zaloguj się

Pokaż pełną wersje : 469 - Język Beholderów

Wychylybymy
28-06-2008, 09:57
Założyłem ten temat ponieważ od jakiegoś czasu interesuje się językiem beholderów. Na konkurencyjnej stronie z końcówką .org temat o 469 ma sporą popularność ale nie udało im się jeszcze rozwiązać tajemnicy beholderów (przynajmniej nie wszystkim ; D) i mam nadzieje że to nasze forum rozwiąże tą zagadkę jako pierwsze ; ). Zachęcam was do pisania swoich teorii na ten temat nawet tych które wydają się wam mało prawdopodobne =P. Od razu mówię że na pewno nie będzie to założenie beholder setu ani próba podłożenia literek z książek do tych na telefonie :P.

Jeśli chcemy dowiedzieć się czegoś więcej możemy porozmawiać z beholderem który jest strażnikiem biblioteki Hellgate i umie mówić "po naszemu" nazywa się on Wrinkled Beholder, a sam siebie przedstawia tak: Player: Name
A Wrinkled Beholder: I am 486486 and NOT 'Blinky' as some people called me ... before they died. co znaczy: Nazywam się 486486 a NIE "Blinky" jak niektórzy ludzie mnie nazywalii... zanim umarli. O języku beholderów mówi: Player: 469
A Wrinkled Beholder: The language of my kind. Superior to any other language and only to be spoken by entities with enough eyes to blink it. Co oznacza: To język mojej rasy. Przewyższający każdy inny język i możliwy tylko do opanowania przez istotę z wystarczającą liczbą oczu. Gdy zapytamy go o Tibie odpowiada bardzo ciekawą rzecz mianowicie: Player: Tibia
A Wrinkled Beholder: It's 1, not 'Tibia', silly. a po polsku To 1, nie Tibia, durniu. Tak więc zapraszam was do główkowania nad tajemniczym 469 =).
(wszystkie rozmowy brałem z http://tibia.wikia.com, tłumaczenia są moje)

Duerroz
28-06-2008, 10:28
coś czuje że skoro mamy tylko parę oczu to tego języka nie rozszyfrujemy :)

Balnazar00
28-06-2008, 10:42
HAHA:D Oczami nie rozszyfrujemy ale moze glowa :D
:baby:
Czytalem sporo o tym jezyku itp podobno kilka osob rozszyfrowalo ten jezyk a raczej ksiegi znajdujace sie w bibliotece pilnowanej przez 486486 :)
Niektorzy proboja rozwiazac ten jezyk poprzez stosowanie jakis starych szyfrografow czy czegos takiego :p (pochodzacych ofc z rl word'a).
Ja osobiscie jestem zwolennikiem teori ze rozwiazania tej zagadki tzeba szukac w tibi ;] Bo jakos niewydaje mi sie zeby Knightmare :evul: (czy jak on sie tam nazywa) chcial zagnac graczy do ksiazek i bibliotek swiata realnego. Ale ofc to tylko moja opinia :baby:

Wychylybymy
28-06-2008, 11:34
Mi też się wydaje że do rozwiązania tej zagadki nie trzeba używać jakichś skomplikowanych działań matematycznych, bo niewielu jest ludzi w Tibii którzy znają się dobrze na matematyce ; D. Moim zdaniem trzeba szukać tych którzy pomogli pisać beholder(ą?)om (bo przecież one nie mają rąk :P). I od nich (od tych co pisali) możemy się czegoś dowiedzieć. Ale to tylko moje zdanie = ).

orschabal
28-06-2008, 11:47
A może jest to powiązane z Beholder Shield,przecież ona mruga okiem.

Vil
28-06-2008, 11:56
ludzie z orga juz raz sie skompromitowali w tym temacie, teraz niby ktos tam cos ma ale nie chce powiedziec wiec jestesmy w punkcie wyjscia.

Ja obstawiam ze jedynym sposobem na rozwiazanie tej zagadki jest przekopanie wzdluz i wszerz nowych terenow w poszukiwaniu nowych wskazowek, nie ma sensu sie krecic wokol tego, z czego przez ostatni rok nic sie nie wyciagnelo.

Jesli ktos na sile chce sie meczyc z cyferkami to powinien pamietac o kilku szczegolach:

- kod jest asymetryczny
- fragmenty ksiazek sie powtarzaja wiec jest mala szansa zeby w ksiazkach znajdowaly sie dluzsze fragmenty tekstu, sa to raczej pojedyncze znaki
- metody kryptograficzne/ kodowe nie generuja takich ciagow wiec jesli metoda tlumaczenia istnieje to nie jest na poziomie komplikacji wymagajacym wiedzy akademickiej

Wychylybymy
28-06-2008, 12:05
@orschabal
Mówiłem że to na pewno nie ma związku z beholder shieldem, helmetem itp.
@Vil
Ludzie z torga niby ciągle coś wiedzą ale nawet jeśli naprawdę to rozwiązali to nie ma na to dowodów.

Btw. Ilu jest nekromantów - npc w Tibii?

#Edit
@down
A może znasz ich nazwy i gdzie występują? :D Btw. widzę że interesują Cie mity Tibii : D.
#Edit 2
@down
Chodzi mi o to, że nekromanci mogli pomagać beholderom pisać te książki (przecież beholdery interesują się nekromancją). A czytałem na torgu że to magowie minotaurów byli bliscy rozwiązania sekretu..
#Edit 3
@down
Właśnie idę pogadać z 486486 może się czegoś dowiem : P. A słyszałeś coś o tym miejscu? http://tibia.pl/earth.php?x=32692&y=31577&z=13&q=99.07&r=1

Balnazar00
28-06-2008, 12:07
o0
Skoro moderator sie pofatygowal ;]
No coz oni bawili sie w cyferkach ja mysle ze warto sie bawic w tibii ;].
Wg Mnie (jeszcze tego niesprawdzilem ;/) najceniejsze wskazowki daje winkted beholder, po rozmowie mowi nam mniej wiecej o nazwijmy to "polityce" beholderow i tu wg mnie jest zawarta wskazowka do 469 ;]
#Edit
#Edit2
@up
Tak jakby 7 (czy cos kolo tego, raczej nie wiecej ;])
#Edit3
@up
Tak jakos ostatnimi czasy zaczolem sie tym interesowac :)
Naprawde niepamietam ich imion, napewno jest npc w venore (ten od potow), jesli sie nie myle jest jeden na ank... ahhh jeden na mout stenium, edron (sprzedaje spelle) i jeszcze jakby poszukal to moze by znalaz/przypomnial sobie, mozna pogrzebac na tibiawiki...
Ktos kiedys wysnul teorie ze sa oni poloczenii w pewien sposob z questem pod pustynia ale jesli nawet to najpierw trzeba znalesc poczatek tego questa troche go ruszyc a dopiero pozniej gadac z nekromanatami, chociaz kto wie.
#Edit4
@up
Nie wydaje mi sie zeby to nekromanci pomagali beholderom, pomoc przy tworzeniu jezyka 469 "glownemu matematykowi" ktos pomagal (moze on byl/jest necro!?).
Btw
"Wielkie umysly mysla podobnie"
#Edit5
@up
Hahaha. Jasne ze slyszalem ;] I niemam bladego pojecia jak sie tam dostac ;/
To jest domniemana czesc jakiegos tam questa. Jesli sie tam wybierasz... uwazaj na gs'a.

Ufocznik
28-06-2008, 20:00
Niektorzy proboja rozwiazac ten jezyk poprzez stosowanie jakis starych szyfrografow czy czegos takiego :p (pochodzacych ofc z rl word'a).
Ja osobiscie jestem zwolennikiem teori ze rozwiazania tej zagadki tzeba szukac w tibi ;] Bo jakos niewydaje mi sie zeby Knightmare :evul: (czy jak on sie tam nazywa) chcial zagnac graczy do ksiazek i bibliotek swiata realnego. Ale ofc to tylko moja opinia :baby:

rozwiazania (o ile istnieje) oczywiscie trzeba szukac w tibii, moim zdaniem twierdzenie - jakoby kluczem byla gematria starohebrajska - autorstwa uwielbianego na torgu avariona, brzmi cokolwiek idiotycznie

ludzie z orga juz raz sie skompromitowali w tym temacie, teraz niby ktos tam cos ma ale nie chce powiedziec wiec jestesmy w punkcie wyjscia.

w tym dziale "prawdy i mity" na torgu, tak naprawde nie ma nic ciekawego, polowa osob pisze to co juz dawno jest znane, a druga polowa stara sie zablysnac nieudolnie wmawiajac tej pierwszej polowie, ze niby costam zdobyla/odkryla, choc w rzeczywistosci nie odkryla nic

Ja obstawiam ze jedynym sposobem na rozwiazanie tej zagadki jest przekopanie wzdluz i wszerz nowych terenow w poszukiwaniu nowych wskazowek, nie ma sensu sie krecic wokol tego, z czego przez ostatni rok nic sie nie wyciagnelo.

szukanie na nowych terenach, nie ma raczej sensu, zwazywszy na fakt, ze ksiazki te istnieja juz dluugo
owszem, moglo byc tak, ze quest (?) pozostawal nieaktywny, brakowalo informacji do jego skonczenia i owe zostaly dodane pozniej, ale wtedy raczej zwrocilbym uwage na to, co zostalo dodane w tym samym updacie, w ktorym do hellgate zawitaly elder beholdery (i beholdery, ktore wczesniej siedzialy tylko w tych piramidach, a obecnie biegaja takze na zewnatrz)

Naprawde niepamietam ich imion, napewno jest npc w venore (ten od potow), jesli sie nie myle jest jeden na ank... ahhh jeden na mout stenium, edron (sprzedaje spelle) i jeszcze jakby poszukal to moze by znalaz/przypomnial sobie, mozna pogrzebac na tibiawiki...
Ktos kiedys wysnul teorie ze sa oni poloczenii w pewien sposob z questem pod pustynia ale jesli nawet to najpierw trzeba znalesc poczatek tego questa troche go ruszyc a dopiero pozniej gadac z nekromanatami, chociaz kto wie.

na pustyni sa zdaje sie schody w dol, i tam w takiej salce biega sobie jakis npc necro?

#Edit4
@up
Nie wydaje mi sie zeby to nekromanci pomagali beholderom, pomoc przy tworzeniu jezyka 469 "glownemu matematykowi" ktos pomagal (moze on byl/jest necro!?).

przeciez blinky mowi, ze 469 jest "możliwy tylko do opanowania przez istotę z wystarczającą liczbą oczu." wiec nalezy przypuszczac, ze ksiazki napisane w tym jezyku byly pisane, przez beholderow dla beholderow

Wychylybymy
28-06-2008, 20:08
A czym beholdery pisały te książki? Nie mają żadnych "uchwytów" przecież =D.
#Edit
@down
Minotaury są blisko a konkretnie ich magowie.. więc może tam trzeba szukać rozwiązania 469? Chyba nie ma żadnych npc "minotaurowych" magów oprócz Markwina no i Minotaura Maga na roku bo go nie da się zaatakować ;P

Balnazar00
28-06-2008, 20:15
@up2
Wieze ze mozliwe jest odczytanie jezyka beho przez istoty dwuoczne a to dlatego ze minotaury sa podobno bardzo blisko, a w tworzeniu 469 wielkiemu matematykowi (niewiadomo czy byl beholderem, chociaz to bardzo prawdopodobne) pomagal jakis niebeholder.
Z kad te info? Przekopywanie forow i bieganie po tibii.
#Edit
A co do nekro ktorego o ktorym powiedziales ze jest pod pustynia... niezalapales kontekstu... to byla moja odp na pytanie ilu necro-npc jest w tibii.

Ufocznik
28-06-2008, 20:29
A czym beholdery pisały te książki? Nie mają żadnych "uchwytów" przecież =D.
#Edit
@down
Minotaury są blisko a konkretnie ich magowie.. więc może tam trzeba szukać rozwiązania 469? Chyba nie ma żadnych npc "minotaurowych" magów oprócz Markwina no i Minotaura Maga na roku bo go nie da się zaatakować ;P

1. a jest powiedziane blisko czego sa minotaury?
2. mino mag na rooku to nie npc
3. okz, nie maja uchwytow, ale rownie dobrze mozna by zapytac w czym raty, spidery, bugi i inne smieci nosza pieniadze

@up2
Wieze ze mozliwe jest odczytanie jezyka beho przez istoty dwuoczne a to dlatego ze minotaury sa podobno bardzo blisko, a w tworzeniu 469 wielkiemu matematykowi (niewiadomo czy byl beholderem, chociaz to bardzo prawdopodobne) pomagal jakis niebeholder.
Z kad te info? Przekopywanie forow i bieganie po tibii.
#Edit
A co do nekro ktorego o ktorym powiedziales ze jest pod pustynia... niezalapales kontekstu... to byla moja odp na pytanie ilu necro-npc jest w tibii.

www.ortografia.pl

Wychylybymy
28-06-2008, 20:33
Aff sorry nie zauważyłem odpowiedzi!! Ale nie uważasz że to jednak było by za duże "przeoczenie" Cipsoftu? Ponoć Hellgate było ulubionym miejscem Knightmara więc wątpię, że popełnił by taki błąd..
#Edit
@up
O tym, że beholdery napisały książki bez rąk albo jakichkolwiek innych narządów do trzymania pióra czy czym tam pisali w Tibii
#Edit 2
@down Sprawdź pm!!

Balnazar00
28-06-2008, 20:38
Hahaha;]
Przepraszam za moja ortografie. (nie ludzcie sie ze sie poprawi w najblizszym czasie ;])
Omg.Jak to blisko czegos sa mino magowie?! Zuc okiem na nazwe tematu. Rozwiazania 469 ofc. Po co mieszac w to mino maga z rooka? A i naprawde masz 1oo+ lv? Jesli tak to mozesz wniesc cos wartosciowego do naszej dyskusji (ale wcale mnie to niezaskoczy jesli niewniesiesz).
P.S.
Wspomnienie o twoim lv wcale niebylo oznaka zachwytu :evul:

Vivarus
28-06-2008, 20:44
Beho przywołuje szkielety- szkielety mają ręce. :)

Jeśli chodzi o minosy to one starają się odkryć sekrety śmierci.

Ufocznik
28-06-2008, 20:47
Aff sorry nie zauważyłem odpowiedzi!! Ale nie uważasz że to jednak było by za duże "przeoczenie" Cipsoftu? Ponoć Hellgate było ulubionym miejscem Knightmara więc wątpię, że popełnił by taki błąd..
#Edit
@up
O tym, że beholdery napisały książki bez rąk albo jakichkolwiek innych narządów do trzymania pióra czy czym tam pisali w Tibii

no ta, mogly te ksiazki napisac przy pomocy szkieletow, ktore kontroluja (EDIT @up gdy to pisalem, twojego posta jeszcze nie bylo :))

zreszta, nie bede sie spierac o to, bo w tej chwili jest to nieistotne, przynajmniej dopoki - jak powiedzial Vil - jestesmy w punkcie wyjscia

Hahaha;]
Przepraszam za moja ortografie. (nie ludzcie sie ze sie poprawi w najblizszym czasie ;])
Omg.Jak to blisko czegos sa mino magowie?! Zuc okiem na nazwe tematu. Rozwiazania 469 ofc. Po co mieszac w to mino maga z rooka? A i naprawde masz 1oo+ lv? Jesli tak to mozesz wniesc cos wartosciowego do naszej dyskusji (ale wcale mnie to niezaskoczy jesli niewniesiesz).
P.S.
Wspomnienie o twoim lv wcale niebylo oznaka zachwytu :evul:

a gdzie jest powiedziane, ze minotaury sa blisko rozwiazania 469?
reszte twojego posta pozostawie bez komentarza
aha, co do twojej ortografii - moglaby sie poprawic, gdybys odwiedzil strone, do ktorej link podalem ci we wczesniejszym poscie

Wychylybymy
28-06-2008, 20:55
@up
Być może wykorzystały szkielety.. Ale wg. mnie pomogła im jakaś inna rasa. Moim zdaniem był to jakiś nekromanta.. Trzeba by było sporządzić jakąś listę keywordów i pogadać z nekromantami npc.. przynajmniej wykluczylibyśmy jakąś teorie.
#Edit
@down
Blinky mówi że "Ich (minotaurów) magowie są tak blisko prawdy. Bliżej niż sami podejrzewają i bliżej niż jest dla nich bezpiecznie" Można to że są blisko prawdy różnie interpretować ale wydaje mi się że chodzi właśnie o 469.
#Edit 2
Balnazar sprawdź w końcu moją PW!! I odpowiedz : P

Balnazar00
28-06-2008, 21:08
Minotaury chca odkryc sekrety smierci, sekrety te moga zostac zglebione jedynie za pomoca liczb, matematyki, ktorej mistrzami sa obserwatorzy a kluczem do ich wiedzy jest jezyk beholderow. A tak wogule niejest okreslione czego blisko sa minotaury, chodzi o "tajemnice" beholderow, aczkolwiek wnioskujac ze najwieksza ich tajemnica jest ich jezyk (cala reszta jest w ksiegach) chodzi wlasnie o 469.
#Edit
Gdzie jest powiedziane ze minotaury sa blisko? Powiedziane nie jest nigdzie. Ale jest pewien beholder-npc ktory tak mowi, ale oczywiscie moge sie i ja i on mylic ;]

Ufocznik
28-06-2008, 21:41
no wlasnie, minotaury sa blisko PRAWDY, a nie blisko rozwiazanie 469
a jesli to nieszczesne 469 jest rzeczywiscie jezykiem (o czym mowi blinky), to nie rozszyfrujemy tego, mozemy jedynie przetlumaczyc

chodzi o to, ze nawet jesli dowiemy sie, ze np liczba 1 jest w ich jezyku odpowiednikiem naszego U, liczba 2 naszego F, a liczba 3 naszego O; to wcale nie musi to oznaczac, ze 123 bedzie znaczylo "ufo", a nie "kibel", "lol", czy "twoj stary"

Balnazar00
28-06-2008, 23:23
Sie wszystko zgadza i wlasnie dlatego ja jestem zwolennikiem teorii ze trzeba w tibii znalesc rozwiazania.
Btw
1 to nie znaczy "u" tylko Tibia;]

Osore
29-06-2008, 00:38
@Nekromanci
Jest ich kilku:
- Adrenius pod Jakundaf Desert, ten który robi nam quiz książkowy
- Lugri, tam gdzie jest spawn dwóch beholderów niedaleko Thais
- Skjaar, sprzedaje nam pewien klucz, pod Mount Sternum
- Digger, sklep magiczny w Venore
- Gundralph, uczy czarów na Edron
Od biedy możemy jeszcze dorzucić Bone Master'a, lidera BoB. Doszedłby jeszcze Arcian, to ten który wybudował Necromant House na PoH'u i stworzył teleport do Void. I jego uczeń, Porgol. No i przesławny król nekromantów - Goshnar, który tak naprawdę nazywał się Falnus, ale odwrócił się od Rycerzy Koszmaru. Jego grób znajdziemy pod Necromant House.
To chyba wszyscy z tych ważniejszych. I w żadnym z tych życiorysów nie przewijają się beholdery.

@Minotaury
Co do tego, że minotaurzy magowie są blisko rozwiązania, może chodzić o Dark Pyramid na Darashii. W jeden z misji Explorer Society wydobywa stamtąd parchment zapisany przez beholdery. Natomiast minotaury całkowicie opanowały tamtą piramidę. Jest jeszcze ten ciekawy coal basin na poziomie +2.

@Braideath'y
As the central eye is normally used for beholder communication, the Braindeath has no way to communicate with other beholders. It relies on verbal communication which makes it disgusting even for its own kind. Jako, że centralne oko jest używane w normalnym komunikowaniu się beholderów, Braindeath nie ma żadnej możliwości, by komunikować się z innym beholderami. Polega na komunikacji werbalnej, która czyni go obrzydliwym nawet dla jego własnego rodzaju.

@Isle of the Kings' library - Behold the beholders!
Behold the beholders!
The beholders are a ancient race of underground dwelling necromancers. Allthough they can 'speak' like humans using some membranes, their native 'toungue' consists of a blinking code with each eye, in which blinking could mean some syllable, letter or word. Its by far the most complex speech we ever encountered and almost impossible to comprehend. As far as we can tell its not only a language but also some kind of mathemathics. This combination makes it tedious even to try to understand that language. The books the beholder write consist of only numbers and the code behind them is incredibly complex. This race was one of those which were part in the creation wars and therefore its peak of civilisation and power is long gone. Its rumored of still existant settlements of beholders where they try to improve their unspeakable necromantic rituals and create an army of undead. In general they seem malicious but without ambition to do more then to claim some lairs and defend them. They seem to have no ambitions in conquering or allying with other races in a bigger style then an occasionally beholder mercenary which joins forces with other entities for private reasons.
Beholdery są antyczną rasą zamieszkujących podziemia nekromantów. Chociaż potrafią 'rozmawiać' jak ludzie używając pewnych membran, ich rodzimy 'język' składa się z mrugnięć każdym okiem, gdzie mrugnięcie może oznaczać sylabę, literę lub wyraz. To najbardziej złożona mowa z jaką do tej pory się spotkaliśmy i jest praktycznie niemożliwa do zrozumienia. Możemy stwierdzić, że jest to nie tylko język, ale także jakiś rodzaj matematyki. Ta kombinacja czyni nudnym(?), aby nawet próbować zrozumieć ten język. Książki, pisane przez beholdery zawierają tylko cyfry, a kod, który się pod nimi kryje jest niesamowicie skomplikowany. Ta rasa była jedną z tych, które zostały podzielone(?) podczas wojen tworzenia i dlatego ich szczyt cywilizacji i mocy znikł dawno temu. Plotkuj się, o ciągle istniejących osadach beholderów, gdzie próbują udoskonalać ich niwymowne nekromanckie rytuały i stworzyć armię nieumarłych. Na ogół wydają się zjadliwe, lecz bez ambicji, aby zrobić coś więcej, niż zajęcie jakichś siedlisk i bronienie ich. Wydaje się, że nie mają ambicji, aby podbić, bądź sprzymierzyć się z jakąś inną rasą, w większym stylu, niż jakiś przypadkowy najemny beholder, który połączy siły z innymi stworzeniami z własnych, prywatnych pobudek.

Poza tym mnisi z Wyspy Królów zdobyli jeszcze książkę, napisaną przez beholdery i trzymają ją w swojej bibliotece

@Gematria starohebrajska~
Rozwiązanie przedstawione przez Avariona umarło, ze względu na to, że opisywał on, jak to dzięki informacjom z książek można się dostać na wieżę stojącą na Femor Hills. Dzisiaj każdy już wie, że księżniczka Caramellia wiele wspólnego z beholderami, ani z żółtą różą nie ma.

To chyba wszystkie konkrety, jakie są zawarte w samej grze. Ciężko z tego nauczyć się języka. ;f

Balnazar00
29-06-2008, 00:46
Miejemy nadzieje ze nauczenie sie tego jezyka niebedzie niezbedne do rozwiazania tej zagadki (ja jestem o tym swiecie przekonany). A co do wciagniecia piramidy na darashii do tematu 469, masz co de tego jakies podstawy? Ksiegi, wypowiedzi npc czy cos w tym klimacie?

shoq
29-06-2008, 09:15
Skoro "1" znaczy "Tibia", a więc liczba oznacza słowo, to bez klucza tego nie odszyfrujecie. Żaden kodołamacz nic tu nie pomoże, trzeba szukać w Tibii. Powodzenia.

Wychylybymy
29-06-2008, 09:29
A co za "prawda" może być w tej piramidzie na Darashii?? Poza tym misje Explorer Society weszły później od Blinkiego. Chodzi mi o to, że blinky mówił o tym, że minotaury są blisko prawdy, zanim powstał quest Explorer Society.

@up
Nie zawsze liczba oznacza słowo, mówi o tym książka "Behold the beholders!" cytowana przez Osore.

Ja też myślę że po rozwiązaniu tego quest (o ile on istnieje) będziemy mogli tylko przeczytać księgi zapisane 469 a nie porozumiewać się nim. (bo mamy za mało oczu do mrugania ; P)

@offtop
Kiedy będę miał normalny nick a nie tak na szaro ? ; <

Balnazar00
29-06-2008, 09:51
Cytuj:
You can not even imagine how old I am. In your wildest dreams you won't see the things I have seen. I am the last of my race and even though I am several centuries old I am not immortal and will eventually die. I fear that day. Not for me - I am weary and I don't care much about if I'm alive or dead. But I fear for all these memories that will die with me. For all those who no one will remember anymore. Words can't truly preserve their essence so I will leave no books or stone tablets. If I die, everything I have witnessed will die with me as if it has never existed. I was there when Rorak slew Tingil at the stairs of the seven temples. I was there as Riik led his peaceloving people to the far north to find refuge from the war. I was there to witness the betrayal of Asric for the whims of a female that was long dead by then. I fought with the last Frdai a futile battle on the plains of Weskurt against the unseen legion. I witnessed Ss'rar making his move on ascension to become the serpent god. I watched the first elves struggling to form a nation with the help of the lightbearers. It was me who assisted the great calculator to assemble the beholder language. And you come here to this mountain and ask me how to win the heart of some shepherdess? This world has become a ridiculous mockery.

Tłumaczenie:

Cytuj:
Nie możesz sobie nawet wyobrazić jak jestem stary. W twoich najbardziej fantastycznych snach nie zobaczysz tego co ja widziałem. Jestem ostatnim z mojej rasy i pomimo tego że mam kilkaset lat, nie jestem nieśmiertelny i prawdopodobnie umrę. Boję się tego dnia. Nie ze względy na mnie - ja jestem zmęczony i nie obchodzi mnie zabardzo czy jestem żywy lub martwy, ale boję się, że wszystkie moje wspomnienia umrą razem ze mną. Te wszystkie których nikt poza mną nie pamięta. Słowa nie mogą prawdziwie oddać ich esencji więc nie zostawie żadnych książek czy kamiennych tablic. Jeśli umrę wszystko to czego doświadczyłem umrze razem ze mną tak jak by to nigdy nie istniało. Byłem tam , kiedy Rorak pokonał Tingil na schodach siedmiu świątyni. Byłem tam gdzie Riik prowadził swoich kochających pokój ludzi daleko na północ by odnaleść schronienie przed wojnami. Byłem tam by obserwować zdradę Asrica wobec humorzastych kobiet , to była długa smierć. Walczyłem z ostatnimi Frdai w bezowocnej wojnie na polach Weskurt przeciwko niewidzialnym legionom. Byłem świadkiem gdy SS'rar wykonał ruch w strone wniebowstąpienia by stac się bogiem węży. Obserwowałem pierwsze elfy borykające się z formowaniem państwa z pomocą świetlnych wsporników. Asystowałem wielkiemu rachmistorzowi w budowaniu języka beholderów. I teraz ty przychodzisz tutaj do tej góry i pytasz mnie jak wygrać serce jakiejś pasterki? Ten świat stał się absurdalny.

(zaczerpniete z wypowiedzi aqualek)
Jesli chodzi o geneze 469, moze cos pomoze.
Wiec, czyzbysmy szukali starca?
#Edit
I chcialbym wiedziec kto chail zdobyc serce mlodej paterki? Od niego mozna by wyciagnac kim jest autor tej ksiegi. Mi osobiscie pachnie tu troche druidem ktory zamkna czyjas nazeczona w wierzy ( quest z wieza jest co prawda zamkniety ale moze zly druid gdzies sie tam czai).
Wiec do dziela.
@Up
Szary nick to jak ws, u pk! :>

Azannon
29-06-2008, 17:28
Witam!

Dość długo interesuję się 469. Jednak szukam trochę inaczej niż wy... Skupiłem się na samej liczbie "469" (sądzę, że ona jest kluczem) oraz na beholderach. Proszę spojrzeć! Cztery to dwie trzecie szóstki, a szóstka to dwie trzecie dziewiątki.
Ciekawy fakt dotyczący beholderów to stosunek do cyklopów. Beholdery nimi gardzą (tylko jedno oko...). A przecież cyklopy są stworzone na wzór złego Boga Zathroth'a.

To takie małe, prawdopodobnie nic nie znaczące fakty. Ale na tak "rozległym" temacie niczego nie można przegapić. Wszystko się przyda...

PS Co to tego, że minotaury są bliskie prawdy: kto jest mistrzem matematyki, a raczej "matemagiki"?

Wychylybymy
29-06-2008, 20:19
Ja też witam!

Bardzo fajne z tymi dwiema trzecimi ale co nam to daje? A to, że są stworzone na wzór Zathroth'a, to znaczy że nie można nimi gardzić? Nie mam pojęcia kto, nie chce mi się myśleć =/

Osore
29-06-2008, 21:49
Angus: We want to learn more about the ancient race of beholders. We believe the black pyramid north east of Darashia was originally built by them ...
Angus: We ask you to explore the ruins of the black pyramid and look for any signs that prove our theory. You might probably find some document with the numeric beholder language ...
Angus: That would be sufficient proof. Would you like to accept this mission?
Chcemy dowiedzieć się więcej o starożytnej rasie beholderów. Wierzymy, że czarna piradmida na północnym-wschodzie Darashii była naprawdę zbudowana przez nie. Prosimy cię, abyś zbadał ruiny czarnej piramidy i poszukał jakichkolwiek znaków, które potwierdzałyby naszą terię. Możliwe, że znajdziesz jakiś dokument w numerycznym języku beholderów. To byłby wystarczający dowód. Czy przyjmujesz tą misję?

Minotaury przejęły wieżę. Nie twierdzę, że ma to jakikolwiek związek z językiem, jednakże warto zwracać uwagę na wszystkie możliwości. Są wyraźne powiązania między beholderami i minotaurami w tym miejscu. Poza tym, beholdery, które zbudowały tą piramidę musiały skądś przywędrować.

@Balnazar
Pierwsze słyszę o tym tekście, kto go przedstawiał, gdzie i kiedy?
Narzeczona na wieży? Chodzi ci o Caramellię w wieży na Femor Hills? Tam już można się dostać, a ona jest częścią questu, w którym całujemy prosiaka.

Wychylybymy
30-06-2008, 07:11
@up
Ten tekst można znaleźć w bibliotece na Isle of King, została przedstawiona przez Aqualka na forum tibia org. Hmm ja nie mogę zbadać tej wierze, bo aktualnie nie mam pacca :(. Wiesz może czy są tam jakieś książki?

Osore
30-06-2008, 08:58
Nie ma tam żadnych książek. Są tylko wszystkie rodzaje minotaurów i jedna mumia. Idę pogadać z NPC'ami w Darashii, jak skończę, to zedytuję.

09:14 Morun: The minotaurs took shelter in the ancient pyramid, which our people avoid for the dark powers that might be present there.
Minotaury skryły się w starożytnej piramidzie, której nasi ludzie unikają, z powodu mrocznych mocy, które mogą być tam obecne.

Nic o beholderach, ani ich języku się nie dowiedziałem.

Balnazar00
30-06-2008, 09:25
@Up
Wszystkie ksiazki jakie znajduja sie w bibliotece IoK sa na tibiawiki... ale niejestem pewien czy to wszystkie ksiazki ktore sie znajduja na IoK;(.

anonymousexd
30-06-2008, 16:41
Wątpie żeby te liczby coś znaczyły, zwłaszcza że skomplikowany szyfr niema sensu bytu w takie jgrze jak Tibia.

Jeśli już szukacie rozwiązania, ja najpierw proponowałbym najpierw spisać na forum odpowiedzi NPCów na różne słowa związane z behodlerami, spisać wszystkie książki, przetłumaczyć..... potem wyższe lvle powinny zwiedzieć hellgate i okolice, potem inne respy beholderów, sprawdzić pickiem itp itd.... sprawdzić bagna koło Venore.

Nawet jeśli te numery coś znaczą, napewno potrzebny jest jakiś klucz....ten szyfr jest napewno prosty do odczytania z kluczem, ale i niemożliwy do odczytania bez klucza. Pewnie po odszyfrowaniu ten quest okaże sie kolejnym w którym tylko pisze sie bez zrozumienia coś do NPC i zbiera nagrode....

Pozatym jaki sens ma zagadka czysto matematyczna w takiej grze jak Tibia?

Reasumując: szukajcie rozwiązania w grze, a nie w matematyce.

Balnazar00
30-06-2008, 18:19
@up
Po pierwsze na samym poczatku powiedziane zostalo ze skoncentrujemy sie na szukaniu w tibii a nie w lamigluwkach matematycznych.
Po drugie to niezly pomysl z tym spisywaniem odpowiedzi. :]

#Edit
@Down
Ty prostaq!! Spróbuje. [scrach last one] Postaram sie;]

Wychylybymy
30-06-2008, 19:02
@anonymousexd

Masz tu listę npc, nawet wg. lokacji http://tibia.wikia.com/wiki/List_of_NPCs_by_Location. Jest ich 429, nie licząc Świętego Mikołaja i Neda Nobla. Idź ich przepytuj jak chcesz =). Jeśli już mielibyśmy przepytywać npc-ów to najpierw trzeba stworzyć jakąś listę, npc którzy są powiązani z beholderami, lub matematyką. A co Hellgate nie jest zwiedzone całe? Co to da że będą tam biegać? Poza tym po co wysokie lvle? Przecież 50-60 lvl poradzi sobie w Hellgate. No jasne całe Hellgate przepikować, życzę powodzenia. A co z tym wspólnego mają bagna na koło Venore? A co do reszty raczej się zgadzam z Tobą.

@Balnazar
Nie mówię, że jestem jakimś mistrzem ortografii, ale mógłbyś poprawić chociaż trochę pisownie, bo nieraz muszę parę razy czytać Twoje posty zanim zrozumiem :P.

anonymousexd
30-06-2008, 21:16
Idź ich przepytuj jak chcesz =)

Lepiej przepytywać NPCów czy pisać kolejne 10 bezsensownych postów nic niewnoszących do tematu?

No jasne całe Hellgate przepikować, życzę powodzenia.
zrozumiem :P.

Jeśli chcecie rozwiązać quest, ktoś to musi zrobić. Oczywiscie PO nadchodzącym update.

A co z tym wspólnego mają bagna na koło Venore?

Czyż niema tam przypadkiem beholderów? JA sie na kilku natknąłem.

Po drugie to niezly pomysl z tym spisywaniem odpowiedzi. :]

Jeśli ktoś jest bardzo zainteresowany tym questem powinien sie tym zająć, niestety zdaje mi sie że zapisywanie odpowiedzi na forum to głupi pomysł, w pliku tekstowym na kompie też..... Więc co pozostaje?
Pozostaje zrobienie jakieś specjalnego forum o 469 na jakimś darmowym portalu, np na tnb. Tam możnabybyo spisywać wszystkie odpowiedzi NPCów.

Azannon
30-06-2008, 21:25
Naprawdę myślicie, że rozwiązanie jednej z największych (jeśli nie największej) zagadek Tibii wymaga znajomości paru słówek z angielskiego i wykopania kilku dziur?! Może i trzeba porozmawiać z paroma NPC, ale nie sądzę, by to starczyło... Założę się, że klucz do języka beholderów trzeba "ułożyć" samemu. Ale... Jakiś NPC, który jest biegły w matematyce (np. więzień w Mintwallin) da nam cenne wskazówki...

Wychylybymy
30-06-2008, 21:37
@anonymousexd
To po co piszesz bezsensowne posty? Idź przepytuj npc. Zamierzasz przeszukiwać każde miejsce w którym jest beholder? Ale niby po co przepikować?? Przecież nie "wypikujesz" żadnej książki, ani żadnego npc..

@Azannon
No właśnie.. To jest jedna z największych zagadek w Tibii i wątpię, że przepikowanie Hellgate coś da..

grzes999
30-06-2008, 21:46
Hmmm... trudno mi cos o tym powiedziec ale ktos na forum przetlumaczyl ze NPC powiedzial zeby przeszukac czarna piramide i byc moze znajdziemy jakis papier. I moze to wlasnie na nim bedzie napisane co poszczegolne liczby znacza?? Niepomoge wam zabardzo w rozwiklaniu tej zagadki bo nieposiadam PACC. Ale zycze powodzenia w dalszym rozwiazywaniu tej zagadki.

Osore
30-06-2008, 22:15
@up
Nie, na tym papierze nie jest napisane, co poszczególne liczby znaczą. To tylko quest item, który zabieramy ze skrzynki, dajemy NPC'owi i mamy wpis w QuestLogu.

@pickowanie
Hellgate już niejednokrotnie został przejechany pickiem. Nic się nie znalazło. Trzeba szukać jakoś inaczej.

Balnazar00
30-06-2008, 22:17
Hmmm... trudno mi cos o tym powiedziec ale ktos na forum przetlumaczyl ze NPC powiedzial zeby przeszukac czarna piramide i byc moze znajdziemy jakis papier. I moze to wlasnie na nim bedzie napisane co poszczegolne liczby znacza?? Niepomoge wam zabardzo w rozwiklaniu tej zagadki bo nieposiadam PACC. Ale zycze powodzenia w dalszym rozwiazywaniu tej zagadki.
Sama piramida z tego co sie orientuje jest sporo młodsza od domniemanych questow, dlatego niewydaje mi się (widzieliśta chłopoki użyłem "ę" :]) żeby miało to cos wspólnego z naszymi poszukiwaniami.

Jurij1234
30-06-2008, 23:31
pamiętam, że Skjjar był uczniem jakiegoś wielkiego maga/nekromanty i o tym magu pamiętam jeszcze, że jego ulubionym zwierzęciem był Redips aha i jego palec (kciuk bodajże) jest pochowany w thais w Ancient Temple
Może ten mag ma jakiś związek z beholderami. Możliwe, że to on spisał księgę.

Aha i trzeba by sprbować popytać Wrinkled Beholdera o różne słowa związane z Tibią może coś powie.

Aha2. Możliwe, że pierwsza cyfra to wyraz, druga sylaba, a trzecia litera, wtedy 1 znaczyło by tibia a np 1 9 tibia rulez :) chodzi mi o to, że cyfry które są grupami po 3 tworzą 2 wyrazy.

Aha3. Co oznacza nie zdrobniony wyraz "blinky" możliwe, że tak się z niego naśmiewali inni... i dlatego zginęli. wtedy 486486 powinno znaczyć nie zdrobnione "blinky"

Wychylybymy
01-07-2008, 07:51
@up
Skjaar był uczniem Dago, ale już z nim (ze Skjaarem, bo Dago nie żyje) gadałem i nic ciekawego nie powiedział. Nie zdrobniony blinky znaczy mrugacz, migotek, albo coś w tym stylu. Przeczytaj dokładnie to co mówi Wrinkled I am 486486 and NOT 'Blinky' as some people called me ... before they died.
Że NIE nazywa się Blinky tylko 486486, Blinky to tylko przezwisko które nadali mu ludzie i napewno Blinky nie znacz 486486..

@Balnazar
Normalnie nie poznaję Cie :D. Taki ładny posty bez błędów : P.

Azannon
01-07-2008, 12:20
@Blinky

Myślę, iż 'Blinky' to po beholdersku '486486'. Po prostu - beholder woli, aby wymawiano jego imię w ojczystym dla niego języku.

@Tereny

A sprawdzaliście Draconie? Dostaje się tam przez Hellgate, także jest tam piramida i znajduje się tam NPC, który może nam coś podpowie...

Ufocznik
01-07-2008, 14:33
@Blinky

Myślę, iż 'Blinky' to po beholdersku '486486'. Po prostu - beholder woli, aby wymawiano jego imię w ojczystym dla niego języku.

tym bardziej, że gdyby było inaczej, nie moglibyśmy powiedzieć, że 1 = Tibia

Wychylybymy
01-07-2008, 15:32
Zrozumcie w końcu, że Blinky to tylko PRZEZWISKO nadane 486486 przez LUDZI. To NIE jest jego PRAWDZIWE imię -.-.

@up
Czemu nie moglibyśmy tak powiedzieć?

#Edit
@down
To czemu by się tak wkurzał na swoje imię?

Balnazar00
01-07-2008, 16:20
Zrozumcie w końcu, że Blinky to tylko PRZEZWISKO nadane 486486 przez LUDZI. To NIE jest jego PRAWDZIWE imię -.-.

@up
Czemu nie moglibyśmy tak powiedzieć?
To niedokońca musi byc prawdą, wiemy jedynie że 486486 nielubi jak sie do niego mówi "blinky" może to byc jedynie przejęzyczenie jego cyferkowego imienia, ale ofc tego niewiemy.
#Edit
@up
LoL Nie na swoje imie ale na przejęzyczenie w jego imieniu, może ono brzmiec np Blink-super-beholder a ludzie mowią na niego blinky.

Azannon
01-07-2008, 16:40
To czemu by się tak wkurzał na swoje imię?

A czemu nazywa Cię głupkiem skoro używasz nazwy "Tibia", a nie "1"?

Cacuss
01-07-2008, 16:47
To może jeszcze npc Riddler z paradox tower. Raczej kiepsko się z nim rozmawia, ale może coś by się udało. W zagadkach jest dobry a jedna była matematyczna. No i ma powiązanie z hellgate. Przepraszam, że jestem kolejnym, który tylko mówi a nic nie robi. Ale nie chciałem, żebyście zapomnieli o tym npc.

Matti Hautamekki
01-07-2008, 17:17
hmm z tego co pamiętam, to Beholdery nienawidzą dwarfów i wzajemnie :> może jakiś NPC-krasnolud wie coś o języku beholderów?

Azannon
02-07-2008, 11:39
Pytałem parę NPC z Kazo o "Hellgate", "469", "Beholder" i nic... Jeszcze popróbuję... A właściwie skąd wiesz o tych stosunkach do dwarfów?

Snejk
03-07-2008, 21:50
Wracajac do 1 to nie musi ono oznaczac konkretnie Tibia jako miejsca itp. tylko może odnosić się do calosci, czyli moze oznaczac caly swiat, konkretniej wszystko, zcislajac krag, uwazam, ze gdy beholder uzywa 1 (najprawdopodobniej mrugniecie najwiekszym okiem) daj on nam znac, ze zakonczyl słowo, podsumowal wypowiedziane(wymrugane ;P) litery laczac je w calosc.

mam nadzieje, ze ktos zrozumial to co chcialem powiedziec i prosze wybaczyc, ze troche kalecznie to objasnilem ale jestem zmeczony i ide spac BB

pozdrawiam ~Argon

Matti Hautamekki
04-07-2008, 17:45
Pytałem parę NPC z Kazo o "Hellgate", "469", "Beholder" i nic... Jeszcze popróbuję... A właściwie skąd wiesz o tych stosunkach do dwarfów?

wystarczy poczytać w książkach... w którejś pisze, że krasnoludy żywiły do Beholderów niechęć bodajże ze względu na ich wygląd, więc je (krasnale) wypędzili...

a spróbuj zapytać o blinkiego.. albo o jego cyferkowe imię, może będą wiedzieć coś o nim...

Ditto
04-07-2008, 17:55
Wracajac do 1 to nie musi ono oznaczac konkretnie Tibia jako miejsca itp. tylko może odnosić się do calosci, czyli moze oznaczac caly swiat, konkretniej wszystko, zcislajac krag, uwazam, ze gdy beholder uzywa 1 (najprawdopodobniej mrugniecie najwiekszym okiem) daj on nam znac, ze zakonczyl słowo, podsumowal wypowiedziane(wymrugane ;P) litery laczac je w calosc.

mam nadzieje, ze ktos zrozumial to co chcialem powiedziec i prosze wybaczyc, ze troche kalecznie to objasnilem ale jestem zmeczony i ide spac BB

pozdrawiam ~Argon

ja zrozumialem i to calkiem logiczne, konczyc kazde wyrazenie jedynka, zeby wiedziec ze jest skonczone, fajny bajer ;p

@down1

no1wlasnie1o1to1chodzi1imbecylu1

Azannon
04-07-2008, 19:58
@Mati
Spróbuję... A mógłbyś podrzucić link do tej książki na wiki?

@Cyce
Kto mógłby poszukać czegoś o beholderach wśród Cyklopowych NPC, takich jak Spocony Cyklop?

@Jedynka
Nie sądzę... Myślęiżwjęzykubeholderówniemaspacjiiiinterpunkcji.

Vyohman
05-07-2008, 01:31
Kiedyś kombinowałem troche z tym językiem galaretek, ale dużo nie wymyśliłem...
Wydaje mi sie, że 1 oznacza "Tibia" dlatego, że to cały świat i ten wyraz powstał jako pierwszy... Rozumiecie o co mi chodzi? 2 może oznaczać ocean trawa czy bogowie, kto wie... To bardzo ciekawa zagadka.

Ditto
05-07-2008, 16:13
Kiedyś kombinowałem troche z tym językiem galaretek, ale dużo nie wymyśliłem...
Wydaje mi sie, że 1 oznacza "Tibia" dlatego, że to cały świat i ten wyraz powstał jako pierwszy... Rozumiecie o co mi chodzi? 2 może oznaczać ocean trawa czy bogowie, kto wie... To bardzo ciekawa zagadka.

tak, bo jako 23745638247234926598273465234932243621258567979769 796795749562385673248654623869467234574962346236 recz na świecie powstala specjalna lyzeczka do kawy z mala zawartoscia cukru, wiec tak sie bedzie nazywac xddddddd

@down

to nie kawal, tylko dobitne rozwianie zludzen na temat tej teorii

do tego twoja wersja tez jest bez sensu, mamy tylko 10 cyfr (sa 0 w tym jezyku?), wiec nie moznaby ulozyc nic sensownego

do tego tibia niemoze byc najwazniejsza skoro sama zostala stworzona -.- bogowie>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ti>>>>>>>>>>>>>bia

Azannon
05-07-2008, 16:19
@Ditto

Coś Ci kawał nie wyszedł...

Dobrze by było rozwiązać znaczenie liczb jednocyfrowych, ponieważ w książkach występują po tekście głównym (27464924, etc.) czasami oderwane krótkie fragmenty. W jednej książce jest to "2". Tak sobie myślę: skoro "Tibia" jest naj, naj, naj, to w takim razie "2" może być czyś prawie "naj" czyli np. Rada Beholderów. No dobra może z tą Radą przesada...

@Kazo

Dalej nic, ale zostało jeszcze kilka NPC...

Matti Hautamekki
05-07-2008, 17:52
omg nie mogę znaleźć tej książki >,> spróbuję poszukać, może znajdę...

Azannon
05-07-2008, 18:12
A nie pamiętasz chociaż z jakiej to biblioteki? Z kazo? Z Isle of Kings?

piwuch
06-07-2008, 02:42
moze ktos wstawic linka do tej ksiazki??
mysle ze trzeba sprobowac popodstawiac do niej jakies proste szyfry liczbowe??
no i trzeba tego beholdera zapyac o 1,2, jego liczbowe imie, i jakies kombinacje cyfr [moze z ksiazki?] moze cos odpowie.
sry ze mowie ze trzeba zrobic to i tamto ale nie bardzo mam mozliwosc przejsc sie na hg i wogle....

Azannon
06-07-2008, 22:14
Mam coś, ale może być to tylko plotka... Mianowicie, kluczem jest następująca macierz:
3 1 6 1
1 2 1 1
1 1 3 1
4 6 1 1

Jakby ktoś był dobry z matmy to może pokombinować.

Poszperałem troszkę w necie i są trzy teorie... Jedno to z tą macierzą, inna mówi, iż "jest to język i jak język trzeba traktować ten kod", a trzecia, daje podpowiedź, że trzeba zwrócić uwagę na oczy (5). (z hack.pl).

Balnazar00
07-07-2008, 11:04
Bądź co bądź jest to przedstawienie ułożenia czaszek przy wejściu do hellgate. Wg Mnie jeśli jest to wskazówką do 469 to jedno słowo/litera daje sie zapisac jako cztery cyfry. Jeśli chodzi o teorie że jest to mało prawdopodobne, większośc tibijczyków niejest i nigdy niebędzie w stanie rozwiązac żandej macierzy (Jeśli jest ktoś ciekawy to rozwiązanie macierzy wynosi -6 [o ile sie nie pomyliłem w obliczeniach]).
#Edit
@Down
Niema sensu, bo on powie ze ojciec knightmare jest dziewica i synem jezusha.

boston808
07-07-2008, 11:34
Może zaprosimy do współpracy Dana Browna, autora "Kod Leonarda Da Vinci". Może on coś z tym zrobi -.-

Vyohman
07-07-2008, 21:11
tak, bo jako 23745638247234926598273465234932243621258567979769 796795749562385673248654623869467234574962346236 recz na świecie powstala specjalna lyzeczka do kawy z mala zawartoscia cukru, wiec tak sie bedzie nazywac xddddddd

Skoro "1" znaczy Tibia to wszystko jest możliwe.

Azannon
08-07-2008, 11:46
Co?! Skoro "1" znaczy "Tibia" to oznacza, iż słowo "Tibia" należy do tej wąskiej grupy wyrazów, które oznacza się jedną cyfrą.

plal1609
08-07-2008, 13:00
a widzieliscie ten questy w hg na elfach gdzie się respia grzybki w dziurze ^ jeśli wejdziemy sa grzybki i jest dziura 2 jesli staniemy na nia i damy use na dziue pisze you have found a white moshroom może to ma jakieś znaczenie z wingedem itd.

czuczu20
08-07-2008, 13:42
ja sądzę ,że u nich jest tak ,że jakaś liczba to jakies słowo na przykład :
469 oznacza - Język Rasy Beholderów
Mozna przypuszczać ,że
4-Język , 6-Rasa , 9-Beholder
Ta teoria się nieprzeciwstawia bo :
Liczb jest nieskończoność a słownik liczy gdzies 200000 słów.8o

Również gdy Beholdery przybyły na kontynent też nie były zrozumiałe w przeciwieństwie do siebie . Coś w stylu jaskiniowców . Potem jeden Beho nagle powiedział Tibia i to była ta 1 . Beholdery pare lat potem na cześć pierwszego słowa w słowniku Beho nazwali tak kontynet przez nich zamieszkany . Później zaczeły powstawać nowe słowa . Skoro 4 oznacza język . Beho chciały więc dać nazwe ogólnie na wszystkie słowa jakie powstaly dotąd (wtedy to 3 skoro Język 4) i wymyślili ,że to czym mówią nazywa się Językiem .Gdy mineło kilka lat na kontynent przybyły minatury .Beholdery bardzo się zainteresowały nowym osobnikami . Lecz Minotaury nietolerowały beholderów i tak powstał między nimi konflikt . Wtedy Beholdery wymyśliły słowo 6 Rasa. Skoro na ich ziemie pojawiały się nowe obiekty musieli jakoś się odzielać wyrazowo wten sposób powstała 6-ka. Po stworzeniu 8 słów w pewnym momencie histori beho . Jedenemu osobnikowi ich rasy naszło pytanie - A jak my się nazywamy ? . W tym momencie powstało słowo Beholder . Gdy tak lata mijały nikt nie zauważył ,że Beholdery się nie odrużniają wyglądem więc postanowili nadać sobie imiona. Zanim na to wpadli musiało minąć sporo czasu skoro ten beholder co broni biblioteki ma taką złożoną liczbe ;) .

1-Tiba pewnie dlatego ,że Beholdery to dawna rasa i przed ludzmi czy minotaurami wiedzieli jak się ten kontynent nazywa . Może to oni stworzyli nazwę tibia (chodzi oczywiście o grę wiadomo ,że w rl to Cip wymyślił nazwę) . Równiez wpadłem na takie przemyślenie ,że dana liczba w języku beho musi być słowmem . w książce Zobaczyć Beholdera było napisane ,że liczba jest to są litery , sylaby lub słowa . A 1 Tibia to chyba nie sylaba ani litera . a wątpie by jakieś słowo miał o sylabe Tibia ;).

a co do 469 co niektórzy mysleli do literek trochę się pomy;lili bo wkońcu gra nie jest Polska więc to moga być słowa z ojczystego języka adminów Cipa ;)

Co sądzicie o mojej teori ?
Może jeszcze na cos wpadne ale to później

Ufocznik
08-07-2008, 16:06
a widzieliscie ten questy w hg na elfach gdzie się respia grzybki w dziurze ^ jeśli wejdziemy sa grzybki i jest dziura 2 jesli staniemy na nia i damy use na dziue pisze you have found a white moshroom może to ma jakieś znaczenie z wingedem itd.

nom, pieczarka i szkrzydlaty helm maja ze soba tyle wspolnego, ze czasem trudno mi jest odroznic jedno od drugiego, przez co zjadlem swoj winged helmet i chodze z pieczarka na glowie ;\

ludzie, zrozumcie juz, ze ten "prawie kompletny whq" to byl zwyczajny stek bzdur

@down
zapewne chodzi ci o avariona i jego "spoil do whq", dokladnie 29 minut przed pojawieniem sie twojego postu, napisalem, ze to nie byla prawda

Technick
08-07-2008, 16:35
Na konkurencyjnym forum był jakiś inżynier któremu udało się zrozumiec język beholderów.
Nie pamiętam dokładnie o co biegało, ale chodziło o zastosowanie szyfru stworzonego przez jakiegoś uczonego. Nie wiem tylko czy to była prawda.

Vyohman
08-07-2008, 17:12
@up
Spróbuj przypomnieć sobie więcej. Może link?

Fulcrum
08-07-2008, 17:14
Zagadki uwielbiam ;-P Nie lepiej by zgromadzić wszystkie książki podpowiedzi, wypowiedzi NPC o tym temacie, pokombinować z cyframi, po szukać po hell gate?? :D

Azannon
08-07-2008, 17:45
@czuczu20

Fajna teoria, ale bez sensu.

@Fulcrum

A Ty myślisz, że co my robimy? Kazordoon przeszukane i nic (chyba, że coś przeoczyłem). Teraz zabieram się za Miasto Minosów.

Fulcrum
08-07-2008, 17:52
Na jakim świecie?

czuczu20
08-07-2008, 17:56
Azannon na jakiej podstawie sądzisz ,że jest bezsensu wszystko jest wytłumaczone postarałem się wszystko przemyśleć z by cała wypowiedzi była zgoda . więc na jakiej podstawie sądzisz ,że jest bezsensu . :(

Bo w twojej wypowiedzi nie było wytłumaczenia .

Vyohman
08-07-2008, 17:57
Azannon na jakiej podstawie sądzisz ,że jest bezsensu wszystko jest wytłumaczone postarałem się wszystko przemyśleć z by cała wypowiedzi była zgoda . więc na jakiej podstawie sądzisz ,że jest bezsensu . :(

Bo w twojej wypowiedzi nie było wytłumaczenia .

Bo wyssałeś to sobie z palca? :/

czuczu20
08-07-2008, 18:03
No nie do końca
Bo w Zobacz Beholdera (książka) jest napisane że dana liczba może być to litera , sylaba lub wyraz .
A 1 to chyba tibia ,nie ?.
A wątpie by słowo Tibia to litera lub sylaba .

Vyohman
08-07-2008, 18:08
@up
O tą opowiastkę o beho jaskiniowcach mi chodziło :E

Fulcrum
08-07-2008, 18:18
No nie do końca
Bo w Zobacz Beholdera (książka) jest napisane że dana liczba może być to litera , sylaba lub wyraz .

A dlaczego nie może być 2 albo litera B?

czuczu20
08-07-2008, 18:49
Vyohman
a to sorry myślałem ,że chodziło o kod :D Napisałem jaskoniowców w sensie ,że nie umieli się ze sobą dogłębnie porozumiewać

Fulcrum
Co czemu liczba 2 to nie może być Tibia albo 2 ?
weź przeczytaj jeszcze raz tego posta z teoriom moja bo widać ,że się nie wczytałes tam było wytłumaczone.
gdybym nie dał wytłumaczenia to bys miał racje ,że to bezsensu .
Poprostu ,żeby mnie przkonać musisz mieć jakiś dowód jak będziesz jakiś miał to wtedy pogadamy ,że to bezsensu

Azannon
09-07-2008, 13:57
@Fulcrum

Ja z Xantery.

@Czuczu20

Twoja teoria nie ma żadnej podstawy w książkach (chyba, że w nieodkrytych) i opiera się tylko na domysłach i przypuszczeniach.

@Hellgate

Kiedyś mnie naszła taka myśl: Dlaczego w Hellgate nie ma Braindeath'ów?

Vivarus
09-07-2008, 14:05
@Hellgate

Kiedyś mnie naszła taka myśl: Dlaczego w Hellgate nie ma Braindeath'ów?

Bo cipy nie dadzą tak mocnego potwora dla facc ;p

Fulcrum
09-07-2008, 15:06
No nie do końca

ale ty piszesz matko boska.... A dlaczego Tibia nie może być literą?

Beholdera było napisane ,że liczba jest to są litery , sylaby lub słowa . A 1 Tibia to chyba nie sylaba ani litera . a wątpie by jakieś słowo miał o sylabe Tibia .
Jak ty piszesz, zrozumieć tego nie można, trzeba się domyślać.
Liczba może być literą, sylabą lub słowem?
A liczba 1 czyli Tibia to chyba nie jest literą ani sylabą?

czuczu20
09-07-2008, 22:36
a niee to źle zrozumiałeś.
Bo uważam że numerek w języku beho to musi być słowo
A tamto
Jest napisane ,że liczba to może byc litera , sylaba lub słowo .
Tak było napisane w książce.
A w postach napisano ,że 1 to ma znaczyć Tibia . A więc po domysłach wiadome jest ,że liczba w języku beho to musi być słowo . Bo wkońcu nie ma takiej litery jak Tibia albo sylaby .

Azannon
10-07-2008, 12:14
@Czuczu20

Nie, nie, nie... Jakbyś zobaczył samo "1" to by znaczyło "Tibia", ale to nie oznacza, że "1234" znaczy "Tibia cośtam, cośtam...".

@Vivarus

Co za problem zrobić bramkę PACCową?:p Dziwne, że ich tam nie ma... To tak jakby zrobić Elf Fortess bez Arcanistów, albo Orcland bez Leaderów!

@EB

Może zamiast tak gdybać byśmy wzięli coś pod lupę? Np. okrzyk Elder Beholdera.
1) 659978 54764!
2) 653768764! (widzicie ten sam początek i koniec?)
3) (to po ludzku) Inferior creatures, bow before my power!

Miłego kombinowania!

tibijskiknight1993
10-07-2008, 20:45
Jęsli miało by to związek to jak są beholdery koło thais (na północ) tam jest npc necromanta...

Fingleith
10-07-2008, 23:10
A macie jakis wiekszy tekst napisany w tym jezyku? Moze daloby sie znalezc ciagi powtarzajacych sie cyfr. A co do 1, ktore znaczy tibia, rownie dobrze moze to byc: swiat, kraina, kontynent, ziemia, kraina teren itp. ale takze pojecia abstrakcyjne, np. dobro. Moze to tez znaczyc "my" ... Tropow jest wiele.
Aha, i na bagnach w Venore, na poludnie od wejscia na Dragon Lair, i na zachod od podziemi ze swamp trollami jest dziura. Obok sa poison fieldy, a w jaskini respia sie beary. Znajduje sie w niej napewno beholder, skelety i ghoule. Co jeszcze nie wiem.

Osar_Delving
11-07-2008, 11:53
Może zamiast tak gdybać byśmy wzięli coś pod lupę? Np. okrzyk Elder Beholdera.
1) 659978 54764!
2) 653768764! (widzicie ten sam początek i koniec?)
3) (to po ludzku) Inferior creatures, bow before my power!

Może 65 na początku każdego ciągu cyfr oznacza dużą literę :/
a 764 kropkę? Ja się nie znam ale być może.

Vyohman
11-07-2008, 14:28
@up
Nie bo po kropce nie robi się wykrzyknika.
edit:
Ciekawą rzecz zauważyłem:
książka nr 4 z hellgate:
72789431519118519118018944521972788943834350812434 8561145191216704
67261145800369042204648451911452197271288952195945 7651288950036215 12889521961
książka nr 5:
38343508124348561145191216704672611458003690422046 4845191145219727 12889521959457651288950036215128895219611436458561 1451904509118003 158604215857651288724348561145196726114519

W tych tekstach niemalże wszystko się powtarza. To cenna wskazówka ale nie mam pojęcia czemu tak jest. Strasznie trudny kod.

Vil
11-07-2008, 17:00
to cenna wskazowka wskazujaca na to, ze w tych wszystkich ksiazkach jest bardzo malo informacji.

Osar_Delving
12-07-2008, 17:04
Ale sie podjarałem... Może dzięki mnie rozwiążecie zagadkę :D
Znalazłem jakiegoś booka w dziwnym miejscu. Mianowicie chodzę sobie po Bagnach na Venore,
Łażę i nagle beholder wyskakuje :o Mam niski LVL (11) to biorę i Uciekam. I jak biegłem zauważyłem jakąś książkę. Pomyślałem: Pewnie jakiś gracz zmodyfikował, i jakieś
bzdury napisał. A nic, wezmę. I co tam pisało?
65265783676474214446942366239764378536764218176483 67523
5322463677135937209419856215832 5037265497367929489 1 384720438267492659978547646424938
976437853676421817648367523572652054982834894 3827193840382916294826193
Mi to przypomina jakiś numer telefonu xD

Pewnie jakiś gracz zmodyfikował tekst, pewnie było więcej ale to usunął, niewiem. Ja tylko przepisuję to co tam było.
Często pojawia się 1, więc może tekst ten opisuje jakąś krainę/ Tibię?
Może ktoś to rozszysfruje albo poda swoje refleksje związane z tym?

TEKST PRZEPISAŁEM W 100% DOBRZE! Przepisywałem prosto z Tibii.

Azannon
12-07-2008, 21:34
@Vyohman

Ja widzę także inne powtarzające się fragmenty (10-12 cyfrowe). Ale co z tego wynika...

@Oscar

Na bagnach koło Venore powiadasz... A możesz mniej więcej podać położenie? Aha: w Tej książce "Tibia" występuje min. jeden raz (ta solo jedynka).

@Hack.pl

Podobno jakiś koleś z tego forum matematycznego to rozwiązał. Ale powiedział, że: "nie będziesz czerpał przyjemności z gry za naszą pracę, przynajmniej nie za free...".

Do wszystkich czytających:
"1" NIE ZAWSZE ZNACZY "TIBIA" !!!

Osar_Delving
13-07-2008, 13:34
Nie gram za bardzo w Tibie ale chodziłem sobie na zachód od Venore i tam był Beho.

dawidoss112
13-07-2008, 18:22
Powtarzające się cyfry na początku mogą oznaczać, że dalsze cyfry to litery, a inni ciąg cyfr mówi, że dalsze cyfry to sylaby lub wyrazy.

Vil
13-07-2008, 21:20
@Hack.pl

Podobno jakiś koleś z tego forum matematycznego to rozwiązał. Ale powiedział, że: "nie będziesz czerpał przyjemności z gry za naszą pracę, przynajmniej nie za free...".

kazdy znajacy sie na rzeczy teoretyk powie ci ze przy takiej ilosci informacji jakie mamy na temat tego jezyka nie jest mozliwe rozkodowanie go, a nawet zwroci uwage ze niektore cechy zapisanych ksiazek moga podwazyc istnienie rozwiazania ( czyli nie tylko nie umiemy ale nigdy nie bedziemy umiec ).

"1" NIE ZAWSZE ZNACZY "TIBIA" !!!

no na to chyba kazdy wpadl.

Azannon
13-07-2008, 21:55
@Vil

Niestety, nie każdy...

Wiesz... Może kod jest tak prosty, że da go się rozwiązać, tylko czy jakiś "kryptoanalityk-amator" siadł przy tym, na poważnie i chwilę pomyślał?

Dansos
14-07-2008, 18:26
ja sądzę ,że u nich jest tak ,że jakaś liczba to jakies słowoZ tym moge sie zgodzic, choc liczba moze znaczyc takze sylabe i literę, spójrz na to z innej strony. Chociazby w jezyku Polskim, zdanie "W domu" posiada 2 slowa "w" oraz "dom". Skupmy sie na slowie "w". Jest ono zarazem slowem, moze byc literą. Jest takich przykładów mnóstwo, to samo może być z 469. na przykład :
469 oznacza - Język Rasy Beholderów
Mozna przypuszczać ,że
4-Język , 6-Rasa , 9-Beholder
BLABLA 8oA tutaj pojechałeś. Zwróć uwagę na to że Tibia to nie Polska gra, więc 469 nie może znaczyć Język Rasy Beholderów. 4 nie może znaczyć 'język' 6 nie może znaczyc 'rasa' a 9 'beholder', bo po angielsku 'Język Rasy Beholderów' będzie brzmieć Beholders' Language albo jezeli uprzec sie na 3 słowa to Beholders' Race Language. Widzisz? W tej drugiej opcji można by się uprzeć że 6 to 'rasa' ale nic poza tym!

Również gdy Beholdery przybyły na kontynent też nie były zrozumiałe w przeciwieństwie do siebie . Coś w stylu jaskiniowców . Potem jeden Beho nagle powiedział Tibia i to była ta 1 . Beholdery pare lat potem na cześć pierwszego słowa w słowniku Beho nazwali tak kontynet przez nich zamieszkany . Później zaczeły powstawać nowe słowa . Skoro 4 oznacza język . Beho chciały więc dać nazwe ogólnie na wszystkie słowa jakie powstaly dotąd (wtedy to 3 skoro Język 4) i wymyślili ,że to czym mówią nazywa się Językiem .Gdy mineło kilka lat na kontynent przybyły minatury .Beholdery bardzo się zainteresowały nowym osobnikami . Lecz Minotaury nietolerowały beholderów i tak powstał między nimi konflikt . Wtedy Beholdery wymyśliły słowo 6 Rasa. Skoro na ich ziemie pojawiały się nowe obiekty musieli jakoś się odzielać wyrazowo wten sposób powstała 6-ka. Po stworzeniu 8 słów w pewnym momencie histori beho . Jedenemu osobnikowi ich rasy naszło pytanie - A jak my się nazywamy ? . W tym momencie powstało słowo Beholder . Gdy tak lata mijały nikt nie zauważył ,że Beholdery się nie odrużniają wyglądem więc postanowili nadać sobie imiona. Zanim na to wpadli musiało minąć sporo czasu skoro ten beholder co broni biblioteki ma taką złożoną liczbe ;) . To samo co wyżej. Ze względu że 469 nie brzmi 'Język Rasy Beholderów' ta historyjka w ogóle nie może być choć trochę zbliżona do prawdy.

1-Tiba pewnie dlatego ,że Beholdery to BLA BLA BLA BLA
Co sądzicie o mojej teori ?
Teoria? Co do tego że liczba to słowo, sylaba albo litera to może być prawdą, ale co do historyjki, to żeś mnie rozbawił ^^
Może jeszcze na cos wpadne ale to później
Wpadaj, ale proszę, bez zadnych takich historyjek, Okej?? :baby:

@topic
temat bardzo ciekawy i chyba dla tego regularnie go odwiedzam. lubie popatrzec jak probujecie rozwiazac ta zagadke, choc moim zdaniem, nie ruszycie jej za nic.
to co mowil 'Blinky' zrozumiec 469 moga tylko osoby ktore maja wystarczajaca liczbe oczu. nie widzicie co to znaczy? Jest to zagadka ktorej NIE DA SIE ROZWIAZAC! Blinky specjalnie to mowi, zeby uswiadomic to graczom. Pomyslcie. Jezeli ta zagadka bylaby jakos powiazana z questem czy cos juz dawno by jakis gracz ja rozwiazal. Ludzie przez conajmniej kilka lat juz probuja ja rozwiazac ale jakos dziwnie nikt nic sensownego jeszcze nie wymyslil. Cipsoft pewnie specjalnie wstawil tam blinkiego, ktory tlumaczy to graczom, ktorzy poszukuja super rare itemow.

Bardzo dobrze ze sa nadal takie zagadki i ludzie probujacy je rozwiazac, bo to nadaje Tibii ten specyficzny klimat, bo powiedzcie, czy w Diablo 2, albo w WOWie sa takie zagadki? NIE

Kto wie? Moze wszystko zmieni sie po kilku next upach?

To jest tylko moje zdanie, nie mam zamiaru nikogo urazic czy zniechecic od rozwiazywania tej zagadki. Robcie to dalej! Gdybym mial chociaz troche wolnego czasu moze sam przestal bym myslec sceptycznie i zaczalbym szukac, ale coz, brak czasu.

Suton
15-07-2008, 08:01
nie wiem czy to pomoże ale ja zobaczyłem takie coś od Winkiego:

07:51 A Wrinkled Beholder: 485611800364197.

Azannon
20-07-2008, 12:54
Wyjeżdża się na parę dni i już temat upada B)

@Sutton

On to tak "bezwładnie" mówi czy coś do niego mówiłeś?

@Dansos

Jak by wszyscy tak jak Ty mówili, to by nawet Battle Axe Quest nikt nie rozwiązał... Trzeba szukać, chociażby po to, aby nikt nam nie zarzucił, że nie próbowaliśmy!

@Prośba

Troszkę zmieniły mi się plany i z wyprawy do miasta Minosów nici... Więc proszę kogoś, aby podszedł do Więźnia, i popytał go o takie terminy jak: Beholder, 469, 486486, Blinky, Hellgate, i co tam przyjdzie na myśl...

Wychylybymy
20-07-2008, 21:26
@up
Gadałem z więźniem i nic nie powiedział na temat 469 =/.

Vil
20-07-2008, 22:14
jak dotad nikt nie znalazl niczego co mogloby spelniac role przecinka oddzielajacego grupy cyferek o wlasciwym sobie znaczeniu, wiec mozna na chwile oderwac sie od analizowania oklepanych schematow "cyfra = litera" i "cyfra = slowo".

powiedzcie, czy w Diablo 2, albo w WOWie sa takie zagadki? NIE

w WoWie sa miejsca i przedmioty owiane tajemnica, takie o ktorych wiadomo ze historia z nimi zwiazana nie wyjasni sie przy okazji kolejnych upow, wiec nie jest przwidywalna i wymaga siegania dalej niz tylko to co gra nam oferuje.

Może kod jest tak prosty, że da go się rozwiązać, tylko czy jakiś "kryptoanalityk-amator" siadł przy tym, na poważnie i chwilę pomyślał?

w poprzednim poscie napisalem, ze z teoretycznego punktu widzenia istnienie rozwiazania tej zagadki jest mocno watpliwe. Teza ta nie bierze sie z przyslowiowej dupy, tylko z kilku godzin analizowania jezyka pod katem zwiazkow z istniejacymi metodami kodowania. Problemem, i to sporym, w postepach w analizie jest to, ze kryptografow grajacych w Tibie nie ma lub jest niewielu, a kryptograf niegrajacy nie ma szans poprawnej analizy przy zupelnym oderwaniu od realiow gry.

Trzeba szukać, chociażby po to, aby nikt nam nie zarzucił, że nie próbowaliśmy!

trzeba tez analizowac to co mamy, tylko nie na slepo a przy uzyciu glowy.

Balnazar00
21-07-2008, 08:50
A próbował ktoś poza mną gadac z królem minosów...
#Edit
@Down1 + @Down2 +@Down3
Bez spamu i rzeczy oczywistych prosze...

Borkos92
21-07-2008, 08:53
Hah, nawet nie wiedziałem o tym że to coś znaczy.
Chociaż to rzadko spotykałem bo beho to na hita idą zazwyczaj ; P

Suton
21-07-2008, 09:53
@Sutton

On to tak "bezwładnie" mówi czy coś do niego mówiłeś?

...

odpowiedział mi tak na "1" albo "486486" chociarz miał troche zawiasa przed tym ;d

Wiatr
21-07-2008, 23:22
a ja wiem coś małego czego wy nie wiecie

powiem wam że jesteście daleko od prawdy a podpowiedz macie tuż pod nosem

verlog
29-07-2008, 22:18
na 1 stronie ktos tam podał linka do tego miejsca - http://tibia.pl/earth.php?x=32692&y=...13&q=99.07&r=1
wie ktos cos na jego temat ?? a moze ktos juz tam byl ? :> to miejsce na pewno jest wazne bo strzega je dwie pary drzwi, magic wall no i gs :> moglby ktos sprawdzic na ng (bo osobiscie nie posiadam;p) co tam jest na gorze w tym pomieszczeniu ?? na tibian earth jedynie mozna zauwazyc lozko a obok niego trumne.. nie ma tam czasem zadnego npc ? :> moze tam jest uwieziony tworca "469" :>
kolejna sprawa: zaraz po wejsciu w tp do hellgate idac w lewo jest pelno Holi na ktory sa poison fieldy. dla picu ? jutro mam zamiar sie tam kolejny raz wybrac i znowu czegos poszukac wiec postaram sie to sprawdzic, oraz lekko nad tymi Holami poziom nizej jest pomieszczenie o ktorym pisze w poprzednim akapicie. tez sprobuje pokopac kilofem moze trafie na dziure i znajde sie poziom nizej za drzwiami i mwallem ;d
jeszcze jedno co mnie intryguje - rzekomo na rozszyfrowanie kodu nie dziala behe set. ale pomyslcie, od tylu lat nikt nie potrafi go rozszyfrowac, moze po prostu sie NIE DA ? cipy dla beki zapisaly pelno szeregow cyferek czesto powtarzajacych sie aby kazdy myslal ze to jest jakis kod ktory trzeba rozkminic, a behe wyraznie mowi ze rozszyfrowac go potrafi tylko osoba posiadajaca odpowiednia ilosc oczu. behe maja ich 5. behe helmet ma 2 a shield 1. zostaja niby nasze 2 co daje 5. ale oczy behe jeszcze sa jako "beholder eye" - z tym tez ktos probowal ? :>
Albo, w kodzie jedynie znaczy cos co piąta cyferka ? poprobujcie cos z ta "5" wedlug mnie to jest kluczem...

Vil
29-07-2008, 22:29
jak na razie nic nie wkazuje zeby rozwiazanie mialo istniec ( oprocz wielu akcji w stylu "wiem ale nie powiem albo powiem niewiele zeby was wodzic za nos" ), jednoczesnie nic istnieniu rozwiazania nie zaprzecza ( chociaz sa pewne przeslanki negujace mozliwosc istnienia rozwiazania to jednak nie sa one ostateczne ). Tkwimy w martwym punkcie, dzieciaki szperaja po ksiazkach, tworza spiskowe teorie ale nic z tego nie wynika.

Nawet jesli zakladajac beholder set mamy odpowiednia ilosc oczu to nadal nie wiemy co i w jaki sposob trzeba beholderom wymrugac. nawet jesli na chybil trafil trafimy w jakas sekwencje liczbowa ( co jest mocno watpliwe ) to beholdery odpowiedza nam inna sekwencja ( bardziej niz prawdopodobne ) a my za cholere nie bedziemy wiedzieli co im napisalismy i co otrzymalismy w zamian. Bez rozszyfrowania w pelni tego jezyka nie ma co myslec o gadaniu z nimi, rozszyfrowanie go, z pktu widzenia studenta matematyki i kombinatoryki, jest malo realne.

Balnazar00
29-07-2008, 22:49
Dobrze, dobrze.
Ja od początku twierdze że rozwiązania trzeba szukac w tibii. I mam pewien pomysł, z tym że potrzebuje kogos kto mógłby powiedziec coś blinkiemu ode mnie: "2" "1 + 1". Podajcie odpowiedź jeśli możecie.
Btw
Szukamy npc matematyka, matematyko-magika... ale to tylko moje przypuszczenia.

Emlo666
01-08-2008, 22:46
Ale ten jezyk istnial juz wczesniej a kiedys beho mialy mniej oczu...

pheon
03-08-2008, 15:04
A może cyfry (przynajmniej niektóre) oznaczają położenie ??

Tibia - 1 Jako całość

\/
No to też mi się podobało z tym eq, tylko jeden z problemów jest taki, że quest był (o ile się nie mylę) przed zmianą wyglądu tarczy, która wcześniej nie posiadała oka ;p

Emlo666
03-08-2008, 16:50
UP:
Hmm... Ale to by odchodzilo troche od wszystkiego :P Trzeba by bylo siedziec nad tym jeszcze raz tyle (o ile byla by to prawda)...

Ja mysle ze to ma zwiazek z EQ takim jak np: Beho shield, beho helmet, itp. Ale to by bylo niemozliwe :P (raczej..:P)

Wychylybymy
03-08-2008, 21:26
@Balnazar
Matematyk w Tibi to chyba tylko więzień w mintwalin, gadałem z nim, ale wydaje się, że nie wie nic o 469. Wg. listy na tibia.wikia, nie ma żadnego npc o zawodzie matematyk =/.

@Emlo
Może zmiana oczy beholdera ma nas na coś naprowadzić? Albo po prostu w queście był jakiś błąd, ehh.. nie wiem jak to wytłumaczyć :D. Chodzi mi o to że wg. "fabuły" questu beholdery powinny mieć 5 oczu, tak jak teraz, a wcześniej graficy Cipsoftu dali im za mało oczu, co być może utrudniało wykonanie questa... rozumiecie :D? Jeśli to prawda to rozwiązanie questa wiąże się z ilością oczu posiadanych przez beholdery. I jeśli to prawda to oznacza, że nie będziemy mogli rozmawiać z beholderami po tym jak nauczymy się ich języka, ale tylko i wyłącznie czytać książki zapisane w tym języku.

#offtop
Wow! Wreszcie mam normalny nick, a nie jakiś głupi na szaro :D!

Vil
03-08-2008, 22:45
nawet jesli zrozumiesz 469 to czytanie ci wiele nie da, bo w ksiazkach jest ekstremalnie malo informacji, na oko nie wiecej niz 6-8 porzadnych zdan. Jesli nie mozesz zapytac beholderow o nic to nic ci z rozszyfrowania jezyka nie przyjdzie.

Balnazar00
03-08-2008, 23:58
@Wychylybymy
"wielkie umysły myślą podobnie" :cup: też myślałem o więźniu oraz o cyferkach jakie podaje przy wykonywaniu jednego z questów.
Znów pudło?

Emlo666
04-08-2008, 10:12
Bedzie trudno to rozwiazac :(

Bordo
04-08-2008, 10:19
Znowu "atrapa" zrobiona przez Cipsoft... Za pare update zrobią PACCa za 200zł, mapperzy dostaną podwyżkę, to ruszą dupę i zrobią z tego questa w którym nagrodą będzie 100gp, crown helmet, i 3 blank rune -.-

Avaddon18
30-08-2008, 01:22
Hmm a moze by sprobowac pogadac z 48~ w behe helmecie i tarczy?? jak ktos to juz ujal 2+1+2=5.

Ewentualnie podstawic pod liczby imienia beholdera alfabet ANGIELSKI. np 1-A itd.

Takie male glupie spekulacje.

Old_Game
30-08-2008, 17:23
Witam nie wiem czy to ma coś wspólnego z 469 ale daje linka

http://wiki.hunted.pl/wiki/Eye_Of_The_Seven

Vil
30-08-2008, 19:07
Hmm a moze by sprobowac pogadac z 48~ w behe helmecie i tarczy?? jak ktos to juz ujal 2+1+2=5.

i co mu napiszesz ? 1231477867896232423457709 ? A on odpowie 78192731892641 i dalej nic nie bedziesz z tego wiedziec.

Ewentualnie podstawic pod liczby imienia beholdera alfabet ANGIELSKI. np 1-A itd.

cyfr jest 10, liter ponad 26, w dodatku czasem wystepuja kolo siebie, znajdz jakis angielski wyraz z trzema q kolo siebie to ci pogratuluje.

Sir Speed
30-08-2008, 22:13
Tak sobie tu wszedłem z nudów i zaciekawiło mnie parę faktów. Nie mogę ich sprawdzić gdyż raczej nie mam jakieś mega dobrej postaci w tibi.
Po 1 była mowa o nekromantach, którzy dogadali się z becho. Jest takowy NPC Wizard, który niegdyś miał out necro, jest on na bagnach nad thaisem razem z beho o ile dobrze pamiętam. Nie bijcie jeśli się mylę.

A teraz te księgi

Jak ktoś wcześniej wspomniał
"książka nr 4 z hellgate:
72789431519118519118018944521972788943834350812434 8561145191216704
67261145800369042204648451911452197271288952195945 7651288950036215 12889521961
książka nr 5:
38343508124348561145191216704672611458003690422046 4845191145219727 12889521959457651288950036215128895219611436458561 1451904509118003 158604215857651288724348561145196726114519"
W tych połowa tekstu się powtarza, lecz z innymi przerwami "Spacjami"
Jedna książka kończy się tymi samymi cyframi co druga zaczyna. Z tego można wnioskować, że książką nr 5 na pewno jest kontynuacją nr 4. Być może w ten sposób Beho rozpoznawały kolejność książek, więc powinno się bardziej skupić na pozostałych "tekstach", które zupełnie się od siebie różni.
Mam nadzieje, że to może pomóc jeśli nie to pewno wszyscy to już wiedzą a ja jestem noobkiem ;p.

quiqqly
17-09-2008, 23:09
"Przed tronem - niby szklane morze podobne do kryształu,
a pośrodku tronu i dokoła tronu cztery Istoty żyjące, pełne oczu z przodu i z tyłu:
pierwsza Istota żyjąca podobna do lwa,
druga Istota żyjąca podobna do cielca,
trzecia Istota żyjąca mająca twarz jak gdyby ludzką
i czwarta Istota żyjąca podobna do orła w locie.
Cztery Istoty żyjące - a każda z nich ma po sześć skrzydeł - dokoła i wewnątrz są pełne oczu,
i bez wytchnienia mówią dniem i nocą:
Święty, Święty, Święty, Pan Bóg wszechmogący,
Który był i Który jest, i Który przychodzi.
A ilekroć Istoty żyjące oddadzą chwałę i cześć, i dziękczynienie
Zasiadającemu na tronie,
Żyjącemu na wieki wieków,"

Macie konkret. Dojdźcie już sami do tego z czego to jest i co z tym trzeba zrobić

Ufocznik
19-09-2008, 13:50
"Przed tronem - niby szklane morze podobne do kryształu,
a pośrodku tronu i dokoła tronu cztery Istoty żyjące, pełne oczu z przodu i z tyłu:
pierwsza Istota żyjąca podobna do lwa,
druga Istota żyjąca podobna do cielca,
trzecia Istota żyjąca mająca twarz jak gdyby ludzką
i czwarta Istota żyjąca podobna do orła w locie.
Cztery Istoty żyjące - a każda z nich ma po sześć skrzydeł - dokoła i wewnątrz są pełne oczu,
i bez wytchnienia mówią dniem i nocą:
Święty, Święty, Święty, Pan Bóg wszechmogący,
Który był i Który jest, i Który przychodzi.
A ilekroć Istoty żyjące oddadzą chwałę i cześć, i dziękczynienie
Zasiadającemu na tronie,
Żyjącemu na wieki wieków,"

Macie konkret. Dojdźcie już sami do tego z czego to jest i co z tym trzeba zrobić

aha, tez moge wkleic fragment pisma św. ktory nijak ma sie do tematu, tylko po co?

Vil
19-09-2008, 13:56
po to ze na t.org.pl ktos ich wkreca rzucajac fajnie wygladajace kawalki roznych ksiazek a oni to lykaja.

Ufocznik
19-09-2008, 23:04
po to ze na t.org.pl ktos ich wkreca rzucajac fajnie wygladajace kawalki roznych ksiazek a oni to lykaja.

i tak nie przebije to tematu, w ktorym jeden z tych torgowych wszechwiedzących stara się sprzedać "spoila ukrytego w lamigłówce" (tj spoila do rozwiązania zagadki 469) za kilka tyś. zł

potomus
20-09-2008, 11:31
siema, kiedyś tez nad tym się głowiłem przeczytałem cały temat z torga i nic konkretnego tam nie ma, poza tym myślę że jest to zagadka która ma tylko wkręcać w grę bez żadnego konkretnego rozwiązania bo co niby te cyferki i książki mogą dać, z mojego doświadczenia gracza który już nie gra to do niczego nie prowadzi, nawet nie ma jakiś innych podobnych questów w których książki by coś dały, zawsze cel ten znajdź klucz zabij wszystko i weź nagrody. pozdro

Valderor
20-09-2008, 12:50
siema, kiedyś tez nad tym się głowiłem przeczytałem cały temat z torga i nic konkretnego tam nie ma, poza tym myślę że jest to zagadka która ma tylko wkręcać w grę bez żadnego konkretnego rozwiązania bo co niby te cyferki i książki mogą dać, z mojego doświadczenia gracza który już nie gra to do niczego nie prowadzi, nawet nie ma jakiś innych podobnych questów w których książki by coś dały, zawsze cel ten znajdź klucz zabij wszystko i weź nagrody. pozdro

Racja, na przykład w Vocation Quest lub w Paradox Quest wystarczy wybić wszystko z UE i wziąć nagrody. Quest ze Skjaarem też nie wymaga myślenia. Tak samo Mad Mage Room.

Na poprzednich stronach Sir Speed odwołał się do występujących w książkach spacji. O ile wiem, to żadnych spacji tam nie ma, cyfry (nie liczby!) są napisane jednym ciągiem. I tu pytanie: czy ktoś odniósł sukces w próbach połączenia książek w jedną całość?

quiqqly
23-09-2008, 22:29
Żyjcie dalej poziomami mistrze ^^

Yaronio
30-09-2008, 09:47
może niemorzemy rozwiązać zagadki bo niemamy takiej możliwosci...
chodzi mi o to czy próbowaliscie rozmawiac będąc przebranym za beholdera??
przecierz aby rozwiązać zagadke trzeba mieć wtsrarczająca liczbę oczu
może wtedy jakis NPC powie nam troche jaśniej albo więcej

trzeba również pamiętac, że tibia to niejest polska gra i tłumacząc kod trzeba tłumaczyc najpierw na angieski(?)/niemiecki(?)

jest jeszcze inna możliwość moze CIPSOFT specjialnie "ułorzył" tzn podrzucil bezsensowne liczby i wypowiedzi NPC aby przyciągac ciekawskich i myślących a nie tylko BR (sry za obrazenie innej narodowości) w takim wypadku zagatka może niemiec rozwiązania ale trylko "tropy"

co o tym myślicie??

Kaczan____
30-09-2008, 15:19

W sumie nie głupi pomysl , ale pewnie i tak to nic nie da x /

jest jeszcze inna możliwość moze CIPSOFT specjialnie "ułorzył" tzn podrzucil bezsensowne liczby i wypowiedzi NPC aby przyciągac ciekawskich i myślących a nie tylko BR (sry za obrazenie innej narodowości) w takim wypadku zagatka może niemiec rozwiązania ale trylko "tropy"

Pewnie jest tak jak mówisz , lecz nigdy nie mów nigdy:p . Może kiedyś CIPSOFT uchyli rąbka tajemnicy xD .

Yaronio
30-09-2008, 17:32
więc dzisiaj pobawie się troche ;p pobiegam po npc drutem ;p zobaczymy co odpiszą ;p

Suk Suk
10-10-2008, 17:50

Witam.
Jestem jednym z moderatorów na torgu i chciałbym odnieść się do cytowanej wypowiedzi, mianowicie mało kto w to się wkręca. Poza tym te kawałki książek nawet jak nie dają rozwiązania to wskazują nam pewne źródła 469(nie wszystkie podpowiedzi dawane przez ludzi są prawdziwe, lecz znajduję się kilka cennych wypowiedzi). Beholdery są obserwatorami, umieszczone w kluczowych miejscach tibi mają swoją rolę. Np banshee na desercie to symbol z pewnego norweskiego mitu a 2 beholdery które tam się respią wskazują nam coś. Beholdeyr nie bez powodu obserwują różne zjawiska na Tibi jest to związane z tym, że fabuła w grze cały czas się posuwa i co każdy update jest kontynuowana - dla przykładu demon w mintwalin najpierw był demon a teraz jest pomnik upamiętniający wygraną z demonami. Ci co znają trochę fabułę wiedzą o przepowiedni na temat excalibuga. Wg mnie aktualnie tego miecza nie da się zdobyć lecz poprzez updaty wypełniana jest przepowiednia i kiedyś będzie mogło dać się go zdobyć. 469 możliwe, że to jest coś jak dziennik, zbiór informacji o excalibugu i nie jestem pewien czy trzeba to tłumaczyć. Wg mnie beholdery wg fabuły prawdopodobnie zbierają dla kogoś informację o excalibugu i szukają wskazówek po całym Tibijskim świecie. Prawdopodobne że 469 nie da się przetłumaczyć a ma tylko coś symbolizować być częścią fabuły - bo skoro istnieje język beho to muszą być książki napisane wt ym języku. W tibi występuje jeszcze drugi język którym posługują się aktualnie, niektórzy nieumarli np. demony. Tamten drugi da się częściowo przetłumaczyć bo umieścili do tego odpowiednie wskazówki, gdyby miało dać się przetłumaczyć 469 też by były jakieś podpowiedzi. Chciałbym jeszcze podkreślić, że od zawsze jestem przeciwny dawaniom wskazówek i mówieniu "wiem, ale nie powiem" i zawsze starałem się pisać jasno.

Rav
10-10-2008, 17:56
IMHO to nie questy tylko patenty jakie maja wprowadzic w gre klimat, tak samo z szalonym magiem na rokko ktory teleportuje sie tu i tam i moze jeszcze mnie kiedys wezmie ze soba

Yaronio
13-10-2008, 17:47
ludzie wezcie sie za ta zagatka ;p ona niejest do rozwiązania;p
jak powiedzial kolo @2up moze aby rozwiązac zagadke 469 trzeba zebrac więcej dowodów i moze przeplatac je ze soba ;p<pytajcie NPC>

gdyby nie brak czasu wziołbym sie za to

Cerrberuss
13-10-2008, 19:03
tak zgadzam się z tym. A może to tylko Cipsoft wpisał se bylejakie liczby żeby było, żeby ludzie siedzieli nad tym miesiącami i się głowili... nic nie jest wykluczone

a może jest gdzieś w tibi jakiś NPC co zna znaczenie każdej z cyfr.

Co do beholdera w bibliotece to może spróbować pisać coś innego np: Carlin, sword, help i jakieś takie

ale ja i tak myślę że to tylko jest zrobione aby gracze się męczyli nad rozwiązaniem zagadki. Jednym słowem tak jak @up 2 wprowadzono element który ma podtrzymywać klimat gry

tak samo jak ze spike swordem na rooku też niby da się go mieć a się nie da. Wiadomo co zrobić aby znikł z tamtej wysepki ale co to daje? Ze się pojawia w innym miejscu?

Teraz tak na logike: po to to wszystko jest aby cała tibia sprawiała wrażenie jednej wielkiej zagadki bo w tibi jest tyle mitów ile gwiazd na niebie.

Ufocznik
13-10-2008, 19:16
Żyjcie dalej poziomami mistrze ^^

nie wiem do kogo ta gadka, w kazdym razie ja nigdy nie gralem dla cyferek, a obecnie nie gram w ogole

może niemorzemy rozwiązać zagadki bo niemamy takiej możliwosci...

nie opanowales nawet jezyka, ktorego uzywasz od kilkunastu (?) lat (w zasadzie od zawsze), a starasz sie tlumaczyc jezyk, ktory nawet nie wiemy czy jest w ogole jezykiem?
poza tym moglbys nie powtarzac bzdur o zakladaniu bh shielda/helmeta, ktore to bzdury na torgu zostaly napisane chyba ze dwiescie razy

trzeba również pamiętac, że tibia to niejest polska gra i tłumacząc kod trzeba tłumaczyc najpierw na angieski(?)/niemiecki(?)

co racja to racja, ale wyobraz sobie, ze nikt tu nie ma zamiaru tlumaczyc 469 bezposrednio na polski

Witam.
Jestem jednym z moderatorów na torgu i chciałbym odnieść się do cytowanej wypowiedzi, mianowicie mało kto w to się wkręca.

aha, czyli przyznajesz, ze staracie sie wkrecac ale rzadko sie udaje?

Poza tym te kawałki książek nawet jak nie dają rozwiązania to wskazują nam pewne źródła 469

np?

(nie wszystkie podpowiedzi dawane przez ludzi są prawdziwe, lecz znajduję się kilka cennych wypowiedzi).

wszystko pieknie, tylko jezeli na sto podpowiedzi - jedna jest prawdziwa (teorytycznie; w rzeczywistosci odsetek prawdziwych jest zapewne znacznie mniejszy) to szansa, ze wybierzemy sobie jakas niewlasciwa i trzymajac sie jej bedziemy brnac w slepa uliczke wynosi 99%

Beholdery są obserwatorami, umieszczone w kluczowych miejscach tibi mają swoją rolę. Np banshee na desercie to symbol z pewnego norweskiego mitu

tak k.., od kiedy banshee jest beholderem?

2 beholdery które tam się respią wskazują nam coś.

konkretnie?

Beholdeyr nie bez powodu obserwują różne zjawiska na Tibi jest to związane z tym, że fabuła w grze cały czas się posuwa i co każdy update jest kontynuowana - dla przykładu demon w mintwalin najpierw był demon a teraz jest pomnik upamiętniający wygraną z demonami. Ci co znają trochę fabułę wiedzą o przepowiedni na temat excalibuga. Wg mnie aktualnie tego miecza nie da się zdobyć lecz poprzez updaty wypełniana jest przepowiednia i kiedyś będzie mogło dać się go zdobyć.

jasne; ma to powodowac zostawanie graczy przy tibii czekajac na dalszy rozwoj fabuly z nastepnymi updatami (i co sie z tym najczesciej laczy - kupowanie pacca)

469 możliwe, że to jest coś jak dziennik, zbiór informacji o excalibugu i nie jestem pewien czy trzeba to tłumaczyć. Wg mnie beholdery wg fabuły prawdopodobnie zbierają dla kogoś informację o excalibugu i szukają wskazówek po całym Tibijskim świecie.

zaraz. to w koncu wedlug ciebie czy wedlug fabuly?

Prawdopodobne że 469 nie da się przetłumaczyć a ma tylko coś symbolizować być częścią fabuły - bo skoro istnieje język beho to muszą być książki napisane wt ym języku. W tibi występuje jeszcze drugi język którym posługują się aktualnie, niektórzy nieumarli np. demony. Tamten drugi da się częściowo przetłumaczyć bo umieścili do tego odpowiednie wskazówki, gdyby miało dać się przetłumaczyć 469 też by były jakieś podpowiedzi.

to po jaka cholere probobujecie (wy - jako ludzie z torga, nie chodzi mi o ciebie osobiscie) wyciagnac od ludzi gruba kase za podanie "wskazowek w lamiglowce" do rozwiazania 469? moze chodzi o to, ze po zaplacaniu ktos dostanie wskazowke, ktora naprowadzi go na rozwiazanie, ktore jest takie wlasnie jak napisales wyzej (czyli jezyk istnieje, ale nie da sie go przetlumaczyc)

Chciałbym jeszcze podkreślić, że od zawsze jestem przeciwny dawaniom wskazówek i mówieniu "wiem, ale nie powiem" i zawsze starałem się pisać jasno.

i bardzo dobrze, ale i tak nikt tego nie zauwazy bo uwage skupiaja na sobie raczej te pajace, ktore staraja sie pokazac ile wiedza, ale nie powiedza

Vil
13-10-2008, 19:33
Witam.
Jestem jednym z moderatorów na torgu i chciałbym odnieść się do cytowanej wypowiedzi, mianowicie mało kto w to się wkręca.

To ciekawe, bo z moich obserwacji ewidentna sciema pt. spoiler do winged helmet questu wygenerowala temat na kilkanascie/ dziesiat stron, pomimo tego ze zaraz po jego pojawieniu sie w prosty sposob udowodnilem ze autor nie ma pojecia o czym pisze.

Wychodzi na to ze ludzie u was sa tak spragnieni sensacji ze sa w stanie lyknac kazda, nawet najbardziej niedorzeczna, scieme.

Piotr_XXX
13-10-2008, 21:44
Weście przestańcie rozpowiadać te głupoty. Nic takiego nie istnieje. A nawet jakby to nic ciekawego byście się pewnie nie dowiedzieli. To tak jakbym chciał rozszyfrować te cyferki z Matrixa. B) A jakbym je rozwiązał to daliby mi 100miliardów dolarów i bym do końca życia nic nie robił.

Cerrberuss
14-10-2008, 08:55
dlatego ja uważam że 469 to tylko jedna wielka ściema a zostało to w prowadzone po to (jak widzimy na forum) wzbudzać sensacje i zaangażowanie w grę. Wielu ludzi aby rozwiązać tą czy inną zagadkę zakupiło pacc a i tak do niczego nie doszli za to Cipsoft ma z tego kasę, patrzą na nas z góry i mają ubaw po pachy bo latamy po całej tibi szukając rozwiązania zagadki której nie ma :faceoff:. Mino mage na rooku, spike sword, język 469 i inne to tylko jedno wielkie gó**o!

Takie jest moje zdanie. Robimy z siebie błaznów i tyle :blazen:

Suk Suk
23-10-2008, 00:53
To ciekawe, bo z moich obserwacji ewidentna sciema pt. spoiler do winged helmet questu wygenerowala temat na kilkanascie/ dziesiat stron, pomimo tego ze zaraz po jego pojawieniu sie w prosty sposob udowodnilem ze autor nie ma pojecia o czym pisze.

Wychodzi na to ze ludzie u was sa tak spragnieni sensacji ze sa w stanie lyknac kazda, nawet najbardziej niedorzeczna, scieme.

Zdarzają się takie przypadki, którym jak pisałem wyżej jestem przeciwny. Autor WHQ zyskał dużo tym spoilem jednak dużo w nim ciekawych fragmentów. Nie pisze tutaj by przekonywać was jaka tibia.org jest super tylko nie lubię jak ludzie piszą ogólnikami.

Co do samych beholderów, twórcy gry opierali się na mniej lub bardziej znanych mitach/opowiadaniach/stronach/filmach etc. W tej chwili nie da się jasno powiedzieć wszystkiego o 469 bo nie wiadomo czy pewne poszlaki są celowe czy nie. Wiem, że samo występowanie potworów obok siebie zazwyczaj jest uzasadnione jak dwarfy obok behemotów w cyclopolis. Tak samo beholdery porozrzucane na mapie muszą mieć jakiś cel. W jednej książce jest wyjaśnione, że beholdery mogą być najemnikami i w ten sposób można wytłumaczyć praktycznie każdego beholdera na mapie. Jednak gdy popatrzymy na nich jak na obserwatorów pewnych zdarzeń i nawiążemy (znowu do deserta) gdzie Banshee jest pewnym symbolem, możemy wywnioskować że one czekają na omen który coś przepowiada. (w tym przypadku banshee). Banshee wprowadzono chyba w update 7,3 z tego co pamiętam lecz nie jestem pewien beholdery były tam wcześniej! Czyli doczekały się swojego znaku - fabuła poszła na przód. Oczywiście fabuła poruszyła się wraz z update tak samo jak kilka osób przepowiadało quest w typie inkwizycji. Wiem, że się trochę powtarzam, lecz chce pokazać jak można patrzeć na jeden mit. Z genezy Tibi wiemy, że Zathroth nie zna sekretu stworzenia, więc beholdery mogą dla niego pracować i opracowały właśnie sekret stworzenia pod przykrywką kodu 469. Wtedy położenie beholderów na mapie może sugerować, że poszukują wskazówek do stworzenia tego kodu a beholdery koło npc Lugri pełnią rolę pośredników bo jak wiemy Lugri jest kapłanem Zathroth'a. Jest jeszcze inna możliwość Knightmare który stworzył 469 użył prostego (wg niego kodu) umieścił w grze wskazówki, lecz przez naszą interpretację nie potrafimy ich zauważyć. Rozwiązań będzie tyle, ile mamy wyobraźni a póki nie ma tego w quest logu i tak nikt niczego nie będzie pewien.

@Vil
A teraz trochę na temat mentalności ludzi, są ludzie którzy nie mają ewidentnie żadnej wiedzy o rpg w Tibi. Taki ktoś łyknie każdą ściemę, ale są grupy użytkowników torga którzy rozgryźli całkiem sporo - może nie mają mitycznych broni, ale wiedzą więcej niż inni. Napisałem tutaj, bo czasami czytam Tibie.pl i nie chciałbym abyś pisał ogólnikami. Ja nigdy nie będę popierać sprzedaży wskazówek, i spoilerów bez pokazania nagrody. Jeżeli chcesz to przeczytaj moje tematy na torgu mój nick to Aqualek i zobacz czy w którymś miejscu napisałem coś co zarzucasz ludziom na torgu.

Pozdrawiam

caveki
23-10-2008, 19:57
a może jest gdzieś w tibi jakiś NPC co zna znaczenie każdej z cyfr.

Co do beholdera w bibliotece to może spróbować pisać coś innego np: Carlin, sword, help i jakieś takie

* 1 NPCowie okazjonalni, lub bez stałego miejsca pobytu (7)
* 2 NPCowie w Ab'Dendriel (22)
* 3 NPCowie w Ankrahmun (18)
* 4 NPCowie w Ashta'daramai i Mal'ouquah (13)
* 5 NPCowie w Carlin i na Ghostlandzie (37)
* 6 NPCowie na Cormayi (5)
* 7 NPCowie w Darashii (21)
* 8 NPCowie na Edron (32)
* 9 NPCowie na Femor Hills (3)
* 10 NPCowie na Fibuli (4)
* 11 NPCowie w Greenshore (2)
* 12 NPCowie na Grimlund, Helheim i Okolnir (2)
* 13 NPCowie na Hrodmir (25)
* 14 NPCowie na Isle of Kings (3)
* 15 NPCowie na pustyni Jakundaf (3)
* 16 NPCowie w Kazordoon i okolicach (25)
* 17 NPCowie w Liberty Bay (37)
* 18 NPCowie na Merianie (8)
* 19 NPCowie w Mintwallin (2)
* 20 NPCowie na Mount Sternum i w okolicach (4)
* 21 NPCowie na Nargor (3)
* 22 NPCowie na Nibelor (3)
* 23 NPCowie w Northporcie i okolicach (9)
* 24 NPCowie w Outlaw Camp (2)
* 25 NPCowie na Plains of Havoc i w okolicach (11)
* 26 NPCowie na południowych Lodowych Wyspach (6)
* 27 NPCowie w Port Hope i okolicach (20)
* 28 NPCowie na Rookgaardzie i Island of Destiny (29)
* 29 NPCowie w Thais i okolicach (52)
* 30 NPCowie na Treasure Island (7)
* 31 NPCowie na Tyrsung (3)
* 32 NPCowie w Orc Fortress (1)
* 33 NPCowie w Venore i okolicach (53)
* 34 NPCowie w innych miejscach na Mainlandzie (3)
* 35 NPCowie w innych miejscach na Daramie (4)
* 36 NPCowie w innych miejscach na Shattered Isles (2)

Jeśli Ci się chce co pytaj. Może i pomysł dobry, ale to trochę zajmie i skąd wiadomo akurat jakie słowo?

Yaronio
28-10-2008, 17:49
nie opanowales nawet jezyka, ktorego uzywasz od kilkunastu (?) lat (w zasadzie od zawsze), a starasz sie tlumaczyc jezyk, ktory nawet nie wiemy czy jest w ogole jezykiem?
poza tym moglbys nie powtarzac bzdur o zakladaniu bh shielda/helmeta, ktore to bzdury na torgu zostaly napisane chyba ze dwiescie razy

nie chodzi mi o przebieranie sie w beho seta ale spell "utevo res ina..."

a jeżeli chodzi ci o moja pisownie to s*******aj bo wazne jest to ze da sie przeczytac i nierobie błędów typu "żeka" czy "rzaba"

npc jest sporo ale jest tez sporo czasu na rozwiazanie tej zagatki ;p

jezeli chodzi i minttwalin to król minosow zamierza stoczyc walke z orkami i trolami <niewiem co to wniesie ale ostatnio czytalem ksiażki xD>

Leik~
29-10-2008, 16:39
@Up
"Zagadki"
Nie wkraczaj do Mintwallin, jak czytales ksiazki to przeczytaj wiecej...

Aha i podarujcie sobie jakies "przebieranki" w beholdera czy cos w tym rodzaju, poniewaz gdyby to byloby takie banalne to juz to by dawno bylo rozwiazane i nikt by o tym na forum nie napisal.

Yaronio
31-12-2008, 09:55
mozliwe;p
hehe

TarjaStorm
25-04-2009, 00:45
Mam jedna teorię co do liczby jeden która oznacza Tibia. Mówicie że cyfr może oznaczać literę lub sylabę. Tibia jest (prawdopodobnie) jedną z niewielu nazw jednocyfrowych. Ale beholder np. nie może byc oznaczony jedną cyfrą. A Tibia to może być traktowana jako sylaba! Jeśli weźmiemy pod uwagę że obydwa "i" pełnią rolę zmiękczającą, to tibia staje się wyrazem jednosylabowym! Według mnie pojedyncze cyfry oznaczają jednosylabowe wyrazy, ale to tylko moja teoria, taki powrót do tematu ;)

SpokoMala
25-04-2009, 13:06
Kiedyś pisaliście że beholdery nie mają jak pisać co nie ? A beholdery czasem nie używają magii ? Hmm ? Może magią sie posługiwały przy pisaniu książek xP? (jeśli to juz to odkryliście wcześniej to przepraszam ale nie chciało mi się czytać wstecz )

sZRAMEK
03-05-2009, 14:59
wie ktos skąd wziął się keyword „469”??

DK-LOG.911
03-05-2009, 16:52
spytaj Piombona, on bedzie wiedziec ;)

wlasnie, Piombon, daj nam jakies tropy. bo teraz "mali przechodza salami wielkich" (my - mali, ty i beholdery - wielcy)

486486 - imie blinky'ego... rownie dobrze moze byc xyzxyz... funfun?? xD

sZRAMEK
03-05-2009, 21:29
jescze jedna sprawa
czytalem na jakims forum ze minotaury zajmowaly sie poznawaniem jezyka
"469" ale nie moge tego znalezc
czy ktos cos o tym wie??
jesli tak to
czy moglby to potwierdzic podajac cytat z ksiazki albo wypowiedz npc??

Leik~
04-05-2009, 12:08
spytaj Piombona, on bedzie wiedziec ;)

wlasnie, Piombon, daj nam jakies tropy. bo teraz "mali przechodza salami wielkich" (my - mali, ty i beholdery - wielcy)

486486 - imie blinky'ego... rownie dobrze moze byc xyzxyz... funfun?? xD

To teraz jakis Piombon jest nastepca Avariona?

shoq
04-05-2009, 12:44
a jeżeli chodzi ci o moja pisownie to s*******aj bo wazne jest to ze da sie przeczytac i nierobie błędów typu "żeka" czy "rzaba"

npc jest sporo ale jest tez sporo czasu na rozwiazanie tej zagatki ;p

A... ha.

Jeśli 'Tibia' to 1, to znaczy, że liczba odpowiada słowu, więc żaden rozbiór gramatyczny słów na sylaby, głoski itd. nie przyniesie żadnego efektu.
Mam jedna teorię co do liczby jeden która oznacza Tibia. Mówicie że cyfr może oznaczać literę lub sylabę. Tibia jest (prawdopodobnie) jedną z niewielu nazw jednocyfrowych. Ale beholder np. nie może byc oznaczony jedną cyfrą. A Tibia to może być traktowana jako sylaba! Jeśli weźmiemy pod uwagę że obydwa "i" pełnią rolę zmiękczającą, to tibia staje się wyrazem jednosylabowym! Według mnie pojedyncze cyfry oznaczają jednosylabowe wyrazy, ale to tylko moja teoria, taki powrót do tematu
Pierwsze "i" pełni też funkcję sylabotwórczą, więc twoja teoria legła w gruzach.

Vil
04-05-2009, 13:20
Jeśli 'Tibia' to 1, to znaczy, że liczba odpowiada słowu, więc żaden rozbiór gramatyczny słów na sylaby, głoski itd. nie przyniesie żadnego efektu.

jezeli cyfra odpowiada slowu - nie ma to sensu, bo jezyk bylby zbyt ograniczony by wyrazic cokolwiek.

jezeli slowu odpowiada dowolna liczba naturalna - nie ma mozliwosci rozgryzienia tego, bo mamy praktycznie nieograniczony zbior rozwiazan.

Leik~
04-05-2009, 13:38

to juz bylo walkowane x czasu, tak jak Pan Vil napisal ani jedno ani drugie nie przyniesie zadnego rozwiazania

DK-LOG.911
06-05-2009, 16:31
Cyfry od 1-9 odpowiadają NAJWAŻNIEJSZYM słowom. Pewnie "Tibia", "Thais", "Beholder(s)" itd. resztę się szyfruje
486486 - imię Blinky'ego!! Trzeba znaleźć jego "realne" imię, i czwórce, ósemce i szóstce przypisać litery (chodzi tu oczywiście o język szyfrowany ;)).

Vil
06-05-2009, 17:22
kazdy jezyk jest jezykiem szyfrowanym lol.

voyant
06-05-2009, 18:16
Na pewno podstawianie słów pod cyfry odpada - jedynie by to miało sens gdyby to była gematria wtedy trzeba by podstawiać słowa ze słownika gematrii bo odwrócenie procesu szyfrowania w tym przypadku jest prawie nie możliwe... Jeżeli ten język jest do odszyfrowania to na pewno podpowiedzi są w Tibi. Jak by się zastanowić to czemu beholdery budowały czarne piramidy? Do tego jak byście mogli zauważyć biblioteka w hg (ta zastawiona mwallem) ma kształt 2 okręgów. Podobne budowle stawiali w Atlantydzie opisanej przez Crowleya. Oni też mieli jakiś tam system liczenia który może być wskazówką.

EnpeceThief
07-05-2009, 21:30
patrz klawiatura od telefonu...

voyant
09-05-2009, 19:41
@up
wielokrotnie wałkowane...

tarzan92
13-05-2009, 22:07
Na pewno podstawianie słów pod cyfry odpada - jedynie by to miało sens gdyby to była gematria wtedy trzeba by podstawiać słowa ze słownika gematrii bo odwrócenie procesu szyfrowania w tym przypadku jest prawie nie możliwe... Jeżeli ten język jest do odszyfrowania to na pewno podpowiedzi są w Tibi. Jak by się zastanowić to czemu beholdery budowały czarne piramidy? Do tego jak byście mogli zauważyć biblioteka w hg (ta zastawiona mwallem) ma kształt 2 okręgów. Podobne budowle stawiali w Atlantydzie opisanej przez Crowleya. Oni też mieli jakiś tam system liczenia który może być wskazówką.
Czytałem co nie co o Crowley'u i ta teoria może mieć sens, trzeba zapoznać sie ze systemem liczenia na Atlantydzie i może uda się rozwiązać zagadkę 469. :)

shoq
16-05-2009, 17:59
jezeli cyfra odpowiada slowu - nie ma to sensu, bo jezyk bylby zbyt ograniczony by wyrazic cokolwiek.

jezeli slowu odpowiada dowolna liczba naturalna - nie ma mozliwosci rozgryzienia tego, bo mamy praktycznie nieograniczony zbior rozwiazan.

Napisałem, że liczba odpowiada słowu. Tak samo jak w każdym języku słowo odpowiada słowu, tak tutaj liczba jest słowem. Jeśli tak nie jest, to nie jest to język, lecz szyfr.

Chociaż: "in which blinking could mean some syllable, letter or word". Tak jak mówiłem, kodołamacze nie pomogą.

I jeszcze chciałbym zaznaczyć, że wynikło nieporozumienie z powodu złego tłumaczenia. "A Wrinkled Beholder: The language of my kind. Superior to any other language and only to be spoken by entities with enough eyes to blink it." To znaczy, że może być wymówiony tylko przez beholdery, a NIE opanowany tylko przez beholdery.

Shoq

Duch Niespokojny
16-05-2009, 18:40
Może to być liczba o określonej ilości cyfr. Nasuwają się od razu liczby trzycyfrowe - nazwa języka do 469, prawdziwe imię Blinky'ego ma 6 cyfr, ale są to tak naprawdę 3 cyfry powtórzone dwukrotnie, "Tibia" to 1, ale równie dobrze może to być 001. Sęk tylko w tym, że liczba znaków w niektórych książkach nie jest podzielna przez 3 (i w ogóle tak na oko to nie mają one żadnego wspólnego dzielnika), więc teza raczej upada...

SpokoMala
16-05-2009, 19:05
A może Cipsoft sobie o tak wymyślił ten język ?

Vil
16-05-2009, 19:05
Sęk tylko w tym, że liczba znaków w niektórych książkach nie jest podzielna przez 3 (i w ogóle tak na oko to nie mają one żadnego wspólnego dzielnika), więc teza raczej upada...

wiekszy sek w tym, ze ksiazki sie wzajemnie pokrywaja w duzej czesci.

Juzefek
16-05-2009, 21:25
A może Cipsoft sobie o tak wymyślił ten język ?

Co nie zmienia faktu, że można by go rozszyfrować/rozmawiać o nim.

Leik~
16-05-2009, 21:54
Ehh, jak wy dalej o tym to napisze.

Na poczatek trzeba zwrocic uwage na to, ze bibliotekarz mowi o magach, ze sa blisko rozwiazania 469, a to daje duzo do myslenia oraz trzeba to polaczyc z pewna konkretna lokalizacja.

Trzeba umiec rozroznic 469 oraz 4 6 9 bo Wrinkled Beholder daje wskazowki do 469 jak i 4 6 9. Zrozumiec 4 6 9 oraz zdeszyfrowac 469, pojdziecie do Piekielnych Bram (wskazowka na wskazowce) to zrozumiecie. Bo wszystko jest w Tibi, a rozwiazanie pod nosem. Beholderzy wiedza wiecej niz sie wydaje.

Martianhos
17-05-2009, 22:51
Zainteresował mnie temat, póki co własnej teorii nie mam, ale podrzucam wam tutaj materiał z książki, który chyba nie jest na temat 469, ale na temat beholderów, a jak ktoś pisał trzeba zgromadzić wpierw informacje, a dopiero potem starać się to skleić.
Do rzeczy :
The Beholder Threat
Once in the olden days, the beholderkin numbered among the most powerful races of the world. Their mighty cities, which characteristically contained ominous dark pyramids, could be found all over the world. The beholders erected them using the same innate form of telekinesis which lets their bodies float in the air. However, they could not do completely without hands and arms that did their bidding. For this reason they relied on another innate power of their race - the dark power of necromancy. Thanks to the magical abilities of their eye stalks, which are capable of producing various powerful kinds of magic to an extent that is denied to other races unless they study for many decades, the beholders also knew how to command the dead. As a result, they used a monstrous strategy: Whenever they conquered an area they turned their unfortunate victims into undead slaves. Using these undead legions as their shock troops, the beholders went from victory to victory. They built a huge fortress that served as their power base, and from there they went to conquer the world.

TLUMACZENIE:

Groźba Beholder
Raz w stare dni, beholdery numerowały między najpotężniejszymi rasami świata. Ich potężne miasta, które charakterystycznie zawarły złowieszcze ciemne piramidy, mogłyby zostać znalezione na całym świecie. Beholdery wzniosły je używając tę samą wrodzoną formę telekinesy, która pozwala ich ciałom płynąć w powietrzu. Jednakże, oni nie mogliby zrobić tegp zupełnie bez rąk i ramion, które zrobiły ich licytację.Z tego powodu oni polegali na innej wrodzonej władzy ich rasy - ciemna władza nekromancji. Dzięki magicznym zdolnościom ich ocznych łodyg, które są zdolne do produkowania różnych potężnych rodzajów magii, który jest niemożliwa do innych ras, o ile nie studiowały wielu dziesięcioleci, beholdery też wiedziały jak rozkazać umarłemu. Jako skutek, oni użyli monstrualnej strategii: Kiedykolwiek oni zdobyli obszar, który oni przekształcili ich nieszczęśliwe ofiary zamieniały się w nieumarłych niewolników. Używając te nieumarłe legiony jako ich oddziały do walki, beholdery szły od zwycięstwa do zwycięstwa. Oni zbudowali ogromną fortecę, która służyła jako ich baza władzy i stamtąd oni poszli, by zdobyć świat.

Postaram się znaleźć jakieś konkrety, ale nie gwarantuje sukcesu :P

masterfervi
01-08-2009, 12:08
PRZEPRASZAM, ŻE ODŚWIEŻAM, ale ...

Mam własną teorię
Polega na tym, że jedna cyfra podlega do 4 liter (narazie tak wyszło)
Dzięki temu jakoś przetłumaczyłem drugie słowo, które krzyczy Elder Beholder:
Cytat z mojej strony :P
"Według Mojej Teorii Alfabetu liczba "653768764!" oznacza "It(?) Mad Man" pr. "It's Mad Man""

Fervi

john91
03-08-2009, 00:12
Witam!

Dzisiaj zupełnie przypadkowo natknąłem sie na ten temat i przeczytałem całe 9 stron. Sporo ciekawych rzeczy tu napisaliście, ale szczerze to chyba nie wiele pomogło to w rozwiązaniu zagadki 469. Szczerze, to wątpie, żeby obecnie istniało rozwiązanie tej zagadki, bo szczerze Tibia, to gra dla dzieci i na pewno nie chodzi w niej o rozwiązywanie jakiś mega trudnych zagadek matematycznych czy jakiś innych. Owszem, nie jest to gra na poziomie Mario, ale jednak inteligencji do niej wielkiej nie trzeba, a poza tym robiona jest dla pieniędzy, więc wg. mnie cały ten język beholderów to tylko część fajnie wymyślonej fabuły, co nie zmienia faktu, że super by było, gdyby można było ten język rozgryźć :D

Dlatego też pomyślałem w sposób, jakby jednak rozwiązanie (i jakiś quest?) naprawdę istniało. Może to za wiele nie wniesie, ale czy może ktoś rozmawiał z NPC Lugri? Od początku rzuciło mi się w oczy, że występuje on razem z beho, ale w temacie tylko 2-3 osoby o tym napisały, a chyba nikt z nim nie gadał. Kolejna sprawa, o której było tu wiele mówione, to to, że wg. mnie każde słowa ma przypisaną jakąś liczbę. Istnieje 9 lub 10 słow (zależy czy bierzemy pod uwagę 0) jednocyfrowych, a reszta to dwu i więcej cyfrowe słowa. Jeśli ten kod/język naprawdę istnieje, to trzeba przede wszystkim znaleźć jakieś znaki interpunkcyjne w tych książkach, bo wątpie żeby w książce występowały po 3-4 słowa, bo przerwy w ciągach liczbowych są bardzo rzadko (może właśnie tutaj zastosowanie ma cyfra 0?). Tak samo prawdziwe imię beholdera przy bibliotece, może jest ono jedno częściowe, lub (co bardziej prawdopodobne) dwuczęściowe, ale z dwoma takimi samymi członami.

To tyle moich spostrzeżeń, mam nadzieję, że temat nie umrze i będziemy go dalej kontynuować ;)

Ameriov
03-08-2009, 04:54
Ja tylko dla wiedzy pana nade mną wtrącę, że Tibia NIE JEST grą dla dzieci,
tylko dla ludzi kumatych.
W Tibii jest wysoko (bez przesady oczywiście, takiego Baldurs Gate'a nie przebije)
rozwinięty system RPG, który bije na głowę chociażby WoWa.
Mitycznych zagadek jest pełno, zaczynając od tej pierwszej przez nas spotkanej- SoF, przez Jakundaf Desert i Silver Mace Q po owy 469.
Co do pieniędzy- kiedyś Tibia była w 100% darmowa, nie było czegoś takiego jak premium
a to w tamtych czasach powstało większość zagadek. Nawet PoI został wymyślony już wtedy!
<tu był jeszcze dość spory wywód, który jednak zastąpię cytatem z jednego z grobów nieopodal Thais: >
"Here lies the RPG-part of this game. We will miss you!"

A teraz do sedna, dlaczego wy próbujecie rozwiązywać to przypadkowymi algorytmami? Jeżeli coś jest możliwe
do rozwiązania w Tibii a jest "ukryte" to ZAWSZE jest spisane w jakiejś książce/mówi o tym jakiś npc.
Nawet banalny, lecz jakby nie patrzeć ukryty doublet quest ma swoją fabułę...
Dana rzecz nie musi nam dawać rozwiązania, może tylko otrzeć się o rozwiązanie. Jednak dopiero gdy znajdziemy coś
na czym można bazować należy uruchomić szare komórki,
strzelać możecie do końca życia i i tak prawdopodobnie nie traficie w cel.
Na tą chwilę w tym temacie pojawiły się tylko wskazówki do kolejnych etapów, jeszcze nie czas na próby pojęcia języka.

john91
03-08-2009, 14:42
Zgadzam się, że w Tibii jest sporo ciekawych i nieodkrytych tajemnic, które utrzymują klimat RPG w grze, jednak z każdym kolejnym upem CIPSoft coraz bardziej "tworzy" grę dla coraz młodszych osób i dla czystego zarobku. Nie twierdze, że kiedyś tak nie było, ale teraz niestety czasy sie zmieniły, a gra robi się coraz łatwiejsza, w której niestety coraz więcej graczy interesują tylko numerki przy lvlu i skillach. I to miałem na myśli pisząc o Tibii, że jest grą dla dzieci. Jednak ja się niezmiernie cieszę, że są ludzie, którym jeszcze zależy na rozwiązywaniu zagadek ;)

P.S. Sorry za offtop, bo to przecież nie temat o historii czy obecnej sytuacji Tibii ;)

Vil
03-08-2009, 15:02
W Tibii jest wysoko (bez przesady oczywiście, takiego Baldurs Gate'a nie przebije) rozwinięty system RPG, który bije na głowę chociażby WoWa.

chyba kpisz.

Na tą chwilę w tym temacie pojawiły się tylko wskazówki do kolejnych etapów, jeszcze nie czas na próby pojęcia języka.

Biorac pod uwage, ze cyferek w ksiazkach jest nieduzo, ksiazek zaledwie kilka, a kazde slowo jest reprezentowane z reguly przez kilka cyferek, we wszystkich ksiazkach razem wzietych znajdziesz kilkanascie w porywach do kilkudziesieciu slow, co w praktyce oznacza moze 3-4 zdania zlozone. Nawet jesli jakims cudem uda ci sie do tego momentu dojsc, to (biorac pod uwage strukture kazdego jezyka) nie bedzie to wystarczajaca baza do rozmawiania z beholderami, chyba ze znajdziesz gdzies slownik, ktory z kolei stawia pod znakiem zapytania sens grzebania w samym jezyku.

Mowiac prosciej, z tych ksiazek nauczysz sie tyle o 469, ile jestes sie w stanie nauczyc j. polskiego z polowy jednego forumowego posta. To tyle jesli chodzi o spojrzenie techniczne na cala, skądinąd niekonwencjonalną, zagadkę.

Ameriov
03-08-2009, 19:31
Nie, nie kpie. W WoWie wszystko jest odkryte dawno, nie ma mitycznych zagadek
A w Tibii około 2% questów/lokacji jest nadal nieujawnionych dla przeciętnego gracza, który umie tylko szukać spoile na wiki.
W ostatnich czasach nawet zostało udowodnione, że Jakundaf Desert ma jeszcze tajemnice
gdy jakiś idiota się wyłamał i podał przepis na miksturę odzyskania wzroku, która jest potrzebna pewnemu NPC.

469: Jeśli kod polega na np. pierwiastkowaniu danej liczby przez cyfrę, która była 15 znaków wcześniej, dodanie do niej liczby, która jest 10 znaków później (wszystko przykładowo ofc) to pierwotne ciągi cyfr mogą się co jakiś czas powtarzać a i tak będą znaczyły co innego po obliczeniu i przetłumaczeniu.
Naprawdę, wystarczy tylko poszukać więcej podpowiedzi, na chłopski rozum... powinny być gdzieś, gdzie jest dużo Beholderów i ich sługusów.

Leik~
04-08-2009, 21:13
469: Jeśli kod polega na np. pierwiastkowaniu danej liczby przez cyfrę, która była 15 znaków wcześniej, dodanie do niej liczby, która jest 10 znaków później (wszystko przykładowo ofc) to pierwotne ciągi cyfr mogą się co jakiś czas powtarzać a i tak będą znaczyły co innego po obliczeniu i przetłumaczeniu.

Nie widzi mi sie, ze wyszlyby z tego logiczne zdania, chociaz moge sie mylic.

Naprawdę, wystarczy tylko poszukać więcej podpowiedzi, na chłopski rozum... powinny być gdzieś, gdzie jest dużo Beholderów i ich sługusów.

Owszem, jest przeciez ksiazka opisujaca ich rase oraz ich porozumiewanie sie, na czego podstawie mozna wysnuc kilka dosc wiarygodnych teorii.

Isulaf
05-08-2009, 06:52
@Vil

A mi się zdaje że ty ową zagadkę "469" rozwiązałeś i to pewnie dawno. Dlaczego tak myślę? Bo jak tylko ktoś napisze o nowej poszlace czy coś to ty odrazu wyjeżdzasz z tekstem "że to analizowane było i się nie da tego zrobić". Może się mylę a może i nie.

@Topic
A może "5" oznacza "beholder"? "1" Tibia , "469" "To superior Ztha~~ (jak tam się jego imię pisze). Dlaczego 469? Ktoś napisał posta że możliwe że Beholdery to wysłannicy "Ztha~~" i spisują wszystkie informacje dla niego, tak więc? Może to jakiś list do niego aby wynagrodził potem BH?

Vil
05-08-2009, 13:16
A mi się zdaje że ty ową zagadkę "469" rozwiązałeś i to pewnie dawno. Dlaczego tak myślę? Bo jak tylko ktoś napisze o nowej poszlace czy coś to ty odrazu wyjeżdzasz z tekstem "że to analizowane było i się nie da tego zrobić".

Bawilem sie troche kodami transmisyjnymi na studiach i w oparciu o ta wiedze pisze regularnie co mysle o tej calej zagadce. Dla laika, ktory nigdy nie przygladal sie konstrukcji jezyka badz kodu pewne rzeczy moga nie byc oczywiste, co moze prowadzic do krecenia sie w kolko przez dlugi, dlugi czas.

Ponadto cala dyskusje o 469 sledze od jakis 3 lat, wiec wiekszosc z tego, co zostalo powiedziane na ten temat przeczytalem, wiec mozecie mi wierzyc jesli mowie, ze to, na co niesamowitym wysilkiem wpadliscie wczoraj przy obiedzie bylo juz przedyskutowane.

Bleacher
14-12-2009, 17:40
http://biblia.wiara.pl/?grupa=6&art=1118863171&dzi=1116599581&katg=

Prosze kliknac w ten o to super uber mega hack link z 1000 keyloggerów i sprawdzić czy mam racje ,że cipsoft nie ma wyobraźni i 100% Tibii to mity baśnie i rl życie starożytne...

RedFOg
14-12-2009, 18:32
hmmm uparliście się że "469" można na angielski przetłumaczyć. a co jeśli nie? i poszczególne cyfry oznaczają nie słowa a np. przedmioty albo osoby?

Ufocznik
14-12-2009, 20:02
@up

I dlatego nie da się "rozkodować" ksiąg z biblioteki HG. Jeśli 469 to rzeczywiście język, a nie kod, lub liczbowy zapis angielskiego to można je jedynie przetłumaczyć, a nie rozkodować. A język ma to do siebie, że można dowolny przetłumaczyć na dowolny, ale potrzebna jest do tego wiedza w zakresie słownictwa i gramatyki danych języków, a problem polega na tym, że nie mamy żadnego konkretnego punktu odniesienia. Czyli:
*nawet jeśli uda się jakoś ustalić, że 1=a, 2=f, 3=o, to nie znaczy, że 123=ufo
bo to, że wiemy, że w angielskim "v" jest niejako odpowiednikiem polskiego "w", "y" - "j", a "ck" czytamy jako "k", nie daje nam nic, zważywszy na fakt, że słowo "wujek" po angielsku nie będzie wyglądało: "vuyeck"
Po prostu tłumaczenie poszczególnych znaków nie ma sensu, trzeba brać pod uwagę całe słowa i zdania, no ale tak jak napisałem nie ma do czego się odnieść zbytnio. Więc osobiście uważam, że być może da się dowiedzieć/domyślić o czym są owe księgi, ale nie da się ich rozkodować, lub dosłownie przetłumaczyć.

Ameriov
15-12-2009, 00:24
A wy nadal się nad tym głowicie...?

469 da się rozkodować. TAK, ROZKMINIŁEM TO.
Lecz mam dla was smutną wiadomość... Kodowanie książek w tym języku zajęło Knightmare'owi góra 2 tygodnie.
Mi zakodowanie 1 wyrazu zajmuje pół minuty. Natomiast rozkodowanie...
bez programu komputerowego, który trzeba by napisać własnoręcznie zajęło by to kilka dni. JEDEN WYRAZ.
Dlatego nie chce mi się bawić w rozkodowywanie książek.
Dam wam podpowiedź. Należy poszukać macierzy... Którą rozwiązał już za was pewien człek.
Pewnie wiecie o kim mówię. Początkowo ja też uznałem to za fajny wkręt.
Jednak jak się później okazało nie kłamał we wszystkim.

A w momencie w którym pojmiecie jak to działa... 99% z was, jeśli nie wszyscy, podda się.

~20 To też dość duża podpowiedź

Vil
15-12-2009, 14:20
Jeśli 469 to rzeczywiście język, a nie kod, lub liczbowy zapis angielskiego to można je jedynie przetłumaczyć, a nie rozkodować.

Język w rozumieniu analitycznym jest kodem, bo nazywa obiekty słowami. Obiekty są wspólne dla wszystkich języków, słowa nie. W takiej sytuacji nie robi różnicy czy słowo "słoń" zastąpisz 3124567761 czy może "elephant", skoro oba te ciągi ukrywają znaczenie wyrazu, bo w twoim języku nie występują.

Dam wam podpowiedź. Należy poszukać macierzy... Którą rozwiązał już za was pewien człek.

dodajmy: rozwiązał nie mając pojęcia o co w tym chodzi, posługując się pomocą profesora który nie figuruje na liście płac żadnej uczelni, a już szczególnie nie tej wspomnianej w oryginalnym tekście.

A odnośnie samej macierzy, to wyjaśnij mnie, osobie w minimalnym stopniu zorientowanej w rachunku macierzowym, czy traktujesz zawartość całej książki jako wektor, czy może dzielisz go na części, jesli tak, to w oparciu o jakie kryteria ?

Ameriov
15-12-2009, 16:15
Jednak rozwiązanie pasuje do pojedyńczych wyrazów. Problem zaczyna się, gdy mamy do czynienia z ciągiem.
Dość oczywistym jest, że muszą być tu jakieś odstępy, więc trzeba ciąg podzielić na części...
Które nie koniecznie muszą zawierać identyczną ilość cyfr.
I kolejny raz, na logikę, są 3 wyjścia jeśli już poznamy podstawę kodowania.
Nie mogę wam ich opisać, bo musiałbym użyć słów które zdradzają podstawę tego wszystkiego.
Chociaż w sumie... Więc podam prosty przykład:

Załóżmy, mamy ciąg 720213114
Pierwsza cyfra wskazuje, ile liter ma dany wyraz. Wyrazem jest 20.
Kolejna cyfra- 2, jest zarówno podpowiedzią ile liter ma następny wyraz i działa jak spacja.
Wyrazem jest 13.
1;14- jak wyżej.

Oczywiście w tym założeniu jest problem, trzeba by zgadywać z ilu cyfr składa się wyraz (może być nim przecież 1 lub 131)
Jak i liczba liter może wynosić wtedy 1 lub 14.
Jeśli znacie podstawy to zauważylibyście, że gdyby ten wzór się sprawdzał
to nie byłby aż taki wielki problem... Lub inaczej, nieduże utrudnienie jeśli patrzeć na całość.
Tylko nie myślcie, że podałem wam prawdziwy sposób. Chociaż, kto wie... ^^

~A/

Vil
15-12-2009, 16:35
Tylko nie myślcie, że podałem wam prawdziwy sposób. Chociaż, kto wie...

taaa.. prawdziwy....

Nie jestes w stanie zidentyfikować żadnego wyrazu posiadając tylko i wyłącznie informację o liczbie jego liter (ktora to informacja, tak na marginesie, tez nie jest weryfikowalna, co sam zauwazyles).

Poza tym w moim poprzednim pytaniu tkwily 2 haczyki:

- piszesz o macierzy sluzacej do rozkodowywania, specyfika podejscia do tego procesu dalaby informacje o rozmiarach macierzy (na chlopski rozum - ta macierz musialaby byc calkiem duza), mozliwosciach jej znalezienia (gdyby macierz kodujaca dalo sie w prosty sposob znalesc dysponujac kodem - eksperci od kryptografii nie zarabialiby takiej kasy jaka zarabiaja) oraz o formie w jakiej podany bedzie wynik.

- idea rachunku macierzowego podpowiada, ze wynikiem mnozenia wektora liczbowego przez macierz musi byc jakas sensowna forma, zatem i macierz i wynik beda wypelnione cyferkami. W skrocie mowiac - zamieniasz jedne cyferki na inne, o ktorych na dobra sprawe nic nie wiemy.

konkluzja jest taka, ze podobnie jak w przeszlosci pan, ktorego nicka nie pamietam (bo imho nie warto sobie nim glowy zawracac) piszesz o czyms, o czym nie masz zielonego pojecia, uzywajac slow ktorych znaczenia nie znasz.

Ufocznik
15-12-2009, 17:57
Język w rozumieniu analitycznym jest kodem, bo nazywa obiekty słowami. Obiekty są wspólne dla wszystkich języków, słowa nie. W takiej sytuacji nie robi różnicy czy słowo "słoń" zastąpisz 3124567761 czy może "elephant", skoro oba te ciągi ukrywają znaczenie wyrazu, bo w twoim języku nie występują.

Chodziło mi mniej więcej o to, że jeśli 469 rozkodowuje się w sposób podany przez Ameriova, to nie jest to osobny język, tylko liczbowy sposób zapisu angielskiego. Np. jeśli miałbyś książkę napisaną po chińsku, to nawet jeśli znałbyś chiński alfabet to i tak nigdy jej nie przetłumaczysz. Tak jak np. Ameriov podaje, że jakaś cyfra mówi o ilości liter w słowie, ale szkopuł w tym, że te słowa mają 0 liter. A jeśli ta cyfra mówi o ilości liter w angielskim słowie, która oznacza dany ciąg liczb to mamy do czynienia raczej z szyfrem, aniżeli językiem.

@Ameriov
Przestań pieprzyć ;\ jeśli mówiąc o "tej osobie" miałeś na myśli avariona lub piombona, to dyskusja z tobą nie ma w tym momencie żadnego sensu, bo w ich wypowiedziach jest tyle niespójności i niedorzeczności. Starczy przytoczyć moją dyskusję z piombonem nt. questu na spike sworda, kiedy to twierdził on, że wie jak zdobyć miecz, ale potrzebny jest do tego przedmiot pojawiający się raz na 6 miesięcy i kiedy ów przedmiot znalazł to "jakiś noobek wrzucił go do wody", a po kolejnych 6 miesiącach nie spróbował ponownie, bo ma teraz zbyt słabego neta. lol
Trochę trudno uwierzyć w takie bajdurzenie i fakt, że zrezygnował ze zrobienia czegoś nad czym pracował latami (rzekomo zapisane 150 stron A4 notatkami dot. questa), z powodu słabego neta.
A tych bzdur o gematrii starohebrajskiej, macierzy, itp. to nawet mi się szerzej komentować nie chce.

Ameriov
15-12-2009, 21:56
Nie jestes w stanie zidentyfikować żadnego wyrazu posiadając tylko i wyłącznie informację o liczbie jego liter (ktora to informacja, tak na marginesie, tez nie jest weryfikowalna, co sam zauwazyles).

Jestem. I posiadając informację o liczbie liter + program przeliczający wartości w sposób
który już poznałem z jednoczesnym odkodowaniem nie zajęło by to wieków.
Trzeba by tylko przedrzeć się przez kilkadziesiąt durnych wyników, tak wyraz po wyrazie i ułożyć zdania.
Licząc na szybko wychodzi mi, że na 1 zdanie potrzeba hmm 10-15 dni.

MACIERZ daje nam częściową odpowiedź jak to odkodować, to nie to o czym ty myślisz.
Jej wynikiem jest to od czego masz zacząć, następnie kombinujesz tak, aby znane Ci słowa w 469
równały się wartościom podanym przez Beholdera w bibliotece. (co mając wynik działania nie jest trudne).
Wtedy już leci z górki i zauważyłbyś, że to co mówię ma sens.
Nie masz za pomocą macierzy rozkodowywać wyrazów- i szczerze mówiąc
nie mam pojęcia jak miałoby to wyglądać.
Wtedy to naprawdę musiało by zając kilka dekad.
Sposób w którym Ty to pojmujesz jest zbyt trudny. Cip stworzył zagadkę
którą teoretycznie można by rozwiązać w... kilka lat (mówię tu o przetłumaczeniu WSZYSTKICH książek)

Konkluzja jest taka, że obrałeś tor i patrzysz tylko w tym kierunku.
Najzabawniejsze w tym jest to, iż wiesz, że teoria jaką przyjąłeś jest błędna, a nadal w to brniesz.

@Ufocznik
Opierałem się tylko początkowo na ich sposobie myślenia, gdyż wynik po rozwiązaniu macierzy był dobry i pasował do kodu...
...Nie wiem jakim cudem, lecz (na szczęście) to ostatnia rzecz która im się udała.
To, że odkodowali księgi to bujda. Podobnie jak rzekome odkrycie questów przez nich.

~A/.

Ufocznik
15-12-2009, 22:34
@Ufocznik
Opierałem się tylko początkowo na ich sposobie myślenia, gdyż wynik po rozwiązaniu macierzy był dobry i pasował do kodu...
...Nie wiem jakim cudem, lecz (na szczęście) to ostatnia rzecz która im się udała.
To, że odkodowali księgi to bujda. Podobnie jak rzekome odkrycie questów przez nich.

~A/.

Czyli w sumie się zgadzamy. A co do twojej teorii, to tak jakby nie trzyma się kupy i wydaje mi się mało prawdopodobna, ale nie będę jej negować, ani w ogóle głębiej w nią wnikać.

edit.
Ale w sumie ciekawi mnie dlaczego
Sposób w którym Ty to pojmujesz jest zbyt trudny. Cip stworzył zagadkę
którą teoretycznie można by rozwiązać w... kilka lat (mówię tu o przetłumaczeniu WSZYSTKICH książek)
przecież większość książek się pokrywa w znacznej części, jak już wcześniej Vil napisał.

Ameriov
15-12-2009, 23:35
Ale gdyby to było tak, że trzeba by działać z wielką-macierzą która działała by jak... translator
to i tak trzeba by wykonać wieeeele działań i podstawień.
Poza tym do dziś jakoś nikt nie znalazł innej macierzy niż ta z czaszek,
a ta o której mówi Vil musiała by mieć wielkość co najmniej temple na Rooku...

A powtarzające się treści książki... Mogą być wskazówką do czegoś.
Lub nie koniecznie.
I tą 2gą sytuację już tłumaczyłem... zakładamy, mamy ciąg 213489213489
Można to oczywiście podzielić na 2x213489. Ale to może równie dobrze być
213,489,21,348,9.
A wtedy mamy do czynienia z czymś zupełnie innym.
Jeśli chcesz więcej przykładów, weźmy kolejny z pewnego filmu.
Masz ciąg 1234567894581234567893982123456789
Chodziło tam o zignorowanie powtarzających się ciągów i wyliczenie reszty,
a powtarzające się części obliczyć jakby występowały tylko 1 raz.

Chyba teraz już zupełnie się zakręciłeś.
Jednak pokazałem, że nie wzięliście jeszcze wszystkich możliwości pod uwagę.

Ufocznik
16-12-2009, 00:03
a ta o której mówi Vil musiała by mieć wielkość co najmniej temple na Rooku...

Np. taką wielkość? \/

http://img29.imageshack.us/img29/3886/blablat.jpg

Teraz może wyglądać trochę inaczej, zdjęcie ma ze 2 lata.

A tak swoją drogą, o ile się nie mylę to po którymś tam upie zmieniła się trochę grafika i teraz ta macierz o której mówisz, nie jest już 4x4, tylko 3x3.

Vil
16-12-2009, 00:15
MACIERZ daje nam częściową odpowiedź jak to odkodować, to nie to o czym ty myślisz.

Wobec tego nie nazywaj macierza czegos, co macierza nie jest.

Macierz to jednoznaczne pojecie matematyczne i w kontekscie kryptografii/ jakiejkolwiek jej pochodnej kojarzy sie jednoznacznie.

Najzabawniejsze w tym jest to, iż wiesz, że teoria jaką przyjąłeś jest błędna, a nadal w to brniesz.

Ja nie brne nigdzie, bo sie tym nie zajmuje. W kolko natomiast poganiam forumowiczow ktorzy staraja sie zaistniec na forum, a poza pseudomatematycznym belkotem nie maja nic do zaoferowania.

Natomiast odnosnie moich teorii, to wszystkie rozwazania teoretyczne jakich sie podjalem odnajdziesz w moich postach w tym temacie, nie widze sensu aby sie po raz kolejny powtarzac.

Ameriov
16-12-2009, 01:13
@Ufocznik
Taką lub nawet większą.

@Vil
Nie chce mi się o to kłócić z jednego powodu, to jest najmniejszy problem.
Wynik zgadza się idealnie więc to jak nazwiemy dojście do rozwiązania nie jest istotne.
I tu popełniłem błąd, tłumacząc tylko wyrywkowo aby sprawdzić, czy moje początkowe założenia
były prawdziwe. Spróbuję przetłumaczyć losową książkę w całości i zobaczymy czy mi się uda.
Hmm... W sumie w końcu ktoś mnie natchnął aby jednak pobawić się w RPG.
Temat ten nie jest zbytnio oblegany a mi zapewne zajmie to mnóstwo czasu, o ile
w ogóle się uda, więc są idealne warunki. Na razie zostawiam ten temat bez odpowiedzi,
niech powróci tu cisza. Amen(/r).

RedFOg
16-12-2009, 17:34
pomyślałem, polałem se łeb lodowatą wodą, myślałem dalej i oto do czego doszedłem:
cyfry (o ile oznaczają zapis po angielsku) po angielsku mogą oznaczać wartość fonetyczną znaku o danej kolejności w alfabecie. więc może należy je traktować WYŁĄCZNIE jako fonetykę a nie jako zapis? Bo np. anglik głoskę "f" może zapisać jako "f" lub jako "ph". IMO traktowanie zapisów w książkach i "wypowiedzi" belehonderów jako zapisu literowego a nie fonetycznego jest drogą do nikąd.
W alfabecie angielskim będzie jakieś 31 znaczeń fonetycznych dla kolejnych znaków. Więc zapis liczbowy 1-31 można traktować jako jeden znak a każdą wartość powyżej za 2 różne.
Ale to jest raczej ślepa uliczka bo jeśli ta teoria jest słuszna to mamy tylko zapis fonetyczny języka belehonderów, który bez tłumaczenia jest bezużyteczny.
Ewt. liczby w "469" mogą odpowiadać pojęciom kluczowym dla belehonderów (np. Tibia to 1), więc IMO należy się w takim wypadku wgryźć w Genezę, książki i rozmawiać z NPC na temat historii belehonderów.

Vincento_Vampire
19-12-2009, 19:26
<fascynat rpg> Słuchajcie, byłem dziś we Wrotach Piekieł! <drży, wystraszony> Spotkałem przerażające monstra o wielu oczach! <żywo gestykuluje> Zdaje mi się, że mrugały do mnie swymi przerażającymi ślepiami tak, jakby coś mówiły! Widziałem także ich księgi, pełne cyfr, cóż to być może?

<tibijczyk> pewnie nowy quest z zajefajnymi nagrodami, może blessed shield albo dragon scale legs! rozwiążmy go! poza tym będzie zabawa

<avarion>uruchomimy wyobraźnię i zobaczymy, ile się dowiem zalewając ich wszystkich potokiem informacji <zaciera ręce> będzie ubaw

<tibijczycy> o ja cie o ja cie on tyle wie na pewno to rozwiążemy!!!!1

<ludzie pokroju vila> milczeć nikt z was nie ma prawa rozwiązać tego questa w tibii nie ma sekretów do rozwiązania jestescie głupi avarion jest głupi nikt z was go nie rozwiąże bo się na to nie zgadzam bo w zasadzie nie rozumiem ducha odkrywców więc wolę od razu wszystkich krytykować.

<piombon> sell rozwiązanie 469, 999 zł, accept only przelew

<tibijczyk> ej co to gametra staroheblarska????1 plx odp i gdzie nagrody z tego q???1

<avarion> <uśmiecha się jak Kira z Deathnota po kolejnym zabójstwie i zwija się ze śmiechu czytają niekończącą się walkę z wiatrakami toczoną przez vila przeciw wszystkim podniecającym się gematrią i macierzami tudzież czytając kolejne dywagacje nad jego teoriami sprzed dwóch lat które nadal jeszcze żyją swoim życiem>

<Knightmare> ależ mi się fajnie grało w to Eye of the Beholder

Wasz szczerze,
Shane

~

Beh0lder
20-12-2009, 12:37
matma krulofa nałuk !!

Jak nie trudno zauważyć Cipsoft wzoruje się na rl (nazwy wysp , nawiązania do różnych osób itd.) , biorąc pod uwagę to , mogli zrobić jakiś tibijski "kamień z rossety" a nie bawić sie w jakąś pi***oloną matme. Sądząc po tym , że niczego konkretnego nie ma , matma niekoniecznie jest kluczem do rozwiązania tego języka/kodu/co tam sobie chcecie.

No ale dobra wy jesteście wsyzscy tacy pro elo rozwiązywacze zagadek więc się nie wtrącam , ah jak znajdziecie coś konkretnego poza pieprzeniem , to chyba będzie cud ...

RedFOg
20-12-2009, 20:16
@UP:
mata ma przyszłość, dzieci Tibii nie -.-
i fajna sygna ;]

Seereek
22-12-2009, 12:45
idąc waszym tokiem myślenia doszyłem do wniosku, że Beho to jest odzwierciedlenie starożytnych Egipcjan :P w jakieś tam książce jest napisane,że tworzyli wielki piramidy ;o a że w Egipcie wierzyli w nekromancje i takie tam to już samo mówi za siebie. i do teo ten pro język. Czyli idąc dalej ten 469 to hieroglify. Czyli 3eba je rozwiązać tak jak rozwiązywali je naukowcy.

P.S I beho to też mogą być ci Inkowie :D

mago
29-12-2009, 17:03
Kiedyś zajmowałem się tym językiem , po części za pomocą odpowiednio skonstruowanego oprogramowania po części na piechotę starałem się rozparcelować te ciągi cyferek na czynniki pierwsze.

Pracy nie dokończyłem bo rl life ważniejszy od marnowania setek godzin na takie zabawy choć ostatnio mam chęć powrócić do tego.

Ale do ciekawych wniosków analizując dogłębnie te ciągi cyfr można dojść.

1. Żadna macierz ma się nijak do rozwiązania tej zagadki. Tego jestem pewien.
I to nie tylko dlatego , że jak dobrze zauważył Vil jakiekolwiek działanie na macierzy da nam w wyniku nic innego jak inną macierz. No chyba , że będziemy chcieli wyznacznik z tej macierzy policzyć , ewentualnie bawić się w redukcje stopni macierzy , co da się zrobić ale jaki w tym sens? A ten wynik wyznacznika da nam jakąś liczbę i co? Nic.

2. Ksiązki z HG to 1 ewentualnie 2 książki. Nie więcej. Da się je połączyć o czym każdy wnikliwy obserwator zapewne wie od dawna. Oczywiście nie wiem dokładnie ile ale wiem , że wiele książek ma na początku dokończenia wyrazów z innych książek , inne mają takie rzeczy na końcu. Nie analizowałem tego dokładnie bo chciałem skończyć analizę całości jako takiej najpierw.

3. Moim zdaniem więc pod tymi cyferkami zakodowane są głównie sylaby.
Ewentualnie litery np "z" , "w". lub wyrazy składające się z jednej sylaby.
Na to wskazuje dość jasno już częściowy rozbiór , którego dokonałem (około 50% postępu).

4. Nie ma znaków spacji to jestem pewien. Ale da się podzielić ten tekst cyfrowy na częsci odpowiadające jakiemuś znaczeniu. Do tego doszedłem , wyłuskałem nawet ileś tam takich oryginalnych części.

5. Więc jak ktoś ma czas może se połączyć ksiązki w jedną całość podzielić na wyrazy , których i tak nie będzie mógł rozkodować :D

6. Dlatego same rozkodowanie już podzielonego tekstu można zrobić prostą metodą podstawiania. Wątpię by w grę wchodziły jakieś dziwne macierze. Już samo złożenie książek i podział na wyrazy zajmie wam z pół roku .

7. Tłumaczenie więc każdej książki z osobna jak wszyscy na torgu to robią mija się z celem bo jak tłumaczyć jakimś dziwnym skomplikowanym algorytmem coś co nawet nie zaczyna się wyrazem tylko przeniesioną końcówką wyrazu z innej książki?

Vil
30-12-2009, 14:01
Blinky to 486486 czy 469469 ?

Duch Niespokojny
30-12-2009, 15:23
486486
............

mago
31-12-2009, 08:10
Reasumując.

Najprawdopodobniej ten co tworzył kod , którymi zapisane są książki w HG i nie tylko w HG robił to tak.

1. Przypisał jakąs numerację sylabom.
2. Napisał cały tekst jednym cięgiem nie robiąc odstępów między wyrazami.
3. Żeby dodatkowo jeszcze utrudnić rozczytanie podzielił ten tekst na ileś ksiąg i to w taki sposób , że rozbijał wyrazy na dwie części.

W jakim bazowym języku jest napisana? Zapewne w takim jak książki beho na pohu.
Czyli angielski z dialektem beholderów.

Varanthan
07-02-2010, 13:22
Reasumując.

Najprawdopodobniej ten co tworzył kod , którymi zapisane są książki w HG i nie tylko w HG robił to tak.

1. Przypisał jakąs numerację sylabom.
2. Napisał cały tekst jednym cięgiem nie robiąc odstępów między wyrazami.
3. Żeby dodatkowo jeszcze utrudnić rozczytanie podzielił ten tekst na ileś ksiąg i to w taki sposób , że rozbijał wyrazy na dwie części.

W jakim bazowym języku jest napisana? Zapewne w takim jak książki beho na pohu.
Czyli angielski z dialektem beholderów.

Albo tak:
1. Popatrzył na klawiaturę numeryczną.
2. Trochę w nią postukał.
3. Użył skrótu CTRL+C i CTRL+V żeby skopiować to, co mu wyszło.
4. Pomiędzy skopiowanym ciągiem liczb dopisał jeszcze trochę i znowu skopiował.
To tylko Tibia, ludzie -.-

Henox
18-02-2010, 23:01
Albo tak:
1. Popatrzył na klawiaturę numeryczną.
2. Trochę w nią postukał.
3. Użył skrótu CTRL+C i CTRL+V żeby skopiować to, co mu wyszło.
4. Pomiędzy skopiowanym ciągiem liczb dopisał jeszcze trochę i znowu skopiował.
To tylko Tibia, ludzie -.-

Dobrze napisane..
a co jeżeli oni w tym cip-sofcie przez tyle lat mają ze wszystkich pompe?

Vil
19-02-2010, 12:29
Z czego maja miec pompe, skoro juz od lat wiadomo, ze ta gra jest produktem dla maloletnich debili ktorzy jakichkolwiek zagadek nie zrozumieja, a co dopiero rozwiaza.

Przeciez nikt nie oczekuje, ze ktos wpadnie na rozwiazanie, szczegolnie, ze zaledwie garstka go poszukuje.

thoro
13-03-2010, 23:45
Ale nie bierzecie pod uwagę, że rozwiązanie może być trywialne. Być może trzeba całkowicie zmienić sposób myślenia ?

Dreadeye:
"You, human, will never understand our language as you will never understand our ways."

Może jak zrozumiemy ich drogi, wtedy będziemy mogli poznać ich język?
Bardzo podobne miejsce do miasta beholderów w Hellgate jest na Hellheim (i tam jest nawet chyba więcej beholderów na sqm ;p ). Był ktoś tam robić dochodzenie?

Też jeszcze jest inna kwestia, kręgu w mieście z Hellgate. Są tam chyba 24 szkielety, a na środku leży ciało Dead Body. Być może beholdery odprawiały tam w dawnych czasach jakieś rytuały, a szczątki ludzi to kapłani i ofiara? Są tam też ghule, więc mogło być tak, że beholdery napadły na to miasto? Jeżeli tak, to może dla tego spotkał je tak zły los, o czym wspomina Dreadeye.

Y36NI
17-03-2010, 15:24
A B C D - A-Be-Ca-Dło
Alfa, Beta - AlfaBet
469-ABC?

Jak już to było, to pech.
Lepiej zabrać się za rozszyfrowanie 469 i 486486, niż całych książek, później będzie łatwiej.

Sam trochę się głowiłem nad tym "szyfrem", ale nie będę o tym pisał, bo mi wychodzą same bzdury :p. Zdaje mi się, że jest to prosty kod (różnica pomiędzy liczbami, odejmowana od następnej liczby i tego typu <-to tylko przykład), a nie żadne szyfrowanie za pomocą nie wiadomo czego.

Wiem, wiem. To może nic nie wnosić, lub wnosić bardzo mało , ale to lepsze niż ta pseudo-dyskusja typu "istnieje-nie istnieje", może to podsunie komuś jakiś pomysł.

Kimo36
17-03-2010, 16:50
Miałbym polane, gdyby 469 miał związek z enigmą xd

Noradin
17-03-2010, 17:53
Y36NI:
Po 1 nie Alfa tylko Alpha (nie piszesz po angielsku łindołs tylko windows).
Po 2,to nie ma sensu ponieważ alfabet Beholderów opiera się na sumie oczek i mrugnięć w czasie do 3 sekund... 4 na 3 sekundy,6 na 6 sekund 9 na 9 sekund,potem 12 na 11 sekund itd.

Offtop:
Jako że user powyżej poruszył ten temat to łapcie linka do Greckiego alfabetu.
http://img411.imageshack.us/img411/5666/asdbp.png

thoro
17-03-2010, 22:49
Przydałoby się zebrać wszystkie książki, w których występuje jakiś temat beholderów, jakikolwiek, nawet słowo, i oblatać wszystkie npc na mapie, i rozpytywać o beholdery, 469, blinky, 486486, dreadeye, wrinkled, hellgate, itd.
Trzeba by było zrobić listę słów kluczowych.
Bardzo mnie martwi występowanie powtarzających się nawet takich długich ciągów, jak :

56114572785726118576436467243534527560192

To moze swiadczyc o mozliwosci wielkiego zartu cipsoftu...
Ale moze to byc pusta informacja ;]
Trudno, bede szukac.

Y36NI
19-03-2010, 20:42
@Noradin

Ehh. Noradin, nie widzisz, że właśnie zaczynasz tą "pseudo-dyskusje", wytykasz mi błędy, chociaż nie wiesz, że są one celowe. Piszesz wiele rzeczy by tylko pokazać mi, że nie mam racji :(.

Napisałem "Alfa" ponieważ jest to zapis fonetyczny/ew. spolszczenie (np. można napisać dżinsy/dżojstik), ale i tak nie o to chodzi . Chodziło o pokazanie pewnej zależności, alfabet piszemy ALFABET, nie ALPHABET, a chodziło o pokazanie podobieństwa (wpisz sobie na wiki alfabet, jeśli jeszcze nie kumasz :p).

Nie wiem czy źle zinterpretowałem twój post, czy ty mój, ale zarzucasz mi próbę tłumaczenie tego na alfabet grecki? Otóż nie, chciałem tylko zobrazować co oznacza 469 w moim domyśle na podstawie słowotwórstwa (tutaj chyba liczbo-twórstwa :D) - (abc), co daje nam możliwość szukania sposobu szyfrowania.

Nie wiem o co ci chodzi z tą liczbą mrugnięć na sekundy, nie słyszałem wcześniej o tym, możesz mi rozjaśnić sytuację? Ewentualnie odesłać do książek tibijskich, tylko mi nie mów, że aby beho powiedział 156 literę w zdaniu, muszę czekać 2h xD.

A tak ogółem, ładne stwierdzenia w podpisie nie służą do ozdoby, jak masz takie to się do niego stosuj (mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli).

@kimo36
Nie wnosisz niczego nowego, nie wypowiadaj się. ;/

@thoro
Pytanie wszystkich NPC nic nie da...
Co do powtarzających się ciągów, mnie też to martwi :s, ale...

486486 może oznaczać:
4 8 6 4 8 6
4 8 64 8 6
48 64 86
486 48 6
itd...

Nie biorąc pod uwagę, że odszyfrowanie jednej cyfry/liczby może wymagać odszyfrowania poprzedniej/poprzednich 3/pierwszej itd.

Jeśli chodzi o Pytanie NPC, do czego powracam, polecam samego 486486 ;).

Chodzi o 1 małe słowo - "Hi".
Nasz beho rozumie swój język, więc gdy się go przywita w postaci liczbowej napewno zareaguje. W ten prosty sposób możemy sprawdzić czy któraś z naszych osobistych teorii jest prawidłowa (nie gram w tibię, więc ja tego zrobić nie mogę). W każdym razie, jeśli ktoś chce pomóc, może napisać pokolei wszystkie liczby z zakresu 10-9999 (myślę że to max na słowo "hi"), jak zareaguje, proszę o napisanie na jaką liczbę.

Zauważyłem też "0" w tekście, zdaje mi się, że to powtórzenie poprzedniej litery (np. nn/oo), ale to takie moje oszacowanie na oko.

Życzę szczęścia w poszukiwaniach/myśleniu :).
Y36NI.

@Edit

Istnieje jeszcze teoria, że skoro 1 oznacza tibia, alfabet może zaczynać się od 2 dla A, potem 3 dla B itd...
Wtedy można też wysnuć kolejną teorię, alfabet może być podzielony na 3 części po 9 znaków. (tibia-H) itd..., gdzie słowo tibia, po prostu się wyklucza, bo jest ono unikatowe. Nie będę podpowiadał do czego może służyć podzielenie alfabetu, bo ta teoria jest mało prawdopodobna. Ale, może...

Pietras_Askara
16-06-2011, 17:34
______:)______

Pietras_Askara
22-06-2011, 22:15

druidek123
16-07-2011, 20:43
A ja myślę, że pięcio-ocy mogą widzieć trochę inaczej, a może, jak by na całe maksymalne pole rozciągnąć liczbę, to może pięć oczu widzi razem inaczej, i to może być znak.

Chodzi mi o coś podobnego do tego:
http://imageshack.us/photo/my-images/28/liczby469.jpg/

Tylko dodać efekt pięciu oczu, ale chyba takiego nie ma, ale tu może być inna czcionka (ja zastosowałem... pędzel).

Vermilion
16-07-2011, 22:07
Poszperajcie po zagranicznych forach - są tam skrypty wszystkich npców z rl tibii, które zostały wykradzione poddczas ataku ddos. Prawdą jest, że to 7.8, ale część npc była taka sama.

Pietras_Askara
25-08-2011, 02:15

GlowaX
21-12-2011, 19:19
Podziele sie z wami moimi dokonaniami, potrzebuje waszej pomocy, bo sam nie dam rady tego dokończyc.

Z każdej ksiązki usuwamy powtarzające sie ciągi liczb. Przykład:
39268418392684
Skreślacie 392 z 392, 84 z 84 itp.

Z każdej książki powinien wyjśc 5 cyfrowy kod, co z nim zrobic narazie zostawie dla siebie. Od was potrzebuje pomocy w rozszyfrowaniu pozostałych książek z biblioteki, mozecie zaczac od tych najkrótszych.

Bohunek
22-12-2011, 02:46
myślę, że te rozważanie prowadzą jak zwykle do niczego ;) jest to jedna z tych zagadek cipsoftu które zrobili tylko po to aby ludzie się zastanawiali o co chodzi ;p

Pietras_Askara
14-01-2012, 21:59

Matexowy
15-01-2012, 12:59
A czy twój wzór udało się dopasować pod którąś z ksiąg?

Pietras_Askara
16-01-2012, 13:24

Vermilion
19-01-2012, 09:49
Chyba CipSoft przez wprowadzenie Nostalgii dał nam małą podpowiedź. Beho na tej wyspie nazywają się 3478. Liczba liter słowa beholder jest podzielna przez 4 (liczbę cyfr z nazwy beho na wyspie). Wynikałoby z tego, że każda z cyfr kryje pod soba 2 litery. 3=be 4=ho 7=ld 8=er. Czemu 3478=beholder a nie bonelord?
Nie mogli nazwać potwora beholder(tak jak w starej tibii) ze względu na prawa autorskie, zapisali to słowo w 469.

Pietras_Askara
19-01-2012, 13:47
całkiem możliwe chodź 3478 może zarówno oznaczać bone,beho jak i lord albo lder. Ale i faktycznie może oznaczać Beholder i najprawdpodobniej to znaczy, bo prawa autorskie zabroniły im używania beholder więc posłużyli się liczbami.

jeśli 3478 oznacza Be Ho Ld Er to teraz możemy tylko analizować dlaczego tak jest.

Kolejnym głównym faktem na jakim bym się skupił to ALFABET pod jaki należy dostosować owe liczby.

patrynio18
19-01-2012, 14:22
a czemu w ogóle zabronili im używac beholder?

laxiu
19-01-2012, 15:20
Przeczytaj post wyżej.

rakhal
19-01-2012, 16:09
469 został rozszyfrowany przez jakiegoś gracza na Refugia podobno sprzedaje on informacje za 150k . Czytajcie czasami ,,czy wiesz że ''

ruszek
19-01-2012, 20:00
469 został rozszyfrowany przez jakiegoś gracza na Refugia podobno sprzedaje on informacje za 150k . Czytajcie czasami ,,czy wiesz że ''

Naucz się znaczenia słowa podobno.

Vermilion
21-01-2012, 15:19
są trzy możliwe wyniki: 1+1=13, 1+1=49 i 1+1=94

Topic=9, "yes", Amount=1 -> "So know that everthing is based on the simple fact that 1 + 1 = 49!", SetQuestValue(1,1)
Topic=9, "yes", Amount=2 -> "So know that everthing is based on the simple fact that 1 + 1 = 94!", SetQuestValue(1,2)
Topic=9, "yes", Amount=3 -> "So know that everthing is based on the simple fact that 1 + 1 = 13!", SetQuestValue(1,3)
Topic=9, "yes", Amount=4 -> "So know that everthing is based on the simple fact that 1 + 1 = 1!", SetQuestValue(1,4)

Bawiąc sie w swoje odkodowywanie brałeś pod uwagę, że 1+1=1? To ma w ogóle jakieś znaczenie?
Bajdełej, z wypowiedzi Knightmare możemy wywnioskować, że poszczególne fragmenty kodu można oddzielić od siebie spacjami i przy tym fragment tekstu w 469 nie zatraci swojego znaczenia:
3478 67 90871 97664 3466 0 345!
3478=beholder
0 działa najprawdopodobniej w sposób jakiegos spójnika. Pewnie tekst ten ma do przekazania coś w stylu "beholder to dawna nazwa bonelorda" więc można spekulować, że 3466=bonelord. Beholder ma 8 liter i jest zapisany czterema liczbami, bonelord ma też 8 liter a jedyne czterocyfrowe nie licząc 3478 to 3466. Należy zauważyć, że oba te słowa zaczynają się od trójki w 469 i oba zaczynają się na b w angielskim.

Behold the beholders!
The beholders are a ancient race of underground dwelling necromancers. Allthough they can 'speak' like humans using some membranes, their native 'toungue' consists of a blinking code with each eye, in which blinking could mean some syllable, letter or word. Its by far the most complex speech we ever encountered and almost impossible to comprehend. As far as we can tell its not only a language but also some kind of mathemathics. This combination makes it tedious even to try to understand that language. The books the beholder write consist of only numbers and the code behind them is incredibly complex. This race was one of those which were part in the creation wars and therefore its peak of civilisation and power is long gone. Its rumored of still existant settlements of beholders where they try to improve their unspeakable necromantic rituals and create an army of undead. In general they seem malicious but without ambition to do more then to claim some lairs and defend them. They seem to have no ambitions in conquering or allying with other races in a bigger style then an occasionally beholder mercenary which joins forces with other entities for private reasons. Mruganie może oznaczać sylabę, literę lub całe słowo, możemy to zinterpretować, że jedna liczba=1sylaba, litera lub słowo. Czyli jesteśmy w dupie.

Pietras_Askara
22-01-2012, 04:31

Pietras_Askara
09-02-2012, 14:21

Pietras_Askara
10-02-2012, 18:26

rakhal
12-02-2012, 21:36
23646721191180035765135347830464679727839673405792 8275857651252757
05845217652197278304648765159564611414519889975159 5372434856127830
20 . < Taki ciąg cyfr jest w jeden z książek z biblioteki 486486 czyli od NIE blinky.

Ciagi cyfr nie musza miec przerw czyli jakieś liczby muszą być tą przerwą
a przerwa musi oznaczać coś innego .
Kazdy ciag liczb moze oznaczac cos innego, litery sie nie licza :
733 moze oznaczac blin
ale 7330 moze oznaczac grt .

Cyfry początkowe zaczynaja sie w kazdej z ksiazek napisanych tym jezykiem czyli lecz jest pare mozliwosci typu ;
234/ 329/ 830
Lecz jedne z tych mozliwosci moze zakonczyc zdanie .
234 oznacza THE lub INK
329 oznacza INO lub BI
0 to nie tibia to cos innego .
Tibia - kość piszczelowa, piszczalka .
Prawdopodobnie chodzi o kosc - BONElord

Jedne z liczb/ ciag liczb musza oznaczac cyfry ( nie liczby )
369 - nie blinky lecz zaczyna sie na literke BE , BO, BL, BR
BR (prawdopodobnie 3 oznacza króla/najmocniejszego)

1 = 486486
1 = tibia
1 = Nie tibia, to cos innego
czyli
486486 = tibia
486486 = nie tibia, to cos innego
486486 = 1
1+1 = 1
Czyli wedlug logicznego rozwiazywania tego dzialania np :
1 gp + 1gp = 1gp
1 = tibia
czyli
tibia + tibia = tibia ?
lub
kość + kość = kość ( lub cos innego ! )
486486 + 486486 = 2 slowa o innych znaczeniach zaczynajace sie na B
Ale dalczego na B ? przeciez 1 czyli 486486 lub 0 znaczy Tibia zaczynajaca sie na T a nie na B .
Czemu 1 i 0 oznaczaja Tibie
W zdaniu 0 prawdopodobnie oznacza koniec zdania ktory nie jest wpisywany ale jest uznawany w kazdym zdaniu .
Czyli skad mamy wiedziec czy 0 wystepuje ?
Przeciez 1 slowo nie ma przerwy .
Moze zalozyc helm + tarcze
Beholder ma 5 oczu
My z setem mamy 2+2+1 =5 czyli tak samo jak beholder
Wtedy moze blinky nam cos powie
Jak do czegos dojde napisze

Pietras_Askara
15-02-2012, 03:37

adrianww
15-02-2012, 23:58
A co powiecie na to znalazłem to w jakimś temacie na forum, cytuje: "kod beholderów opiera się na gematrii starohebrajskiej, która następnie jest poddawana działaniom z zakresu algorytmów kryptografii asymetrycznej przy użyciu macierzy którą podałem kilku osobom (nie znam sie na matematyce więc nie wiem o co tu chodzi).

Książki z Hellgate Library to klucz do wszystkich sekretów w Tibii. Dwie z nich służą otwarciu WHQ.

61143128895003624968475601996585506499670467261145 8003690422046484
51911889521977128895219594576552364672119118003575 7654600364671180
01401525517

HUMAN ENTITY RETREATED MOURN DEATH LIFE KEY HIDDEN AND SEALED

Autor mial tu na myśli jednego z Nightmare Knightów który uciekł z PoHu zabierając cześć informacji i klucz. "
to tylko urywek

Ufocznik
17-02-2012, 15:29
A co powiecie na to znalazłem to w jakimś temacie na forum, cytuje: "kod beholderów opiera się na gematrii starohebrajskiej, która następnie jest poddawana działaniom z zakresu algorytmów kryptografii asymetrycznej przy użyciu macierzy którą podałem kilku osobom (nie znam sie na matematyce więc nie wiem o co tu chodzi).

Książki z Hellgate Library to klucz do wszystkich sekretów w Tibii. Dwie z nich służą otwarciu WHQ.

61143128895003624968475601996585506499670467261145 8003690422046484
51911889521977128895219594576552364672119118003575 7654600364671180
01401525517

HUMAN ENTITY RETREATED MOURN DEATH LIFE KEY HIDDEN AND SEALED

Autor mial tu na myśli jednego z Nightmare Knightów który uciekł z PoHu zabierając cześć informacji i klucz. "
to tylko urywek

Powiem o tobie, że taki stary a taki naiwny.

Rayli
17-02-2012, 18:53
wybaczcie ze przerywam ta burze mozgow ale nurtuje mnie pewne pytanie. A mianowicie co daje zlamanie tego kodu? Czy sa jakies miejsca lub nagrody, ktore otrzymamy po rozszyfrowaniu go czy moze cos innego?

Pietras_Askara
17-02-2012, 23:02

Ufocznik
18-02-2012, 15:05
Rayli

Na 100% są tam zawarte szczegółowe informacje dotyczące np: Excalibugu czego dowiódł npc Knightmare. Myślę, że oprócz excalibuga dowiemy się czegoś na temat zastosowania talonów i uważam, że ta biblioteka zdradza informacje o jakundaf. Począwszy od pomieszczenia z dragonami na spike sword, aż bo teoretycznie znajdującą się tam "nieosiągalną" banshee, która broni jakiejś dźwigni. Jestem przekonany, że ta dźwignia albo degraduje M Walle na spike sword albo aktywuje rzekomy teleport mający doprowadzić do nieodkrytego questu znajdującego się w pomieszczeniu z dragonami.

Bajery rowery

Moim zdaniem macierz tej zagadki stanowią dwa czynniki:

1) Alfabet jaki należy zastosować przy odszyfrowaniu cyfr przypisanych do danych liter. (wskazówka do niego znajduje się na pohu w książce z alfabetem cyklopa, którego strzegą minotaury wedle blinkiego - najbliższych prawdy)

2) Wzór jaki należy zastosować podczas obliczania liczb. Najpierw na liczbach zastosowuje się daną operację matematyczną, a następnie wynik podstawia pod alfabet.

Niezależnie od tego jak bardzo jest skomplikowana nie jest ona nie możliwa do rozwiązania. Owszem może wymagać wiedzy i inteligencji, ale wszystkie wskazówki Wrinkled Bonelord podaje nam na tacy trzeba to tylko umiejętnie zinterpretować i zrozumieć.

Raczej chodziło tu o inną macierz. Nie ma to jednak żadnego znaczenia, bo pisał to Avarion, czyli drugi po piombonie największy bajkopisarz, który wylągł się na torgu. Jest to stek bzdur.

Dlaczego Wand of Cosmic Energy?

Energia to żywioł Warlocków

Wcześniej nagrodą był wooden wand.

Pietras_Askara
19-02-2012, 02:47

adrianww
19-02-2012, 10:51
Mógłby ktoś napisać co dokładnie mówi Blinky i jakie wskazówki nam podaje? A co do tego rozwiązania matematycznego tych liczb myślę że takowe istnieje lecz jest tak zakodowane że my tego nie jesteśmy w stanie rozszyfrować, rozwiązanie musi znajdować się w grze.

adrianww
19-02-2012, 13:37
Już znalazłem :

ame = "A Wrinkled Beholder"
Sex = male
Race = 17
Outfit = (17,0-0-0-0)
Home = [32788,31690,13]
Radius = 10
GoStrength = 3

Behaviour = {
ADDRESS,"hello$",! -> "What is this? An optically challenged entity called %N. How fascinating!"
ADDRESS,"hi$",! -> *
ADDRESS,! -> Idle
BUSY,"hello$",! -> "Wait. I will eat you later, %N.", Queue
BUSY,"hi$",! -> *
BUSY,! -> NOP
VANISH,! -> "Strange entity. I will record this encounter."

"bye" -> "Wait right there. I will eat you after writing down what I found out.", Idle
"farewell" -> *
"job" -> "I am the great librarian."
"name" -> "I am 486486 and NOT 'Blinky' as some people called me ... before they died."
"blinky" -> "How interesting you are that stupid. Let me apply this on you and see how long you last", Burning(10,25), EffectOpp(5), EffectMe(8)
"tibia" -> "It's 1, not 'Tibia', silly."
"ab'dendriel" -> "I heard that elves moved in upstairs."
"elves" -> "These fools and their superstitious life cult don't understand anything of importance."
"humans" -> "Good tools to work with ... After their death, that is."
"orcs" -> "Noisy pests."
"minotaurs" -> "Their mages are so close to the truth. Closer then they know and closer then it's good for them."
"god" -> "They will mourn the day they abandoned us."
"death" -> "Yes, yes, I will kill you soon enough, now let me continue my investigation on you."
"numbers" -> "Numbers are essential. They are the secret behind the scenes. If you are a master of mathematics you are a master over life and death."
"library" -> "It's a fine library, isn't it?"
"books" -> "Our books are written in 469, of course you can't understand them."
"469" -> "The language of my kind. Superior to any other language and only to be spoken by entities with enough eyes to blink it."
"cyclops" -> "Uglyness incarnate. One eye! Imagine that! Horrible!"
"excalibug" -> "Only inferior species need weapons."

Pietras_Askara
20-02-2012, 20:53

Ufocznik
22-02-2012, 17:37
Wybacz

nie o wszystkim mogę tutaj napisać.

Podpowiem Ci, że jest sobie pewna nagroda pilnowana przez magów minotaurów i jest to wooden doll. To jest longsword quest znajdujący się obok kazordoon dokładniej teleportu do paradox tower. Zdobywa się tam lustro. Lustro wypada z Banshee ale nie powiem Ci do czego służy bo za bardzo się zdradzę. I tak zdradziłem się podpowiadając Ci to i owo.

W każdym bądź razie wooden wand i wooden doll mają ze sobą wiele wspólnego.

Podpowiesz mi? Zajekurwabiście stary, wielki dzięki! Szkoda tylko, że nie prosiłem cię o żadną wskazówkę ani podpowiedź, tylko zwróciłem uwagę na pominięcie istotnego faktu. Swój mentorski ton możesz schować w kieszeń, bo wyraźnie widać, że kręcisz się w kółko.
Działasz zupełnie po omacku. Zupełnie jakbyś liczył, że a nuż trafi się ślepej kurze ziarno. Tyle, że się nie trafi, bo logika nakazuje aby wnioski wyciągać z przesłanek. Ty najpierw zakładasz wniosek, a potem przesłanki interpretujesz w dowolny sposób tak, aby dopasować je do swoich teorii i tym samym potwierdzić ich prawdziwość. Sam zobacz: jeszcze nie odczytałeś książek z biblioteki w HG, a już uważasz, że wiesz co w nich jest! Przyznam szczerze, że niektóre twoje 'interpretacje' wywołują uśmiech na mojej twarzy. Jak choćby ta:
"Kiedy kość słoniowa pęknie w krwią splamionych rękach."

Możliwe, że za bardzo teraz to podkoloruje ale "kość słoniowa" kojarzy mi się z bielą, a "krwią splamione ręce" - Czerwienią. Mamy sobie kolor Biały i kolor Czerwony pytanie teraz jak to się ma do całokształtu czyli krasnoludów, excalibugu, dragon lordów itd..itd...

Podpowiadam: Czy chodzi o White Mushroom wydobyty od krasnoludów jakim należy poczęstować Dragon Lorda?

Analizując ten fragment innym tokiem myślenia od razu wpadniemy na pomysł, że tylko silna ręka jest w stanie połamać kość słoniową zaciskając ją tak mocno jak to tylko możliwe (aż do krwi). Silne ręce na ogół posiadają kowale. Chodzi o cyklopa czy krasnoluda? hmm?
Nawymyślałeś jakichś pierdół o pieczarkach i kowalach, a nie wpadłeś nawet na to, co narzuca się od razu - że ręka splamiona krwią, to po prostu ręka mordercy.
To, co wypisujesz nie ma żadnego ładu i składu. Zabawa w skojarzenia. "Grosz to pieniądz, pieniądz to forsa, forsa to grunt, grunt to ziemia, ziemia to matka, matka to anioł, anioł to stróż, stróż to dozorca, dozorca to gospodarz"? W ten sposób zawsze jesteś w stanie znaleźć wspólny mianownik dla dowolnych podmiotów i dlatego nie ma to żadnego sensu.
Tak samo z twoimi operacjami na liczbach. Na dobrą sprawę zawsze można znaleźć jakieś zależności dla danego zbioru liczb, zwłaszcza jeśli się przy tym wykonuje dowolne operacje na nich. Jeśli w ogóle da się odczytać książki w 469, to w grze musi być jakaś wystarczająco jednoznaczna wskazówka, która posłuży za punkt odniesienia. W przeciwnym razie nie ma rozwiązania zagadki i w książkach nic nie ma, albo coś w nich jest, ale do rozwiązania nie da się w żaden sposób dojść. Co na dobrą sprawę oznacza to samo.
Przeliczasz cyferki, a nie zwracasz uwagi na to, że 469 jest na dobrą sprawę językiem, a nie kodem. Różnica jest taka, że kod musi bazować na jakimś języku, a sam język nie. Język ma to do siebie, że aby się go nauczyć trzeba poznawać znaczenia słów, a później znaczenia innych słów wnioskować z kontekstu (pomijam tu niuanse takie jak gramatyka itp.). Nie ma większego sensu szukanie odpowiedników liter naszego alfabetu w liczbach z książek. Trzeba po prostu przyjąć, że alfabet beholderów ma 10 znaków i służy do zapisu ich języka migowego.
Owszem, w książce Behold the beholders jest napisane, że to nie tylko język, ale też rodzaj matematyki oraz jest mowa o kodzie - przy czym chodzi o sam ZAPIS. Zapis 469 jest kodem, ale samo 469 niekoniecznie. Bazując na informacjach znajdujących się w Tibii nie ma podstaw by stwierdzić, że ciągi liczb w książkach to zakodowane słowa z języka angielskiego (czy jakiegokolwiek innego).

O samym 469 jest naprawdę mało informacji.
Wiemy, że 3478 == beholder (przy czym niewiele nam to daje, gdyż to słowo nie występuje już w grze). Wiemy, że ciągi 659978 54764 i 653768764 coś oznaczają ("mówi" je elder beho). Wiemy, że 1 może oznaczać Tibię, a 486486 - Blinky, choć tu nie do końca wiadomo jak interpretować słowa beho z biblioteki. Wiemy, że trzeba mieć wystarczającą ilość oczu, żeby móc "rozmawiać" w 469 (ale niekoniecznie by móc czytać 469) - mówi o tym wrinkled beho oraz wiemy, że braindeath nie może się porozumiewać z innymi przedstawicielami swojej rasy, z racji zaszytego centralnego oka. No i mamy masę książek z ciągami liczb. I to w zasadzie tyle, jeśli chodzi o informacje "pewne". To naprawdę niewiele, zwłaszcza jeśli do tego dodamy pewne sprzeczności, jak choćby to, że beholdery miały kiedyś więcej oczu - a już wtedy wrinkled beho mówił o ich odpowiedniej ilości. Inną "sprzecznością" jest spacja w monologu elder beho - z tego co pamiętam, w książkach nie ma spacji(?). Dalej można szukać informacji o beholderach i postaciach, które z nimi obcowały (choćby black knight, czy autorzy niektórych książek), ale tu już horyzont się rozszerza i bardzo łatwo wpadamy w błędne koło. Dlatego osobiście powątpiewam w istnienie rozwiązania zagadki.

Aha, bym zapomniał. Wie ktoś, czy w jakikolwiek sposób zmieniła się treść książek z biblioteki w HG (choćby najmniejsza zmiana jednej cyferki) po zastąpieniu wszystkich beholderów bonelordami?

Już znalazłem :

ame = "A Wrinkled Beholder"
Sex = male
Race = 17
Outfit = (17,0-0-0-0)
Home = [32788,31690,13]
Radius = 10
GoStrength = 3

Behaviour = {
ADDRESS,"hello$",! -> "What is this? An optically challenged entity called %N. How fascinating!"
ADDRESS,"hi$",! -> *
ADDRESS,! -> Idle
BUSY,"hello$",! -> "Wait. I will eat you later, %N.", Queue
BUSY,"hi$",! -> *
BUSY,! -> NOP
VANISH,! -> "Strange entity. I will record this encounter."

"bye" -> "Wait right there. I will eat you after writing down what I found out.", Idle
"farewell" -> *
"job" -> "I am the great librarian."
"name" -> "I am 486486 and NOT 'Blinky' as some people called me ... before they died."
"blinky" -> "How interesting you are that stupid. Let me apply this on you and see how long you last", Burning(10,25), EffectOpp(5), EffectMe(8)
"tibia" -> "It's 1, not 'Tibia', silly."
"ab'dendriel" -> "I heard that elves moved in upstairs."
"elves" -> "These fools and their superstitious life cult don't understand anything of importance."
"humans" -> "Good tools to work with ... After their death, that is."
"orcs" -> "Noisy pests."
"minotaurs" -> "Their mages are so close to the truth. Closer then they know and closer then it's good for them."
"god" -> "They will mourn the day they abandoned us."
"death" -> "Yes, yes, I will kill you soon enough, now let me continue my investigation on you."
"numbers" -> "Numbers are essential. They are the secret behind the scenes. If you are a master of mathematics you are a master over life and death."
"library" -> "It's a fine library, isn't it?"
"books" -> "Our books are written in 469, of course you can't understand them."
"469" -> "The language of my kind. Superior to any other language and only to be spoken by entities with enough eyes to blink it."
"cyclops" -> "Uglyness incarnate. One eye! Imagine that! Horrible!"
"excalibug" -> "Only inferior species need weapons."

Ten zapis nie jest pełny. Skąd to wziąłeś?

Pietras_Askara
23-02-2012, 00:15

Vermilion
26-02-2012, 14:21
Ten zapis nie jest pełny. Skąd to wziąłeś?
Skrypty npców podpierniczone podczas ataku ddos.
http://otland.net/f257/cipsoft-npc-files-26908/

Ufocznik
26-02-2012, 17:05
Skrypty npców podpierniczone podczas ataku ddos.
http://otland.net/f257/cipsoft-npc-files-26908/

To stąd skopiował?
A gdzie odpowiedzi na 'beholder', 'language' albo 'eyes'?

Vermilion
27-02-2012, 14:59
Tibia 7.8, wtedy nie odpowiadał na te słowa. Teraz odpowiada?

Anonimowyrooker
03-03-2012, 14:00
Bajdełej, z wypowiedzi Knightmare możemy wywnioskować, że poszczególne fragmenty kodu można oddzielić od siebie spacjami i przy tym fragment tekstu w 469 nie zatraci swojego znaczenia:
3478 67 90871 97664 3466 0 345!
3478=beholder
0 działa najprawdopodobniej w sposób jakiegos spójnika. Pewnie tekst ten ma do przekazania coś w stylu "beholder to dawna nazwa bonelorda" więc można spekulować, że 3466=bonelord. Beholder ma 8 liter i jest zapisany czterema liczbami, bonelord ma też 8 liter a jedyne czterocyfrowe nie licząc 3478 to 3466. Należy zauważyć, że oba te słowa zaczynają się od trójki w 469 i oba zaczynają się na b w angielskim.

Hmm , pierwsze co przyszło mi na myśl wiedząc że 3478=Bonelord to :
3 oznacza ilość sylab ( Bonelord / Beholder Więc by wyjaśniało dlaczego taki początek/ albo ilość samogłosek)
4 Obie nazwy są 2 członowe każdy człon ma 4 litery
B O N E L O R D 3478
B E H O L D E R 3466
To tyle co zauważyłem Lecz skoro cyfra w języku beho może oznaczać Słowo
albo Sylabe albo Litere , można przypuszczać że im dłuższy ciąg cyfr
tym dokładniej opisuje słowo ( wtedy Liczby/cyfry oznaczają litery ale nie 1=a , po prostu opisują ilość liter w tym słowie , ilość powtórzeń tych liter , itp.)
Gdy ciąg jest krótszy Cyfry opisują sylaby ( tak jak przedstawiłem z 3478) Trzeba Obliczyć/zgadnąć w jaki sposób Sylaby opisują 2 kolejne cyfry
Gdy ciąg jest 1-2 i chyba 3 cyfrowy Powstała liczba jest przypisana do jednego słowa ( np. 1=Tibia , wg mnie 0 zmienia koncowke wyrazu na osobową tak jak zakładam 345 = człowiek a 0 345 = człowieku)

Jeżeli moje przypuszczenia są trafne dałem wam dość sporo wskazówek
Edit Proszę o wyrażanie swojej opini , może jeszcze na coś wpadnę :)

Ufocznik
12-03-2012, 02:49
Tibia 7.8, wtedy nie odpowiadał na te słowa. Teraz odpowiada?

Odpowiada. Skrypty i mapa są z 7.7, a dokładnie chyba 7.72.
Pytałem skąd to skopiował, bo myślałem, że może skopiował niepełny skrypt napisany przez kogoś na potrzeby otsa z rl mapą. Zwłaszcza, że wydawało mi się, że był keyword "beholders", ale głowy bym nie dał.

rakhal
02-06-2012, 17:39
Nie wytrzymam :D od paru lat próbujecie rozwiązać zagadkę jakimiś algorytmami i skamlaniem ze 1+1 = 1 czy coś w tym stylu .. Powiem wam tyle :
Żadne ciągi liczb czy inne algorytmy czy literki nie są rozwiązaniem ..
Rozwiązanie znajdziecie miejsce z ktorym bonelordy nie maja nic wspolnego ( a jednak :evul: )

Faceless
18-09-2015, 00:40
Witajcie.

Widzę, że temat umarł trzy lata temu. Możliwe, że w międzyczasie się tego każdy domyślił, lecz jeśli nie, napiszę co sam zauważyłem. Ogólnie bardzo zainteresowało mnie to, że w grze może być jakiś ukryty język/szyfr. Zwłaszcza liczbowy. Przedwczoraj na nocnej zmianie w pracy postanowiłem nieco przy tym podłubać. Więc skopiowałem treść każdej księgi, jaka jest zamieszczona na tibia wiki i wklejałem całość jedną pod drugą, linijka pod linijką. Następnie gdy już miałem kilkadziesiąt linijek tekstu, skopiowałem to do przeglądarki i używając funkcji "ctrl+f" zacząłem wyszukiwać podobnych serii wierszy. Z mojej obserwacji wynika, że wszystkie te księgi, to jeden i ten sam ciąg bezmyślnie napisanych liczb, skopiowanych w dwóch lub trzech kombinacjach i wklejonych do "ksiąg". Tak więc, jeśli faktycznie te księgi miałyby cokolwiek zawierać, byłoby to co najwyżej jedno zdanie, skopiowane i pocięte a następnie losowo wklejone do każdej księgi. Nie ma zagadki, to tylko element dekoracyjny, element rpg. Żeby było fajnie.

Pozdrawiam