Pokaż pełną wersje : hip-hop
Speedrun
17-06-2008, 17:37
hip hop czy rap??
hip-hop: http://pl.youtube.com/watch?v=XDac6MKzZPg
rap: http://pl.youtube.com/watch?v=n9O5AcnVSIo
aha ocencie ktory utwor lepszy
Capality
17-06-2008, 17:57
rap lepszy, obie piosenki fajne
eisscheriann
17-06-2008, 18:02
hip hop to kultura, rap to muzyka czyli jej część.
abradab_/
Ciężko wybrać w ogóle między GO a Abradabem. Lubie i GO, i Abradaba, chociaż ten kawałek "rapowe ziarno" tak średnio: P
@eisscheriann
Zawsze byłam pewna, że HH to rap, tylko spolszczone: P Człowiek uczy się przez całe zycie ^^
@down
Firma.? Może się na HH nie znam, ale jak znajomy puścił mi ostatni ich kawałek, to brzmiało jak hipho-polo. Jakiś teledysk ze szkieletami czy coś ._.
ja ogólnie słucham rapu Firma itd : p wole rap ale Abra dAb albo mi sie zdaje ale nagrywał rap : p ale to chyba wtedy jak był w k 44 : p z Mieszkiem czasem e-mjaluje :D ale według mnie to jest hip hop ; p
hip hop to kultura, rap to muzyka czyli jej część.
Masz rację, ale Fisza np. nie sklasyfikujesz jako rapera bo nie rapuje swoich tekstów :P Jednak tworzy hip-hop.
Z tych dwóch kawałków to Abradab lepszy.
Dab. Niewiele hiphopu/rapu toleruje ale Dab, Kaliber, Paktofonika zawsze się odnajdą.
@rap i hiphop:
Tutaj chyba chodziło o hiphop jako lżejszą forme muzyki z tej kultury.
Wgórze Japaczy, K44, Paktofonika... Jajonasz, dzisiejszy rap jak Tede czy Peja jakoś mnie nie robi. Wole starsze kawałki. Dzisiejszy jest zbyt "gangsta/fajne dupy na klipie/patrz jak fajnie umiem bluzgać/i ogólnie jaki jestem fajny"
Do tego "jaraj zielsko", "jeb*ć policję", "jeb*ć frajerów", "nie będę Twoja frajerze", "kur*a Kur*a Kur*a ch*j" ._. Nawet nie orientuje sie jak te "sqady" się nazywają, bo kazdy gada to samo z tego co zauważyłam: P
<3 PFK, K44, O.S.T.R.
Wgórze Japaczy, K44, Paktofonika... Jajonasz, dzisiejszy rap jak Tede czy Peja jakoś mnie nie robi. Wole starsze kawałki. Dzisiejszy jest zbyt "gangsta/fajne dupy na klipie/patrz jak fajnie umiem bluzgać/i ogólnie jaki jestem fajny"
Do tego "jaraj zielsko", "jeb*ć policję", "jeb*ć frajerów", "nie będę Twoja frajerze", "kur*a Kur*a Kur*a ch*j" ._. Nawet nie orientuje sie jak te "sqady" się nazywają, bo kazdy gada to samo z tego co zauważyłam: P
<3 PFK, K44, O.S.T.R.
Sie wie nie? Piona.
Te pytanie to kpina jest chyba w ogóle. Pomiędzy tymi trakami.
Masz rację, ale Fisza np. nie sklasyfikujesz jako rapera bo nie rapuje swoich tekstów :P Jednak tworzy hip-hop.
Z tych dwóch kawałków to Abradab lepszy.
Wiesz, ze sklasyfikowaniem to już jest inny problem. Artyści mogą np. czerpać z różnych gatunków, albo robić w ogóle coś co szeroko odstaje od przeróżnych kryteriów.
Generalnie jest tak, że hh to kultura na którą składa się między innymi muzyka(rap), taniec, djing, i graffiti
moze powtorze po Gelt ale Ostry, PFK i K44 to najlepszy polski rap! <33333333333333333333333333333333333333333333333333 333333333333
i jeszcze Eldo lubie, takie ma fajne teksty ; ]] i Pezeta, ale raczej te stare kawalki z noonem.
a co do Fisza, posluchajcie sobie polepione dzwieki/piatek 13 i fru!, jest duza roznica.
btw. lubie jeszcze `babski` hh jak Lilu czy Wdowa.
btw2. dolaczac do grupy hip-hop, jest 17 czlonkow, jak bedzie 20 to bedzie podforum. : )
eisscheriann
17-06-2008, 20:01
moze powtorze po Gelt ale ostry, pfk i k44 to najlepszy polski rap!
to może ja też ;d
i fiszzzzz <33333333333
Radarowiwi
17-06-2008, 20:34
Trzeba to przyznać, że klasyki są najleprze;)
@ Rapowe ziarno to raczej regerap (ale jakby się już uprzeć to sklasyfikujmy to jako rap)
Hip-Hop jest zwykle nieco cięższy wiec AbraDaba sklasyfikowałbym bardziej jako rapera.
O.S.T.R, Fokus, Sokół - Ich muzyka to Prawdziwy Hip-Hop.
@Grupa operacyjna - (nie bardzo lubię) jak dla mnie jest to rap.
Zawsze byłam pewna, że HH to rap, tylko spolszczone: P Człowiek uczy się przez całe zycie ^^
no i widzisz, to sie ucz dalej, tym razem nie wyszedl ci text a'la ryba itp bo po prostu nie masz racji, cya, noob, bye, cheat, hax
Jeśli chodzi o rap, to słucham tylko reggae rap (ndk, Buju Banton)
@Radarowiwi
Po tym "uderz w puchara" nie mam juz takiego dobrego zdania o Sokole co kiedyś gdy jeszcze słuchałam HH.
@Ditto
Te Cię kocham<3
co do Sokola zgadzam sie z Gelt, chociaz nie zaluje tych 20zl na tpwc ( :
to samo co do Pono, jego stare kawalki nadal sa dobre, tak jak WWO.
Fokus - po Paktofonice stworzyl dobry duet z Rahem w Pokahontaz, Cyfroni to jak dla mnie ich najlepszy kawalek.
chcialbym dodac od siebie ze dla kogos takiego jak ja wyrazanie wlasnego zdania na ten temat brzmi jak jakis tajny szyfr xdddddd
Trzeba to przyznać, że klasyki są najleprze;)
@ Rapowe ziarno to raczej regerap (ale jakby się już uprzeć to sklasyfikujmy to jako rap)
Hip-Hop jest zwykle nieco cięższy wiec AbraDaba sklasyfikowałbym bardziej jako rapera.
O.S.T.R, Fokus, Sokół - Ich muzyka to Prawdziwy Hip-Hop.
@Grupa operacyjna - (nie bardzo lubię) jak dla mnie jest to rap.
Eisscheriann wyraznie napisal, ze rap to muzyka, a Hip hop to kultura
Grupy Operacyjnej nie nazywal bym rapeml ;/
Czemu nie? Czym to się różni od innych kawałków o rapie? Prócz tematyką ich tekstów?
<3 PFK, K44, O.S.T.R.
Heh, akurat Ostry w niejednym kawałku zachęca do jarania zielska czy coś o policji nawija.. nie mówiąc o politykach xP PFK czy K44 też nie mieli nic przeciw marihuanie i obnosili się z tym :P
Prawdę rapują i tyle :P Z Polskiego rapu slucham oprócz tych wymienionych Przez Ciebie grup i ostrego hm.. 2cztery7, solo tego typa mesa, troszkę pezeta (raczej stare kawałki), Afronty, Eldo czy Emila Blefa. Wyszła nie dawno jego solowa płyta "mam taką twarz, że ludzie mi ufają.. biling" polecam przesłuchać a najlepiej zakupić ;-)
@EDIT: tak sobie teraz myślę, że chyba miałaś na myśli typowo uliczny rap.. hemp-gru, ths klika itp. czyż nie ? ;-)
eisscheriann
18-06-2008, 13:23
Heh, akurat Ostry w niejednym kawałku zachęca do jarania zielska czy coś o policji nawija.. nie mówiąc o politykach xP PFK czy K44 też nie mieli nic przeciw marihuanie i obnosili się z tym :P
jest różnica palić dla efektu a palić żeby być elo w otoczeniu
@Up
Po wypaleniu raczej granice się zacierają, i nie pali się dla czegokolwiek poza samym stanem ;p
Ale pamiętam, że była akcja kiedy Fokus był zwykłym gnojkiem z osiedla i śpierwał o "marii" nie wiedząc o co chodzi ^^
I tak to ten sam shit, Ja głównie tylko słucham Tedego,a jak już mi sie nudzi do DonGURALesko,peja,Pono,
I tak tylko Tede dla mnie robi prawdziwy Hip-hop...
Skoro Tede jest dla ciebie prawdziwym rapem... Dobra bo flame bedzie ;x
Chciałem dać jakiś wstęp, żeby offtopa nie było, ale mi się nie chce.
http://tasioor.wrzuta.pl/audio/h8C91YkhT6/10_-_busdriver_-_somethingness http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (http://urlguard.pl/l/http://tasioor.wrzuta.pl/audio/h8C91YkhT6/10_-_busdriver_-_somethingness)
Jeden z lepszych kawałków najlepszego rappera świata. Ani słowa o policji, trawie, dupach czy przestępstwach. Abstract rap ftw.
U mnie w klasie podniecają się Tede, jeden kolega przyszpanił jedną piosenką i już all "Tede żondzi1111", wcześniej był Peja... Prawdziwy rap:
K44, PFK, O.S.T.R., Łona (tak moi drodzy, oblookajcie niektóre jego kawałki ;) Warszafski Deszcz, Wzgórze Ya Pa 3... Stare, bo dobre :)
Oczywiście, Abradab też ma niezłe kawałki ;P
.Matrik.
18-06-2008, 14:18
Hip Hopu nie lubię (rap ftw), ale Tymon (Tymon Smektała, redaktor CDA i redaktor naczelny Clicka) nie jest zły ; )
Abradab, nie słucham ale z szacunku i sentymentu do K 44...''Psychodela'' ;)
Psychotata
18-06-2008, 15:13
Nom ogolnie to PFK i K44, a rowniez O.S.T.R rzadza. Jest jeden kawalek tych co teraz rzondzom na polskiej scenie hh ktory moim zdaniem zasluguje na szacunek, a nazywa sie on: "Mam tak samo jak ty" Czeslawa Niemena ktorego przerobili Wzgorze YaPa 3, 3H i Warszafski Deszcz, czyli Borixon, Wojtas, 3H, Tede i Numer Raz i wiem ze o kims zapomnialem ;> jest to kawalek z 1998 roku. Wlaczajac ten kawalek w winampie i zamykajac oczy mam obrazy z mojego dziecinstwa. Moze tekst nie jest tak rymowany jak dam na przyklad Magika ;d ale czuc melodie i ten styl.
Dla mnie obydwa kawałki podane przez autora tematu to zwykły chłam. Jak już multum osób przede mną napisało prawdziwy rap to był Kaliber 44 i Paktofonika i do tych dwóch zespołów mam pełny szacunek mimo, że słucham innych gatunków muzyki.
Prawdę rapują i tyle :P Z Polskiego rapu slucham oprócz tych wymienionych Przez Ciebie grup i ostrego hm.. 2cztery7, solo tego typa mesa, troszkę pezeta (raczej stare kawałki), Afronty, Eldo czy Emila Blefa. Wyszła nie dawno jego solowa płyta "mam taką twarz, że ludzie mi ufają.. biling" polecam przesłuchać a najlepiej zakupić ;-)
@EDIT: tak sobie teraz myślę, że chyba miałaś na myśli typowo uliczny rap.. hemp-gru, ths klika itp. czyż nie ? ;-)
Dokładnie. THS klika itp..
Btw, mój znajomy rozmawiał z Ostrym raz przed koncertem. Według Ostrego marihuana powinna byc od 21 roku życia. Wiec koleś jakieś granice zna i wie, że to nie dla "małolatów"; )
@qq2
No tak, jeszcze Łona xD <333
Ta.. ale sam pewnie od małolata jarał :P Teraz wydoroślał ;-) widać to po jego ostatniej płycie i wywiadach.
Łona.. hmm fajne ma kawałki, ale nie wciągają mnie jakoś. na asfalt.pl pojawił się jego singiel. Niedługo ma wyjść płytka "Insert EP"
z tych ulicznych rapow lubie tylko Wilka, nagral pare fajnych piosenek nie o kreceniu dupa i jaraniu jointow.
Radarowiwi
18-06-2008, 21:37
Eisscheriann wyraznie napisal, ze rap to muzyka, a Hip hop to kultura
Grupy Operacyjnej nie nazywal bym rapeml ;/
Pomimo iż Hip-Hop to kultura to również jest to rodzaj muzyki.
To tak jakby się kłócić o to, że „Tibia” to także kość piszczelowa bądź piszczałka.
Grupę operacyjna na siłę da się nazwać rapem.
.Matrik.
18-06-2008, 22:02
Mnie jakoś zawsze Hip Hop kojarzył się z gościami z gatkami w kroku, słuchającymi ballad o dupach, które były (żyjąc na ulicy, ważne!) biedne, a wszyscy jarali zioło i byli joł. Z kolei rap dla mnie to ci wszyscy czarni bracia obwieszeni złotem nawijający o (niespodzianka) trudnym życiu czarnego gangstera.
eisscheriann
18-06-2008, 22:27
Mnie jakoś zawsze Hip Hop kojarzył się z gościami z gatkami w kroku, słuchającymi ballad o dupach, które były (żyjąc na ulicy, ważne!) biedne, a wszyscy jarali zioło i byli joł. Z kolei rap dla mnie to ci wszyscy czarni bracia obwieszeni złotem nawijający o (niespodzianka) trudnym życiu czarnego gangstera.
siła stereotypu
.Matrik.
18-06-2008, 22:31
siła stereotypu
Prawda? Ale to nie moja wina, że całe moje otoczenie w to wierzyło, przez co widziałem tylko gostków słuchających pieśni o dziwkach i wypisujących wszędzie "THC 100%".
Raz zapytałem jednego, czy wie co to znaczy, to kazał mi s*******ać ; P
Jesli chodzi o Wilka
http://pl.youtube.com/watch?v=M6GlCJB49BQ
Moim zdaniem najlepszy kawalek HG
Kropka997
19-06-2008, 00:20
ofc 2-gie lepsze <dlamnie>
z hh najbardziej lubie firme, ale nic nie przebije techno:cup:
pod hiphop jest kawałek rapowe ziarno (rap-owe!) więc ocb?
grupa operacyjna to gówno i ludzie o niej zapomną jak o krejzi frogu ; P no chyba, że będą się starali tworzyć coś tam no, ale nie zmienia to faktu, że to jest góóóóóówno ; P
a hiphop to jak ktoś na pierwszej stronie napisał to kultura a rap to jej część tak jak breakdance, beatbox, graffiti.
A poza tym to AbraDab ma lepszy kawałek jak już i nie będzie lepszego rapera od Ostrego ;) i nie mówcie mi tu o Magiku, którego szanuje, bo Ostry żyje i tworzy historie polskiego rapu ;P chociaż Mgk i tak się poważnie w niej wpisał. /nie no ofcoz to jest moje zdanie, bo to co Ostry robi dla polskiej sceny rapu sądzę, iż jest to niedający się wycenić wkład ; P
/pewnie zaraz ktoś napisze "co to ja bełkocze", ale nie mam jakoś wenny by coś normalnego napisać.
ale nic nie przebije techno:cup:
z pewnością masz rację umc umc.
z tych ulicznych rapow lubie tylko Wilka, nagral pare fajnych piosenek nie o kreceniu dupa i jaraniu jointow.
HAHAHAHA Wilku i piosenki nie związane z jaraniem xDDD HAHAHA
@up
Jedyny problem z Magikiem był taki, że udawał schizofrenie tak długo, aż w nią popadł i zakończył żywot. Ostry ma jednak dużo więcej oleju w głowie i wie jaka potęgą ma słowo; )
nagly atak spawacza, grammatik, k44 - reszta ssie bo nie sluchalem ;]
HAHAHAHA Wilku i piosenki nie związane z jaraniem xDDD HAHAHA
@up
Jedyny problem z Magikiem był taki, że udawał schizofrenie tak długo, aż w nią popadł i zakończył żywot. Ostry ma jednak dużo więcej oleju w głowie i wie jaka potęgą ma słowo; )
moze nie sam Wilku, ale z Molestą nagrał piosenki nie tylko o jaraniu, owszem, `wplyw` tego tam jest, ale nie az tak bardzo ; ]
Chyba nie mówimy oj molescie ewenement.?; p Bo wcale nie jest, jak to ująłeś "stara". Molesta kiedyś miała dobre kawałki, ale jako, że był tam Wilku itp. itd. wcale nie była taka softowa jak teraz; )
I czy ja wiem, że to taki dobry rap.? Ja raczej powiedziałabym, że to troche pop-rap. W porównaniu z THS jest dobra, ale z k44..
Master Szocik
19-06-2008, 13:14
moze nie sam Wilku, ale z Molestą nagrał piosenki nie tylko o jaraniu, owszem, `wplyw` tego tam jest, ale nie az tak bardzo ; ]
Zamiast palić tego zielska tyle, mógłby sobie wstawić zęba (chyba ze już ma)
K44,PFK,3xKlan,Pijani Powietrzem <3
Co myślicie o Kwadrat Składzie? Też kilka fajnych piosenek wyczarowali.
Necromantor
19-06-2008, 13:23
ugryz suchara najlepszy hip-hop \o/
Jedyny problem z Magikiem był taki, że udawał schizofrenie tak długo, aż w nią popadł i zakończył żywot
Co ty kur.... pier.... Magik nie udawał schizofrenii tylko naprawdę ja miał.
Udawał. Podobno dlatego, że przestraszył się WKU i wymyślił sobie, że poudaje niepoczytalnego czy cuś w tym rodzaju. Dawno już o tym czytałem..
Nie miał, potem popadł: )
Skąd wiecie, że popadł? Proszę o źródła bo ja mam trochę inne informacje.
Master Szocik
19-06-2008, 17:45
Skąd wiecie, że popadł? Proszę o źródła bo ja mam trochę inne informacje.
Proszę o to pewien cytat który znalazłem.
"...Magik należał do osób, które bardzo dużo myślą o życiu. To po pierwsze.. Po drugie - nałożyła się na to sprawa dotycząca jego powołań przez Wojskową Komisję Uzupełnień. Miał już wtedy żonę i dziecko, a ponadto był to okres, gdy wreszcie chcieliśmy nagrać krążek. I Magik zaczął tak kombinować, że sobie zszargał psychikę. Obrał taktykę udawania osoby kompletnie niepoczytalnej. Dwa razy go odraczali, ale tylko na rok. To wmawianie sobie, że ma świra, że nic mu nie wychodzi, doprowadziło do tego, iż przemęczył organizm. Gdzieś w podświadomości zakodował sobie, że jest źle i to doprowadziło do osłabienia psychicznego. Powiedział mi kiedyś: "Rahim, wiesz co? Przez to WKU pojebało mi się. To, co sobie kiedyś wmawiałem, żeby tylko grać niepoczytalnego przed komisją, teraz mną zawładnęło. Czuję, że kompletnie świruję."
W "Priorytetach" Magik rymuje "Nie mam też ochoty na zabawy w żołnierzyka. Zegar tak tyka, a czas umyka". ..."
@up
Dokładnie tak ;) wreszcie mam z kim pogadać o rapie na wysokim poziomie ;d :D
i co dziwne z dziewczyną ;)
co do magika to myślę, że to był dobry raper, ale śmierć też go troche przypromowała ;)
Kiedyś buntowniczka, to i rapu słuchałam; ) Nie tylko by być elo. Wiec interesowałam się tym.
Artykuł o Magu jak i PFK, co do tego, że smierć go wypromowała :
"Niedługo po śmierci Magika warszawska dziennikarka robiła wywiad z Rahimem i Fokusem. Ustawiła kamerę pod mostem Grota. Spytała, jak teraz płyta się sprzedaje. Bo śmierć podobno dobrze robi na promocję.
Fokus rzucił się na nią z pięściami. Robak go powstrzymał."
Respect dla inteligentnych raperów ; ]
Gelt@
Już nie słuchasz? ; >
Nie wiem, kto słucha rapu, żeby być elo. Przynajmniej tego normalnego, nie jakiegoś komercyjnego/ulicznego.
Już nie słuchasz? ; >
Nie wiem, kto słucha rapu, żeby być elo. Przynajmniej tego normalnego, nie jakiegoś komercyjnego/ulicznego.
Czasem pfk i k44. Czesciej Ostry.
W sumie masz racje w tym ostatnim zdaniu.
Proszę o to pewien cytat który znalazłem.
"...Magik należał do osób, które bardzo dużo myślą o życiu. To po pierwsze.. Po drugie - nałożyła się na to sprawa dotycząca jego powołań przez Wojskową Komisję Uzupełnień. Miał już wtedy żonę i dziecko, a ponadto był to okres, gdy wreszcie chcieliśmy nagrać krążek. I Magik zaczął tak kombinować, że sobie zszargał psychikę. Obrał taktykę udawania osoby kompletnie niepoczytalnej. Dwa razy go odraczali, ale tylko na rok. To wmawianie sobie, że ma świra, że nic mu nie wychodzi, doprowadziło do tego, iż przemęczył organizm. Gdzieś w podświadomości zakodował sobie, że jest źle i to doprowadziło do osłabienia psychicznego. Powiedział mi kiedyś: "Rahim, wiesz co? Przez to WKU pojebało mi się. To, co sobie kiedyś wmawiałem, żeby tylko grać niepoczytalnego przed komisją, teraz mną zawładnęło. Czuję, że kompletnie świruję."
W "Priorytetach" Magik rymuje "Nie mam też ochoty na zabawy w żołnierzyka. Zegar tak tyka, a czas umyka". ..."
Z tego nijak nie wynika, że miał schizofrenie.
@up
Elo.
@Thufir
Może podasz jakiś kontrargument. Bo Twoja wypowiedź na pewno nim nie jest.
No nie wiem co tu można powiedzieć. W przytoczonym fragmencie tekstu nie mamy podanych żadnych objawów, które mogłyby świadczyć o tym, że pacjent jest chory na schizofrenie. Widzimy jedynie, że mag mówi, że mu się pojebało. Co można interpretować baardzo różnie. No sorry, ale stwierdzenie choroby umysłowej raczej nie wygląda tak, że koleś mówi 'pojebało mi się' i od razu "no to stary, masz schizofrenie!".
A jeżeli interesuje Cię coś konkretnego to w jednym wywiadzie Fokus mówił, że kiedyś przedstawiał znajomemu psychologowi sprawę maga i ten powiedział, że to klasyczny przypadek depresji "jakiejśtam". Mam to chyba gdzieś na hdd, poszukać? :p
nikt nie zdiagnozował u niego schizofrenii. dawno czytałem te różne wywiady, ale jakoś nie wydaje mi się, żeby ją miał. rzeczywiście to mogła być depresja czy cokolwiek. tym bardziej właśnie, że sam twierdził, że sam się do tego doprowadził.
Wiesz lepszy uliczny w dobrym wykonaniu niż komercyjny ;) ale i tak rap najlepszy od Asfalt Records ;P
Ja nie zamierzam zmieniać swojego gustu muzycznego, bo rap to jest jedna z lepszych rzeczy w życiu, które mnie spotkały ;) "urodziłem się by hiphop był każdym moim dniem..."
Widzę, że niezła rozkmina na temat Magika się wytworzyła ;x
Tacy raperzy a nikt nie wymienil nikogo z podziemia ;o?
No to
Smarki Smark
TeTris
Jimson
Lilu
Mefli Fam
Ramona 23
xD
Do tego co wymieniliscie dorzucę Familia HP oraz Grammatik.
Co do glownego watku GO jest skladem rapowym ale kawlki sa slabe, rymy czestochowskie i podklad z dupy mogacy rownie dobrze pelnic role muzyczki w reklamie polsatu. Wszedzie ich pelno w telewizji i innym chlamie. No ale jak sie nie ma pracy to sie probuje z rapu wyrzyc a kazdy wie co to znaczy d;
Dzik Dzik Tadzik
20-06-2008, 08:24
Dziś wyszło 3 solo Gurala. Polecam serdecznie !
"Kup ten krążek za jedyne 3 dychy !"
A co do tematu Grupa Operacyjna to nawet nie jest rap. Nie szanuje ich w zaden sposób.
Ej jestem nabem... Wszyscy tu mówicie o ostr(ym?) a ja nawet nie wiem kto to. Tak go polecacie? ;p
Tacy raperzy a nikt nie wymienil nikogo z podziemia ;o?
No to
Smarki Smark
TeTris
Jimson
Lilu
Mefli Fam
Ramona 23
xD
Do tego co wymieniliscie dorzucę Familia HP oraz Grammatik.
Co do glownego watku GO jest skladem rapowym ale kawlki sa slabe, rymy czestochowskie i podklad z dupy mogacy rownie dobrze pelnic role muzyczki w reklamie polsatu. Wszedzie ich pelno w telewizji i innym chlamie. No ale jak sie nie ma pracy to sie probuje z rapu wyrzyc a kazdy wie co to znaczy d;
Nie no podziemie u mnie też funkcjonuje na odbiornikach ;) szczególnie Lilu, Jimson, TeTris, Smarki Smark ;)
Grammatik obecnie nie robi furory ;x a szkoda bardziej Eldo ;) chociaż starsze płyty Grammatika to już klasyka ;)
A wy nie słuchacie Projektantów i Pierwszy Milion ;)?
A i jak to up napisał płytka DGE wyszła! i Tedego ;]
Dziś wyszło 3 solo Gurala. Polecam serdecznie !
"Kup ten krążek za jedyne 3 dychy !"
A co do tematu Grupa Operacyjna to nawet nie jest rap. Nie szanuje ich w zaden sposób.
jak dzisiaj? a nie 23 ma wyjść ?
Dzik Dzik Tadzik
20-06-2008, 08:48
jak dzisiaj? a nie 23 ma wyjść ?
Przeciez mam plyte w recach mych xD
Grupa Operacyjna tworzy rap niezależnie od tego, czy podobają ci się ich piosenki czy nie; litości.
Przeciez mam plyte w recach mych xD
no jak to, wszędzie informacje że ma być 23. Nawet preordery zostają wysyłane 23.. w empiku kupiłeś?
Ej jestem nabem... Wszyscy tu mówicie o ostr(ym?) a ja nawet nie wiem kto to. Tak go polecacie? ;p
T (http://pl.wikipedia.org/wiki/OSTR)A (http://pl.youtube.com/results?search_query=ostr&search_type=&aq=f)K (http://www.wrzuta.pl/search.php?type=a&words=ostr&header_search-submit.x=0&header_search-submit.y=0), a polecany jest głównie za luźne teksty. I ma bardzo spokojny głos.
Dzik Dzik Tadzik
20-06-2008, 11:42
Grupa Operacyjna tworzy rap niezależnie od tego, czy podobają ci się ich piosenki czy nie; litości.
W dupie mają moje zdanie na ich temat podobnie jak ja w dupie mam twoje. Moje jest takie, ze to nie jest rap.
Zgadzam sie z Tadzikiem ; ]
GO gra `niby-rap`, można to porównać do hiphopolo, czyli Meza czy jakiegoś innego Libera, ale to całkiem inna liga ; ] GO gra taką muzykę, która będzie popularna, teraz dużo idiotów nuci `Ugryź Suchara`. Jedyna ich piosenka, która mi się podoba to `Północ` ; ]
Co do Grammatika, `Światła Miasta` to bardzo dobra płyta, a Podróże wypadają przy niej słabo, żeby nie mówić dosadniej : )
@grupa hip-hop ma już forum, wbijać i gadać!
Moje również jest takie ;) wypromowali się na biednym kononie ;)
@kulikos:
Ostry wydał 9 płyt :D ma najlepszy freestyle w Polsce, ma świetne teksty i bity nakręca koncerty jak mało kto a ty nie wiesz kto to ;(? buuu
http://pl.youtube.com/watch?v=0a_CjA7N4Xw
http://pl.youtube.com/watch?v=EXmXyjqCGyc
http://pl.youtube.com/watch?v=f-5b6120wBM
http://pl.youtube.com/watch?v=aTZ5zDUZ82E
http://pl.youtube.com/watch?v=hWeHH5uG_u8
http://pl.youtube.com/watch?v=EXRa6GnEZBI
http://pl.youtube.com/watch?v=6GaAAIDK7Bs
http://pl.youtube.com/watch?v=mZAZe7espjQ
http://pl.youtube.com/watch?v=gwrnnVm5AKo
i te pe ...
W dupie mają moje zdanie na ich temat podobnie jak ja w dupie mam twoje. Moje jest takie, ze to nie jest rap.
Skoro masz dupę szeroko zamkniętą na prawdę to chociaż spróbuj zachować trochę luzu. I nie obrażaj bezpodstawnie innych.
Zgadzam sie z Tadzikiem ; ]
GO gra `niby-rap`, można to porównać do hiphopolo, czyli Meza czy jakiegoś innego Libera, ale to całkiem inna liga ; ] GO gra taką muzykę, która będzie popularna, teraz dużo idiotów nuci `Ugryź Suchara`. Jedyna ich piosenka, która mi się podoba to `Północ` ; ]
Co do Grammatika, `Światła Miasta` to bardzo dobra płyta, a Podróże wypadają przy niej słabo, żeby nie mówić dosadniej : )
Ale czy ty nie widzisz, że to trochę przypomina, jakby banda dzieciaków wykłócała się, że Pokemony to nie anime?
2xUP: Nie podniecaj się tak wielki znawco z forum. Ciekawy jestem czy chociaż byłeś na koncercie Ostrego? a znasz taki kawałek ostrego z tede "ziom za ziomem"? Fakt, Ostry jest dobry.. ale i tak prawdziwy rap robią czarnuchy.
Co do podziemia to: Dinal <333, Jimson, Ramona 23.
Tak byłem ;] nawet niedawno na Juwenaliach Uniwersytetu w Łodzi ;] Lumumbowo kminisz ;]? "Ziom za ziomem" znam a czemu mam nie znać?
A Ostrego słucham nie od dziś i nie od wczoraj tylko od paru dobrych lat, ale jak masz jeszcze jakieś żale to możesz pisać ;)
Nie, nie kminie. Nie wypisywałem żadnych żali. Tylko widać, że udajesz wielkiego znawcę hh, rapu i ostrego. co najmniej jakby był Twoim dobrym ziomem.
Uliczny, chodziło mi o THS klika itp.: x
Co do tematu Ostrego. Podoba mi się za teksty i bity. No i jego freestyle.. xD
@Lafa
Grammatik.? Eldo.? Jak najbardziej, chociaż to raczej rzadkość u mnie.
Ostrym się jarałem ostro (xD), ale ostatnio już raczej trochę mój zapał upadł. Ofc propsy za tempo z jakim nagrywa, ale już się tym jakby przesyciłem i nie jara mnie to tak bardzo, za jednorodna staje się dla mnie jego twórczość. Choć przyznaję, że ostatnią płytę przesłuchałem dość pobieżnie.
Master Szocik
20-06-2008, 23:17
Ja wam powiem tak OSTRy jest spoko ale po tych 9 albumach widać ze nie ma już o czym nawijać czasem bezsensowne teksty wali "warzywa Bonduelle śmierdzą jak z dupy kibel" coż to kurwa jest czemu ma to służyć ???...
Ostrym się jarałem ostro (xD), ale ostatnio już raczej trochę mój zapał upadł. Ofc propsy za tempo z jakim nagrywa, ale już się tym jakby przesyciłem i nie jara mnie to tak bardzo, za jednorodna staje się dla mnie jego twórczość. Choć przyznaję, że ostatnią płytę przesłuchałem dość pobieżnie.
100% agreed :P
Nie, nie kminie. Nie wypisywałem żadnych żali. Tylko widać, że udajesz wielkiego znawcę hh, rapu i ostrego. co najmniej jakby był Twoim dobrym ziomem.
Bo wiesz nie zmieniam swojego gustu, że raz słucham rap a za rok czego innego, bo taka moda. Słucham rapu od paru lat więc można powiedzieć, że co nie co o nim wiem. Zresztą tak jak Ostrego, nie jest moim ziomem (a żałuję), ale znam jego twórczość bardzo dobrze. Ten kto mnie zna (osobiście bądź nawet przez neta..) wie jak się jaram Ostrym i że nie jest to artysta, którego posłucham tydzień i jaram się kolejnym. Nawet z forum jeśli ktoś mnie pamięta z dawniejszych czasów to wie o tym;)
Koniec mojej litanii. Może ktoś zrozumie, ale jestem po ciężkiej nocy i może być to nie zrozumiałe : P
Ja wam powiem tak OSTRy jest spoko ale po tych 9 albumach widać ze nie ma już o czym nawijać czasem bezsensowne teksty wali "warzywa Bonduelle śmierdzą jak z dupy kibel" coż to kurwa jest czemu ma to służyć ???...
Niby niczemu.. ale zauważ, że mówi o tym, że co niezdrowe ;) Chociaż mleko w nadmiernych ilościach też jest podobno niezdrowe ;)
Master Szocik
21-06-2008, 12:09
Bo wiesz nie zmieniam swojego gustu, że raz słucham rap a za rok czego innego, bo taka moda. Słucham rapu od paru lat więc można powiedzieć, że co nie co o nim wiem. Zresztą tak jak Ostrego, nie jest moim ziomem (a żałuję), ale znam jego twórczość bardzo dobrze. Ten kto mnie zna (osobiście bądź nawet przez neta..) wie jak się jaram Ostrym i że nie jest to artysta, którego posłucham tydzień i jaram się kolejnym. Nawet z forum jeśli ktoś mnie pamięta z dawniejszych czasów to wie o tym;)
Koniec mojej litanii. Może ktoś zrozumie, ale jestem po ciężkiej nocy i może być to nie zrozumiałe : P
Niby niczemu.. ale zauważ, że mówi o tym, że co niezdrowe ;) Chociaż mleko w nadmiernych ilościach też jest podobno niezdrowe ;)
No kumam ale masz w dupie kibel? Ja nie,ja mam w dupie dupe raczej :P
Bo wiesz nie zmieniam swojego gustu, że raz słucham rap a za rok czego innego, bo taka moda. Słucham rapu od paru lat więc można powiedzieć, że co nie co o nim wiem. Zresztą tak jak Ostrego, nie jest moim ziomem (a żałuję), ale znam jego twórczość bardzo dobrze.
No ja tak samo. Dobrze znam jego wszystkie płytki, nawet mam oryginały (nie wszystkie). Uważasz, że uległem modzie? nic podobnego. Poza tym to, że teraz słucham rapu a za miesiąc posłucham dobrego rocka czy pop to nie znaczy, że uległem modzie. Podobają mi się jego wszystkie płyty tyle, że przestałem ich słuchać przynajmniej na jakiś czas bo odkryłem coś lepszego dla mnie przynajmniej w obecnej chwili. Ty jesteś tak zasłuchany w ostrym, że rzadko pewnie słuchasz jakichś innych kawałków. Też miałem podobny okres. Ale przynajmniej nie zachwalaj tak go bo owszem, jest dobry, produkuję teraz bity dla czarnuchów itp. ale bez przesady.. jest wiele dobrych artystów.
no jak to, wszędzie informacje że ma być 23. Nawet preordery zostają wysyłane 23.. w empiku kupiłeś?
Masz rację. Słyszałem, że ktoś zajebał gdzieś z empiku płytkę i wrzucił ją do neta więc kolo pewnie ściągnął :P
Co do gurala to on flow i głos ma dobre, ale teksty porażka..praktycznie w każdym jego utworze, powtarzają się motywy z poprzednich...
Kto wyprodukował tę płytkę? Mateo? On jest dzik ;]
Ty jesteś tak zasłuchany w ostrym, że rzadko pewnie słuchasz jakichś innych kawałków. Też miałem podobny okres. Ale przynajmniej nie zachwalaj tak go bo owszem, jest dobry, produkuję teraz bity dla czarnuchów itp. ale bez przesady.. jest wiele dobrych artystów.
Nie przesadzajmy, innych również słucham ;)) ale z inną częstością ;)
zresztą lastfm.pl/user/radeongks/ jak Cię to interesuję to lukaj ;)
Dzik Dzik Tadzik
21-06-2008, 23:23
Grammatik.? Eldo.? Jak najbardziej, chociaż to raczej rzadkość u mnie.
Eldo moim skromnym zdaniem najlepszy polski mc. On zrobił najlepsza robotę w Grammatiku.
Nie kwestionuje jego twórczości; ) Po prostu ja wole styl Ostrego. Ale Eldo takze szanuje: )
Siemanko, na poczatku pragne pozdrowic wszystkie emolki i inne Gelty, ktore w huj wnosza do tematu. Zacznijmy od tego, ze teraz hwdpowanie i inne jebanie policji stalo sie modne i dlatego niektorzy raperzy nawijaja o tym, poniewaz moze im to przyniesc zyski. Zazwyczaj, tym osoba policja nic nie zrobila, zazwyczaj nie mieli z nia stycznosci, ale co z tego! I tak ich jebac!!! ( ironia mode off ). Te wszystkie podworkowe rapy, to zazwyczaj proste pimpowanie, palenie haszu, wciaganie kresek i tak dalej... Jak dla mnie stopien ambitnosci tych piosenek jest rowny 0... ;\ Teraz zwolennicy tych wszystkich pejjj i el0 ziomkuff ktorych wychowala ulica mnie zbesztaja, ale trudno. Jezeli chociaz jedna osoba na 100 mnie poprze, bede zadowolony. Teraz troszke o bardziej ambitnej muzyce z przeslaniem. Szanuje pezeta ( chociaz do najbardziej ambitnych piosenek to on niema, ale fajnie sie ich slucha, oraz niekiedy poprawiaja humor ), Tedego ( tworzy on ambitna muzyke, i szczerze jestem jego fanem i sram na wszystkich ktorzy mysla, ze sie sprzedal! Jak on mogl sie sprzedac skoro ma wlasna wytwornie?! I teraz prosze o szczera odpowiedzna pytanie : kto nie lubi miec 600zl w portfelu codziennie? Posluchajcie sobie piosenki np : 40 stopni w cieniu, mam tak samo jak ty ( oldshoolowy kawalek jeszcze na tych pierwszych komputerach ;D ). Dalej, Molesta - tworzy ambitne kawalki oparte na faktach, a nie o psie babci jadzi, albo o przypadku kolegi ktorego kolega,przyjaciela, wujka, brata, babcia, mamy zostala skazana za molestowanie, a ona tylko dotykala dzieci po intymnych miejscach -.-'. O.S.T.Rego bardzo lubie, podobaja mi sie jego kawalki z noonem, oraz te nowsze ;p, koles ma styl, umie rapowac, ma zajebisty glos ( oryginalny ). Slucham tez k44 ( nie dlatego, ze jest modne, ale rozumiem ich przeslania ), trzyhy ( taaaa ) i innych. Jakos, ze slucham rapu, ubieram sie skateowo, nie jestem jakims nieszanujacym sie skejcikiem, ktory sra na rocka i rock'n'rolla, zdarza mi sie posluchac Pidżamy Porno, Cool kids of death, homo twista, ale jakos nie wyzywam innych kultur. I ostatnie sprawy. Dzieciaczki moje kochane, powiedzcie mi co znaczy chwdp? chuj huj w dupe policji? Czy aby napewno nie powinno byc cwdp - chuj w dupe policji? Skoro chcecie juz byc tacy poprawni, uwazajcie chociaz jak piszecie swoje biedne skroty... Zeby nie bylo, do policji mam stosunek neutralny, poniewaz nic mi nie zrobili, ani nie mialem z nimi stycznosci, ale z telewizji wiem, ze mieli kilka przypalow... ; Jakos nie biegam po ulicy, nie zaczepiam emolcow, chociaz czasami mam ochote, ale nie tylko zato, ze sa emo... ; Och, i ostatnia sprawa: Skate to nie jest styl ubierania, tylko KULTURA!!! Nie nazywajcie skatem osobe ktora, ubiera sie w rurki, ale jezdzi na desce! I w dodatku do tego slucha metalu -.-' To tak od siebie na przyszlosc, zebyscie kiedys w morde nie dostali.
Ciao ;*;*;* -.-'
"hwdpowanie" stało się modne nie wśród raperów, ale u dzieci czy młodzieży. Nie mieli nigdy, żadnej sprzeczki z Policją, ale słyszeli, że są bee, nie dają żyć no to jak każdy po nich jeździ to każdy. Nie jestem fanem Peji, ale nie mogę zarzucić mu kłamstwa. Moleste lubisz, ale oni to dopiero jadą po Policji.. heh. Zdecyduj się.
Nie uważam, że Tede się sprzedał, ale co do sprzedania się ma jego wytwórnia? To, że ktoś się sprzedał nie musi znaczyć, że wydaję w MyMusic czy gdzieś tam. Eldo wydał płytkę w MyMusic, ale na swoich warunkach, ma coś do powiedzenia i co? Sprzedał się? Bardziej chyba chodzi o to, że pokazuje swoją twarz w TV, pokazuję się w Polskim 'showbiznesie' o ile coś takie w Polsce istnieje oO.
Hymm.. ubierasz się na skateowo bo słuchasz rapu? Fajnie.
"-Czy Ty wiesz co to hip-hop w ogóle? -eeee, duże spodnie i koszulę, weźźź.." -Zapis-C rytmu - Statyści
Panie Drogi Kolego Wyzej, hwdpowanie zapoczatkowali wlasnie podworkowi raperzy. Po drugie primo, ubieram sie skateowo, poniewaz podoba mi sie ten styl, a nie dlatego, ze slucham rapu! W ogole skad to wywnioskowales, skoro z kontekstu nie wynika? ;x
Ciao
edit/ Pokazuje sie w telewizji, bo widocznie ma cos do powiedzenia, a nie dlatego, ze chce na sile zaistniec, on juz istnieje!
Killuminati
22-06-2008, 19:34
@Fintex
Dokładnie, koleś robi kasę na wszystkim, nie to, że jestem jego wielkim fanem, jestem neutralny co do jego twórczości, widzi, że rap nie przynosi mu już takich korzyści jak kiedyś, to chwyta się wszystkiego co przynosi mamonę. I nie powiecie mi, że jakbyście dostawali dużą kasę za wystąpienie w jakimś programie, który jest poprostu na luzie, to byście odmówili. Kasa! Na tym opiera się showbiznes, nie ważne, czy występujesz w jakimś serialu, czy reklamujesz klej do tapet, za to wszystko muszą Ci zapłacić :)
Kiedyś, tj. początki rapu, raperzy sprzedawali takie nakłady płyt, o których śnią dzisiejsi raperzy, 500 tys. płyt sprzedanych przez Liroya robi wrażenie. Teraz jest internet, więc ludzie wolą ściągać płyty, zamiast bulić śmieszne 30 zł. za płytę.
Jakos, ze slucham rapu, ubieram sie skateowo, nie jestem jakims nieszanujacym sie skejcikiem,
Z tego wywnioskowałem.
Może i 'hwdpowanie' zaczęli podwórkowi raperzy, ale widocznie mieli jakiś powód. Chyba, że zarzucasz im kłamstwo w ich tekstach. W tekstach Molesty, Ostrego, których tak lubisz.
Dobra, pokazuję się w TV.. żeby to chociaż program związany z muzyką był, ale nie... to jakiś program w TVN Turbo. Przyznam, że nie oglądałem jego w TV, ale co on może mieć do powiedzenia? To co wyreżyserują? zarzuci jakimś dowcipem? yh...
A Polski 'showbiznes'? ;p Zresztą tak jak powiedział Killuminati. Nie należy mu się dziwić. Chce zarobić hajs to niech zarabia. Grunt, że muzyki nie sprzedał. Nie występuje w Opolach i nie robi takiej muzyczki, żeby w radio puszczali.
Dobrze, ale nie zapominaj, ze tede jest tez normalnym czlowiekiem, nie tylko Raperem! Ma prawo przeciez zarabiac hajs w sposob 'dorywczy' nie tylko rapujac -.-'.
b4rtk0wi4k
22-06-2008, 20:30
Każdy ma swoje upodobanie.
Wole Hip-Hop bo przynajmniej wiem o co chodzi ;].
A dzisiejszy hip-hop jak slysze w radiu to jakies cieple kluchy i milosci np: mezo - sacrum
:x:
Skoro MAgik powiedzial, ze mu sie jeb** " to automatycznie wyklucza to shizofernie. O ile sie orientuje to osoba majaca shizofrenie mysli ze jest zdrowa.
Darkk'Horsemanzz
23-06-2008, 00:20
Uciulanylany giecik ^^
Skoro MAgik powiedzial, ze mu sie jeb** " to automatycznie wyklucza to shizofernie. O ile sie orientuje to osoba majaca shizofrenie mysli ze jest zdrowa.
o ile wiem, to schizofrenicy często uciekają się do samobójstwa. a Magik to szczególny przypadek, zapewne sporo wiedział o takich chorobach i dlatego mógł się "zorientować". ale jak dla mnie to mogła być jakakolwiek inna choroba psychiczna. a teksty, że sam ją w sobie wywołał, udając chorego, wskazują imo (oczywiście nie znam się na tym totalnie) na depresję.
Vanhelsen
23-06-2008, 01:16
Chyba, że jest na lekach, wtedy jest świadoma choroby.
Hip-hop do mnie nie trafia, podobnie jak techno, ogólnie jestem zwolennikiem bardziej muzycznej muzy :x
niektorzy raperzy nawijaja o tym, poniewaz moze im to przyniesc zyskiNiech żyje komercha!
http://patrz.pl/mp3/feniks-bialy-murzyn http://ugly.plzdiekthxbye.net/small/s008.gif
Snopeczek
25-06-2008, 02:11
@ Shau, Fintex
Szczególnie Shau, bo Fintex w mniejszym stopniu poruszył ten temat. Prekursorem zwrotu HWDP był Wilku, dopiero poźniej zaczęto pisać to przez Ch. Dalej, Shau, nie kwestionuję Twojego zdania, ale popieram to o czym wspomniał Fintex; zaprzeczasz sam sobie. Plus jak dla mnie Pezet jest dobry do posłuchania dla trzynastek, osobiście nie podchodzi mi on.
@Shau, szeroki styl ubierania, jaki osobiście sam preferuję nazwałeś 'skejtowskim'. I w sumie nie odbiegłeś daleko od prawdy, bo tak mówi się teraz potocznie. Ale w gwoli ścisłości, szeroki styl, to styl hiphopowy. Jazda na desce to skateboarding, także sam wyciągnij wnioski.
To były główne kwestie, które chciałem wyjaśnić, bo po prostu nienawidzę, gdy ktoś mówi o czymś o czym naprawdę niewiele wie. Nie będę tu mówił o swoich gustach, bo po prostu poziom który prezentują tu niektórzy ludzie jest znikomy i nie mam zamiaru prowadzić dłuższej konwersacji.
dolacz do hip-hop i pogadaj normalnie xD!
@edit
co sadzicie o nowym Guralu? : >
Darkk'Horsemanzz
25-06-2008, 11:21
@edit
Grube bity, styl zachowany, moze byc xP
Snopeczek
25-06-2008, 12:54
no no, zgadzam się z poprzednikiem. Jednym z lepszych tracków jest El Polako jak dla mnie, ale Mercedes Benz czy go poznań trzymają poziom.
@Emcess - możesz mi napisać pw jak dołączyć? podasz linka ;) dzięki z góry
''40 milionów serc bije tutaj, zimny kraj, zimne flo zimna wóda!''
pozdro
Jak już mówiłem, bity Mateo są spoko. Głos i flow gural też ma fajne, ale teksty do bani.
Ogólnie to nic specjalnego.
eisscheriann
25-06-2008, 13:03
zajebista płyta <3
Darkk'Horsemanzz
25-06-2008, 16:03
Jak już mówiłem, bity Mateo są spoko. Głos i flow gural też ma fajne, ale teksty do bani.
Ogólnie to nic specjalnego.
"Dodajmy ze flow mam fajny, choc podobno czasem zbyt jednostajny, podobno" ;P
Fajne te patenty z tymi dźwiękami w tle nawet. Tak ja wyżej - flow i bity na + raczej. yo.
Master Szocik
26-06-2008, 12:55
@edit
Ta płytka zajebista, ale w*****a mnie, że na klipach chce z siebie zrobić czarnucha ...
eisscheriann
26-06-2008, 23:13
Ta płytka zajebista, ale w*****a mnie, że na klipach chce z siebie zrobić czarnucha ...
jak dla mnie teledysk el polako to lipa lekka
Koronowany rycek
26-06-2008, 23:30
Co ty wogole gadasz? A cała płyta HG to na czym jest k.wa oparta, nie pamietasz? To moze ja tobie przypomne.
DUPY, JOINTY,POLICJA i inne schematyczne teksty podlegajace tym 3 tematom.
Nastepne dziecko hejter.
Dla mnie on moze wybiec w stringach Borata, byle BRAGGA jakie robił i robi sie nie zmieniło.
Eldo moim skromnym zdaniem najlepszy polski mc. On zrobił najlepsza robotę w Grammatiku.
Eldo to polski Nasir. Charyzmatyczne flow, głebokie teksty, ale to raczej rap do fotelu a nie do banger'owania.
Skoro Tede jest dla ciebie prawdziwym rapem... Dobra bo flame bedzie ;x
A ja mysle ze jestes populista.3H, Notes, Sport to nie rap?
A to, ze robi hajs i ma głowe do biznesu to inna bajka.
A nowy LP Sciezka dzwiekowa jest naprawde dobra, na równi z nowym Guralem.
Osobiście nie rozumiem tego zachwytu nad Łoną. Mnie tam jego flow denerwuje.
Pewnie tajemnica tkwi w tekstach, ale tych nie przemyśle, póki mnie muzyka nie wciągnie, czyli koło się zamyka. Ehh... =/
(choć teraz złucham jeden kawałek i nawet fajny refren. no zobaczymy.)
MichalOlkuszanin
28-06-2008, 22:13
Witajcie :) Generalnie nie słucham HipHopu i być może moja wiedza na jego temat jest niewielka(wole soft rock). Jednak OSTRy jest przeze mnie szanowany i nawet dosyć krytycznie oceniana przez niektóre środowiska płyta "Ja tu tylko sprzątam" ma moje uznanie. W HipHopie plusem i minusem dla mnie zawsze jest tekst, wiedza na temat bitu i flowu samego w sobie nie pozwala mi go obiektywnie oceniać. Drażnią mnie jedynie ciągłe zajawki (części grup HipHopowych) o jaraniu i lojalności ulicy...a i jeszcze nienawiść do policji, która pomimo wielu wad jest po prostu konieczna. Resztę oceniam dosyć pozytywnie, ponieważ ta muzyka coś ze sobą niesie w porównaniu do Popu, posiadającego olbrzymi budżet. :)
Michał.
Snopeczek
29-06-2008, 14:26
@Thufir
Łona to wykonawca, którego słucham najczęściej. Właśnie jego podejście do różnych spraw, rymy, całe jego flo' mi zajebiście odpowiada. To jest właśnie takie luźne podejście do życia, traktowanie go jako chwile, tak żyję i to lubię. To czy jego flo' kogoś denerwuje, czy nie, nieważne. Jest taki jaki jest. Porusza ważne sprawy z dobrym podejściem, nawija o czymś z pełnych chill'em.
i tu pasowałby tekst gurala 'jedno żyją chwilą, inni z losem się biją' ;)
pozdro, siemano
Gdzieś się doczytałem, że ostatnio nie ma dobrych raperów.
Fokus na solo wymiata, jak mało kto. O Grammatiku (już nieistniejącym =/) i samym Eldoce nie wspominając można przejść przez Piha i Pezeta do Wdowy, czy Łony. Oczywiście liczy się także Fisz, który tak, jak Eldoka na CKCUA, podkłada bity jazzowe. Polska scena hip-hopowa nie umarła wraz z Magikiem (który co raz bardziej kojarzy mi się z Cobainem...).
Generalnie nie słucham HipHopu
I dobrze, bo hh się nie słucha. Słucha się rapu.
I dobrze, bo hh się nie słucha. Słucha się rapu.
jakos sie przyzwyczailem ; ] dla mnie hh to polskie, takie spokojniejsze, a rap to takie niggasy w lancuchach ; p
Co do tego spokojniejsze - hm no coś w tym jest, ale powiem Ci, że coraz lepiej nam idzie i robimy więcej kawałków na "amerykańskim" poziomie.:)
Snopeczek
01-07-2008, 13:01
Co do tego spokojniejsze - hm no coś w tym jest, ale powiem Ci, że coraz lepiej nam idzie i robimy więcej kawałków na "amerykańskim" poziomie.:)
chwila, chwila, czyli amerykański rap jest takim typowym ideałem dlatego, że tam wykształciła się cała kultura hh? Polski rap znacznie się od niego różni i niewielu mc dąży do tego aby ich rap = rap al'a america. Polski hh to polski hh i niech tak zostanie. Bynajmniej dla mnie.
@down
jak wolisz, sens mojej wypowiedzi jest jasny, czyż nie?
chwila, chwila, czyli amerykański rap jest takim typowym ideałem dlatego, że tam wykształciła się cała kultura hh? Polski rap znacznie się od niego różni i niewielu mc dąży do tego aby ich rap = rap al'a america. Polski hh to polski hh i niech tak zostanie. Bynajmniej dla mnie.
Bynajmniej jest zaprzeczeniem, więc Twoja wypowiedź nie trzyma się kupy. Przynajmniej dla mnie zachowuje sens logiczny.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.