zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Reczne usuwanie keyloggerów

xemmoe
25-11-2004, 21:57
Witam :)
Chciałbym się dowiedzieć jak wykryć ręcznie keyloggera.
tzn. nie chodzi mi o linki do programów typu ad-aware albo spybot bo już je mam. Słyszałem cos o pliku svhost***** i dlatego prosze dowiadczonych użytkowników ( moderatorzy mile widziani ;) ) o wytłumaczenie co i jak.
Jeśli komuś zależy to moje wkleić co wykrył HijackThis.
Czy możliwe jest wykrycie każdego keyloggera nawet " samoróbkę "???

Z góry dziękuje za pomoc :D

Sasek62
25-11-2004, 22:10
Jeśli masz wina Xp to wlacz alt+ctrl+del i daj procesy jak pamietasz nazwe keyloggera to ten proces wylaczaj a jak nie to wylaczaj wszyskie oprocz EXPLORER***** i procesy zarejestrowane na Usługe Lokalną SYSTEM Usługe Sieciową

Patimrok
25-11-2004, 22:13
ekhem mój kolega z rl o tym napisał : http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=12814
a jak nie chce się zaglądać przepisałem :
3.Naprawa Reczna

-Nie wiem dokladnie czy jest ten plik na windowsie 98 ale mozna sprobować.

Zaczynamy od wejscia w menu start,wyszukaj.TAm wyszukaj pliku svchost***** pod ktory najcześciej podszywaja sie keylogery.

Orginalny plik svchost***** znajduje sie w folderze windows\system32\
Z tego co pamietam ten plik obsluguje internet
W kazdym razie jak wyszuka ci wiecej niz ten wlasnie jeden plik...reszte wykasuj.JA mialem przyklad ze mialem 3 podejrzliwe pliki. 2 jakies tam dlugie z cyframi i jeden o ikonie gry tibi.Odrazu usunołem i sa skutki.Nie mam hacka.Jeśli to wam nie wyjdzie pozostaje ostatnia opcja....

Rafi_ten
25-11-2004, 22:14
Jeśli masz wina Xp to wlacz alt+ctrl+del i daj procesy jak pamietasz nazwe keyloggera to ten proces wylaczaj a jak nie to wylaczaj wszyskie oprocz EXPLORER***** i procesy zarejestrowane na Usługe Lokalną SYSTEM Usługe Sieciową

kiedys sam tak robilem...ale to zmudna robota, ja po prostu znalzlem zrodlo keyloggera i po prostu usuonalem ^^

xemmoe
25-11-2004, 22:32
Użyłem opcji szukaj i oto co mi wykryło:

svchost C:\WINDOWS\system32 rozmiar: 13 KB Aplikacja

SVCHOST*****-353OF672.pf C:\WINDOWS\Prefetch rozmiar: 37KB plik pf

svchost C:\WINDOWS\SoftwareDistribut... rozmiar: 14 KB Aplikacja

Ten svchost***** cos mi sie nie podoba.
A wy co o tym sądzicie???

Patimrok
25-11-2004, 22:38
nie wiem nie znam się na tym, ale podałem link a jak nie to sie spytam koleżki i później zamieszcze odpowiedź

Earl
25-11-2004, 22:43
Z keylogami to jest tak ze musza sie same uruchamiac... Czyli robisz 3 rzeczy: sprawdzasz zawartosc menu Start>Programy>Autostart (male szanse ze tam bedzie), sprawdasz plik autoexec.bat (tam sa listy plikow ktore sie uruchamiaja przy starcie systemu. sprawdz czy ostatnie pare linijek nie jest jakies podejrzane) i autostart w rejestrze (nie pamietam jaki dokladnie adres ale powinienes znalesc). Jesli gdziekolwiek w tych 3 miejscach bedzie jakis plik niedawno utworzony o podejrzanej nazwie ew. w podejrzanym miejscu usun go po prostu.....

Ew. wlacz tibie wpisz jakies fikcyjne accnum i pass i sprawdz w dosie poleczenia z netem (najlepiej wylacz ie, gg, outlook i wszystko co moze korzystac z sieci oprocz tibii)... jesli bedzie cos wiecej sie laczyc (keylogg musi wyslac twoje dane do autora) to na 99% to jest podejrzany plik.

Wexerh
25-11-2004, 23:33
Tak sie sklada ze interesuje sie hackingiem nie tam jakies hackowanie kont czy cos tylko tak "naukowo" Keylogery sa przerozne ale najczesciej uzywany jest "Perfect Keylogger" jest to bardzo sprytny k log mozna go tak skonfigurowac ze nie pokazuje sie w trayu nie ma go w liscie dodaj usun programy niema go w tzw. "ctrl+alt+del" ani w menu start jedynym sposobem pozbycia sie keylogera jest zainstalowanie pozadnego Firewalla/Anty trojana(?) jezeli bedzie keyloger chcail wyslac logi z twojego komputera na mail podany przez hacekra "Dobry" Keylogermowinnien to weychwycic i podac sciezke pliku wedy nalezy sobie zapisac idelete z Szitem

MayGyver
25-11-2004, 23:57
a ja mam taka prosbe i rade jednoczesnie

przestancie pisac bzdury na forum
ktos cos gdzies zaslyszal i powtarza glupoty jeden za drugim

svchost***** jest plikiem systemowym
odpowiedzialnym za zarzadzanie bibliotekami
zacznijcie korzystac z google
http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/svchost/
i przestancie pieprzyc glupoty

bo az slabo mi sie robi jak czytam wasze posty

Rikimaru
26-11-2004, 00:32
Tak sie sklada ze interesuje sie hackingiem nie tam jakies hackowanie kont czy cos tylko tak "naukowo" Keylogery sa przerozne ale najczesciej uzywany jest "Perfect Keylogger" jest to bardzo sprytny k log mozna go tak skonfigurowac ze nie pokazuje sie w trayu nie ma go w liscie dodaj usun programy niema go w tzw. "ctrl+alt+del" ani w menu start jedynym sposobem pozbycia sie keylogera jest zainstalowanie pozadnego Firewalla/Anty trojana(?) jezeli bedzie keyloger chcail wyslac logi z twojego komputera na mail podany przez hacekra "Dobry" Keylogermowinnien to weychwycic i podac sciezke pliku wedy nalezy sobie zapisac idelete z Szitem

Za przeproszeniem interesowujesz się to nie znaczy że się znasz:P to że się keylog nie pokazuje, czy inny vir to tak dało się zrobić pod windows 98, w xp głowy bym już za to nie dał:P a zreszta wystarczy start/uruchom/msconfig i tam macie wszystko co wam się odpala na kompie:P

xemmoe
26-11-2004, 14:09
Thx Wam za odpowiedz ale chciałbym się dowiedzieć na ten temat coś więcej.
Nie chodzi mi tylko o plik svchost***** ale o gólnie o sposobach ręcznego sprawdzania

MayGyver
26-11-2004, 14:14
najlepiej:

zainstalowac windowsa i wyeksportowac sobie rejestr do pliku

codziennie porownywac sobie wpisy w rejestrze z tymi w pliku
i usuwac te podejrzane

zycze milej zabawy

xemmoe
26-11-2004, 14:32
[QUOTE=xemmoe]

svchost C:\WINDOWS\system32 rozmiar: 13 KB Aplikacja

SVCHOST*****-353OF672.pf C:\WINDOWS\Prefetch rozmiar: 37KB plik pf

svchost C:\WINDOWS\SoftwareDistribut... rozmiar: 14 KB Aplikacja

A co o tym sądzicie? Czy tu jest coś co powinienem usunąć?

MayGyver
26-11-2004, 14:37
chyba wyraznie napisalem ze jest to plik systemowy?
nie wolno usuwac plikow systemowych bo komp sie nie uruchomi

> svchost C:\WINDOWS\system32 rozmiar: 13 KB Aplikacja
glowny plik - nie usuwac

> SVCHOST*****-353OF672.pf C:\WINDOWS\Prefetch rozmiar: 37KB plik pf
ten plik umozliwia szybsze uruchomienie programu svchost
ogolnie pliki w tym katalogu (prefetch) umozliwiaja szybsze uruchamianie programow
nie usuwac

> svchost C:\WINDOWS\SoftwareDistribut... rozmiar: 14 KB Aplikacja
podaj pelna sciezke dostepu bo nie wiem co to jest
ale na 90% nie usuwac

xemmoe
26-11-2004, 14:52
Mówcie co chcecie ale modek zawsze potrzebny :P

C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download\3f3d38e16 37fbcfdbb17ecba0d67fa56

to pełna nazwa tego pliku

Aha i jeszcze jedno: czy jesli chodze tylko po tibia.pl i nie sciagam nic to jest możliwośc złapania keyloggera??
Sorry za takie pytania...

MayGyver
26-11-2004, 14:59
zostaw ten plik

tak, jest mozliwosc zlapania keyloggera, jesli tylko wchodzisz na strone tibia.pl
i nie dlatego ze strona zawiera keyloggery

slyszales o wirusie sasser?

wchodzi do systemu poprzez dziury, i nie musisz nic sciagnac zeby go zlapac

wystarczy lekko zmodyfikowac takiego wirusa i okaze sie ze zamiast niszczyc dane bedzie pobieral plik z zewnatrz, ktory bedzie keyloggerem

i to wszystko moze sie stac w 30 sekund od podlaczenia sieci/internetu do komputera
bez pobierania jakichkolwiek plikow z zewnatrz czy nawet bez wchodzenia na strone

xemmoe
26-11-2004, 15:05
Wielkie dzieki MayGyver!! :D
A co do sassera to miałem nie lada przygode bo jeszcze nic wtedy o wirusach nie wiedzialem:)

Command&Conquer
18-06-2006, 08:39
Witam, mam pewien problem, dosc mocny. Sciagnalem plik Tibia 7.6 ze strony www.tibia.org.pl, okazalo sie ze plik ten zajmuje cale 256kB, i co gorsze gdy sie na niego wchodzi to wyswietla sie jakas aplikacja w oknie dos i koniec wylacza sie. Probowalem go usunac zwyczajnie... nie da sie, odmowa dostepu, zarzucilem tryb awaryjny, tez kiszka, wiec sie zdenerwowalem i sciagnalem kilka(3) programy do usuwania takich scierw(za przeproszeniem), niestety zaden go nie wykryl ani nie zabil...8o :] Mam pytanie, czy moze wiecie co z tym zrobic? Oczywiscie poki co format nie wchodzi w gre... Proszę w miare mozliwosci o pomoc.

Mysterious Flash
18-06-2006, 16:18
@up,
No widzisz.
Nigdy nie sciągaj syfów z org.pl
Przestroga na przyszłość. Sam szukałem tibi 7.6 do ots była potrzebna, nigdzie nie mogłem znaleśc, to kolega przesłał przez email.