile 70/69(wiem ze slabe) a on ma 41 lvl i 3 skila wiecej..."
no widzisz , a jeszcze masz tydzień grania w plecy od kolegi.
"ja udezam w rozmachu po 210 a on max 190...to chyba daje do myslenia zwlaszcza ze korzystamy z tej samej broni...o co kaman?"
no pisał już ktoś wyżej że lvl również dodaje dmg.
A weź pod uwage jeszcze jak za pare lvli już zmienisz broń ,a on pozostanie z tą co ma :)
acha i om ma tylko skila 73 , a pomyśl co będzie jak zacznie skilować do 80 (jak radzą niektóre poradniki na tym lvlu) a ty będziesz dalej expić.
wiewioreq
17-06-2008, 12:49
@hardbic
naucz sie cytować:)
ja udezam w rozmachu po 210 a on max 190...to chyba daje do myslenia zwlaszcza ze korzystamy z tej samej broni...o co kaman?
Tak jak powiedział kolega up co level dostaje sie 2% dmg a co skill 3. Gdybyś czytał tekst od początku to byś wiedział.
ZARAZ WAS POWALE MOIMI SKILAMI !!!!! mam 56 lvl i skile 69/66 aHHAHA
nie chce mi sie skilowac moim zdaniem sie nie oplaca moj kumpel 54 ek skile 76/75 nie widze zeby mial jakies tam milionowe róznice w hitaniu.. przy mnie
Praktycznie hitami podobnie i dlatego jebac skilowanie meczysz sie calymi dniami przy trenieniu potem lag ded i skile w dól ja juz tak mialem ..
trenilem sobie trenilem potem wracam do depo lag GS DED DSM/RH w plecy i po skilu ktorego nabijalem caly dzien wiec moim zdaniem bardziej sie oplaca doskilowac do 50~~ i jechac z lvlem teraz skile malo co daja DUZO i TO DUZO BARDZIEJ sie liczy lvl zeby wieej hitac i dana bron oczywiscie skile tez sie licza ale w troche mniejszym stopniu od lvla... TO tyle THX
POZDRooooooo..... SORY ZE TAKIE BLĘDY ORTOGRAFICZNE ALE PISZEe To po pijaku i mi sie nie chce [pisac lepiejj
Robicie to co jest napisane w poradnikach pierdolicie ze skile to podstawa.. a wcale tak nie jest cipy doza do tego zeby tibja byla coraz prostrza za nie dlugo pewnie nie bedzie trzeba skilowac <zart>
SSSlayeRRR
17-06-2008, 14:15
A Bubble? Wogole nie skillowala i jako pierwsza wbila 200 lvl:)
Jest to cytat z tego tematu: forum.tibia.pl/showthread.php?t=58915&highlight=expic+skilowac&pa ge=8
Mianowicie strona 8 post 147.Radze także przeczytać:strona 8 post 144
Teraz post nr 147:
Przeczytalem wszystkie wasze posty i musze stwierdzic z ubolewaniem ze niestety wszyscy mniej lub bardziej mijają sie z prawda. (nawet moderatorzy nie maja do konca racji choc niewatpliwie sa najblizej prawdy)
Otóż tak naprawde skillowanie knightem NIE jest w ogole potrzebne. Malo tego, powiem wiecej - skillowanie knightem jest marnotrawstem czasu. Pewnie zaraz sie spytacie co zamiast tego trzeba robic zeby skille rosly? Odpowiedz jest prosta: Trzeba odpowiednio expic. Expic tak zeby rosl lvl w parze ze skillami. Czyli expic na duzych spawnach slabszych potworkow a nie na pojedynczych spawnach lepszych potworkow. Odradzam takie cuś jak elfy na malym lvlu bo skille na nich rosna masakrycznie wolno (1 hit = 1 dead, a pozniej sprint 10 sekundowy do kolejnego elfika/spawnu nie sprzyja przyrostowi umiejetnosci). Dobierajac odpowiedni rodzaj potworkow i jaskinie (mniej wiecej o to chodzi zeby nie brac potworkow na 1 hita i nie biegac dluzej niz 6-7 sekund do kolejnego moba) powodujemy satysfakcjonujacy dla nas przyrost skilli 2 x wolniej niz podczas treningu i przy tym expimy z szybkoscia 75% swojej maksymalnej predkoscia expienia. (regula dziala do ~75 lvl, pozniej mozna juz w ogole dać se siana ze skillami). Polega to na omijaniu expowisk typu soldy i elfy gdzie duzo wiecej biegamy niz bijemy, a zamiast tego odwiedzaniu expowisk takich jak tomby (zawsze duzo shitu sie plącze pod nogami: a to snake nam tarasuje droge, a to skeletony otocza i shielding rosnie), szeroko rozumiana tiquanda, trolle dla pacc (ponizej 30/30), larvy i roty dla pacc (ponizej 40/40), scaraby (exp sredni, zarobek sredni, ale skille leca b. szybko jak na osiagany wspolczynnik expa/h), DC (w godzinach malego zaludnienia). Krótko mowiac nalezy kierowac sie zasadą: zadawaj ciosy jak najczesciej, ale ze swojej najlepszej broni jednorecznej i na full atak, expiac przy tym oplacalnie. (czyli kasa wydana na exp ma sie zwracac - dlatego demony itp odpadaja ;p)
Kierujac sie powyzsza zasada az do okolo 75 lvla osiagnalem postac taka jak w profilu. Dla porownania moj kolega zastosował zasade progów (dany skill na dany lvl, jego progi byly dosc rozsadne) i troche trenowal. Teraz ma 97 lvl i skille 94/92. Expi o 15-20% wolniej ode mnie, blokuje az o 20-25% gorzej ode mnie. (mimo przewagi 13 skilli shielda ;p)
Post nr 144:
Chcecie to skilujcie, niechcecie nie skilujcie. KAzdy ma własne zdanie.
Ja wole nie skilowac tylko odrazu expic, jak umiejetnie grasz to skil leci ci niewiele wolniej podczas expienia niz podczas grania.
Przykład roty na darashi. bije cie zawsze 2-3 rotów ty bijesz na ful atak. lepsze miejsce tomby 1 lvl gdzie masa badziewi typu snejki, spidery bijesz pokoleji co leci majac na tarczy kilka slabych potworów, inne miejsce dworce. na troche wyzszym lvl bandyci, wildki.
Jesli mam marnowac czas na skilowanie to wole bic nawet takie badziewia, skil rosnie moze troche wolniej ale spokojnie w czasie który ty przeznaczysz na skilowanie ja zrobie lvl.
zanim sie ktos wypowie niech zrobi postacie +70 lvl i zobaczy jakie sa róznice hitó przy 10 pkt róznicy skili. praktycznie zadne dla 90% potworów, szybkośc expienia tez praktycznie zadna.
zaczolem grac razem z kumplem prawie równoczesnie on skilowal ja expilem. efekt ja mam 71 lvl i skile +70/+70 a on ma 50 lvl i skill +80/+80 i ja nadal szybciej odniego expie.
bo 20 lvl daje mi przewage 300 hp, i duuuzo capa. JA moge wziasc wiecej run, zadziej sie lecze, zadziej musze zchodzic z expowiska.
@Cacuss wiesz jaka jest róznica w hp miedzy 80 a 120 lvl ?? 600 hp tam gdzie ty sie dwa razy uhniesz on wogóle.
a dla wszystkich maksymalne obrazenia zaleza od lvl jak i od skillu
nikt na 30 lvl nawet z skilem 90 nie walnie wiecej niz 60 lvl z skilem 60.
jesli mówisz ze wolisz poskilowac a potem miec przyjemnosc z gry to przosze bardzo, ale nie uwierze ze jesli ja bede mial przewage w lvl a ty w skilech bedziemy blokowac te same potwory.
Przewaga lvl to przedewszystkim przewaga ze przezyjesz max comgo potworka.
blokuj DL gdzie główne obrazenia to od ognia, blokuj behemota, Demona, blokuj necro,blokuj warlocki, blokuj potwory bijace z life draina, bij potwory bijace magia. Twój skill przyda ci sie gdy bedziesz bil guardy, cyklopy, nigdzie wiecej. A przy blokowaniu wiekszosci mocnych potworów bardziej wazne jest ilosc hp niz skill.
Moze i bedziesz bil mocniejsze hity w smoka, guarda i td itp ale tam gdzie ty uh uh to ja exura exura bo nadal bede mial rezerwe zycia której ty ze wzgledu na niski lvl nie bedziesz mial.
Daje trochę do myślenia XD
@hardbic
naucz sie cytować:)
umieć umiem, to przyzwyczajenie z innego forum, ale wiem że jest mniej czytelnie więc postaram się cytować ;)
Jest to cytat z tego tematu: forum.tibia.pl/showthread.php?t=58915&highlight=expic+skilowac&pa ge=8
Mianowicie strona 8 post 147.Radze także przeczytać:strona 8 post 144
A spójrzcie na datę tamtych postów, i weźcie pod uwagę to ze keidyś opłacało się bardziej skilować niż teraz (czytaj STARA TIBIA w moim artykule)
odświeżam, bo dodałem jeszcze exp , i parę postów pierwszych ludzie sie o skilowanie pytają to niech lukną :p
Tak pierdolicie z tym skillowaniem jakby to nie wiadomo co było. Po pojawieniu się pacca na 30 dni sprawa jest prosta - kupujesz pacc na 30 dni, robisz na bocie w 2-3 dni 27 sorca/druida, pozniej do konca pacca skillujesz na bocie, a po miesiącu efekt jest oszałamiający, na dodatek niskim kosztem.
Buahah nie no świetny plan.
Kupuje paca żeby bot mi pograł 3 dni i resztę z paca skiluje :D:D:D
Jednak zostane przy swojej opcji mianowicie:
zrobił bym skile 50/50 kupił paca i expił knightem.
Najwieksza niespodzianka nowego update bedzie czysty bot ( bez keyloggerow ) dodawany gratis do kazdego pacca zeby ludzie nie musieli sie meczyc gra. Placisz - masz.
odnosnie tematu - od uptate 8.0 skillowanie nie ma wiekszego sensu.
Kup sobie blackd, Pacc
Nastepnie idz na trole w edron na 2 dni wbijesz 35lvl troche skilli i ruszaj na dworce do 70 lvl i bedziesz mial full seta. Na 70 lvlu bedziesz mial skille cos w stylu 74/65 moze troszke wyzsze wiec nie jest zle.:D Wtedy mozesz dopiero zaczac myslec o skilowaniu np. na molts na monkach albo slimach za bramka lvlowa ; ) Oczywiscie chodzi tutaj o knighta.
A z palladynem to mysle ze musisz pobocic z battle hammerem na edron trolach do 35 ;D wtedy kupujesz speary i skilujesz na jakims monku do 65 dista bo pozniej juz za duze hity wchodza i nie nadarza sie leczyc. A pozniej to juz twoj wybor czy skilujesz z kamieniami czy expisz. Jesli chodzi o palka i jesli masz kase na kamole to bym skilowal ; )
DewkoBoozer
24-06-2008, 09:18
Prawidłowo liczy się dmg tak (co do skilli). Dmg broni dzielimy na 10. Więc Avanger - 50:10 = 5.0 Następnie nasz skill np. 80 mnożymy przez w tym wypadku 5 = 400
400 jest maxymalnym dmg'em przy 80 skillu i 50 atk broni. Przy 90 skilla (każdy chyba wie ile to czasu trzeba poświęcić, żeby wbić knightem z 80 do 90 skilla) uderzamy stosunkowo nie wiele więcej 5x90=450
Co raz to większe skille zmieniają też barierę średniego dmg. Czyli na 70 skilla potrafimy uderzyć 350, ale raz na 50 hitów. A na 90 skilla 350 wchodzą co 4 hit. I dlatego warto skillować.
Alanus Lutinum
24-06-2008, 09:35
Prawidłowo liczy się dmg tak (co do skilli). Dmg broni dzielimy na 10. Więc Avanger - 50:10 = 5.0 Następnie nasz skill np. 80 mnożymy przez w tym wypadku 5 = 400
400 jest maxymalnym dmg'em przy 80 skillu i 50 atk broni. Przy 90 skilla (każdy chyba wie ile to czasu trzeba poświęcić, żeby wbić knightem z 80 do 90 skilla) uderzamy stosunkowo nie wiele więcej 5x90=450
Co raz to większe skille zmieniają też barierę średniego dmg. Czyli na 70 skilla potrafimy uderzyć 350, ale raz na 50 hitów. A na 90 skilla 350 wchodzą co 4 hit. I dlatego warto skillować.
Z GSa (46atk) przy skillu 76 mój best hit wynosił 288. Jedyne co wiemy to to, że im większy skill i atak broni oraz po części lvl tym większe dmg.
odnosnie tematu - od uptate 8.0 skillowanie nie ma wiekszego sensu.
i to właśnie tłumacze noobom , w tym celu napisałem mój artykuł ale i tak zawsze znajdzie się jakiś "gracz" co nawet nie przeczyta całego tylko napisze:
"jak ci się nie chce siedzieć na skilowaniu z miesiąc-dwa to zrób sorka bo knight nie jest dla ciebie"
CipSoft tworząc tę grę chyba nie myślał, aby tak robić profesje, aby skilowały dużo lub w ogóle skilowały, oczywiście mówię o palku i knighcie.
Balnazar00
29-06-2008, 00:55
ZAWSZE bardziej oplaci ci sie expienie niz skilowanie/robienie run (chyba ze potrzebujesz run), pozatym jak cos bardziej oplaci sie skilowac 90 knightem z dobrym eq niz expic 20 ze skilami 100/100 (ten drugi bedzie wiecej padac ;p)
Ja jak mialem 20lv palka to dobilem okolo 50 skill i expilem se na luzie. Jak dobilem 30lv to 10 skill samo wlazlo. Takze skill niejest az tak wazny. Ja radze skilowanie wtedy gdy sa zajete expowiska.
Mam pytanie.Chodzi o to, że mam palka 20 lvl skile 53\37.Ogólnie dobrze mi się hita i w ogóle.Rozchodzi mi się o shielding.Dużo się naczytałem, że jest on ważny i w ogóle i nie wiem czy mam go jakoś specjalnie skilować czy expić sobie i się o niego nie martwić.
Mam pytanie.Chodzi o to, że mam palka 20 lvl skile 53\37.Ogólnie dobrze mi się hita i w ogóle.Rozchodzi mi się o shielding.Dużo się naczytałem, że jest on ważny i w ogóle i nie wiem czy mam go jakoś specjalnie skilować czy expić sobie i się o niego nie martwić.
Z reguły tak jest że palkowi skile shieldingu slabiej lecą więc nie ma co się przejmować...Mój kumpel skilowal od wyjscia z rooka i miał skille 58/45. Generalnie, może być to wina tego że palek expi waląc z daleka i zdaża mu sie tez tak skilować...Palek zostal tak stworzony ze ten drugi skill jest mu mało potrzebny w wielu przypadkach, dlatego ten drugi skill zostaje pozostawiony w tyle... :confused: Zauważ że Knight zawsze posiada w miare równe skile. ;)
Gornik14
02-07-2008, 16:38
ja mam skille 80/80 knightem lvl 55 a jak inni na 55 lvlu maja np. 61/60 knightem to patrzcie jaka róznica
ja od niedawna zacząłem chodzić na orc fortess i nie jest źle
a ci co mają na 55 lvlu skille 61/60 to niech zapomną chyba że wezmą 5 bp of SHP ale i tak tylko stracą kase ;)))))))
<<na orc fortess najczęściej widze 70-110 lvli więc zobaczcie jaka róznica lvl,apropo raz zapytałem sie 78 najta to skilla to powiedział 78/76 ;)
Gracz A skilluje do 80
Gracz B skilluje do 60 i idzie expic
Gracz B odskakuje graczowi A o 20lvli
Gracz A wbija 80 skill i leci expic, dogania gracza B.
Gracz A chodzi na masowe hunty jako bloker, expi na wypasionych potworach
Gracz B może sobie poexpic na tych samych potworach co od 20lvli a o bloczeniu na questach moze pomarzyc...
Gracz A odskakuje graczowi B lvlem.
Jestem za skillem ale bez przesady.
Na pewno warto skillowac na początku żeby potem nie trzeba bylo nadrabiac.
Ja mam paladyna 45 level z dystansem 74, skilowanie? Nie skilowalem, to znaczy skilowalem ale troszke a mianowicie skilowalem do 45 dista pozniej exp i skilowalem z 69 dista na 70 i to wszysto, tym sposobem na levelu 32 mialem 70 dista i olalem totalnie skile, teraz mam dobrego paladyna, ktorym bez wiekszego problemu zabijam dragi, jesli chodzi o gs to musze sobie pomagac runami typu hmm bo przez anty rull system ale to inna bajka.
Z reguły tak jest że palkowi skile shieldingu slabiej lecą więc nie ma co się przejmować...Mój kumpel skilowal od wyjscia z rooka i miał skille 58/45. Generalnie, może być to wina tego że palek expi waląc z daleka i zdaża mu sie tez tak skilować...Palek zostal tak stworzony ze ten drugi skill jest mu mało potrzebny w wielu przypadkach, dlatego ten drugi skill zostaje pozostawiony w tyle... :confused: Zauważ że Knight zawsze posiada w miare równe skile. ;)
Ja wiem czemu palkowi leci shield wolniej (shield u palka leci tak jak u knighta, tak wyczytałem).Chodziło mi o to czy mam tego shielda specjalnie skilować?Nie będę miał problemów na wyższym lvlu z powodu mniej wyskilowanego shielda?
Zawsze mozna powiedziec ze mogłoby być lepiej...No ale chyba nie chce Ci się robić nowego chara i bić od początku lvl...? B)
Moim zdaniem nie będziesz miał wielkich problemów ale poskiluj, poświęć czas na to i dobij z 60+/45+ :)
No bo skoro wybrałeś pala to godzisz się z tym że trzeba będzie przesiedzieć troszke i potrenić :cup:
Jednak dla swojego świętego spokoju postanowiłem potrenować.W tej chwili mam 56\41 i skiluję sobie na rotach w ancient temple.Skill ogólnie szybko leci, ale nie mam zamiaru jakoś specjalnie długo skilować.
Ascaron : oczywiście ze nie, w ogóle olej shielda palkiem :)
Mokus: chyba nie czytałeś.:)
ja mam 12 knight i skile 51/51 i nie hce mi sie skilowac i powiedzcie mi czy oplaca sie ju expic czy skilowac do 65 lub 60?
wiewioreq_are_back
13-08-2008, 12:18
expic, ja mam 35 knighta skille 65/64 i narazie skilluje do 70
malypietroo
13-08-2008, 14:07
Tylko dlaczego non stop porównujecie postaci, z których jedna skilluje, druga expi? Przecież to bez sensu. Dobra, skillująca jest w plecy, ale kiedy owo skillowanie kończy, to rusza powiedzmy na soldki/guardy. Postaci od początku expiącej już tam nie będzie, bo ze wględu na wyższy lvl przeniesie sie na inny exp. Spotkać więc tam można postać nieskillującą, która zaczęła grać później od skillującej i obecnie mają równy lvl, z tym że ta pierwsza ma o 20 skilla więcej. Kto w takim wypadku będzie szybciej expił? Kto w takim wypadku ma mniejszy waste? Poza tym, postać która skilluje do tych 80/80 będzie na późniejszych lvlach z mocniejszą bronią expić szybciej, bo hity będą większe, tak jak ich średnia. Teoretycznie więc to się powinno zrównać, z tą tylko różnicą, że na początku gry jeszcze jako tako chce się skillować, później już nikt o tym nie myśli.
Poza tym, skoro autor tak sprytnie wybiega z broniami, to pomyśl, że bronie w końcu się kończą. Wtedy i jedna, i druga postać będą używać tej samej broni. I wtedy oczywistym jest, że szybciej będzie expić wyskillowana, mając teoretyczne szanse na dogonienie tej drugiej.
Ja uważam że skillowanie nie jest bez sensu, przecież teraz skoro knight ma duże hity, to przy większym skillu będą jeszcze większe. Ale uważam też, że jest to kwestia indywidualna, i każdy robi jak uważa/jak mu dobrze.
Serafin-San
14-08-2008, 21:54
chłopi (bez obrazy) Masz świętą racie poco bić teraz nie wiadomo jakie skille
jeżeli chcą ludzie bić to niech biją ale niech nie mówią że to jest święte "bij skille!!!!" teraz najwyżej wypadałoby wbić z 5 skilli co 20 lvli no na 50 latać z 65 skillami lol
Angell91
17-08-2008, 20:29
Ja mam paladyna 49lvl z distem 80. A odnośnie skilli to ja lobię skillowac( chyba jako jedyny ;p ) ponieważ przy okazji mogę sobie coś poczytać lub wejść na forum
Shmieerk
01-11-2008, 12:34
Mam 35lvl, sword narazie 62, shielding 59. Skiluje na Slimach do 70 sword'a (jeżeli mi się nie znudzi). A hit'y? max 169 w Cyclops'a na lvl'u chyba 30. To było z bright sword'a. Pewnie że mało, licze na to że skilowanie mi coś da.
Jeśli chodzi o shielding, to dlaczego "idzie" wolniej niż sword (w moim przypadku tak jest), jeżeli biją mnie dwa potwory, a ja zadaje obrażenia pojedyncze?
LookamZzaRogu
01-11-2008, 13:50
Jak expisz to więcej podleci Ci sword fighting, bo nie zawsze biją Ciebie 2 potwory, dlatego masz teraz niższy shielding. Skillowanie naprawdę dużo daje.
Paga1993
01-11-2008, 15:09
Ejj ale ludze!
Są ludzie ktorzy np. lubia expic a inni wola skilowac.Ja np. lubie skilowac i expic,teraz mam 27 knighta skile 64/62 i skiluje do 70~.Pamietajcie nie sam lvl sie liczy,ale sama przyjemnosc z gry.Mnie np.sprawia przyjemnosc zabicie draga na 20 lvl na skilach 60~ i bicie go po 100+ , a przeciez ten sam lvl z skilami 50 tego nie zrobi lub blokowanie gs'ow kumplowi i to mi sie wlasnie podoba.
Jestem za skilowaniem!!!
Skilluje wtedy kiedy są zajęte expowiska.
Właśnie mój testowy noob char 35 lvl EK ze skillami 53/10 ( tak 10 shielda specjalnie) wykonal greenhorn arene bez potow i z eq: crown helmet,noble armor,k legs,boh,pammy,blacksteel sword expil BEZ WASTE na:
-EF bez tower bo bylo zajete, Laguna island ; normalnie walilem wszytko nawet blood craby tylko ze sobie odciagalem i pojedynczo, cyce obok thais. Czy z dobrymi skillami czy bez i tak expienie kinem jest dosc monotonne a teraz chcialem wykazac ze nie trzeba skillowac co nie znaczy ze krytykuje skillujacych ale ludzie ktorzy mowia ze nie da sie expic bez skillowania sa w bledzie thx gl bb :)
Ghost419
01-11-2008, 22:15
Ja mam skille 72/58, zamierzam dobić 75 dista i dać sobie spokój. Dobrze robie?
A no i niedługo kupuje pacca.
OldWerladyn
01-11-2008, 22:18
ehh nie skilujcie, proszę bardzo
ale i tak lepiej widziałbym grę ;] tak:
Knight:
8lvl 35/35
20lvl - 85/85 + pacc oczywiście
wyskilowanie to zero kasy knightem :) wystarczy char 27lvl sorc/drut i wormsy + bot
Takie skile fast wchodzą na 24/7 online
kiedy wy wbijecie 50lvl i 67/64 a chłopak w tym czasie wbije 25lvl i 85/85 to dogoni was w mgnieniu oka :) bo wtedy lepiej pizga=lepsza kasa=lepszy exp
gdy on będzie sobie botować na -2 z 35lvl i f axem z ogromnym profitem a wy będziecie mieli ten 54-55lvl i będzie wychodzić na zero przy dupnym xp, a kiedy on wbije ten 50lvl w mgnieniu oka a wy ten 60~ to wam będzie głupio, że mimo iż macie lepszy stuff walicie mniej i jesteście coraz bardziej w plecy na skilach 72/68 a on mają 89/86~ rozbija wszystko jak chce ;)
Jero_Sila
01-11-2008, 22:44
Ja lubie skillowac w tej chwili mam 40 Knighta ze skillami 80/81 ;) I co ? Zabronicie mi skillowac ? Ludzie przestancie wypisywac bzdury na forum i zacznijcie expic/skillowac...
Pozdroo..:baby:
kiedy wy wbijecie 50lvl i 67/64 a chłopak w tym czasie wbije 25lvl i 85/85 to dogoni was w mgnieniu oka :)
jesli stawiasz na szale 85/85, to imho w tym czasie skille pod 75/75 bez treningu, level powinien osiagnac 75 a przy dobrych wiatrach to i wyzej.
kiedy wy wbijecie 50lvl i 67/64 a chłopak w tym czasie wbije 25lvl i 85/85 to dogoni was w mgnieniu oka
z 81 bodaj na 85 robilem 2 tyg po 10h~
zaczynajac od 10 do 85 potrwa to z dobre 500h. przy slabym srednim expie 25k/h mozna przez ten czas wbic z 12kk expa czyli 90+lev i skile 75-80
to niech sproboje doganiac
wielu z was nigdy nie mialo 80 skilla i na 20 lvl macie skille po 50 i waszym "zalozeniem" miec skille na 30 lvl 75-80, a znaczna czesc nawet nie wbije tego lvl bo sie znudza a tym bardziej skilli :) Podstawowe skille trzeba miec ale skillujac do 80 na mniej niz 60 lvl to waste czasu i tak bijecie to samo co typ z 50 skilla co z tego ze gdy juz sie wyskilicie to szbszy exp, ale gdy padniecie wieksza rozpacz i wasz konkurent jest 20-25 leveli + nawet jezeli padl juz x2 razy
Shmieerk
02-11-2008, 13:52
Wychodzi na to, że nie warto mieć konkurentów.:p
63/60
Ja tez nie jestem za morderczym skillowaniem (80/80 na 8 lvl :|), ale wiadomo ze nie mozna myslec o efektywnej grze bez zrobienia umiarkowanych skilli.
W tej chwili gram paladynem (20lvl i 63dist- skilluje do 65), i moj sposob jest nastepujacy:
8lvl - 55 dist (2-3dni roboty)
20lvl - 65 dist (mozna sobie rozlozyc powiedzmy na skillenie jednego dista co lvl-czego nie polecam-, ale przy wbiciu tych 12 lvli samoczynnie wbije sie 4-5 distow i zostaje nam wbic te nastepne 5 - 2-3dni roboty)
30lvl - 70 dist (tutaj raczej proponuje rozlozenie np na 25 lvl 68 dist i na 30 lvl wbicie 70)
I potem calkowicie mozna olac skillowanie. Wyzej podany schemat pokazuje ze mozna wbic porzadny skill nie wysilajac sie zbytnio...
A co do knightow to popieram artykol o tym zeby nie skillowac bo te skille ida masakrycznie wolno a nie zwiekszaja zbytnio perspektywy na przyszly exp...
NOWSZA TIBIA
Ale teraz co jest za sens skilować ( uważam że cipsoft stara się zrobic tak żeby ludzie odbili od tego skilowania ) skoro:
- Knightem bronie są od lvla więc poco skilowac długie godziny , skoro i tak nasze hity nie będą jakieś kosmiczne ze względu na słabą broń.
Przecież wbijając jeden skill z 79 - 80 można przez ten czas wbić kilka lvli.
Bronie można blesować i to jest kolejny argument przeciwko skilowaniu
(nie muszę chyba wyjaśniać czemu).
Masz prawo mieć swoje zdanie mimo, że nie musi być słuszne, ale ja uważam, że Cipsoft dodał ograniczenie poziomowe broni dlatego, że niskie lvle były poprostu za słabe jak na broń, którą nosili, lub dlatego, że w innych grach też są takie "bajery".
Mam teraz 30 knighta z 64/63 i moje pytanie brzmi czy lepiej będzie mi expić nadal na dc czy tez dobić to 71/70+ i iść expić na dwarf guardy. Przeczytalem większość postów i ktoś napisał ze duże skille przydadzą się w sumie m.in na guardy a myślę że tam własnie powinienem expować. Proszę o radę btw. wiem że to nie ten temat ale mam nadzieję że mi wybaczycie ;)
No dobra. Skusil mnie ten temat do zrobienia sobie knighta i zrobilem go. Tylko teraz moje pytanie gdzie expic ta nieskillowana postacia, zaznaczam ze mam zamiar na pocztek wbic skille 50/50, moze 55/55 ;), ale gdzie potem expic...?
Prosze o podawanie miejscowek i potworow do ok. 40lvl
Z gory dzieki-Lipus
Przed 25 lev będziesz moim zdaniem skazany na dwarfy (zwykłe i soldy), dc -1, mino mount (bez wierzy) i ghoule pod mount sterrum. Po 25 lev wbijasz skile ~60/~60 i można dodać do tego co napisałem wyżej cyce i pojedyncze guardy (można oczywiście lecieć na full resp ale to na 75% waste będzie).
A co do skili jakie zamierzasz wbić na początek to uważam że dobrze wybrałeś ;)
@edit
Aha jeszcze miejscówki :P
8-25 lvl
Napisałem wyżej
25-40
Dc -1 i -2 (poniżej 30 lvl na -2 może być hardo), cyklopy wszelkiej maści, guardy, FACC tomb, elf fortress obowiązkowo :P i mino mount dla kasy
na 40+ ze skilami 70/70 możesz się już nawet pokusić o OF ale kasy na + raczej nie oczekuj (to raczej dla "zrywów" expa :P
Misiekxxx95
14-11-2008, 20:36
Ja cie koles nie rozumiem,nie lubisz/nie chcesz skilowac to nie skilluj,nie wiem czy ty chcesz ludzi odwrocic od skilowania,jesl tak to zycze powodzenia, jak ktos tu napisal ze wbije 50 lvl 64/64 a 25 85/85 to go szybko dogoni,i ma racje, ale ja mysle ze 80/80 od 50 - 80lvl starczy pozniej mozna jeszcze poskilowac do 90/90 a w ciagu expienia i tak ci kilka skili w leci ktore beda juz strczyly do konca gry.SKILLE SA WEDLUG WLASNEGO UZNANIA . wolisz expixc to idz expic tylko ze jak bedziesz mial h..owy skill to do konca tibijskiego zycia bedziesz skazany na cyce.A jeszcze ktos sie pytal czy wbijac 70/70 i isc na guardy, ja mysle ze lepiej by bylo wbic 67/67 i isc na cyce mimo ze z guardow lepszy loot leci ale na cycach jest tez dobrze ja wynosilem 3 halbardy i ok 2k w 2godziny jak bylo pusto, Guardy maja dobra obrone i mi sie zle expi z 75+/75+. Ja wole mumie bo maja malo zycia, slaba obrone i Leci z niej duzo kasy ok. 50 gpz jednej i nie musisz miec kosmicznych skilow.Zrobisz jak chcesz ja ci tak radze
\•/ ¬_• ziomus ! | |\ to jest napad ! /'\ /'\ dawaj itemki
wlej to w tibi i podejdz napisz do h lvl na pvp
Wiecie co jest najważniejsze? Aby czerpać zabawę z gry, czyli jeśli ktoś nie lubi skillować niech nie skilluje, wbije marne 50/50 i niech sobie gra. Teraz Tibia jest dla ludzi, którzy szukają łatwej gry. Wszystkie te boskie gildie na światach PvP popisują się jakie to oni mają PvP, a tak naprawdę są słabi, ale w erze hotkeyów, nowych broni, ulepszaczy i innego ścierwa są potężni.
Kiedyś liczył się refleks, umiejętności, a teraz? Dobry BOT i sprawne palce na Hotkeyu.
tralalala123
15-11-2008, 18:38
Niechce zasmiecac forum wiec napisze tu. Mam taka sytuacje:
13 knight skile 54/53, eq:blue robe(z dawnego sorca:D), knight legi, serpent sword, steel helmet, dragon shield, niewiem czy teraz mam isc skilowac na slmach(za wczesnie na slimy?) czy zaczac expic. co radzicie?
Misiekxxx95
16-11-2008, 14:25
ja bym wbil do 55/55 i bym poszedl expic do 20 lvl,na slimach ci duzo fooda zejdzie, ja bym radzil na rotach albo na mino do 60/60,pozniej mozna na slimach tylko musisz miec b dobre eq
Piotrek Marycha
16-11-2008, 14:58
Kiedyś liczył się refleks, umiejętności, a teraz? Dobry BOT i sprawne palce na Hotkeyu.
no patrz, a kiedys tylko dobry bot sie liczyl
odświeżam , z edytowałem :)
pc_piotrek
15-12-2008, 13:24
Chciałbym się spytac czy na 25 lvlu skile 65/65 są dobre czy jeszcze skilac. W tibie nie grałem od 0,5 roku. Proszę o sensowne odpowiedzi. Jak by co nie działa mi "ci" przez sterowniki ati
Kurna znowu to samo. Nas się pytasz? Ja mam na 42 lvlu 65\65 i mi dobrze. Leć poexpić i sprawdź czy jest good, a jak niedosyt to spadaj skilić. Proste kurna X(
dokładnie , zaraz ktoś następny się spyta czy jak ma 2 skile mniej to co ma robić .... Przeczytaj post sobie jeszcze raz , i powiedz jak myślisz co ci doradze ? Ja bym na twoim miejscu nie skilował, ale jeśli wolisz skilować ...
Rock_Star
16-12-2008, 21:45
Moze powiem jak było u mnie.
Zawsze skilowałem postacie, ale ostatnio wrociłem na Celestę (server no-pvp) i ze skilowaniem był mały problem - noobki wybijały roty, slimy etc. Przy skilach 50/50 sobie odpuściłem skilowanie. Po pięciu tygodniach od założenia postaci mam 71 level skile 73/68, full EQ. Spokojnie bije dragony, dragon lordy...
Na 20 lvl miałem troszkę ponad 50 skila, kumpel miał 20 lvl, 63 skila i duzo lepsze eq ode mnie (prawie full set+ softy) i skilował do 70/70. Jak on wbił 50 lvl miał skile ok 72/72, ja w ym samym czasie miałem jakies 68/63 ale ponad 10 leveli więcej i dogoniłem go z EQ. Warto zauważyć ze byliśmy mniej więcej tyle samo online każdego dnia.
Dragonit
18-12-2008, 15:55
Chyba mało kto tu rozumie że tibia jest dla funa i przyjemności, to przecież nie jest jakiś cel w życiu ... ja osobiście mam polew jak widzę kalekich knightów jak taki ostatnio, co na 40 lvl męczył się z mino guardem (hity szły podobne) przy czym ja kiedyś na 13 lvl łatwiej go biłem ... albo jak typ co też na mino guardzie zwastował 3 potiony 21 kinem ... nie mówię tu o szalonym skilowaniu, ale te 55\55 na 10 - 11 lvl (trudno mi powiedzieć ile to zajmie) knightem albo 60 dista pallem to podstawa, by gra dawała frajdę i w ogóle. Nigdy nie chciałbym mieć postaci która na 40 lvl ma 55 skilla. Ale to tylko moja opinia.
A ja nie skillowałem wogole i jakos w przyszłości też nie zamierzam, i tak z full setem dla rp mam 105 dist
Dragonit
18-12-2008, 16:18
I tak masz niezłe skille, aż trudno uwierzyć że nie skillowałeś ;)
Dałeś mi do zrozumienia. Ostatnio po padnięciu przez Kicka straciłem skilla którego bilem 15h i sie zastanawiałem czy odrobić go czy wy expic Jóź zmieniłem świat i przeczytałem twój temat pierd.... bd tam grał i expil skile wejdą ww swoim czasie...
Tibiarz95
22-12-2008, 15:17
Słuchajcie mam problem ze skilowaniem! mam knighta 12 lvl i skile 37/36
nie chce mi wchodzic shieldnig prosze napiście na e-mail
[email protected]
Słuchajcie mam problem ze skilowaniem! mam knighta 12 lvl i skile 37/36
nie chce mi wchodzic shieldnig prosze napiście na e-mail
[email protected]
a zalozyles tarcze ? -.-
Mam Dylemat.
Mam 1000 kamieni w Depo i aktualne skille 73 (50%)/50
Dobic do 75 Dista i expic czy expc/skillowac
A może rzucić skillowanie i tylko expic a poskillowac potem?
Aktualny profit co idzie z Huntów przeznaczam na kamienie.
Moje eq to:
Belted cape,p.legs,p.ammy, medusa shield i Crown helmet ,leather boots
Cos dokupic czy zostawić na 30 lvlu.
kurczak2828
02-01-2009, 14:37
Skille to podstawa na początku, dlugim początku, bez nich się nie obejdzie i to jest sprawą oczywistą...no ale jeżeli komuś sie dobrze expi na 40 lvlu z distem 50 to już jego sprawa :baby:
LOL pomysl, palek na 40 levelu skille mu same wejda na okolo 65/40 albo nawet wieksze a jak kolo skilluje na do 70/70 albo 80/80 a tymczasem drugi wbije z kilkanascie leveli, wiec ma wieksza sile, zycie, cap, many, kasy i lepsze eq...
Revirovy
03-01-2009, 12:57
Ale tez ludzie tutaj odprawiacie debaty -.- Niech kazdy gra jak chce jesli ktos woli miec 60 lvl i 50/50 to jego sprawa itd Sam przed chwila widzialem na Allegro gosc sprzedawal 54EK ze skilem 65/57 to total porażka ;( Ja tam zawsze knightem wbijam odrazu 60/60 a potem dobijem do 70/70 a palem to od poczatku do 70 a potem dobijam do 80 i spokoj wcale nie jest tak tragicznie skilowac a wole to na poczatku zrobic niz isc ze skilem 40 i miec po 5 razy z rzedu poof na Dwarf Soldzie -.- :baby:
@up;
Owszem bedzie mial na 40 lvl skila 65 ale dzieki skilowaniu ja na 25 lvl mialem 67/55 i znacznie lepiej sie gralo :) Z Knightem to samo sie tyczy
Mam Dylemat.
Mam 1000 kamieni w Depo i aktualne skille 73 (50%)/50
Dobic do 75 Dista i expic czy expc/skillowac
A może rzucić skillowanie i tylko expic a poskillowac potem?
Aktualny profit co idzie z Huntów przeznaczam na kamienie.
Moje eq to:
Belted cape,p.legs,p.ammy, medusa shield i Crown helmet ,leather boots
Cos dokupic czy zostawić na 30 lvlu.
Wbij 75 skile, potem 50 lvl i na 50 poskiluj do 80.
Popieram w pelni autora tego tekstu, ma zupełną racje. Wystarczy zeby wbic na początku te 55 skila i styka. Ja osobiscie polecam metode skilowania na Isle Of Destiny ( zawsze skiluje tam do 35/35) a potem od 9 lvl do 15 lvl skiluje dalej i wbijam ok 55-60 skila i jest juz git. Taki trening zajmuje ok tydzien i to raptem po 2h dziennie. Tak czy tak pasuje wbic chociaz 30 lvl zeby miec tego BS a zanim wbije sie z 15lvl na 30 to akurat okolo 5 pkt skila wpadnie i spokojnie na cycach expic a wtedy juz skil będzie 65+ i elegancko sie gra a zanim dobije sie ten 50 lvl to jest juz 70 i styka :)
A dla PACC polecam wbic 60/60 na FACC i ok 30 lvl i expic na lagunie bo na żółwiach lepiej skil wpada bo maja dobry def i wiecej hitów nam wpada na kazdego. Ja taka metode stosowałem i zaczynałem z 58/58 a po 2 tygodniach mialem 67/66 :)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.