zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Co jest powodem?

madalioni
23-06-2008, 10:36
Wiem, że temat nie do końca związany z tibią, ale cóż na ostatnim PACC zmarnowało mi się około 60 dni (2 miesiące) przez neta bądź kompa;(. Problem mój polega na tym, że co jakiś czas (załóżmy 10 minut) mam freez czyli przerwę, tylko w czym.:( W każdej grze nie mogę nic robić przez jakieś 10 sekund.(Taki lag). Net nie najlepszy bo 512 kb/s + router(LAN). Komp 1,7 GHz, 512 Ram itp. Czy jest to wina neta czy kompa. Wspomnę, że komp nie był formatowany ani nic w tym stylu od około 3-4 lat.
Z góry dzięki za wszelką pomoc i przepraszam za jakiekolwiek błędy gramatyczne czy też ortograficzne.

tarind
23-06-2008, 10:41
Zrób format moze pomoze B)

Alanus Lutinum
23-06-2008, 11:11
Zrób format moze pomoze B)

Nie pisz, jeśli nie znasz rozwiązania problemu. Format zamiast pomocy może przynieść szkody i pogorszyć sprawę. Podejrzewam, że to przez router, gdyż mam podobny problem.

Duke Dran
23-06-2008, 11:13
1. Jest przyklejony temat -> Problem z komputerem, pisz tutaj
2. Sądzę, że masz zasyfiony komputer, zaśmiecone dyski. Zrób formata. Oczyść skrzynkę w środku z kurzu i pajęczyn. Po wszystkim zrób defragmentację i powinno być cacy (chociaż ekspertem nie jestem). Możesz też najpierw zrobić defragmentację przed tym wszystkim i sprawdzić jak będzie działał system.

Podejrzewam, że to przez router, gdyż mam podobny problem.
Z tego co napisał to zrozumiałem, że ma problem nawet z grami, w których nie ma multiplayera.

Lechista
23-06-2008, 12:40
Nie pisz, jeśli nie znasz rozwiązania problemu. Format zamiast pomocy może przynieść szkody i pogorszyć sprawę. Podejrzewam, że to przez router, gdyż mam podobny problem.

Buahhahahahayha, przyniesc szkode? Nie rozsmieszaj mnie. Format może dużo pomóc, przeczyści cały komp, odrazu zwiękrzy się prędkośc i płynnośc w grach. Moze zanim zrobisz formata przeksanuj kompa antywirusami, antyspywerami, sprawdź loga w hijackthis(są od tego już specjalne tematy, więc użyj opcji szukaj)zrób defragmentacje dysku, jak nie podziała to format. Również bardzo możliwe, że router jest winny..
@down
To sobie albo kup przenośny dysk twardy albo pokupuj pelno plyt dvd i sobie zgraj wazne pliki
@Edit2
Defragmentacja przeczyszcza kompa, tzn, segreguje pliki. Jak zrobisz defragmentacje po 3latach to będzie to wyglądało tak, że plik np. od cs'a jest gdzie w moich obrazach xD Aha i żeby zrobi defragmenta musisz mie 30% wolnego miejsca na dysku

madalioni
23-06-2008, 13:21
W moim przypadku może przynieść szkody, bo mam tam pliki które trzymałem przez te lata. Zapomniałem dodać, że dzieje się tak tylko z grami MMORPG bądź innymi internetowymi(np. CS).Dlatego sadzę, że nie jest to wina kompa(choć są z nim małe problemy, patrz: stary) Też miałem podejrzenia co do routera, ale kumpel ma taki sam i nic mu się nie dzieje. Format może pomóc, ale jeśli nie to szkoda tych plików. Another Question : Czy powodem może być sieć LAN i czy na 512kb/s jest wogóle sens grać?:baby:
P.S. Sorki, ale nie wiedziałem o istnieniu takiego tematu.

W czym pomaga defragmentacja? Kiedyś to robiłem ale już nie pamiętam. A co do kompa to był ostatnio czyszczony(patrz: skrzynka)

Knight Simon Dark lord
23-06-2008, 13:30
Jeżeli masz LANa to może poprostu ktos masowo coś ściąga i przez to masz problemy?

Afb
23-06-2008, 20:26
Wyliż kurz z środka kompa i będzie gitara :cup:

madalioni
23-06-2008, 22:25
@ up
Jak już mówiłem skrzynka była niedawno czyszczona.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to było by mi miło. Jeśli nie to temat do zamknięcia.

Sesef
24-06-2008, 00:08
Po wszystkim zrób defragmentację i powinno być cacy (chociaż ekspertem nie jestem). Możesz też najpierw zrobić defragmentację przed tym wszystkim i sprawdzić jak będzie działał system

Szkoda czasu na defragmentacje. Z tym przyspieszaniem to jest mit pomagało to trochę na FAT32 ale na NTFS to już nie ma znaczenia struktura NTFS jest na tyle dobra, że to czy wszystko jest poukładane czy panuje nieład to nie ma to znaczenia.

W moim przypadku może przynieść szkody, bo mam tam pliki które trzymałem przez te lata.

Heh, a czemu dysku nie podzieliłeś wcześniej na partycje tylko wszystko pchałeś na jedna??. Sam mam dwa dyski łącznie 450 GB do tego trzy systemy na kompie. Główny używany na codzień stoi na partycji 20 GB razem z najważniejszymi programami jak Office antyvirus i inne duperele. Komp się zaczyna sypać robię format c i praktycznie nic nie tracę bo wywalam tylko system i wszystkie inne programy użytkowe które bez problemów po formacie można wgrać z płyty.

czy na 512kb/s jest wogóle sens grać?:baby

Zaczynałem od takiej prędkości neta miałem ją ze 2 może 3 lata i nie narzekałem grałem na niej w Tibie i wszystko było normalnie ba nawet w Quake 3 nie miałem lagów gdzie wszystko się zmienia bardziej dynamicznie niż w Tibii. Taki internet niczemu nie przeszkadza, prędzej stawiałbym na kompa, w drugiej kolejności na LAN.

Możesz spróbować sobie "odśmiecić" trochę kompa programem ccleaner (www.ccleaner.com) czyszczenie dysku + naprawianie rejestru (3 zakładka po prawej)