Pokaż pełną wersje : Rozne IP w necie po kablu
Jestem posiadaczem netu z kablowki, co za tym idzie cala siec providera ma ten sam IP na zewnatrz. Wiecie moze czy sa programy ktore to IP zmeniaja? Czy w ogole da sie cos z tym zrobic? (mam nadzieje ze wszyscy wiedza ze problem tkwi w idiotach, ktorzy nie potrafia poprawnie wpisac swojego hasla i załaczaja wszystkim IP bloka)
Chcialbym dodac ze takie programy jak no-ip( programy ustalajace stale ip co umozliwia posiadanie serwera przez uzytkownikow neo i innych ze zmiennym ip) nie pomagaja i nie zmieniaja IP na zewnatrz...
Jakubxxx
27-11-2004, 10:53
Ja tez mam neta z kablowki i tez mam ten problem, chyba jedyne wyjscie to zmienic ip na publiczny. Ale czy moga mi odmowic tej uslugi?
btw To raczej nie sa idioci nie umiejacy wpisac hasla tylko specjalnie blokuja ip
Welshaire
27-11-2004, 10:56
Mozesz poprosic providera o publiczny IP, ale:
1. Moze sie nie zgodzic
2. Moze kazac zaplacic
:(
Dark Vilej
27-11-2004, 15:42
2. Moze kazac zaplacic
:(
Nie MOZE kazac zaplacic, tylko KAZE zaplacic (~10 zl co miech).
@Topic
Tez mam ten problem z IP od dluzszego czasu :(
Publicze ip to jedyne wyjscie ale najpierw pogadaj ze starymi zeby nie gadali ze znowu im rachuek wyzszy przeszedl B)
[QUOTE=Jakubxxx btw To raczej nie sa idioci nie umiejacy wpisac hasla tylko specjalnie blokuja ip[/QUOTE]
No nie wiem...:P
też mialem taki problem (do dzisiaj :P)
spytalem kolegów o numery DNS
za pomocą narzędzia ipconfig odkrylem swoje aktualne IP (start->programy->akcesoria->tryb ms-dos i wpisujesz ipconfig i wyświetla ci sie Ip, maska podsieci i brama domyślna)
następnie spisujesz te informacje na kartkę :P prawym klikasz na Moje miejsca sieciowe i wlasciwosci->zakladka konfiguracja i wybierasz Protokól TCP/IP Karta blablabla i UZUPEŁNIASZ POLA DANYMI KTÓRE MASZ NA KARTCE!!!! klikasz OK i uruchamiasz ponownie kompa mi zadzialalo nie mam lagów :):):)
@Dark Vilej to czy za publiczne IP płacisz miesięczny abonament czy nie zależy od twojego operatora kablówki.
Jeżeli chodzi natomiast o możliwości podmiany IP na inne, może skorzystać z metod hhmmm często wykorzystywanych przez hackerów i łączyć się przez proxy, ale to raczej dość skomplikowana droga.
A w sprawie zmiany IP na publiczny, należy w pełni sobie uświadomić zagrożenia jakie to ze sobą niesie. Bedąc w IP prywatnym z ruchu spoza operatora jesteś chroniony dodatkowymi zabezpieczeniami, i zagrożenia głównie niosą użytkownicy z wewnątrz sieci, przy zmianie na IP publiczne zagrożenia dla Twojego komputera wzrasta drastycznie. Musisz mieć świadomość, że potrzebujesz dość dobrze zabezpieczyć swój komputer i odpowiednio podejść do zagadnienia bezpieczeństwa. Musisz się zorientować jakie są typowe zagrożenia. No ale i możliwości publicznego IP są ogromne. M.in. no more IP block. .......
dziwne..sieci kablowe nie maja prawa do monopolu, i chyba nie moga odmowic dostarczenia publicznego Ip...z reszta sprawdze w dzienniku ustaw pozniej.
co do placenia...juz by Ci sie bardziej oplacalo wziac jakas normalna siec, a nie kablowe, bo te z reguly sa do dupy i nic wiecej.
dziwne..sieci kablowe nie maja prawa do monopolu, i chyba nie moga odmowic dostarczenia publicznego Ip...z reszta sprawdze w dzienniku ustaw pozniej.
ROTFL! Najpierw sprawdz sobie znaczenie slowa monopol.
Wracajac do prawa odmowy przyznania publicznego IP: alez maja prawo odmowic.
1. Nawet jesli Twoj ISP ma wieksza pule ipkow do rozdania, nie ma zadnego obowiazku Ci przydzielac osobnego IP, jezeli nie masz w umowie tego zagwarantowanego.
2. Chetnych na wlasne IP jest wiecej, niz wolnych adresow. Pula wolnych adresow IPv4 jest juz na wyczerpaniu - dlatego coraz szybciej wprowadzane jest IPv6.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.