zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Informacje na temat postaci...

Mordunia
01-07-2008, 10:10
Witam. Ostatnio dowiedziałem się, że istnieje możliwość odkrycia wszystkich postaci danego gracza, na które on loguje się z jednego komputera, nawet wtedy, jeśli ów gracz użyje opcji "hidden", żeby ukryć swoją postać. Oprócz samych nicków, 'w grę' wchodzi także możliwość ujawnienia informacji na temat wszystkich śmierci danej postaci, począwszy od zalogowania się w świątyni na Rookardzie, aż po stan obecny danej postaci. Możliwe, że da się 'przechwycić' inne dane dotyczące danego gracza.

Słyszałem, że z 'przechwytywaniem' tego typu informacji związane jest wewnętrzne IP komputera, i że właśnie dzięki niemu jest możliwość dostępu do takowych danych.

Interesuje mnie głównie dokładny opis, w jaki można 'prześwietlić' kogoś w ten sposób oraz odpowiedź na pytanie: Czy jest jakiś sposób, aby zablokować swoje wewnętrzne IP komputera w taki sposób, aby nikt nie mógł czegoś takiego zrobić nam?

Może jest ktoś, kto wie coś na ten temat.

EDIT: Mam nadzieję, że mój post nie podpada po regulamin, a jeśli tak, to proszę o usunięcie go.

Jagred
01-07-2008, 10:38
takie cos jest niemozliwe...

Mordunia
01-07-2008, 10:57
Muszę Cię rozczarować, ale jest taka opcja. Wiem dobrze, bo sam jej doświadczyłem;) i oprócz tego mój kumpel też. Posiadałem 2 konkretne postacie na dwóch osobnych kontach, z których jedna z nich była moją powszechnie znaną postacią, druga zaś była przeze mnie skrzętnie ukrywana. Czyli kumple wiedzieli o tym, że pierwsza postać jest moja, ale o drugiej już im nie mówiłem, nawet najbardziej zaufanym osobom. Obydwie te postacie zostały jakimś 'cudem' skojarzone przez bliżej nieznanego mi typka, który opisał to na forum tibia.com. Były ukryte, a NIGDY NIKOMU nie podawałem jakichkolwiek informacji, że druga z tych postaci też jest moja. Więc wniosek się nasuwa sam. Ktoś ( zapewne nie jedna osoba ) ma taką możliwość, żeby prześwietlić tego typu informacje.

Oprócz tego, znam z RL kumpla, który obecnie gra na Antice i ma znajomego, który zna się na tym, z tym że nie jest za bardzo rozmowny i nie ma najmniejszej ochoty na podzielenie się tym z kimś obcym. Kumpel ten, potwierdził, że jest taka możliwość i przytoczył pare przykładów.

Zyphiel
01-07-2008, 14:23
Chyba jest w necie taka strona, na której można sprawdzać pozostałe postacie na koncie nawet, jeśli są ukryte na tibia.com. Kiedyś kolega zaproponował mi sprawdzenie pozostałych postaci kogoś, kto mi podpadł, i stąd o tym wiem. Wątpię, żeby miało to jakiś związek z IP gracza, ale nie znam się na tym... Wybacz, że nie pomogłam :p

Rybzor
01-07-2008, 14:38
Podstawowa sprawa; jakim cudem (zakładając, że masz mózg i nie ściągasz keyloggerów) ktoś może wyciągnąć Twoje IP na podstawie postaci w Tibii? Bo taką okoliczność tu zakładamy. Dostęp do takich danych mają jedynie pracownicy CipSoftu - wysocy pracownicy.

Tak więc moim skromnym zdaniem nie ma możliwości "wyciągnąć" IP gracza i tym sposobem sprawdzić jego ukryte postacie itp (byćmoże nawet gdybyśmy mieli czyjeś IP, to ukryte postacie i tak będą ukryte).

Jeśli chodzi o "dedy". Oczywiście jak wiadomo są to informacje ogólnodostępne. Problem jest jeden - że znikają po jakimś czasie. Tak też powstały różne strony, z opracowanymi algorytmami które pobierają listę zalogowanych postaci (+all top all 300 pewnie), przeszukują ich liste "dedów" i zapisują do bazy na stałe. Tym oto sposobem na niektórych stronach można sprawdzić kompletną liste śmierci danego gracza, poczynając od jakiegoś tam czasu (bo na pewno nie sprawdzisz śmierci Bubble z 2002 roku, wtedy takich danych jeszcze chyba nie pobierali)

Verte
02-07-2008, 01:00
Ryba, niestety muszę się z Tobą nie zgodzić.
Pewna strona za opłatą poprzez sms, w ciągu kilku minut jest w stanie sprawdzić WSZYSTKIE postacie którymi regularnie gra jeden Player.
Podczas Wojny na moim serwie niejednokrotnie używaliśmy tej opcji, rzadko zdarzało się, aby na liście nicków pojawił się jakiś nieprawidłowy typ.

Jeśli chodzi o listę dedów-tak samo.
Strona pamięta wszystkie dedy oraz zabójstwa (!) KAŻDEJ (nie tylko tych w top 300) postaci od 2006 roku.
WPisując nick danego gracza jesteś w stanie stwierdzić kogo zabił np. 2 lata temu.

Ps. Korzystam od dawna z informacji zawartych na tamtej stronie, dlatego mogę potwierdzić jej nieomylność.
Autor strony niewątpliwie jest sprytny, albowiem nie jest w żaden sposób wspierany przez Cipsoft.

Mordunia
02-07-2008, 01:08
@Verte

Czy jest taka opcja, żebym dostał link do tej strony od Ciebie? Byłbym Ci bardzo wdzięczny. Może na PW albo coś w tym stylu.

Jagred
02-07-2008, 08:23
ale glupoty wygadujecie... Jest tak jak powiedzial ryba.
NIE MA MOZLIWOSCI SPRWADZENIA INNYCH POSTACI DANEGO GRACZA

Szefoo
02-07-2008, 09:42

A bo ty wszystko wiesz skoro ten wyżej pisał, że robił tak na wojnach to taka strona czy coś tma musi istnieć

Ps. Sam słyszałem tylko że jest taka strona co zapamietuje wszystkie dedy

Fureyka
02-07-2008, 09:43
Verte ma racje.
Pewne jest, że wysyłasz smsa i w odpowiedzi dostajesz info o hidden postaciach danej osoby. Jak to działa to nie mam pojęcia ale się sprawdza xd

Vil
02-07-2008, 10:49
interesujace ...

Krajzel
02-07-2008, 10:59
Ja też bym poprosił o link do tej stronki, chyba że to jakaś tajemnica... (słyszałem o tym ale nikt wtedy nie wrzucał linka ;/)

Martka
02-07-2008, 11:16
Dla wszystkich ciekawskich: http://tibiaring.com/

Verte
02-07-2008, 11:53
Przyjmujesz jeden stereotyp nie patrząc na nasze argumenty ;)
Strona istnieje, działa, ale działania jej za cholerę nie potrafię zrozumieć.

Vil
02-07-2008, 12:32
Ta strona to dzialajacy dowod na teze, ze debilizm w narodzie nie ginie.

Przy okazji mozna sie troche posmiac.

Rybzor
02-07-2008, 13:38
Jeśli chodzi o listę dedów-tak samo.
Strona pamięta wszystkie dedy oraz zabójstwa (!) KAŻDEJ (nie tylko tych w top 300) postaci od 2006 roku.
WPisując nick danego gracza jesteś w stanie stwierdzić kogo zabił np. 2 lata temu.

Tak jak powiedziałem - kwestia odpowiedniego algorytmu :P

Ryba, niestety muszę się z Tobą nie zgodzić.
Pewna strona za opłatą poprzez sms, w ciągu kilku minut jest w stanie sprawdzić WSZYSTKIE postacie którymi regularnie gra jeden Player.
Podczas Wojny na moim serwie niejednokrotnie używaliśmy tej opcji, rzadko zdarzało się, aby na liście nicków pojawił się jakiś nieprawidłowy typ.
Ok, pomijając fakt, że mogę się mylić i napisałem tylko swoje zdanie, zastanówmy się nad działaniem tej strony (bo autor pytał, czy po IP można sprawdzić ukryte postacie - a na tej zasadzie raczej to nie działa ;))

Na początku nasuwa się pytanie: skąd wiesz, że są to WSZYSTKIE postacie? No takiej pewności nie ma. Oczywiście można to sprawdzić - zakładając chara, ustawiając go na hidden BEZ LOGOWANIA SIĘ i wysłać tego smsa. Teraz zastanówmy się nad ewentualnym działaniem tej witryny od strony technicznej. Wiadomo, że strona pobiera dane wyświetlane na Tibia.com i zapisuje sobie je do swojej bazy (od 2006 roku jak przeczytałem). Więc działanie mogło by być następujące - ktoś się loguje, sprawdza jego listę widocznych postaci i przypisuje je do danego rekordu, czy coś. Oczywiście, nasuwa się pytanie: "ale jak to, skoro ja widzę postacie, a on ma je ukryte!". Oczywiście, możliwe jest, że ktoś założył postać, zalogował się do Tibii (jeszcze nie ukrył tamtej postaci), ale algorytm zdążył pobrać dane z Tibia.com i przypisać je do danego klienta (że ma tam te ukryte postacie). No i IMHO tak to może działać, co za tym idzie, nie jest to IDEALNA metoda. Wielu graczy zakładając postać w 2006 roku, dopiero po roku, po pół roku, albo na okoliczność wojny pomyślała, aby ją ukryć. W ten czas algorytm zdążył pobrać już dane jego postaci na koncie... Pomijam kwestia kojarzenia postaci z innymi postaciami na acc, to już trochę złożone i wymaga "logiki informatycznej"

Dlatego też napisałem, że aby się upewnić, trzeba by założyć nową postać, zrobić ją od razu ukrytą, potem się zalogować na jakąś inną postać i sprawdzić, czy wyświetli tą ledwo założoną (daje 70% szans, że nie).

Fred_Flintston
02-07-2008, 16:37
@UP
Jak Ci się chce sprawdzać na sobie - http://www.tibiaring.com/SecC.php?Lang=PL

Wg mnie ta strona tak działa:

1. Łączy się z tibia.com pobierając informacje o logowaniach poszczególnych postaci.
2. Postać X (odkryty main char) zalogowała się o 13:37:07, a wylogowała o 13:40:00
3. Postać Y (noob char X) zalogowała się o zalogowała się o 13:30:01
4. Skrypt łączy te dwa przypadki, wskazując w końcowym rezultacie, że postać Y to ukryty char X (lub jego inne konto).

Nie wiem czy na pewno tak to działa, na pewno ma związek z czasami logowania, sam autor na stronie pisze, że jeśli postać się w ogóle nie loguje - nie znajdzie jej.